Zalety kwasu buraczanego i szkody kwasu buraczanego

Kwas buraczany

Kwas buraczany  jest bardzo potrzebnym i zdrowym napojem, zwłaszcza po intensywnej degustacji rano. Osobiście sprawdziłem, jak ten napój podkręcił moje ciało i przygotował mnie na produktywny dzień. Ogólnie kwas buraczany działa oczyszczająco na nerki i wątrobę, zawiera wiele witamin, mikroelementów i enzymów.

Składniki:

  • Buraczki czerwone (jak na vinaigrette lub barszcz) – 1-2 szt. pożywki,
  • Krakersy żytnie – 2-4 szt.,
  • Cukier – 4 łyżki. ja.,
  • Woda – 2-3 litry.

Metoda gotowania:

  • Buraki nadają się na kwas chlebowy, z którego przygotowywany jest vinaigrette lub barszcz.
  • Buraki należy obrać, zetrzeć na grubej tarce, aby uzyskać lepszą ekstrakcję.
  • Kwas można przygotować bez krakersów, ale chleb żytni nadaje niepowtarzalny charakter, do napoju można również dodać rodzynki. Przeczytaj więcej: Przepis na pyszne smoothie.
  • Wszystkie składniki wsypać do słoika, zalać przegotowaną schłodzoną wodą, wymieszać, szyjkę pojemnika przykryć gazą lub luźną pokrywką, pozostawić w ciemnym miejscu na 3-5 dni, codziennie mieszać.
  • Kiedy pojawia się aromat kwasu chlebowego, rozpoczyna się fermentacja, kwas chlebowy należy przefiltrować, a miąższ wycisnąć.
  • Do filtracji wygodnie jest użyć 2-4 warstw gazy.
  • Wlej gotowy kwas chlebowy do słoika, szczelnie zamknij pokrywkę i wyślij do lodówki na kilka dni.
  • Gotowy kwas buraczany ma oczywiście bogaty czerwony kolor, jeśli pokroisz buraki, będzie bardziej przezroczysty, jeśli go zetrzesz, będzie miał gęsty kolor.
  • W smaku wyraźne buraki z nutą chleba żytniego, występuje lekka ostrość, która zależy od czasu fermentacji.
  • Doskonały napój, który rano podkręca organizm, ale trzeba uważać, ponieważ ma pewne przeciwwskazania dla osób z kamicą moczową, dną moczanową, wrzodami żołądka, nieżytem żołądka.
  • Smacznego!

    Klasyczny przepis na kwas chlebowy

    Kwas buraczany

    Składniki:

    • 3-4 buraki (średniej wielkości);
    • 2-3 litry zimnej oczyszczonej wody.

    Metoda gotowania:

  • Buraki opłukać, obrać i pokroić na małe kawałki.
  • Wlej posiekane kawałki do trzylitrowego słoika mniej więcej do połowy.
  • Zalej buraki wodą do ramion słoika i przykryj naturalną szmatką lub gazą.
  • Pojemnik z napojem odstawić w chłodne miejsce i pozostawić do fermentacji.
  • Kiedy zaczną pojawiać się bąbelki, unoszące się do góry słoika, można skosztować kwasu chlebowego.
  • Aby kwas chlebowy był jeszcze bardziej przydatny, do słoika dodaje się kilka posiekanych marchewek. 
  • Dla urozmaicenia smaku gotowy produkt miesza się również z żurawiną, porzeczką, jarzębiną, sokiem z rokitnika lub z kefirem, przyprawami, solą lub posiekanymi ziołami.
  • Smacznego!

    Kwas ze słodzikiem

    Kwas buraczany

    Składniki:

    • 2 duże dojrzałe buraki;
    • 3–5 ul. l. Sahara;
    • 3 czerstwe skórki żytniego chleba słodowego;
    • 4 litry oczyszczonej wody.

    Metoda gotowania:

  • Pokrój umyte i obrane buraki na cienkie chipsy, a następnie włóż do pięciolitrowego słoika.
  • Dodaj krakersy, cukier i przefiltrowaną wodę do pojemnika.
  • Przykryj powstałą mieszaninę kilkoma warstwami gazy.
  • Odstaw kwas chlebowy do fermentacji w ciepłym miejscu na 3-4 dni.
  • Jeśli podczas fermentacji zauważysz film przypominający pleśń, spróbuj go natychmiast usunąć.
  • Odcedź gotowy kwas chlebowy, zabutelkuj go i umieść w lodówce do przechowywania.
  • Smacznego!

    Kwas buraczany z rodzynkami i sokiem z cytryny

    Kwas buraczany

    Składniki:

    • 2-3 buraki (średniej wielkości);
    • 3 art. l. Sahara;
    • około 25 rodzynek;
    • pół cytryny;
    • 5 litrów oczyszczonej wody.

    Metoda gotowania:

  • Wlej wodę do rondla, włóż do kuchenki i zagotuj.
  • Gdy tylko płyn się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 5-7 minut.
  • Następnie odstaw wodę do ostygnięcia na stole.
  • Do schłodzonej wody dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny i cukier.
  • Dokładnie umyj buraki, obierz i posiekaj jak najdrobniej.
  • Połóż buraki na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika, aby ułatwić suszenie.
  • Suszone buraki przekładamy do pięciolitrowego słoika, dodajemy rodzynki i zalewamy przygotowaną wcześniej wodą.
  • Słoik zamknąć pokrywką z otworami, owinąć kocem i pozostawić do fermentacji.
  • Kiedy pojawią się pierwsze oznaki fermentacji, przepuść kwas chlebowy przez gazę i przelej do plastikowych butelek.
  • Smacznego!

    Kwas buraczany z drożdżami i miodem

    Kwas buraczany

    Składniki:

    • 0,5 kg buraków;
    • 10 g drożdży;
    • 3 art. l. miód;
    • 2 skórki czerstwego chleba żytniego lub 3 krakersy;
    • 3 litry oczyszczonej wody.

    Metoda gotowania:

  • Opłucz buraki, obierz, zetrzyj i trochę osusz w piekarniku.
  • Przełóż buraki do rondla i zalej gorącą wodą, aby warzywo było tylko lekko pokryte płynem.
  • Postaw pojemnik na ogniu i gotuj buraki, aż będą całkowicie ugotowane.
  • Odcedź miękkie buraki, włóż do trzylitrowego słoika i zalej pozostałą wodą.
  • Do napoju dodać drożdże, miód i skórkę od chleba.
  • Słoik przykryć gazą, odstawić w ciepłe miejsce i odstawić do rozpoczęcia fermentacji.
  • Smacznego!

    Kwas buraczany

    Kwas buraczany

    Składniki:

    • buraki (korzeń) – 1 kg
    • cukier (biały) – 100 g
    • drożdże (suche aktywne) – 10 g
    • chleb (czarny, suszony) – kromka
    • woda – 3 l

    Gotowanie:

  • Przepis zaczyna się od tego, że umyte buraki są obierane, a następnie siekane na grubej tarce.
  • Zagotuj wodę w rondelku i pozwól jej ostygnąć do temperatury ciała.
  • Włóż posiekane buraki do pojemnika.
  • Następnie wsyp cukier, drożdże do słoika i włóż małą kromkę dobrze wysuszonego chleba.
  • Po napełnieniu składników ciepłą wodą, aby w słoiku było jeszcze miejsce na fermentację napoju
  • Zawiązujemy szyję czystą szmatką lub gazą i pozostawiamy kwas chlebowy do fermentacji w ciepłym miejscu przez kilka dni.
  • Gdy napój jest gotowy, używamy go i dodajemy do słoika ciepłą przegotowaną wodę, aż kwas nabierze charakterystycznego smaku i koloru.
  • To wszystko, co musisz wiedzieć, kiedy spożywać kwas buraczany.
  • Przydatne właściwości i przeciwwskazania produktu pozwalają na jego prawidłowe stosowanie, a przepis na gotowanie w domu jest prosty, zrozumiały i łatwy do wdrożenia.
  • Smacznego!

    Klasyczny kwas buraczany

    Kwas buraczany

    Składniki:

    • Buraki 3 szt.
    • Sacha 1 łyżka
    • Woda 1,5 l.

    Metoda gotowania:

  • To najłatwiejszy przepis na kwas buraczany, który możesz zrobić w domu.
  • Buraki średniej wielkości umyć, obrać i pokroić w plastry lub cienkie paski.
  • W trzylitrowym szklanym słoiku należy umieścić przygotowaną roślinę okopową – buraki powinny zajmować około połowy pojemności.
  • Zagotować wodę, schłodzić do temperatury pokojowej i napełnić do góry słoika.
  • Aby buraki lepiej fermentowały, dodaj cukier, wymieszaj i pozostaw powstałą mieszankę w ciepłym miejscu.
  • Przygotowanie kwasu buraczanego zajmuje około pięciu dni – w tym czasie napój powinien dobrze fermentować.
  • Odcedź gotowy kwas chlebowy przez kilka warstw marki i wlej do wygodnego pojemnika do przechowywania w lodówce.
  • Smacznego!

    Kwas

    Kwas buraczany

    Składniki:

    • buraki (średniej wielkości);
    • zimna przegotowana woda.

    Metoda gotowania:

  • Jeśli buraki są małe, możesz wziąć kilka roślin okopowych, umyć, obrać, pokroić na małe kawałki.
  • Następnie obrabiany przedmiot jest wysyłany do trzylitrowego szklanego słoika wypełnionego wodą do samej góry.
  • Pojemnik umieszczamy w chłodnym, ale nie zimnym miejscu, czekając na rozpoczęcie fermentacji.
  • Jeśli nie ma problemów z nadwagą lub cukrzycą, dopuszczalne jest dodanie niewielkiej ilości cukru do kwasu chlebowego.
  • Poprawi smak napoju i przyspieszy proces jego przygotowania.
  • Gdy tylko na powierzchni wody zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza, można pić kwas buraczany.
  • Możesz dodać trochę wody, aby słoik był ponownie pełny.
  • Odbywa się to, dopóki napój nie straci koloru i smaku.
  • Smacznego!

    Kwas buraczany

    przepis na kwas buraczany

    Składniki:

    • 1 dojrzały burak;
    • 1 skórka czarnego chleba;
    • 4 łyżki cukru pudru;
    • 2 litry wody.

    Metoda gotowania:

  • Roślinę okopową należy drobno posiekać nożem, posiekać w blenderze lub zetrzeć na największej tarce.
  • Następnie kleik przenosi się do szklanego pojemnika, zalewa przegotowaną wodą, dodaje się cukier i skórkę chleba.
  • Szyjkę słoika zawiązuje się czystą gazą, pozostawia do fermentacji przez 3 dni.
  • Gotowa masa buraczana jest filtrowana, rozlewana do czystych butelek.
  • Niektórzy lubią dodawać do napoju kilka kawałków rodzynek, wtedy okaże się to szczególnie przyjemne w smaku.
  • Kwas buraczany obniża ciśnienie krwi, nawet jeśli gotujesz z niego jakiekolwiek danie kulinarne, na przykład zimną zupę jarzynową, okroshkę.
  • Smacznego!

    Kwas buraczany

    przepis na kwas buraczany

    Składniki:

    • 0,5 kg buraków
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1 szklanka cukru pudru

    Metoda gotowania:

  • Buraki należy umyć, obrać.
  • Pokrój surowe buraki na małe kawałki (można zetrzeć na grubej tarce lub przejść przez maszynkę do mięsa).
  • Umieść go na dnie czystego trzylitrowego słoika.
  • Dodaj cukier i mąkę.
  • Produkty zalać wodą o temperaturze pokojowej.
  • Woda powinna sięgać do zgięcia szyi.
  • Zamknij szyjkę czystą szmatką i umieść słoik w ciemnym, ciepłym miejscu do fermentacji (zostawiam go w szafce kuchennej).
  • Mniej więcej raz na 2-3 dni mieszaj kwas chlebowy.
  • Tydzień później napój jest gotowy.
  • Odcedź to.
  • Wyciśnij resztę buraków.
  • Spójrz na zdjęcie do artykułu, jakie piękno powinieneś uzyskać
  • Kwas buraczany jest uważany za lek.
  • Dlatego zaleca się przyjmowanie go w małych dawkach – 1/2-1/3 szklanki 3-4 razy dziennie.
  • Aby przyspieszyć fermentację kwasu chlebowego, można zalać buraki ciepłą wodą (nieco cieplejszą niż temperatura ciała człowieka) i dodać kromkę chleba żytniego lub 0,5 łyżeczki drożdży.
  • Dzięki takim akceleratorom fermentacji kwas chlebowy będzie gotowy za 1-3 dni.
  • Smacznego!

    Klasyczny kwas buraczany

    przepis na kwas buraczany

    Składniki:

    • 1 burak, – 40 g płynnego miodu,
    • 6-10 kawałków rodzynek,
    • kromka czarnego chleba (lepsza niż Borodino),
    • woda.

    Metoda gotowania:

  • Buraki należy umyć, a następnie obrać i pokroić na dowolne kawałki.
  • Możesz nawet pokroić warzywo na 4 części, to wystarczy.
  • Chleb można zostawić w postaci kromki lub pokroić na małe kawałki.
  • Rodzynki należy zalać przez 2 minuty ciepłą wodą, a następnie dokładnie umyć.
  • Do miski wlej szklankę wody, wlej płynny miód, wszystko bardzo dobrze wymieszaj łyżką stołową.
  • Rodzynki umieścić na dnie słoika, zalać słodką wodą.
  • Następnie ułóż kawałki buraków i czarny chleb Borodino.
  • Dodaj więcej filtrowanej wody, aby butelka była pełna.
  • Zamknij kwas chlebowy nylonową pokrywką i włóż go do akumulatora w sezonie zimowym lub na słońcu latem.
  • Kwas buraczany będzie gotowy do użycia za 3 dni.
  • Używaj balsamu leczniczego i nie choruj.
  • Smacznego!

    Kwas buraczany w domu

    przepis na kwas buraczany

    Składniki:

    • 1 duży burak,
    • 2 łyżki miodu
    • garść rodzynek,
    • kawałek chleba Borodino,
    • woda.

    Metoda gotowania:

  • Zacznijmy od dokładnego umycia buraków ciepłą wodą.
  • Następnie odetnij z niego krawędzie, obierz skórkę.
  • Do przygotowania kwasu buraczanego według tego przepisu odpowiednia jest dowolna odmiana buraków.
  • Ostrożnie pokrój buraki ostrym nożem.
  • Możesz go pokroić w paski, kostki, duże, małe, w ogóle, jak pasuje.
  • Pokrój kawałek chleba na kilka kawałków.
  • Umyj rodzynki.
  • W szklance wymieszać wodę z miodem, wszystko wymieszać.
  • Wszystkie składniki włóż do słoika, dodaj wodę z miodem, a następnie dodaj więcej wody, aby słoik był pełny.
  • Wszystko wymieszaj dużą łyżką.
  • Kwas buraczany zostaw w ciepłym miejscu na 4 dni.
  • Smacznego!

    Kwas buraczany domowej roboty

    przepis na kwas buraczany

    Składniki:

    • 2 duże buraki
    • 4 kromki chleba żytniego drożdżowego
    • 3 łyżki cukru lub miodu
    • przegotowana lub przefiltrowana woda

    Metoda gotowania:

  • Czyszczę buraki, kroję chleb na kromki.
  • Słoik dokładnie myję i lepiej go wysuszyć.
  • Buraki pokroić w drobną kostkę lub paski, rozłożyć w słoiku.
  • Najpierw 1/2 części, potem 2 kromki chleba.
  • Potem znowu buraki i na wierzchu jeszcze 2 kromki chleba.
  • Cukier lub miód rozcieńczam w szklance ciepłej wody i wlewam do słoika.
  • Następnie dodaję czystą wodę do słoika po szyję.
  • Przykrywam gazą kilkoma warstwami i umieszczam w ciepłym miejscu na 3-4 dni.
  • Kwas powinien zacząć się aktywnie pienić, co oznacza, że ​​jest gotowy.
  • Zawsze staram się sprawdzać, czy kwas jest gotowy – powinien smakować nieco cierpko (z bąbelkami gazu) i słodko (nie kwaśno).
  • Kwas filtruję przez sito i gazę.
  • I w tym samym słoiku możesz po raz drugi wlać wodę z cukrem lub miodem.
  • I znowu nalegaj na nową porcję.
  • Robię to nie więcej niż trzy razy.
  • Co więcej, kwas chlebowy już staje się mniej nasycony kolorem i zmniejsza się jego ostrość, a także użyteczne właściwości.
  • Buraki stają się prawie bezbarwne.
  • Gotowy kwas buraczany do schłodzenia w lodówce.
  • Pij pyszny i zdrowy kwas buraczany dla swojego zdrowia.
  • Smacznego!

    Kwas buraczany

    przepis na kwas buraczany

    Składniki:

    • 1 duży burak
    • Sól, cukier

    Gotowanie:

  • Przygotujmy kwas buraczany: dobrze umyj buraki i obierz je, a następnie zetrzyj na grubej tarce.
  • Zalej wrzątkiem tarte buraki, dodaj trochę soli (szczyptę) i odstaw na 12 godzin.
  • Korzenie chrzanu dokładnie opłukać w zimnej wodzie, dobrze oczyścić zewnętrzną szorstką powierzchnię z ciemnienia (lekko zeskrobać) i zetrzeć na drobnej tarce.
  • Dodaj szczyptę soli, 0,5 łyżeczki cukru (na jeden słoik).
  • Tarty chrzan rozkładamy na małe słoiki o pojemności 250 ml aż po łopatki i na wierzchu kwas buraczany.
  • Zamknij nylonowymi nasadkami i wstaw do lodówki.
  • Smacznego!

    Przydatny kwas buraczany

    przepis na kwas buraczany

    Składniki:

    • mąka żytnia 2,5 st
    • woda 2,5 st

    Dla kwasu:

    • burak 500g
    • zakwas 1-2 łyżki
    • miód 1 łyżka
    • woda 2,5l

    Metoda gotowania:

  • Na początek zrobimy naturalny zakwas żytni bez użycia niebezpiecznych dla zdrowia drożdży termofilnych.
  • Szklankę mąki żytniej zalać szklanką czystej wody (do dwulitrowego słoika), przykryć gazą lub inną naturalną tkaniną (można założyć gumkę na szyję, aby zabezpieczyć tkaninę) i pozostawić w ciepłe miejsce na dwa dni.
  • Trzeciego dnia ślady fermentacji są już wyraźnie widoczne w masie, czas nakarmić nasz zakwas – do tego dodajemy kolejne pół szklanki mąki żytniej i taką samą ilość wody, dobrze mieszamy i zostawiamy na kolejny dzień .
  • Czwartego dnia ponownie karmimy zakwasem, dodając szklankę mąki żytniej i taką samą ilość wody, dobrze mieszając i pozostawiając czwarty dzień do dojrzewania w ciepłym miejscu.
  • Piątego dnia zakwas jest gotowy, teraz wkładamy część (100 gram) zakwasu do słoika i wkładamy do lodówki do przechowywania, aby następnie nakarmić go nową porcją zakwasu, po prostu dodając podlać mąką i pozwolić jej dojrzewać przez jeden dzień.
  • A główną część zakwasu wykorzystamy do zrobienia kwasu chlebowego i będziemy go również przechowywać w lodówce.
  • Taki ferment bez górnego opatrunku (pod zamkniętą pokrywką) jest przechowywany przez około dwa tygodnie.
  • Przejdźmy teraz bezpośrednio do przygotowania kwasu chlebowego.
  • Bierzemy czysty trzylitrowy słoik, wlewamy do niego surowe buraki, myjemy i kroimy w cienkie talerze (kroiłam je razem ze skórą), łyżkę naturalnego miodu i dobrą czubatą łyżkę zakwasu i napełniamy czystą wodą ( gotowane lub ozonowane, filtrowane), pozostawiając na wierzchu trochę miejsca do fermentacji.
  • Dobrze wymieszaj, przykryj słoik „pokrywką” z naturalnej tkaniny i przechwyć go na szyi gumką i umieść w ciepłym miejscu, gdzie nie pada bezpośrednie światło słoneczne.
  • Po dwóch dniach odsączamy kwas chlebowy, dosładzamy do smaku i wkładamy do lodówki na 10-12 godzin do ostygnięcia i dojrzenia.
  • Smaczny i zdrowy kwas chlebowy jest gotowy
  • Jeśli chcesz mocniejszy kwas chlebowy, zwiększ okres fermentacji buraków do trzech do sześciu dni.
  • Smacznego!

    Kwas z buraków

    przepis na kwas buraczany

    Składniki:

    • 3-4 fioletowo-czerwone buraki
    • 1/4 szklanki soku z kiszonej kapusty (bez dodatku octu)
    • 1 stół. łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
    • filtrowana woda
    • Butelki 2-3 litrowe, dobrze wysterylizowane!

    Metoda gotowania:

  • Dobrze opłucz buraki bieżącą wodą, wyczyść z resztek wierzchołków (ogonek liściowych), reszty nie da się wyczyścić.
  • Buraki pokroić w drobną kostkę (nie pocierać) i przelać do butelki.
  • Nie pocieraj buraków, uwalnia się dużo słodkiego soku i nie będzie fermentacji mlekowej, ale alkohol
  • Dodaj sok z kiszonej kapusty i sól.
  • Napełnij butelkę przefiltrowaną wodą.
  • Przykryć gazą lub lnianym ręcznikiem, pozostawić do fermentacji na 2 dni w temperaturze pokojowej, przy niskiej temperaturze fermentacja trwa dłużej
  • Kwas jest gotowy, gdy zmieni kolor na ciemnoczerwony, a pęcherzyki gazu wzniosą się na górę słoika.
  • Kwas powinien pachnieć ziemią i solą, jak same buraki.
  • Jeśli kwas chlebowy pachnie zjełczałym, wyrzuć go.
  • Pij rano i wieczorem w razie potrzeby
  • Nie ma przedawkowania kwasu buraczanego
  • Ale trzeba przyzwyczaić się do specyficznego smaku.
  • Kwas jest tego wart.
  • Przygotuj następną partię kwasu chlebowego.
  • Do barszczu użyj kostek buraczanych.
  • Smacznego!

    Prosty przepis na kwas chlebowy z buraków

    przepis na kwas buraczany

    Składniki:

    • 500 g buraków
    • 3 litry wody
    • 50 g chleba żytniego
    • 10 g drożdży
    • 100 g cukru

    Metoda gotowania:

  • Surowe buraki dokładnie opłukać, obrać, pokroić w cienkie plasterki i wysuszyć w piekarniku.
  • Następnie wlej niewielką ilość gorącej wody (tak, aby woda zakryła tylko buraki) i gotuj do miękkości.
  • Bulion odcedzić, dodać pozostałą przegotowaną wodę (wywary powinny być przyjemnie ciepłe), włożyć czarny chleb, cukier, drożdże i pozostawić na 1-2 dni w ciepłym miejscu do fermentacji.
  • Następnie odcedź kwas chlebowy i ostudź.
  • Buraki pozostałe po duszeniu można wykorzystać do gotowania innych potraw.
  • Smacznego!

    Łatwy sposób na zrobienie kwasu chlebowego z buraków

    przepis na kwas buraczany

    Składniki:

    • 1 burak (duży)
    • 2 litry wody (przegotowanej schłodzonej lub oczyszczonej)
    • 4 łyżki cukru
    • 1 chleb żytni (czerstwe skórki)

    Metoda gotowania:

  • Drobno posiekać lub posiekać obrane buraki, włożyć do szklanego słoika, zalać przegotowaną wodą, dodać cukier i skórkę z chleba żytniego.
  • Słoik zamknij gazą i odstaw na 3 dni do fermentacji.
  • Następnie odcedź kwas chlebowy, wlej do butelek, korek i ostudź.
  • Smacznego!

    Kwas buraczany

    przepis na kwas buraczany

    Składniki:

    • buraki – 1 szt. (wielki)
    • woda – 2 l (gotowana schłodzona lub oczyszczona)
    • cukier – 4 łyżki.
    • chleb żytni – 3 kromki czerstwego chleba żytniego

    Metoda gotowania:

  • Drobno posiekaj obrane buraki i włóż do szklanego słoika.
  • Zalej przegotowaną wodą (aby było miejsce na fermentację), dodaj cukier i skórkę żytniego chleba.
  • Zamknąć słoik gazą i pozostawić do fermentacji w temperaturze pokojowej na 5 dni (okresowo usuwając powstałą piankę).
  • Gdy piana przestanie się pojawiać, odcedź kwas, zabutelkuj i włóż do lodówki (przechowuj nie dłużej niż 5 dni).
  • Smacznego!

    Klasyczny kwas buraczany

    przepis na kwas buraczany

    Składniki:

    • Buraki – 3-4 sztuki;
    • Woda – 2,5 litra.

    Gotowanie:

  • Umyj buraki w zimnej wodzie, obierz nożem.
  • Pociąć na małe kawałki.
  • Włóż posiekane buraki do trzylitrowego słoika.
  • Przegotowaną, nie gorącą wodę wlej do słoika, przykryj gazą.
  • Pozostaw na trzy dni do fermentacji w temperaturze 18-22°C.
  • Gdy pojawiają się oznaki fermentacji, pojawiają się bąbelki, kwas chlebowy zmienia kolor, co oznacza, że ​​napój jest gotowy.
  • Po wypiciu 1-2 szklanek można dodać do słoika świeżą wodę i kontynuować, aż kwas straci swój smak i kolor.
  • Smacznego!

    Kwas buraczany z drożdżami

    przepis na kwas buraczany

    Składniki:

    • Buraki – 250 gr;
    • Piasek cukrowy – 50 gr;
    • Drożdże – 5 gr;
    • Woda – 2 litry.

    Metoda gotowania:

  • Czyste buraki pokroić w drobną kostkę, ułożyć na blasze do pieczenia i wysuszyć w gorącym piekarniku.
  • Latem buraki można suszyć w sposób naturalny: w cieniu w przewiewnym pomieszczeniu.
  • Suszone buraki włożyć do emaliowanej miski, zalać wodą tak, aby przykryła kawałki buraków.
  • Postaw patelnię na ogniu, zagotuj i zmniejsz ogień, aby ugotować buraki, aż zmiękną.
  • Odcedź bulion przez warstwę gazy lub przez sito, przelej do szklanego trzylitrowego słoika.
  • Wlej chłodną przegotowaną wodę do góry.
  • Do płynu dodać cukier i drożdże, pozostawić na dwa dni do fermentacji w temperaturze pokojowej.
  • Odcedź gotowy kwas chlebowy przez sito i wlej do plastikowych butelek, szczelnie zamknij pokrywkami, pij schłodzony.
  • Smacznego!

    Kwas z buraków z przyprawami

    przepis na kwas buraczany

    Składniki:

    • Świeże buraki – 500 gr;
    • Woda – 2 l;
    • Pieprz, sól, cukier.

    Gotowanie:

  • Umyj buraki, obierz.
  • Drobno posiekaj lub zetrzyj na grubej tarce.
  • Włóż buraki do słoika, zalej gorącą wodą, dodaj do smaku czarny pieprz, sól i cukier granulowany, przykryj gazą.
  • Przechowuj słoik z opętanym przez trzy dni w ciemnym miejscu w temperaturze 20-25 ° C.
  • W tym czasie kwas zacznie fermentować.
  • Przecedzić przez gazę i butelkę, trzymać w cieple przez noc.
  • Następnie schłodź go w lodówce i możesz go użyć.
  • Smacznego!

    Kwas buraczany

    przepis na kwas buraczany

    Składniki:

    • Buraki (średnie) – 3-4 szt .;
    • Woda – 3 l;
    • Cukier – 6 łyżek;
    • Nieświeża skórka chleba żytniego – 1 szt.

    Gotowanie:

  • Zetrzyj czyste buraki lub pokrój nożem na małe kawałki, dodaj wysłodki buraczane do słoika.
  • Zalej buraki czystą źródlaną wodą.
  • Dodaj cukier i chleb żytni.
  • Gazę nakładamy na słoik i wstawiamy na trzy dni do fermentacji.
  • Odcedź gotowy kwas chlebowy przez sito, butelkę, zamknij.
  • Odstawić napój na 2-3 godziny w ciepłe miejsce, a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.
  • Smacznego!

    Kwas buraczany Bołotowa

    przepis na kwas buraczany

    Składniki:

    • Świeże buraki – 2 kg
    • Cukier – 80 gr;
    • Serum – 0,5 l;
    • Domowa śmietana – 1 łyżeczka;

    Gotowanie:

  • Umyj buraka, odetnij skórkę.
  • Zetrzyj warzywa.
  • Przygotuj starter.
  • Wymieszaj śmietanę i cukier, dodaj serwatkę, dokładnie wymieszaj.
  • Masę buraczaną włożyć do miski emaliowanej, dodać przygotowany zakwas.
  • Ponownie dobrze wymieszaj całą mieszankę.
  • Wstaw patelnię na ciepło na 2-3 dni.
  • Na powierzchni startera pojawi się pleśń, należy ją zebrać, wlać do 3 litrów czystej wody i przechowywać przez kolejne 3 dni.
  • Ostrożnie usuń pleśń, która pojawiła się ponownie.
  • Przecedź napar przez filtr z gazy, dodaj wodę i odstaw na kolejne 10-12 dni.
  • Wyjmij gotowy kwas chlebowy w lodówce, przechowuj na zimno w temperaturze + 5 ° C.
  • Smacznego!

    Kwas z rodzynkami i sokiem z cytryny

    przepis na kwas buraczany

    Składniki:

    • 3 buraki są przeciętne;
    • Rodzynki – około 25 sztuk;
    • Cukier – 3 duże łyżki;
    • pół cytryny;
    • Woda filtrowana – 5 litrów.

    Metoda gotowania:

  • Napełnij rondel wodą i zagotuj, następnie zmniejsz płomień i gotuj jeszcze przez 5 minut. Przeczytaj więcej: pyszny przepis na zrobienie kwasu chlebowego z owsa.
  • Ostudź wodę, następnie dodaj świeży sok z cytryny i dodaj cukier;
  • Drobno posiekaj rośliny okopowe, połóż na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika, aby trochę wysuszyć;
  • Następnie przenieś do pojemnika 5 litrów, dodaj rodzynki i wylej wodę;
  • Słoik zamknij pokrywką z wykonanymi w nim małymi otworami i pozostaw do fermentacji, dodatkowo owijając ciepłą szmatką lub kocem.
  • Na początku fermentacji odcedź napój i rozlej go do plastikowych butelek.
  • Smacznego!

    Ewa Wójcik
    Autor
    Rate author