Olej musztardowy: skład chemiczny, korzyści i szkody, metody stosowania w kosmetologii (przepisy na maseczki na twarz i włosy) oraz w kuchni, czy jest to możliwe dla kobiet w ciąży i diabetyków?

Olej musztardowy
Musztarda to popularna przyprawa, która posiada niezwykły smak i wiele przydatnych właściwości, dzięki czemu jest często wykorzystywana nie tylko w branży kulinarnej, ale także w kosmetologii i medycynie.

Najpopularniejszym olejem musztardowym tłoczonym na zimno jest olej musztardowy, który ma bogaty zapach i niezapomniany smak. Zaletą tego oleju roślinnego jest to, że pełni on rolę naturalnego źródła zdrowych tłuszczów, takich jak omega-3 i -5, ale jednocześnie pozostaje dostępny dla wszystkich kategorii ludzi.

Skład chemiczny

Wysoka wartość olejku gorczycznego wynika z unikalnego składu chemicznego, który zawiera wiele substancji biologicznie czynnych stymulujących funkcjonowanie narządów i całego organizmu.

Skład olejku musztardowego przedstawiono w tabeli:

Składnik Treść, gramy
Tłuszcze
Tłuszcze nasycone 12
Wielonienasycone kwasy linolowe (omega-3 i omega-5) 21
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 59
Węglowodany
Błonnik pokarmowy 2
Sód
Wiewiórki
Witaminy (A, B6 i B12, C) 3
Wapń jeden
Magnez jeden
Żelazo jeden
Kalorie na 100 g 884

Z czego są zrobione?

Olej gorczyczny to końcowy produkt spożywczy otrzymywany przez tłoczenie i wyciskanie nasion gorczycy w temperaturze nieprzekraczającej 50 stopni. Przetwarzanie przypraw leczniczych przez tłoczenie na zimno pozwala zaoszczędzić większość użytecznych składników – aminokwasów i witamin.

Przetwarzanie czarnuszki daje produkt roślinny o jasnożółtej barwie, o specyficznym aromacie i bogatym smaku. Tłoczenie białych nasion daje jasnożółty, ostry sos, który ma działanie rozgrzewające.

Z czego są zrobione

Temperatura dymu

Temperatura dymienia oleju musztardowego wynosi 254 stopnie. Osiągając ten limit, produkt roślinny zaczyna tracić substancje organiczne, takie jak składniki utleniające i wolne kwasy tłuszczowe, o czym świadczy tworzenie się związków lotnych w postaci niebieskiego dymu.

Jakie jest zastosowanie?

Olejek musztardowy ma silne działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwbólowe, immunostymulujące. Spożywany produkt stabilizuje pracę jelit i ogólnie funkcje trawienne, a także przywraca metabolizm tłuszczów w organizmie.

Olejek z gorczycy poprawia apetyt, normalizuje funkcję wydzielniczą przewodu pokarmowego oraz stymuluje aktywność zewnętrznych gruczołów wydzielniczych, tym samym przywracając proces trawienia. Olej musztardowy jest przepisywany w profilaktyce kamicy żółciowej i marskości wątroby.

Ponieważ produkt roślinny ma działanie rozgrzewające, przeciwbólowe i przeciwnowotworowe, może być stosowany w leczeniu patologii stawów i mięśni powstałych w wyniku urazu. Przetworzone nasiona rośliny leczniczej są często zawarte w maściach leczniczych, które są stosowane zewnętrznie na rwę kulszową i reumatyzm.

Opinia ekspertaEgorowa LudmiłaSpecjalista ds. ŻywieniaKorzyści płynące z przypraw wynikają również z tego, że szybko zatrzymują negatywny wpływ soli metali ciężkich, żużli i radionuklidów na organizm, a także przyspieszają proces ich rozkładu. Neutralizacja niebezpiecznych substancji toksycznych przyczynia się do zapobiegania rozwojowi patologii serca poprzez zwiększenie elastyczności ścian naczyń krwionośnych, niszczenie złogów cholesterolu i zmniejszenie lepkości krwi.

Olejek musztardowy jest szczególnie przydatny dla płci pięknej. Organizm kobiety jest podatny na rozwój chorób ginekologicznych i endokrynologicznych, a także patologię neurologiczną: spożywanie gorczycy zapewnia stabilizację tła hormonalnego, poprawę funkcji seksualnych i wzmocnienie układu nerwowego.

Dużą korzyść obserwuje się również w przypadku pacjentów, u których zdiagnozowano cukrzycę. Olej roślinny na bazie gorczycy pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, wzmacniając w ten sposób naczynia krwionośne, a także poprawia skład krwi, co zapobiega zaburzeniom jej naturalnego procesu krzepnięcia.

Czy jest jakaś szkoda?

Szkoda oleju gorczycznego wynika z tego, że zawarty w nim glukozynolan wytwarza związki siarki, które negatywnie wpływają na pracę serca, tarczycy, wątroby, a także podrażniają błonę śluzową przewodu pokarmowego. Kolejną negatywną cechą charakterystyczną musztardy jest przynależność do grupy produktów alergenowych, co przy stosowaniu zewnętrznym prowadzi do wysokiego ryzyka rozwoju kontaktowego zapalenia skóry.

Jakie ma właściwości?

Ogromna korzyść z musztardy dla organizmu wynika z faktu, że zawiera ona następujące składniki:

  • kwas linolowy – pomaga wzmocnić układ odpornościowy stabilizując metabolizm kwasów tłuszczowych i poziom hormonów, regulując poziom cholesterolu, przywracając pracę serca;
  • witamina A – korzystnie wpływa na funkcję wzrokową, wzmacnia skórę i zwiększa gęstość tkanek śluzowych;
  • witamina B3 – zapewnia realizację metabolizmu energetycznego i zwiększoną syntezę hormonów płciowych;
  • witamina B6 – reguluje ważne procesy metaboliczne poprzez kontrolę poziomu tłuszczów, węglowodanów i białek, normalizuje pracę układu nerwowego, utrzymuje równowagę hormonalną;
  • witamina E – stabilizuje krzepliwość krwi, co zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów krwi, łagodzi niedobór magnezu i występowanie niedoboru tlenu, przywraca funkcje rozrodcze;
  • witamina D – kompensuje brak fosforu i wapnia, które pełnią rolę podłoża dla tkanki kostnej, a także zapobiega rozwojowi procesu nowotworowego;
  • witamina K – przyspiesza wchłanianie wapnia przez tkankę kostną i zmniejsza ryzyko wystąpienia krwotoków wewnętrznych.

Skład olejku gorczycznego charakteryzuje się również obecnością fitosteroli, które są naturalnymi hormonami i mogą zapobiegać rozwojowi nowotworów i innych patologii gruczołu krokowego.

Czy to możliwe dla kobiet w ciąży?

Stosowanie olejku gorczycznego w czasie ciąży zapewnia prawidłowy rozwój wewnątrzmaciczny zarodka oraz poprawę samopoczucia przyszłej mamy, gdyż zawiera kompleks dobroczynnych witamin A i F. Ponadto olej roślinny zawiera również witaminę E, co wzmaga laktację podczas karmienia piersią.

Olejek musztardowy ma zarówno korzyści, jak i szkody. W celu uniknięcia zaburzeń rozwoju płodu i wystąpienia związanych z tym powikłań, przed zastosowaniem naturalnego produktu do celów leczniczych, dziewczyna w ciąży powinna skonsultować się z ginekologiem.

Przydatny olej roślinny jest przeznaczony nie tylko dla kobiet w ciąży, ale także dla kobiet cierpiących na menopauzę. Regularne stosowanie gorczycy przyczynia się do stabilizacji tła hormonalnego, co zapewnia złagodzenie zespołu napięcia przedmiesiączkowego, a także zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy spowodowanej niedoborem żeńskich hormonów płciowych.

Czy to możliwe dla diabetyków?

Silne działanie stymulujące, jakie ma olejek gorczyczny ukierunkowany jest w szczególności na pracę trzustki, co umożliwia stabilizację produkcji insuliny. Proces ten pozwala nie tylko zapobiegać rozwojowi cukrzycy, ale także poprawiać samopoczucie pacjenta, u którego zdiagnozowano już poważną chorobę.

Na cukrzycę

Pacjenci podczas wizyty u endokrynologa często pytają, czy olej musztardowy może być spożywany z dużą zawartością cukru. Lekarze udzielają pozytywnej odpowiedzi: ponieważ pacjentom z rozpoznaniem „cukrzycy” brakuje tłuszczów zwierzęcych, ich niedobór należy regularnie uzupełniać.

W celu uniknięcia zaburzeń endokrynologicznych pacjent powinien skontaktować się z lekarzem prowadzącym, który pomoże określić dopuszczalną dawkę spożywanego olejku gorczycznego.

Ponieważ diabetycy regularnie przyjmują leki o wysokiej zawartości insuliny, mające na celu normalizację poziomu glukozy, konieczne jest spożywanie produktu musztardowego w niewielkiej ilości.

Metody aplikacji

Głównym obszarem zastosowania musztardy jest gotowanie: w procesie gotowania służy jako sos do sałatek, dań mięsnych i rybnych, dressing do przystawek, a także do konserw warzywnych i wypieków. Oprócz poprawy smaku gotowanej żywności, olejek z gorczycy jest korzystny dla kobiet, ponieważ może być stosowany jako naturalny środek upiększający.

W kosmetologii

Produkt musztardowy jest często stosowany w kosmetologii jako produkt do pielęgnacji skóry twarzy i ciała, ponieważ jakościowo wchłania się w tkanki miękkie, skutecznie oczyszcza i nawilża ich powierzchnię, jednocześnie zapewniając efekt zmiękczania. Olejek z gorczycy do skóry jest również przydatny, ponieważ jego regularne stosowanie może spowolnić powstawanie zmarszczek na twarzy pod wpływem agresywnego promieniowania ultrafioletowego lub niedoboru hormonów płciowych.

Otrzymywany przez tłoczenie nasion rośliny, produkt jest znany w dziedzinie kosmetologii jako naturalny środek odbudowujący włosy.

Maseczki ziołowe na bazie musztardy działają rozgrzewająco na cebulki włosów, dlatego są aktywnie wykorzystywane podczas masażu głowy: ich regularne stosowanie pomaga wzmocnić mieszki włosowe i zapobiegać pojawianiu się łysienia.

Maski na twarz

W zależności od rodzaju defektu, który pojawia się na skórze, stosuje się następujące maseczki kosmetyczne:

  • W celu wygładzenia drobnych zmarszczek wskazane jest zastosowanie maski tonizującej. Aby to zrobić, podgrzej produkt musztardowy na małym ogniu i paruj skórę twarzy. Po otwarciu porów gazę należy obficie zwilżyć olejem, a następnie nałożyć na twarz na co najmniej pół godziny. Aby lek został jakościowo wchłonięty przez skórę, dziewczyna musi zająć pozycję poziomą i ograniczyć aktywność fizyczną: po 30 minutach maskę należy usunąć, a resztki naturalnego składu usunąć wacikiem.
  • Wiotkość skóry jest wskazaniem do zastosowania maseczki odświeżającej. Przepis na jego przygotowanie jest następujący: jedną łyżkę olejku musztardowego miesza się z jedną lub dwiema kroplami mięty i taką samą ilością olejku z pomarańczy. Mieszankę należy nakładać cienką równą warstwą na powierzchnię skóry na 15-20 minut.
  • Kosmetolog powie dziewczynie, jak zażywać olejek musztardowy z korzyścią, nie wyrządzając szkody.

    Maski do włosów

    Dla włosów

    Korzyści z olejku musztardowego na włosy: wzmocnienie ich, przyspieszenie wzrostu, eliminacja łamliwości i przesuszenia, zapobieganie wypadaniu włosów

  • Aby przygotować regenerującą maskę, produkt do obróbki musztardy należy podgrzać, a następnie nałożyć na korzenie ruchami masującymi na co najmniej pół godziny. Po wchłonięciu naturalnej maski należy dokładnie spłukać włosy.
  • Aby wyeliminować łupież, wskazane jest użycie tej maski: 300 g suszonej pokrzywy należy wymieszać ze 100 g olejku musztardowego, a następnie otrzymaną mieszaninę trzymać w łaźni wodnej przez pół godziny i umieścić w chłodnym miejscu na dwie tygodni. Sposób użycia maski musztardowej jest następujący: produkt należy dokładnie wcierać w korzenie przez co najmniej godzinę, a po tym czasie spłukać ciepłą wodą.
  • Pomimo korzystnych właściwości olejek musztardowy ma przeciwwskazania: surowo zabrania się stosowania kosmetyków na bazie musztardy w przypadku jej indywidualnej nietolerancji.

    w gotowaniu

    W kuchni musztarda jest używana jako dressing do różnych sałatek, ciepłych i zimnych dodatków, a także jako sos do mięs i ryb. Posiadająca niezapomniane właściwości smakowe i aromat, ta przyprawa poprawi smak potraw warzywnych, płatków zbożowych, domowych wypieków i konserwacji, ponieważ nasiona rośliny mają silne działanie bakteriobójcze.

    Obecność wielu przydatnych właściwości w produkcie roślinnym decyduje o znaczeniu pytania, czy można smażyć w oleju musztardowym. Doświadczeni eksperci uważają, że możliwe jest użycie musztardy do obróbki cieplnej mięsa, ryb i warzyw, ponieważ w jej trakcie nie są uwalniane niebezpieczne czynniki rakotwórcze.

    Ważny! Temperatura smażenia nie powinna przekraczać temperatury wędzenia.

    w gotowaniu

    Dieta

    Popularność musztardy wśród kobiet tłumaczy się również tym, że często stosowana jest jako główny produkt diety, który pozwala nie tylko pozbyć się nadwagi i zapobiec jej pojawieniu się, ale także normalizować przemianę materii. Czas trwania diety wynosi trzy dni: w tym okresie należy ograniczyć spożycie białego pieczywa, pokarmów zawierających cukier i napojów alkoholowych.

    W przypadku diety musztardowej dieta składa się głównie z produktów z kwaśnego mleka, chleba bezdrożdżowego, dań mięsnych oraz różnych odmian musztardy, których wybór opiera się na upodobaniach smakowych dziewczynki. Równie ważne jest utrzymanie prawidłowego bilansu wodnego w procesie stosowania diety – w tym celu konieczne jest zwiększenie dziennej objętości przyjmowanych płynów do dwóch litrów.

    Opinia ekspertaEgorowa LudmiłaSpecjalista ds. ŻywieniaPomimo wysokiej skuteczności, zabrania się stosowania diety musztardowej na odchudzanie częściej niż raz w miesiącu.

    Który olej jest najlepszy?

    Olejek gorczycowy często porównywany jest do oleju słonecznikowego, ze względu na podobieństwo w ich składzie ze względu na obecność kompleksu witamin, a także wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponieważ każdy z produktów roślinnych ma wiele korzystnych właściwości, przy wyborze oleju należy skupić się na jego właściwościach smakowych.

    Najlepiej spożyć przed terminem

    Produkt roślinny na bazie musztardy jest mniej podatny na jełczenie tłuszczów, dlatego przy starannym przechowywaniu może być używany przez cały rok.

    Ewa Wójcik
    Autor
    Rate author