Zapiekanka ziemniaczana: TOP 7 przepisów, gotowanie krok po kroku

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem – gotowanie w piekarniku Przepis ze zdjęciem

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem może być przygotowana tylko z 4 składników – mięsa, ziemniaków, jajek i masła do smarowania formy i gotowania mięsa mielonego. Proponuję Wam wariant zapiekanki ziemniaczanej z mięsem, który odpowiada diecie nr 5p na zapalenie trzustki. Ten przepis jest idealny do jedzenia dla niemowląt, a także jest częścią wielu diet terapeutycznych.

Składniki:

  • Wołowina – 300 g
  • Ziemniak – 600 g
  • Mleko 3,2% – 150 g
  • Jajka – 30 g
  • Masło – 30 g
  • Śmietana 20% – 30 g
  • Sól – 6 g

Jak gotować zapiekankę ziemniaczaną z mięsem:

I – Przygotowanie ziemniaków do pieczenia.

Umyj i obierz ziemniaki. Ziemniaki zalać gorącą przegotowaną wodą, posolić i gotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaków spuść wodę i osusz ziemniaki. Obierz ziemniaki, dodając do nich gorące gotowane mleko. Dokładnie ubij tłuczone ziemniaki, aż będą puszyste.

Notatka. Do ubijania tłuczonych ziemniaków można dodać przyprawy – pieprz i gałkę muszkatołową. (zaznaczone na zdjęciu – ×). Jeśli masz zapalenie trzustki, ten krok należy pominąć. te przyprawy są zabronione w zapaleniu trzustki.

II – Przygotowanie mięsa. Wybieraj mięso zgodnie z wymogami dietoterapii – chude mięso, bez błon i ścięgien. Zagotuj mięso i zmiel je maszynką do mięsa lub blenderem. Jeśli zapalenie trzustki jest w stabilnej fazie remisji, można je pokroić nożem na małe kawałki. Do mielonego mięsa dodać roztopione masło. Wszystko wymieszać.

Notatka. Do mielonego mięsa można dodać smażoną cebulę, posiekaną pietruszkę i jajko (zaznaczone na zdjęciu – ×). W przypadku zapalenia trzustki ten krok należy pominąć. Według własnego uznania możesz umieścić pietruszkę. Pietruszka jest dozwolona, ​​a mięso mielone będzie bardziej soczyste.

III – Preparat do pieczenia i pieczenia.

Do schłodzonej masy ziemniaczanej dodaj jajko, wymieszaj i podziel na dwie równe części. Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Połowę masy ziemniaczanej rozprowadzić równą warstwą, wygładzić. Druga warstwa to mięso mielone, gładkie. Trzecia warstwa to druga połowa masy ziemniaczanej, gładka i posmarowana kwaśną śmietaną. Piec w piekarniku (w piekarniku) w temperaturze 250-280 °C przez 30-35 minut.

Notatka. Śmietanę można zastąpić tartym serem (zaznaczonym na zdjęciu – ×). Zmniejszą się jednak właściwości dietetyczne zapiekanki ziemniaczanej z mięsem.

Zapiekanka kcal na 100 gramów. Zapiekanka z twarogiem – zawartość kalorii w produkcie

ile kalorii w zapiekance

ile kalorii w zapiekance

Według lekarzy obowiązkowym daniem w diecie każdego człowieka powinna być jego kaloryczność, uniemożliwia to jednak spożywanie go osobom na ścisłej diecie i planującym odchudzanie. Dlatego to danie jest całkowicie wykluczone lub dozwolone, jednak musi być wykonane z niskotłuszczowego twarogu i bez cukru. Ile kalorii zawiera zapiekanka z twarogiem?

Sto gramów produktu zawiera około 208 kilokalorii. Generalnie jednak zależy to od sposobu przygotowania. Zapiekanka może być zrobiona z kminku, suszonych moreli, rodzynek, jabłek, koperku, a zapiekanki również zależą od sposobu jej przygotowania. To gotowane danie będzie bardziej pożywne niż to, które zostało przygotowane w powolnej kuchence.

Jego zwykła zawartość kalorii bez nadzienia nie wpłynie na twoją wagę – nie więcej niż 150 kilokalorii na sto gramów. Jednak z reguły całkowita ilość substancji szkodliwych dla postaci zawartych w zapiekance zależy od kaloryczności produktów, z których jest wykonana.

Teraz przeanalizujemy wszystkie składniki, które składają się na zapiekankę z twarożkiem. Zawartość kalorii w tych produktach można spłaszczyć, wtedy otrzymujemy całkowitą „wagę” dania. Więc bierzemy przepis na zapiekankę i zaczynamy liczyć:

W białku jaja jest 45 kilokalorii, a żółtku 352, w twarogu od 156 do 466 kilokalorii, w zależności od zawartości tłuszczu w nim, cukier granulowany ma 398 kilokalorii, a wanilina jest właścicielem 288 kilokalorii na sto gramów produktu .

Dlaczego musisz wiedzieć, ile kalorii zawiera każdy składnik składający się na zapiekankę z twarożkiem? pozwoli Ci zdecydować, czy dodać ten produkt do ogólnego składu, czy może obejdziesz się bez niego.

Dietetycy twierdzą, że codzienne spożywanie 100-150 g zapiekanki z twarożku nie wpłynie znacząco na masę ciała i ogólną kondycję sylwetki.

Jeśli jednak jest więcej niż 300 gramów tego wysokokalorycznego dania, otrzymasz dodatkowe kilogramy. W zapiekance z twarogiem, nawet bez nadzienia, jest dużo białek zwierzęcych, a to pomaga budować masę mięśniową.

To świetne danie dla sportowców, którzy chcą budować mięśnie. Nawiasem mówiąc, niektórzy dietetycy włączają to kulinarne arcydzieło do diety odchudzającej.

Ale jest alternatywa dla zwykłej zapiekanki – beztłuszczowa zapiekanka z twarogiem. Kalorie w nim zawarte są zmniejszone ze względu na to, że opiera się na niskokalorycznym twarogu. W tym artykule pokażemy Ci, jak ugotować danie, które nie zaszkodzi Twojej sylwetce.

Tak więc przepis opiera się na zapiekance z twarogu. Jego zawartość kalorii jest wysoka, dlatego postaramy się ją zmniejszyć.

Do przygotowania beztłuszczowej zapiekanki potrzebny będzie następujący zestaw produktów: w ilości 500 g, jajka – 2 sztuki, 100 g kaszy manny, 100 g beztłuszczowego kefiru, 2 łyżki cukru, szczypta sól i 0,5 łyżeczki sody.

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie włóż do piekarnika na blachę do pieczenia i upiecz.

Nigdy nie używaj patelni do gotowania beztłuszczowych zapiekanek! Ona wszystko zrujnuje! Smażone jedzenie uważane jest za cięższe dla sylwetki niż pieczone w piekarniku! Ponadto 100 gramów oleju słonecznikowego, który zwykle używa się do smażenia, zawiera aż 900 kilokalorii.

TO CIEKAWE: kalorie z brązowego ryżu

Waga potrawy, którą przygotowaliśmy według naszego przepisu wyniesie około 880 gramów. A przy tej wadze twoja zapiekanka z twarogiem będzie miała tylko 950 kilokalorii. Jeśli wszystko podzielisz, to w 100 gramach produktu będzie około stu kilokalorii. Taką zapiekankę z twarogu można łatwo nazwać niskokaloryczną. Nawiasem mówiąc, możesz jeszcze bardziej zmniejszyć wskaźnik, który jest ważny dla sylwetki, jeśli ograniczysz ilość cukru w ​​tym daniu.

Eksperci od żywienia uważają, że taki produkt jak twarożek powinien znaleźć się w diecie każdego człowieka. Jednak dość trudno jest jeść to samo jedzenie dzień po dniu.

Aby urozmaicić menu, wiele gospodyń domowych stosuje małą sztuczkę: z twarogu gotują różne potrawy, na przykład pieką ciasta lub pierogi. Mistrzem pod względem zawartości tego przydatnego produktu jest bez wątpienia zapiekanka z twarogu.

Zapiekanka może być dość kaloryczna, więc nie powinna być często spożywana przez osoby na diecie odchudzającej. Jednocześnie zawartość kalorii w zapiekance można zmniejszyć, jeśli użyje się do niej niskotłuszczowego twarogu.

Zapiekanka z twarogiem ma już około 100 lat. Uważa się, że Amerykanka Elmira Joliker jako pierwsza zdecydowała się ugotować to danie w 1886 roku. Po prostu zebrała resztki z lodówki, w tym twarożek, i wylała wszystko jajkami, a następnie ustawiła do pieczenia. Jednak już wcześniej w różnych krajach potrawy pieczone w piekarniku cieszyły się przyjemnością. To włoska lasagna, angielski pudding i francuska gratin.

Istota przygotowania takich potraw jest dość prosta: wszystkie składniki miesza się lub układa warstwami i piecze. Dzięki temu zapiekankę można przygotować z prawie każdego produktu. W takim przypadku zawartość kalorii w zapiekance będzie bezpośrednio zależeć od zawartości kalorii zawartych w niej składników. Jednak najczęściej w naszym kraju przygotowywana jest zapiekanka z twarogiem.

I to jest zrozumiałe: dla każdej kobiety nie ma nic prostszego niż karmienie dziecka twarogiem, jeśli ten twarożek jest częścią słodkiej i pachnącej zapiekanki. Dorośli również nie mają nic przeciwko jedzeniu zapiekanki, zwłaszcza jeśli podaje się ją z dżemem lub dżemem.

To cudownie smaczny, a co najważniejsze zdrowy deser, który przyniesie o wiele więcej korzyści dla organizmu niż tradycyjne wysokokaloryczne ciasta czy wypieki.

Pomimo dość wysokiej kaloryczności zapiekanki, nadal będzie ona nieporównywalnie niższa niż kaloryczność ciasta śmietankowego. Jednocześnie stosowanie zapiekanek pomoże nasycić organizm białkiem i wapniem, który w dużych ilościach występuje w twarogu. Jeśli martwisz się, ile kalorii jest w zapiekance, porównaj jej zawartość kalorii z zawartością kalorii w twoim ulubionym cieście, a wniosek będzie oczywisty.

Jak ugotować zapiekankę

Obecnie istnieje ogromna liczba przepisów na zapiekanki z twarogu. Zapraszamy do skorzystania z niektórych z nich.

Składniki: twarożek – 500 g, jajko – 1 szt., masło roztopione – 2 łyżki, kasza manna – 2 łyżki, cukier – 3 łyżki, śmietana, sól do smaku, bułka tarta.

Jajka ubić z cukrem, twarożek przepuścić przez maszynkę do mięsa. Następnie dodaj do tego jajka, kaszę mannę, sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Blachę posmarować roztopionym masłem, następnie posypać bułką tartą i posypać masą twarogową. Wyrównaj powierzchnię i posmaruj kwaśną śmietaną na wierzchu. Piecz w piekarniku przez 25-30 minut.

  • Zapiekanka twarogowa z dynią.

Składniki: twarożek – 500 g, dynia – 100 g, jajko – 4 szt., mleko – 2 łyżki, roztopione masło – 2 łyżki, kasza manna – ¾ szklanki, cukier – ½ łyżki, sól smakowa.

Mleko wlać do rondla, zagotować i ugotować kaszę mannę. Obraną dynię pokroić na kawałki i dusić na roztopionym maśle do miękkości. Dodaj dynię, twarożek, 3 jajka, sól, cukier do kaszy manny i wszystko dokładnie wymieszaj. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem, połóż na niej powstałą masę, wypoziomuj i posmaruj powierzchnię zapiekanki jajkiem. Piec w piekarniku przez 30 min. Podawać z kwaśną śmietaną.

  • Zapiekanka z twarogiem z makaronem

Składniki: makaron – 350 g, twarożek – 1 łyżka, śmietana – 1 łyżka, cebula – 3 małe cebule, sos mięsny – 2 łyżki, tarty ser – 150 g.

Zagotuj makaron. Wymieszaj z twarogiem i kwaśną śmietaną. Dodaj pokrojoną cebulę. Powstałą masę przełożyć do formy, polać sosem mięsnym, posypać startym serem i drobno posiekaną zieloną cebulką. Piecz w piekarniku w 180°C przez 30 minut.

To tylko kilka przepisów na zapiekankę z twarogiem. W rzeczywistości jest ich tak wiele, że każdy może wybrać najbardziej odpowiedni dla siebie. Wybierając odpowiednie potrawy, możesz łatwo dostosować kaloryczność zapiekanki i w efekcie sprawić, że będzie to prawdziwie dietetyczne i niskokaloryczne danie.

Ile kalorii w zapiekance

Zawartość składników odżywczych i kalorie

Zawartość kalorii i zawartość składników odżywczych dotyczą posiłku dietetycznego. Jeśli weźmiesz pod uwagę dane w tekście notatki, zawartość kalorii i zawartość składników odżywczych będą inne.

Zalecana ilość posiłku dietetycznego na 1 posiłek to 230 gramów. Zawartość kalorii – 146,5 kcal na 100 gramów potrawy

Zawartość składników odżywczych w 100 gramach dania – zapiekanka ziemniaczana z mięsem

  • Białka – 8,1 g
  • Tłuszcze – 7,5 g
  • Węglowodany – 10,2 g
  • B1 – 0,029 mg
  • B2 – 0,130 mg
  • C – 0 mg
  • Ca – 8,470 mg
  • Fe – 2,737 mg

Dzień dobry, stali czytelnicy i przyjaciele projektu Lose Weight Diet!

Dzisiaj przyjrzymy się przepisowi na zapiekankę z mielonych ziemniaków – proste, ale smaczne danie, które nadaje się do codziennych posiłków i na świąteczny stół.

Zapiekanka z twarogiem: kalorie

Zawartość kalorii, korzyści, szkody produkty Zupy, dania główne Korzyści, szkody, zawartość kalorii w zapiekance z twarogiem na 100 gramów

Zawartość kalorii w zapiekance z twarogu na 100 gramów zależy od przepisu i wynosi średnio 150 – 220 kcal.

Danie bogate w witaminy i minerały, w tym witaminy A, B1, B2, cholinę, B6, B9, B12, C, D, E, PP, H, minerały potas, wapń, krzem, magnez, fosfor, sód, chlor, jod, żelazo, kobalt, miedź, mangan, selen, molibden, fluor, chrom, cynk.

Zapiekanka z twarogiem kalorii z kaszą manną na 100 gram

Zapiekanka z twarogiem kalorii z kaszą manną na 100 gramów 215 kcal. 100 g dania zawiera 12,9 g białka, 9,4 g tłuszczu, 20 g węglowodanów.

Do gotowania potrzebne są następujące składniki:

  • 0,4 kg półtłustego twarogu;
  • 3 jajka;
  • 3 łyżki kaszy manny;
  • pół szklanki cukru;
  • sól dla smaku;
  • 1 łyżka masła;
  • 2 g sody.

Przeczytaj: Duszone pieczarki kaloryczne

Przepis:

  • jajka miesza się z cukrem i twarogiem;
  • Do powstałej mieszanki dodaje się 1 łyżkę stopionego masła;
  • mieszanina jest solona, ​​mieszana z sodą uwodnioną octem;
  • kasza manna jest dodawana do masy twarogowej;
  • ciasto układa się w formie posypanej kaszą manną i piecze przez 50 – 60 minut.

Zapiekanka z mięsem, bakłażanem i pomidorami

Dziś ugotujemy zapiekankę z ziemniaków, mięsa i warzyw. To danie idealne na obiad lub świąteczny stół.

Osobno chciałbym zwrócić uwagę na jeden z głównych składników – bakłażan. Warzywa południowe ma szczególny smak, zawiera dużą ilość przydatnych substancji.

Włókna bakłażana nie są trawione, ale opuszczają organizm, usuwając toksyny i toksyny. Warzywo pomaga zmniejszyć ilość złego cholesterolu, poprawia pracę serca i normalizuje równowagę wodno-solną. Bakłażan jest często używany do odchudzania. Ilość witaminy C zawarta w tym produkcie jest wystarczająca, aby zapobiegać i zapobiegać przeziębieniom. Stosowanie bakłażana zalecane jest dla osób starszych, diabetyków, kobiet w ciąży, nie jest to zaskakujące, produkt zawiera takie pierwiastki jak potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń, witaminy z grupy B, witamina C.

Zacznijmy więc gotować zapiekanki ziemniaczane i mięsne w piekarniku. Przygotowanie i ugotowanie potrawy zajmie około 1 godziny i 20 minut.

  • 500 gr wieprzowiny (polędwica lub szynka);
  • 2 bakłażany;
  • 350 gr ziemniaków;
  • 60 gr sera:
  • pomidor 2 szt;
  • 1 cebula;
  • kwaśna śmietana;
  • Sól;
  • przyprawy;
  • olej z pestek winogron.

Zapiekanka ziemniaczana: TOP 7 przepisów, gotowanie krok po kroku

Zapiekanka ziemniaczana: TOP 7 przepisów, gotowanie krok po kroku

Cebulę, ziemniaki i pomidory kroimy w krążki, bakłażany i mięso na warstwy. Ziemniaki rozkładamy na dnie naczynia do pieczenia, posypujemy przyprawami i solą. Rozłóż cebulę i połowę pomidorów na wierzchu ziemniaków.

Rozkładamy warstwy bakłażana, posypujemy olejem, doprawiamy przyprawami i solą.

Na bakłażanach układamy kawałki mięsa, dodajemy przyprawy do smaku.

Ponownie rozłóż pozostałe kółka pomidora, zalej olejem, wyślij zapiekankę do piekarnika na 30 minut w temperaturze 200 stopni.

W tym czasie warzywa trochę zmiękną, a pomidory wypuszczą sok.

Powierzchnię zapiekanki pokrywamy kwaśną śmietaną i serem, zostawiamy w gorącym piekarniku na 15-20 minut.

Pyszna zapiekanka ziemniaczano-mięsna jest gotowa.

Ile kalorii w zapiekance. Zapiekanka z serem. Ile kalorii ma klasyczna zapiekanka z twarogiem

Zawartość kalorii w zapiekance z twarogu na 100 gramów zależy od przepisu i wynosi średnio 150 – 220 kcal.

Danie bogate w witaminy i minerały, w tym witaminy A, B1, B2, cholinę, B6, B9, B12, C, D, E, PP, H, minerały potas, wapń, krzem, magnez, fosfor, sód, chlor, jod, żelazo, kobalt, miedź, mangan, selen, molibden, fluor, chrom, cynk.

Zapiekanka z twarogiem kalorii z kaszą manną na 100 gramów 215 kcal. 100 g dania zawiera 12,9 g białka, 9,4 g tłuszczu, 20 g węglowodanów.

Do gotowania potrzebne są następujące składniki:

  • 0,4 kg półtłustego twarogu;
  • 3 jajka;
  • 3 łyżki kaszy manny;
  • pół szklanki cukru;
  • sól dla smaku;
  • 1 łyżka masła;
  • 2 g sody.
  • jajka miesza się z cukrem i twarogiem;
  • Do powstałej mieszanki dodaje się 1 łyżkę stopionego masła;
  • mieszanina jest solona, ​​mieszana z sodą uwodnioną octem;
  • kasza manna jest dodawana do masy twarogowej;
  • ciasto układa się w formie posypanej kaszą manną i piecze przez 50 – 60 minut.

Zapiekanka z serem kalorii w piekarniku na 100 gramów

Zawartość kalorii w zapiekance z twarogiem gotowanej w piekarniku na 100 gramów wynosi 195 kcal. W 100 g potrawy znajduje się 14,1 g białka, 10,4 g tłuszczu, 11,5 g węglowodanów.

Do gotowania potrzebne są następujące produkty:

  • 0,5 kg twarogu;
  • 2 łyżki kaszy manny;
  • 1 jajko;
  • 20 g masła;
  • sól dla smaku;
  • 30 g cukru.
  • twarożek miesza się z jajkiem, solą i kaszą manną;
  • naczynie do pieczenia jest posmarowane kwaśną śmietaną i posypane 20 g roztopionego masła;
  • zapiekanka piecze się w piekarniku w temperaturze 180°C przez 35 – 45 minut.

Zapiekanka z twarożkiem kalorycznym w wolnej kuchence na 100 gramów

Zawartość kalorii na 100 gramów dietetycznej zapiekanki twarogowej po ugotowaniu w wolnym naczyniu wynosi 117 kcal. 100 g słodkiego dania zawiera 12 g białka, 3,6 g tłuszczu, 9,4 g węglowodanów.

Składniki:

  • 35 g rodzynek;
  • 10 g błonnika;
  • 5 g oliwy z oliwek;
  • 100 g jaj;
  • 10 g kakao;
  • 150 g 1,5 procent mleka;
  • 18 g płatków owsianych;
  • 350 g 1,8% twarogu;
  • 8 g maku;
  • 5 g cukru waniliowego;
  • 90 g banana.
  • do przygotowania podstawy zapiekanki miesza się błonnik, kakao, jajko, oliwę z oliwek, płatki owsiane;
  • warstwa zapiekanki będzie wyłożoną warstwą bananów;
  • górną część dania przygotowuje się w następujący sposób: twarożek miesza się z rodzynkami, makiem, cukrem waniliowym i bananem; do powstałej masy twarogowej dodaje się mieszaninę jaj i mleka;
  • powstała 3-poziomowa zapiekanka dietetyczna jest pieczona do stanu końcowego w powolnej kuchence w trybie pieczenia.

Korzyści z zapiekanki z twarogiem

Korzyści z zapiekanki są następujące:

  • zapiekanka zawiera dużo fosforu i wapnia, które są niezbędne dla zdrowia paznokci, włosów i układu kostnego;
  • ze względu na obecność błonnika w składzie zapiekanka polecana jest do normalizacji metabolizmu, pobudzania trawienia;
  • głównym składnikiem dania jest twarożek, który jest dobrze wchłaniany przez organizm i rzadko wywołuje reakcje alergiczne;
  • zapiekanka jest bogata w witaminy z grupy B, które są ważne dla zdrowia serca, naczyń krwionośnych i układu nerwowego.
  • danie dietetyczne zawiera minimum kalorii, dlatego jest wskazane do odchudzania i podczas diety.

Szkoda zapiekanka z twarogiem

Pomimo tego, że zapiekanka ma wiele pozytywnych właściwości, w niektórych przypadkach produkt może być szkodliwy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Ze względu na obecność w składzie twarogu i mleka danie jest przeciwwskazane w przypadku nietolerancji białka mleka. Ponadto nie należy nadużywać zapiekanki z tendencją do wzdęć, zaostrzeń chorób przewodu pokarmowego.

Prawidłowe odżywianie staje się z dnia na dzień coraz bardziej popularne.

Programy telewizyjne, które tylko promują, książki, które opisują wiele najlepszych przepisów na dietetyczne i jednocześnie niezastąpione dania – to wszystko i nie tylko sprawia, że ​​ludzie zastanawiają się, jak zacząć gotować na własną rękę i to w taki sposób, aby nie było tylko smaczne, ale też przydatne. Jednym z produktów, w którym jest ogromna ilość witamin i minerałów, jest twarożek. A najpopularniejszym daniem z twarogu jest zapiekanka z twarożkiem.

Zapiekanka z twarogiem – nie tylko smaczna, ale i zdrowa!

Zanim przejdziemy do przepisów na dietetyczne zapiekanki z twarogu, warto porozmawiać o głównym składniku tego dania – twarogu. Twarożek to taki, który otrzymuje się przez podgrzanie kefiru, a następnie usunięcie serwatki z powstałej masy.

Obecnie istnieje kilka odmian twarogu, które różnią się zawartością tłuszczu. Tak więc jest tłusty twarożek (udział masowy tłuszczu, w którym wynosi 18%), średni (9%), niskotłuszczowy twarożek (od 1 do 3%).

Z reguły do ​​przygotowania dietetycznej zapiekanki używa się twarogu o zawartości tłuszczu 1 lub 9 procent. Ze względu na dobroczynne właściwości twarogów ich masa:

  • Zawiera tak ważny aminokwas jak metionina. Dzięki swojemu działaniu jest w stanie znacząco obniżyć poziom cholesterolu we krwi, pomóc w leczeniu dystrofii mięśniowej, oczyścić wątrobę ze szkodliwych substancji powstałych w wyniku działania toksyn na organizm.
  • Zawiera wiele niezbędnych dla organizmu witamin, takich jak witaminy A, E, B.
  • Jest tam ogromna ilość minerałów takich jak miedź, cynk, fluor, żelazo, fosfor
  • Twaróg to doskonałe źródło kwasu foliowego
  • Pomaga odbudować tkankę kostną po uszkodzeniu, szczególnie u dzieci i osób starszych
  • Łagodzi stan w wielu chorobach, takich jak zapalenie żołądka, wrzody żołądka, zapalenie trzustki itp.
  • Wzmacnia układ nerwowy

Oczywiście najważniejszą wartością twarogu jest zbilansowana zawartość minerałów i wapnia, dzięki czemu produkt ten jest niezastąpiony zwłaszcza w okresie ciąży i laktacji, a także do karmienia małych dzieci. Twaróg jest zalecany do spożywania przez wielu lekarzy i jest przepisywany do stosowania zgodnie ze specjalnymi dietami. Na przykład dietetyczny twarożek może być spożywany nawet przez osoby cierpiące na cukrzycę.

Jeśli twarożek zostanie starty i specjalnie przygotowany, będzie bardzo łatwo przyswajalny przez żołądek i jelita, dlatego taki twarożek polecany jest do stosowania przez osoby cierpiące na schorzenia przewodu pokarmowego. Zaleca się go spożywać absolutnie każdemu, ponieważ jest magazynem składników odżywczych i witamin.

Zapiekanka z serem. Korzyści i kalorie

Z jajecznicą

To danie przypomina nieco pizzę lub otwarte ciasto, ale w rzeczywistości jest to oryginalna zapiekanka ziemniaczana z jajecznicą.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować:

  • 4-5 średnich ziemniaków;
  • 5 jaj;
  • szklanka mleka;
  • 150 gramów szynki;
  • 200 gramów twardego sera;
  • 1 średni pomidor;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • pół pęczka zielonej cebuli;
  • trochę warzyw i masła, sól, pieprz, bułka tarta.

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w równe koła o grubości około 3-5 milimetrów. Cały ser pocieramy na tarce z dużymi otworami.

Wkładamy plastry ziemniaczane do głębokiej miski, sól i pieprz, dodajemy około dwóch łyżek oleju roślinnego i jedną trzecią startego sera, wszystko dokładnie mieszamy.

4. Okrągłe naczynie do pieczenia posmarować masłem i posypać bułką tartą.

5. Umieść plasterki ziemniaków w formie. Najpierw wzdłuż boków – zakładka, następnie zaczynając od środka dna w spiralę, również zachodząc na siebie. Jeśli starty ser pozostanie na dnie miski, połóż go na wierzchu ziemniaków, szczególnie tam, gdzie są dziury.

6. Rozgrzej piekarnik, piecz w nim przygotowane ziemniaki przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.

7. Do głębokiej miski ubić jajka, posolić, popieprzyć, dodać mleko i dokładnie ubić widelcem, dodać zmiażdżony czosnek.

8. Drobno posiekaj cebulę, szynkę, pomidor, dodaj do jajek. Tam – pozostały starty ser, dokładnie wymieszaj.

9. Po 15 minutach wyjmij ziemniaki z piekarnika, wlej przygotowane nadzienie do środka powstałego „ciasta”.

10. Wstawić do piekarnika i piec przez kolejne 15-20 minut, aż boki ziemniaków będą miękkie, a omlet na złoty kolor.

Podawać do stołu, lekko ostudzić i pokroić na porcje. Smacznego!

obfite przepisy

Z mięsem lub mielonym

Mięso o średniej zawartości tłuszczu jest odpowiednie, jeśli jest suche, weź więcej sera i dodaj warzywa. Mięso mielone to świetne rozwiązanie – gotuj szybciej, a zapiekanka wyjdzie bardziej miękka. Dodaj pikantności lub przypraw do mięsa mielonym czarnym pieprzem lub mieszanką przypraw.

Będziesz potrzebować:

  • ziemniaki (surowe) – 500 g;
  • wieprzowina – 200 g;
  • cebula – 1 szt .;
  • wołowina – 200 g;
  • ser – 150 g;
  • śmietana – 100 g;
  • zielenie – szczypta;
  • Sól.

Gotowanie

  • Drobno posiekaj mięso, cebulę, zioła. Używając blendera lub maszynki do mięsa, przygotuj mięso mielone. Dodaj pieprz i trochę wody.
  • Zetrzyj twardy ser.
  • Ziemniaki obrać, pokroić w okrągłe plastry o małej grubości.
  • Włożyć warstwę ziemniaków do formy do pieczenia, posmarować kwaśną śmietaną, włożyć warstwę sera, następnie kolejny ziemniak, a następnie mięso mielone.
  • Powtórz tę sekwencję kilka razy. Zostaw ziemniaki jako ostatnią warstwę, aby uzyskać ładniejszy wygląd.
  • Wstawić do piekarnika na 50 minut, temperatura – 200 stopni.
  • Dieta z piersią z kurczaka

    Przepis na zapiekankę ziemniaczaną w piekarniku jest nie tylko pyszny, ale także wysokokaloryczny. Jednak dla miłośników zdrowej diety istnieje opcja dietetyczna – użycie piersi z kurczaka.

    Będziesz potrzebować:

    • ziemniaki – 500 g;
    • białe mięso z kurczaka – 300 g;
    • bulion z kurczaka – 200 ml;
    • jajka – 2 szt .;
    • masło;
    • Sól.

    Gotowanie

  • Białe mięso ugotować, ostudzić i drobno posiekać.
  • Przygotuj ziemniaki w skórkach, obierz je i pokrój w kwadraty.
  • Wymieszaj jajka i bulion, aż będą gładkie.
  • Stałe składniki włożyć do naczynia do pieczenia, a następnie wlać przygotowaną masę jajeczno-rosołową.
  • Gotuj w 180 stopniach przez 1 godzinę.
  • serowy

    Zawiera 3 rodzaje sera i dzieci go uwielbiają.

    Będziesz potrzebować:

    • ziemniaki (surowe) – 500 g;
    • płynny ser topiony – 100 g;
    • ser twardy – 100 g;
    • parmezan – 25 g;
    • olej, sól.

    Gotowanie

  • Obierz kilka średnich ziemniaków, opłucz. Pokroić w okrągłe talerze o małej grubości.
  • Zetrzyj twardy ser i parmezan do głębokiej i obszernej miski, aby łatwiej było później wymieszać.
  • Dodaj roztopione sery, dokładnie wymieszaj.
  • Posolić ziemniaki, wymieszać z połową przygotowanej mieszanki.
  • Nasmaruj naczynie do pieczenia lub wyłóż spód pergaminem.
  • Umieść w nim ziemniaki.
  • Na wierzch wylej resztę serów, równomiernie rozprowadzając.
  • Ustaw temperaturę w piekarniku na 160-180 stopni, gotuj danie przez godzinę. Podawać na gorąco.
  • To danie zaleca się ugotować w taki sposób, aby było spożywane na raz, ponieważ podgrzane będzie różniło się smakiem. Pod sam koniec pieczenia rozłożyć cienko pokrojone pomidory – dobrze komponują się z serami.

    Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego

    Najczęściej do zapiekanki ziemniaczanej używa się mięsa mielonego – lepiej piecze się niż mięso grudkowate. Danie z takim produktem jest miękkie i delikatne. Do realizacji przepisu na 4 porcje potrzebujemy produktów:

    • 1 kg ziemniaków
    • 600 g mielonej wieprzowiny i wołowiny (możesz wziąć kurczaka lub mielonego indyka);
    • 120 g twardego sera;
    • 3 surowe jajka kurze;
    • posiekana cebula lub zielona cebula;
    • sól i pieprz do smaku;
    • kwaśna śmietana – kilka łyżek;
    • olej do smarowania formy.

    Korzyści, szkoda, kaloryczna zapiekanka z twarogu na 100 gramów

    Zawartość kalorii, korzyści, szkody produkty Zupy, dania główne Korzyści, szkody, zawartość kalorii w zapiekance z twarogiem na 100 gramów

    Zawartość kalorii w zapiekance z twarogu na 100 gramów zależy od przepisu i wynosi średnio 150 – 220 kcal.

    Danie bogate w witaminy i minerały, w tym witaminy A, B1, B2, cholinę, B6, B9, B12, C, D, E, PP, H, minerały potas, wapń, krzem, magnez, fosfor, sód, chlor, jod, żelazo, kobalt, miedź, mangan, selen, molibden, fluor, chrom, cynk.

    Przepis na dietetyczną zapiekankę ziemniaczaną z konserwami rybnymi

    Nie mniej smaczna i delikatna jest zapiekanka z konserw rybnych i ziemniaków. Jako składnik rybny możesz wziąć absolutnie każdy według własnego uznania (ale nie w pomidorze): makrelę, sardynkę, saury, tuńczyka lub jakikolwiek inny.

    Do przygotowania potrawy potrzebne będą produkty:

    • 3-4 duże bulwy ziemniaka;
    • 1 głowa cebuli;
    • 2 jajka kurze;
    • puszka dowolnej konserwy rybnej (użyłem makreli);
    • 100 g twardego sera;
    • do smaku bierzemy pieprz i sól;

    Podobnie jak w przypadku poprzednich przepisów, najpierw przygotuj wszystkie produkty: obierz ziemniaki i cebulę, otwórz słoik z rybą.

    Ziemniaki ścieramy na grubej tarce, wyciskamy cały sok, sól i pieprz do smaku i mieszamy. Połowę włożyć do natłuszczonej postaci olejem roślinnym. Lekko dociśnij i wygładź na dole.

    Następnie ułóż cebulę pokrojoną w krążki.

    Z konserw rybnych nie należy spuszczać oleju ze słoika (płyn nasiąknie dolną warstwą ziemniaka) – wszystko razem z miąższem rozgnieść widelcem i ułożyć równą warstwą na cebuli.

    A górna warstwa to pozostałe ziemniaki. Rozłóż i wypoziomuj. Następnie wbij kilka kurzych jajek do kubka i ubij widelcem. Zalej tą mieszanką całą masę ziemniaczano-rybną.

    W tej formie zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aby ziemniaki i cebula zmiękły. Wystarczy na 40-50 minut (w piekarnikach elektrycznych – tryb grzania górnego i dolnego).

    Następnie wyjmujemy zapiekankę i posypujemy tartym serem, odstawiamy na kolejne 10-15 minut, aby uzyskać rumianą skórkę serową.

    Zapiekanka z twarogiem metoda gotowania kalorii bju

    19.03.2013 KoshkaS

    Zapiekanka – to nazwa dania pieczonego na patelni (lub w piekarniku), którego składniki są zwykle drobno posiekane lub używane w postaci puree ziemniaczanego. Składniki do robienia zapiekanek mogą być różne. Nasze dzisiejsze wystąpienie skupi się na takim daniu jak zapiekanka z twarożkiem.

    Wielu naszych czytelników jest zainteresowanych zawartością kalorii i nie jest to przypadek. Faktem jest, że to danie zawsze było uważane za jedno z kluczowych dań w żywieniu dietetycznym.

    Dowiedzmy się więc, jaka jest zawartość kalorii w zapiekance z twarożkiem, jakie jest zastosowanie zapiekanki z twarożkiem i jakie ma właściwości dietetyczne.

    Dietetyczna zapiekanka z twarożkiem bez mąki to jedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych dań z twarożku, zdecydowanie warto włączyć ją do swojej diety. Jest idealny dla dzieci i dorosłych oraz osób z problemami trawiennymi.

    TO CIEKAWE: Dietetyczna Charlotte w powolnej kuchence

    Potrawy z twarogu odgrywają bardzo ważną rolę dla wzrostu i rozwoju dzieci, ponieważ twarożek zawiera dużo wapnia, białka i jest jednym z najbardziej odżywczych produktów.

    A dodatek rodzynek bogatych w witaminy i minerały do ​​zapiekanki twarogowej sprawia, że ​​to danie jest idealne dla małych dzieci.

    To lekkie danie dietetyczne stanie się po prostu niezastąpione w jadłospisie osób cierpiących na zapalenie wątroby.

    Niskokaloryczna zapiekanka z twarogiem jest idealna dla osób będących na diecie i dbających o sylwetkę.

    Zapiekanka z ziemniaków i gotowanej piersi kurczaka

    Kolejny pyszny przepis na zapiekankę ziemniaczaną z piersią kurczaka i pomidorami. Do gotowania bierze się gotowego gotowanego kurczaka. Jeśli chodzi o pomidory, lepiej użyć mielonych – są bardziej aromatyczne i zdrowsze, ale pomidory szklarniowe kupione zimą będą soczystym dodatkiem do dania.

    Do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej w piekarniku potrzebne będą następujące produkty:

    • jedna pierś z kurczaka gotowana w osolonej wodzie;
    • 3-4 ziemniaki;
    • głowa cebuli;
    • sól i pieprz do smaku;
    • kilka pomidorów (można zastąpić pomidorkami koktajlowymi);
    • 3 surowe jajka kurze;
    • olej roślinny do smarowania formy – łyżka stołowa;
    • 120 g twardego sera, startego na grubej tarce;
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki i koperku (można zastąpić suszem);

    Do ugotowania tego dania zabierzemy również tarte ziemniaki. Ale najpierw produkt musi być solony i pieprzony według własnego uznania, wyciśnięty. Rozprowadzić równą warstwą w natłuszczonej postaci warzywnej. Powyżej, to samo. tak jak w poprzednim przepisie, ułóż posiekane krążki cebuli:

    Połóż posiekaną pierś z kurczaka na cebulę. Nie musisz jej smażyć, jeśli naprawdę chcesz uzyskać dietetyczny i zdrowy produkt.

    Teraz zajmijmy się masą jajeczną – jajka wbij do miski, wymieszaj widelcem, możesz nawet trochę ubić. Sól i pieprz, dodaj posiekane warzywa.

    Wlej tę mieszankę do naszej przyszłej zapiekanki. Na wierzchu połóż pozostałe ziemniaki, połóż pokrojone w plasterki pomidory w kółko i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.

    Następnie wyjmujemy i posypujemy startym serem, ustawiamy na kolejne 10 minut. Następnie możesz wyłączyć piekarnik i pozostawić zapiekankę w piekarniku na kilka minut.

    Kalorie w zapiekance

    Zapiekanka – to nazwa dania pieczonego na patelni (lub w piekarniku), którego składniki są zwykle drobno posiekane lub używane w postaci puree ziemniaczanego.

    Składniki do robienia zapiekanek mogą być różne. Nasze dzisiejsze wystąpienie skupi się na takim daniu jak zapiekanka z twarożkiem. Wielu naszych czytelników jest zainteresowanych zawartością kalorii i nie jest to przypadek. Faktem jest, że to danie zawsze było uważane za jedno z kluczowych dań w żywieniu dietetycznym. Dowiedzmy się więc, jaka jest zawartość kalorii w zapiekance z twarożkiem, jakie jest zastosowanie zapiekanki z twarożkiem i jakie ma właściwości dietetyczne.

    Dietetyczna zapiekanka z twarożkiem bez mąki to jedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych dań z twarożku, zdecydowanie warto włączyć ją do swojej diety. Jest idealny dla dzieci i dorosłych oraz osób z problemami trawiennymi.

    Potrawy z twarogu odgrywają bardzo ważną rolę dla wzrostu i rozwoju dzieci, ponieważ twarożek zawiera dużo wapnia, białka i jest jednym z najbardziej odżywczych produktów. A dodatek rodzynek bogatych w witaminy i minerały do ​​zapiekanki twarogowej sprawia, że ​​to danie jest idealne dla małych dzieci. To lekkie danie dietetyczne stanie się po prostu niezastąpione w jadłospisie osób cierpiących na zapalenie wątroby.

    Niskokaloryczna zapiekanka z twarogiem jest idealna dla osób będących na diecie i dbających o sylwetkę.

    Więcej na ten sam temat:

    Uwielbiam twarożek i jak się okazało nie na próżno, to jest przydatne

    Gotowanie po francusku – przepis krok po kroku

    Ashi Parmentier czyli zapiekanka francuska to bardzo smaczne i lubiane danie, zarówno w historycznej ojczyźnie, jak i poza nią. Danie przygotowywane jest w piekarniku niecałe 30 minut, ma niesamowity smak, delikatną strukturę i pyszny aromat ziół prowansalskich.

    Aby przygotować danie, zaopatrz się w:

    • ziemniaki – 600 g;
    • mielona wołowina – 0,5 kg;
    • mleko – 80 ml;
    • jajko;
    • żarówka;
    • czosnek;
    • masło – 60 g;
    • parmezan (możesz użyć innego twardego sera);
    • oliwa z oliwek – nie więcej niż 30 ml;
    • sól i przyprawy.

    Ziemniaki gotowane, tłuczone razem z mlekiem i masłem. Mieszanka mięsna jest smażona na średnim ogniu z mielonym czosnkiem, który należy włożyć do oleju przed wołowiną. Wszystko to powinno być przyprawione, solone, doprawione ziołami prowansalskimi, wymieszane w pojemniku z jajkiem i lekko podsmażoną cebulą.

    W postaci żaroodpornej mieszankę mięsną umieszcza się na dnie, po ziemniakach, tartym serze. Wszystko to trafia do piekarnika i piecze przez około 30 minut w temperaturze 190 stopni. Lepiej podać do stołu gotowe danie z ziołami i sosem pomidorowym.

    Z tłuczonych ziemniaków

    Zapiekanka z puree ziemniaczanego sprawi, że obiad lub kolacja będą obfite, pachnące i bardzo smaczne. Jest przygotowywany w 60 minut, a duża porcja wystarcza na wyżywienie 5-7 osobowej rodziny.

    Danie możesz przygotować na podstawie:

    • ziemniaki – 850 g;
    • jajka – kilka sztuk (w zależności od wielkości produktu z kurczaka);
    • ciepłe mleko – 60 ml;
    • masło – 30 g;
    • Sól;
    • olej roślinny;
    • pieprz biały, gałka muszkatołowa;
    • mięso mielone – 550 g;
    • cebula;
    • czosnek – kilka ząbków;
    • kolendra;
    • Oregano;
    • ser – 100 g;
    • kwaśna śmietana – 100 ml.

    Bulwy ziemniaka należy obrać, pokroić (dla szybszego gotowania) i ugotować w osolonym płynie. Cebulę smażymy na patelni, kroimy jak do smażenia wraz z mięsem mielonym. Kilka minut przed smażeniem należy dodać sól, posiekane ząbki czosnku, pieprz, kolendrę i inne przyprawy do smaku.

    Kiedy ziemniaki zmiękną, należy je wyłączyć i spuścić płyn, pozostawiając trochę na sos.

    Zacznij tłuc ziemniaki bez płynu, aby później zagnieść je bez grudek.

    Do ziemniaków należy dodawać stopniowo wywar z puree ziemniaczanego zmieszanego z mlekiem, doprowadzając potrawę do pożądanej konsystencji. Na koniec dodaje się trochę masła, soli, białego pieprzu i gałki muszkatołowej. Przed ułożeniem na blasze do pieczenia w puree ziemniaczanym należy wprowadzić jajka i dokładnie je wymieszać.

    Okrągłe lub prostokątne naczynie do pieczenia powinno być wyłożone pergaminem nasmarowanym olejem słonecznikowym. Jest też połówka ziemniaka, pieczone mięso i tarty ser. Z góry produkty pokrywa się tłuczonymi ziemniakami, zalewa kwaśną śmietaną i lekko posypuje resztą sera. Całą tę pyszność trzeba upiec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 30-40 minut.

    Gotowe danie należy lekko schłodzić, wyjąć z formy, podzielić na porcje i podać. Zimą danie będzie dobrze komponować się z adżyką lub kremowym sosem pomidorowym.

    Ewa Wójcik
    Autor
    Rate author