Drink:LikieryJak złożyć wniosek:z lodemGłówne składniki:wódka, cytryna, pomarańczaCzas gotowania:do 7 dniWytrzymałość:do 27°Trudność przygotowania:2
„Cointreau” to nazwa francuskiego likieru pomarańczowego, który powstaje z kilku odmian pomarańczy z dodatkiem aromatycznych ziół. Ponieważ pomarańcze są używane do likierów na różne sposoby, a także w kombinacjach przypraw, smak napoju może być zawsze nowy.
Pomimo tego, że producenci Cointreau zachowują unikalną recepturę w tajemnicy, istnieje wiele sposobów na przygotowanie tego niesamowitego napoju w domu i poza tym pięknym krajem. Ponieważ pomarańcze już dawno przestały być rzadkim owocem egzotycznym, nie stanowią problemu. A to oznacza, że zawsze możesz przygotować ten pyszny napój dla siebie bez ponoszenia znacznych kosztów materiałowych.
Składniki:
- Wódka – 1 litr
- Cytryna – 1 szt.
- Pomarańczowy – 3 szt
- Cukier – 1 szklanka
- Liść laurowy – 1 szt.
- Pieprz czarny -5 szt
- Czerwona papryka – 1 g
Przygotowanie likieru Cointreau i jak go pić
Oryginalny Cointreau jest dość drogim napojem, więc masz świetną okazję do zaoszczędzenia pieniędzy, robiąc go samemu. Co więcej, wcale nie jest to trudne. Likier „Cointreau” w domu jest przygotowywany z dowolnych cytryn i pomarańczy, które możesz w najbliższym sklepie.
Zanurz owoce na kilka sekund we wrzącej wodzie, a następnie dobrze spłucz pod bieżącą wodą.
Pomoże to zmyć niechciane zarazki i bakterie, a także pozostałości wosku, które są często używane do lepszej konserwacji owoców cytrusowych.
Za pomocą tarki lub zwykłego noża do warzyw obierz skórkę z pomarańczy i cytryn.
Skórkę przenieść do szklanego słoika lub innego pojemnika i napełnić wódką.
Dodaj przyprawy i cukier, zamknij pokrywkę i dobrze wstrząśnij.
Umieść puszkę napoju w ciepłym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Zgodnie z tym przepisem likier Cointreau będzie gotowy za 4-5 dni.
Gotowość napoju można określić po jego kolorze i lepkiej konsystencji. Zamiast cukru możesz użyć syropu lub fruktozy, w tym przypadku dostosuj proporcje do swoich upodobań. Fruktoza jest mniej słodka niż cukier, więc trzeba ją dodać około półtora raza więcej.
Używając syropu cukrowego, możesz zrobić lżejszy napój. Im więcej wody zużyje się do zagotowania syropu, tym niższy będzie stopień napoju.
Przed wypiciem likieru Cointreau trzeba go będzie przefiltrować i przelać do innego, wygodniejszego na tę okazję pojemnika – karafki lub pięknej butelki.
Wlej napój do wysokiej szklanki, dodaj kilka kostek lodu i ciesz się smakiem prawdziwego likieru pomarańczowego.
Wynik przepisu: 44,50