Smoothie z kiwi i awokado „malachit” – przepis krok po kroku ze zdjęciami

Korzyści z smoothie z awokado

Niesamowite korzyści zdrowotne awokado znane są od wieków. Zawiera ogromną ilość substancji, które mają dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Na przykład zawiera antyoksydanty, tłuszcze i witaminy, które poprawiają ogólną kondycję skóry i sprawiają, że jest aksamitna. Pierwiastki śladowe odpowiadają za produkcję kolagenu, który działa również na skórę głowy wzmacniając włosy.

Smoothie z kiwi i awokado "malachit" - przepis krok po kroku ze zdjęciami

Smoothie z kiwi i awokado "malachit" - przepis krok po kroku ze zdjęciami

Awokado jest uważane za jeden z głównych filarów żywienia. Wiele nowoczesnych diet i technik odchudzania stawia go na pierwszym planie. Udowodniono, że jego codzienne stosowanie może zmniejszać apetyt ze względu na uczucie sytości. Dodanie tego owocu do koktajli może osiągnąć niesamowite rezultaty.

Ważny! Awokado pomaga w walce z rakiem. Prowokując śmierć chorych komórek, owoc ten jest najsilniejszym immunostymulantem.

Do smoothie z awokado można dodać ogórek, szpinak, banany, jabłka i wiele innych składników. W połączeniu z innymi produktami dobroczynne właściwości tworzą prawdziwy napój leczniczy. Uzupełniając niezrównaną kompozycję awokado, możesz osiągnąć idealną kombinację korzyści, których potrzebuje dana osoba.

Sekrety pysznych koktajli z awokado

  • Aby wybrać dojrzałe awokado, należy zwrócić uwagę na jego wygląd. Skórka powinna być wolna od wgnieceń, rys i pęknięć.
  • Nie kupuj zbyt miękkich lub twardych owoców. W pierwszym przypadku jagoda jest przejrzała, w drugim – niedojrzała. Idealny owoc: powierzchnia daje się naciskać palcem, a nie jest drewniana.
  • Możesz również sprawdzić dojrzałość owoców w następujący sposób. Usuń łodygę i spójrz na jej miejsce: jeśli jest zielona lub żółta, to awokado jest dojrzałe z umiarem i można je kupić, jeśli jest brązowe, jagoda jest bardzo przejrzała.
  • Jeśli kupiłeś niedojrzały owoc, pozwól mu dojrzewać w temperaturze pokojowej przez 3-7 dni. Aby przyspieszyć ten proces, zawiń awokado w torebkę owoców, które uwalniają etylen. Przyspieszy to jego dojrzewanie. Wystarczą jabłka i banany.
  • Aby pokroić awokado, pokrój je ostrym nożem wzdłuż całej średnicy, doprowadzając ostrze do kości. Po podzieleniu owocu na dwie połówki, lekko przekręcając nacięte dwie części. Jeśli owoc jest wystarczająco dojrzały, będzie to łatwe. Następnie usuń pestkę i wyczyść owoce. Idealnie dojrzałe owoce przeciąć, a następnie wycisnąć pestkę bez użycia noża.
  • Jeśli nie używasz całego awokado, nie usuwaj z niego pestki. Dzięki temu owoce dłużej pozostaną świeże i zachowają maksimum przydatnych właściwości.
  • Aby zachować kolor owocu i nie utleniać się, posyp miąższ sokiem z cytryny lub limonki.

A wszystko z powodu wyjątkowości płodu. Awokado to owoc, ale w przeciwieństwie do innych, fruktoza (substancja „podobna” do cukru) jest w nim prawie nieobecna. Ale jest dużo zdrowych tłuszczów – 20 g nienasyconych kwasów tłuszczowych w 100 g oleistej miazgi z lekkimi nutami orzechowymi. Z tego powodu jego kaloryczności nie można nazwać niską – 208 kcal!
Jednocześnie awokado należy do kategorii superfoods promujących odchudzanie – każdy potrzebuje tego z umiarem. Problemy z sercem i przewodem pokarmowym, „zmęczona” skóra i matowe włosy, utrata sił i apatia – to wszystko można rozwiązać pół awokado dziennie! A najsmaczniejsze jest zjedzenie go w formie smoothie – koktajlu na bazie świeżych owoców, orzechów, czasem mleka lub produktów z kwaśnego mleka.

Zapraszamy do zapoznania się z Jak prawidłowo zawiązać pomidory w szklarni i na otwartym polu: metody wiązania

Aby Twój koktajl był wyjątkowo smaczny, wybierz najbardziej dojrzałe owoce. Łatwo je „policzyć” m.in. – po naciśnięciu skórki palcem można wyraźnie wyczuć miękką i jednocześnie elastyczną miazgę. Nadmierna miękkość to oznaka przejrzałego owocu, twardość jest zielona.

Jeśli na półkach są tylko zielone, stałe okazy, nadal możesz. Połóż go na oknie w domu – za 3-4 dni stanie się tak, jak powinien, to znaczy dojrzeje.

A potem wszystko jest proste:

  • moje:
  • przyciąć do kości poziomo;
  • usuwamy kość i albo zeskrobujemy miąższ łyżką, albo odcinamy skórkę i siekamy na kawałki.

Chcesz zaopatrzyć się w witaminy na cały dzień? Rano wypij szklankę zielonego smoothie! Posiada przyjemną konsystencję i ciekawy kremowy smak. Moim zdaniem to najlepszy zielony koktajl na zimę.

Wartość odżywcza w 100 g:

  • Kalorie: 170
  • Białka: 3,2
  • Tłuszcze 13
  • Węglowodany: 10,5
  • Przepisy na smoothie z awokado do blendera

    Awokado to wszechstronny składnik niemal każdego napoju odżywczego. Faktem jest, że nie ma wyraźnego smaku i nie przerywa pozostałych składników. Dodatek tego owocu umila konsystencję koktajlu.

    We współczesnych poglądach na prawidłowe odżywianie uważa się, że szklanka dobrego smoothie powinna zastąpić śniadanie. Rzeczywiście, przy optymalnym doborze składników można osiągnąć efekt sytości do obiadu. W takich recepturach awokado pełni nie tylko rolę bazy odżywczej, ale także jest źródłem cennych witamin i minerałów.

    Smoothie z awokado i bananem

    Napój jest bardzo smaczny i satysfakcjonujący. Dodatek banana dodaje do niego dużą ilość potasu, który odpowiada za poprawę pracy serca i naczyń krwionośnych. Aby uzyskać idealny koktajl będziesz potrzebować:

    • dojrzały banan – 1 szt .;
    • awokado – 1 szt .;
    • nasiona lnu – 1/2 łyżeczki;
    • woda – 200 ml;
    • miód do smaku;

    Przepis na przygotowanie odpowiedniego koktajlu z awokado i banana jest prosty. Początkowo kość musi zostać usunięta. Aby to zrobić, owoc ostrożnie przecina się na pół i wyjmuje. Miąższ wyjmuje się łyżką stołową. Banan jest obierany i krojony na małe kawałki. Następnie wszystkie składniki umieszcza się w blenderze i ubijaj przez 1-2 minuty. Powstały napój jest całkiem satysfakcjonujący i może zastąpić lekkie śniadanie.

    Ważny! W żadnym wypadku nie należy używać kości. Zawarte w nim pierwiastki są szkodliwe dla ludzkiego organizmu.

    Przepis zakłada możliwość zmiany niektórych składników. Na przykład zamiast miodu można użyć syropu klonowego, ale surowo zabrania się dodawania czystego cukru. Ponadto, w zależności od pożądanej gęstości produktu końcowego, można zmienić ilość dodawanej wody.

    Smoothie z awokado i ogórkiem

    Taki napój pomaga aktywnie walczyć z dodatkowymi kilogramami. Zawarte w jego składzie składniki pozwalają nasycić organizm antyoksydantami i witaminami na cały dzień. Do gotowania będziesz potrzebować:

    • dojrzałe awokado – 1/2 szt.;
    • ogórek – 2 szt .;
    • garść liści szpinaku;
    • jabłko – 1 szt .;
    • czysta woda – 100 ml;
    • migdał – 50 ml;
    • olej lniany – 2 łyżki. l.;
    • sok z limonki – 1 łyżka. l.;
    • Sól.

    Aby przygotować idealne smoothie z awokado, szpinak, jabłko i inne składniki umieszcza się w blenderze i miesza w papkę. Następnie dodaje się wodę, mleko migdałowe i sok z limonki. Powstała mieszanka jest solona według własnych upodobań i ponownie mieszana.

    W tym przepisie liście szpinaku mogą zastąpić jarmuż. Jeśli nie ma możliwości zdobycia mleka migdałowego, można je łatwo zastąpić mlekiem kokosowym. Ilość wody można również zmniejszyć, aby uzyskać gęstszą konsystencję.

    Smoothie z awokado i selerem

    Seler zawiera luteolinę, substancję poprawiającą aktywność mózgu. Dodatkowo jego kaloryczność to zaledwie 14 kcal, co sprawia, że ​​produkt jest doskonałym wyborem dla osób na ścisłej diecie. Aby przygotować taki napój, będziesz potrzebować:

    • seler – 1 łodyga;
    • awokado – 1 szt .;
    • jogurt o niskiej zawartości tłuszczu – 300 g;
    • słodkie jabłko – 1 szt .;
    • miód do smaku;
    • w razie potrzeby kilka orzechów.

    Z owoców usuwa się pestki i skórkę, kroi na małe kawałki. Następnie wszystkie składniki przenosi się do blendera i miesza przez kilka minut do uzyskania jednorodnej konsystencji. Powstały koktajl wlewa się do szklanek i dekoruje pokruszonymi orzechami.

    Smoothie z bananem, awokado i kiwi

    Wiele osób uważa ten prosty przepis za klasykę zdrowego odżywiania. Banan dostarcza węglowodanów, a kiwi pomaga w rozkładzie tłuszczów w organizmie. Aby przygotować napój, będziesz potrzebować:

    • kiwi – 1 szt .;
    • dojrzały banan – 1 szt .;
    • awokado – 1 szt .;
    • czysta woda – 500 ml.

    Owoce obieramy, następnie ich miazgę umieszczamy w blenderze i zalewamy wodą. Ubij wszystkie składniki, aż będą gładkie. Powstały koktajl wlewa się do szklanek.

    Szczególną uwagę w tym przepisie należy zwrócić na blender. Musi mieć wystarczającą moc, aby jak najszybciej zmielić owoce. Jeśli urządzenie jest słabe, zamiast pysznego napoju dostajesz owsiankę owocową.

    Koktajl z awokado i jabłka

    Ten koktajl witaminowy to klucz do udanego rozpoczęcia dnia. Dodaje ciału witalności i dobrego samopoczucia. Aby go przygotować będziesz potrzebować:

    • jabłka – 2 szt .;
    • awokado – 1 szt .;
    • mięta – 2 gałązki;
    • sok z cytryny – 1 łyżka. l.;
    • miód do smaku;
    • czysta woda – 100 ml.

    Z owoców usuwa się skórkę i usuwa pestki. Liście są obierane z gałązek mięty. Następnie składniki do smoothie z awokado miesza się w blenderze do uzyskania jednorodnej konsystencji. Dopiero wtedy dodaje się wodę.

    Ważne jest, aby zwracać uwagę na użyte jabłka. W zależności od wybranej odmiany smak gotowego smoothie może się diametralnie zmienić. Uważa się, że zdrowszym wyborem byłoby użycie odmian kwaśnych lub słodko-kwaśnych – są one bardziej przydatne i nie nasycają organizmu dużą ilością cukru.

    Smoothie z awokado i szpinakiem

    Napój szpinakowy to świetny pomysł na pokonanie wiosennego beri-beri. Pozwala również skutecznie radzić sobie z nadwagą i brakiem aktywności. Dodatkowo taki koktajl poprawi pracę przewodu pokarmowego. Aby go przygotować będziesz potrzebować:

    • szpinak – 1 pęczek;
    • awokado – 1 szt .;
    • bazylia – 1/2 pęczka;
    • imbir – 1 łyżeczka;
    • miód do smaku;
    • sok z cytryny – 1 łyżka. l.;
    • nasiona sezamu – 1 łyżeczka;
    • nasiona lnu – 1 łyżeczka;
    • czysta woda – 100 ml.

    Przepis, podobnie jak w poprzednich przypadkach, sprowadza się do umieszczenia wszystkich składników w misce blendera. Następnie składniki należy zmielić na jednolitą masę. Następnie dodaje się do niego wodę i rozcieńcza do optymalnego stanu.

    Bazylię można do smaku zastąpić innymi ziołami – miętą, melisą lub pietruszką. Imbir wciera się w tarkę. W razie potrzeby miód można łatwo zastąpić syropem klonowym lub kawałkiem cukru trzcinowego.

    Smoothie z awokado i pomarańczą

    Pomarańcza jest źródłem najkorzystniejszej dla organizmu witaminy C. Wiadomo, że jedna szklanka soku pomarańczowego zawiera jego dzienną normę. Aby przygotować ten zdrowy koktajl, będziesz potrzebować:

    • awokado – 1 szt .;
    • sok pomarańczowy – 2 łyżki;
    • miód do smaku;
    • wanilina do smaku.

    Awokado kruszy się w blenderze, na czubku noża dodaje się miód, sok pomarańczowy i wanilinę. Następnie mieszaninę ponownie miesza się do uzyskania jednorodności. Gotowy napój wlewa się do szklanek. Najbardziej preferowaną opcją dla tego przepisu jest użycie świeżo wyciśniętego soku. Pakowany analog nie ma wszystkich zalet świeżych pomarańczy.

    Koktajle z kefirem i awokado

    Kefir ma korzystny wpływ na organizm człowieka. Wraz z mikroelementami zawartymi w awokado staje się prawdziwym eliksirem zdrowia. Do przygotowania tego smoothie będziesz potrzebować:

    • kefir – 1 łyżka .;
    • awokado – 1 szt .;
    • sok z cytryny – 2 łyżki. l.;
    • miód.

    Owoce muszą być obrane, pestki usunięte, a miąższ pokrojony na małe kawałki. Wszystkie składniki umieszcza się w misce blendera i ubijaj, aż będą gładkie. W zależności od upodobań smakowych napój słodzony jest miodem.

    Nie należy używać zbyt tłustego kefiru, ponieważ samo awokado zawiera wystarczającą ilość tłuszczu. Najlepiej stosować produkt beztłuszczowy – przyczynia się to do lepszego oczyszczenia organizmu, a także przyczynia się do pielęgnacji zbędnych kilogramów.

    Smoothie z awokado i ananasem

    Ananas jest bardzo popularny wśród dietetyków i słusznie zajmuje jedno z czołowych miejsc wśród produktów stosowanych w walce z nadwagą. Koktajle z ananasem i awokado zastąpią śniadanie i orzeźwią organizm. Aby go przygotować będziesz potrzebować:

    • ananas – 1 szt .;
    • awokado – 1 szt .;
    • miód do smaku;
    • woda – 100 ml.

    Owoce muszą być obrane i pozbawione pestek. W przypadku ananasa warto usunąć twardy rdzeń. Następnie wrzuć składniki do blendera i ubij do uzyskania gładkości. Powstałą mieszaninę rozcieńcza się wodą i słodzi miodem.

    Smoothie z awokado i jagodami

    Dodanie jagód do smoothie sprawia, że ​​jest niezwykle smaczny i zdrowy. Możesz wybrać swoje ulubione jagody – truskawki, maliny, jagody lub wiśnie. W zależności od wybranych jagód istnieje ogromna liczba opcji gotowania. Do koktajli będziesz potrzebować:

    • awokado – 1 szt .;
    • jagody – 1 łyżka .;
    • miód do smaku;
    • mleko migdałowe – 1 łyżka.

    Wszystkie składniki miesza się w blenderze do uzyskania gładkości. Gotowy koktajl przelewa się do wysokich szklanek. W razie potrzeby gotowy napój zdobią liście mięty.

    Czy przygotowałeś się już do sezonu plażowego? Jeśli nie, nie martw się, trochę Ci pomożemy! Oczywiście nikt nie chodzi za Ciebie na siłownię, ale łatwo jest doradzić najskuteczniejsze przepisy na smoothie! Z pomocą tego cudownego napoju szybko schudniesz, oczyścisz organizm z toksyn i poczujesz niespotykaną lekkość i ton w ciele.

    Foxtime przedstawia TOP 10 koktajli na odchudzanie!

    Szpinak + kiwi + banan

    Ożywczy koktajl, który doda Ci energii na długi czas. Szpinak to wyjątkowy produkt, uzupełni organizm w witaminy i minerały, a jednocześnie oczyści organizm ze szkodliwych substancji. Do szpinaku dodaj jednego banana i kiwi. Dzięki tym składnikom napój nabiera niesamowitego smaku, a także dostaniesz obfite i smaczne śniadanie w możliwie najkrótszym czasie.

    Awokado + ogórek + jabłko + imbir

    Ten napój może być stosowany jako pełny posiłek. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczów jednonienasyconych w awokado, koktajl ten jest pożywny. W końcu miąższ awokado swoimi właściwościami może konkurować z produktami pochodzenia zwierzęcego. Dodaj jabłko i ogórek do awokado dla świeżości i kilka kawałków imbiru dla zwiększenia smaku. Ten napój ochroni Twoją odporność, a na kilka godzin zapomnisz o głodzie.

    Jabłko + awokado + zielona sałata + kiwi

    Napój jabłkowy, awokado i kiwi to idealny dodatek do świeżych liści sałaty. Przy bardzo niskiej kaloryczności posiada właściwości przywracające metabolizm i oczyszczające organizm, a także zawiera dużo żelaza.

    Ogórek + pietruszka

    Idealny lekki napój na kolację. Ogórek składa się w 90% z wody, dzięki czemu ten koktajl jest idealny na upały. Nie zapomnij dodać do niego kilku gałązek pietruszki, uzyskasz idealne połączenie świeżości i dobroci. Wyjątkowe właściwości pietruszki tkwią w jej bogatym składzie chemicznym. 100 gramów rośliny zawiera dwie dzienne porcje karotenu i witaminy C, której czasami tak bardzo brakuje podczas upałów.

    Awokado + Jarmuż + Szpinak

    Mówią, że ten przepis bardziej niż jakikolwiek inny pomaga oczyścić organizm. W końcu kapusta zawiera łatwo przyswajalne białko, cukier i dużo błonnika. W połączeniu z obfitym awokado i równie zdrowym szpinakiem, jest to wysoce pożywny napój wzmacniający oczyszczanie.

    Jabłko + limonka + ogórek

    Limonka nie tylko wspomaga usuwanie toksycznych substancji z naszego organizmu, ale także działa uspokajająco na układ nerwowy, poprawia ogólne samopoczucie i poprawia nastrój. Smoothie z limonki w połączeniu z ogórkiem i jabłkiem to bardzo orzeźwiający i orzeźwiający napój. Idealny na drugie śniadanie.

    Pieprz + sok z cytryny

    Zaskoczony składnikami? Jednak wiele osób chętnie przyprawia sałatki, w tym paprykę, sokiem z cytryny. Okazuje się to całkiem satysfakcjonujące i łatwe. Zawarte w zielonym pieprzu witaminy z grupy B pomagają zwalczać stres, koją i poprawiają pamięć. Jeśli czujesz się chronicznie zmęczony, ten koktajl jest tym, czego potrzebujesz.

    Brokuły + jabłko + limonka

    Wszyscy wiedzą o dobroczynnych właściwościach brokułów. Ta kapusta jest bogata w białko, co czyni ją niezastąpioną dla wegetarian. Ponadto brokuły są doskonałym substytutem mięsa, gdy nie chcesz jeść ciężkiego jedzenia w czasie upałów. Brokuły to doskonały produkt dietetyczny, który usuwa z organizmu sole metali ciężkich. W połączeniu z jabłkiem i limonką otrzymujemy bardzo ciekawy napój, który można wypić wieczorem.

    Kiwi + ogórek + ananas + cytryna

    Zawarte w ananasie substancje biologicznie czynne nadają mu wyjątkowe właściwości lecznicze: pobudza trawienie, wspomaga odchudzanie i odmładzanie organizmu. Ananas zwiększa zawartość serotoniny we krwi, co tłumi uczucie głodu, a także usuwa nadmiar płynów. Wraz z cytryną, ogórkiem i kiwi dostaniesz prawdziwy zastrzyk witamin.

    Seler + jabłko

    To prawdopodobnie najpopularniejszy zielony koktajl. Seler to doskonały produkt tonizujący. Uważa się, że seler dobrze usuwa toksyny. Jest niskokaloryczny, ma właściwości uspokajające, a to jest najbardziej pożądane podczas dużych obciążeń i upałów. Napój z selera i jabłka jest idealny zarówno na śniadanie, jak i na kolację.

    Tekst / Ksenia Ryabova FoxTime.ru

    Zdjęcie / Shutterstock.com

    Kalorie smoothie z awokado

    Samo awokado jest produktem dość wysokokalorycznym ze względu na wysoki procent zawartego w nim tłuszczu. W zależności od rodzaju owocu jego kaloryczność na 100 g waha się od 180 do 220 kcal. Jego cechą jest prawie całkowity brak węglowodanów, ale jednocześnie imponująca zawartość tłuszczu we wszystkich owocach. Średnia zawartość kalorii w gotowym napoju z awokado, bananem i kiwi wyniesie:

    • białka – 3 g;
    • tłuszcze – 12,8 g;
    • węglowodany – 29 g;
    • zawartość kalorii – 231 kcal.

    Aby obliczyć zawartość kalorii w gotowym koktajlu, musisz bazować na zawartych w nim składnikach. W zależności od dodatku innych owoców lub warzyw, miodu, nasion lub olejów może wahać się od 100 do 300 kcal z dodatkiem ciężkich składników – bananów, oliwy z oliwek, nasion lnu czy cukru.

    Koktajl ogórkowy z miętą, miodem i limonką

    Koktajl ogórkowy z miętą, miodem i limonką. Zdjęcie: Globallookpress Ten koktajl jest świetnym substytutem okroshki w upale, a jednocześnie ma minimalną ilość kalorii. Gotuj ją przynajmniej codziennie, jeśli tracisz na wadze i ważne jest, abyś nie gryzł między posiłkami.
    NIEZBĘDNE (na 2 porcje): 5 – 6 świeżych ogórków 1 limonka 1 łyżka. łyżka miodu · kilka gałązek mięty.

    GOTOWE:

  • Czyścimy ogórki, kroimy je w dowolny sposób.
  • Do blendera wkładamy ogórki, miód, miętę. Wyciśnij tam sok z limonki.
  • Uderz, aż będzie gładkie.
  • Schłodź lub podawaj od razu z kilkoma kostkami lodu w każdej szklance.
  • Ewa Wójcik
    Autor
    Rate author