Top 10 sałatek z kapusty i marchwi z octem: przepisy krok po kroku ze zdjęciami

W naszym kraju od dawna kocha się kapustę, wcześniej do sadzenia kapusty przeznaczono ogromne obszary w ogrodach warzywnych. Kapustę spożywano zarówno świeżą, jak i smażoną, a także duszoną, przygotowywano wiele dań z kapusty. Na zimę koniecznie fermentowali kapustę w ogromnych beczkach. Kapusta kiszona uratowana przed beri-beri zimą, ponieważ zawierała rekordową ilość witaminy C. Oprócz tego kapusta zawiera wiele innych witamin, w tym dość rzadką witaminę U, która pomaga leczyć nieżyt żołądka i wrzody żołądka. Kapusta pomaga również zwalczać obrzęki i normalizuje ciśnienie krwi, a także usuwa z organizmu szkodliwe substancje.

Jedną z najgroźniejszych chorób naszych czasów jest cukrzyca. Kapusta pomaga w normalizacji poziomu cukru we krwi, co pomaga w leczeniu cukrzycy. Ogromna ilość błonnika w kapuście pomaga oczyścić jelita i normalizować trawienie.

Jedną z ulubionych sałatek w naszym kraju jest surówka z białej kapusty. To proste i pyszne danie zawiera ogromną ilość witamin, ale jednocześnie zawartość kalorii w surówce Coleslaw jest niezwykle niska, co czyni ją doskonałym daniem do posiłków dietetycznych. Różnorodne surówki z kapusty pomogą Ci schudnąć i poprawią sylwetkę.

Niskokaloryczna sałatka z jarmużu może pomóc Ci schudnąć

Kapusta biała jest uważana za jeden z najlepszych produktów na odchudzanie. 100 gram kapusty zawiera tylko 20 kcal, co pozwala jeść ją praktycznie bez ograniczeń. Inne odmiany kapusty również pomagają oczyścić organizm i usunąć toksyny, dzięki czemu można naprzemiennie je spożywać. Surówka z kapusty nie tylko pomaga pozbyć się nadwagi, ale także poprawia ogólną kondycję organizmu.

Aby przygotować najprostszą sałatkę ze świeżej kapusty, której zawartość kalorii pozwoli ci nie martwić się o zjedzoną ilość, będziesz potrzebować pół kilograma białej kapusty, około 50 gramów octu stołowego i około pół łyżki cukru. Drobno posiekaj kapustę i wymieszaj z kęsem i cukrem. Po około piętnastu minutach możesz cieszyć się sałatką ze świeżych witamin, a niskokaloryczna sałatka coleslaw pomoże Ci skutecznie walczyć z nadwagą. Zawartość kalorii w surówce coleslaw z octem i cukrem wynosi tylko 32 kcal na 100 gramów, co w rzeczywistości jest bardzo niskie.

Kolejną zaletą sałatki z jarmużu jest to, że daje uczucie sytości, mimo że kalorie w sałatce z jarmużu są rekordowo niskie. Taka sałatka pozwoli szybko i bezpiecznie schudnąć bez cierpienia głodu i bez szkody dla organizmu. A żeby urozmaicić swoje menu, możesz dodać do sałatki różne składniki, które pozwolą Ci codziennie jeść nowe sałatki.

Przydatne właściwości kapusty dla organizmu

Używając warzywa do przyrządzania różnych potraw, niewiele osób myśli o dobroczynnym działaniu kultury. To prawdziwe źródło witamin, dobroczynnych pierwiastków śladowych. Nawet duszona kapusta jest w stanie zrekompensować brak askorbigenu (złożona substancja przeciwnowotworowa oparta na kwasie askorbinowym i glikozydach). W kulturze w dużych ilościach znajduje się użyteczna substancja.

Liście młodej kapusty są bogate w witaminę C – jest to 10 razy więcej niż w cytrynie. Głównym przeciwwskazaniem do stosowania jest wysoka kwasowość w jelitach. Świeży produkt zawiera minimalną ilość kalorii: od 16 do 48, w zależności od rodzaju. Główne witaminy, które mogą być zawarte w kulturze to:

  • kwas foliowy;
  • witaminy z grupy B;
  • Kwas pantotenowy;
  • potas;
  • wapń;
  • fosfor.

brokuły

Dlaczego taka kapusta jest przydatna: można ją przypisać rzadkim gatunkom roślin, które zawierają dużą ilość białka i mają właściwości lecznicze. Witaminy i minerały przyczyniają się do wydalania cholesterolu z organizmu, normalizują trawienie. 100 g produktu zawiera tylko 34 kcal, więc można go uznać za dietetyczny. Aby sprawdzić jakość warzyw i wybrać świeże, kup takie, którego pąki jeszcze nie zakwitły.

Białogłowy

Najpopularniejsza i najtańsza odmiana. Witaminy C, U stymulują regenerację komórek, dzięki czemu odbudowa skóry jest znacznie szybsza. Preparat poprawia pracę przewodu pokarmowego, wzmacnia naczynia krwionośne, normalizuje pracę serca. Osobom cierpiącym na dnę moczanową, kamienie nerkowe medycyna również zaleca oprzeć się na warzywach, zwłaszcza gatunkach Savoy. Ponadto sok z kapusty ma właściwości lecznicze. Pomoże chronić jelita i będzie stymulować utratę wagi.

kapusta kiszona

Jeśli nie wiesz, do czego przydaje się kapusta w solance, pamiętaj: kwaśny produkt zapobiega starzeniu się komórek. Danie nasyca skórę witaminami, poprawia odporność i odporność organizmu na stres. Ulubiona przekąska zawiera dużo kwasu mlekowego, który zapobiega niestrawności. Kobiety często używają solonej kapusty do maseczki. Aby samodzielnie fermentować kapustę, należy zmieszać 10 kg drobno posiekanych warzyw z 200 g soli i 300 g marchwi. Następnie trzeba rozłożyć na pojemniki, włożyć ładunek i odczekać kilka dni.

Surowy

Najwięcej witamin znajduje się w kulturze niepoddanej obróbce termicznej. W starożytności w Rosji warzywo to było uważane za podstawę wszystkich potraw, dopóki nie sprowadzono ziemniaków. Obfity, smaczny produkt bogaty w mikroelementy, witaminy. Zawiera mangan, jod, miedź i inne substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie cała kapusta jest spożywana na surowo. Niektóre odmiany wymagają fermentacji, duszenia lub smażenia.

Bruksela

Korzyści z brukselki: Ma bogaty skład. Pożywne warzywo zawiera dużą ilość białka roślinnego, witaminy C, E i K. Jego stosowanie jest przydatne dla osób cierpiących na nadciśnienie, wrzody. Z produktem należy obchodzić się ostrożnie, ponieważ po rozgotowaniu jest gorzki. Brukselkę można wykorzystać do sałatek lub gulaszu. Dania z kapusty zrekompensują brak potasu, fosforu i żelaza w organizmie. Średnia zawartość kalorii to 38 kcal.

Nautyczny

Z alg – wodorostów – przygotowują bardzo smaczne, egzotyczne potrawy. Jest bogaty w jod, fosfor, witaminy z grupy B oraz szereg pierwiastków śladowych. Produkt uważany jest za doskonałą profilaktykę miażdżycy, normalizuje procesy metaboliczne, przywraca równowagę wodno-zasadową. Ponadto wodorosty w czasie ciąży są bardzo przydatne. Jednak dziewczęta i panie „w ciekawej pozycji” mogą go używać stricte w ilościach organicznych.

Kolor

Pekin

Kapusta pekińska służy do przyrządzania sałatek, zapiekanek i innych dań. Kultura warzywna jest przydatna w witaminach, które pomagają w chorobie popromiennej. Kapusta pekińska oczyszcza jelita, likwiduje zaparcia. Zawartość kalorii w produkcie jest minimalna – 16 kcal, co pozwala na aktywne jego wykorzystanie przez osoby odchudzające się. Głównym przeciwwskazaniem jest stosowanie stanów zapalnych przewodu pokarmowego.

Krasnokochanaja

Kultura ma charakterystyczny, niebiesko-czerwony odcień prześcieradeł, stąd jej nazwa. Jaka jest użyteczna kapusta tej odmiany, każdy wie. Substancje biologicznie czynne zapobiegają rozwojowi gruźlicy, działają przeciwutleniająco i zapobiegają problemom sercowo-naczyniowym. Liście kapusty mogą być duszone, marynowane lub spożywane na surowo w sałatkach. Warzywo jest niskokaloryczne – tylko 24 kcal na 100 g.

Kalarepa

Kultura warzywna jest szczególnie przydatna dla dzieci i kobiet w ciąży. Dzięki niemu organizm otrzymuje niezbędną ilość potasu i błonnika. Kalarepa jest doskonałą profilaktyką przeciw rakowi przewodu pokarmowego. Tradycyjna medycyna zaleca wywar z liści kultury w celu złagodzenia objawów astmy. Jeśli jesteś zwolennikiem prawidłowego odżywiania, to kalarepę zdecydowanie warto dodać do diety. Tylko 42 kcal pomogą Ci zawsze zachować formę.

Sałatka kaloryczna z kapusty i marchwi oraz inne surówki

Istnieje wiele sałatek z kapustą, więc możesz pozwolić sobie na codzienne próbowanie nowych sałatek i odchudzanie. Na przykład zawartość kalorii w surówce z kapusty i marchwi wynosi około 80 kcal na 100 gramów. Jednocześnie taka sałatka bardzo szybko przynosi uczucie sytości i nasyca organizm niezbędnymi witaminami. Przygotowanie takiej sałatki jest bardzo proste, wystarczy wymieszać 60 gram kapusty, 40 gram świeżej marchewki, łyżeczkę oliwy z oliwek i łyżeczkę soku z cytryny.

Około 67 kcal na 100 gramów zawiera surówka z kapusty z jajkami i ogórkiem. Ta sałatka jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Trzeba wziąć kilogram kapusty, 5 jajek na twardo, 100 gramów cebuli, 150 gramów ogórka i około 50 gramów majonezu. Taka sałatka okazuje się bardzo smaczna i niezbyt wysokokaloryczna, dzięki czemu możesz zadowolić się taką sałatką nawet podczas diety.

Ponieważ zawartość kalorii w surówce z kapusty i marchwi jest bardzo niska, a jej smak jest najlepszy, istnieje wiele odmian tej sałatki. Możesz zrobić sałatkę z kapusty, marchwi i jabłek. Ta sałatka zawiera około 70 kalorii i można ją uznać za prawdziwą spiżarnię witamin.

Aby przygotować taką sałatkę, musisz wziąć 300 gram białej kapusty, 2 jabłka, jedną marchewkę, 25 gram zielonej cebuli, 2 łyżeczki octu balsamicznego i jedną łyżeczkę soku z cytryny, około 15 gram oliwy z oliwek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki należy posiekać i wymieszać, a następnie pozostawić do marynowania przez około 15 minut. Następnie możesz podać na stole pyszną sałatkę witaminową.

Zawartość kalorii w surówce ze świeżej kapusty pozwala nie myśleć o tym, ile zjada się sałatki i po prostu cieszyć się wspaniałym smakiem. Czasem stać cię na ugotowanie sałatki z szynką lub kiełbasą i majonezem, w surówce z białej kapusty będzie mało kalorii, nawet ugotowanej według tego przepisu. Jego głównymi zaletami są niska kaloryczność sałatki colesław, a także doskonały smak i wysoka zawartość witamin.

Zawartość kalorii w zasmażanej białej kapuście na 100 gram

Kapusta biała smażona w niewielkiej ilości oleju ma kaloryczność 48-49 kcal na 100 g potrawy. Aby liczba ta była prawidłowa, podczas smażenia kapusty należy używać minimalnej ilości oleju i unikać przypalania.

Tak więc zawartość kalorii w białej kapuście jest bardzo niska, a nawet jeśli z tego warzywa przygotowuje się inne potrawy, ich kaloryczność również będzie niska.

Zawartość kalorii świeżej białej kapusty na 100 gramów wynosi 28 kcal. 100 g warzyw zawiera:

  • 1,8 g białka;
  • 0,2 g tłuszczu;
  • 4,75 g węglowodanów.

Produkt nasycony beta-karotenem, tiaminą, ryboflawiną, pirydoksyną, witaminami C, K, PP, potasem, wapniem, magnezem, sód, fosforem, chlorem, żelazem, jodem, kobaltem, manganem, miedzią, molibdenem, chromem, cynkiem.

Sałatka kaloryczna ze świeżej kapusty i marchwi na 100 gramów 50,1 kcal. 100 g dania zawiera 1,5 g białka, 1,8 g tłuszczu, 7,1 g węglowodanów. Do przygotowania sałatki potrzebujesz:

  • 0,3 kg świeżej białej kapusty;
  • 0,15 kg świeżej marchwi;
  • 7 g oleju słonecznikowego;
  • ugryzienie 12 g;
  • 10 g cukru pudru.

Etapy przygotowania sałatki:

  • drobno posiekana kapusta jest solona i pognieciona rękami;
  • marchewki są starte i mieszane z kapustą;
  • mieszankę doprawia się octem, miesza się z cukrem i 7 gramami oleju roślinnego.

Przeciwwskazania do stosowania surówek z kapusty

Jak już powiedzieliśmy, kapusta jest wskazana dla większości ludzi i pomaga pozbyć się wielu chorób, ale niektórzy powinni przestać jeść kapustę. Pomimo niskiej kaloryczności surówki z kapusty nie należy jej stosować po operacjach w obrębie jamy brzusznej. Warto też porzucić kapustę na rzecz osób, które przeszły operację klatki piersiowej.

Stosowanie surówki z kapusty nie jest zalecane przy chorobach takich jak zapalenie trzustki, zapalenie jelit, a także zaostrzenie wrzodów żołądka i dwunastnicy. W ostrych chorobach tarczycy warto również zrezygnować ze stosowania kapusty.

Istnieje osobna dyskusja na temat kapusty kiszonej, nie jest zalecana w przypadku zapalenia żołądka i wrzodów trawiennych, a także zapalenia trzustki. Warto zrezygnować ze stosowania kapusty kiszonej dla pacjentów z nadciśnieniem oraz osób z chorobami wątroby i nerek.

Kapusta to wspaniały naturalny środek, który przy prawidłowym stosowaniu może przynieść wiele korzyści. Niskokaloryczna sałatka colesław i ogromna ilość zawartych w niej witamin pomoże schudnąć i stać się zdrowszym, a kapusta kiszona to najlepszy przysmak zimą. Jest naszym naturalnym lekarstwem na wiele chorób.

Szkoda świeżej białej kapusty na 100 gramów

Pomimo tego, że świeża biała kapusta jest produktem niezwykle zdrowym, spożywanie warzyw ma szereg przeciwwskazań. Musisz zrezygnować z kapusty, gdy:

  • problemy seksualne u mężczyzn;
  • zaostrzenia chorób tarczycy;
  • wrzody żołądka i zapalenie jelit.

Wiele osób rozwija nietolerancję na białą kapustę. Nawet podczas jedzenia warzyw w niewielkich ilościach pojawiają się wzdęcia, zaparcia, a na skórze mogą pojawić się wysypki. W takim przypadku świeżą kapustę należy zastąpić gulaszem.

W naszym kraju od dawna kocha się kapustę, wcześniej do sadzenia kapusty przeznaczono ogromne obszary w ogrodach warzywnych. Kapustę spożywano zarówno świeżą, jak i smażoną, a także duszoną, przygotowywano wiele dań z kapusty. Na zimę koniecznie fermentowali kapustę w ogromnych beczkach. Kapusta kiszona uratowana przed beri-beri zimą, ponieważ zawierała rekordową ilość witaminy C. Oprócz tego kapusta zawiera wiele innych witamin, w tym dość rzadką witaminę U, która pomaga leczyć nieżyt żołądka i wrzody żołądka. Kapusta pomaga również zwalczać obrzęki i normalizuje ciśnienie krwi, a także usuwa z organizmu szkodliwe substancje.

Jedną z najgroźniejszych chorób naszych czasów jest cukrzyca. Kapusta pomaga w normalizacji poziomu cukru we krwi, co pomaga w leczeniu cukrzycy. Ogromna ilość błonnika w kapuście pomaga oczyścić jelita i normalizować trawienie.

Jedną z ulubionych sałatek w naszym kraju jest surówka z białej kapusty. To proste i pyszne danie zawiera ogromną ilość witamin, ale jednocześnie zawartość kalorii w surówce Coleslaw jest niezwykle niska, co czyni ją doskonałym daniem do posiłków dietetycznych. Różnorodne surówki z kapusty pomogą Ci schudnąć i poprawią sylwetkę.

Ewa Wójcik
Autor
Rate author