Przepisy na kawę ze zdjęciami krok po kroku

przepisy na kawę

Kawa  to gorący napój z palonych ziaren kawy. Kawa to jeden z tych napojów, które prawie wszyscy uwielbiają i piją. Ktoś ogranicza się do jednej filiżanki na śniadanie, a dla niektórych kawa zamienia się prawie w narkotyk, bez którego osoba po prostu nie może normalnie pracować.

Składniki:

  • świeżo mielona kawa – 2 łyżeczki;
  • cukier – do smaku;
  • woda – 100 g;
  • Turecki i dobry nastrój.

Metoda gotowania:

  • Połóż Turka na kuchence lub na piasku i lekko podgrzej dno (uwaga, możesz zrujnować Turka);
  • Wlej świeżo zmieloną kawę (2 łyżeczki na 100 g wody);
  • Podgrzej trochę kawę na najmniejszym ogniu (minutę, nie więcej, uważaj, aby zepsuć cezve), aby kawa lepiej wydzielała aromat w przyszłości;
  • Dodaj cukier do smaku;
  • Do Turka wlej zimną wodę (możesz też gorącej, kwestia dyskusyjna), zgodnie z poziomem – tuż poniżej jego najwęższego miejsca (będzie więcej piany);
  • Włóż Turka z powrotem do ognia lub zakop go w piasku.
  • Pożądane jest parzenie kawy na najcichszym ogniu;
  • Uważaj na tworzenie się piany i nie pozwól kawie „uciec” przed Turkami.
  • Na początku wrzącej wody zacznie tworzyć się piana (śmietanka) i powoli pełzać. Czytaj więcej: Pyszny przepis na zrobienie lukru kawowego.
  • Konieczne jest usunięcie Turka z ognia, aby piana uniosła się jak najwięcej, ale nie zapadła się, ponieważ trzeba zatkać szyję, aby aromat kawy nie zniknął;
  • Po wyjęciu turka z ognia należy odczekać, aż piana opadnie, a następnie powtórzyć proces 1-2 razy (im mniejszy turek, tym mniej powtórzeń i mniej intensywne ogrzewanie);
  • Postukaj Turka kilka razy w stół lub dodaj pół łyżeczki zimnej wody, aby kawa szybko się uspokoiła.
  • W rezultacie jednorodna pianka w kolorze orzecha laskowego powinna pozostać na wierzchu i bez przerw;
  • Pyszny i aromatyczny napój wlej do podgrzanych filiżanek (postaw je z gorącą wodą podczas parzenia kawy) i ciesz się przyjemnością smaku i aromatu.
  • Zrobiwszy wszystko dobrze, wlejesz do filiżanek mieszankę kawy, kofeiny i piany, a na Wschodzie niezwykle wysoko cenią pianę i mówią: serwowanie gościowi kawy bez piany jest dla niego zniewagą.
  • Przed wypiciem kawy należy ją trzymać w filiżance przez kilka minut, aby gęsta warstwa opadła na dno (jeśli filiżanka nie została wcześniej podgrzana, kawa ostygnie).
  • Jeśli zaczniesz pić kawę z wyprzedzeniem, gęsty nie będzie miał czasu, aby się uspokoić i dostać do ust.
  • Smacznego!

    orzeźwiająca kawa

    przepisy na kawę

    Składniki:

    • Kawa mielona – 5 łyżeczek
    • Cukier – 5 łyżeczek
    • Woda – 500 ml.
    • Turek.
    • Długa łyżka.

     Metoda gotowania:

  • Najpierw do cezve wsyp odpowiednią ilość zmielonej kawy i cukru.
  • Nie lubię bardzo mocnej kawy, więc jedną czubatą łyżeczkę mielonej kawy wrzucam do 100 gramów wody.
  • Pożądane jest, aby Turek wybrał taką objętość, aby po napełnieniu wymaganą ilością wody był napełniony do najwęższego punktu.
  • Dlatego wygodniej jest kontrolować proces gotowania.
  • Dodaj zimną wodę do Turka.
  • Jeśli chcesz przygotować inną ilość kawy, to aby odmierzyć wymaganą ilość wody, wlej ją najpierw do kubka, a dopiero potem do cezve.
  • Wymieszaj zawartość Turków łyżką.
  • Jeśli zamierzasz często parzyć kawę w Turku, warto zaopatrzyć się w specjalną łyżeczkę z wydłużonym uchwytem.
  • Jest to bardzo wygodne, ponieważ taka łyżka nie nagrzewa się tak bardzo, a co najważniejsze, jest wystarczająco długa, aby nie utonąć w Turku.
  • Połóż Turka na palniku i włącz go na maksimum.
  • Teraz trzeba pilnować kawy i słuchać szumu wody grzewczej.
  • Najważniejsze w prawidłowo zaparzonej kawie nie jest doprowadzanie napoju do wrzenia.
  • Kiedy piana zacznie się unosić, a szum podgrzewanej wody zaczyna cichnąć, należy zdjąć cezve z ognia i odczekać około 5 minut, aż kawa w nim nieco ostygnie.
  • Wymieszaj kawę w cezve, aby uzyskać bogatszy smak.
  • Wskazane jest, aby na ten czas wyłączyć kuchenkę (zwłaszcza jeśli mamy kuchenkę elektryczną), aby palniki się nie przegrzały.
  • Po tym jak kawa w Turku nieco ostygnie i zaparzy, włóż ją z powrotem do palnika i włącz na średnim ogniu.
  • Powtórz krok podgrzewania i namaczania jeszcze 1-2 razy.
  • Wlej odpowiednio zaparzoną kawę do kubków i ciesz się pysznym i aromatycznym napojem.
  • Teraz wiesz, jak prawidłowo zaparzyć kawę po turecku.
  • Smacznego!

    Mocna kawa po turecku

    przepisy na kawę

    Składniki:

    • bardzo drobno zmielona kawa 7-8 gram
    • 100 – 150 gramów wody
    • Cukier 1-2 łyżki
    • Przyprawy do smaku

    Metoda gotowania:

  • Aby zaparzyć mocną czarną kawę, weź bardzo drobno zmieloną kawę w ilości 2 łyżeczek z wierzchu mielonej kawy na 100 – 150 gramów wody lub proporcjonalnie.
  • Zastosowanie drobno zmielonej kawy wynika z faktu, że zewnętrzna powierzchnia drobinek jest większa, co poprawia interakcję kawy z gorącą wodą i pozwala w pełni ujawnić jej smak.
  • Wlej kawę do cezve, wsyp cukier i zalej zimną wodą do najwęższego miejsca przy szyi.
  • Pozwoli to osiągnąć minimalny kontakt kawy z powietrzem oraz maksymalne nasycenie napoju aromatem ziaren kawy.
  • Turka wkładamy głębiej w piasek rozgrzany do temperatury 350-450º C lub na rozgrzanym piecu i parzymy kawę na małym ogniu.
  • Im dłużej kawa jest przygotowywana, tym jaśniejszy i bogatszy będzie jej aromat.
  • Po podgrzaniu cząsteczki kawy unoszą się wraz z gorącą wodą i tworzą skórkę na powierzchni Turków.
  • Gdy woda się zagotuje, pęcherzyki powietrza przebijają się przez skorupę, tworząc pianę.
  • Najważniejszym momentem jest nie dopuścić do ucieczki „boskiego” napoju.
  • Gdy tylko na powierzchni utworzy się taka jasnobrązowa piana, a woda będzie gotowa do wrzenia, czyli jej temperatura osiągnie 92-96º C, usuń Turka z ognia.
  • Wrząca woda rozkłada olejki eteryczne, niszczy skórkę, zabierając ze sobą smak napoju.
  • Teraz możesz dodać kawę do smaku: waniliową, cynamonową, gałką muszkatołową, imbirową itp.
  • Ponownie włóż kawę do Turka do ognia i doprowadź do powstania piany.
  • Kawa po turecku jest gotowa.
  • Ale dla miłośników mocniejszej i gorzkiej kawy, możesz ponownie zaparzyć kawę, kładąc cezve na piasku lub piecu.
  • Ostrożnie wlej kawę z turka do suchego, ogrzanego kubka tak, aby piana pozostała na powierzchni.
  • Pamiętaj: zimna filiżanka może zepsuć najlepszą kawę.
  • Kawę po turecku zaleca się podawać ze szklanką wody i pić małymi łykami.
  • Smacznego!

    Klasyczna kawa z cynamonem

    przepisy na kawę

    Składniki:

    • 1 łyżeczka mielona kawa naturalna;
    • 125 ml wody;
    • 1/3 łyżeczki cynamon;
    • 1/3 łyżeczki Sahara.

    Metoda gotowania:

  • Początkowo podgrzewamy składniki „na sucho”, a dopiero potem dodajemy szklankę wody.
  • Warto o tym porozmawiać bardziej szczegółowo.
  • Jeśli chcesz napić się pysznej kawy, upewnij się, że jest to czysta woda pitna.
  • Nie należy go brać bezpośrednio z kranu, w przepisie nie ma słowa o konieczności dodania do napoju wybielacza lub tlenków żelaza.
  • Ile wody dodać
  • Jedna filiżanka, bo taka ilość kawy, cukru i cynamonu przypada na jedną porcję.
  • Odłóż na bok ten 0,7-litrowy kubek z uroczym i dowcipnym napisem, podarowany przez kolegów.
  • Miałem na myśli prawdziwą filiżankę kawy, miniaturową i elegancką.
  • Churchill miał rację, twierdząc, że tak osobistego napoju, jak kawa, nie można pić w kubkach, tak jak nie można w kubkach pić dobrego koniaku.
  • Po dodaniu wody podgrzewamy Turka i obserwujemy proces czujnym okiem.
  • W gigabajtach tekstu można napisać o zdolności kawy, która dopiero co udawała, że ​​jest prawie zimna, natychmiastowego wrzenia i rozpryskiwania się na kuchence.
  • Kiedy kawa zacznie się gotować, wlej niewielką część do filiżanki, którą przygotowałeś na boski napój.
  • Powtarzamy operację, przenosząc całą objętość napoju z Turków do kubka 3-4 razy.
  • W efekcie otrzymasz szykowną kawę z pachnącą i smaczną pianką.
  • Zrobią to ci, którzy wolą łagodniejszy smak.
  • Smacznego!

    Kawa z cynamonem

    przepisy na kawę

    Składniki:

    • kawa mielona
    • cynamon i cukier

    Metoda gotowania:

  • Do turka, który mamy, wsypujemy zmieloną kawę i lekko podgrzejemy nad ogniem.
  • Dzięki temu kawa rozgrzewa się i nadaje wspaniały aromat.
  • Dodaj cynamon i cukier do mielonej kawy.
  • Po wymieszaniu zawartości Turków dodaj wodę.
  • Stawiamy Turku na małym ogniu i przy pierwszych oznakach zagotowania zawartości wyjmujemy go z ognia, wlewamy niewielką ilość kawy do filiżanki i ponownie podpalamy Turku.
  • Po ponownym zagotowaniu wlej trochę kawy do filiżanki i ponownie postaw na małym ogniu.
  • Procedurę tę należy powtórzyć trzy razy.
  • Rezultatem jest bardzo smaczna słodka kawa z cynamonem i dobrą pianką.
  • Ostrzegam, że takiej kawy nie powinno się pić cały czas, ponieważ może to wpłynąć na czynność serca.
  • Wszystko jest dobre z umiarem, więc po prostu zrób sobie czasem wyjątki i zafunduj sobie niezwykły, pyszny napój.
  • Smacznego!

    turecka kawa

    przepisy na kawę

    Składniki:

    • drobno mielona kawa – 1 łyżeczka
    • woda – 50-60 ml
    • cukier do smaku

    Metoda gotowania:

  • Wlej do Turka i dodaj kawę, cukier – jeśli chcesz.
  • Postawiamy Turka na wolnym ogniu i gotujemy, aż piana wzrośnie.
  • W tym momencie zdejmujemy Turka z ognia, ostrożnie usuwamy piankę i wkładamy do filiżanki.
  • Następnie ponownie kładziemy Turka do ognia i ponownie go podgrzewamy, aż się zagotuje.
  • Proces usuwania-gotowania można powtórzyć od 2 do 6 razy.
  • Aby przygotować słodką kawę po turecku, należy wcześniej dodać cukier.
  • Nie zaleca się dosładzania gotowej kawy, w przeciwnym razie pianka ulegnie uszkodzeniu.
  • Przepis na kawę po turecku na pierwszy rzut oka jest dość prosty, ale tak naprawdę ważny jest proces przygotowania napoju.
  • Konieczne jest usunięcie Turka z ognia w ściśle określonych punktach czasowych, w przeciwnym razie kawa okaże się słaba lub przegrzana bez wyraźnego smaku i aromatu.
  • Woda lepiej jest przyjmować miękką, ale nie przegotowaną.
  • Idealnie powinna to być woda źródlana.
  • Przed podaniem kawy filiżanki należy podgrzać, wystarczy zalać je wrzątkiem i odstawić na kilka minut, po czym zalać wrzątkiem.
  • Jeśli gotowy napój wleje się do zimnych filiżanek, wpłynie to niekorzystnie na smak tureckiej kawy.
  • Smacznego!

    turecka kawa

    przepisy na kawę

    Składniki:

    • Zimna woda
    • Cukier
    • Kawa

    Metoda gotowania:

  • Turka należy napełnić zimną wodą (poziom wody powinien znajdować się w miejscu zwężenia Turka).
  • Następnie trzeba dodać cukier i podpalić Turka.
  • W podgrzanej (ale nie przegotowanej) wodzie należy dodać drobno zmieloną kawę.
  • Następnie musisz powoli rozpalić Turka i bardzo uważnie obserwować proces.
  • Gdy tylko piana zacznie się tworzyć, Turka należy usunąć z ognia.
  • Następnie trzeba poczekać, aż piana opadnie, a Turka trzeba ponownie podpalić.
  • Tę procedurę należy powtórzyć 3-4 razy.
  • Pod koniec procesu kawę należy wymieszać i można ją przelać do filiżanek.
  • Przed wypiciem napój powinien lekko ostygnąć.
  • Kawę zmieszaną z cukrem najpierw zalewamy zimną wodą i parzymy przez kilka minut.
  • Napój należy zagotować i usunąć z ognia, tak jak w poprzedniej metodzie.
  • Po zdjęciu z ognia gorącą pachnącą mieszankę posypuje się zimną wodą.
  • Do Turka wsypać mieloną kawę, cukier, trochę soli, następnie wymieszać i zalać zimną wodą.
  • Tę mieszankę należy podpalić, a najlepiej – na gorącym morskim piasku.
  • Po tym, jak piana zacznie się unosić, Turek należy usunąć z ognia i dodać do niego kawałek lodu.
  • Tradycja podpowiada, że ​​piankę z kawy należy najpierw usunąć łyżeczką, następnie przelać napój do filiżanki, a na wierzch nałożyć wcześniej usuniętą piankę.
  • Również w kawie po turecku (przygotowanej w zwykły sposób) można dodać pół ubitego żółtka.
  • Ten napój można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
  • Smacznego!

    TURECKA KAWA

    przepisy na kawę

    Składniki:

    • Kawa – 2 łyżeczki (ze zjeżdżalnią)
    • Woda – 120 ml
    • Cukier – opcjonalnie
    • Przyprawy – opcjonalnie

    Metoda gotowania:

  • Zmiel kawę ziarnistą lub użyj kawy wstępnie zmielonej.
  • Aby uzyskać najlepsze wyniki, zmielona kawa powinna być bardzo drobna.
  • Jeśli masz wybór, zdecyduj się na szlifierkę ręczną zamiast szlifierki mechanicznej.
  • Do tureckiego odmierz żądaną ilość wody, dodaj kawę.
  • Klasyczna kawa po turecku to dość mocny napój na 1 łyżeczkę. przy wzgórzu mielonej kawy dodaje się tylko 55-60 ml wody, ale w domu proporcje można nieco zmieniać, dostosowując je do własnych upodobań.
  • Postaraj się również dobrać proporcje wody i kawy tak, aby maksymalny poziom wody sięgał szyi Turka, a nie wyższy.
  • Pozostała wolna przestrzeń jest potrzebna do wzrostu piany kawy.
  • Jeśli wolisz kawę z cukrem, dodaj ją również.
  • Dodając jakiekolwiek składniki, czy to cukier, wodę czy przyprawy, kawę zawsze dodawaj na końcu i nie mieszaj napoju.
  • Nie jest również zwyczajem dodawanie cukru do gotowego napoju, ponieważ mieszanie cukru w ​​filiżance zniszczy piankę kawy na powierzchni napoju.
  • Przejdźmy teraz do najbardziej drżącego momentu – przygotowania napoju.
  • Uważa się, że najsmaczniejszą kawę po turecku uzyskuje się poprzez parzenie kawy na piasku.
  • W domu można to zrobić w ten sposób: weź starą żeliwną patelnię, połóż na dnie warstwę małych kamyków lub kamyków i napełnij ją piaskiem.
  • Kamyczki dodadzą piaskowi gęstości, a sam piasek i grube ścianki patelni zapewnią płynne i równomierne podgrzanie napoju.
  • Włącz mocny ogień, a gdy piasek się nagrzeje, umieść na środku dzbanek do kawy.
  • Alternatywną opcją jest przygotowanie kawy na najmniejszym palniku i minimalnym cieple.
  • Kawa powoli, ale stopniowo zacznie się gotować.
  • Trudno wymienić konkretne terminy, ale proces ten zajmuje mi zwykle 6-7 minut.
  • Podczas podgrzewania na powierzchni napoju tworzy się gęsta piana kawowa.
  • Tej pianki nie można mieszać – podobnie jak wieczko uszczelnia i zatrzymuje w sobie wszystkie aromaty i smaki.
  • Zalej wrzątkiem filiżanki do kawy.
  • Gdy woda zaczyna się gotować, na brzegach piany tworzą się bąbelki, a woda zaczyna się unosić – ważne jest, aby nie przegapić tego momentu i nie dopuścić do zagotowania się kawy i ulotnienia się piany.
  • Usuń turka, zatrzymując ogrzewanie – pianka natychmiast się uspokoi.
  • W razie potrzeby zbierz część lub całą piankę łyżką i wlej ją do kubków.
  • Umieść pojemnik na kawę na gorącym piasku lub palniku i zaparz kawę przez kolejne 20-30 sekund.
  • W tym czasie jeszcze 2 razy zagotuj kawę.
  • Za każdym razem, gdy kawa zaczyna się gotować, zatrzymaj ogrzewanie, podnosząc dzbanek do kawy, a następnie uruchom go ponownie, kładąc go na piasek.
  • Gotową kawę wlej do filiżanek, odczekaj 40-50 sekund, aż gęsta warstwa opadnie i ciesz się
  • Kawa po turecku jest gotowa
  • Rzuć wszystko na kilka minut i ciesz się niezapomnianym aromatem i smakiem
  • Smacznego!

    Latte

    przepisy na kawę

    Składniki:

    • jedna łyżeczka mocnej kawy ziarnistej, mielonej lub rozpuszczalnej,
    • pół szklanki gorącej przegotowanej wody i szklanka mleka

    Metoda gotowania:

  • Najlepiej przygotować latte w specjalnym wysokim irlandzkim szkle i podawać z wygodną wysoką łyżką.
  • Zaparz kawę tak, jak chcesz.
  • W ekspresie do kawy, ekspresie do kawy lub po prostu wlej wrzątek do kubka, jeśli używasz kawy rozpuszczalnej.
  • Kawa musi być wystarczająco mocna.
  • Najsmaczniejsze będzie latte z mieszanki kawy, która będzie zawierać co najmniej 10-20% robusty.
  • Mleko wlać do osobnego pojemnika, najlepiej użyć prasy francuskiej i trochę podgrzać, co najważniejsze nie doprowadzać mleka do wrzenia.
  • Wystarczy rozgrzać do 50-60 stopni.
  • Możesz to zrobić zarówno na kuchence elektrycznej, jak iw kuchence mikrofalowej.
  • Wystarczy włożyć mleko do kuchenki mikrofalowej na 40 sekund, ustawiając moc na 600 watów.
  • Teraz musisz ubić mleko za pomocą blendera lub miksera.
  • Ubijaj dokładnie, co najmniej 3-5 minut, poczekaj, aż powstanie pianka powietrzna, w rezultacie powinna być znacznie wspanialsza niż pianka cappuccino.
  • Jeśli nie masz pod ręką miksera lub blendera, możesz użyć tej samej francuskiej prasy.
  • Wlej do niego mleko, zamknij pokrywkę i poruszaj tłokiem w górę iw dół po powierzchni mleka.
  • Pianka powinna być również bardzo gęsta i bogata.
  • Następnie należy wlać mleko do przygotowanego wcześniej wysokiego przezroczystego irlandzkiego szkła.
  • Ostrożnie rozprowadź piankę na wierzchu, jeśli pozostanie w mikserze lub blenderze.
  • Następnie delikatnie wlej zaparzoną kawę do mleka w cienkim strumieniu.
  • Strużka musi być bardzo cienka, dopiero wtedy można skosztować prawdziwej latte.
  • Warstwy kawy, mleka i pianki nie mogą się ze sobą mieszać.
  • Jeśli odpowiednio spieniłeś mleko i starannie wlałeś kawę, otrzymasz warstwowy, trójwarstwowy koktajl.
  • Kawa powinna być między mlekiem a pianką mleczną.
  • Przejrzysty wybór wszystkich trzech warstw to główny znak, że masz prawdziwą latte.
  • Na koniec, jeśli chcesz, możesz posypać górę latte startą czekoladą lub cynamonem.
  • Smacznego!

    przepis na kawę latte

    przepisy na kawę

    Składniki:

    • Woda pitna lub filtrowana
    • Kapsułka kawy jednej z czterech odmian Intenso, Prezisio, Delicato, Deka
    • Przezroczyste szkło do latte lub „irlandzkiego” szkła
    • Śmietanka – mała filiżanka z dzióbkiem
    • Mleko 3,5% tłuszczu, schłodzone do 4-5 stopni
    • Spieniacz do mleka
    • Serwetka z tkaniny
    • Czas 5 minut.

    Metoda gotowania:

  • Wlej wodę do ekspresu do kawy.
  • Włącz ekspres do kawy.
  • Naciśnij lewy przycisk „Przygotowanie pary”.
  • Kapsułka musi być zamknięta.
  • Poczekaj 15-20 sekund, aż lewe niebieskie światło zacznie szybko migać.
  • Z serwetką złożoną na cztery, przesuń rurkę do cappuccina w kierunku tacy i delikatnie otwieraj parę na 2-3 sekundy, aby usunąć kondensat z rurki.
  • Teraz wszystko jest gotowe do zrobienia latte.
  • Wlej mleko do dzbanka trochę ponad połowę.
  • Mleko należy schłodzić do 4-5 stopni.
  • Lewą ręką chwytamy dzbanek za uchwyt i wkładamy do niego rurkę cappuccinatora tak, aby dysza była zanurzona w mleku prawie do samego dna.
  • Dzbanek powinien być lekko przechylony, a rurka do cappuccinatore powinna znajdować się w dziobku dzbanka.
  • Powoli otwórz parę i powoli opuść dzbanek tak, aby dysza cappuccinatore znalazła się na granicy powietrze/mleko.
  • Prawą ręką trzymamy dzbanek za dno, jednocześnie określając dotykiem temperaturę mleka.
  • Idealna temperatura dla spienionego mleka to około 60 stopni.
  • Jeśli mleko jest bardziej podgrzewane, traci pianę i nabiera smaku gotowanego.
  • W ciągu 10-15 sekund będziesz mieć pełny dzban gęstej kremowej pianki mlecznej.
  • Zamknij zawór pary.
  • Umieść dzbanek na stole i lekko uderz dnem dzbanka o stół, aby usunąć bąbelki i zagęścić pianę.
  • Wyłącz lewy przycisk „Przygotowanie pary”, wyłącz ekspres do kawy – środkowy przycisk.
  • Za pomocą serwetki odłóż wylewkę do cappuccinatore na bok, wytrzyj ją ze śladów mleka i otwórz kran dopływu pary, aby wypuścić całą parę z ekspresu.
  • Po uwolnieniu pary szczelnie zamknij zawór pary.
  • Do szklanki wlej mleko i piankę
  • Mleko i mleczną piankę z dzbanka wlać do szklanki prawie do pełna.
  • Ponownie włączamy ekspres środkowym przyciskiem.
  • Otwórz pokrywkę, włóż kapsułkę z kawą i zamknij pokrywkę.
  • Do latte polecamy kapsułkę Intenso.
    Umieść śmietankę na blasze i naciśnij przycisk „Zaparzanie kawy”.
  • Przygotuj zwykłe espresso.
  • Wyłącz wydawanie kawy i sam ekspres.
  • A teraz najciekawsze.
  • Powoli wlewaj kawę do kieliszka na środku, obserwując, jak pod mleczną pianką pojawia się warstwa kawy.
  • Łyżeczką zbieramy resztę piany kawowej „la crema” ze śmietanki i nakładamy kilka kropel na wierzch piankowej nasadki w szklance.
  • Bierzemy cienki drewniany patyk i rysujemy wzór.
  • Smacznego!

    Kawa latte macchiato

    przepisy na kawę

    Składniki:

    • 2 łyżeczki mielonej Arabiki.
    • 200 ml. gorąca woda.
    • Tłuste mleko może mieć 5% tłuszczu – 250 ml.
    • Cukier według własnych upodobań.

    Metoda gotowania:

  • Lista składników, które rozpoczną proces robienia kawy latte macchiato jest bardzo skromna i pozbawiona niezrozumiałych produktów.
  • Przejdźmy teraz krok po kroku krok po kroku, instrukcje dla domowych baristów są następujące
  • Przede wszystkim trzeba zaparzyć mocne espresso, a na jego bazie przygotowywany jest nasz pachnący napój.
  • Wlej całą posiekaną kawę arabica do Turka i zalej gorącą wodą.
  • Przenieś powstały „płyn” i połóż Turka na kuchence, włącz gaz i gotuj.
  • Gotuj, aż „napar” zacznie się gotować.
  • Powtarzamy tę procedurę z „podgotowaniem” 5 razy.
  • Wszystkie manipulacje zostały przeprowadzone, espresso wyjęto z pieca i odstawiono na bok.
  • Możesz dodać cukier.
  • Nasze 5% pełnotłuste mleko powinno wytworzyć w napoju zimną, puszystą pianę.
  • Jeśli wziąłeś mleko o zawartości tłuszczu 2,5%, to tutaj nie uzyskałeś piany.
  • Wlej mleko do rondla i wyślij do ogrzania na kuchence.
  • Ogrzewamy, usuwamy, gdy tylko rozpocznie się proces gotowania.
  • Bierzemy w ręce trzepaczkę i zaczynamy aktywnie ubijać mleko w rondlu.
  • „Pokonaj”, aż utworzy się piana.
  • Powstała piana, wlej ją do wysokiej szklanki.
  • Teraz będzie schemat mieszania dwóch składników, działamy ostrożnie i powoli, bo tylko w ten sposób można uzyskać pyszne latte macchiato z pięknymi warstwami, które płynnie przechodzą jedna w drugą.
  • W wysokiej szklance, w której znajduje się mleczna pianka, należy wlać espresso cienkim strumieniem.
  • Podnieś rondel z kawą wyżej, a wtedy wszystko się ułoży.
  • Espresso powinno wniknąć w środek szklanki, nadając piance brązowawy odcień.
  • Smacznego!

    Tradycyjna wiedeńska kawa

    przepisy na kawę

    Składniki:

    • Arabika mielona – 2 łyżeczki.
    • 50 gr. śmietana, bita.
    • Półtorej szklanki zimnej wody.
    • Cynamon – szczypta.
    • Wanilia pół laski.
    • 30 gr. starta czekolada.
    • Cukier do smaku.

    Metoda gotowania:

  • Schemat Twoich kulinarnych działań rozpocznie się od przygotowania zwykłego espresso, tak, wiele takich przepisów nie może istnieć bez espresso.
  • Gotujemy proste espresso z cukrem, w tym celu napełniamy zatoki zimną wodą wypełnioną kawą arabica i stawiamy na kuchence do gotowania.
  • Gotuj do zagotowania, zdejmij napar z ognia.
  • Filtrujemy przez sito.
  • Bierzemy tarkę, najlepiej dużą, i trzy nasze kawałki tabliczki czekolady, powstałe chipsy posypujemy wiedeńską kawą.
  • Napar wlewamy do wygodnej szklanki do kawy lub pięknego kubka, wyjmujemy śmietankę i ostrożnie kładziemy na wierzchu napoju, posypujemy cynamonem, kawałkami czekolady.
  • Teraz bierzemy laskę wanilii i wkładamy ją do napoju na 10 minut, aby wanilia oddawała napojowi swój aromat.
  • To gotowanie się skończyło, znasz kolejny pyszny przepis.
  • Przygotowaliśmy ten napój, przygotowaliśmy pachnącą „przekąskę” iz wielką przyjemnością delektujemy się procesem picia kawy.
  • Po obejrzeniu naszego zdjęcia dla każdego z dwóch drinków na pewno nie będziesz się opierać i szybciej pobiegniesz do kuchni po czezve, aby zacząć warzyć ten cudownie pyszny napój o wyjątkowym i wykwintnym aromacie.
  • Szczęśliwego picia kawy!

    Klasyczny przepis na wiedeńską kawę

    przepisy na kawę

    Składniki:

    • 2 łyżeczki mielone ziarna kawy;
    • 100 ml chłodnej oczyszczonej wody;
    • 50 ml naturalnej śmietanki tłuszczowej;
    • cukier.

    Metoda gotowania:

  • Najpierw musisz ubić śmietanę w gęstą pianę.
  • Aby było to łatwiejsze, lepiej kupować je nie w sklepie, ale na targu.
  • Naturalny produkt jest znacznie grubszy i pięknie się ubija.
  • Następnie w zwykły sposób trzeba zaparzyć mocną kawę.
  • Wlej napój do filiżanki, dodaj cukier do smaku i przykryj kremową nakrętką.
  • Możesz posypać go świeżo zmielonym cynamonem, startą skórką z pomarańczy lub posiekanymi orzechami.
  • Dość popularny jest również napój o nazwie „Melanż wiedeński”.
  • Zamiast śmietanki zawiera naturalne mleko.
  • Przygotowuje się go dość łatwo, ale ma też swoje własne cechy, których nie należy przeoczyć.
  • Do gotowania potrzebujesz wody, świeżo zmielonych ziaren kawy i mleka.
  • Najpierw trzeba zaparzyć mocną kawę, najlepiej zrobić to w Turku.
  • Następnie zagotuj mleko.
  • Kolejny punkt jest bardzo ważny, choć wielu często go ignoruje.
  • Pamiętaj, aby podgrzać filiżanki, w których planujesz podać napój.
  • Następnie jednocześnie wlej kawę i mleko, upewniając się, że dysze nie mieszają się ze sobą.
  • Istnieją różne wariacje tego napoju, z dodatkiem czekolady, miodu, cukru, koniaku, a nawet żółtka jaja.
  • Szczęśliwego picia kawy!

    Kawa wiedeńska (ze śmietanką)

    przepisy na kawę

    Składniki:

    • kawa mielona – 2 łyżeczki;
    • woda pitna – 200 ml;
    • krem (co najmniej 33%) – 50 ml;
    • cukier puder – 2 łyżeczki (lub do smaku);
    • gorzka czekolada (opcjonalnie) – ok. 15 g;
    • cukier – do wyboru i do smaku.

    Metoda gotowania:

  • Ponieważ kawa wiedeńska podawana jest na gorąco, pierwszym krokiem jest wykonanie prac przygotowawczych, a mianowicie ubicie śmietanki.
  • Nie zapomnij o wstępnym schłodzeniu nabiału, ponieważ ciepła śmietana może po prostu oddzielić się po ubiciu.
  • Zaczynamy pracować na najniższych obrotach miksera, stopniowo zwiększając tempo obrotów.
  • Ważne jest, aby nie przesadzić z procesem ubijania: gdy tylko kremowa masa zgęstnieje i zacznie zachowywać swój kształt, dodaj do smaku słodki puder i wyłącz mikser.
  • Jeśli krem ​​nie zostanie zatrzymany na czas, może się rozdzielić na masło i serwatkę.
  • W tym czasie wyjmujemy bitą śmietanę z półki lodówki i przystępujemy do parzenia kawy.
  • Wrzucamy do Turka porcję zmielonych ziaren.
  • W razie potrzeby dodaj cukier do smaku.
  • Wlać zimną wodę pitną.
  • Dawkę płynu można zmieniać, zwiększając lub zmniejszając moc napoju.
  • Wkładamy Turka do ognia i czekamy na moment, kiedy kawa zacznie rosnąć, po czym natychmiast wyjmujemy napój z pieca.
  • Po przecedzeniu przez drobne sitko przelej kawę do wysokiej przezroczystej szklanki.
  • Wyjmujemy bitą śmietanę z lodówki i szybko, pewnymi ruchami, wkładamy do szklanki.
  • Jeśli chcesz pięknie udekorować napój, kremową masę możesz przełożyć do kulinarnego woreczka i okrężnymi ruchami nanieść na powierzchnię kawę.
  • Możesz również użyć gotowej bitej śmietany, wtedy proces robienia wiedeńskiej kawy zajmie tylko kilka minut.
  • W razie potrzeby posyp napój małymi kawałkami czekolady i natychmiast przystąp do degustacji.
  • Kawa wiedeńska ze śmietanką gotowa
  • Szczęśliwego picia kawy!

    Przepis na klasyczną irlandzką kawę

    jak zrobić kawę?

    Składniki:

    • woda – 100 ml,
    • whisky – 30 ml (2 łyżki stołowe, w proporcji 1 łyżka stołowa mieści 15 ml),
    • ziarna kawy – 4-5 łyżeczek,
    • cukier granulowany – 1 łyżeczka,
    • bita śmietana – 30-40 ml,
    • śmietanka do picia 20% – 5-6 łyżeczek (dla tych, którzy nie lubią bitej śmietany).

    Kroki gotowania:

  • Przede wszystkim przygotowujemy kawę.
  • W młynku do kawy ostrożnie zmiel 4 łyżeczki ziaren kawy do stanu zakurzenia. Czytaj więcej: Pyszny przepis na gorącą czekoladę.
  • Czas mielenia wynosi około 1 minuty.
  • Odmierzamy 100 ml wody, mieszamy z mieloną kawą i podpalamy.
  • Parzymy na małym ogniu, więc kawa jest parzona, ale „nie parzona”, wiele osób popełnia taki błąd.
  • Wystarczy doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
  • Bierzemy szklankę, stromo zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut, aby ścianki naczyń odpowiednio się nagrzały.
  • Wlać właśnie tak przygotowaną kawę i dodać 1 łyżeczkę cukru.
  • Wszystko to jest dobrze wymieszane.
  • Odmierz 2 łyżki whisky i dodaj do kawy.
  • Wykonujemy piękną śnieżnobiałą czapkę z bitej śmietany.
  • Kto nie lubi bitej śmietany, można ją zastąpić regularnym piciem.
  • Wlej śmietankę do głębokiej miski i ubijaj blenderem lub mikserem przez 1-2 minuty, aż do uzyskania piany.
  • Usuwamy piankę z góry i dekorujemy nią powierzchnię kawy, napój jest gotowy.
  • Szczęśliwego picia kawy!

    Ewa Wójcik
    Autor
    Rate author