Drink:wódkaJak złożyć wniosek:schłodzonyGłówne składniki:wódka, miód, czerwone chilliCzas gotowania:do 14 dniWytrzymałość:do 45°Trudność przygotowania:2
Nalewka z pieprzu to nie tylko doskonały napój alkoholowy, który może służyć jako aperitif, ale także skuteczny środek na przeziębienie. Jest kilka sposobów na przygotowanie tego wspaniałego napoju, z których każdy ma swój własny smak.
Jeśli lubisz przygotowywać dobry alkohol w domu, przydadzą się proste i nieskomplikowane przepisy na ten napój. Możesz nie tylko rozpieszczać siebie i swoich gości dobrą wódką smakową, ale także poprawić swoje zdrowie.
Składniki:
- Wódka – 1 l
- Miód – 2 łyżki. ja
- Czerwona papryczka chili – 5 średnich strąków
- Sucha papryka – 2 łyżki. ja
- skórka z cytryny, cukier waniliowy, pieprz czarny, cynamon – do smaku
Jak zrobić wódkę z papryczkami chili i suszoną papryką
Najprostszy przepis na wódkę z pieprzem przypadnie do gustu miłośniczce pysznych i aromatycznych napojów. Ilość przypraw można zmniejszyć lub zwiększyć, aby uzyskać pożądany smak.
Przed zrobieniem wódki z pieprzem na każdym strąku należy wykonać kilka podłużnych nacięć. Włóż pieprz do słoika, napełnij go wódką i szczelnie zamknij pokrywkę.
Parzyć miksturę przez siedem dni w ciemnym, ciepłym miejscu – możesz trzymać słoiki w temperaturze pokojowej, ale nie niższej niż 16 stopni. Mieszankę należy dobrze wymieszać codziennie – najlepiej robić to co 5-6 godzin.
Kiedy napój nabierze brązowawego odcienia, będzie musiał zostać przefiltrowany. Do odcedzonej wódki włożyć miód, paprykę i inne przyprawy, dobrze wymieszać i nalewkę odstawić na kolejne dwa dni w ciemne, ciepłe miejsce. Następnie napój można uznać za gotowy do picia. Przecedź przez bawełniany filtr, przelej do butelki lub karafki i podawaj.
Jak zrobić wódkę z pieprzem i goździkami
Ten przepis na pieprz na wódce spodoba się wszystkim miłośnikom mocnych napojów, które możesz ugotować własnymi rękami w ciągu kilku dni. Już po 5 dniach będziesz mógł cieszyć się przyjemnym, łagodnym smakiem domowych ziarenek pieprzu.
Wymagane składniki:
- Wódka – 500 ml
- Czerwona papryczka chili – 1 strąk
- Pieprz czarny – 5 szt
- Miód – 3 łyżki, l
- Goździk -3 pąki
Przed przygotowaniem wódki z pieprzem wszystkie przyprawy należy włożyć do szklanego słoika i wymieszać z miodem. Możesz wziąć dowolny miód, jego ilość może być również dowolna – od 1 do 5 łyżek na butelkę wódki.
Wszystkie składniki zalej wódką, dobrze wymieszaj, zamknij słoik pokrywką i odstaw w ciemne, suche miejsce. Przez pierwsze trzy dni nalewkę należy dobrze mieszać co 3-4 godziny. Przez ostatnie dwa dni odpoczywamy wódką.
Gdy napój będzie gotowy, należy go dobrze przefiltrować przez kilka warstw gazy i włożyć do lodówki do ostygnięcia.
Jak nalegać na wódkę na pieprzu w domu
Wódkę pieprzową w domu można przygotować w inny sposób. W leczeniu przeziębienia napój jest mocniejszy i okazuje się dość ostry w smaku. Dlatego, jeśli przygotowujesz nalewkę leczniczą, bardzo ważne jest przestrzeganie zaleceń dotyczących jej przyjmowania.
Wymagane składniki:
- Wódka – 500 ml
- Papryka czerwona – 3 szt
Przed naleganiem wódki na pieprz, świeże strąki chili należy pokroić na małe kawałki. Do słoika włożyć posiekaną paprykę, zalać wódką i odstawić w chłodne miejsce. Jeśli gotujesz z suchych strąków, możesz je zmielić za pomocą młynka do kawy lub maszynki do mięsa.
Zgodnie z tym przepisem wódka pieprzowa będzie gotowa w ciągu jednego dnia i możesz rozpocząć leczenie.
Gotową nalewkę można nie tylko wypić w czystej postaci w małych porcjach 35-50 gramów, ale także przygotować na jej podstawie koktajle terapeutyczne.
Przy silnym przeziębieniu dobrze pomagają nacieranie i okłady z pieprzem – pomaga obniżyć temperaturę i rozgrzać podczas dreszczy.
Wynik przepisu: 64,00