Przepis na kompot żurawinowy

kompot żurawinowy

Kompot żurawinowy to pyszny orzeźwiający napój, który zimą pomoże Ci uporać się z przeziębieniami i beri-beri. Żurawina ma również wiele innych przydatnych właściwości, które mogą zostać utracone podczas niewłaściwej obróbki cieplnej.

Składniki:

  • 400 gramów żurawiny;
  • 5 litrów wody;
  • 100 gramów cukru.

Metoda gotowania:

  • W czystym rondlu miesza się cukier i wodę.
  • Pojemnik umieszcza się na palniku, jego zawartość doprowadza się do wrzenia.
  • Następnie wszystkie żurawiny zanurza się w płynie, wszystko miesza, gotuje i gotuje na wolnym ogniu przez 10 minut.
  • Następnie pojemnik wyjmuje się z ognia, przykrywa pokrywką i pozostawia do całkowitego ostygnięcia. Czytaj więcej: Pyszny przepis na kompot z rabarbaru.
  • Napój wlewa się do czystych słoików, przykrywa pokrywkami i poddaje sterylizacji.
  • Następnie napój jest zwijany, odwracany do góry nogami i izolowany.

Smacznego!

Kompot żurawinowo-jabłkowy

kompot żurawinowy

Składniki:

  • 2 litry wody;
  • 400 gramów jabłek;
  • 100 gramów żurawiny;
  • 100 gramów miodu.

Metoda gotowania:

  • Woda wlewana do rondla jest doprowadzana do wrzenia.
  • Jabłka są myte, krojone na duże kawałki.
  • Od kawałków owoców należy oddzielić rdzeń.
  • Domowe jabłka wkłada się do kompotu bezpośrednio ze skórką.
  • Jeśli do gotowania używa się owoców zakupionych w sklepie, należy usunąć z nich skórkę.
  • Plastry jabłka przełożyć do wrzącej wody.
  • Masę miesza się i gotuje przez 5 minut.
  • Następnie umytą i posortowaną żurawinę przenosi się do płynu.
  • Napój marnieje przez 5 minut i jest usuwany z ognia.
  • Patelnia jest zamknięta pokrywką, napój lekko się ochładza, a następnie dodaje się do niego miód.
  • Gotowy napój jest filtrowany przez sito, wlewany do czystego pojemnika i wysyłany do sterylizacji.
  • Następnie obrabiany przedmiot jest zakorkowany, umieszczony na wieczku i zaizolowany.

Smacznego!

Kompot żurawinowo-jabłkowy na zimę

przepis na kompot żurawinowy

Składniki:

  • jabłka – 4 szt.
  • żurawina – 150 gr.
  • cukier – 300 gr.
  • kwas cytrynowy – 5 gr.

Metoda gotowania:

  • Jeśli kompot nie jest sterylizowany, wymagania dotyczące jakości produktów są wyjątkowe: jabłka są dojrzałe, słodkie i chrupiące, żurawina jest świeża.
  • Wybierz duże jabłka o czerwonej skórce.
  • Jabłka myje się najpierw w ciepłej wodzie, a następnie w zimnej.
  • Żurawinę wlewa się do głębokiej miski i zalewa wodą, wszystkie wysuszone i zmiażdżone jagody wypłyną na powierzchnię.
  • Jabłka kroi się na centymetrowe plastry, wycina rdzeń jabłka.
  • Naczynia są sterylizowane parą przez 10 minut.
  • Słoiki wysterylizowane na sucho wypełnione są plastrami jabłek.
  • Drugą warstwą będzie żurawina.
  • Do słoika powinny dostać się tylko czerwone i bordowe jagody, różowej żurawiny nie wkładamy do kompotu.
  • Do słoików dodaje się cukier i kwasek cytrynowy.
  • Cytryna to najlepszy konserwant do wykrojów bez sterylizacji.
  • Jeśli zwiniesz jeden trzylitrowy słoik, do napełnienia będziesz potrzebować 2,5 – 2,7 litra wody.
  • Gdy puszek jest więcej, ilość wody odpowiednio wzrasta.
  • Wodę należy gotować przez 5-7 minut.
  • Następnie słoik umieszcza się na metalowej powierzchni i 1/3 zalewa wrzącą wodą.
  • Przykryj słoik sterylną pokrywką, trzymaj w tej pozycji przez 3-4 minuty.
  • W tym czasie słoik nagrzeje się i nie pęknie po dodaniu nowej porcji wrzącej wody.
  • Banki zalewa się wrzącą wodą, bez „przeskakiwania” poziomu ramion.
  • Na początku kompot żurawinowo-jabłkowy będzie jasnoróżowy, ale po dniu zmieni kolor na koralowy.
  • Półfabrykaty są zwijane i odwracane.
  • Konieczne jest dokładne ogrzanie brzegów, owijając je grubym kocem.
  • „Właściwe” chłodzenie trwa co najmniej 12 godzin.
  • Koc tworzy efekt cieplarniany, który jest odpowiednikiem zwykłej sterylizacji w rondlu.
  • Kiedy kompot wystygnie, słoiki umieszcza się w suchej piwnicy.
  • Taki napój podaje się schłodzony, wtedy smak żurawiny jest w nim bardziej wyraźny.

Smacznego!

Kompot żurawinowy

przepis na kompot żurawinowy

Składniki:

  • 1 kg żurawiny;
  • 600 g cukru;
  • 1 litr wody.

Metoda gotowania:

  • Posortuj jagody, posortuj, pozbądź się niedoskonałych.
  • Umyj surowce silnym strumieniem wody (najłatwiej jest użyć durszlaka).
  • Umieść czyste surowce w rondlu, posyp cukrem.
  • Poczekaj, aż się uspokoi i włącz piec.
  • Gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Dodaj wodę i gotuj przez kolejne pięć minut.

Smacznego!

Pyszny kompot żurawinowy

przepis na kompot żurawinowy

Składniki:

  • cukier sypki – (250 gramów)
  • żurawina – (350 gramów)
  • woda mineralna – (kilka litrów)

Metoda gotowania:

  • Jagody powinny być dobrze oczyszczone z gałązek, piasku i gruzu.
  • W tym czasie postaw na ogniu rondel napełniony wodą.
  • Umyte jagody rozgnieć rękoma lub wałkiem do konsystencji puree.
  • Dodaj cukier do garnka z wrzącą wodą.
  • Po cukrze wrzuć przecier jagodowy do przygotowanego wcześniej płynu.
  • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i przykryj patelnię pokrywką.
  • Wyłączyć palnik i odstawić patelnię (konieczny krok, aby zachować wartość wszystkich witamin).
  • Po schłodzeniu przelać kompot do innego pojemnika przez sito lub gazę (aby usunąć kawałki przecieru jagodowego)

Smacznego!

Kompot z żurawiną i malinami

przepis na kompot żurawinowy

Składniki:

  • Żurawina (świeża lub mrożona) – (300 gramów)
  • Jagody porzeczki – (250 gramów)
  • Maliny – (150 gramów)
  • Woda oczyszczona – (kilka litrów)
  • Cukier w razie potrzeby

Metoda gotowania:

  • Postaw na kuchence rondel z wodą i włącz palnik.
  • Wsyp cukier do wody do smaku.
  • Przykryj pojemnik pokrywką i pozostaw do wrzenia.
  • Pytanie, ile gotować kompot żurawinowy jest bardzo ważne, ponieważ nie chcemy, aby witamina C załamała się.
  • Jagody pozbywają się skórki i usuwają wszystkie ogonki, a następnie spłukują pod bieżącą wodą.
  • Tylko maliny należy zamienić na puree, ugniatając je łyżką.
  • Wlej wszystkie składniki do już zagotowanej wody.
  • Pozostaw patelnię z kompotem na ogniu na około kwadrans.
  • Po upływie wymaganego czasu wyłącz palnik.

Smacznego!

Kompot „Witaminczik”

przepis na kompot żurawinowy

Składniki:

  • Żurawina – (250 gramów)
  • Wiśnia bez kości – (250 gramów)
  • Pół cytryny)
  • skórka z kilku mandarynek
  • Woda oczyszczona – (kilka litrów)
  • Cukier do smaku
  • Wanilina

Metoda gotowania:

  • Musi być dokładnie wypłukany
  • Wiśnie opłucz pod bieżącą wodą i oczyść je z nasion i kucyków.
  • Następna w kolejce jest cytryna.
  • Należy go pokroić w kwadraty bez zdejmowania skórki.
  • W tym czasie postaw na ogniu garnek, w którym zbiera się woda.
  • Następnie dodaj cukier do wody.
  • Po zagotowaniu wody z cukrem do płynu dodaje się żurawinę, wiśnie i cytryny.
  • Konieczne jest przeniesienie mieszanki i pozostawienie pod pokrywką na 10 minut.
  • Po tym czasie na patelnię należy dodać skórkę z wanilii i mandarynki.
  • I zostaw w ogniu na kolejne 5 minut.
  • Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozostaw napój na chwilę do ostygnięcia.

Smacznego!

Pikantny kompot żurawinowy

przepis na kompot żurawinowy

Składniki:

  • Żurawina tarty z cukrem – (350 gramów)
  • Agrest – (250 gramów)
  • Woda oczyszczona – (kilka litrów)
  • Cukier goździkowy w razie potrzeby

Metoda gotowania:

  • Wlej wymaganą ilość wody na patelnię i pozostaw na średnim ogniu do zagotowania.
  • Agrest umyć i zmielić blenderem.
  • Po zagotowaniu wody wyślij na patelnię agrest i żurawinę oraz wymaganą ilość cukru.
  • Poruszaj ostrożnie i przykryj płyn pokrywką.
  • Gotuj przez kwadrans.
  • Na kilka minut przed wyłączeniem palnika wrzuć goździk do płynu i przykryj pokrywką.
  • Nie otwieraj bulionu, dopóki nie ostygnie, aby kompot mógł się zaparzyć i nasycić smakiem jagód.

Smacznego!

Kompot żurawinowy

przepis na kompot żurawinowy

Składniki:

  • 200 g żurawiny, mrożonej lub świeżej.
  • 1 litr wody.
  • Cukier do smaku.

Metoda gotowania:

  • Wlej wodę do rondla i podpal.
  • Zetrzyj jagody drewnianą miazgą.
  • Gdy woda się zagotuje, dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści.
  • Następnie dodaj mieszankę żurawinową do garnka.
  • Gotować 2 minuty.
  • Usuń z ognia.
  • Podgrzej (owiń ręcznikiem) tak, aby kompot był zaparzany.
  • Napięcie.

Kompot jagodowy

przepis na kompot żurawinowy

Składniki:

  • 1,5 szklanki żurawiny;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • 3 litry wody

Metoda gotowania:

  • Mrożone jagody należy dobrze umyć.
  • Myję żurawinę ciepłą wodą.
  • Rozmrożę.
  • Teraz jagody trzeba zmiażdżyć.
  • Dodaj ćwierć szklanki oczyszczonej wody do szklanki jagód i zmiel wszystko razem w blenderze.
  • Teraz wyciśnij miksturę.
  • Jest to możliwe przez sito lub gazę.
  • Na razie odstaw sok.
  • Wyciśniętą jagodę przekładamy do rondla i dodajemy półtora litra wody i pół szklanki cukru.
  • Wszystko to doprowadza się do wrzenia.
  • Następnie, na małym ogniu, musisz przytrzymać przez kolejne pięć do dziesięciu minut.
  • Wyciskamy jagodę.
  • Ostudzimy bulion.
  • Gdy bulion z jagód ostygnie dodajemy do niego sok żurawinowy, który otrzymaliśmy na początku gotowania.
  • W razie potrzeby możesz dodać trochę miodu, wtedy napój okaże się jeszcze bardziej przydatny.

Smacznego!

Kompot jagodowo-żurawinowy

przepis na kompot żurawinowy

Składniki:

  • świeża lub mrożona żurawina – 2 szklanki;
  • cukier granulowany do smaku – zwykle wystarczy 5 łyżek;
  • półtora lub dwa litry wody.

Metoda gotowania:

  • Świeże jagody można od razu przetworzyć.
  • Mrożone są najpierw myte w zimnej wodzie, a następnie trochę rozmrażane.
  • Następnie żurawinę należy rozgnieść w emaliowanej lub plastikowej misce.
  • Jako przedmiot pomocniczy możesz użyć drewnianej łyżki, popychacza do tłuczonych ziemniaków, możesz wycisnąć jagodę czystymi rękami.
  • Powstałe ciasto należy oddzielić od soku.
  • W tym celu przydaje się gaza lub drobne sitko, przez które masa jest dokładnie wyciskana, aby sok spływał.
  • Resztki należy włożyć do przygotowanej patelni z gorącą wodą.
  • Dodajemy tam również cukier granulowany, po czym wszystko trzeba wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
  • Delikatnie wymieszaj ugotowaną mieszankę, po czym należy ją pozostawić w cichym miejscu na 10-15 minut, aby ją zaparzyć.
  • Teraz weź sitko i przelej zawartość garnka do dzbanka lub słoika na napoje.
  • Pozostaw około połowy pustą – wlej uzyskany wcześniej czysty sok żurawinowy.
  • Wymieszaj wszystko razem.
  • Kompot żurawinowy jest gotowy.
  • Na przeziębienia lub po prostu wzrost temperatury ciała lepiej jest pić ciepłe napoje owocowe.
  • Jeśli nie jesteś uczulony na miód, użyj go zamiast cukru.
  • W kompocie żurawinowym jako lekarstwie ludzie częściej potrzebują go w sezonie zimowym lub na mrozie.
  • Ale nawet latem napoje żurawinowe są nie mniej przydatne – doskonale gaszą pragnienie i łagodzą obrzęki, a w razie potrzeby mogą również działać moczopędnie.

Smacznego!

Zdrowy kompot żurawinowy

przepis na kompot żurawinowy

Składniki:

  • Cukier – 5 łyżek
  • Woda – 2 litry
  • Mrożona żurawina – 200 gramów.

Metoda gotowania:

  • Jagody należy rozmrozić, w tym celu żurawinę myje się pod bieżącą zimną wodą i pozostawia na chwilę do rozmrożenia w temperaturze pokojowej, aż zmiękną.
  • Następnie zaleca się ich zmiażdżenie, do tego można użyć kilku metod: użyj popychacza lub zwykłej łyżki, użyj blendera lub użyj sokowirówki.
  • Za pomocą powyższych urządzeń żurawinę należy zmiażdżyć do stanu jednorodnej papki.
  • Powstałą masę należy umieścić w emaliowanej misce.
  • Następnie potrzebujesz małego sitka, przez które musisz wycisnąć tłuczone jagody lub możesz użyć podwójnie złożonej gazy.
  • Ważne jest, aby wycisnąć jagody wysokiej jakości, aby w cieście żurawinowym nie pozostał sok.
  • Następnie na patelnię wlewa się wodę i doprowadza do gorącego stanu.
  • Następnie do pojemnika wlej sok żurawinowy i wsyp cukier granulowany.
  • Następnie pozostaje gotować napój owocowy na małym ogniu i pozostawić go do zaparzenia przez piętnaście minut, aby w pełni ujawnił się smak żurawiny.
  • Powstały zdrowy kompot należy przefiltrować do dzbanka, aby ostatecznie usunąć nasiona i ewentualne cząstki skórki jagód, podczas gdy można użyć małego sitka.
  • Na przeziębienia lepiej zastosować ciepły kompot żurawinowy, natomiast dobrze jest dodać do niego niewielką ilość miodu, który pomoże szybciej leczyć chore ciało.

Smacznego!

Pyszny kompot żurawinowy

przepis na kompot żurawinowy

Składniki:

  • Żurawina świeża lub mrożona – 2 szklanki (szklanka o wymiarze 250 ml).
  • Woda – 2 litry.
  • Cukier – 2/3 szklanki (szklanka o wymiarze 250 ml).

Metoda gotowania:

  • Przede wszystkim musisz dobrze spłukać jagody.
  • Jeśli do przygotowania napoju używa się mrożonych jagód, najpierw wyjmij je z zamrażarki na 3-4 godziny.
  • Następnie przelej jagody do rondla, w którym ugotuje się kompot, zmiel jagody specjalnym drewnianym tłuczkiem (możesz też użyć ceramicznego) lub drewnianą szpatułką (łyżką).
  • Kiedy jagody są jak najbardziej postrzępione, można je napełnić wodą i podpalić.
  • Aby uzyskać jaśniejszy smak, pod koniec gotowania możesz dodać naturalny sok żurawinowy lub sok z dowolnych innych jagód.
  • Gdy jagody się zagotują, aby woda się nie zagotowała, należy przykryć patelnię (nie do końca), wsypać cukier wolnym strumieniem, ciągle mieszając.
  • Ważne jest również, aby do mieszania używać drewnianej szpatułki lub drewnianej łyżki.
  • Następnie – w razie potrzeby należy odcedzić powstały napój z jagód – ponownie dodać sok i, jeśli to konieczne, cukier i pozostawić do ostygnięcia w misce z zimną wodą.
  • Wskazane jest, aby wymieniać wodę w niecce co 10 minut.
  • Wystarczy 3-4 razy podmienić wodę, po czym sok żurawinowy sam się ochłodzi.
  • Aby uzyskać bogatszy smak, napój można zaparzyć jeszcze przez kilka godzin w lodówce.
  • Podawać z kostkami lodu, plasterkiem cytryny, a nawet mięty.
  • Nie ma specjalnych ograniczeń w sposobie dekoracji i różnorodności smaków.

Smacznego!

Kompot z malin, żurawin i pomarańczy

jak zrobić kompot żurawinowy

Składniki:

  • Woda – 1 litr;
  • Maliny – 35 gramów;
  • Żurawina (świeża lub mrożona) – 35 gramów;
  • Pomarańcza (słodka) – 2 plastry;
  • Cukier – 2 łyżki stołowe.

Metoda gotowania:

  • Najpierw przygotowujemy wszystkie składniki, aby wygodniej było gotować galaretkę.
  • W końcu, gdy wszystko jest pod ręką, sam proces gotowania przebiega szybciej.
  • Wlej ciepłą lub zimną wodę do patelni multicooker.
  • Następnie dodaj do wody maliny.
  • Maliny mogą być używane świeże lub mrożone.
  • Następnie dodaj żurawinę.
  • Możesz również użyć dowolnej żurawiny, o ile się nie zepsuje.
  • Bierzemy dwa plasterki słodkiej pomarańczy i obieramy je ze skórki.
  • Jeśli nie obierzemy pomarańczy, kompot będzie miał gorzki posmak, a to nie jest zbyt przyjemne.
  • Dodaj pomarańczę do rondla.
  • Na sam koniec dodaj cukier.
  • Ustaw multicooker w trybie pary.
  • Ustawiamy czas na 12-15 minut.
  • Gotuj kompot pod zamkniętą pokrywką, aż do sygnału.
  • Gdy kompot jest ugotowany, należy go nalegać w wolnej kuchence bez otwierania pokrywy przez około 20-30 minut.
  • Następnie można go już przelać do kieliszków i cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem.

Smacznego!

Kompot żurawinowy na zimę

jak zrobić kompot żurawinowy

Składniki:

  • 500 gr – 700 gr świeża lub mrożona żurawina,
  • 200 – 300 gramów cukru.

Metoda gotowania:

  • Jagody są starannie sortowane i oczyszczane z gałązek i gruzu.
  • Rozprowadzamy żurawinę w durszlaku, dobrze spłukujemy pod bieżącą wodą i zostawiamy na chwilę, aby woda była szklana.
  • Jeśli używasz mrożonej żurawiny, najpierw je rozmroź.
  • W międzyczasie przygotuj słoiki (umyj i wysterylizuj).
  • Gotujemy pokrywki.
  • Wlać żurawinę do wysterylizowanych słoików o pojemności 3 l, napełniając słoiki ok. 1/3, zalać wrzątkiem aż po szyję, przykryć sterylną pokrywką i pozostawić do ostygnięcia na 1-1,5 godziny.
  • Spuść wodę z każdego słoika do rondla.
  • Wlej do niego cukier i zagotuj.
  • Gotuj przez 5 minut i zalej zawartość słoików przygotowanym syropem.
  • Zwiń pokrywki.
  • Odwracamy słoiki z kompotem, zawijamy i pozwalamy im ostygnąć.
  • Kompot żurawinowy na zimę gotowy.
  • Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!

Kompot żurawinowy na zimę

jak zrobić kompot żurawinowy

Składniki:

  • 2 kg żurawiny;
  • 1,5 litra wody.

Na syrop:

  • 0,5 l soku żurawinowego;
  • 500 g cukru.

Metoda gotowania:

  • Posortuj żurawiny, wyklucz uszkodzone i niedojrzałe owoce.
  • Usuń szypułki i umyj jagody pod bieżącą wodą.
  • Pozwól wodzie spłynąć.
  • W emaliowanej patelni podgrzej wodę na syrop, włóż do niej żurawinę i gotuj przez 5 minut.
  • Bulion przecedzić przez sito i dodać cukier oraz sok żurawinowy.
  • Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści i zagotuj.
  • Dodaj żurawinę do syropu i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
  • Przygotuj słoiki i pokrywki do konserwacji: umyj je dokładnie wodą sodową, gotuj przez 5 minut i połóż słoiki do góry nogami na czystym ręczniku kuchennym, aby spuścić wodę.
  • Zagotuj pokrywki i pozostaw do ostygnięcia w wodzie.
  • Kompot wlać do suchych, ciepłych słoików i szczelnie zamknąć.
  • Odwróć do góry nogami i przykryj ręcznikiem.
  • Pozostaw na dzień do zaparzenia.
  • Następnie odstawić w chłodne miejsce.

Smacznego!

Kompot żurawinowy na zimę

jak zrobić kompot żurawinowy

Składniki:

  • Żurawina – 1 kg
  • Cukier – 400 – 500 g
  • Woda – 1 litr

Metoda gotowania:

  • Jagody żurawinowe, preparaty żurawinowe na zimę, przepisy pomagają w mroźnych jesienno-zimowych okresach przy przeziębieniu, grypie, pomogą zwiększyć odporność, oprzeć się różnym chorobom, a wiosną żurawiny na zimę preparaty pomogą wesprzeć i wzmocnić nasz organizm z brakiem witaminy, podnoszą ton, poprawiają ogólne samopoczucie.
  • Genialne rubinowe soczyste żurawiny przez całe lato pochłaniają energię ziemi i słońca, a następnie hojnie dają ją osobie.
  • W chłodny pochmurny zimowy dzień miło wypić gorącą herbatę z konfiturą żurawinową lub zrobić napoje owocowe, galaretki, koktajle, desery z zimowych przetworów, które zachwycą gospodynię i wszystkich członków rodziny.

Smacznego!

Zdrowy napój żurawinowy

jak zrobić kompot żurawinowy

Składniki:

  • Żurawina – 2 kg.
  • Woda – 2 szklanki (400 – 500 ml.)
  • Sok żurawinowy,

Metoda gotowania:

  • Ostrożnie umyj żurawinę (choć panuje opinia, że ​​nie należy myć dojrzałej świeżej jagody, bo będzie ubytek soku, ale wtedy powinna to być jagoda z własnej kolekcji, zdecydowanie nie trzeba myć mrożonej żurawiny ) i wysuszyć.
  • Jagody zmielić maszynką do mięsa, blenderem lub zmiażdżyć.
  • Przenieś masę jagodową na emaliowaną patelnię, dodaj około 200 ml wody na 1 kg miazgi, włóż do pieca, podgrzej do temperatury 70-80 stopni, nie dopuść do zagotowania wody.
  • Gotuj przez kolejne 5-10 minut w tej samej temperaturze.
  • Przecieramy puree żurawinowe przez sitko, oddzielamy ciasto (można z niego ugotować napój owocowy lub kompot), żeby w soku było mniej miąższu, można go przefiltrować przez gazę.
  • Włóż patelnię z obrabianym przedmiotem do ognia, poczekaj, aż woda się zagotuje (lub doprowadź do stopnia bliskiego wrzenia – 95 stopni, ale nie niższego), gotuj przez kolejne 3-5 minut (na tym etapie możesz dodać cukier , skupiając się na swoim guście, ale poradzisz sobie bez niego).
  • Wlej napój do wysterylizowanych słoików i zwiń.
  • Odłóż słoiki do góry nogami, poczekaj, aż ostygną i sprawdź jakość szwu.
  • Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.

Smacznego!

Kompot żurawinowo-jabłkowy na zimę

jak zrobić kompot żurawinowy

Składniki:

  • 350 gr. jabłka
  • 180 gr. żurawina;
  • 280 gr. Sahara;
  • 2,8 litra wody;
  • 6 gr. kwas cytrynowy.

Metoda gotowania:

  • Jabłka umyć, pokroić w plastry i wyciąć rdzeń.
  • Żurawinę krótko zalać wodą, aby suche jagody wypłynęły na powierzchnię i można je było usunąć.
  • Jabłka i jagody są ułożone w słoikach.
  • Wlej do nich cukier z kwaskiem cytrynowym.
  • Woda jest gotowana i tylko jedna trzecia słoików jest napełniona, są podgrzewane tylko przez 3 minuty.
  • Następnie wlewa się całą wrzącą wodę, a pojemnik natychmiast zakorkowuje, odwraca i owija.

Smacznego!

Orzeźwiający kompot żurawinowy

jak zrobić kompot żurawinowy

Składniki:

  • 1,2 litra wody;
  • 180 gr. żurawina;
  • 180 gr. Sahara.

Metoda gotowania:

  • Jagody są sortowane i myte, miażdżone tłuczkiem.
  • Powstała masa jagodowa jest mielona przez sito.
  • Sok jest przesuwany do ostygnięcia w lodówce.
  • Pozostałe wyciski układa się w rondlu i zalewa wodą, dodaje się cukier.
  • Płyn gotuje się dokładnie przez 5 minut, a następnie filtruje.
  • Sok miesza się z przygotowanym bulionem.

Smacznego!

Kompot z żurawiny i czerwonej porzeczki na zimę

jak zrobić kompot żurawinowy

Składniki:

  • 180 gr. żurawina;
  • 180 gr. porzeczkowy;
  • 0,8 ml wody;
  • 220 gr. Sahara.

Metoda gotowania:

  • Do rondla wlewa się wodę, wlewa się do niej cukier, gotuje, aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą.
  • Jagody są sortowane, myte, suszone i układane w słoiku.
  • Wlewa się tam gorący syrop, sterylizuje się przez dodatkowe 20 minut.
  • Uszczelnij bezzwłocznie.
  • Pojemnik jest odwracany i owijany.

Smacznego!

Kompot żurawinowy dla małego dziecka

jak zrobić kompot żurawinowy

Składniki:

  • 0,3 kg mrożonych truskawek;
  • 180 gr. mrożona żurawina;
  • 180 gr. Sahara;
  • 1,7 litra wody.

Metoda gotowania:

  • Garnek napełniamy wodą i stawiamy na kuchence, gotujemy płyn.
  • Jagody, wcześniej posortowane, umyte i zamrożone, wyjmuje się z zamrażarki i wkłada do wrzącej wody.
  • Natychmiast wsyp cukier i wymieszaj.
  • Płyn ponownie się zagotowuje i dosłownie po 1 minucie patelnię odstawia się na bok. Jeśli tego nie zrobisz, truskawki zmiękną i będą wyglądać zupełnie nieatrakcyjnie.
  • Patelnię przykrywa się pokrywką, a kompot nalega, aż ostygnie.

Smacznego!

Kompot żurawinowy z jabłkami

jak zrobić kompot żurawinowy

Składniki:

  • jabłka słodko-kwaśne średniej wielkości – 3 szt.;
  • mrożona żurawina – 2 garście;
  • woda – 1 l;
  • cukier – 4-5 łyżek. łyżki.

Metoda gotowania:

  • Nie przesadzaj z ostatnim składnikiem.
  • Jego zadaniem jest lekkie dosłodzenie kompotu, a nie zakłócanie przyjemnie kwaśnego smaku napoju jego słodkim smakiem.
  • Moje jabłka pokroić na małe kawałki na patelnię na 2-2,5 litra.
  • Nie ma potrzeby wcześniejszego zdejmowania z nich skóry.
  • Wlewamy tam również mrożoną żurawinę i cukier. Nawiasem mówiąc, możesz wziąć dowolne jagody.
  • Oprócz tego, że każda jagoda nada napojowi własny kolor, nada mu również przydatne właściwości.
  • Wlej wodę do rondla i postaw na kuchence na dużym ogniu.
  • Gdy kompot się zagotuje, zmniejsz moc ognia i gotuj przez kolejne 7-10 minut.
  • Prosty kompot jabłkowy można wyłączyć natychmiast po ugotowaniu, ale ponieważ dodałeś mrożoną żurawinę, trzeba dać im trochę czasu na ugotowanie.
  • Zdejmij z ognia i przecedź kompot do dzbanka przez gazę.
  • Należy to zrobić, aby nie dostały się do niego małe zanieczyszczenia z jagód, a same jagody z kawałkami jabłek nie unosiły się w napoju.
  • Kompot jabłkowo-żurawinowy można pić na gorąco lub schłodzić i ugasić pragnienie w upalny letni dzień.
  • Dla bezpieczeństwa nie trzeba dodawać żadnych wzmacniaczy smaku i stabilizatorów.
  • Naturalny napój jest dobry, ponieważ jest naturalny.

Smacznego!

Kompot żurawinowy

jak zrobić kompot żurawinowy

Składniki:

  • żurawina – 1 kg
  • cukier – 600 g

Metoda gotowania:

  • Posortuj żurawinę, usuń zepsute i zmiażdżone jagody.
  • Włóż żurawinę do durszlaka, dobrze spłucz pod bieżącą wodą.
  • Pozostaw na chwilę w durszlaku, aby spuścić nadmiar płynu.
  • Przełóż żurawinę do rondla, dodaj cukier, wymieszaj.
  • Umieść rondel na kuchence i gotuj jagody na małym ogniu, aż uwolnią sok i zmiękną.
  • Przygotuj słoiki i pokrywki.
  • Do sterylizacji pojemników możesz użyć dowolnej dogodnej dla siebie metody (piekarnik, mikrofalówka, gorąca woda lub para).
  • Gdy masa żurawinowa zgęstnieje i stanie się szklista, rozprowadzamy ją łyżką cedzakową do wcześniej przygotowanych gorących słoiczków.
  • Pozostały na patelni sok żurawinowy doprowadzamy do wrzenia, usuwamy piankę, która utworzyła się na powierzchni płynu podczas gotowania.
  • Napełnij słoiki jagodami gorącym sokiem żurawinowym, przykryj pokrywkami, zwiń.
  • Odwróć słoiki z kompotem żurawinowym do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  •  Po ostygnięciu słoików z kompotem odwróć je i umieść w spiżarni do dalszego przechowywania. Czytaj więcej: Pyszny przepis na kompot jabłkowy.
  • Aby nadać kompotowi żurawinowemu bardziej wyrafinowany aromat i oryginalną nutę smakową, można użyć soku z pomarańczy lub cytryny, skórki z tych samych cytrusów, soku z limonki, wanilii (lub cukru waniliowego), miodu, goździków, mięty.

Smacznego!

Ewa Wójcik
Autor
Rate author