Przepis na sok żurawinowy na najlepszy sok żurawinowy

sok żurawinowy

Sok żurawinowy to  pyszny i zdrowy napój. Wiele osób wie o dobroczynnych właściwościach żurawiny i to od dawna. Zawiera wiele witamin, a zwłaszcza witaminę C. Oczywiście zimą warto go stosować w profilaktyce i leczeniu przeziębień. Należy pamiętać, że obróbka cieplna niszczy witaminy zawarte w jagodzie.

Składniki:

  • 150 g żurawiny;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • 600 ml wody.

Metoda gotowania:

  • Opłucz żurawinę pod bieżącą wodą i włóż do głębokiej miski.
  • Rozgnieć drewnianym lub kamiennym tłuczkiem.
  • Nie używaj naczyń, które łatwo się utleniają – pamiętaj, że żurawina jest bogata w kwas.
  • Przenieś powstałą zawiesinę jagód na gazę złożoną z dwóch warstw i wyciśnij sok. Czytaj więcej: Przepyszny przepis na napój żurawinowy.
  • Wytłoki z jagód przełóż do rondla i zalej wodą.
  • Umieść pojemnik z żurawiną na średnim ogniu i zagotuj.
  • Żurawin nie trzeba gotować po ugotowaniu.
  • Odcedź powstałą mieszaninę na durszlak wyłożony gazą i dodaj cukier.
  • Gdy mieszanina ostygnie do 30-40 stopni, możesz wlać do niej wcześniej wyciśnięty sok.
  • Koktajl witaminowy jest gotowy.
  • Można go pić zarówno na ciepło, jak i na zimno.
  • Sok surowy dostarcza większości składników odżywczych.
  • Smacznego!

    Sok żurawinowy

    sok żurawinowy

    Składniki:

    • 1 litr wody;
    • 1 ul. żurawina;
    • ¾ św. cukier granulowany.

    Metoda gotowania:

  • Najpierw przygotujmy jagody.
  • Powinny być posortowane, umyte, wysuszone.
  • Następnie włożyć żurawinę do durszlaka lub sita i rozgnieść drewnianą łyżką lub zmiażdżyć.
  • Otrzymany w ten sposób sok żurawinowy wlać do czystej miski i na chwilę wstawić do lodówki.
  • Miąższ lub wytłoki zalać wodą i gotować przez pięć do siedmiu minut, odcedzić, dodać cukier i ostudzić.
  • Do tego bulionu dodaj świeży sok żurawinowy z lodówki i dokładnie wymieszaj.
  • Jak widać, przygotowanie soku żurawinowego nie zajęło dużo czasu.
  • Napój należy podawać schłodzony.
  • Smacznego!

    Sok żurawinowy z miodem

    sok żurawinowy

    Składniki:

    • 250 g żurawiny;
    • 4 łyżki. łyżki miodu;
    • 2 litry zimnej przegotowanej wody.

    Metoda gotowania:

  • Posortuj jagody i spłucz pod bieżącą wodą.
  • Włożyć do durszlaka i ponownie spłukać wrzątkiem.
  • Przełóż żurawinę do nieutleniającej miski i zetrzyj tłuczkiem.
  • Jagody można również zmielić w blenderze.
  • Napełnij jagody przegotowaną wodą i przecedź przez gazę.
  • Dodaj miód (jeśli jest słodki, możesz go podgrzać w mikrofalówce przez kilka sekund) i zamieszaj.
  • Pyszny napój witaminowy jest gotowy.
  • Smacznego!

    Przydatny napój owocowy z żurawiny i dzikiej róży

    sok żurawinowy

    Składniki:

    • 1 szklanka dzikiej róży;
    • 1,5 szklanki żurawiny;
    • 0,5 szklanki cukru;
    • 3 litry wody.

    Metoda gotowania:

  • Owoce dzikiej róży opłukać i wlać 1,5 litra wody.
  • Owoce należy podpalić, gotować przez 15 minut.
  • Chociaż możesz zrobić żurawinę.
  • Posortuj jagody i umyj.
  • Zmiel blenderem na kleik, przełóż na gazę i wyciśnij sok.
  • Powstałe ciasto zalać 1,5 litrem wody i podpalić.
  • Doprowadź mieszaninę do wrzenia, ale nie gotuj.
  • Odcedź powstały płyn, odstaw na chwilę.
  • Odcedź bulion z dzikiej róży przez durszlak i wymieszaj z wodą żurawinową.
  • Dodaj cukier i wymieszaj.
  • Poczekaj, aż mieszanina ostygnie i wlej sok żurawinowy.
  • Ten przepis na napój owocowy ma szczególne różnice: przyjemny cierpki smak i oczywiście wiele przydatnych substancji.
  • O dobroczynnych właściwościach żurawiny i dzikiej róży powiedziano już wiele, ponadto niweluje zmęczenie, pomaga w walce z miażdżycą i jest uważany za doskonały środek moczopędny.
  • Smacznego!

    Sok żurawinowy z mrożonych jagód

    sok żurawinowy

    Składniki:

    • 1,5 szklanki żurawiny;
    • 0,5 szklanki cukru;
    • 3 litry wody

    Metoda gotowania:

  • Mrożone jagody należy dobrze umyć.
  • Myję żurawinę ciepłą wodą. Rozmrożę.
  • Teraz jagody trzeba zmiażdżyć.
  • Dodaj ćwierć szklanki oczyszczonej wody do szklanki jagód i zmiel wszystko razem w blenderze.
  • Teraz wyciśnij miksturę.
  • Jest to możliwe przez sito lub gazę.
  • Na razie odstaw sok.
  • Wyciśniętą jagodę przekładamy do rondla i dodajemy półtora litra wody i pół szklanki cukru.
  • Wszystko to doprowadza się do wrzenia.
  • Następnie, na małym ogniu, musisz przytrzymać przez kolejne pięć do dziesięciu minut.
  • Wyciskamy jagodę.
  • Ostudzimy bulion.
  • Gdy bulion z jagód ostygnie dodajemy do niego sok żurawinowy, który otrzymaliśmy na początku gotowania.
  • W razie potrzeby możesz dodać trochę miodu, wtedy napój okaże się jeszcze bardziej przydatny.
  • Smacznego!

    Sok żurawinowy – wersja klasyczna

    sok żurawinowy

    Składniki:

    • świeża lub mrożona żurawina – 2 szklanki;
    • cukier granulowany do smaku – zwykle wystarczy 5 łyżek;
    • półtora lub dwa litry wody.

    Metoda gotowania:

  • Świeże jagody można od razu przetworzyć.
  • Mrożone są najpierw myte w zimnej wodzie, a następnie trochę rozmrażane.
  • Następnie żurawinę należy rozgnieść w emaliowanej lub plastikowej misce.
  • Jako przedmiot pomocniczy możesz użyć drewnianej łyżki, popychacza do tłuczonych ziemniaków, możesz wycisnąć jagodę czystymi rękami.
  • Powstałe ciasto należy oddzielić od soku.
  • W tym celu przydaje się gaza lub drobne sitko, przez które masa jest dokładnie wyciskana, aby sok spływał.
  • Resztki należy włożyć do przygotowanej patelni z gorącą wodą.
  • Dodajemy tam również cukier granulowany, po czym wszystko trzeba wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
  • Delikatnie wymieszaj ugotowaną mieszankę, po czym należy ją pozostawić w cichym miejscu na 10-15 minut, aby ją zaparzyć.
  • Teraz weź sitko i przelej zawartość garnka do dzbanka lub słoika na napoje.
  • Pozostaw około połowy pustą – wlej uzyskany wcześniej czysty sok żurawinowy.
  • Wymieszaj wszystko razem.
  • Sok żurawinowy jest gotowy.
  • Na przeziębienia lub po prostu wzrost temperatury ciała lepiej jest pić ciepłe napoje owocowe.
  • Jeśli nie jesteś uczulony na miód, użyj go zamiast cukru.
  • W soku żurawinowym jako lekarstwie ludzie częściej potrzebują go w sezonie zimowym lub na mrozie.
  • Ale nawet latem napoje żurawinowe są nie mniej przydatne – doskonale gaszą pragnienie i łagodzą obrzęki, a w razie potrzeby mogą również działać moczopędnie.
  • Smacznego!

    Sok żurawinowy z miodem

    sok żurawinowy

    Składniki:

    • 150 g żurawiny
    • 100 g miodu
    • litr wody

    Metoda gotowania:

  • Na 150 g żurawiny potrzebujesz 100 g miodu i litr wody.
  • Posortuj jagody, opłucz w kilku wodach.
  • Następnie należy je zblanszować, zanurzając je na kilka minut we wrzącej wodzie.
  • Zblanszowane jagody zetrzyj, całość gotuj w rondlu przez dziesięć minut.
  • Odcedź zawartość, dodaj kilka łyżek miodu do powstałego soku.
  • Parzyć napój przez godzinę.
  • Smacznego!

    Sok żurawinowy

    sok żurawinowy

    Składniki:

    • pięćset gramów żurawiny;
    • trzysta gramów cukru pudru;
    • dziesięć gramów korzenia imbiru;
    • dwie łyżki naturalnego miodu;
    • jedna cytryna;
    • dwa litry wody.

    Metoda gotowania:

  • Wypłucz pięćset gramów żurawiny w zimnej wodzie, usuń suche gałązki, a także czarne i mocno zmiażdżone jagody.
  • Aby przygotować sok żurawinowy, należy przełożyć jagody na talerz z wysokimi bokami i posiekać tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem do stanu papkowatego.
  • Gazę o drobnych oczkach złożyć na pół, masę żurawinową podzielić na sok i miąższ.
  • Wyciśnij sok z jednej cytryny.
  • Jeśli podczas ekstrakcji do soku dostało się dużo miąższu, odcedź go gazą.
  • Obierz korzeń imbiru ze skóry, pokrój na kilka plasterków.
  • Zetrzyj skórkę z cytryny.
  • Miąższ żurawinowy, plasterki imbiru i skórkę z cytryny wrzuć do przygotowanego rondla lub głębokiego rondla.
  • Wszystkie składniki na sok żurawinowy polać cukrem.
  • Postaw pojemnik na kuchence, zalej wodą i gotuj na małym ogniu jak zwykły kompot.
  • Przygotowany sok żurawinowy schłodzić, przecedzić przez gazę, dodać do niego żurawinę i sok z cytryny.
  • Aby napój był jeszcze zdrowszy, wrzuć dwie łyżki miodu.
  • Sok żurawinowy z cytryną i imbirem można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
  • Smacznego!

    Przydatny sok żurawinowy

    sok żurawinowy

    Składniki:

    • Żurawina świeża lub mrożona – 2 szklanki (szklanka o wymiarze 250 ml).
    • Woda – 2 litry.
    • Cukier – 2/3 szklanki (szklanka o wymiarze 250 ml).

    Metoda gotowania:

  • Przede wszystkim musisz dobrze spłukać jagody.
  • Jeśli do przygotowania napoju używa się mrożonych jagód, najpierw wyjmij je z zamrażarki na 3-4 godziny.
  • Następnie przelej jagody do rondla, w którym ugotuje się napój owocowy, zmiel jagody specjalnym drewnianym tłuczkiem (możesz też użyć ceramicznego) lub drewnianą szpatułką (łyżką).
  • Kiedy jagody są jak najbardziej postrzępione, można je napełnić wodą i podpalić.
  • Aby uzyskać jaśniejszy smak, pod koniec gotowania możesz dodać naturalny sok żurawinowy lub sok z dowolnych innych jagód.
  • Gdy jagody się zagotują, aby woda się nie zagotowała, należy przykryć patelnię (nie do końca), wsypać cukier wolnym strumieniem, ciągle mieszając.
  • Ważne jest również, aby do mieszania używać drewnianej szpatułki lub drewnianej łyżki.
  • Następnie należy odcedzić powstały napój z jagód, w razie potrzeby ponownie dodać sok i, jeśli to konieczne, cukier i pozostawić do ostygnięcia w misce z zimną wodą.
  • Wskazane jest, aby wymieniać wodę w niecce co 10 minut.
  • Wystarczy 3-4 razy podmienić wodę, po czym sok żurawinowy sam się ochłodzi.
  • Aby uzyskać bogatszy smak, napój można zaparzyć jeszcze przez kilka godzin w lodówce.
  • Podawać z kostkami lodu, plasterkiem cytryny, a nawet mięty.
  • Nie ma specjalnych ograniczeń w sposobie dekoracji i różnorodności smaków.
  • Smacznego!

    Mrożony sok żurawinowy

    sok żurawinowy

    Składniki:

    • Mrożona żurawina – 500 g.
    • Cukier -300g.
    • przegotowana woda – 2 l

    Metoda gotowania:

  • Przed przygotowaniem napojów owocowych według tego przepisu należy wyjąć mrożone jagody z zamrażarki i wstawić je na noc do lodówki.
  • Rano wyjmij żurawinę, dokładnie spłucz, nałóż gazę i zmiażdż jagody drewnianą kruszonką, aż pojawi się sok.
  • Następnie dobrze wycisnąć powstałą masę, rozcieńczyć ciepłą przegotowaną wodą i dodać cukier.
  • Dokładnie wymieszaj napój, aż cukier granulowany całkowicie się rozpuści.
  • Opcjonalnie możesz dodać kilka gałązek mięty.
  • Schłodzić i podawać.
  • Smacznego!

    Sok żurawinowy z miodem

    sok żurawinowy

    Składniki:

    • Woda – 1 l.
    • Żurawina – 300 g.
    • Miód – 100 g.

    Gotowanie:

  • Dokładnie umyj żurawinę i umyj.
  • Zmiel jagody w blenderze lub rozgnieć w misce z łyżką stołową.
  • Za pomocą gazy wyciśnij cały sok i przelej go do słoika lub butelki, szczelnie zamknij i wstaw do lodówki.
  • Jagody ściskamy zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez dziesięć minut.
  • Ostudzić w temperaturze pokojowej i dobrze odcedzić.
  • Teraz wymieszaj sok z lodówki z bulionem żurawinowym, dodaj miód i dokładnie wymieszaj.
  • Sok ten można spożywać zarówno na zimno, jak i na ciepło.
  • Smacznego!

    Sok żurawinowy gotowany w wolnowarze

    sok żurawinowy

    Składniki:

    • Żurawina -500 g
    • Woda – 2 litry.
    • Cukier – 300 g.

    Gotowanie:

  • Przede wszystkim należy posortować wszystkie jagody i dokładnie je opłukać.
  • Następnie wszystkie żurawiny przełożyć na durszlak lub sito i rozgnieść łyżką.
  • Należy to zrobić nad miską lub talerzem, do którego będzie spływał sok wydzielany przez żurawinę.
  • Wlej cukier do miski multicooker, dodaj powstały sok z jagód, włóż ciasto.
  • Zagotuj wodę i zalej wszystkie składniki wrzątkiem.
  • Dokładnie wymieszaj, przykryj i pozostaw do zaparzenia na cztery godziny.
  • Po tym czasie odcedź sok i podawaj.
  • Smacznego!

    Sok żurawinowy bez gotowania

    przepis na sok żurawinowy

    Składniki:

    • Żurawina – 700 g.
    • Cukier – 500 g.
    • Woda – 2 litry.
    • Cynamon – 3 g.

    Proces gotowania:

  • Posortuj żurawinę i dobrze umyj.
  • Następnie zalać wrzątkiem, a następnie ponownie spłukać, tylko w zimnej wodzie.
  • Jagody zetrzyj łyżką, dodaj do nich szklankę wody, wymieszaj i przeciśnij tę masę przez gazę lub gęstą szmatkę.
  • Wyciśnięte jagody włożyć do miski i zalać szklanką wrzącej wody, wymieszać i ponownie wycisnąć.
  • Powtórz tę procedurę jeszcze raz i wyrzuć ściśnięte.
  • Powstały sok mieszamy z zimną wodą, dodajemy cukier i cynamon, z przyjemnością możemy go pić.
  • Smacznego!

    Morse żurawina z dziką różą

    przepis na sok żurawinowy

    Składniki:

    • Żurawina – 500 g.
    • Dzika róża – 300 g.
    • Cukier do smaku.
    • Woda – 2 litry.

    Proces gotowania:

  • Posortować żurawinę, opłukać, rozgnieść w głębokiej misce za pomocą drewnianego popychacza.
  • Odcedź sok z puree z jagód przez gazę i dobrze wyciśnij.
  • Ciasto wkładamy do rondla i zalewamy gorącą wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut.
  • Następnie ostrożnie odcedź bulion i dodaj cukier do smaku.
  • Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Równolegle przygotuj napar z dzikiej róży.
  • Aby to zrobić, posortuj owoce róży, spłucz, włóż do termosu i zalej gorącą przegotowaną wodą.
  • Najlepiej nalegać na dziką różę przez całą noc.
  • Gotowy napar dokładnie odcedź i wymieszaj z sokiem żurawinowym.
  • Zdrowy i smaczny napój gotowy.
  • Smacznego!

    Sok żurawinowy z cytryną

    jak zrobić sok żurawinowy

    Składniki:

    • Żurawina – 800 g.
    • Cukier – 150 g.
    • Skórka z jednej cytryny.
    • Sok z jednej cytryny.
    • Woda.

    Proces gotowania:

  • Żurawinę posortować, opłukać i dokładnie natrzeć cytryną.
  • Możesz to zrobić za pomocą blendera.
  • Następnie do dużego pojemnika włożyć jagody z cukrem, dodać skórkę z cytryny i sok z cytryny.
  • Całość zalać wrzącą wodą.
  • Pozostaw do ostygnięcia, a następnie szczelnie przykryj pojemnik pokrywką i wstaw do lodówki do ostygnięcia.
  • Parzyć napój przez dwanaście godzin.
  • Przed użyciem zaleca się dokładne odcedzenie napoju.
  • Smacznego!

    Sok żurawinowy z miętą

    jak zrobić sok żurawinowy

    Składniki:

    • Żurawina – 500 g.
    • Woda – 2 litry.
    • Cukier – 150 g.
    • Mięta – kilka gałązek.

    Proces gotowania:

  • Posortuj żurawinę, opłucz i włóż do miski.
  • Jagody rozgnieść drewnianą miazgą, sok żurawinowy wycisnąć do miski.
  • Ciasto wkładamy do rondla, dodajemy miętę, zalewamy wodą i stawiamy na kuchence.
  • Doprowadzić do wrzenia i gotować przez dziesięć minut.
  • Ostrożnie przecedź bulion do czystego rondla.
  • Wymieszaj cukier w gorącym bulionie, aż do całkowitego rozpuszczenia.
  • Następnie wlej sok żurawinowy.
  • Morse’a dobrze wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
  • Podawaj udekorowane gałązką mięty.
  • Smacznego!

    Sok żurawinowo-waniliowy

    jak zrobić sok żurawinowy

    Składniki:

    • Woda – 1 l.
    • Żurawina – 300 g.
    • Cukier – 100 g.
    • Cukier waniliowy – 20 g.
    • Czerwona jarzębina – 200 g.

    Gotowanie:

  • Zmiel żurawinę w głębokiej misce drewnianym popychaczem i wyciśnij sok.
  • Do naczynia wsypać cukier granulowany i jedną łyżkę waniliny, dodać gotowy sok, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zamknąć pokrywkę i odstawić w chłodne miejsce.
  • Wytłoki z jagód zalać litrem wody, dodać szklankę pokruszonych jagód jarzębiny, włożyć do pieca, zagotować i gotować przez dziesięć minut.
  • Następnie ostrożnie odcedź bulion i ostudź.
  • Następnie do schłodzonego bulionu wlej sok żurawinowy z cukrem, wszystko dobrze wymieszaj.
  • Można podawać przy stole.
  • Smacznego!

    Sok żurawinowy i jagodowy

    jak zrobić sok żurawinowy

    Składniki:

    • Żurawina – 300 g.
    • Jagody – 300 g.
    • Cukier – 200 g.
    • Woda zimna, gotowana – 1,5 litra.

    Gotowanie:

  • Wlej cukier i jagody do blendera, dodaj pół litra wody, zamknij pokrywkę i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Ubijaj przez dwie minuty.
  • Następnie przecedź przez sito, jeśli mieszanina jest zbyt gęsta, rozcieńcz większą ilością wody.
  • W razie potrzeby dodaj cukier i wodę.
  • Fajnie, możesz cieszyć się wspaniałym smakiem zdrowego napoju owocowego.
  • Smacznego!

    Sok żurawinowo-kalinowy

    jak zrobić sok żurawinowy

    Składniki:

    • Żurawina – 500 g.
    • Cukier – 400 g.
    • Kalina – 200 g.
    • Cukier waniliowy – 20 g.
    • Woda – 1,5 litra.

    Gotowanie:

  • Żurawinę mieszamy z połową cukru i dokładnie przecieramy przez sito.
  • Miąższ odkłada się na bok.
  • Do soku dodać pozostały cukier, wymieszać i wstawić do lodówki.
  • Natrzyj kaliny łyżką w głębokiej misce.
  • Wlej wodę do rondla, dodaj cukier waniliowy i zagotuj.
  • Do wrzącej wody dodać rozgniecione ciasto z kaliny i żurawiny, zagotować i gotować przez dziesięć minut.
  • Zdejmij z ognia, odcedź bulion i ostudź.
  • Wlej schłodzony sok żurawinowy z cukrem i dokładnie wymieszaj.
  • Po kilku minutach możesz podawać.
  • Smacznego!

    Sok żurawinowo-mandarynowy

    jak zrobić sok żurawinowy

    Składniki:

    • Żurawina – 300 g.
    • Mandarynki – 400 g.
    • Cukier – 100 g.
    • Woda – 300 ml.

    Gotowanie:

  • Myjemy żurawinę, suszymy i wyciskamy cały sok.
  • Odłóż pozostałą miazgę.
  • Myjemy mandarynki, usuwamy skórkę i odkładamy na bok.
  • Wyciśnij cały sok z mandarynki, wymieszaj z sokiem żurawinowym i włóż gotową mieszankę do lodówki.
  • Ciasto z mandarynek i żurawin przełożyć na patelnię, dodać cukier, wlać wodę i połowę skórki mandarynki.
  • Doprowadź mieszaninę do wrzenia i gotuj przez dziesięć minut.
  • Smacznego!

    Sok żurawinowy – napój o orzeźwiającej kwaskowatości

    jak zrobić sok żurawinowy

    Składniki:

    • Żurawina – 1 kilogram.
    • Woda 3-3,5 litra.
    • Cukier – 0,5 szklanki.

    Metoda gotowania:

  • Do naczyń emaliowanych wlać wodę i cukier w ilości zgodnej z przepisem i wstawić do kuchenki.
  • Napełnij miskę blendera małymi porcjami żurawiny i zmiel.
  • Miąższ wraz z sokiem przenosi się na patelnię ze stali nierdzewnej, a sok wlewa się do szklanego słoika.
  • Jak pamiętamy, na kuchence gotuje się garnek z wodą i cukrem.
  • Gdy cukier rozpuści się w wodzie, wlej na tę patelnię miąższ żurawinowy wraz z sokiem i natychmiast wyłącz kuchenkę.
  • Wymieszać, przykryć pokrywką i w tym stanie ostudzić.
  • „Napar” filtrujemy przez drobne sitko lub gazę i przelewamy do karafki.
  • Oczywiście po pewnym czasie miazga się wytrąci.
  • W takim przypadku okazuje się, że sok pozostanie tylko w połowie przezroczysty.
  • Sok żurawinowy z miąższem – dźwięki
  • Podawać schłodzone, do szklanki można dodać kostki lodu.
  • Smacznego!

    Sok żurawinowy

    jak zrobić sok żurawinowy

    Składniki:

    • żurawina – 150 gr
    • woda – 1 l.
    • cukier (substytut cukru) – 80-100 gr.

    Metoda gotowania:

  • Posortować żurawinę, opłukać i rozgnieść drewnianą łyżką.
  • Następnie wyciśnij sok z jagód przez gazę i wstaw do lodówki.
  • Resztę jagód zalać gorącą wodą i gotować przez 5-10 minut, odcedzić.
  • Odcedzony bulion wymieszać z wyciśniętym sokiem, dodać cukier lub fruktozę i dobrze wymieszać.
  • Zdrowy napój dla Twojego dziecka jest gotowy
  • Smacznego!

    Sok żurawinowy „Vitaminchik”

    jak gotować sok żurawinowy

    Składniki:

    • 500 gr żurawiny (mrożę)
    • 250 gr cukru

    Metoda gotowania:

  • Wlej 3/4 objętości wody do rondla, dodaj cukier, mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.
  • Włóż żurawinę do durszlaka i włóż do rondla.
  • Rozmrozić żurawinę, od czasu do czasu mieszając łyżką.
  • Gdy żurawina się rozpuści, weź pulper i zetrzyj wszystkie jagody.
  • Naciśnij miąższ i wyrzuć.
  • Przecedź sok przez sitko, pomagając sobie łyżką.
  • Wlej wodę do rondla, aż będzie pełny.
  • Gotowy do Morse’a
  • Smacznego!

    Mrożony sok żurawinowy

    jak gotować sok żurawinowy

    Składniki:

    • mrożona żurawina 500 gr
    • cukier 300 gr
    • przegotowana woda 7 filiżanek

    Gotowanie:

  • Przed przygotowaniem napojów owocowych według przepisu żurawinę należy wieczorem przenieść z zamrażarki do lodówki.
  • Rano wyjmij żurawinę, opłucz, nałóż gazę i zmiażdż drewnianą kruszonką, aż pojawi się sok.
  • Następnie dobrze wyciśnij powstałą masę.
  • Rozcieńczyć powstały sok ciepłą przegotowaną wodą i dodać cukier.
  • Dobrze wymieszaj, aż cukier się rozpuści.
  • Wstaw do lodówki i wypij.
  • Smacznego!

    Mrożony sok żurawinowy z miodem

    jak gotować sok żurawinowy

    Składniki:

    • mrożona żurawina 200 gr
    • przegotowana woda 200 gr
    • miód 40 gr

    Gotowanie:

  • Podobnie jak w poprzednim przepisie, żurawinę należy wieczorem wyjąć z zamrażarki.
  • Jagody zmiel miażdżycą lub łyżką, wyciśnij sok gazą.
  • Rozcieńczyć sok żurawinowy ciepłą przegotowaną wodą, dodać miód, dobrze wymieszać do rozpuszczenia.
  • Taki napój owocowy z mrożonej żurawiny zachowuje wszystkie swoje użyteczne właściwości, ponieważ go nie gotujemy.
  • Smacznego!

    Sok żurawinowy z miodem

    jak gotować sok żurawinowy

    Składniki:

    • jedna szklanka świeżej żurawiny;
    • jeden litr czystej wody;
    • trochę naturalnego miodu.

    Metoda gotowania:

  • Zmiel wszystkie żurawiny w blenderze i wyciśnij z niej sok przez kilka warstw gazy.
  • Wyciśnięte jagody przełóż do głębokiego rondla, zalej wodą pitną i gotuj przez około pięć minut.
  • Następnie pozwól jagodom ostygnąć, a następnie ponownie przecedź przez gazę.
  • Ten wywar należy wymieszać z miodem i sokiem żurawinowym.
  • Smacznego!

    Morse z mrożonych jagód

    jak gotować sok żurawinowy

    Ten przepis Morse’a jest dość prosty. Żurawina jest tradycyjnie wytwarzana z żurawiny, ale możesz użyć dowolnych jagód.

    Składniki:

    • około 200 gramów mrożonych jagód;
    • pół litra czystej wody pitnej.

    Metoda gotowania:

  • Na początek, zanim zaczniesz przygotowywać napoje owocowe, musisz rozmrozić nasze jagody.
  • Po całkowitym rozmrożeniu jagód rozgnieć je na puree.
  • Następnie przenieś powstałe puree z jagód na gazę i dobrze wyciśnij z niego sok.
  • Sok będzie nam potrzebny później.
  • Na razie odstawiamy to na bok, a resztę ciasta z jagód zalewamy wodą, wrzucamy do ognia i powoli, na bardzo małym ogniu doprowadzamy do wrzenia.
  • Gdy tylko ciasto jagodowe się zagotuje, zdejmij je z ognia i przefiltruj przez kilka warstw gazy.
  • Powstały bulion schłodzić, następnie dodać do niego sok i energicznie wymieszać.
  • Nasz sok jest gotowy
  • Możesz dodać kilka tabletek stewii lub substytut cukru, aby napój owocowy był słodszy.
  • Smacznego!

    Sok żurawinowy

    jak gotować sok żurawinowy

    Składniki:

    • jedna szklanka świeżej żurawiny;
    • kilka łyżek miodu.
    • litr czystej wody.

    Metoda gotowania:

  • Żurawinę należy umyć i zmiażdżyć na kleik.
  • Następnie wlej czystą wodę pitną i podpal.
  • Doprowadź jagody do wrzenia, a następnie przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez około dziesięć minut.
  • Następnie, bez zdejmowania pokrywki, pozostaw powstały bulion do zaparzenia.
  • Po kilku godzinach należy go przefiltrować, dodać naturalny miód do powstałego soku i dobrze wymieszać.
  • Nasz pp-mors jest gotowy.
  • Smacznego!

    Mrożony sok żurawinowy

    jak gotować sok żurawinowy

    Składniki:

    • mrożona żurawina – 500g;
    • cukier – 300g;
    • przegotowana woda – 6-7 szklanek.

    Przygotowania:

  • Mrożone jagody na jedną noc należy przenieść z zamrażarki do lodówki.
  • Rozmrożone jagody włożyć do gazy i zmiażdżyć popychaczem tak, aby masa dawała sok.
  • Wyciśnij zmiażdżoną masę na gazę.
  • Do oddzielonego soku zalać przegotowaną wodą o ciepłej temperaturze i cukrem.
  • Mieszaj wszystkie składniki, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Dodaj kilka listków mięty dla wyrafinowanego smaku.
  • Gotowy napój podawany jest schłodzony.
  • Smacznego!

    Sok żurawinowy

    jak gotować sok żurawinowy

    Składniki:

    • woda – 1 litr;
    • żurawina – 1 szklanka;
    • miód – 2 łyżki stołowe.

    Przygotowania:

  • Jagody są wstępnie oczyszczane z gruzu i spłukiwane.
  • Weź głęboką miskę i dobrze zetrzyj łyżką lub użyj do tego blendera.
  • Przenieś powstały surowiec na gazę i wyciśnij całą zawartość do końca.
  • Sok wlać do szklanego pojemnika, szczelnie zamknąć, wstawić do lodówki do ostygnięcia.
  • Do wyciśniętej żurawiny wlać 1 litr wody i podgrzać na kuchence, gotować około 5-7 minut.
  • Schłodzić tę masę, a następnie przefiltrować przez sito lub gazę.
  • Wymieszaj ten płyn z sokiem z lodówki.
  • Rozpuść miód w powstałym roztworze (wybierz ilość w oparciu o swoje preferencje).
  • Smacznego!

    Klasyczny sok żurawinowy

    jak gotować sok żurawinowy

    Składniki:

    • Cukier – 5 łyżek
    • Woda – 2 litry
    • Mrożona żurawina – 200 gramów.

    Metoda gotowania:

  • Jagody należy rozmrozić, w tym celu żurawinę myje się pod bieżącą zimną wodą i pozostawia na chwilę do rozmrożenia w temperaturze pokojowej, aż zmiękną.
  • Następnie zaleca się ich zmiażdżenie, do tego można użyć kilku metod: użyj popychacza lub zwykłej łyżki, użyj blendera lub użyj sokowirówki.
  • Za pomocą powyższych urządzeń żurawinę należy zmiażdżyć do stanu jednorodnej papki.
  • Powstałą masę należy umieścić w emaliowanej misce.
  • Następnie potrzebujesz małego sitka, przez które musisz wycisnąć tłuczone jagody lub możesz użyć podwójnie złożonej gazy.
  • Ważne jest, aby wycisnąć jagody wysokiej jakości, aby w cieście żurawinowym nie pozostał sok.
  • Następnie na patelnię wlewa się wodę i doprowadza do gorącego stanu.
  • Następnie do pojemnika wlej sok żurawinowy i wsyp cukier granulowany.
  • Następnie pozostaje gotować napój owocowy na małym ogniu i pozostawić go do zaparzenia przez piętnaście minut, aby w pełni ujawnił się smak żurawiny.
  • Powstały zdrowy napój owocowy należy przefiltrować do dzbanka, aby ostatecznie usunąć nasiona i ewentualne cząstki skórki jagód, przy czym można użyć małego sitka.
  • Na przeziębienia lepiej użyć ciepłego soku żurawinowego, natomiast dobrze jest dodać do niego niewielką ilość miodu, który pomoże szybciej leczyć chore ciało.
  • Smacznego!

    Sok żurawinowy z mrożonej żurawiny z owocami róży

    jak gotować sok żurawinowy

    Składniki:

    • Cukier – 5 łyżek
    • Woda pitna – 2 litry
    • Mrożona żurawina – 500 gram
    • Dzika róża – 100 gramów.

    Metoda gotowania:

  • Mrożone jagody należy rozmrozić, po czym zagnieść za pomocą popychacza lub blendera do jednorodnej papki.
  • Następnie wyciśnij sok żurawinowy.
  • W rondelku podgrzewa się wodę, dodaje się do niej cukier i wyciśnięty sok.
  • Następnie napój doprowadza się do wrzenia i nalega.
  • Następnie w termosie przygotowuje się napar z dzikiej róży, w tym celu jego owoce umieszcza się w pojemniku i zalewa wrzącą wodą.
  • Potem lepiej nalegać na noc, a następnie połączyć z sokiem żurawinowym, dzięki czemu otrzymasz pachnący i zdrowy napój, do którego możesz dodać łyżkę miodu, jeśli chcesz.
  • Smacznego!

    Mrożony sok żurawinowy

    jak gotować sok żurawinowy

    Składniki:

    • Świeże mrożone żurawiny
    • Cukier – do smaku

    Metoda gotowania:

  • Owoce rozmrażać.
  • Przejdź przez nie, oderwij ogony.
  • Jeśli niektóre jagody są pomarszczone lub zgniłe, wyrzuć je.
  • Spłucz ciepłą wodą, odcedź na durszlaku, aby spuścić wodę.
  • Zmiel jagody blenderem.
  • Jeśli nie masz miksera, użyj tłuczka do ziemniaków, aby zrobić tłuczone ziemniaki.
  • Kilka razy weź sitko lub zwiń gazę.
  • Wytrzyj jagody, wyciśnij z nich sok.
  • Pozwól mu zaparzyć w temperaturze pokojowej.
  • Włóż ciasto do rondla, napełnij wodą, rozpal mocny ogień.
  • Po ugotowaniu odczekaj chwilę, wyjmij naczynia z pieca.
  • Ponownie odcedź puree.
  • Do gorącego płynu dodać cukier, dokładnie wymieszać.
  • Gdy bulion ostygnie, możesz dodać wcześniej zebrany sok.
  • Sok żurawinowy można pić na ciepło lub zimno.
  • Nie straci swoich użytecznych właściwości.
  • Smacznego!

    Sok żurawinowy z miodem

    jak gotować sok żurawinowy

    Składniki:

    • świeża żurawina – 2 szklanki;
    • woda – 8 szklanek;
    • miód – 4 łyżki. l.

    Metoda gotowania:

  • Jagody opłukać, rozgnieść ręcznie lub mikserem.
  • Za pomocą sitka lub kilku warstw gazy wyciśnij sok do pojemnika.
  • Napełnij miazgę wodą, podpal.
  • Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć po trzech minutach.
  • Odcedź bulion i wyrzuć miąższ.
  • Gdy płyn ostygnie, wlej do niego sok.
  • Dodaj miód i dokładnie wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia.
  • Smacznego!

    Sok żurawinowy dla kobiet w ciąży

    jak gotować sok żurawinowy

    Składniki:

    • jagody świeże lub mrożone – 0,5 kg;
    • cukier – 150-200 gramów;
    • woda – 3 litry.

    Metoda gotowania:

  • Posortuj jagody. Przeczytaj więcej: Pyszny przepis na Mojito.
  • Jeśli są zamrożone, doprowadź je do normalnej temperatury w ciepłej wodzie.
  • Zmiksuj blenderem na puree.
  • Odcedź kleik, spuszczając sok do osobnego pojemnika.
  • Wygodnie jest zmielić za pomocą sita lub przez gazę.
  • Miąższ zalać cukrem, dopełnić wodą.
  • Podpal, zagotuj, gotuj przez kilka minut.
  • Gdy bulion ostygnie, wlej sok.
  • Pij ciepłe lub schłodzone.
  • Smacznego!

    Ewa Wójcik
    Autor
    Rate author