Przepis na kawę latte krok po kroku ze zdjęciem

latte

Coffee latte to napój na bazie spienionego mleka i kawy, z przewagą mleka. Latte zyskało dużą popularność w Europie i Ameryce ze względu na łagodny smak i piękną prezentację. Cienka, lekka, delikatna, aksamitna – wszystkie te epitety przeznaczone są na kawę latte, w której mleko odgrywa dominującą rolę.

Składniki:

  • 1 łyżeczka (herbata) kawy (w dowolnej postaci: mielonej, zbożowej, instant);
  • pół szklanki gorącej przegotowanej wody;
  • szklanka mleka (powinna być grubsza, co najmniej 3,2%);

Metoda gotowania:

  • Kawa powinna być zaparzona i to w sposób, który wydaje Ci się wygodniejszy.
  • Najważniejsze, że kawa jest dość mocna.
  • Mleko należy podgrzać, ale nie gotować: optymalna temperatura to 50-60 stopni. Przeczytaj więcej: Pyszny przepis na kawę po turecku.
  • Następnie należy go dokładnie ubić blenderem (lub mikserem).
  • Procedura potrwa około 5 minut, aż utworzy się piana powietrzna.
  • Kolejnym krokiem jest wlanie mleka do przygotowanej wcześniej wysokiej szklanki (najlepiej do tego nadaje się tzw. kieliszek irlandzki).
  • Piana w końcu pozostanie na wierzchu.
  • Następnie musisz wlać kawę do mleka.
  • Trzeba to robić bardzo ostrożnie, kawa powinna płynąć cienkim strumieniem.
  • Faktem jest, że tylko w ten sposób można uzyskać prawidłowy napój trójwarstwowy: mleko, kawa i pianka na wierzchu.
  • Przygotowanie klasycznej latte kończy się dodaniem na wierzch cynamonu lub czekolady.
  • Jednak nie można w ogóle nic dodać.
  • Smacznego!

    specjalna latte

    latte

    Składniki:

    • Nieco więcej niż jedna łyżeczka drobno zmielonej kawy;
    • Niepełna łyżka (również łyżeczka) cukru;
    • Dwie trzecie szklanki wody;
    • Szczypta soli;
    • szczypta kakao;
    • Łyżka Baileysa;
    • szklanka tłuszczu (3,2% lub więcej) mleka;

    Metoda gotowania:

  • Konieczne jest dokładne ogrzanie szklanki (lub szklanki) przygotowanej do latte w gorącej wodzie;
  • Wlej alkohol na dno szklanki (szkło);
  • W tym samym czasie konieczne jest podgrzanie mleka, a następnie ubicie go w blenderze;
  • Gdy tylko pojawi się piana, mleko należy wlać do szklanki (szklanki);
  • Następnie musisz prawidłowo zaparzyć kawę;
  • Gotową kawę ostrożnie (jak zawsze cienkim strumieniem) wlewa się do szklanki (szklanki);
  • Za pomocą szablonu kakaowego na piance wykonuje się serce.
  • Za pomocą różdżki możesz skorygować drobne nieprawidłowości w powstałym sercu.
  • Smacznego!

    Latte

    latte

    Składniki:

    • jedna łyżeczka mocnej kawy ziarnistej, mielonej lub rozpuszczalnej,
    • pół szklanki gorącej przegotowanej wody i szklanka mleka

    Metoda gotowania:

  • Najlepiej przygotować latte w specjalnym wysokim irlandzkim szkle i podawać z wygodną wysoką łyżką.
  • Zaparz kawę tak, jak chcesz.
  • W ekspresie do kawy, ekspresie do kawy lub po prostu wlej wrzątek do kubka, jeśli używasz kawy rozpuszczalnej.
  • Kawa musi być wystarczająco mocna.
  • Najsmaczniejsze będzie latte z mieszanki kawy, która będzie zawierać co najmniej 10-20% robusty.
  • Mleko wlać do osobnego pojemnika, najlepiej użyć prasy francuskiej i trochę podgrzać, co najważniejsze nie doprowadzać mleka do wrzenia.
  • Wystarczy rozgrzać do 50-60 stopni.
  • Możesz to zrobić zarówno na kuchence elektrycznej, jak iw kuchence mikrofalowej.
  • Wystarczy włożyć mleko do kuchenki mikrofalowej na 40 sekund, ustawiając moc na 600 watów.
  • Teraz musisz ubić mleko za pomocą blendera lub miksera.
  • Ubij dokładnie, co najmniej 3-5 minut, poczekaj, aż powstanie pianka powietrzna, w rezultacie powinna być znacznie wspanialsza niż pianka cappuccino.
  • Jeśli nie masz pod ręką miksera lub blendera, możesz użyć tej samej francuskiej prasy.
  • Wlej do niego mleko, zamknij pokrywkę i poruszaj tłokiem w górę iw dół po powierzchni mleka.
  • Pianka powinna być również bardzo gęsta i bogata.
  • Następnie należy wlać mleko do przygotowanego wcześniej wysokiego przezroczystego irlandzkiego szkła.
  • Ostrożnie rozprowadź piankę na wierzchu, jeśli pozostanie w mikserze lub blenderze.
  • Następnie delikatnie wlej zaparzoną kawę do mleka w cienkim strumieniu.
  • Strużka musi być bardzo cienka, dopiero wtedy można skosztować prawdziwej latte.
  • Warstwy kawy, mleka i pianki nie mogą się ze sobą mieszać.
  • Jeśli odpowiednio spieniłeś mleko i starannie wlałeś kawę, otrzymasz warstwowy, trójwarstwowy koktajl.
  • Kawa powinna być między mlekiem a pianką mleczną.
  • Przejrzysty wybór wszystkich trzech warstw to główny znak, że masz prawdziwą latte.
  • Na koniec, jeśli chcesz, możesz posypać górę latte startą czekoladą lub cynamonem.
  • Smacznego!

    Klasyczny przepis na kawę latte

    latte

    Składniki:

    • Kawa espresso – 50 ml
    • Mleko – 150 ml
    • Cukier – opcjonalnie

    Metoda gotowania:

  • Robimy espresso.
  • Nieważne, jak to się robi – w ekspresie do kawy czy w Turku – chodzi o mleko.
  • Ubij mleko w cappuccinatore.
  • Smak i struktura napoju będą zależeć od jakości mlecznej pianki, dlatego zaleca się, aby mleko nie spieniać ręcznie, ale w automatycznych parowarach, a czas ubijania nie powinien być krótszy niż 1 minuta.
  • Im dłużej mleko jest ubijane, tym gęstsza pianka i wolniej opada.
  • Wlej espresso do dużej filiżanki, następnie spienione mleko, dodając cukier w razie potrzeby.
  • Napój powinien mieć kolor jasnobrązowy z grubą warstwą mlecznej pianki na wierzchu.
  • Przygotowując latte macchiato, najpierw wlej mleko do szklanki, a następnie wlej kawę cienkim strumieniem.
  • Ze względu na różnicę w gęstości składników napój jest rozwarstwiony: dolna warstwa to gorące mleko, następnie kawa, a na końcu mleczna pianka.
  • Często, gdy poprosisz o „kawowe latte jak zrobić”, podane są linki do przepisów z użyciem przypraw: cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru i kardamonu.
  • Te składniki są opcjonalne przy przyrządzaniu klasycznego napoju, więc nie spiesz się do sklepu i spróbuj uwarzyć go według tradycyjnej receptury.
  • Smacznego!

    Latte

    latte

    Składniki:

    • 50 ml espresso
    • 150 ml mleka
    • 50 ml piany

    Metoda gotowania:

  • Najpierw przygotuj porcję espresso o objętości 35-50 ml.
  • Następnie weź mleko do ubijania.
  • Jeśli nie dbasz zbytnio o spożycie kalorii, weź produkt o zawartości tłuszczu 3,5%.
  • Dzięki niemu kawa nabierze jedwabistego i delikatnego smaku.
  • Odtłuszczone mleko sprawia, że ​​latte staje się wodnista.
  • Objętość mleka powinna wynosić 200 ml dla klasycznego przepisu, ponieważ część produktu zamieni się w bardzo pyszną piankę, za którą uwielbiamy latte.
  • Ubijaj mleko, aż pojawi się gruba piana.
  • W przypadku latte pianka powinna być luźna, natleniona, musująca.
  • Ważne jest, aby nie przerywać piany, w przeciwnym razie stanie się zbyt gęsta.
  • W wysokiej filiżance lub szklance latte wlej mleko wraz z pianką.
  • Następnie delikatnie, cienkim strumieniem, wzdłuż ściany wsyp gotową kawę.
  • Dzięki temu nasadka z pianki pozostaje na wierzchu, a kawa jest mieszana z płynnym mlekiem.
  • Napój jest gotowy do podania.
  • Niedawno bariści dołożyli wszelkich starań, aby latte zachowało swoją warstwową strukturę.
  • Mimo to – naprzemienność mleka i kawy była tak lubiana przez odwiedzających
  • Ale wietrzna moda zmieniła wymagania.
  • Teraz trendem jest demokratyczna prostata i podkreślony minimalizm, bez nadmiernych upiększeń.
  • Dlatego modne dziś latte ma jednorodną strukturę, dzięki której napój można mieszać.
  • Smacznego!

    Kawa latte w domu

    latte

    Składniki:

    • 150 ml mleka;
    • 50 ml kawy espresso;
    • cukier – do wyboru i do smaku

    Metoda gotowania:

  • Teraz, jeśli wymyśliliśmy piankę i wiemy, jak zrobić espresso, nic nie powstrzyma nas na drodze do stworzenia świetnej latte.
  • Wszystko, czego potrzebujemy, to odtworzenie następujących czynności w ściśle określonej kolejności.
  • Mleko podgrzewamy do 60 stopni (aż nad nim pojawi się para).
  • Ubij część mleka na puszystą pianę.
  • Podgrzewamy filiżankę (szkło irlandzkie, szklanka wysoka z uchwytem) i wlewamy do niej espresso.
  • Delikatnie, cienkim strumieniem wlej mleko do kawy, biorąc pod uwagę wymaganą proporcję – trzy do jednego.
  • Łyżką nałożyć warstwę pianki na wierzch napoju.
  • Nie będzie zbyteczne dekorowanie latte na wierzchu szczyptą pachnącego cynamonu lub startej czekolady.
  • To wszystko, pozostaje tylko cieszyć się domową latte.
  • Wybierając szklankę lub szklankę do latte, weź pod uwagę wysokość pianki, musisz zostawić na nią wystarczająco dużo miejsca.
  • Nie zniechęcaj się, jeśli różnica w gęstości powoduje, że espresso i mleko mieszają się i nie tworzą oddzielnych warstw za pierwszym razem.
  • Nie wpłynie to krytycznie na smak napoju, a regularna praktyka wkrótce osiągnie perfekcję w gotowaniu.
  • Przy okazji możesz spróbować wlać mleko do kawy przez nóż, aby strużka okazała się na tyle cienka, że ​​nie zniszczy warstwy.
  • Smacznego!

    Kawa latte z likierem Baileys

    latte

    Składniki:

    • łyżeczka drobno zmielonej kawy (ze szkiełkiem);
    • łyżeczka cukru (bez szkiełka);
    • szczypta soli (na czubku noża);
    • dwie trzecie szklanki wody;
    • jedna szklanka mleka (zawartość tłuszczu nie mniej niż 3,2%);
    • łyżka likieru Baileys;
    • szczypta proszku kakaowego.

    Proces gotowania:

  • Rozgrzej wysoką przezroczystą szklankę (opłukując ją gorącą wodą lub podgrzewając w kuchence mikrofalowej).
  • Wlej likier na dno szklanki.
  • Przygotuj kawę w Turku (ekspres do kawy, ekspres do kawy) i w razie potrzeby odcedź ją, przelej do podgrzanej szklanki.
  • Podgrzej mleko do pożądanej temperatury i ubij je na pianę dowolną z opisanych powyżej metod.
  • Ostrożnie wlej mleko do kawy cienkim strumieniem.
  • Zbuduj trzecią warstwę w szklance przygotowanej pianki.
  • Piankę mleczną posyp kakao, a jeśli masz gotowy szablon do tworzenia wzorów na piance, użyj go.
  • Wady wzoru, jeśli to konieczne, można dokładnie skorygować wykałaczką.
  • Smacznego!

    Latte przekładane z syropem Irish Cream

    latte

    Składniki:

    • 100 ml espresso;
    • 200 ml mleka (zawartość tłuszczu 2%);
    • 50 ml syropu Irish Cream.

    Proces gotowania:

  • Schłodź wcześniej irlandzki syrop.
  • Jeśli jest chłodny, nie miesza się z pozostałymi warstwami koktajlu.
  • Wlej pierwszą warstwę syropu do wysokiej szklanki.
  • W drugiej warstwie dodaj pół porcji mleka ubitego w piankę.
  • Przygotowane espresso jest również podzielone na dwie części.
  • Wymieszaj jedną z ciepłym, ale nie ubitym mlekiem i ostrożnie wylej uzyskaną mieszankę na drugą warstwę.
  • Czwarta warstwa będzie stanowić resztę gorącego espresso.
  • Po piąte – szczyt koktajlu z pianki mlecznej.
  • Udekoruj piankę cynamonem lub startą czekoladą, a przed Tobą pojawi się prawdziwe dzieło sztuki – boska latte z irlandzkim syropem.
  • Smacznego!

    Latte z syropem jagodowym

    przepis na kawę latte

    Ten koktajl może być najbardziej imponujący dzięki jasnej i kontrastowej kolorystyce elementów składowych.

    Składniki:

    • 50 ml syropu jagodowego;
    • 150 ml mleka o zawartości tłuszczu co najmniej 2%;
    • 50 ml kawy espresso;
    • polewa czekoladowa.

    Proces gotowania:

  • Ostudź syrop jagodowy i wlej go na dno szklanki.
  • W drugiej warstwie wlej do szklanki mikserem trochę ciepłego mleka zmieszanego z syropem jagodowym.
  • Trzecią warstwę należy wlać do szklanki (bardzo ostrożnie nożem lub łyżką) świeżo zaparzonego espresso.
  • Teraz za pomocą miksera lub blendera pozostałe mleko ubija się w gęstą piankę, którą należy ułożyć na wszystkich poprzednich warstwach.
  • Za pomocą polewy czekoladowej możesz tworzyć ciekawe wzory na powierzchni pianki, najważniejsze, aby nie dać się ponieść emocjom i nie przesadzać.
  • Smacznego!

    Domowy przepis na kawę latte

    przepis na kawę latte

    Składniki:

    • Kawa lepsza niż zboże
    • Wrząca woda na kawę
    • Mleko o dowolnej zawartości tłuszczu, optymalnie 2,5-4%

    Metoda gotowania:

  • Najpierw musisz zmielić kawę.
  • Na 1 filiżankę napoju wymagana jest 1 łyżeczka ze szkiełkiem już posiekanego.
  • Espresso przygotowujemy jak zwykle.
  • Przejdźmy teraz do najważniejszego kroku – przygotowania pianki z mlekiem.
  • Wlej mleko do francuskiej prasy z tą zasadą, że powinno zająć nieco mniej niż pół szklanki gotowego napoju.
  • W szklance do prasowania podgrzej mleko w kuchence mikrofalowej przez maksymalnie 20 sekund, więc trochę mniej, tym lepiej.
  • Ubijaj mleko we francuskiej prasie przez około 20-30 sekund.
  • Wlej zawartość szklanki do filiżanek kawy.
  • Ostrożnie i bardzo ostrożnie, powoli, już przygotowaną kawę wlewaj bezpośrednio do mleka.
  • Uniesie się bardzo ładnie i gładko, tworząc pyszną piankową czapkę.
  • To wszystko, miłej ceremonii przy kawie
  • Jak widać, nie ma nic skomplikowanego w robieniu latte macchiato w domu.
  • Jest to tradycyjna opcja, którą zawsze można modyfikować i dostosowywać do własnych potrzeb.
  • Smacznego!

    Domowy przepis na kawę latte

    jak zrobić kawę latte

    Składniki:

    • Kawa naturalna 1-2 łyżki.
    • Świeże mleko naturalne 150 ml
    • Woda 50 ml
    • Cukier
    • Cynamon

    Metoda gotowania:

  • Kawę parzymy w Turku, aż piana się uniesie
  • Mleko podgrzewamy na małym ogniu do temperatury 50°C.
  • W tej temperaturze mleko jest lepiej ubijane w celu uzyskania piany.
  • Ubij mleko trzepaczką
  • Wlej 50 ml espresso do filiżanki nagrzanej do 40°C
  • Ciepłe mleko wlej do cienkiego strumienia.
  • Napój stanie się jednorodny
  • Udekoruj pianką i cynamonem
  • Wskazane jest używanie pełnego mleka, dzięki czemu pianka będzie lepsza i smaczniejsza.
  • Smacznego!

    przepis na kawę latte

    jak zrobić kawę latte

    Składniki:

    • Woda pitna lub filtrowana
    • Kapsułka kawy jednej z czterech odmian Intenso, Prezisio, Delicato, Deka
    • Przezroczyste szkło do latte lub „irlandzkiego” szkła
    • Śmietanka – mała filiżanka z dzióbkiem
    • Mleko 3,5% tłuszczu, schłodzone do 4-5 stopni
    • Spieniacz do mleka
    • Serwetka z tkaniny
    • Czas 5 minut.

    Metoda gotowania:

  • Wlej wodę do ekspresu do kawy.
  • Włącz ekspres do kawy.
  • Naciśnij lewy przycisk „Przygotowanie pary”.
  • Kapsułka musi być zamknięta.
  • Poczekaj 15-20 sekund, aż lewe niebieskie światło zacznie szybko migać.
  • Z serwetką złożoną na cztery, przesuń rurkę do cappuccina w kierunku tacy i delikatnie otwieraj parę na 2-3 sekundy, aby usunąć kondensat z rurki.
  • Teraz wszystko jest gotowe do zrobienia latte.
  • Wlej mleko do dzbanka trochę ponad połowę.
  • Mleko należy schłodzić do 4-5 stopni.
  • Lewą ręką chwytamy dzbanek za uchwyt i wkładamy do niego rurkę cappuccinatora tak, aby dysza była zanurzona w mleku prawie do samego dna.
  • Dzbanek powinien być lekko przechylony, a rurka do cappuccinatore powinna znajdować się w dziobku dzbanka.
  • Powoli otwórz parę i powoli opuść dzbanek tak, aby dysza cappuccinatore znalazła się na granicy powietrze/mleko.
  • Prawą ręką trzymamy dzbanek za dno, jednocześnie określając dotykiem temperaturę mleka.
  • Idealna temperatura dla spienionego mleka to około 60 stopni.
  • Jeśli mleko jest bardziej podgrzewane, traci pianę i nabiera smaku gotowanego.
  • W ciągu 10-15 sekund będziesz mieć pełny dzban gęstej kremowej pianki mlecznej.
  • Zamknij zawór pary.
  • Umieść dzbanek na stole i lekko uderz dnem dzbanka o stół, aby usunąć bąbelki i zagęścić pianę.
  • Wyłącz lewy przycisk „Przygotowanie pary”, wyłącz ekspres do kawy – środkowy przycisk.
  • Za pomocą serwetki odłóż wylewkę do cappuccinatore na bok, wytrzyj ją ze śladów mleka i otwórz kran dopływu pary, aby wypuścić całą parę z ekspresu.
  • Po uwolnieniu pary szczelnie zamknij zawór pary.
  • Do szklanki wlej mleko i piankę
  • Mleko i mleczną piankę z dzbanka wlać do szklanki prawie do pełna.
  • Ponownie włączamy ekspres środkowym przyciskiem.
  • Otwórz pokrywkę, włóż kapsułkę z kawą i zamknij pokrywkę.
  • Do latte polecamy kapsułkę Intenso.
    Umieść śmietankę na blasze i naciśnij przycisk „Zaparzanie kawy”.
  • Przygotuj zwykłe espresso.
  • Wyłącz wydawanie kawy i sam ekspres.
  • A teraz najciekawsze.
  • Powoli wlewaj kawę do kieliszka na środku, obserwując, jak pod mleczną pianką pojawia się warstwa kawy.
  • Łyżeczką zbieramy resztę piany kawowej „la crema” ze śmietanki i nakładamy kilka kropel na wierzch piankowej nasadki w szklance.
  • Bierzemy cienki drewniany patyk i rysujemy wzór.
  • Smacznego!

    klasyczny przepis na latte

    jak zrobić kawę latte

    Składniki:

    • 10 g kawy (mielonej)
    • 80 ml przefiltrowanej wody
    • 150 ml ubitego mleka
    • 2 łyżeczki Sahara

    Metoda gotowania:

  • Najpierw zmiel ziarna w młynku do kawy.
  • Możesz również użyć gotowej kawy mielonej lub rozpuszczalnej, jeśli nie ma innej.
  • Ale z całych ziaren, jak wiesz, otrzymujesz najsmaczniejszą latte.
  • Otóż ​​tak przygotowany proszek wsypać do turka i posypując zaplanowaną ilością wody gotować do zagotowania na minimalnym ogniu.
  • Upewnij się, że kawa nie ucieknie.
  • Jednocześnie doprowadzamy tłuste mleko do wrzenia (ale nie gotujemy), które od razu wlewamy do metalowego wysokiego pojemnika (jak kubek lub szklanka) i ubijamy płyn mikserem, aż pojawi się stabilna piana.
  • Jeśli mleko ma wymaganą temperaturę (60-70 stopni) i zawartość tłuszczu (od 3,2), zrobisz to w ciągu 1-2 minut.
  • Jeśli obawiasz się, że piana się nie pojawi (lub się pojawi), dodaj trochę kremu.
  • Co więcej, można je ubić razem z mlekiem lub zrobić to w osobnej misce i położyć na wierzchu pod koniec naszego kulinarnego procesu.
  • W kolejnym etapie gotową kawę wyjąć z ognia, do środka wsypać biały cukier do smaku i dobrze wymieszać.
  • Następnie bierzemy do ręki szklankę mleka, kilkakrotnie delikatnie unosimy i ostro opuszczamy na powierzchnię stołu.
  • Takie uderzenia zniszczą duże bąbelki w piance, czyniąc ją bardziej stabilną i jednolitą w konsystencji.
  • Wszystkie składniki są gotowe, pozostaje ułożyć nasz napój.
  • Aby to zrobić, wlej odcedzoną kawę do wysokiej szklanej filiżanki, najlepiej zwężonej u dołu.
  • Teraz cienkim strumieniem wprowadzamy ciepłe mleko, starając się utrzymać piankę na wierzchu.
  • Jeśli wszystko zostanie wykonane poprawnie, otrzymasz trzy warstwy: kremową kawę, białe mleko i delikatną piankę.
  • Nawiasem mówiąc, można go ozdobić cynamonem lub drobno startą czekoladą.
  • Ale oprócz klasycznej wersji, wielu baristów oferuje inne przepisy na latte, które przedstawimy Wam w tej kolekcji.
  • Smacznego!

    przepis na latte macchiato

    jak zrobić kawę latte

    Składniki:

    • 150 ml mleka
    • 50 ml espresso
    • cukier do smaku

    Metoda gotowania:

  • Mleko wlać do rondla, dodać biały cukier do smaku i zagotować.
  • Ostudź słodki płyn, a gdy to nastąpi, zaparz espresso.
  • Następnie ubite mleko wlej do szklanej szklanki i delikatnie dolej cienkim strumieniem, aby nie uszkodzić pianki, gorącą kawę (to główna różnica między latte a latte macchiato, a mianowicie kolejność dodawania składników ).
  • Posyp startą czekoladą lub wanilią.
  • Smacznego!

    Lodowa Latte

    jak zrobić kawę latte

    Składniki:

    • 110 ml mleka
    • 60 ml espresso
    • 10 ml syropu czekoladowego
    • 5 ml syropu waniliowego
    • 5-6 kostek lodu

    Metoda gotowania:

  • Gotowe espresso zmieszane z syropem waniliowym i czekoladowym.
  • Zmiażdż kostki lodu (lub użyj całych) i przelej do wysokiej szklanki.
  • Następnie wlej do środka słodką pachnącą kawę, następnie delikatnie, jak najcieńszą, wlej ubite do piany ugotowane mleko.
  • Smacznego!

    latte z dyni

    jak zrobić kawę latte

    Składniki:

    • 210 ml kawy
    • 400 ml mleka
    • 90 g dyni bez skórki
    • 50 g cukru
    • 80 ml wody
    • cynamon do smaku

    Metoda gotowania:

  • Obraną i umytą dynię pokroić w kostkę, zalać wodą i przykryć cukrem.
  • Gotować na małym ogniu przez około 15-20 minut, po czym zmielić na jednorodny puree.
  • Dodaj cynamon do środka i włóż rondel do kuchenki.
  • Bez podnoszenia temperatury gotuj syrop dyniowy przez kolejne 10 minut.
  • Po ostygnięciu połącz syrop z gotową czarną kawą (nie zapomnij odcedzić).
  • Na ostatnim etapie do szklanej szklanki wlej espresso z syropem i ostrożnie dodaj gorące i spienione mleko.
  • Smacznego!

    imbirowe latte

    jak zrobić kawę latte

    Składniki:

    • 120 ml mleka
    • 60 ml espresso
    • 1/2 łyżeczki imbir (mielony)
    • cukier do smaku

    Metoda gotowania:

  • Do rondla wlać świeże mleko, dodać zmielony imbir i cukier do smaku, a następnie zagotować płyn na małym ogniu.
  • Natychmiast zdjąć z ognia i ubijać do uzyskania sztywnej piany.
  • Gotową kawę espresso wlej do specjalnej szklanki (lub zwykłej), a następnie cienkim strumieniem wlej mleko imbirowe.
  • Smacznego!

    Latte z syropem jagodowym

    jak zrobić kawę latte

    Składniki:

    • 190 ml mleka
    • 90 ml espresso
    • 15 ml syropu jagodowego

    Metoda gotowania:

  • Stosowany syrop może być gotowy w sklepie lub samodzielnie.
  • W tym drugim przypadku jagody należy umyć, zalać niewielką ilością przefiltrowanej wody, przykryć cukrem i gotować w minimalnej temperaturze przez 15-20 minut.
  • Powstałą masę przecedzić przez sito i wlać do gorącej kawy.
  • Następnie przygotowany napój wlej do szklanki, po czym ostrożnie wlej gorące i spienione mleko.
  • Smacznego!

    karmelowe latte

    jak zrobić kawę latte

    Składniki:

    • 210 ml mleka
    • 95 ml espresso
    • 20 ml syropu karmelowego
    • 20 ml kremu

    Metoda gotowania:

  • Zagotować mleko i odstawić.
  • Kawę zaparzyć, odcedzić i natychmiast połączyć z syropem karmelowym.
  • Dodatkowo schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę.
  • Teraz do szklanki wlej przygotowane karmelowe espresso, na wierzch dodaj ciepłe mleko i ułóż kremową piankę.
  • Smacznego!

    Latte „Cytrynowa Mięta”

    jak zrobić kawę latte

    Składniki:

    • 210 ml mleka
    • 95 ml espresso
    • 2 plasterki cytryny
    • 2-3 listki mięty
    • cukier
    • czekolada do dekoracji

    Metoda gotowania:

  • Do gotowego espresso dodaj sok ze świeżej cytryny z dwóch plastrów i przelej mieszaninę do odpowiedniej szklanki.
  • Następnie zagotuj mleko, wlej do niego cukier, który powinien się całkowicie rozpuścić, ubijaj, aż pojawi się mocna piana i cienkim strumieniem dodaj do kawy cytrynowej.
  • Udekoruj latte startą czekoladą i kilkoma listkami świeżej mięty.
  • Smacznego!

    Latte „Noworoczne”

    jak zrobić kawę latte

    Składniki:

    • 240 ml mleka
    • 120 ml espresso
    • 2 dl miód
    • 1/3 łyżeczki cynamon
    • małe pianki do dekoracji

    Metoda gotowania:

  • Zagotuj czarną kawę, odcedź ją (jeśli robisz to w Turku) i rozcieńcz cynamonem i miodem.
  • Dodatkowo zagotować świeże mleko, natychmiast zdjąć z ognia i ubijać, aż powstanie gęsta piana.
  • Do szklanki wlej gorącą kawę z miodem i cynamonem, ostrożnie dodaj mleko i udekoruj piankę małymi piankami.
  • Smacznego!

    Kawa latte macchiato

    jak zrobić kawę latte

    Składniki:

    • 2 łyżeczki mielonej Arabiki.
    • 200 ml. gorąca woda.
    • Tłuste mleko może mieć 5% tłuszczu – 250 ml.
    • Cukier według własnych upodobań.

    Metoda gotowania:

  • Lista składników, które rozpoczną proces robienia kawy latte macchiato jest bardzo skromna i pozbawiona niezrozumiałych produktów.
  • Przejdźmy teraz krok po kroku krok po kroku, instrukcje dla domowych baristów są następujące
  • Przede wszystkim trzeba zaparzyć mocne espresso, a na jego bazie przygotowywany jest nasz pachnący napój.
  • Wlej całą posiekaną kawę arabica do Turka i zalej gorącą wodą.
  • Przenieś powstały „płyn” i połóż Turka na kuchence, włącz gaz i gotuj.
  • Gotuj, aż „napar” zacznie się gotować.
  • Powtarzamy tę procedurę z „podgotowaniem” 5 razy.
  • Wszystkie manipulacje zostały przeprowadzone, espresso wyjęto z pieca i odstawiono na bok.
  • Możesz dodać cukier.
  • Nasze 5% pełnotłuste mleko powinno wytworzyć w napoju zimną, puszystą pianę.
  • Jeśli wziąłeś mleko o zawartości tłuszczu 2,5%, to tutaj nie uzyskałeś piany.
  • Wlej mleko do rondla i wyślij do ogrzania na kuchence.
  • Ogrzewamy, usuwamy, gdy tylko rozpocznie się proces gotowania.
  • Bierzemy w ręce trzepaczkę i zaczynamy aktywnie ubijać mleko w rondlu.
  • „Pokonaj”, aż utworzy się piana.
  • Powstała piana, wlej ją do wysokiej szklanki.
  • Teraz będzie schemat mieszania dwóch składników, działamy ostrożnie i powoli, bo tylko w ten sposób można uzyskać pyszne latte macchiato z pięknymi warstwami, które płynnie przechodzą jedna w drugą.
  • W wysokiej szklance, w której znajduje się mleczna pianka, należy wlać espresso cienkim strumieniem.
  • Podnieś rondel z kawą wyżej, a wtedy wszystko się ułoży.
  • Espresso powinno wniknąć w środek szklanki, nadając piance brązowawy odcień.
  • Smacznego!

    Karmelowa kawa latte

    jak zrobić kawę latte

    Składniki:

    • mleko – 250 ml;
    • espresso – porcja;
    • karmel – 4 łyżeczki;
    • syrop waniliowy – 2 łyżeczki.

    Metoda gotowania:

  • Zacznij przygotowywać napój od podgrzania mleka.
  • Na tym etapie miesza się go z syropem waniliowym.
  • Teraz ciepłe mleko waniliowe jest w wygodny sposób ubijane i rozlewane do przygotowanych potraw.
  • Espresso jest parzone i dodawane do kawy cienkim strumieniem w taki sposób, aby uzyskać warstwy.
  • Na ostatnim etapie dodaje się karmel.
  • Łatwo go zrobić w domu, mieszając cukier z wodą i ekstraktem waniliowym i gotując przez kilka minut.
  • Na koniec do napoju dodawana jest tradycyjna mleczna pianka, udekorowana według własnego uznania.
  • Smacznego!

    LATTE

    jak zrobić kawę latte

    Składniki:

    • kawa (espresso) – 50 ml
    • cukier – do smaku
    • syrop – do smaku
    • mleko krowie – 150 ml

    Gotowanie:

  • Jedna część espresso (lub innej mocnej kawy, ale nie americano) wymaga trzech części spienionego mleka. Przeczytaj więcej: Przepis na przepyszną kawę Cappuccino.
  • Najpierw do szklanki wlewa się mleko, następnie powoli, cienkim strumieniem wlewa się do niej espresso.
  • Jeśli ta procedura zostanie przeprowadzona ostrożnie, warstwy kawy i mleka nie będą się mieszać, a otrzymasz apetyczny wielowarstwowy koktajl kawowy, który czasami nazywany jest również „latte macchiato”.
  • Pianka latte powinna być bardziej puszysta i przewiewna niż pianka cappuccino.
  • Jego konsystencja jest podobna do pianki do golenia.
  • Latte podaje się w irlandzkim kieliszku, w specjalnej filiżance o dużej pojemności lub w wysokiej szklance ze słomką.
  • Do napoju można dodawać dowolne syropy przeznaczone do robienia koktajli kawowych (oprócz cytrusów, ponieważ mleko przez to kwaśnieje).
  • Za najbardziej udane uważane jest połączenie kawy latte i syropu z czarnej porzeczki.
  • Smacznego!

    przepis na latte

    jak zrobić kawę latte

    Składniki:

    • mleko;
    • cukier;
    • kawa mielona;
    • woda;
    • mielony cynamon.

    Metoda gotowania:

  • Przede wszystkim do cezve należy wsypać zmieloną kawę, zalać zimną wodą i włożyć zawartość na mały ogień.
  • Po podniesieniu piany napój należy wyjąć z pieca.
  • Następnie musisz przygotować mleko.
  • Płyn nakładamy na kuchenkę i podgrzewamy na małym ogniu do temperatury picia.
  • Używając blendera lub miksera, dobrze ubij połowę ugotowanego mleka.
  • Przygotowaną kawę filtrujemy, przelewamy do szklanek i dodajemy połowę podgrzanego mleka.
  • Całość dekorujemy pianką z ubitego mleka i posypujemy napój cynamonem, w razie potrzeby można dodać cukier, ale zwiększa to kaloryczność kawy latte.
  • Tak więc w domu przygotujesz pyszny napój, który zachwyci Cię o poranku, ten przepis wymaga minimalnej ilości składników, co jest jego niewątpliwą zaletą.
  • Smacznego!

    Ewa Wójcik
    Autor
    Rate author