Przepis na sok z granatów, korzyści i szkody

sok z granata

Sok z granatów – pyszny, naturalny, świeżo wyciskany można przygotować ze świeżych granatów w domu. Przez całą późną jesień i długą zimę będzie służyć Tobie i Twoim bliskim jako niezrównane źródło witamin i innych przydatnych substancji. Granat oprócz walorów odżywczych posiada całą gamę właściwości leczniczych.

Składniki:

  • granaty 1 kg
  • cukier granulowany (litr soku / 100 gram cukru)

Metoda gotowania:

  • Zdemontuj owoce, usuń białą folię, wyciśnij sok, przefiltruj i podgrzej, dodaj cukier granulowany, zagotuj, ale nie gotuj, wlej do słoików, zamknij.
  • Smacznego!

    Sok z granatów z miodem

    sok z granata

    Składniki:

    • granaty 1 kg.
    • woda 250 ml
    • miód 400 gram

    Metoda gotowania:

  • Jak przygotować sok z granatów z miodem: granaty umyć, usunąć skórkę i miąższ, umieścić pestki granatu w głębokim emaliowanym pojemniku (można włożyć do rondla), wycisnąć sok drewnianą kruszonką, przecedzić przez delikatną gazę. Przeczytaj więcej: Przepis na pyszny sok z dyni.
  • Dodaj miód, włóż ciasto, włóż do innego pojemnika, wlej do niego wodę, zagotuj, przecedź ciasto, gdy ostygnie, zagotuj sok, ale nie gotuj, wlej do słoików i zwiń.
  • Smacznego!

    Klasyczny sok z granatów

    sok z granata

    Składniki:

    • granat 1 kg.
    • woda 500 ml. (filtrowane lub gotowane)
    • cukier granulowany do smaku

    Metoda gotowania:

  • Najpierw dobrze umyć granaty pod wodą, a następnie położyć czyste granaty na desce do krojenia (owoce nie muszą być suszone), następnie pokroić na dwie połówki, następnie trzeba je opuścić do głębokiego pojemnika wodą i ostrożnie wyjmij pestki granatu w wodzie czystymi rękoma ze skorupki.
  • W ten sam sposób konieczne jest również oczyszczenie ziaren z białej folii, membrany po zebraniu folii pop-up rękoma i wyrzuceniu skórki również należy wyjąć, ale nie wyrzucić, ale odłożyć na bok, chociaż nie nadaje się do robienia soku, ale można przygotować napary i wywary z różnych dolegliwości, nasiona należy zmiażdżyć, ale nie należy tego robić ręcznie, ale za pomocą blendera.
  • Niedopuszczalne jest zbyt długie mielenie ziaren, wystarczy kilka sekund, inaczej sok nie będzie nasycony.Zmiażdżone ziarna należy przefiltrować przez sito, aby pozbyć się zbyt twardych cząstek nasion.Kolejnym krokiem jest dodanie cukier granulowany, bo sam granat jest bardzo kwaśny (dodaj cukier do smaku, ale najlepsza opcja to szklanka cukru na 4 szklanki zagęszczonego soku)
  • Wszystko to wymieszaj i dodaj wodę (na jeden granat potrzeba 250 ml wody), ponownie wszystko przesuń i zagotuj, ale nie gotuj, wlej sok do słoików i zamknij.
  • Smacznego!

    Najsmaczniejszy przepis na sok z granatów

    sok z granata

    Składniki:

    • sok jabłkowy 1-1,5 litra.
    • granat 1-1,5 l.
    • sok z czarnej porzeczki 1-1,5 litra.
    • sok z cytryny 100 ml.

    Metoda gotowania:

  • Wszystkie rodzaje soków powinny być spożywane w niemal równych proporcjach.
  • Wyjątkiem jest cytryna, ponieważ jest bardzo kwaśna, trzeba jej bardzo mało.
  • Konieczne jest rozpoczęcie przygotowania wszystkich soków z jabłek.
  • Jabłka należy umyć i wysuszyć.
  • Po pocięciu na 4 lub 6 kawałków zależy to od wielkości jabłka.
  • Wyciśnij sok za pomocą sokowirówki. sok z pestek granatu.
  • Można go przygotować na różne sposoby, które wskazano powyżej. sok z czarnej porzeczki.
  • Porzeczki należy oddzielić od gałęzi, posortować, umyć i wysuszyć ręcznikiem.
  • Po wyciskaniu soku również zdobądź sok.
  • Porzeczki nie da się oddzielić od gałązek, ale wtedy sok będzie trochę gorzki. sok cytrynowy.
  • Wyciśnij pół cytryny do szklanki, ale możesz też użyć kwasku cytrynowego. po przygotowaniu wszystkich soków należy je wymieszać i dodać cukier do smaku, doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować, wlać do wysterylizowanych słoików, zwinąć blaszanymi pokrywkami.
  • Smacznego!

    Pikantny sok z granatów

    sok z granata

    Składniki:

    • sok z granatów 1 l.
    • cukier do smaku
    • pestki migdałów 50 gram
    • skórka cytrynowa
    • szczypta goździków
    • gałka muszkatołowa 30 gram
    • szczypta cynamonu

    Metoda gotowania:

  • Najpierw musisz ugotować, wycisnąć sok z owocu granatu.
  • Można to zrobić ponownie dowolną z powyższych metod, które najbardziej lubisz w emaliowanej misce, musisz zmiażdżyć orzechy i dodać do nich wszystkie te przyprawy.
  • Po zmieleniu lub po prostu wymieszaniu tę mieszaninę należy przelać do głębokiego pojemnika lub rondla o dużych krawędziach, dodać skórkę z cytryny, cukier granulowany i azotan w tej kolejności, powstały stężony azotan należy wymieszać i doprowadzić do wrzenia, ale czy nie gotować wlać do słoików zawinąć z żelaznymi pokrywkami
  • Przygotowując takie wywary na zimę należy najpierw zapoznać się z technologią puszkowania, aby uniknąć fermentacji i strat produktu.
  • Należy również pamiętać, że łączenie wymaga doskonałej czystości i sterylności, dlatego należy unikać kurzu i obcych zabrudzeń.
  • I używaj tylko przegotowanej wody.
  • Dzięki tym przepisom Ty i Twoi bliscy i znajomi możecie cieszyć się wyjątkowym smakiem soku z pestek granatu przez całą zimę, przez cały rok, a wszystkie niezbędne witaminy możecie otrzymać zimą, kiedy układ odpornościowy jest osłabiony i potrzebuje wsparcia.
  • W końcu granat jest bardzo bogaty we wszystkie niezbędne do tego substancje.
  • Smacznego!

    Sok z granata

    sok z granata

    Składniki:

    • kilka dużych granatów;
    • młot;
    • ostry nóż;
    • suche chusteczki;
    • Pojemność.

    Metoda gotowania:

  • Weź granaty, zawiń w celofan spożywczy (aby nie było rozprysków).
  • Uderzaj w nie ze wszystkich stron młotkiem.
  • Po tej procedurze niektóre górne ziarna zmiękną.
  • Następnie ostrożnie zetrzyj rękoma każdy owoc (rób wszystko ostrożnie, aby skórka nie pękła).
  • Zrób dwa lub trzy otwory ostrym nożem (niedaleko od siebie).
  • Przetrwaj przez otwory na sok nad pojemnikiem.
  • Smacznego!

    domowy sok z granatów

    sok z granata

    Składniki:

    • granaty,
    • miód
    • woda

    Metoda gotowania:

  • Owoce myjemy, ziarna wkładamy do głębokiej miski i wyciskamy sok.
  • Przefiltruj i dodaj miód.
  • Wytłoki wkładamy do osobnej patelni, napełniamy wodą (niewielką ilością, ale żeby ją ukryć) i podpalamy.
  • Doprowadzić do wrzenia, wyjąć, ostudzić, przecedzić.
  • Mieszamy gotowe płyny i podgrzewamy do 80ºС.
  • Nie doprowadzaj do wrzenia, aby zaoszczędzić witaminy.
  • Wlać do sterylnych słoików, zwinąć i przechowywać w ciemnym miejscu.
  • Jeśli nie ma świeżych owoców, można je zastąpić koncentratem w określonych proporcjach recepturowych – witamin będzie mniej, ale cierpki, słodko-kwaśny smak pozostanie.
  • Własnoręcznie zrobiony sok z granatów można wykorzystać do wypieku przysmaków cukierniczych, deserów i ciast
  • Smacznego!

    przepis na sok z granatów

    przepis na sok z granatów

    Składniki:

    • Granat

    Metoda gotowania:

  • Jeśli Twój granat pokryty jest cienką, jeszcze nie wyschniętą skórką, możesz go bez obierania myć, myć rękoma, a nawet lekko ubić lub toczyć z siłą na twardej powierzchni, aby ziarna w środku pękły i uwolniły się sok.
  • Proces można aktywować, blanszując cały granat w gorącej wodzie przez minutę lub dwie.
  • Gdy po egzekucjach poczujesz, że granat zmiękł, zrób w dowolnym miejscu dziurę i ostrożnie, bez rozpryskiwania, wyciśnij sok do pojemnej filiżanki lub miski.
  • Granat można pokroić i pokroić – sok i tak wypłynie.
  • Możliwe jednak, że będzie musiał zostać przefiltrowany
  • Będzie mało soku.
  • W przypadku granatów tych odmian, których skórka jest gruba i soczysta, metoda ta jest nieskuteczna.
  • Smacznego!

    Gruboskórny sok z granatów

    przepis na sok z granatów

    Składniki:

    • Granaty 1 kg.
    • Miód

    Metoda gotowania:

  • W przypadku granatów gruboskórnych lepiej zastosować metodę wyciskania soku z nasion, które należy wybrać z pokrojonego granatu.
  • Ziarna umieszczamy w sitku osadzonym na misce i przeciskamy przez nie łyżką lub twardą szpatułką.
  • Rozsądnie jest przykryć scenę akcji od góry plastikową torbą lub przeprowadzić w niej proces.
  • Wynik pod względem kompletności wyciskania soku jest lepszy niż w poprzednim przypadku, ale kontakt z metalowym sprzętem może niekorzystnie wpłynąć na smak soku.
  • Lepiej użyć drewnianej łyżki lub silikonowej szpatułki.
  • Smacznego!

    Klasyczny sok z granatów

    jak zrobić sok z granatów

    Składniki:

    • granaty

    Metoda gotowania:

  • Najdokładniejszą metodą wydobycia soku bez użycia specjalnych narzędzi i sprzętu jest zwijanie nasion granatu wałkiem do gęstej plastikowej torby, jeśli taka istnieje.
  • Ale opakowanie musi być naprawdę ciasne, aby pestki granatu uwolnione z soczystej skorupki nie mogły go uszkodzić.
  • W przeciwnym razie efekt będzie naprawdę świetny.
  •  Wkładamy więc nasiona granatu do bardzo ciasnej plastikowej torebki.
  • Składamy go na pół, jak najbardziej pozbywamy się powietrza, rozprowadzamy ziarna w równej warstwie i ostrożnie, bez gorliwego nacisku, wałkujemy wałkiem, wizualnie oceniając wynik naszych wysiłków.
  • Brak rozprysków, jedna wada – ziarna są spłaszczone tylko do szerokości kości, po bokach pozostają fragmenty miazgi z sokiem.
  • Dlatego ziarna muszą być „zdominowane” ręcznie.
  • Ostrożnie rozłóż i unieś worek, przesuwając soczystą masę w jeden róg, odetnij go tak, by zrobić mały jednoziarnisty otwór, a sok z resztkami miąższu wlej do miski przez zamontowane na niej sitko, wypychając pozostałą miazgę przez worek, gdy spływa rękami.
  • Najważniejsze, aby nie przepełnić torby – jeden granat na raz i uważaj, aby worek nie rozwinął się i nie pękł.
  • Jeśli chodzi o niezawodność, duża jednorazowa torba na ciasto, jeśli masz ją w swoim arsenale kuchennym, jest bardzo odpowiednią opcją dla tej metody.
  • Smacznego!

    Sok z granata

    jak zrobić sok z granatów

    Składniki:

    • cukier granulowany – ilość do smaku
    • dojrzałe granaty – 900 gr.
    • woda pitna – 450 ml.

    Metoda gotowania:

  • Przede wszystkim musisz wypłukać granaty, a następnie je wytrzeć.
  • Do miski wlej zimną wodę.
  • Odetnij „koronę” z każdego owocu, wykonaj kilka nacięć wzdłuż skórki.
  • Włóż owoce do miski, połam każdy granat na osobne kawałki.
  • Ostrożnie usuń ziarna, wypłyną na powierzchnię.
  • Teraz pozbądź się filmu.
  • Skórki nie należy wyrzucać, na jej podstawie uzyskuje się pyszne wywary.
  • Jeśli chodzi o zboża, wyłów je i wysusz.
  • Przełóż do miski blendera, zamień w owsiankę.
  • Powstały płyn ze zmiażdżonymi kośćmi należy umieścić na 5 warstwach bandaża lub gazy.
  • W ten sposób wyciska się sok.
  • Po pozbyciu się cząstek stałych parzyć kompozycję przez 2 godziny, usunąć z osadu.
  • Możesz zacząć dodawać cukier, proszek będzie najlepszą opcją.
  • Napój słodzony według osobistych preferencji, ale tradycyjnie 25 gr. piasek na 100 ml. drink.
  • Po rozpuszczeniu kryształków cukru zalać wodą pitną.
  • Włóż napój do kuchenki mikrofalowej na 45-60 sekund, aby podgrzać sok.
  • Następnie schłodzić, ponownie wyjąć z osadu, posmakować.
  • Smacznego!

    Sok z granatów z porzeczką

    jak zrobić sok z granatów

    Składniki:

    • świeżo wyciskany sok jabłkowy – 1,3 litra.
    • sok z granatów (napięty) – 1,5 litra.
    • cytryna – 2 szt.
    • czarna porzeczka – 2 kg.
    • cukier granulowany – do gustu

    Metoda gotowania:

  • Porzeczki opłukać, przełożyć na sitko i odczekać, aż płyn spłynie.
  • Przełóż owoce do miski blendera, zmiksuj na puree.
  • Nałożyć kompozycję na gazę, wycisnąć sok i dokładnie przefiltrować.
  • Przygotuj sok z granatów ręcznie, połącz z porzeczką i jabłkiem (można kupić).
  • Wyciśnij płyn z cytryny, również przefiltruj.
  • Wsyp cukier do smaku.
  • Długo się rozpuści, więc napój można podgrzać.
  • Nigdy nie doprowadzaj soku do wrzenia.
  • Po rozpuszczeniu kryształków usuń osad, wrzuć napój do słoików.
  • Smacznego!

    Sok z granatów z migdałami

    jak zrobić sok z granatów

    Składniki:

    • skórka z cytryny – 60-70 gr.
    • wyciśnięty sok z granatów – 900 ml.
    • gałka muszkatołowa – 3 gr.
    • kruszony cynamon – 3 szczypty
    • cukier granulowany – do smaku
    • migdały – 70 gr.
    • goździki – 6 pąków

    Metoda gotowania:

  • Przede wszystkim trzeba w dowolny sposób wycisnąć sok z granatów.
  • Otrzymasz 900 ml. czysty napój.
  • Migdały podpiecz na suchej patelni, a następnie zmiel młynkiem do kawy.
  • Wymieszaj mielony cynamon, gałkę muszkatołową, cukier granulowany (najlepiej puder) do smaku z okruchami orzechów.
  • Zetrzyj goździki, wymieszaj tutaj.
  • Zetrzyj skórkę z cytryny, dodaj do całej masy.
  • Teraz wlej skoncentrowany sok grejpfrutowy, podpal kompozycję.
  • Gotuj na małej mocy przez 10 minut, wyłącz palnik.
  • Gdy kryształki się rozpuszczą, ostudź i odcedź napój.
  • Smacznego!

    Sok z granatów z miodem

    jak zrobić sok z granatów

    Składniki:

    • miód – 370 gr.
    • granat – 950 gr.
    • filtrowana woda – 230 ml.

    Metoda gotowania:

  • Granaty umyć, spłukać, osuszyć ręcznikami lub serwetkami.
  • Odetnij „koronę” (górę), wykonaj kilka nacięć wzdłuż skórki.
  • Wlej zimną wodę do pojemnika, zanurz owoce w środku.
  • Teraz rozbij każdy granat, aby otworzyć owoc.
  • Pozbądź się folii, wybierz ziarna, powinny wypłynąć na powierzchnię.
  • Wysuszyć ziarna.
  • Za pomocą tłuczka do ziemniaków zetrzyj ziarna, aby wypłynął sok.
  • Kaszkę z płynem wylej na gazę, wyciśnij płyn i wyrzuć kości.
  • Przenieś kompozycję do rondla, dodaj wodę i podgrzej na kuchence do 70 stopni.
  • Wprowadź miód, zamieszaj, ale nie gotuj.
  • Sok ostudzić, pozostawić do zaparzenia, usunąć z osadu.
  • Zacznij degustację.
  • Smacznego!

    domowy sok z granatów

    jak zrobić sok z granatów

    Składniki:

    • 1 kg granatów,
    • kubek wody i
    • 400 gr. miód.

    Metoda gotowania:

  • Oczyszczamy wstępnie umyte granaty ze skórki i folii
  • Nasiona granatu umieszczamy w głębokim rondlu (aby nie zabrudzić całej kuchni chlapiącym sokiem) i drewnianym popychaczem lub tłuczkiem zaczynamy rozgniatać sok.
  • Przelej sok przez gazę do innej miski i dodaj miód.
  • Dobrze wymieszać.
  • Wytłoki wkładamy do osobnego rondla i napełniamy kubkiem wody – jeśli sok dobrze wyciskasz, możesz potrzebować mniej wody.
  • Najważniejsze, aby wytłoki były całkowicie pokryte wodą.
  • Postaw garnek na ogniu i zagotuj.
  • Odstawić i, gdy masa wystarczająco ostygnie, przefiltrować.
  • Mieszamy napar z wytłoków i nasz sok z miodem i podgrzewamy powstały leczniczy sok z granatów do 80 stopni.
  • Nie gotuj, aby nie zniszczyć dobroczynnych substancji granatów i miodu.
  • W tym czasie przygotowujemy sterylne butelki lub słoiki.
  • Nie zapomnij wysterylizować pokrywek.
  • Domowy sok z granatów wlać do słoików, wysterylizować i zawinąć pokrywkami.
  • Sok z granatów jest przechowywany w chłodnym, ciemnym miejscu.
  • Zdrowy domowy sok z granatów jest gotowy
  • Smacznego!

    Sok z granata

    jak zrobić sok z granatów

    Składniki:

    • cztery dojrzałe granaty
    • 800 gramów cukru

    Metoda gotowania:

  • Aby przygotować syrop, weź cztery dojrzałe granaty.
  • Oczyszczone ziarna są myte wodą w celu sprawdzenia obecności filmów.
  • Po zabiegach wodnych suszy się je na durszlaku.
  • Główny składnik wylewa się z 800 gramami cukru i wszystko dobrze miesza.
  • Aby granat zaczął dawać sok, przechodzą przez ziarna z zgnieceniem.
  • Miskę kandyzowanych owoców wysyła się na 10 do 12 godzin na zimno.
  • Możesz przedłużyć ten czas do 20 godzin.
  • Po utrzymywaniu soku z granatów z cukrem przez określony czas masę filtruje się.
  • Aby jak najlepiej wykorzystać nektar, ziarna przeciska się przez worek z gazy.
  • Syrop stawia się na średnim ogniu i gotuje przez 20 minut, stale mieszając.
  • 2 minuty przed gotowością do Grenadyny dodaje się 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub naturalnej przyprawy Lemon Juice.
  • Ten składnik nada syropowi pikantną kwaskowatość.
  • Smacznego!

    sok z granata

    jak zrobić sok z granatów

    Składniki:

    • owoc granatu
    • cukier 100g

    Metoda gotowania:

  • Zdemontuj owoce granatu, usuwając cienkie przegrody, w przeciwnym razie sok będzie gorzki.
  • Sok wycisnąć prasą, kilkakrotnie mieszając miąższ.
  • Otrzymany sok przefiltrować i podgrzać do 95 ° C, dodać cukier w ilości 100 g na litr soku, wymieszać i wlać na gorąco do wysterylizowanych słoików.
  • Podczas długotrwałego przechowywania na dnie puszek tworzy się osad, a sok odbarwia się.
  • Przed użyciem nie wstrząsać, ale ostrożnie osuszyć z osadu.
  • Smacznego!

    Robienie soku z granatów w domu

    jak zrobić sok z granatów

    Składniki:

    • Granaty 1 kg.

    Metoda gotowania:

  • Nasiona granatu zagnieść na sicie, a następnie powstałą masę przefiltrować przez gazę.
  • Nie zapomnij o fartuszku, ponieważ sok z granatów jest trudny do zmycia.
  • Weź zwykłą prasę do czosnku i zetrzyj w niej nasiona granatu.
  • Tuż przed tym bądź bardziej cierpliwy, ponieważ jest to dość żmudny i długotrwały proces.
  • Weź do ręki owoc granatu, ściśnij go, rozwałkuj na stole i uderzaj całym sercem, aż stanie się miękki.
  • Jednocześnie staraj się zachować integralność skórki, w przeciwnym razie nic nie zadziała.
  • Po wykonaniu owocu zrób w nim mały otwór i przelej przez niego sok powstały w wyniku twoich wysiłków.
  • Ale ta metoda jest odpowiednia dla Ciebie, jeśli masz bardzo silne dłonie i natkniesz się na granat z cienką skórką.
  • Smacznego!

    sok z granatów w domu

    jak zrobić sok z granatów

    Składniki:

    • Granaty – 1 kilogram
    • Woda – 300 mililitrów

    Metoda gotowania:

  • Każdy owoc umyć i pokroić na ćwiartki.
  • Obierz co ćwiartkę.
  • Oddzielamy ziarna, wkładamy do sokowirówki i wyciskamy sok.
  • Odfiltrowujemy powstały sok z nasion (jeśli Twoja sokowirówka nie robi tego sama, automatycznie).
  • Ponieważ sok z granatów ma bardzo cierpki i bogaty smak, polecam rozcieńczyć go w stosunku 1:1 czystą wodą stołową.
  • Sok z granatów jest gotowy.
  • Pij, ciesz się i bądź zdrowy
  • Smacznego!

    Sok z granata

    jak zrobić sok z granatów

    Składniki:

    • 3 art. granat-
    • 1/2 ul. zimna woda-
    • 40 g skrobi-
    • 2 łyżki stołowe cukier granulowany.

    Metoda gotowania:

  • Wlej sok do rondla i umieść na średnim ogniu.
  • Skrobię zalać wodą i dobrze wymieszać.
  • Gdy sok się zagotuje, wsyp do niego cukier, wlej skrobię cienkim strumieniem, wszystko wymieszaj, ponownie zagotuj i zdejmij z ognia.
  • Smacznego!

    Sok z granatów z przyprawami

    jak zrobić sok z granatów

    Składniki:

    • 800 ml soku z granatów –
    • 100 g cukru pudru –
    • 1 łyżka pestki migdałów –
    • skórka cytrynowa-
    • 1 pączek goździków –
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • szczypta cynamonu.

    Metoda gotowania:

  • Wyciśnij sok z dojrzałych granatów. Przeczytaj więcej: Przepis na pyszny sok z marchwi.
  • Zmiażdż orzechy wraz z przyprawami i wlej powstałą mieszankę do dzbanka.
  • Włóż tam skórkę cytryny, cukier granulowany, wlej świeżo wyciśnięty sok z granatów i wszystko wymieszaj.
  • Zamknij słoik pokrywką i wstaw do lodówki na noc.
  • Po określonym czasie sok odcedź i z przyjemnością wypij.
  • W razie potrzeby napój ten można lekko podgrzać przed podaniem.
  • Smacznego!

    Ewa Wójcik
    Autor
    Rate author