Przepisy na bimber z glukozy lub fruktozy

Drink:Rojenia

Jak złożyć wniosek:przeziębienie

Główne składniki:woda, glukoza, fruktoza, drożdże

Czas gotowania:do 7 dni

Wytrzymałość:do 45°

Trudność przygotowania:4

Robienie bimbru w domu to popularna czynność, która pozwala zachować zdrowie i chronić się przed podróbkami sklepowymi. Podstawą do przygotowania napoju mogą być różne produkty, najczęściej są to warzywa cukrowe i skrobiowe. Możesz również zrobić bimber z glukozy, która jest bardziej miękka niż podobny napój na bazie cukru.

Zdjęcie przepisu
Składniki:

    • 25 litrów wody;
    • 5 kg glukozy;
    • 100 g suchych drożdży.

Jak gotować zacieru na bazie glukozy

Przepisy na bimber z glukozy lub fruktozy

Wśród niezaprzeczalnych zalet bimbru na glukozę jest szybkość przygotowania, jeśli chodzi o minusy, warto zwrócić uwagę na zwiększony koszt glukozy.

Przepisy na bimber z glukozy lub fruktozy

Jak ugotować zacier na bazie glukozy i wypędzić bimber? Sama technologia jego wytwarzania jest podobna do tradycyjnej „cukier-warzyw”, tylko zamiast cukru do zacieru dodaje się glukozę. Przepis na bimber glukozowy jest bardzo prosty i nie wymaga zakupu chorej ilości składników.

Gotowanie:

Przepisy na bimber z glukozy lub fruktozy

Podgrzej wodę do 30-35 ° C, rozpuść glukozę. Lepiej używać wody źródlanej lub butelkowanej;

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dodać do roztworu. Można stosować zarówno suche drożdże używane do pieczenia chleba, jak i produkt sprzedawany w paczkach w stanie mokrym;

Wszystko dobrze wymieszaj, załóż uszczelnienie wodne i wyślij do ciepłego miejsca do fermentacji.

Przepisy na bimber z glukozy lub fruktozy

Zwykle bimber z fruktozy lub glukozy bardzo aktywnie fermentuje, więc proces fermentacji często kończy się po 3-4 dniach.

Przepisy na bimber z glukozy lub fruktozy

Należy jednak pamiętać, że proces fermentacji będzie stabilny i szybki tylko wtedy, gdy zacier znajdzie się w pomieszczeniu o temperaturze 20-22 °C.

Destylacja bimbru z glukozy lub fruktozy

Jak stwierdzić, że proces fermentacji dobiegł końca i czas wydobyć bimber? Oprócz braku wrzenia w pojemniku i zaniku charakterystycznego zapachu zacieru, oznaką zakończenia fermentacji jest klarowanie płynu.

Zacieru na bazie glukozy poddaje się standardowej podwójnej destylacji. Pierwsza destylacja zacieru nie jest ułamkowa, jest przeprowadzana do uzyskania wskaźnika 30 stopni w strumieniu.

Wynik powinien wynosić około 5 litrów surowego alkoholu o mocy 52 stopni. Po wielokrotnej destylacji uzyska się 3,5-3,8 litra gotowego produktu, który jest zbliżony do mocy wódki kupionej w sklepie, tj. 40 stopni.

Po destylacji, aby oczyścić napój z olejów fuzlowych, dodaj do niego 10 tabletek węgla aktywowanego i odstaw na co najmniej tydzień. Następnie napój należy przefiltrować przez filtr papierowy, a następnie przez filtr bawełniany, po czym można go „ozdobić” różnymi dodatkami. Mogą to być przyprawy, jagody, owoce i suszone owoce. Produkty te pomogą uprzyjemnić i wyrafinować smak i kolor bimbru.

Ewa Wójcik
Autor
Rate author