Przepisy na kawę cynamonową ze zdjęciami

kawa z cynamonem

Kawa z cynamonem to pachnący i zdrowy napój. Jeśli wypijesz go rano, może naładować Cię energią na cały dzień. Oczywiście kawa jest napojem samowystarczalnym, ale po dodaniu różnych składników przyprawowych, takich jak cynamon, otwierają się jej nowe nuty i aspekty smaku.

Składniki:

  • 1 łyżeczka kawy mielonej;
  • ½ łyżeczki cynamonu;
  • cukier – do smaku;
  • woda – 120 ml.

Metoda gotowania:

  • Najpierw należy podgrzać mieloną kawę.
  • Aby to zrobić, wlej cynamon, cukier, mieloną kawę do suchego Turka i rozpal mały ogień. Przeczytaj więcej: Pyszny przepis na kawę po turecku.
  • Gdy mikstura dobrze się nagrzeje, dodaj wodę i podgrzewaj, aż piana kawy podniesie się do brzegów cezve, a następnie wyjmij z pieca.
  • Aby kawa była mocniejsza, procedurę można powtórzyć jeszcze 1-2 razy.
  • W efekcie otrzymujemy klasyczną kawę z cynamonem.
  • Smacznego!

    Kawa z cynamonem i mlekiem

    kawa z cynamonem

    Ten przepis jest dla tych, którzy lubią dodawać mleko do kawy. Lepiej byłoby użyć tutaj cynamonu niemielonego.

    Składniki:

    • 1 łyżeczka kawy mielonej;
    • 1 laska cynamonu;
    • mleko – 120 ml;
    • cukier – do smaku;
    • woda – 120 ml.

    Metoda gotowania:

  • Przede wszystkim należy zagotować mleko pałeczką cynamonu i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, aby uzyskać brązowe mleko.
  • Następnie przygotuj kawę w tureckim lub ekspresie do kawy, przelej ją do filiżanki na 2/3 jej objętości i dodaj brązowe mleko.
  • Kawa z cynamonem i mlekiem jest gotowa do picia.
  • Smacznego!

    Kawa z cynamonem i czekoladą

    kawa z cynamonem

    Dobry przepis dla słodkich miłośników.

    Składniki:

    • gotowa czarna kawa – 125 ml;
    • szczypta mielonego cynamonu;
    • czekolada – 10 gr;
    • ½ łyżeczki śmietanki;
    • cukier – do smaku.

    Metoda gotowania:

  • Dodaj cukier do zaparzonej, odcedzonej i schłodzonej kawy i wymieszaj.
  • Do kawy wlej rozpuszczoną czekoladę.
  • Na wierzch ułożyć śmietanę, posypać mielonym cynamonem.
  • Powstały napój można spożywać zarówno zmieszany, jak i niezmieszany.
  • Smacznego!

    Kawa z cynamonem i miodem

    kawa z cynamonem

    Ten napój ma dobry efekt rozgrzewający.

    Składniki:

    • mocna czarna kawa – 250 ml;
    • 1 łyżka miodu;
    • szczypta mielonego cynamonu;
    • 1 łyżka bitej śmietany.

    Metoda gotowania:

  • Zaparz mocną czarną kawę w dowolny sposób, do którego jesteś przyzwyczajony, bez dodawania cynamonu i cukru.
  • Dodaj miód i cukier, wszystko wymieszaj.
  • Na wierzch posyp bitą śmietaną i posyp mielonym cynamonem.
  • Smacznego!

    Kawa rozpuszczalna z cynamonem

    kawa z cynamonem

    Składniki:

    • kawa rozpuszczalna – 2 łyżeczki;
    • cynamon;
    • cukier.

    Metoda gotowania:

  • Cynamon można spożywać zmiażdżony lub zmielony.
  • Należy zauważyć, że smak kawy z mielonym cynamonem okaże się mniej cierpki.
  • Dlatego lepiej posiekać laskę cynamonu na małe kawałki nożem lub nożyczkami.
  • Chociaż to kwestia gustu, wybór należy do Ciebie.
  • Do filiżanki wsypać cukier z pokruszonym cynamonem, dodać kawę rozpuszczalną i zalać wrzątkiem.
  • Pozwól mu parzyć przez 30-60 sekund.
  • Smacznego!

    KAWA Z CYNAMONEM I MLEKO

    kawa z cynamonem

    Składniki:

    • 1 ul. łyżka gorzkiej mielonej kawy,
    • 120 ml wrzącej wody,
    • 1 laska cynamonu
    • 120 ml mleka
    • cukier do smaku.

    Metoda gotowania:

  • Aby przygotować kawę z cynamonem i mlekiem, wlej mleko do rondla z grubym dnem i zanurz w nim laskę cynamonu.
  • Zagotuj mleko na małym ogniu i gotuj przez 5 minut, cały czas mieszając.
  • Wyjąć cynamon, wycisnąć wchłonięte mleko łyżką z patyczka.
  • Nie wyrzucaj laseczki cynamonu!
  • Zaparz klasyczne espresso lub czarną kawę, przecedź przez sitko, przelej do filiżanki cappuccino do połowy objętości.
  • Resztę objętości zalać gorącym mlekiem cynamonowym i udekorować laską cynamonu (taką, której nie trzeba wyrzucać).
  • Dodaj cukier do smaku.
  • Smacznego!

    Przepis na kawę cynamonową na odchudzanie

    kawa z cynamonem

    Składniki:

    • 125 ml zimnej wody;
    • 1 łyżeczka kawa mielona;
    • 1/3 łyżeczki cynamon.

    Metoda gotowania:

  • Metoda gotowania niewiele różni się od tradycyjnej receptury.
  • Do cezve wrzuć świeżo zmielone ziarna kawy i przyprawy, delikatnie podgrzej nad ogniem i dodaj zimną, dobrze oczyszczoną wodę.
  • Śledź kilka razy pojawienie się piany i wlej do podgrzanej filiżanki kawy.
  • Czy taki naturalny napój może być szkodliwy?
  • Naturalnie, jeśli połkniesz go w litrach, prawdopodobnie schudniesz, ale jednocześnie dostaniesz przynajmniej problemów z żołądkiem, a nawet z sercem.
  • Dlatego nie ma fanatyzmu, tylko umiar.
  • Nawiasem mówiąc, jeśli jesteś zdecydowany schudnąć z kawą cynamonową, musisz używać tylko naturalnych ziaren.
  • Z rozpuszczalnego proszku korzyści będą bardzo wątpliwe.
  • Smacznego!

    Kawa z cynamonem

    kawa z cynamonem

    Składniki:

    • skórka z cytryny i pomarańczy, po 2 łyżeczki;
    • gałka muszkatołowa mielona – ? łyżeczka;
    • cynamon – 1 łyżeczka;
    • świeżo zmielona kawa 3 łyżeczki. ze zjeżdżalnią;
    • woda, jak zawsze czysta i zimna – 4 szklanki.

    Metoda gotowania:

  • Proces gotowania jest zredukowany do minimum.
  • Rozgrzej kawę mieloną i przyprawy na małym ogniu, dodaj skórkę, dodaj wodę i gotuj na bardzo małym ogniu przez 3-5 minut.
  • Następnie odcedź płyn i przelej do kubków.
  • Jeśli firma zebrała się latem, będziesz potrzebować przepisu na zimny napój.
  • Smacznego!

    Lód kawowy z cynamonem

    kawa z cynamonem

    Składniki:

    • zwykła kawa parzona według tradycyjnej receptury;
    • lód;
    • bita śmietana;
    • laska cynamonu.

    Metoda gotowania:

  • Oczywiście, jeśli nie można znaleźć lasek cynamonu, można je zastąpić cynamonem mielonym.
  • Jeśli chodzi o sam napój, konieczne jest zaparzenie kawy według zwykłego przepisu.
  • Następnie do odpowiedniego pojemnika wrzuć laskę cynamonu lub sporą garść mielonego cynamonu, wlej do niego gorącą kawę i pozostaw na co najmniej godzinę.
  • Zaleca się podawanie takiego napoju w szklanym kielichu, z lodem i bitą śmietaną.
  • Smacznego!

    Kawa po turecku z cynamonem

    kawa z cynamonem

    Składniki:

    • Kawa mielona – 1 łyżeczka jazda konna
    • Cynamon – na czubku noża
    • Ziele angielskie – groszek
    • kubek wody

    Metoda gotowania:

  • Podgrzej trochę cezve i wlej do niego wszystkie wskazane składniki.
  • Napełnij zimną wodą, zagotuj (pojawi się piana i kawa zacznie się unosić) na małym ogniu, podnieś cezve, pozwalając napojowi lekko ostygnąć i włóż go z powrotem do ognia, aby w ten sposób wyrósł 2-3 razy.
  • Teraz zdejmij cezve z ognia i przykryj spodkiem, pozwól kawie parzyć przez 5 minut.
  • Teraz możesz nalać kawę do podgrzanej filiżanki.
  • Smacznego!

    Słodka kawa z cynamonem

    kawa z cynamonem

    Składniki:

    • Kawa mielona – jedna łyżka deserowa
    • Cukier – jedna trzecia łyżeczki
    • Cynamon – jedna trzecia łyżeczki
    • Filtrowana woda

    Metoda gotowania:

  • Do turka, który mamy, wsypujemy zmieloną kawę i lekko podgrzejemy nad ogniem.
  • Dzięki temu kawa rozgrzewa się i nadaje wspaniały aromat.
  • Dodaj cynamon i cukier do mielonej kawy.
  • Po wymieszaniu zawartości Turków dodaj wodę.
  • Stawiamy Turku na małym ogniu i przy pierwszych oznakach zagotowania zawartości wyjmujemy go z ognia, wlewamy niewielką ilość kawy do filiżanki i ponownie podpalamy Turku.
  • Po ponownym zagotowaniu wlej trochę kawy do filiżanki i ponownie postaw na małym ogniu.
  • Procedurę tę należy powtórzyć trzy razy.
  • Rezultatem jest bardzo smaczna słodka kawa z cynamonem i dobrą pianką.
  • Ostrzegam, że takiej kawy nie powinno się pić cały czas, ponieważ może to wpłynąć na czynność serca.
  • Wszystko jest dobre z umiarem, więc po prostu zrób sobie czasem wyjątki i zafunduj sobie niezwykły, pyszny napój.
  • Smacznego!

    Klasyczna kawa z cynamonem

    kawa z cynamonem

    Składniki:

    • 1 łyżeczka mielona kawa naturalna;
    • 125 ml wody;
    • 1/3 łyżeczki cynamon;
    • 1/3 łyżeczki Sahara.

    Metoda gotowania:

  • Początkowo podgrzewamy składniki „na sucho”, a dopiero potem dodajemy szklankę wody.
  • Warto o tym porozmawiać bardziej szczegółowo.
  • Jeśli chcesz napić się pysznej kawy, upewnij się, że jest to czysta woda pitna.
  • Nie należy go brać bezpośrednio z kranu, w przepisie nie ma słowa o konieczności dodania do napoju wybielacza lub tlenków żelaza.
  • Ile wody dodać
  • Jedna filiżanka, bo taka ilość kawy, cukru i cynamonu przypada na jedną porcję.
  • Odłóż na bok ten 0,7-litrowy kubek z uroczym i dowcipnym napisem, podarowany przez kolegów.
  • Miałem na myśli prawdziwą filiżankę kawy, miniaturową i elegancką.
  • Churchill miał rację, twierdząc, że tak osobistego napoju, jak kawa, nie można pić w kubkach, tak jak nie można w kubkach pić dobrego koniaku.
  • Po dodaniu wody podgrzewamy Turka i obserwujemy proces czujnym okiem.
  • W gigabajtach tekstu można napisać o zdolności kawy, która dopiero co udawała, że ​​jest prawie zimna, natychmiastowego wrzenia i rozpryskiwania się na kuchence.
  • Kiedy kawa zacznie się gotować, wlej niewielką część do filiżanki, którą przygotowałeś na boski napój.
  • Powtarzamy operację, przenosząc całą objętość napoju z Turków do kubka 3-4 razy.
  • W efekcie otrzymasz szykowną kawę z pachnącą i smaczną pianką.
  • Zrobią to ci, którzy wolą łagodniejszy smak.
  • Smacznego!

    Kawa z cynamonem i mlekiem

    kawa z cynamonem

    Składniki:

    • laska cynamonu;
    • 120 ml mleka;
    • 1 łyżeczka mielona kawa naturalna;
    • 125 ml wody;

    Metoda gotowania:

  • Do tego przepisu najlepiej użyć laseczki cynamonu zamiast sproszkowanej.
  • To z niego najpierw przygotowujemy mleko cynamonowe.
  • Mimo egzotycznej nazwy nie ma w tym nic trudnego, mleko (120 ml na porcję) należy gotować na małym ogniu w grubym rondlu wraz z laską cynamonu przez 5 minut.
  • Ugotowany w mleku patyk należy wycisnąć (tam, na patelni) i odstawić na bok, aby ozdobić gotowy napój.
  • Następnie parzymy kawę według klasycznej receptury (w tym przypadku można wykluczyć z niej cynamon, jest już w mleku) trzeba wziąć kolejną filiżankę, nie miniaturową do czarnej kawy, ale trochę więcej do cappuccino.
  • Po wypełnieniu do połowy objętości czarną kawą, resztę dodaj mleko cynamonowe.
  • Cukier jest dodawany do smaku, odłożona laska cynamonu udekoruje napój zgodnie z twoją fantazją.
  • Smacznego!

    Kawa czekoladowa z cynamonem

    kawa z cynamonem

    Składniki:

    • 125 ml parzonej kawy;
    • dwie szczypty cynamonu;
    • pół łyżeczki cukru;
    • 10 g czekolady.

    Metoda gotowania:

  • Aby przygotować jedną porcję takiej kawy, 10 gramów czekolady należy roztopić w kąpieli wodnej.
  • Masz dobre rozeznanie w procesie pod względem właśnie takiej porcji
  • Następnie ugotuj kilka filiżanek na raz, proszę swoich bliskich.
  • Aby obliczyć liczbę produktów, należy pomnożyć porcje w przepisie przez liczbę osób przy stole.
  • Tak więc rozpuszczoną czekoladę wlewa się do kawy parzonej według klasycznej receptury, po dodaniu do niej cukru i śmietanki, a sam napój jest schładzany.
  • Podczas gotowania nie używa się cynamonu.
  • Proszek (w tym przepisie sztyft nie zadziała) w ilości jednej szczypty jest już wlany do gotowego napoju.
  • Smacznego!

    Arabska kawa z cynamonem

    kawa z cynamonem

    Składniki:

    • Woda (100 ml) i kawa mielona (3 łyżeczki);
    • Kardamon mielony (1/4 łyżeczki);
    • Mielony cynamon (1/4 łyżeczki).

    Metoda gotowania:

  • Kawę wlej do cezve i zalej wodą, a następnie na średnim ogniu.
  • Po odczekaniu, aż płyn zacznie się gotować, wyjąć naczynie z pieca i wymieszać jego zawartość.
  • Powtórz tę procedurę jeszcze dwa razy.
  • Dodaj powyższe przyprawy do Turka podczas ostatniego wrzenia napoju.
  • Aby zrobić kawę po turecku, musisz napełnić Turka wodą do jego zwężenia, dodać do niego cukier i podpalić.
  • Gdy woda w misce lekko się nagrzeje, dodaj kawę.
  • Napój należy gotować na małym ogniu, aż powstanie piana.
  • Gdy tylko kawowa piana utworzy się na powierzchni płynu, Turek należy natychmiast usunąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia, a następnie ponownie rozpalić powolny ogień.
  • Powtórz procedurę 4 razy.
  • Smacznego!

    Arabski przepis na kawę z przyprawami

    kawa z cynamonem

    Składniki:

    • 1,5 łyżeczki naturalnej mieszanki drobno zmielonych ziaren;
    • pół łyżeczki cynamonu;
    • 125 ml czystej wody;
    • cukier lub miód do smaku.

    Metoda gotowania:

  • Do gotowania suche składniki miesza się, zalewa wodą i gotuje na małym ogniu, nie gotując.
  • W momencie powstania piany pojemnik jest wyjmowany z ognia, częściowo wsypywany do kubka, resztę ponownie podpala się, aż utworzy się „nakrętka” kawy.
  • Smacznego!

    Przepis na kawę po turecku

    kawa z cynamonem

    Składniki:

    • 3 łyżeczki drobno zmielonych ziaren kawy;
    • 2 łyżeczki cukru;
    • pół łyżki cynamonu.

    Metoda gotowania:

  • Wlej wszystkie składniki do Turka.
  • Dobrze wymieszaj i włóż do pieca, aby się rozgrzać.
  • Dodaj 150 ml przefiltrowanej wody i poczekaj, aż piana zacznie się unosić.
  • Zdejmij miskę z ognia i ostrożnie wlej piankę do miski.
  • Ponownie włóż pojemnik do ognia, gdy tylko się zagotuje, wlej zawartość do kubka.
  • Turcy wolą pić napój ze śmietaną.
  • Smacznego!

    Przepis na zimną kawę cynamonową

    kawa z cynamonem

    Składniki:

    • 200 ml parzonej kawy;
    • laska cynamonu;
    • kilka kostek lodu;
    • cukier, lody lub śmietana.

    Metoda gotowania:

  • Umieść cynamon w filiżance (jeśli nie ma patyczka, użyj mielonego cynamonu), wlej przegotowany napój kawowy.
  • Pozostaw na godzinę do zaparzenia.
  • Teraz dodaj cukier, śmietanę lub lody i kostki lodu.
  • Należy pamiętać, że ilość dziennej dawki cynamonu nie powinna przekraczać jednej łyżeczki.
  • Smacznego!

    Prosta kawa parzona po turecku z cynamonem

    przepis na kawę cynamonową

    Składniki:

    • Turek
    • Cukier – opcjonalnie
    • Kawa
    • Filtrowana woda
    • Cynamon

    Metoda gotowania:

  • Do Turka wsyp łyżeczkę drobno zmielonej kawy i cukru, zalej wodą.
  • Woda potrzebuje 50-80 ml, w zależności od wielkości Turków.
  • Kawę najlepiej przygotować na gorącym piasku.
  • Jeśli nie ma odpowiedniego urządzenia, możesz gotować na kuchence gazowej.
  • Gdy kawa w Turku zaczyna się gotować, trzeba ją zdjąć z ognia, uważając, aby nie uszkodzić pianki.
  • Nadaje kawie aromat i nie pozwala jej stracić smaku.
  • Ochłodzenie napoju nie trwa długo.
  • Najważniejsze, że nie powinno być na skraju wrzenia.
  • Kiedy napój w Turku nieco ostygnie, trzeba go ponownie podpalić.
  • Napój można zagotować dwa lub trzy razy.
  • Najważniejsze, aby nie naruszać integralności pianki, która nie powinna się gotować ani mieszać.
  • Po wymaganej liczbie zagotowań kawa jest gotowa.
  • Możesz go przelać do filiżanki.
  • Aby gęsty nie dostał się do napoju, można go przecedzić przez sitko.
  • Na wierzch posyp cynamonem.
  • Najważniejsze, że kawa w momencie podania nie jest zimna.
  • Kawę w ten sposób można uzupełnić nie tylko cukrem.
  • Smak napoju podkreśla śmietanka lub syropy dodawane przed podaniem.
  • Kawę można również doprawić przyprawami: cynamonem, wanilią, zielem angielskim.
  • Najlepiej podawać kawę w specjalnych filiżankach.
  • Muszą być podgrzane, aby napój nie ostygł.
  • Jeśli kawa jest zbyt mocna, można ją rozcieńczyć lub wypić czystą wodą bez gazu.
  • Wodę do tej kawy najlepiej podawać w temperaturze pokojowej.
  • Smacznego!

    Kawa naturalna z cynamonem po turecku

    przepis na kawę cynamonową

    Składniki:

    • drobno zmielone ziarna kawy – 1 łyżeczka;
    • woda – 100 cl;
    • cukier – 1/3 łyżeczki;
    • cynamon – 1/3 łyżeczki

    Metoda gotowania:

  • Wszystkie składniki należy wlać do Turka i delikatnie podgrzać nad ogniem (bez wody).
  • Następnie dolej wody, postaw cezve na kuchence i poczekaj, aż kawa zacznie się gotować.
  • Kiedy pojawią się pierwsze oznaki „odrodzenia”, tj. napój się gotuje, trzeba nalać trochę kawy do przygotowanej filiżanki i ponownie podpalić Turka.
  • Powtórz ten rytuał 3-4 razy, po czym możesz cieszyć się pachnącym napojem
  • Smacznego!

    Kawa z cynamonem

    przepis na kawę cynamonową

    Składniki:

    • kawa mielona
    • cynamon i cukier

    Metoda gotowania:

  • Do turka, który mamy, wsypujemy zmieloną kawę i lekko podgrzejemy nad ogniem.
  • Dzięki temu kawa rozgrzewa się i nadaje wspaniały aromat.
  • Dodaj cynamon i cukier do mielonej kawy.
  • Po wymieszaniu zawartości Turków dodaj wodę.
  • Stawiamy Turku na małym ogniu i przy pierwszych oznakach zagotowania zawartości wyjmujemy go z ognia, wlewamy niewielką ilość kawy do filiżanki i ponownie podpalamy Turku.
  • Po ponownym zagotowaniu wlej trochę kawy do filiżanki i ponownie postaw na małym ogniu.
  • Procedurę tę należy powtórzyć trzy razy.
  • Rezultatem jest bardzo smaczna słodka kawa z cynamonem i dobrą pianką.
  • Ostrzegam, że takiej kawy nie powinno się pić cały czas, ponieważ może to wpłynąć na czynność serca.
  • Wszystko jest dobre z umiarem, więc po prostu zrób sobie czasem wyjątki i zafunduj sobie niezwykły, pyszny napój.
  • Smacznego!

    Kawa z mlekiem i cynamonem

    przepis na kawę cynamonową

    Składniki:

    • naturalne ziarna kawy – 2 łyżeczki;
    • mleko o dowolnej zawartości tłuszczu – 30 ml;
    • laski cynamonu – 2 szt.;
    • cukier do smaku;
    • woda – 150 ml.

    Metoda gotowania:

  • Przygotowujemy składniki do parzenia kawy z cynamonem.
  • Zmiel naturalną kawę w młynku do kawy i wybierz tryb drobnego mielenia, ponieważ zaparzymy ją bezpośrednio w filiżance.
  • Możesz opcjonalnie zaparzyć go w Turku, jeśli masz czas i wiesz, jak go prawidłowo używać. Wymieszaj 1,5 łyżeczki mielonej kawy z 1 łyżeczką cukru, możesz to zrobić bezpośrednio w filiżance.
  • Nawiasem mówiąc, cukier jest potrzebny, aby zneutralizować gorycz obecną w ziarnach kawy.
  • Ale jeśli lubisz gorycz, możesz obejść się bez cukru.
  • Zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw na 4-5 minut.
  • Następnie dodaje się mleko, pożądane jest, aby było bardzo zimne.
  • Jeśli lubisz kawę z pianką, wybierz mleko odtłuszczone, odpowiednie jest również mleko pełne, ale będzie napój bez pianki.
  • Pozostaje dodać cynamon do kawy z mlekiem.
  • Dwie laski wystarczą na 1 filiżankę, a jeśli nie lubisz mocnego aromatu cynamonu, po prostu dodaj 1 cynamon do kawy.
  • Nie mieszając, podawaj do stołu kawę z mlekiem i cynamonem.
  • Można go podawać z dżemem i ciastami, z ciasteczkami i słodyczami.
  • Jednym słowem wybierz, na co dusza okłamuje, wtedy możesz czerpać podwójną przyjemność z kawy.
  • Smacznego!

    Kawa z cynamonem i mlekiem

    przepis na kawę cynamonową

    Składniki:

    • świeżo zmielone ziarna kawy – 1 łyżeczka;
    • cukier – ½ łyżeczki;
    • laska cynamonu – 1 szt .;
    • woda – ½ łyżki;
    • mleko – ½ łyżki.

    Metoda gotowania:

  • Mleko wlewa się do rondla;
  • Spada tam laska cynamonu;
  • Włóż naczynia do ognia, poczekaj, aż się zagotuje;
  • Ogień jest zmniejszony i odczekaj 5 minut, następnie płomień całkowicie zgaśnie;
  • Ziarna kawy są umieszczane w Turku;
  • Napełnij je wodą;
  • Turku zostaje podpalony;
  • Gdy woda zacznie się gotować, wyłącz palnik;
  • Kawa nalewa się do filiżanki;
  • Dodaj cukier, wymieszaj;
  • Ostrożnie wlej mleko do filiżanki.
  • Uwarzony w ten sposób mleczny napój ozdobiony jest cynamonem i podawany do stołu.
  • Smacznego!

    Kawa z mlekiem i cynamonem

    przepis na kawę cynamonową

    Składniki:

    • Cynamon – 1 laska
    • Mleko – 120 ml
    • Kawa – 2 łyżeczki

    Metoda gotowania:

  • Pierwszym krokiem jest przygotowanie mleka cynamonowego.
  • Brzmi trochę egzotycznie, ale to wcale nie jest trudne: gotuj mleko na małym ogniu w grubym rondlu wraz z laską cynamonu przez 5 minut.
  • Ugotowaną w mleku laskę cynamonu należy wyjąć i wycisnąć do rondla, a następnie odstawić, aby po zakończeniu udekorować gotowy napój.
  • Teraz zaparz kawę tradycyjnie, tak jak przywykłeś.
  • Gotową kawę należy przelać do innej filiżanki, ale nie małej jak do espresso, ale większej jak do cappuccino.
  • Napełnij filiżankę do połowy kawą.
  • Następnie dodaj mleko cynamonowe.
  • Udekoruj smakiem i udekoruj napój laską cynamonu, tak jak podpowiada Ci wyobraźnia.
  • Smacznego!

    Klasyczna kawa z cynamonem

    przepis na kawę cynamonową

    Składniki:

    • ziarna kawy – 1 łyżeczka
    • woda – 130 ml
    • mielony cynamon – 0,25 łyżeczki
    • cukier granulowany – 0,4 łyżeczki

    Metoda gotowania:

  • Palone ziarna kawy najlepiej zmielić przed podjęciem decyzji o przygotowaniu napoju.
  • Kawę mieloną w odpowiedniej ilości wsyp do cezve, dodaj do niej cynamon i cukier puder.
  • Włóż do pieca i podgrzej tę mieszankę na małym ogniu.
  • Dopiero potem wlej przefiltrowaną wodę do cezve i podgrzewaj, aż na powierzchni kawy utworzy się piana.
  • Gdy piana zacznie się unosić, odstaw cezve na bok, wymieszaj i ponownie podpal.
  • Wykonaj ten proces 3-4 razy.
  • Po ugotowaniu odczekaj 2 minuty, aż gęsty turek opadnie na dno i wlej kawę do kubków.
  • Smacznego!

    kawa mleczna

    przepis na kawę cynamonową

    Składniki:

    • cynamon – 1 laska
    • mleko – 130 ml
    • woda oczyszczona – 140 ml
    • cukier granulowany – 1 łyżeczka

    Metoda gotowania:

  • Do przygotowania kawy według tego przepisu najlepiej użyć laski cynamonu.
  • Najpierw należy wlać mleko do rondla o grubych ściankach, włożyć do niego laskę cynamonu i gotować przez pięć minut.
  • Po tej procedurze wyjmij patyczek z patelni i pozostaw do dekoracji napoju.
  • W Turku parzyć kawę w zwykły, klasyczny sposób.
  • Następnie do szklanki cappuccino należy wsypać kawę do połowy i dodać mleko o smaku cynamonu.
  • Umieść laskę cynamonu jako dekorację.
  • Smacznego!

    Mieszanka kawy z przyprawami

    przepis na kawę cynamonową

    Składniki:

    • skórka pomarańczowa – 1 łyżeczka
    • starta skórka z cytryny – 1 łyżeczka
    • proszek z gałki muszkatołowej – 0,25 łyżeczki
    • mielony cynamon – 1 łyżeczka
    • kawa – 4,5 łyżeczki.
    • woda – 600 ml

    Metoda gotowania:

  • Kawa z samym cynamonem sama w sobie jest uważana za ostrą, ponieważ cynamon ma bardzo jasny i bogaty smak.
  • Przygotowanie napoju z przypraw jest bardzo proste.
  • Konieczne jest włożenie wszystkich składników do małego rondla, zalanie wodą i podpalenie.
  • Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 4-6 minut.
  • Następnie dobrze odcedź kawę i przelej do filiżanek.
  • Cukier można dodać w potrzebnej ilości.
  • Ilość składników według powyższej receptury jest przewidziana na dokładnie cztery porcje.
  • Smacznego!

    Egzotyczna kawa z miodem

    przepis na kawę cynamonową

    Składniki:

    • świeżo parzona kawa – 250 ml
    • mielony cynamon – szczypta
    • miód – 1 łyżka.
    • lody lody – 1 łyżka.

    Metoda gotowania:

  • Kawę należy najpierw przygotować w zwykły, klasyczny sposób.
  • Następnie przelej do filiżanki, dodaj wymaganą ilość miodu pszczelego i połóż trochę lodów.
  • Posyp pianką cynamonową i możesz spróbować.
  • Smacznego!

    Orzeźwiająca kawa z cynamonem

    jak zrobić kawę cynamonową

    Składniki:

    • świeża mocna kawa – 1 filiżanka
    • cynamon – 1 mała pałeczka
    • lód – 3 kostki
    • śmietana – 10 g
    • cukier – 1 łyżeczka

    Metoda gotowania:

  • Najpierw musisz w zwykły sposób zaparzyć świeżą kawę w Turku.
  • Zaraz po zaparzeniu kawy zalej ją laską cynamonu i pozostaw na krótki czas do zaparzenia.
  • Następnie dodaj śmietankę i cukier granulowany do kawy według uznania.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj i podawaj w szklance z dodatkiem kilku kostek lodu.
  • Smacznego!

    Kawa z czekoladą

    jak zrobić kawę cynamonową

    Składniki:

    • naturalna gorąca kawa – 130 ml
    • czarna czekolada – 10 g
    • mielony cynamon – szczypta
    • cukier granulowany – 0,5 łyżeczki.
    • tłusta śmietana – 1 łyżeczka

    Metoda gotowania:

  • Możesz zaparzyć kawę w Turku lub możesz skorzystać z ekspresu do kawy.
  • Wszystko zależy od tego, jak zwykle parzysz zwykłą kawę.
  • Następnie dodaj trochę cukru.
  • Jeśli za bardzo lubisz słodycze, możesz dodać więcej cukru.
  • Gorzką czekoladę rozpuść w dogodny dla siebie sposób.
  • Wlej rozpuszczoną czekoladę, wymieszaj.
  • Następnie dodaj śmietanę i udekoruj mielonym cynamonem.
  • Smacznego!

    Aromatyczna kawa o smaku cynamonu, anyżu gwiazdkowatego i cytryny

    jak zrobić kawę cynamonową

    Składniki:

    • 1 łyżeczka kawa rozpuszczalna
    • 1 łyżeczka Sahara
    • 1 ćwiartka cytryny
    • 1-2 gwiazdki anyżu
    • 1 laska cynamonu

    Metoda gotowania:

  • Teraz możesz nalać kawę do filiżanki, włożyć tam laskę cynamonu i zalać to wszystko wrzątkiem.
  • Mieszając wodę musisz poczekać, aż kawa całkowicie się rozpuści.
  • Do napoju dodaje się łyżkę cukru i anyżu gwiazdkowatego.
  • Ilość tej przyprawy dobiera się do smaku.
  • Jeśli chcesz nadać napojowi tylko jasny odcień, wystarczy jedna gwiazdka.
  • Aby uzyskać bardziej wyrazisty smak, warto dodać dwa.
  • Umytą cytrynę kroi się cienko, a jeden plasterek również umieszcza się w filiżance.
  • Gotowy napój można pić na gorąco, wybierając deser do smaku.
  • Ewentualnie schładza się ją naturalnie, a następnie ciesz się doskonałym smakiem.
  • Nawiasem mówiąc, podczas schładzania zbierze aromaty przypraw i stanie się jeszcze bardziej nasycony.
  • Jedynym środkiem ostrożności jest nie przygotowywanie takiej kawy przed pójściem spać.
  • Z dodatkiem cynamonu, anyżu gwiazdkowatego i cytryny zamienia się w orzeźwiający lek.
  • Smacznego!

    Przepisy na kawę cynamonową

    najlepsza kawa cynamonowa

    Składniki:

    • Pół łyżeczki mielonego cynamonu;
    • Trzy łyżeczki mielonej kawy;
    • 1 szklanka czystej wody.

    Metoda gotowania:

  • Kawę i cynamon wkładamy do podgrzanego cezve i lekko podpalamy, co jakiś czas potrząsając cezve, aż pojawi się zapach – w ten sposób osiągamy maksymalny zwrot aromatu obu produktów. Przeczytaj więcej: Jak zrobić pyszną kawę po turecku.
  • Następnie dodaj wodę, zagotuj i zdejmij z ognia.
  • Odstawiamy na około 10 minut – i napój o niesamowitym smaku i aromacie jest gotowy.
  • Smacznego!

    Ewa Wójcik
    Autor
    Rate author