Sok z buraków użyteczne właściwości, przepis

sok z buraków

Sok z buraków  jest produktem dietetycznym, szczególnie niezbędnym dla pacjentów z nadciśnieniem. Burak ma bogaty skład, który przyda się nie tylko pacjentom z nadciśnieniem, ale także osobom zdrowym, ponieważ pomaga oczyścić wątrobę, nerki i woreczek żółciowy z toksyn. Aby zachować wszystkie przydatne właściwości rośliny okopowej, konieczne jest odpowiednie wyciśnięcie z niej soku.

Składniki:

  • Buraki – 1 kilogram;
  • Cukier – 200-500 gr.

Metoda gotowania:

  • Umyj warzywa, obierz i pokrój na wygodne kawałki;
  • Przygotowane kawałki należy zmielić przez maszynkę do mięsa, a następnie przecisnąć miazgę przez gazę.
  • Możesz użyć sokowirówki, co znacznie skróci czas przygotowania napoju.
  • Nie ma znaczenia, w jaki sposób uzyskuje się świeże; Przeczytaj więcej: Przepis na pyszny sok z marchwi.
  • Na tym etapie napój można mieszać z innymi świeżo wyciśniętymi świeżymi jagodami, owocami lub warzywami.
  • I możesz mieszać gotowe półfabrykaty bezpośrednio przed użyciem;
  • W powstałej mieszaninie należy dodać cukier granulowany, podpalić, gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, nie należy przegrzewać napoju, z tego straci on swoje użyteczne właściwości;
  • Szklane pojemniki dowolnej wielkości należy wcześniej wysterylizować;
  • Do przygotowanych słoików należy wlać gorący napój i natychmiast zwinąć żelaznymi pokrywkami.
  • Możesz zamknąć słoiki plastikowymi pokrywkami, ale w tym przypadku półfabrykaty należy przechowywać w lodówce.
  • Radzimy również spróbować zrobić kompot z kiwi, który spodoba się wszystkim domownikom.
  • Smacznego!

    Różne soki z buraków

    sok z buraków

    Składniki:

    • Buraki – 1 kilogram;
    • Marchewki – 1 kilogram;
    • Jabłka – 2 kilogramy;
    • Cukier – 200 gr .;
    • Kwas cytrynowy – 1-2 gr .;
    • skórka z jednej pomarańczy;
    • Woda – 2 litry.

    Metoda gotowania:

  • Najpierw musisz obrać skórkę z jednej pomarańczy;
  • Dokładnie opłucz buraki i marchewki, obierz i zetrzyj na drobnej tarce, im drobniejsza tarka, tym łatwiej będzie oddzielić miąższ od płynu;
  • Jabłka również obieramy, kroimy na małe plasterki, usuwamy rdzeń, a także ścieramy;
  • Wszystkie rodzaje powstałego puree należy wymieszać w osobnym rondlu, dodać do niego wodę, skórkę pomarańczową;
  • Powstałą mieszaninę należy pozostawić do zaparzenia przez dwie godziny, a następnie za pomocą gazy z puree należy wycisnąć napar;
  • Następnie należy podpalić mieszaninę, podgrzać do 80 stopni, dodać cukier granulowany i kwas cytrynowy, gdy cukier się rozpuści, napój można wlać do wysterylizowanych słoików;
  • Luźno przykryj słoiki pokrywkami i opuść je do gorącej wody w celu dodatkowej sterylizacji, litrowe pojemniki muszą być sterylizowane przez 30 minut, a półlitrowe wystarczą na 20 minut;
  • Pozostaje tylko wyjąć pojemniki z gorącej wody i natychmiast zwinąć je żelaznymi pokrywkami.
  • Smacznego!

    Sok z buraków z kwaskiem cytrynowym

    sok z buraków

    Składniki:

    • Sok z buraków – 1 litr;
    • Kwas cytrynowy – 1-2 gr.

    Metoda gotowania:

  • W tym przepisie warzywa należy gotować w łaźni wodnej lub na parze, można je nałożyć na gazę, która jest przymocowana do powierzchni patelni, można użyć rusztu lub ugotować w podwójnym kotle i musisz gotować warzywa bez zdejmowania skórki.
  • Gotowanie zajmie 25-30 minut;
  • Ponadto bez zdejmowania skórki konieczne jest posiekanie miąższu, można uderzyć warzywa blenderem, posiekać w maszynce do mięsa, a następnie wycisnąć sok z powstałej miazgi;
  • Mieszankę należy kilkakrotnie przefiltrować przez gazę;
  • Teraz możesz dodać do napoju kwas cytrynowy;
  • Napój należy podgrzać na małym ogniu do temperatury 70-80 stopni, co najważniejsze, upewnić się, że mieszanina się nie zagotuje;
  • Mieszaninę wlać do przygotowanych pojemników i zanurzyć we wrzącej wodzie na 10-15 minut;
  • Pozostaje tylko zwinąć półfabrykaty żelaznymi pokrywkami, ostudzić je w ciepłym kocu i umieścić w stałym miejscu przechowywania, najlepiej jeśli miejsce przechowywania jest chłodne.
  • Smacznego!

    Sok z buraka i czarnej porzeczki

    sok z buraków

    Składniki:

    • Sok z buraków – 700 ml;
    • Sok z czarnej porzeczki – 300 ml.

    Metoda gotowania:

  • Posortuj jagody, kilkakrotnie spłucz pod bieżącą wodą, wyciśnij sok, najłatwiej to zrobić za pomocą sokowirówki, ale miąższ można przepuścić przez maszynę do mięsa, przejść przez prasę;
  • Warzywa opłucz, obierz, pokrój na małe kawałki, a następnie wyciśnij sok, ponieważ warzywo to jest dość twarde, najlepiej najpierw przebić miąższ blenderem lub maszynką do mięsa, a następnie wycisnąć świeży sok;
  • Połącz oba powstałe nektary w osobnym rondlu i podgrzej na kuchence do temperatury 80 stopni, jeśli temperatury nie da się zmierzyć, to mieszankę należy trzymać w ogniu, aż na jej powierzchni pojawią się bąbelki, gdy tylko pojawią się pierwsze bąbelki, patelnia jest natychmiast wyjmowana z pieca;
  • Wlej napój do przygotowanych pojemników;
  • Prawie gotowe spiny umieścić w pojemniku z wrzącą wodą do sterylizacji.
  • Dla pojemnika półlitrowego wystarczy 10 minut sterylizacji, a dla pojemnika litrowego konieczne jest wydłużenie czasu sterylizacji do 15 minut;
  • Gotowe półfabrykaty natychmiast zwiń żelaznymi pokrywkami, pojemnik można włożyć do ciepłego koca, aż całkowicie ostygnie, i dopiero wtedy będzie można zdjąć skręt do przechowywania.
  • Smacznego!

    Sok z kapusty buraczanej

    sok z buraków

    Składniki:

    • Buraki – 1 kilogram;
    • Sok z kapusty kiszonej – 250 mililitrów;
    • Woda – 800-900 ml;
    • Skórka z 1 cytryny.

    Metoda gotowania:

  • Opłucz buraki, zmiel jak najdrobniej, do tego możesz użyć maszynki do mięsa, tarki lub innych urządzeń;
  • Usuń cienką skórkę z cytryny, czyli skórkę, nie powinna zawierać białej skórki, w przeciwnym razie mieszanka będzie gorzka;
  • Do powstałej mieszaniny dodać 400 ml. wodę, skórkę z cytryny i włożyć do kuchenki, aby zagotować, trzeba gotować przez około 20 minut;
  • Po tym czasie dodaj do napoju kolejne 300 ml. podlać i gotować przez 10 minut;
  • Następnie dodaj 200 ml. podlać i zagotować;
  • Następnie dodaj przygotowany sok z kapusty kiszonej do napoju i zagotuj wszystko;
  • Wlej napój do wysterylizowanych słoików i włóż do gorącej wody.
  • Słoiki półlitrowe powinny gotować się przez 10 minut, a słoiki litrowe przez 15 minut;
  • Gorące półfabrykaty należy natychmiast zwinąć pokrywkami.
  • Smacznego!

    sok z buraków

    sok z buraków

    Składniki:

    • Buraki – 500 gr .;
    • Cukier – 100 gr.

    Metoda gotowania:

  • Warzywa opłukać, obrać ze skóry;
  • Teraz warzywa należy zetrzeć na drobnej tarce;
  • Miąższ rozsmarować małymi porcjami na drobnym sicie i wycisnąć sok łyżką.
  • W ten sposób uzyskaj cały sok z miąższu.
  • W zależności od odmiany buraków z tej ilości owoców należy uzyskać 200-250 mililitrów świeżego soku;
  • Wlej napój do rondla, dodaj cukier granulowany i podpal ogień, aby zagotować, mieszanina powinna gotować się w ogniu przez 30 minut;
  • Podczas przygotowywania mikstury możesz przygotować słoiki i dokładnie je umyć, dla pewności możesz wysterylizować;
  • Gdy zarówno napój, jak i pojemniki są gotowe, można wlać płyn i zwinąć je żelaznymi wieczkami.
  • Świeżo wyciśnięty i od razu wypity sok jest oczywiście zdrowszy, ale nie należy odmawiać przygotowania tego zdrowego napoju na zimowe miesiące.
  • Dodatkowo dzięki powyższym przepisom szybko przygotujesz pyszny napój, który będzie przechowywany przez długi czas.
  • Teraz już wiesz, jak prawidłowo przygotować sok z buraków w domu.
  • Smacznego!

    Sok z buraków

    sok z buraków

    Składniki:

    • dwa jabłka
    • cztery średniej wielkości buraki.

    Metoda gotowania:

  • Konieczne jest dokładne spłukanie i oczyszczenie buraków.
  • Pociąć na małe kawałki;
  • Umyj i obierz jabłka.
  • Usuń rdzeń i pokrój jabłka na pół;
  • Jabłka i buraki wkładamy do sokowirówki lub blendera i wyciskamy sok;
  • Otrzymaną masę filtrujemy przez gazę;
  • Dodaj cukier do smaku i ciesz się zdrowym napojem
  • Smacznego!

    Sok z buraków z porzeczką

    sok z buraków

    Składniki:

    • 700 ml soku z buraków
    • 300 ml soku z czarnej porzeczki.

    Metoda gotowania:

  • Jak zrobić sok z czarnej porzeczki i buraków.
  • Wyciśnij sok z umytych i przygotowanych buraków i jagód za pomocą sokowirówki, prasy lub maszynki do mięsa.
  • Wymieszać soki, podgrzać do 80 stopni, przelać do butelek lub słoików, wrzucić do wrzącej wody i sterylizować przez 15 minut (1l) lub 10 minut (0,5l).
  • Smacznego!

    PRZEPIS NA SOK Z BURAKA I KAPUSTY

    sok z buraków

    Składniki:

    • 1 kg obranych buraków
    • 15 g soli
    • 5-7 g kwasu cytrynowego.

    Metoda gotowania:

  • Jak zrobić sok na zimę z buraków i kapusty.
  • Buraki zmielić na tarce, na każdy kilogram dodać 15 g soli, wymieszać i odstawić na 1-2 godziny, następnie wycisnąć sok.
  • Wlej 5-7 g kwasu cytrynowego na każdy litr soku.
  • Sok z buraków i kapusty kiszonej wymieszać w proporcji 1 do 1 lub 1 do 2, przelać do sterylnych słoików i pasteryzować przez 15 minut (0,5 l) lub 20-25 minut (1-2 l).
  • Smacznego!

    Sok z kapusty buraczanej na zimę

    sok z buraków

    Składniki:

    • 1 kg – buraki,
    • 250 ml – sok z kapusty kiszonej,
    • skórka cytrynowa.

    Metoda gotowania:

  • Umyj rośliny okopowe, obierz i zetrzyj na grubej tarce.
  • Buraczki i skórkę z cytryny włożyć do rondla i dodając 400-500 ml wody gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut.
  • Następnie odcedź sok, a pozostałą masę ponownie zalej wodą, tylko weź tym razem mniej: 300-400 ml.
  • Gotować 10 minut.
  • Odcedź sok i ponownie dodaj wodę do masy.
  • Powtórz procedurę.
  • Następnie wymieszaj powstały sok z buraków z sokiem z kiszonej kapusty, podgrzej do 80 stopni, a następnie przelej do słoików lub butelek i wysterylizuj je we wrzącej wodzie.
  • Czas sterylizacji butelek i słoików półlitrowych – 10 minut, litr – 15.
  • Smacznego!

    Sok z buraków i marchwi

    sok z buraków

    Składniki:

    • 1 burak
    • 1 marchewka
    • 1 słodko-kwaśne jabłko

    Metoda gotowania:

  • Warzywa i owoce opłukać, obrać, pokroić na małe plasterki i włożyć do miski sokowirówki.
  • Przygotowany sok rozcieńczyć niewielką ilością schłodzonej przegotowanej wody.
  • Sok z buraków wspomaga tworzenie czerwonych krwinek, mimo że zawartość żelaza w buraku nie jest tak wysoka i poprawia skład krwi.
  • Pozytywną cechą buraków jest to, że zawiera ponad 50% sodu i 5% wapnia, a stosunek ten przyczynia się do lepszej rozpuszczalności wapnia, który gromadzi się w naczyniach podczas spożywania gotowanej żywności.
  • Ten sok jest szczególnie pokazywany kobietom.
  • W mieszance z marchewką należy pić co najmniej 500 ml dziennie.
  • Zauważono, że jednorazowe użycie soku z buraków w ilości jednej szklanki może wywołać lekkie zawroty głowy, a nawet nudności.
  • Dlatego na początku zaleca się pić sok z buraków zmieszany z sokiem z marchwi, a ten ostatni powinien znacznie dominować nad burakami.
  • Stopniowo zmniejsza się ilość soku z marchwi, a sok z buraków zwiększa się, aż organizm lepiej toleruje jego działanie oczyszczające.
  • Tempo spożycia soku z buraków ustala się na 1-1 1/2 szklanki 2 razy dziennie.
  • Wiadomo, że sok z buraków ma bardzo korzystny wpływ na zaburzenia miesiączkowania.
  • W takich okresach należy go spożywać małymi porcjami (50-100 ml) dwa lub trzy razy dziennie.
  • Dużo dłuższy i szybszy efekt daje spożywanie soku z buraków w zespole menopauzalnym, czego nie można powiedzieć o działaniu przepisanych przez lekarza leków i preparatów hormonalnych.
  • Smacznego!

    Sok z buraków

    przepis na sok z buraków

    Składniki:

    • kilka korzeni buraka;
    • sokowirówka;
    • tarka;
    • cięcie z gazy.

    Metoda gotowania:

  • Rośliny okopowe są myte za pomocą pędzla, a następnie obierane.
  • Pulpa buraczana jest krojona na kilka kawałków i przepuszczana przez sokowirówkę.
  • Jeśli w sokowirówce pozostało wystarczająco dużo surowego ciasta, należy je przełożyć na gazę i wycisnąć.
  • Smacznego!

    Sok z buraków bez sokowirówki

    przepis na sok z buraków

    Składniki:

    • serwetka z gazy;
    • tarka;
    • popychacz;
    • buraczany.

    Metoda gotowania:

  • Buraki są myte, obierane, wcierane w drobną tarkę.
  • Masę przenosi się do emaliowanego pojemnika i ugniata popychaczem.
  • Gnojowica jest owijana gazą, dzięki czemu uzyskuje się worek.
  • Wolne końce gazy muszą zacząć skręcać się w spiralę.
  • Stopniowo, pod wpływem ciśnienia, które pojawiło się ze spirali, cały sok zostanie wyciśnięty z wysłodków buraczanych.
  • Smacznego!

    Sok z buraków na zimę

    przepis na sok z buraków

    Składniki:

    • buraczany;
    • 7 gramów kwasu cytrynowego

    Metoda gotowania:

  • Rośliny okopowe są myte, blanszowane w podwójnym kotle lub w łaźni wodnej przez 30 minut.
  • Gotową roślinę okopową kroi się na kilka kawałków i przepuszcza przez maszynę do mięsa.
  • Powstałą owsiankę przenosi się do worka z gazy, a następnie wyciska.
  • Możesz również użyć sokowirówki, aby wycisnąć płyn.
  • Kwasowość powstałego napoju zwiększa się za pomocą kwasu cytrynowego, który należy rozcieńczyć w płynie natychmiast po jego wyciśnięciu.
  • Napój jest filtrowany, podgrzewany do 80 stopni, wlewany do szklanych butelek, przykrywany pokrywkami i wysyłany do sterylizacji.
  • Pojemniki półlitrowe należy sterylizować przez 10 minut, litr – 15.
  • Smacznego!

    Sok z buraków i kapusty

    przepis na sok z buraków

    Składniki:

    • 1 kilogram buraków;
    • 250 mililitrów soku z kapusty kiszonej;
    • 850 mililitrów wody;
    • skórka z 1 cytryny.

    Metoda gotowania:

  • Rośliny okopowe są myte, siekane w blenderze lub w maszynce do mięsa.
  • Cytrynę myje się, usuwa się z niej cienką żółtą skórkę.
  • Musisz ostrożnie oddzielić skórkę od cytryny, nie chwytając jej białej części, w przeciwnym razie sok będzie gorzki.
  • Puree z buraków miesza się ze skórką, 400 mililitrami wody i przesyła do pieca.
  • Po ugotowaniu masę gotuje się przez 20 minut, a następnie napełnia kolejnymi 300 mililitrami wody i gotuje przez 10 minut.
  • Następnie do mieszanki wlewa się pozostałą wodę, wszystko doprowadza się do wrzenia.
  • Sok z kapusty wlewa się do wrzącej cieczy, wszystko miesza się i gotuje przez 5 minut.
  • Napój wlewa się do wstępnie umytych słoików, wysyła do sterylizacji, zakorkowuje, nakłada na pokrywkę i izoluje kocem.
  • Smacznego!

    Napój z buraków i jabłek

    sok z buraków

    Składniki:

    • 5 kilogramów buraków;
    • 3 gramy kwasu cytrynowego;
    • 5 kilogramów jabłek.

    Metoda gotowania:

  • Rośliny okopowe myje się szczotką, obiera.
  • Jabłka są myte, obierane i obierane.
  • Warzywa przetrzymywane są przez maszynkę do mięsa.
  • Powstałą owsiankę przenosi się na sito i przeciera przez nią.
  • Powstały sok z buraków wlewa się do szklanego lub emaliowanego pojemnika i wkłada do lodówki na 1 godzinę.
  • W tej chwili przy użyciu podobnej technologii konieczne jest wytwarzanie soku jabłkowego.
  • Warto wziąć pod uwagę, że sok jabłkowy należy przygotować nie wcześniej niż 7 minut przed zmieszaniem go z płynem z buraków.
  • Kwas cytrynowy i sok z buraków rozpuszczają się w napoju jabłkowym.
  • Płyn umieszcza się na palniku i doprowadza do wrzenia.
  • Gorący napój wlewa się do umytych butelek, przykrywa pokrywkami i wysyła do sterylizacji.
  • Wysterylizowane półfabrykaty są zamykane i chłodzone w temperaturze pokojowej.
  • Smacznego!

    Napój z buraków i grejpfruta

    najlepszy sok z buraków

    Składniki:

    • 4 średnie grejpfruty;
    • 4 średnie buraki;
    • 4 łyżki deserowe miodu.

    Metoda gotowania:

  • Grejpfrut obieramy i siekamy w blenderze.
  • Buraki są myte, obierane, a także miażdżone blenderem.
  • Powstały puree przenosi się na serwetkę z gazy, a następnie wyciska się z niej cały płyn.
  • Powstały napój jest wysyłany do pieca i doprowadzany do wrzenia.
  • Miód rozpuszcza się we wrzącej cieczy, a następnie pojemnik jest natychmiast usuwany z ognia.
  • Gorący napój rozprowadza się do czystych butelek, przykrywa pokrywkami i sterylizuje przez 15 minut.
  • Obrabiany przedmiot jest zakorkowany, odwrócony do góry nogami, zaizolowany i pozostawiony do ostygnięcia.
  • Smacznego!

    Sok z marchwi i buraków

    najlepszy sok z buraków

    Połączenie soku z dwóch roślin okopowych zapewnia podwójną podaż składników odżywczych. Liderem pod względem zawartości beta-karotenu jest marchew, a sok z marchwi poprawi widzenie i wzmocni kości.

    Składniki:

    • 3 średniej wielkości marchewki
    • 1 duży burak
    • 60-80 ml wody

    Proces gotowania:

  • Umyj i obierz marchewki i buraki, pokrój w duże plastry
  • Przepuścić buraki przez sokowirówkę i powstały sok wstawić do lodówki na około 2 godziny.
  • Przepuścić marchewki przez sokowirówkę i połączyć oba soki, rozcieńczyć wodą
  • Smacznego!

    Sok jabłkowo-buraczany z marchewką

    najlepszy sok z buraków

    Nie każdemu przypadnie do gustu czysty sok z buraków, nawet dodatek słodkiej marchewki nie sprawi, że będzie o wiele przyjemniejszy, ale jabłka mogą radykalnie zmienić smak.

    Składniki:

    • 1 średnia marchewka
    • pół buraka
    • 1 jabłko
    • 60-80 ml wody

    Proces gotowania:

  • Obrać buraki i wycisnąć z nich sok, pozostawić do ostygnięcia
  • W tym czasie obierz marchewki i umyj jabłko, pokrój w plasterki i również przepuść przez sokowirówkę
  • Gdy sok z buraków opadnie, wymieszaj wszystkie trzy soki w jednym pojemniku, w razie potrzeby dodaj trochę wody lub miodu.
  • Smacznego!

    Sok buraczkowo-selerowy z marchewką

    najlepszy sok z buraków

    Seler to także wyjątkowy pokarm, który pomaga obniżyć poziom stresu, blokować rozwój komórek nowotworowych i obniżać ciśnienie krwi.

    Składniki:

    • 2 średniej wielkości marchewki
    • 1 średniej wielkości burak
    • 1 łodyga selera

    Proces gotowania:

  • Umyj buraki i pokrój na kawałki, wyciśnij sok sokowirówką
  • Po zaparzeniu soku umyj i obierz marchewki i seler, przepuść je przez sokowirówkę
  • Wymieszaj świeży sok z selera i marchwi z sokiem z buraków
  • Smacznego!

    Sok z buraków żurawinowych

    jak zrobić sok z buraków

    Żurawina pomoże zabić nieprzyjemny smak i zwiększyć dawkę witaminy C, najlepiej pić taki sok rano, aby uzyskać zastrzyk energii.

    Składniki:

    • 300 g żurawiny
    • 1 średniej wielkości burak
    • 150 ml wody

    Proces gotowania:

  • Wyciśnij sok z obranych buraków sokowirówką i pozwól mu się zaparzyć
  • Wyślij umyte jagody do sokowirówki lub ugotuj z nich napoje owocowe
  • Połącz dwa soki i ciesz się niezwykłym smakiem
  • Smacznego!

    Sok z buraków na zimę

    jak zrobić sok z buraków

    Składniki:

    • 2 litry wody
    • 2 kg średniej wielkości marchewki
    • skórka z 1 pomarańczy
    • 300 g cukru
    • 2 g kwasu cytrynowego
    • 2 kg średniej wielkości buraków

    Proces gotowania:

  • Wszystkie 4 kg warzyw należy umyć i dokładnie wyczyścić, a następnie zetrzeć na grubej tarce.
  • Warzywa przełożyć do rondla, zalać wodą, dodać skórkę, odstawić na 4-5 godzin.
  • Złóż gazę kilka razy lub użyj drobnego sitka, aby odcedzić sok.
  • Odcedzony sok wlać do rondla, dodać cukier i kwasek cytrynowy, podgrzewać do pojawienia się pierwszych bąbelków.
  • Wysterylizuj słoiki i polej je sokiem.
  • Owiń słoiki ciepłymi kocami, aż całkowicie ostygną.
  • Smacznego!

    Sok z buraków i czarnej porzeczki

    jak zrobić sok z buraków

    Składniki:

    • 700 ml soku z buraków
    • 300 ml soku z czarnej porzeczki

    Metoda gotowania:

  • Wyciśnij sok z umytych i przygotowanych buraków i jagód za pomocą sokowirówki, prasy lub maszynki do mięsa.
  • Wymieszać soki, podgrzać do 80 stopni, przelać do butelek lub słoików, wrzucić do wrzącej wody i sterylizować przez 15 minut (1l) lub 10 minut (0,5l).
  • Smacznego!

    Sok z kapusty buraczanej

    jak zrobić sok z buraków

    Składniki:

    • 1 kg obranych buraków
    • 15 g soli
    • 5-7 g kwasu cytrynowego.

    Metoda gotowania:

  • Buraki zmielić na tarce, na każdy kilogram dodać 15 g soli, wymieszać i odstawić na 1-2 godziny, następnie wycisnąć sok.
  • Wlej 5-7 g kwasu cytrynowego na każdy litr soku.
  • Sok z buraków i kapusty kiszonej wymieszać w proporcji 1 do 1 lub 1 do 2, przelać do sterylnych słoików i pasteryzować przez 15 minut (0,5 l) lub 20-25 minut (1-2 l).
  • Smacznego!

    Sok z buraków i marchwi

    przepis na sok z buraków

    Składniki:

    • marchewki – 1 szt.
    • buraki – 1 szt.

    Metoda gotowania:

  • Aby przygotować sok buraczkowo-marchewkowy, umyj warzywa, obierz i pokrój na kilka kawałków.
  • Warzywa nacieramy na tarce i przeciskamy przez lnianą szmatkę lub gazę.
  • Otrzymany sok z buraków wkładamy do lodówki na około dwie godziny.
  • Następnie wlej jedną trzecią szklanki soku z buraków, dodaj sok z marchwi do pół szklanki.
  • Możesz dodać wodę, aby zrobić pełną szklankę.
  • Sok z buraków i marchwi należy pić przed śniadaniem na pusty żołądek.
  • Smacznego!

    sok z buraków 

    przepis na sok z buraków

    Składniki:

    • buraki – 1 szt.

    Metoda gotowania:

  • Umyj buraki i obierz je.
  • Pokrój buraki na kawałki i wyciśnij sok sokowirówką.
  • Możesz pocierać buraki na drobnej tarce, a następnie wycisnąć powstałą masę przez kilka warstw gazy.
  • Sok z buraków wyjdzie około 2 razy mniej.
  • Gotowy sok z buraków zaleca się wstawić do lodówki na 2 godziny, aby się uspokoił.
  • Następnie rozcieńczyć wodą lub sokami warzywnymi w wymaganych proporcjach.
  • Sok z buraków w czystej postaci może wywoływać nudności lub zawroty głowy, dlatego nie należy go przyjmować w czystej postaci.
  • Sok ten dobrze komponuje się z innymi sokami, które łagodzą jego smak, nieco zmniejszają intensywność ekspozycji, jednocześnie nadając nowe właściwości lecznicze.
  • Ilość soku z buraków w mieszance sokowej nie powinna przekraczać 1/3 części.
  • Smacznego!

    sok z buraków

    przepis na sok z buraków

    Składniki:

    • 3-4 buraki średniej wielkości

    Metoda gotowania:

  • Aby zrobić sok, potrzebujesz 3-4 średniej wielkości buraków, blendera, tarki lub sokowirówki.
  • W przypadku sokowirówki wystarczy obrać warzywa i wycisnąć sok za pomocą urządzenia.
  • Jeśli masz tylko blender lub przynajmniej tarkę, będziesz musiał trochę dłużej majstrować: posiekaj buraki jak najdrobniej, po czym przecedź sok gazą lub drobnym sitkiem i wyciśnij resztę ciasta prawidłowo – zostało też dużo płynu.
  • Powstały sok jest chroniony w lodówce przez około 5-7 godzin, okresowo usuwam powstałą piankę.
  • Smacznego!

    Sok z marchwi i buraków

    przepis na sok z buraków

    Składniki:

    • Marchewki – 3 szt .;
    • Buraki – 1 szt .;
    • Przegotowana woda – 50 ml.

    Metoda gotowania:

  • Przed rozpoczęciem gotowania należy dokładnie umyć rośliny okopowe, obrać skórkę cienką warstwą i pokroić w drobną kostkę.
  • Taki półfabrykat można wykonać w dużej objętości i przechowywać w pojemnikach na żywność w lodówce, a jeśli to konieczne, wyjąć i wycisnąć żądaną porcję napoju.
  • Instalujemy urządzenie, pomijamy buraki i zbieramy sok do pojemnika.
  • Odstawiamy go w temperaturze pokojowej na co najmniej dwie godziny, a dopiero potem przystępujemy do przetwarzania marchwi.
  • Mieszamy oba składniki, a mieszanka jest gotowa do użycia.
  • Jeśli jest przeznaczony dla dzieci, lepiej nie pić go w czystej postaci.
  • Rozcieńczyć przegotowaną schłodzoną wodą.
  • Smacznego!

    Sok buraczkowo-marchewkowy z jabłkami

    sok z buraków

    Składniki:

    • Marchewki – 1 szt .;
    • Buraki – 0,5 szt .;
    • Jabłko – 1 szt.

    Metoda gotowania:

  • Wiele dzieci odmawia picia soku warzywnego, w takich przypadkach można oszukać i dodać do niego dowolny owoc, w tym przypadku jabłko. Przeczytaj więcej: Pyszny przepis na koktajl mleczny.
  • Doda smaku i gęstości.
  • Najlepiej używać nie słodkich, ale kwaśnych owoców.
  • Warzywa i owoce obieramy ze skórki, środek kroimy w jabłka, kroimy w średnią kostkę i przepuszczamy przez prasę.
  • Wszystko, sok jabłkowo-marchewkowy jest gotowy do picia.
  • Równie przydatnym połączeniem soku z buraków i marchwi będzie seler, jęczmień i gruszka.
  • Ale to jest amator.
  • Smacznego!

    Sok z buraków „Różne”

    sok z buraków

    Składniki:

    • Marchewki – 2 kg;
    • Buraki – 2 kg;
    • Skórka pomarańczowa – 1 szt .;
    • Kwas cytrynowy – 2 gr .;
    • Woda – 2 l;
    • Cukier – 250 g.

    Metoda gotowania:

  • Zastanów się, jak szczegółowo przygotować i zachować sok z marchwi i buraków na zimę.
  • Obierz skórkę z jednej pomarańczy, wcześniej wytrzyj ją wilgotną ściereczką.
  • Warzywa umyć pod bieżącą wodą, obrać i zetrzeć na najmniejszej tarce.
  • Zanurz powstały kleik ze wszystkich produktów w emaliowanej patelni, dodaj skórkę i wodę.
  • Wszystko wymieszaj i pozostaw do zaparzenia na dwie do trzech godzin.
  • Następnie weź dużą gazę, podwójną lub potrójną i przecedź przez nią mieszankę warzywną.
  • Otrzymany płyn wlać do głębokiego rondla, dodać cukier, kwasek cytrynowy i włożyć do kuchenki, aż się całkowicie rozpuści.
  • Gotowy gorący sok wlej do wysterylizowanych słoików, zwiń metalowymi wieczkami i zawiń ciepłym kocem, aż całkowicie ostygnie.
  • W dół do piwnicy lub spiżarni.
  • Smacznego!

    Ewa Wójcik
    Autor
    Rate author