Wiciokrzew: korzyści, skład, właściwości lecznicze kwiatów, kory, liści i jagód rośliny, sposoby stosowania w medycynie ludowej, przepisy na pyszne preparaty

Korzyści i szkody dla wiciokrzewu

Naturalne, naturalne składniki służą jako podstawa tradycyjnej medycyny. Są godną alternatywą dla leków. Jedną z roślin, której właściwości lecznicze potwierdziły ich skuteczność, jest wiciokrzew.

Roślina należy do rodziny wiciokrzewów, którą reprezentują krzewy wyprostowane, płożące i pnące (ponad dwieście gatunków). Niektóre z nich są dzikie, inne uprawiane są jako rośliny ogrodowe. Istnieją odmiany jadalne i trujące. Główną różnicą jest odcień koloru jagód. Jadalne są ciemnofioletowe, niebieskie, trujące – czerwonawe, pomarańczowo-żółte. W naszym kraju najczęściej można znaleźć odmiany wiciokrzewu „Ałtaj”, „Błękitny ptak”, „kaukaski”, „olbrzym leningradzki”. Wszystkie one nie tylko owocują smacznymi, zdrowymi jagodami, ale pełnią również rolę krzewów ozdobnych.

Skład chemiczny

Korzyści i szkody dla wiciokrzewu

Tabela zawiera informacje o zawartości substancji w stu gramach wiciokrzewu:

Produkt Ilość
Węglowodany 9
Kwas organiczny 3
Woda 86
witaminy (w mikrogramach)
A 70
beta karoten 0,39
B1 3
B2 2,5
C 25
K 78,1
Makroelementy (w mg)
Potas 67
Wapń 18,5
Magnez dwadzieścia
Sód 36
Fosfor 34
pierwiastki śladowe (w mg)
Żelazo 0,7
Mono- i disacharydy 8.4

Zawartość kalorii – 41 kcal.

Właściwości lecznicze

Tradycyjna medycyna zaleca stosowanie nie tylko owoców, ale także reszty krzewu (liście, kwiatostany, gałęzie). Roślina ma następujący wpływ na organizm:

  • przeciwzapalny;
  • żółciopędny;
  • środek dezynfekujący;
  • przeciwutleniacz;
  • wstrzymujący środek;
  • hemostatyczny;
  • obniżenie ciśnienia krwi;
  • środek uspokajający;
  • Naprawczy;
  • obniżenie kwasowości soku żołądkowego.

Ponadto stosowanie owoców pomaga eliminować radionuklidy i toksyny z organizmu, obniża poziom „złego” cholesterolu, spowalnia wzrost guzów nowotworowych, pomaga przy biegunkach, normalizuje sen.

kwiaty

Kwiaty rośliny dobrze radzą sobie z bólami żołądka. Aby przygotować napój leczniczy, należy wlać 30 gramów kwiatów do 300 ml wrzącej wody, pozostawić do zaparzenia na godzinę. Pij 4-7 łyków dziennie. Ten sam wywar można wykorzystać do płukania gardła. Jeśli oczy są w stanie zapalnym, napar należy codziennie myć nimi.

kwiaty wiciokrzewu

Kora

Wywar przygotowany z kory krzewu stosuje się przy bólach głowy, chorobach przewodu pokarmowego, przeziębieniach, bólu gardła (przy płukaniu gardła). Dobrze walczy z obrzękami, myją też rany do dezynfekcji i szybkiego gojenia.

Kąpiele lecznicze z naparem z kory łagodzą bóle reumatyczne i stawowe, zapewniają doskonały sen i dobry nastrój. Przebieg takich kąpieli powinien wynosić co najmniej 15 dni.

Lekarstwo przygotowuje się w następujący sposób: zalać 20 g kory szklanką wrzącej wody (300 ml), podpalić i gotować przez około 10 minut, a następnie całkowicie ostudzić. Pij 20 ml trzy razy dziennie. Podczas kąpieli cały bulion wlewamy do napełnionej wanny, zażywamy 20 minut. Aby przepłukać gardło, produkt należy rozcieńczyć wodą (2 części wody i 1 napar).

Pozostawia

Z liści krzewu przygotowuje się wywar, który usuwa nadmiar wilgoci z organizmu, łagodzi obrzęki, bóle brzucha i działa moczopędnie.

Aby złagodzić kolkę, przygotowuje się wywar ze świeżo zmiażdżonego liścia. 40 g surowców należy zaparzyć w 30 ml gorącej wody, ugotować i pozostawić w ogniu na kolejne 10 minut. Następnie schłódź i pij dwa razy dziennie po pół szklanki.

Tak przygotowany wywar z suszonych liści jest dobry na stany zapalne oczu i choroby gardła. Jest to również łagodny środek moczopędny.

Korzystne cechy

Tradycyjna medycyna radzi zwalczać szereg dolegliwości przy pomocy jagód wiciokrzewu. Przede wszystkim wiciokrzew jest skuteczny w przypadku niedoboru witamin. W zależności od uprawianej odmiany iw jakim regionie rośnie, owocowanie rozpoczyna się na przełomie maja – czerwca. Jest to więc jedna z wczesnych upraw, więc jej jagody jako pierwsze pomagają poradzić sobie z brakiem witamin, który często można zaobserwować po zakończeniu zimy.

Jadalny wiciokrzew należy do krewnych krzewów kaliny, dlatego podobnie jak jagody kaliny, owoce wiciokrzewu mogą delikatnie obniżać ciśnienie krwi. Należy pamiętać, że działają wolniej, ale efekt terapeutyczny utrzymuje się dłużej. Dodatkowo jagody łagodzą bóle głowy, a zawarte w składzie witaminy (A, B) wzmacniają ściany naczyń włosowatych.

jagody wiciokrzewu

Roślina ma działanie antyseptyczne, dlatego sok owocowy jest stosowany przy różnych infekcjach, zarówno bakteryjnych, jak i wirusowych. Sok nie tylko zadziała przeciwgorączkowo, ale także wzmocni osobę osłabioną chorobą.

aplikacja roślinna

Uzdrowiciele ludowi wykorzystują wszystkie części krzewu do celów leczniczych. Aby lekarstwo na różne schorzenia było zawsze pod ręką, warto w sezonie zaopatrzyć się w medycynę naturalną. Odwary, buliony, nalewki z alkoholem i bez alkoholu powstają z owoców, pędów, kory i liści. Oczywiście bardzo przydatne są również świeże owoce.

Aby uzyskać trwały efekt leczniczy, świeże jagody należy spożywać codziennie, od początku do końca owocowania. Dzienna dawka wynosi od połowy do pełnej szklanki dziennie.

Należy pamiętać, że właściwości lecznicze owoców zachowują się prawie całkowicie po zamrożeniu i wysuszeniu, dlatego przyda się wiciokrzew mrożony i/lub suszony.

Podczas gotowania i innego przetwarzania przy użyciu wysokich temperatur niektóre składniki odżywcze ulegają zniszczeniu, ale główna jest nadal zachowana, więc dopuszczalne jest użycie owoców do przygotowania różnych preparatów.

Korzyści dla kobiet

Organizm kobiety zawsze potrzebuje różnych minerałów. Owoce wiciokrzewu są bogate w te substancje. Na przykład wapń i potas zapewniają prawidłowe funkcjonowanie narządów wewnętrznych, a wapń również wzmacnia szkliwo zębów i tkankę kostną. Kobiety, szczególnie w okresie menopauzy, mają skłonność do osteoporozy, która może prowadzić do częstych złamań, dlatego potrzebują po prostu odpowiedniej ilości wapnia.

Obecność witamin, głównie kwasu askorbinowego, spowalnia naturalny proces starzenia, utrzymując świeżą i zdrową skórę.

Jagoda jest również przydatna dla kobiet, które boleśnie doświadczają zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Stosowanie owoców uspokoi układ nerwowy, zmniejszy przejawy nieumotywowanej agresji i płaczu.

utrata wagi

Wiciokrzew jest odpowiedni dla pań dbających o swoją sylwetkę. Owoce zawierają kombinację składników, które pozytywnie wpływają na procesy metaboliczne i poprawiają pracę jelit. Dzięki temu spożywany pokarm jest szybciej trawiony, bez „czernienia” w żołądku i jelitach, a naturalne oczyszczanie przebiega bez problemów.

Podczas różnych diet organizm może nie otrzymywać wymaganej ilości użytecznych minerałów, a stosowanie miąższu wiciokrzewu lub soku pomoże uzupełnić ich podaż.

Dodatkowo kaloryczność jagód jest niska, dzięki czemu można je spożywać jako lekką przekąskę podczas diety, w momencie, gdy trzeba zagłuszyć uczucie głodu. Ważne: Nie zaleca się spożywania więcej niż szklanki dziennie!

W kosmetologii

Wiciokrzew zawiera wiele przydatnych składników, które mają pozytywny wpływ na skórę. W kosmetyce owoce są stosowane jako środek tonizujący i przeciwzapalny. Ponadto witamina P działa przeciwutleniająco, a witamina C pomaga wzmocnić ściany naczyń włosowatych. Maseczki z owoców wiciokrzewu (świeże lub mrożone) można bez problemu przygotować w domu.

  • Do odmładzania skóry. W 100 g jagód dodaj 30 g naturalnego miodu i taką samą ilość śmietany, wszystko wymieszaj w blenderze. Nałożyć puree na skórę, usunąć po 15 minutach.
  • Dla nawilżenia. Pół szklanki owoców zetrzyj, wlej 50 g śmietany i żółtka, wymieszaj. Nałóż kompozycję na skórę, usuń po 20 minutach.
  • Od trądziku. 50 g owoców zmiażdżyć lub posiekać blenderem, wlać kilka kropel olejku miętowego (lawendowego, z drzewa herbacianego). Rozcieńczyć 20 g „żywych” drożdży łyżką ciepłej wody i dodać do mieszanki olejku jagodowego. Klej nakładamy na twarz, usuwamy po pół godzinie.

Dodatkowo świeżo wyciśnięty sok z wiciokrzewu można dodać do ulubionego kremu lub toniku (bezpośrednio przed użyciem).

Podczas ciąży

Owoce mają korzystny wpływ na organizm przyszłej mamy. Mogą służyć jako skuteczny substytut niektórych leków na przeziębienie lub tabletek wzmacniających odporność, ponieważ czasami nie są pożądane dla kobiet w ciąży. Regularne stosowanie może również:

  • pozbyć się zgagi;
  • zmniejszyć obrzęk nóg;
  • zapobiegać rozwojowi anemii;
  • wspierać serce kobiety i wzmacniać tętnice.

Dżem z wiciokrzewu

Nie zapominaj, że kobiety w ciąży nie powinny jeść więcej niż 40 owoców dziennie.

Podczas karmienia piersią

Podczas karmienia piersią wiciokrzew należy spożywać ostrożnie, aby nie wywołać u dziecka reakcji alergicznych. Możesz zacząć dopiero po ukończeniu przez noworodka trzech lub czterech miesięcy. Na początek możesz zjeść kilka jagód rano, aby w ciągu dnia obserwować dziecko. Jeśli nie ma wysypek i innych negatywnych reakcji, liczbę owoców można stopniowo zwiększać (nie więcej niż 30 dziennie).

Dla mężczyzn

Oprócz ogólnego działania wzmacniającego, dobroczynne właściwości wiciokrzewu dla mężczyzn wynikają z obecności selenu, który stymuluje produkcję hormonów płciowych, a to zwiększa libido i potencję.

W medycynie ludowej

Przepisy ludowe zakładają wykorzystanie krzewów na wiele różnych dolegliwości.

Zapalenie okrężnicy i biegunka

W przypadku naruszenia funkcjonowania jelit pomoże wywar ze świeżych liści krzewów. Do gotowania trzeba zaparzyć pół szklanki liści z litrem gorącej wody, podpalić i gotować przez pół godziny. Następnie pozostaw na trzy godziny, odcedź, wyciśnij surowce. Powstałą kompozycję należy przyjmować co dwie godziny, aż nastąpi poprawa. Równolegle możesz jeść świeże jagody – wzmocni to efekt leczenia.

Angina i jama ustna

Przy obrzęku gardła, przeziębieniach, zapaleniu migdałków, chorobach jamy ustnej zaleca się przygotowanie wywaru z kory. Aby to zrobić, musisz wyciąć pasek kory z pnia o wymiarach około 0,5 metra na 3 centymetry i posiekać go. Zagotować trzy litry wody, dodać surowce, gotować 25 minut, odcedzić. Wypij kilka łyków przed każdym posiłkiem. Oprócz tego możesz przepłukać gardło powstałym wywarem.

kora wiciokrzewu

Katar

Przezwyciężenie kataru pomoże sokowi ze świeżego miąższu owocu. Konieczne jest wyciśnięcie soku z 50 g miąższu owoców i zakopanie go trzy razy dziennie po trzy lub cztery krople do każdego nozdrza.

Zapalenie spojówek

Aby złagodzić przebieg zapalenia spojówek i wzmocnić efekt głównego zabiegu, należy zaparzyć 50 g suszonych kwiatów wiciokrzewu z litrem gorącej wody, podpalić, gotować i gotować przez 20-30 minut. Odcedzić, wycisnąć surowce i schłodzić napar. Do zabiegu zwilżyć w nim tampony i nakładać na powieki trzy razy dziennie przez 10 minut.

Szkorbut

Świeży miąższ owocu od dawna jest używany do zapobiegania rozwojowi szkorbutu. Środki zapobiegawcze polegają na spożywaniu 20-40 jagód dziennie, powoli przeżuwając.

Anemia i beri-beri

Najlepszym sposobem leczenia niedokrwistości i niedoborów witamin jest spożywanie świeżego wiciokrzewu przez cały sezon. Norma to około szklanki owoców dziennie.

Niezwykle przydatny jest również wywar ze świeżo zebranych liści: 40 g surowca wsypać do 0,5 litra wrzącej wody, wlać do termosu. Pij pół szklanki dwa razy dziennie.

puste miejsca

Owoce wiciokrzewu mają bardzo przyjemny smak (niektóre odmiany przypominają jagody, inne mają smak ananasowy), dlatego wykorzystuje się je do przyrządzania różnorodnych słodkich potraw. Możesz także robić puste miejsca i cieszyć się zdrowymi i smacznymi owocami przez całą zimę.

Pięciominutowy dżem

Aby uzyskać litr dżemu, potrzebujesz jednego litra wiciokrzewu i cukru. Gotowanie:

  • Posortuj i umyj owoce, pozostaw je trochę do wyschnięcia.
  • Wiciokrzew wlać na patelnię, przykryć cukrem, delikatnie wymieszać wstrząsając (aby jagody pozostały nienaruszone).
  • Postaw pojemnik na kuchence, gotuj na małym ogniu, aż z wiciokrzewu wypłynie sok (około 10-20 minut).
  • Zwiększyć ogień do maksymalnego rozmiaru, doprowadzić do wrzenia i gotować przez pięć minut, zeskrobując pianę.
  • Wyjmij z pieca, pozostaw do ostygnięcia i ponownie podpal. Poczekaj do zagotowania, gotuj przez pięć minut.
  • Wlać do przygotowanego pojemnika, zrolować. Przechowywać w lodówce.

Dżem bez gotowania

Do gotowania potrzebny jest litr wiciokrzewu i 1,3 kg cukru. Gotowanie:

  • Owoce umyć i wysuszyć.
  • Jagody zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać blenderem, dodać cukier, zagnieść.
  • Masę wlać do wysterylizowanego słoika i zrolować.

Taki dżem można dość długo przechowywać na mrozie, więc przysmak można przygotować na zimę.

Wino

Do zrobienia domowego wina potrzeba 2 kg wiciokrzewu i 350 g piasku (ważne jest zachowanie dokładnych proporcji). Gotowanie:

  • Zmiażdżyć wiciokrzew (przetrzeć przez sito, posiekać blenderem), dodać cukier.
  • Wlać 2 litry oczyszczonej wody, wymieszać i przykryć czystą gazą (powinny być dwie lub więcej warstw).
  • Umieść pojemnik w zaciemnionym pomieszczeniu na 5 dni. Mieszaj codziennie, kilka razy dziennie. Jeśli po 10-13 godzinach brzeczka pokryje się bąbelkami i pojawi się charakterystyczny zapach „wina”, to wszystko idzie dobrze. Jeśli nie, dodaj kolejne 100 g cukru.
  • Przefiltrować, dodać 100 g cukru, wymieszać, przelać do czystej butelki (na wierzchu powinno pozostać trochę miejsca).
  • Załóż uszczelnienie wodne lub załóż rękawicę medyczną na szyję.
  • Czyścić w ciemnym miejscu przez pięć dni.
  • Odcedź 200 g płynu i dodaj do niego kolejne 150 g cukru. Wlej syrop z powrotem i ponownie załóż rękawiczkę. Po 4 dniach proces powtórzyć, a następnie pozostawić wino na 70 dni. W tym czasie rękawica powinna opaść, a na dnie będzie widoczny osad.
  • Przefiltruj, przelej do odpowiednich butelek, korka. Młode wino jest gotowe.

Odbiór i przygotowanie

Liście, kwiaty i pędy rośliny należy zbierać w okresie kwitnienia. Surowce są suszone w zaciemnionym pomieszczeniu z dobrą wentylacją. Musi być odwracany co kilka dni.

Kora zbierana jest w kwietniu lub na początku maja. Najlepiej wysuszyć w specjalnej suszarce lub w piekarniku. Temperatura nie powinna przekraczać 50 stopni.

Owoce wiciokrzewu zbiera się w miarę dojrzewania. Podobnie jak kora, można je suszyć lub zamrażać. Elementy ważne dla zdrowia nie ulegają zniszczeniu.

Przeciwwskazania

Dobroczynne właściwości wiciokrzewu dla organizmu człowieka są niezaprzeczalne, istnieją jednak pewne ograniczenia w jego stosowaniu. Nie należy wprowadzać go do diety, jeśli chociaż raz zaobserwowano reakcje alergiczne na owoce. Przy nadużywaniu jagód możliwe są zaparcia. Przed skorzystaniem z jakiejkolwiek recepty ludowej należy uzyskać zgodę lekarza.

To wszystkie podstawowe informacje o tym, czym jest wiciokrzew, korzyściach i szkodach tej rośliny, jak prawidłowo jeść jagody, przygotowywać się i leczyć. Krzew to prawdziwy dar natury, dlatego każdy, kto dba o swoje zdrowie, powinien spróbować wyhodować na swoim terenie wiciokrzew.

Ewa Wójcik
Autor
Rate author