Przepis na likier Cointreau w domu

Drink:LikieryJak złożyć wniosek:z lodemGłówne składniki:wódka, cytryna, pomarańczaCzas gotowania:do 7 dniWytrzymałość:do 27°Trudność przygotowania:2

„Cointreau” to nazwa francuskiego likieru pomarańczowego, który powstaje z kilku odmian pomarańczy z dodatkiem aromatycznych ziół. Ponieważ pomarańcze są używane do likierów na różne sposoby, a także w kombinacjach przypraw, smak napoju może być zawsze nowy.

Pomimo tego, że producenci Cointreau zachowują unikalną recepturę w tajemnicy, istnieje wiele sposobów na przygotowanie tego niesamowitego napoju w domu i poza tym pięknym krajem. Ponieważ pomarańcze już dawno przestały być rzadkim owocem egzotycznym, nie stanowią problemu. A to oznacza, że ​​zawsze możesz przygotować ten pyszny napój dla siebie bez ponoszenia znacznych kosztów materiałowych.

Zdjęcie przepisu
Składniki:

  • Wódka – 1 litr
  • Cytryna – 1 szt.
  • Pomarańczowy – 3 szt
  • Cukier – 1 szklanka
  • Liść laurowy – 1 szt.
  • Pieprz czarny -5 szt
  • Czerwona papryka – 1 g

Przygotowanie likieru Cointreau i jak go pić

Oryginalny Cointreau jest dość drogim napojem, więc masz świetną okazję do zaoszczędzenia pieniędzy, robiąc go samemu. Co więcej, wcale nie jest to trudne. Likier „Cointreau” w domu jest przygotowywany z dowolnych cytryn i pomarańczy, które możesz w najbliższym sklepie.

Zanurz owoce na kilka sekund we wrzącej wodzie, a następnie dobrze spłucz pod bieżącą wodą.

Dobrze umyj owoce na alkohol

Pomoże to zmyć niechciane zarazki i bakterie, a także pozostałości wosku, które są często używane do lepszej konserwacji owoców cytrusowych.

Za pomocą tarki lub zwykłego noża do warzyw obierz skórkę z pomarańczy i cytryn.

Obierz skórkę z pomarańczy i cytryn

Skórkę przenieść do szklanego słoika lub innego pojemnika i napełnić wódką.

Skórkę przełóż do szklanego słoika i napełnij wódką

Dodaj przyprawy i cukier, zamknij pokrywkę i dobrze wstrząśnij.

Dodaj cukier do słoika przypraw i wymieszaj

Umieść puszkę napoju w ciepłym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Zgodnie z tym przepisem likier Cointreau będzie gotowy za 4-5 dni.

Gotowość napoju można określić po jego kolorze i lepkiej konsystencji. Zamiast cukru możesz użyć syropu lub fruktozy, w tym przypadku dostosuj proporcje do swoich upodobań. Fruktoza jest mniej słodka niż cukier, więc trzeba ją dodać około półtora raza więcej.

Postaw słoik z alkoholem w ciepłym miejscu

Używając syropu cukrowego, możesz zrobić lżejszy napój. Im więcej wody zużyje się do zagotowania syropu, tym niższy będzie stopień napoju.

Gotowy alkohol przecedzić i przelać do butelek

Przed wypiciem likieru Cointreau trzeba go będzie przefiltrować i przelać do innego, wygodniejszego na tę okazję pojemnika – karafki lub pięknej butelki.

Wlej likier Cointreau do wysokiej szklanki i dodaj lód

Wlej napój do wysokiej szklanki, dodaj kilka kostek lodu i ciesz się smakiem prawdziwego likieru pomarańczowego.

Wynik przepisu: 44,50

Ewa Wójcik
Autor
Rate author