Żelatyna uniwersalna – korzyści i szkody wynikające ze stosowania

tytuły
Niepozorna z wyglądu, neutralna w smaku żelatyna odgrywa znaczącą rolę w kuchni i kosmetyce. Właściwości wiążące substancji białkowej zapewniają szerokie spektrum zastosowań, ale od drugiej stu lat dyskusje na temat żelatyny nie ustają. Korzyści i szkody związane z produktem wymagają szczegółowego rozważenia.

Niedoceniana żelatyna – wynalazek i początek zastosowania

W 1985 roku inżynier Peter Cooper wynalazł żelatynę, ale nie mógł znaleźć dla niej godnego zastosowania, a przez prawie pół wieku substancja była uważana za bezużyteczną. Punktem zwrotnym była hojność wynalazcy Pearl Waite, który docenił jego właściwości wiążące i brak wyrazistego smaku.

Aktywne stosowanie żelatyny rozpoczęło się od stworzenia wykwintnego deseru – galaretki. Początkowo tylko kulinarni specjaliści zaczęli z niej tworzyć oryginalne potrawy (cukiernicze, mięsne i rybne przysmaki), ale bardzo szybko korzyści płynące z żelatyny ujawniły się w wielu dziedzinach (kosmetologia, farmaceutyka, przemysł fotograficzny).

Żelatyna jest substancją białkową, która powstaje w wyniku ekstrakcji lepkich elementów ze stawów, ścięgien, mięsa, kości i kopyt zwierząt. Najbardziej opłaca się produkować go z bydła. Istnieje jednak również wegetariańska alternatywa dla tego produktu – żelatyna, która jest wytwarzana z agaru (galaretki z brązowych i czerwonych alg).

Pogarszać

Skład żelatyny ma przyjemną różnorodność:

  • Imponująca zawartość kolagenu
  • Białko włókniste (kolagen) odgrywa szczególną rolę w długowieczności człowieka, gdyż wzmacnia tkankę łączną stawów, więzadeł, ścięgien i skóry. Terminowe uzupełnianie kolagenu w organizmie znacznie spowalnia proces starzenia, ma ogólny efekt wzmacniający. Dlatego żelatyna na stawy jest niezbędna!
  • Obecność aminokwasów (alanina, kwas asparaginowy i glutaminowy, glicyna, prolina)
  • Żelatyna zawiera niewielką ilość aminokwasów, co nie pozwala na jej zastosowanie jako uzupełnienie odżywienia białkowego w podnoszeniu ciężarów i fitnessie. Zawarte w nich substancje mają jednak ogromny wpływ na funkcjonalność tkanki łącznej – przyczyniają się do szybkiego gojenia złamań, odbudowy zniszczonych stawów i gojenia uszkodzonych więzadeł.
  • Wiele przydatnych witamin i minerałów (żelazo, potas, sód, fosfor, wapń, węglowodany, białko)
  • W żelatynie przydatne substancje występują w niewielkich ilościach, ale są bardzo dobrze wchłaniane przez organizm. Regularne stosowanie wzmacnia układ odpornościowy, korzystnie wpływa na wygląd – odświeża cerę, zapobiega pojawianiu się przedwczesnych zmarszczek i wypadaniu włosów.

Przeciwwskazania do stosowania żelatyny

Nie ma produktów całkowicie nieszkodliwych, zwłaszcza spożywanych w nadmiernych ilościach. Co jest dobre, a co złe żelatyna? Korzyści i szkody zależą od indywidualnych cech ludzi, a także od sposobów stosowania.

Kiedy warto powiedzieć „nie” żelatyny?Przeciwwskazania żelatyny dotyczą bezpośrednio osób, które mają określone problemy zdrowotne. Konieczne jest porzucenie substancji lub ścisła kontrola jej dawkowania, gdy:

  • Choroby sercowo-naczyniowe
  • Różne zaburzenia metabolizmu wody i soli
  • Problemy z nerkami (skłonność do tworzenia kamieni, niewydolność nerek)
  • Choroby krwi (szczególnie z naruszeniem krzepnięcia, skłonność do tworzenia skrzepów krwi).

Przydatne właściwości żelatyny

Przemysł kulinarny, medycyna i przemysł kosmetyczny odniosły największe korzyści z żelatyny. Substancja cieszy się niedrogą ceną i szerokim zakresem zastosowania.

Zastosowanie żelatyny zapewnia długowieczność i „odporność na zużycie” organizmu:

  • zapobiega powstawaniu kontuzji po treningu siłowym;
  • wspomaga szybkie gojenie się złamań;
  • Pomaga naprawić uszkodzone stawy.

Działa odmładzająco i regenerująco na wygląd.

żelatyna do włosów

Wzmacnia i odbudowuje zniszczone włosy, napełniając je witalnością. Paznokcie stają się mocniejsze, znika problem łamliwości, matowości i niezdrowego odcienia.

żelatyna do twarzy

Poprawia kondycję skóry, zapobiega powstawaniu zmarszczek, czyniąc skórę bardziej elastyczną i świeżą. Żelatyna doskonale działa na zaskórniki, działa od wewnątrz (wspomaga dobry metabolizm i trawienie) oraz od zewnątrz (maska ​​z węgla i żelatyny bardzo skutecznie regeneruje komórki, usuwa stany zapalne i zaskórniki).

Żelatyna na stawy

Minimalizuje problemy ze stawami związane z wiekiem poprzez uzupełnianie rezerw kolagenu w odpowiednim czasie. Potrzebujesz poprawić ruchomość stawów? Będziesz musiał codziennie spożywać żelatynę w małych dawkach.

Żelatyna na odchudzanie

Choć substancja jest dość wysokokaloryczna (335 kC na 100 gramów), polecana jest do ścisłych diet jako alternatywa dla słodyczy. Galaretka deserowa, galaretowate mięso czy ryba, nie da się przejadać, bo nasycenie następuje bardzo szybko. Żelatyna wspomaga harmonizację metabolizmu i stabilizuje układ nerwowy.

Popularne zastosowania żelatyny

jelatyna-lesust-2

Żelatyna służy zarówno do leczenia ciała od wewnątrz, jak i do wykonywania szeregu zabiegów kosmetycznych.

Wpływ na narządy wewnętrzne

Proszek (granulat, płytki) żelatyny można stosować według kilku receptur:

Koktajl żelatynowy

W szklance ciepłej wody należy rozpuścić 2 lub 3 łyżeczki żelatyny (bez szkiełka). Koktajl dla wzmocnienia stawów i kości pije się raz dziennie (najlepiej przed snem), w małych daniach (nie więcej niż 3 miesiące z rzędu).

· Suplement diety

Dodatek żelatyny do produktów mlecznych (mleko, jogurt) i żywności (płatki, zupy, wyroby cukiernicze) pozwala niepostrzeżenie zwiększyć dawkę kolagenu i odmienić smak produktów.

・Oddzielny produkt

Najłatwiej wykorzystać żelatynę w postaci pysznych galaretek deserowych, domowych słodyczy (na przykład tureckiej rozkoszy lub marmolady). Takie słodycze są lekkostrawne i wcale nie szkodzą sylwetce.

Kosmetyczne sztuczki

gelatyna-v-domashney-kosmetyki

W kosmetologii żelatyna jest aktywnie wykorzystywana do tworzenia wygodnych i skutecznych masek. Właściwości wiążące pomagają wzmocnić środek odmładzający lub oczyszczający, mocno otulając skórę i „usuwając” martwe komórki.

Zawarte witaminy i aminokwasy doskonale odżywiają skórę, wygładzają zmarszczki i zapobiegają utracie wody. Maseczki żelatynowe poprawiają krążenie krwi, zapewniają twarzy tak przyjemną świeżość.

Żelatynowe maseczki do paznokci

Łamliwe paznokcie wymagają kąpieli żelatynowych. Najpierw musisz nalegać 100 gramów żelatyny w zimnej wodzie, a gdy pęcznieje, podgrzej ją na kuchence, dodając do substancji dowolny sok (burak, marchew, pomarańcza). Musisz podgrzać do przyjemnej temperatury, aby palce czuły się komfortowo w ciepłej żelatynie.

Żelatynowe maski na skórę

Możesz dodać żelatynę do dowolnej domowej maski. Będziesz jednak musiał ściśle kontrolować dawkowanie – łyżeczkę sproszkowanej żelatyny rozcieńcza się szklanką ciepłej wody, a następnie miesza się z nią główne składniki maski (miód, warzywa lub owoce, jagody lub zioła).

Maska żelatynowa do włosów

Likwiduje rozdwojone końcówki, przywraca żywy kolor włosom dzięki specjalnej masce żelatynowej. Łyżkę proszku należy rozcieńczyć szklanką ciepłej wody, następnie dodać do niej olejki eteryczne (idealny jest rozmaryn) i odrobinę octu jabłkowego (łyżeczka). Mieszankę należy parzyć przez około pół godziny, a po nałożeniu trzymać pod ręcznikiem przez 15-20 minut.

Żelatyna jest uważana za substancję uniwersalną, ponieważ jest aktywnie wykorzystywana w praktycznie wszystkich istotnych obszarach ludzkiej działalności – przemyśle, kosmetyce i oczywiście gotowaniu. Mądre stosowanie substancji zapewni Ci długowieczność, siłę ciała i niesłabnące piękno.

Ewa Wójcik
Autor
Rate author