Wiedeńskie piwo: przepisy kulinarne

Wiedeńskie piwo: przepisy kulinarne
Drink:PiwoJak złożyć wniosek:schłodzonyGłówne składniki:woda, chmiel, słód wiedeński, drożdżeCzas gotowania:do 7 dniWytrzymałość:do 9°Trudność przygotowania:4

Ze względu na swój smak i przyjemny aromat piwo jest bardzo popularnym i rozpowszechnionym napojem w wielu krajach świata. Istnieje ponad 1000 odmian tego spienionego napoju, których właściwości smakowe mogą się od siebie radykalnie różnić. Jednym z najpopularniejszych jest piwo wiedeńskie, które można ugotować samemu w domu. Ma wyjątkowy pikantny aromat, nuty cytrusowe i jasne odcienie smaku.

Zdjęcie przepisu
Składniki:

    • 3,8 kg (80%) słód wiedeński;
    • 1 kg (20%) słód pilzneński;
    • 28 g chmielu Istrinsky i 20 g chmielu wczesnego moskiewskiego;
    • drożdże S-33;
    • skórka z dwóch pomarańczy.

Przepis na wiedeńskie piwo w domu

Wiedeńskie piwo: przepisy kulinarne

Proces warzenia piwa wiedeńskiego przebiega następująco:

Przeprowadza się wstępne zacieranie słodu, tj. przygotowywana jest brzeczka. Składnik rozcieńcza się wodą (najlepiej oczyszczoną) i gotuje w 65 ° C przez 75 minut.

Dodaje się chmiel Istrinsky, po 20 minutach „Early Moscow” płyn gotuje się w sumie przez godzinę, po czym chłodzi się do 18-22 ° C.

Dodaje się drożdże i dokładnie miesza do uzyskania gładkości. Następnie płyn wysyłany jest na 7-10 dni do fermentacji w stałej temperaturze w granicach 18-25°C.

Następnie płyn należy przefiltrować, dodać skórkę pomarańczową i pozostawić na kolejne dwa tygodnie do dojrzewania.

Następnie piwo wiedeńskie według tego przepisu należy ponownie przefiltrować.

Napój jest całkowicie gotowy do picia schłodzony. Jednak trzymanie go w chłodnym, ciemnym miejscu przez kolejny miesiąc może znacznie poprawić jego smak. Może być przechowywany przez 6 miesięcy.

Przepis na domowe wiedeńskie piwo

Wiedeńskie piwo: przepisy kulinarne

Piwo wiedeńskie można zrobić w domu według innej receptury.

Składniki do jego przygotowania:

  • Słód Wiedeński 100% (14-18 EBC);
  • chmiel Challenger (7-12% alfa kwasów) – 1 g/l oraz Hallertaueur (10% alfa kwasów) – 1 g/l;
  • drożdże Safel (S-04) – 50 g/l;
  • skórka pomarańczowa 0,5-1 g / l.

Proces gotowania:

Ucierać moszcz w temperaturze 65°C przez 60 minut;

Następnie temperaturę należy podnieść do 72-75 ° C i gotować przez kolejne pół godziny;

Dodaj 90% całości chmielu do płynu i dodaj skórkę pomarańczową na początku wrzenia;

5 minut przed końcem gotowania dodać pozostałe 10% chmielu, wymieszać;

Schłodzić napój do 22-25 ° C;

Dodać drożdże i pozostawić do dojrzewania przez dwa tygodnie w temperaturze 18-25°C.

Pod koniec tego okresu piwo należy dwukrotnie przefiltrować i umieścić na jeden dzień w ciemnym, chłodnym miejscu. Następnie może być spożywany przez podjadanie krewetek, sera suluguni lub suszonej ryby według własnych upodobań.

Istnieje wiele odmian tego pysznego, pieniącego się napoju, wśród których każdy znajdzie „swoją” najlepszą opcję gotowania.

Punktacja przepisu: 42,00
Bardzo źle

Źle

Zadowalająco

Dobry

W porządku

Wiedeńskie piwo: przepisy kulinarne

Ewa Wójcik
Autor
Rate author