Przepis na kompot porzeczkowy

kompot porzeczkowy

Kompot porzeczkowy to bardzo zdrowy i smaczny napój. Do jego przygotowania używa się dojrzałych pachnących jagód, dlatego kompot jest bogaty w składniki biologicznie czynne, które są znacznie lepiej przyswajalne przez organizm. Kompot jest smaczny, zdrowy i bardzo łatwy w przygotowaniu.

Składniki:

  • jagody czarnej porzeczki – 950 gr;
  • cukier granulowany – 350 – 370 gr;
  • woda – 3 l.

Metoda gotowania:

  • Trzylitrowe słoiki przeznaczone do przechowywania kompotu są myte w sodzie oczyszczonej i sterylizowane na parze.
  • Jagody muszą być dobrze umyte i dać czas na całą wodę do szklanki.
  • Wlej wodę do rondla, wyślij do kuchenki, dodaj cukier i przygotuj syrop, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia.
  • Jagody wlewa się do każdego słoika w określonej ilości, gotowany syrop wlewa się do szyjki pojemnika. Czytaj więcej: pyszny przepis na kompot z czerwonej porzeczki.
  • Słoik jest zwinięty metalową pokrywką, uprzednio potraktowaną wrzącą wodą.
  • Kompoty układa się na wieczkach do góry nogami, przykrywa kocem.
  • Należy go przechowywać do całkowitego ostygnięcia.
  • Przechowywanie jest zorganizowane w zaciemnionym chłodnym pomieszczeniu.
  • Smacznego!

    Różne napoje

    kompot porzeczkowy

    Składniki:

    • Dojrzała czerwona porzeczka – 250 gr .;
    • Dojrzała czarna porzeczka – 250 gr .;
    • Wiśnia – 400 gr .;
    • Cukier – około 1 kilograma;
    • Woda – 3 litry.

    Metoda gotowania:

  • Kompot z czerwonej porzeczki na zimę, wszystkie owoce do przepisu należy zważyć, posortować, nasion i gałązek nie można usunąć, nadadzą napojowi więcej koloru, przemyj przez durszlak pod bieżącą wodą i pozwól spłynąć nadmiarowi wody, czerwona porzeczka przygotowania do zimy wymagają trochę cierpliwości;
  • Przygotowane owoce należy ułożyć w wstępnie wysterylizowanych słoikach;
  • Pojemniki zalać wrzącym płynem i parzyć pod zamkniętymi pokrywkami przez 5-7 minut.
  • Ten czas wystarczy, aby miąższ zmiękł i dał sok;
  • Następnie bulion z pojemnika należy wlać do rondla bez miąższu i rozgrzać na kuchence, następnie włożyć odmierzony cukier do powstałego bulionu i gotować przez pięć minut na małym ogniu;
  • Miąższ zalać przygotowanym roztworem i zawinąć wieczka;
  • Chłodne szklane pojemniki powinny być do góry nogami w ciepłych kocach.
  • Gdy mieszanina całkowicie ostygnie, obrabiane przedmioty można wyciągnąć ze schronu i odłożyć do przechowywania.
  • Czerwona porzeczka zawiera w swoim składzie wiele przydatnych substancji, a główną witaminą jest witamina C.
  • Przydaje się zarówno latem, jak i zimą.
  • Latem można zaparzyć napój i nim ugasić pragnienie.
  • Ale zimą mieszanka tej jagody pomoże poradzić sobie z różnymi przeziębieniami i beri-beri.
  • Każda rodzina powinna wiedzieć, co można zrobić z czerwonych porzeczek.
  • Picie napoju z taką jagodą jest przydatne dla absolutnie każdego o każdej porze roku.
  • Smacznego!

    Kompot z czarnej porzeczki

    kompot porzeczkowy

    Składniki:

    • woda – 1 l;
    • cukier – 550 – 800 gr;
    • jagoda czarnej porzeczki – 270 – 300 gr

    Metoda gotowania:

  • Jagody należy starannie posortować, wybierając dojrzałe, zdrowe i gęste.
  • Za pomocą małych nożyczek usuwamy resztki kwiatostanów i łodyg.
  • W celu łatwego usunięcia zanieczyszczeń zaleca się użycie płaskiej powierzchni, ustawionej pod kątem i przykrytej ręcznikiem.
  • Toczące się po niej owoce zostaną oczyszczone, pozostawiając na tkaninie wszystkie śmieci.
  • Porzeczki umieszcza się w durszlaku i myje.
  • Gdy tylko woda jest całkowicie szklana, jagody układa się w słoikach i zalewa świeżo przygotowanym syropem.
  • Słoiki przykrywamy pokrywkami, umieszczamy w pojemniku z wodą i sterylizujemy (pojemniki półlitrowe – nie więcej niż dziesięć minut, litr – do piętnastu).
  • Aby zamknąć taki kompot, konieczne jest użycie szklanych lub lakierowanych pokrywek, aby syrop nie stał się fioletowy.
  • W niektórych regionach południowych kompot z jagód czarnej porzeczki jest przygotowywany bez sterylizacji.
  • Tylko pokrywka i słoik są poddawane tej procedurze.
  • Jeśli istnieje chęć zrzucenia większej ilości jagód, wlewa się je do słoików po ramiona.
  • A jeśli przygotowujemy kompot do picia, to jagody należy wkładać nie więcej niż połowę pojemnika.
  • W każdej z opcji wlewa się świeżo ugotowany syrop, który przygotowuje się w ilości 300 gramów cukru na litr objętości wody.
  • Banki są zamykane, chłodzone i wysyłane do magazynu.
  • Osobliwością takiego kompotu jest to, że można go przechowywać nie dłużej niż dwanaście miesięcy kalendarzowych.
  • Zimą po odkorkowaniu jednego z tych słoików z kompotem można zapamiętać letnie dni wdychając aromat napoju.
  • Smacznego!

    Kompot z czerwonej porzeczki

    kompot porzeczkowy

    Składniki:

    • Jagody porzeczki – 250 gramów;
    • Cukier – 100 gramów;
    • Woda – prawie dwa litry

    Metoda gotowania:

  • Ale jeszcze zanim zaczniesz przetwarzać jagody, zagotuj wodę.
  • Ile to będzie potrzebne – oblicz sam, masz proporcję.
  • Ale same jagody nie wymagają żadnych specjalnych operacji przetwarzania, nawet ogony nie muszą być od nich odcinane.
  • Opłucz, wybierz zgniłe i zwiędłe jagody, a także liście.
  • Nadadzą goryczy naszemu kompotowi z czerwonej porzeczki.
  • Rozłóż je równomiernie w słoikach i napełnij przegotowaną wodą.
  • Teraz kompot z czerwonej porzeczki należy zostawić na osiem, dziesięć godzin.
  • Odcedź czerwoną, kwaśną wodę kompotową z powrotem do rondla i włóż do ognia.
  • W międzyczasie wsyp cukier do słoików.
  • Zalej ugotowany półprodukt kompot z czerwonej porzeczki i zwiń.
  • Odwróć słoiki kompotu z czerwonej porzeczki do góry nogami.
  • Tak więc cukier opadnie i cały się rozpuści, a ty sprawdzisz jakość pokrywek i szew.
  • To cała mądrość, smacznego zimą i wiosną.
  • W końcu ilość witamin w tym pysznym kompocie z czerwonej porzeczki po prostu się przewraca.
  • Nawet biorąc pod uwagę fakt, że jagody polaliśmy wrzątkiem.
  • Więc przygotowałeś kompot z czerwonej porzeczki
  • Smacznego!

    Pyszny kompot porzeczkowy

    przepis na kompot porzeczkowy

    Składniki:

    • cukier – 200 gr;
    • Goździk,
    • cynamon,
    • muszkat (opcjonalnie).
    • porzeczka

    Metoda gotowania:

  • Jagody porzeczki są sortowane z gruzu, myte i suszone.
  • W tym momencie wszystkie uszkodzone owoce muszą zostać usunięte.
  • Łodygi są usuwane w momencie, gdy suszone jagody są układane w słoikach.
  • Szklane słoiki są wcześniej myte sodą oczyszczoną i sterylizowane.
  • W każdym słoiku układa się warstwę czerwonych jagód, a następnie czarną porzeczkę.
  • Całkowita wysokość jagód nie powinna przekraczać dwóch trzecich pojemnika.
  • Zalej jagody przegotowaną wodą, niech się zaparzą.
  • Odcedź wodę do rondla, dodaj tam cukier.
  • Jednocześnie należy wziąć pod uwagę, że cukier granulowany układa się w ilości jednej szklanki na każdy litr objętościowy pojemnika, a nie na ilość płynu wylewanego z puszek do przygotowania syropu.
  • Na każde trzy litry płynu można dodać od 6 do 9 goździków, gałkę muszkatołową i cynamon na pół małej łyżeczki.
  • Doprowadź wszystko do wrzenia i natychmiast wyjmij z pieca.
  • Podczas przygotowywania syropu pokrywki słoików należy gotować w osobnej misce.
  • Słoiki ponownie napełnij jagodami do samej góry i zakręć podgrzewanymi pokrywkami.
  • Bułki są odwracane na pokrywkach i przechowywane do całkowitego ostygnięcia.
  • Następnie przenosi się je do ciemnego, chłodnego miejsca dla bezpieczeństwa, aż do nadejścia zimowego chłodu.
  • Proces przygotowania kompotu w ten sposób jest nieco żmudny, ale wynik przekracza wszelkie oczekiwania.
  • Możesz również zrobić sok z czerwonej porzeczki z czerwonych porzeczek, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasu.
  • Smacznego!

    Kompot z czerwonej porzeczki na zimę

    jak zrobić kompot z porzeczek

    Składniki:

    • czerwona porzeczka – 500 gr.
    • cukier – 350 gr.
    • kwas cytrynowy – 1 łyżeczka
    • woda – 2,9 litra.

    Metoda gotowania:

  • Wybierając jagody, zwracaj uwagę na kolor.
  • Jeśli weźmiesz odmianę ze szkarłatnymi jagodami, napój okaże się różowy i odwrotnie, stanie się nasycony na czerwono, gdy surowiec będzie czerwony, bordowy.
  • Jagody są myte, łodygi odrywane.
  • Przyjemnie jest sortować czerwone porzeczki: grona są czyste, prawie nigdy nie znajdują się bez uszkodzonych owoców.
  • Aby uprościć czyszczenie i mycie jagód, wlewam je do durszlaka i spłukuję pod bieżącą wodą, jednocześnie oczyszczając je z łodyg, gruzu i zepsutych owoców.
  • Pokrywki i słoiki są sterylizowane.
  • Wszystkie porzeczki możesz umieścić w jednym trzylitrowym słoiku lub rozłożyć proporcjonalnie między pojemnikami o innej pojemności.
  • Obowiązuje zasada: jeśli w przepisie przygotowuje się kompot bez sterylizacji, jagody o gęstej skórce wlewa się syropem cukrowym, który gotuje się przez co najmniej 5 minut.
  • Syrop przygotowywany jest w pojemniku przeznaczonym wyłącznie do konserwacji.
  • Najpierw wlej cukier.
  • Następnie włóż kwas cytrynowy.
  • Zalej zimną wodą.
  • Syrop gotuje się przez 5-7 minut.
  • Gorący syrop wlewa się do słoików.
  • Nie przekraczaj granicy – linii ramion.
  • Zrolowane puszki są odwracane i izolowane.
  • Zaraz po wylaniu kolor kompotu będzie przygaszony, ale do rana będzie mienił się kolorami.
  • Na schłodzony kompot trzeba znaleźć chłodny, ciemny: spiżarnia, piwnica.
  • Zimą przed podaniem kompot można podgrzać, gorący napój stanie się pikantnym dodatkiem do zimowego obiadu, jeśli jego towarzyszami będą ptysie lub pieczone wypieki.
  • Klasyczny kompot do serwowania – maksymalne chłodzenie.
  • Zaleca się wstępne zamrożenie 150-200 ml kompotu w kwadratowych foremkach, umieszczając w każdej po 2-3 porzeczki.
  • Następnie do wysokiej szklanki wlewa się chłodny kompot i wrzuca się piękny lód porzeczkowy.
  • Smacznego!

    Kompot na zimę

    jak zrobić kompot z porzeczek

    Składniki:

    • czarna porzeczka – 300 g;
    • cukier – 100-200 g.

    Metoda gotowania:

  • Odrzucamy niedojrzałe, suche, zgniłe jagody, resztę myjemy w kilku wodach, strząsamy i układamy w uprzednio przechowywanych sterylnych słoikach.
  • W naszym przypadku bierzemy dwa pojemniki na litr.
  • W przybliżeniu w równych proporcjach ułożyć czystą czarną porzeczkę.
  • Zalać wrzątkiem prawie do góry i pozostawić pod przykryciem na 8-10 minut.
  • W ten sposób mierzymy wymaganą objętość cieczy.
  • Kolorowy napar odcedzić do rondla odpowiedniej wielkości, rozpalić górny ogień i gotować na maksymalnym ogniu.
  • Dorzucamy cukier granulowany, którego dawkowanie można dostosować do gustu/żądzy.
  • Po rozpuszczeniu wszystkich ziaren wyjmij kompot jagodowy z pieca.
  • Czasami oprócz cukru dodaje się cynamon, anyż, kardamon i inne przyprawy, czarne porzeczki miesza się z czerwonymi porzeczkami, nasyconymi różnymi suszonymi owocami.
  • Kompot odkładamy do słoików z parzoną porzeczką – nalewamy równo.
  • Zamykamy go szczelnie, pracujemy ostrożnie, chroniąc dłonie przed ewentualnymi oparzeniami.
  • Półfabrykaty schładzamy pod ciepłym kocem i po około 10-12 godzinach zabieramy je do spiżarni/piwnicy.
  • Powolne chłodzenie w tym przypadku „działa” ze sterylizacją, co gwarantuje bezpieczeństwo kompotu na zimę.
  • Banki zwinięte z gwintowanymi wieczkami pozostają w swojej zwykłej pozycji.
  • Te, które zostały zamknięte kluczem do zszywania, odkręć pokrywę, aby upewnić się, że połączenia są bezpieczne.
  • Kolorowy, z jagodową kwaskowatością, kompot z czarnej porzeczki nie tylko zimą, ale także o każdej innej porze roku, uspokoi smutki, doda energii i dobrego nastroju
  • Smacznego!

    Kompot witaminowy

    jak zrobić kompot z porzeczek

    Składniki:

    • 2 litry wody
    • 400 g cukru
    • 800 g porzeczek.

    Metoda gotowania:

  • Posortuj porzeczkę i oddziel ją od łodygi, kilkakrotnie dobrze opłucz jagody.
  • Aby to zrobić, umieść je w durszlaku, a następnie pozwól wodzie spłynąć.
  • Przygotuj syrop cukrowy.
  • Dodaj cukier do wrzącej wody, dokładnie wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści, a następnie zdejmij patelnię z ognia.
  • Następnie lekko ostudź syrop.
  • Aby to zrobić, możesz włożyć patelnię do miski z zimną wodą.
  • Zanurz jagody w syropie na kilka minut, aby porzeczki nie marszczyły się w kompocie podczas gotowania.
  • Przygotuj słoiki, wysterylizuj je, włóż do nich porzeczki i zalej je gorącym syropem.
  • Przykryj słoiki wstępnie wyparzonymi pokrywkami.
  • Słoiki kompotu włożyć do wrzącej wody i wysterylizować.
  • Słoik litrowy należy sterylizować przez 15 minut, słoik 3 litrowy – 25.
  • Zwiń je pokrywkami, odwróć i pozostaw do ostygnięcia.
  • Inny sposób na zrobienie kompotu porzeczkowego: włóż czerwone porzeczki wraz z gałązkami do słoika.
  • Wcześniej jagody należy posortować, a następnie umyć.
  • Następnie zalej porzeczki syropem, dodaj kwasek cytrynowy i zagotuj.
  • Wlej kompot do wysterylizowanych słoików, zwiń pokrywki i zawiń naczynia tak, aby kompot pozostał jak najdłużej gorący.
  • To wszystko, napój z czerwonej porzeczki jest gotowy.
  • Jest bardzo dobry na przeziębienia, szczególnie w podwyższonych temperaturach.
  • Kompot z czarnej porzeczki orzeźwia.
  • Ta jagoda jest bardzo przydatna i niezbędna dla osoby o każdej porze roku.
  • Dlatego pamiętaj, aby zrobić kompot z porzeczek.
  • Smacznego!

    Kompot porzeczkowy

    jak zrobić kompot z porzeczek

    Składniki:

    • Porzeczka – 400 gr.
    • Cukier granulowany – 300 gr.
    • Woda filtrowana – 2 litry.

    Metoda gotowania:

  • Porzeczki sortujemy od gałęzi i liści, następnie wkładamy do durszlaka i dokładnie spłukujemy pod ciepłą bieżącą wodą.
  • Umyte jagody wylać na ściereczkę, równomiernie rozprowadzić na powierzchni i pozostawić na chwilę do wpuszczenia szklanki wody.
  • Cukier granulowany odmierzamy w potrzebnej nam ilości i wlewamy do głębokiego pojemnika.
  • Pokrywy samoobrotowe myjemy detergentem z fabrycznego oleju i dobrze spłukujemy.
  • W pojemnym naczyniu zagotować wodę, włożyć w to samo miejsce i zagotować, spójrz na zdjęcie.
  • Sterylizujemy czyste, umyte słoiki nad wrzącą wodą z pokrywkami (można też sterylizować w piekarniku przez 10 minut).
  • Słoiki trzymamy ręcznikiem, żeby nie poparzyć sobie rąk parą.
  • A jednocześnie gotujemy przefiltrowaną wodę.
  • Włóż 200 gramów umytych porzeczek do wysterylizowanych słoików, wlej 150 gramów cukru pudru na litr.
  • Gdy woda zagotuje się na patelni, wlej wrzątek do słoików, przykryj tyłem wysterylizowanej pokrywki i pozostaw do zaparzenia na 15 minut.
  • Po 15 minutach zakryj szyję, przykryj w formie durszlaka i spuść wodę z powrotem do rondla, następnie przykryj rondel pokrywką i zagotuj namoczoną wodę z sokiem porzeczkowym.
  • Na powierzchnię słoika kładziemy drobne sitko i ponownie wlewamy przegotowaną wodę.
  • Następnie przykryj wysterylizowanymi pokrywkami, trzymając ręcznikiem, mocno je przekręć.
  • Tak przygotowany kompot jest przechowywany przez długi czas i ma wysoką jakość.
  • Przyjemnie będzie otworzyć słoik kompotu w mroźny zimowy mróz i poczuć aromat porzeczek i przypomnieć sobie ciepłe letnie dni.
  • Smacznego!

    Kompot z czerwonej porzeczki

    jak zrobić kompot z porzeczek

    Składniki:

    • 500 gramów czerwonej porzeczki;
    • 1 szklanka słodkich dojrzałych malin;
    • 300 gramów cukru;
    • 2,5 litra wody.

    Metoda gotowania:

  • Wybierz najlepsze jagody do kompotu, nie pomarszczone, całe, aby gotowy napój był przezroczysty.
  • A potem możesz przejść do głównej akcji.
  • Przygotuj słoiki i pokrywki: umyj słoiki, a następnie wysterylizuj je razem z pokrywkami do konserw w dowolny dogodny sposób.
  • Włóż umyte jagody do trzech litrów lub jednego dużego słoika, wcześniej oddzielając łodygi i resztki ogrodowe (na przykład czasami liście przeplatają się z malinami, a porzeczki zazwyczaj trzeba usunąć z gałęzi).
  • Całą wodę zagotuj (może trochę więcej niż wskazano na liście składników) i wlej jagody prawie do samej góry.
  • Przykryj pokrywkami i odstaw na 15-20 minut.
  • Następnie spuść całą wodę z powrotem na patelnię, dodaj cukier granulowany i zagotuj syrop.
  • Na dnie słoika może pozostać syrop ze słodkich jagód – to normalne.
  • Porzeczki i maliny ponownie polać wrzącym syropem prawie do góry.
  • Natychmiast zamknij pokrywkę, zwiń ją, odwróć, zawiń w koc lub koc i pozwól mu całkowicie ostygnąć w tej pozycji.
  • Przygotowałeś więc pyszny kompot z czerwonej porzeczki i malin na zimę bez sterylizacji.
  • Smacznego!

    Kompot z multicookera

    jak zrobić kompot z porzeczek

    Składniki:

    • porzeczki (czarna – 200 g i czerwona – 200 g) – może być świeża lub mrożona;
    • woda (2 l);
    • cukier (6-8 łyżek do smaku)

    Metoda gotowania:

  • Porzeczki czarne i czerwone są dokładnie myte, najlepiej pod bieżącą wodą.
  • Jeśli jagoda jest zamrożona, należy dać jej trochę czasu na rozmrożenie.
  • Wlej wodę do miski multicooker, ustaw tryb „Gotowanie” na 10 minut
  • Kawałek gazy o wymiarach około 50 cm na 20 cm składa się dwukrotnie
  • Połóż to na głębokim talerzu.
  • W środku posmaruj porzeczki
  • Musisz połączyć końce tkaniny i wykonać kilka zwojów – przekręć porzeczki w gazę
  • Jagody dokładnie zmiażdżyć
  • Następnie wyciskają z niego sok rękoma.
  • Marc pozostaje w gazie
  • Ostrożnie wdrażaj
  • Gdy woda w wolnowarze się zagotuje, dodaje się do niej cukier i przenosi się wytłoki
  • Zamknij pokrywkę, gotuj do końca programu.
  • Otrzymany napój pozostawia się do ostygnięcia, a następnie filtruje przez sito lub gazę
  • Dodać sok porzeczkowy, dobrze wymieszać
  • Pyszny witaminowy sok porzeczkowy ugotowany w powolnej kuchence jest gotowy
  • Smacznego!

    Kompot z porzeczek i malin

    jak gotować kompot porzeczkowy

    Składniki:

    • jagody porzeczki i maliny w dowolnej proporcji, tak aby zajęły one jedną trzecią słoika;
    • 1 szklanka cukru;
    • ile wody wejdzie?

    Metoda gotowania:

  • Całą jagodę trzeba posortować i umyć, z porzeczki usunąć gałązki i liście, a malinę szypułkę.
  • Dozwolone są małe ogonki porzeczkowe.
  • W czystych, suchych słoikach, które płucze się pod bieżącą gorącą wodą, a następnie wrzątkiem, w pierwszej kolejności umieszcza się czyste, posortowane maliny.
  • Rozłóż jagody tak, aby zajmowały jedną trzecią słoika (jak wskazano na liście składników).
  • W tym przypadku kompot jest dość skoncentrowany.
  • Kolejnym krokiem jest wlanie do słoika przygotowanych czerwonych porzeczek.
  • Jagody muszą być dojrzałe.
  • Przygotuj syrop cukrowy – dodaj cukier do wody i zagotuj.
  • Teraz kompot z porzeczek i malin trzeba wysterylizować – w ten sposób będzie dobrze przechowywany, ale jednocześnie zachowa się lwia część witamin.
  • Słoiki trzylitrowe należy pasteryzować w dużym garnku z wrzącą wodą przez co najmniej 20 minut, a najlepiej pół godziny.
  • Podczas przetwarzania słoik z kompotem powinien być luźno przykryty sterylną pokrywką.
  • Pamiętaj, aby położyć na dole czystą szmatkę złożoną w kilka warstw, aby szkło nie pękło w kontakcie z gorącym metalem.
  • Po określonym czasie ostrożnie wyjmij z wody słoiki z preparatem jagodowym i zwiń.
  • Teraz trzeba przewrócić kompot – w tym samym czasie sprawdzimy szczelność.
  • Nie trzeba owijać.
  • Po ostygnięciu kompotu z porzeczek i malin umieść go w chłodnym, ciemnym miejscu.
  • Smacznego!

    Przydatny kompot porzeczkowy

    jak gotować kompot porzeczkowy

    Składniki:

    • Porzeczka;
    • Woda;
    • Cukier.

    Metoda gotowania:

  • Jak opisano powyżej, jagody należy posortować i umyć, aby usunąć z konserwowania resztki, przypadkowo opadające liście i gałązki.
  • Aby przygotować kompot na zimę proponuję zostawić porzeczki w gronach.
  • Dobrze umyjemy puszki sodą, w razie potrzeby można przeprowadzić sterylizację, ale nie jest to konieczne.
  • Słoik wypełniamy jagodami prawie do połowy.
  • Zagotuj wodę w rondelku i dodaj cukier w przeliczeniu 1 szklanka na 3 litry. wodę, mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Po rozpuszczeniu się cukru syrop wlewamy do słoików z porzeczkami i zwijamy je hermetycznie zagotowanymi wcześniej metalowymi wieczkami.
  • Odwracamy słoiki i owijamy je czymś ciepłym.
  • Ostudź, odstaw na noc.
  • Gotowe kompoty z porzeczkami przechowujemy w piwnicy lub chłodnej piwnicy.
  • Smacznego!

    Kompot porzeczkowy

    jak gotować kompot porzeczkowy

    Składniki:

    • Czerwona porzeczka – 500 gr .;
    • Cukier – 900 gr .;
    • Woda 9 litrów.

    Metoda gotowania:

  • Umieść pojemnik z wodą na kuchence i zagotuj;
  • W tym czasie dobrze wypłucz trzy trzylitrowe słoiki, wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, trzymaj tam około 20 minut, ważne aby szklane słoiki nie były narażone na duże zmiany temperatury, może to spowodować ich pęknięcie ;
  • Wskazana liczba umytych owoców jest podzielona na 3 części i ułożona w słoikach wysterylizowanych w piekarniku;
  • Teraz jest czas na przygotowanie syropu cukrowego, wymieszanie do niego wody z cukrem, zagotowanie, odczekanie, aż kryształki cukru się rozpuszczą i gotowanie jeszcze przez pięć minut;
  • Podczas przygotowywania syropu można sterylizować pokrywki, w tym celu należy je zanurzyć we wrzącym płynie na 10 minut;
  • Gorący syrop można wlać do słoiczków, ale należy uważać, że szklanka może pęknąć, najpierw staramy się wlać niewielką ilość syropu do pojemnika, po chwili odczekania uzupełnić, jeszcze trochę odczekać i tak dalej, aż cały słoik jest pełny;
  • Pozostaje tylko zamknąć pojemniki żelaznymi pokrywkami i zwinąć słoiki, aby półfabrykaty prawidłowo ostygły, należy je przykryć kocem i odłożyć do góry nogami, dopiero po całkowitym schłodzeniu można przechowywać półfabrykaty;
  • Możesz zacząć próbować takiego preparatu nie wcześniej niż 3 miesiące po przygotowaniu.
  • Smacznego!

    Kompot z czerwonej porzeczki z przyprawami

    jak gotować kompot porzeczkowy

    Składniki:

    • Czerwona porzeczka – 1 kilogram;
    • Czarna porzeczka – 200 gr .;
    • Piasek cukrowy – 200 gr .;
    • Gałka muszkatołowa – 1 gr .;
    • Cynamon – 1 gr .;
    • Goździki – 1 gr.

    Metoda gotowania:

  • W takim napoju musisz wybrać tylko całe i dojrzałe jagody, usunąć gałązki i liście, spłukać;
  • Puszki po napojach wystarczą do umycia, można sterylizować, ale nie jest to konieczne;
  • Najpierw musisz ułożyć jagody w przygotowanych słoikach, całkowita liczba owoców nie powinna przekraczać 2/3 objętości pojemnika;
  • Po ułożeniu owoców należy zalać je wrzącą wodą i odczekać 5 minut;
  • Następnie wodę z puszek należy spuścić z powrotem do pojemnika, postawić na kuchence, odczekać aż się zagotuje, następnie dodać cukier granulowany, gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru, czas dodać przyprawy i gotować ok. 2 minuty;
  • Gorący syrop można polewać owocami i zawijać pokrywkami;
  • Gotowe półfabrykaty powinny ostygnąć do góry nogami i owinąć ciepłym kocem.
  • Smacznego!

    Przepis na kompot z czerwonej porzeczki z miętą

    jak gotować kompot porzeczkowy

    Składniki:

    • Dojrzała czerwona porzeczka – 10 filiżanek;
    • Mięta – 3-4 gałązki;
    • Cukier – 2 filiżanki;
    • Woda – 2 litry.

    Metoda gotowania:

  • Dobrze jest posortować owoce, usunąć wszystkie uszkodzone i niedojrzałe części, ale gałązek nie można usunąć, mieszanka się z nich nie zmieni, dobrze zmyć pod bieżącą wodą; Czytaj więcej: Pyszny przepis na kompot z moreli.
  • Posortuj również miętę, usuń żółte liście, gałązek nie można usunąć, w tej formie zielenie wyglądają ciekawiej;
  • W osobnym pojemniku zagotować wymaganą według przepisu ilość wody, dodać cukier puder i gotować około 5 minut;
  • Podczas gotowania naparu można rozłożyć miąższ na dwa półtora litrowe lub jeden trzylitrowy wstępnie wysterylizowany szklany pojemnik;
  • Ostrożnie zalać miazgę wrzącym syropem i natychmiast zrolować pojemniki z żelaznymi wieczkami, wieczka można również wysterylizować przez zanurzenie we wrzącej wodzie na 10 minut;
  • Aby wykroje były dodatkowo sterylizowane, a miazga parowała, pojemniki należy przykryć ciepłym kocem i odwrócić pokrywką do dołu.
  • Półfabrykaty muszą być gotowane na parze przez co najmniej 24 godziny;
  • Taką zaślepkę należy otworzyć co najmniej 2 miesiące po przygotowaniu, to w tym okresie mieszanina nabierze nasycenia.
  • Smacznego!

    Ewa Wójcik
    Autor
    Rate author