Ocet: korzyści i szkody

Uksus
Co to jest ocet? Dziś prawie nie ma nikogo, kto nie zna odpowiedzi na to pytanie. Zastosowanie w kuchni i medycynie, wyjątkowe właściwości, a także korzyści i szkody octu znane są od bardzo dawna. Pojawił się dzięki produkcji wina, a następnie stał się szeroko stosowany we wszystkich krajach świata.

Zawartość substancji użytecznych dla człowieka

75424696_uksus21

Przede wszystkim należy zauważyć, że produkt ten zawiera kwas octowy, który ma właściwości antybakteryjne, a także inne składniki niezbędne dla organizmu:

  • fluor;
  • magnez;
  • wapń;
  • fosfor;
  • potas;
  • pektyna;
  • Witaminy z grupy B.

Dodatkowo zawiera kwas mlekowy, jabłkowy i askorbinowy.

Ocet: korzyści i szkody

Właściwości lecznicze

ocet_jabłkowy
Ocet normalizuje przemianę materii i zapewnia przyspieszony rozkład tłuszczów i węglowodanów w naszym organizmie. Dlatego jest szczególnie popularny wśród tych, którzy chcą schudnąć.

Uwaga: jak wspomniano wcześniej, korzyści i szkody płynące z octu były dobrze znane naszym przodkom, którzy stosowali go jako antybiotyk w leczeniu różnych, nawet bardzo poważnych dolegliwości. Istnieją dowody na to, że próbowały leczyć zarazę, a kobiety starożytnej Grecji za pomocą octu zachowały młodość i zdrowie.

Niektórzy eksperci są pewni, że systematyczne stosowanie octu w żywności (oczywiście z umiarem) jest niezwykle korzystne dla ludzi, ale jednocześnie należy wziąć pod uwagę najważniejsze: ten produkt musi być naturalny, a nawet lepszy, użyj nierafinowanego octu jabłkowego lub balsamicznego.

Korzyści z octu balsamicznego

Produkt posiada wyjątkowe właściwości antyseptyczne, a co najważniejsze zawiera cały kompleks niezastąpionych substancji:

  • mikro i makroelementy;
  • polifenole;
  • cukry;
  • składniki pektynowe;
  • antocyjany;
  • kwasy organiczne: octowy i pirogronowy;
  • witaminy B3, B1, B2, C i A.

Okazuje się zatem, że korzyści i szkody octu balsamicznego, a także jego właściwości lecznicze, zależą bezpośrednio od bogatego składu.

Ważne: w przypadku wrzodów jelita lub żołądka, w przypadku zwiększonej kwasowości soku żołądkowego lub w obecności reakcji alergicznych stosowanie octu balsamicznego jest przeciwwskazane.

ocet
Aby wykluczyć jakiekolwiek szkody dla zdrowia, zatrucia itp., konieczne jest stosowanie (i nie tylko w żywności) tylko produktu naturalnego i w małych dawkach (prawie 1 kropla każda).

Ocet balsamiczny zmieszany z oliwą z oliwek obniża poziom złego cholesterolu i korzystnie wpływa na trawienie. Ze względu na zawarte w nim cyny, polifenole i antocyjany, proces starzenia się skóry ulega spowolnieniu, dlatego też ocet balsamiczny jest aktywnie wykorzystywany do tworzenia różnych kosmetyków.

Balsamic zawiera również silne przeciwutleniacze, które mogą zapobiegać rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych, guzów nowotworowych i hamować rozwój szkodliwych drobnoustrojów.

Taki ocet jest nie rzadziej używany do płukania gardła przy różnych infekcjach, ponadto jest doskonałym afrodyzjakiem pochodzenia naturalnego.

Oczywiście należy zauważyć, że ocet balsamiczny, którego korzyści i szkody są indywidualne dla każdej osoby, jest najdroższy w porównaniu z innymi odmianami octu, ponieważ jest wytwarzany z elitarnych odmian winogron.

ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy jest często wykorzystywany nie tylko jako produkt kulinarny, ale również w medycynie ludowej. Przyczynia się do eliminacji infekcji w organizmie i dobrego trawienia: tłumi bakterie gnilne w jelitach. Ponadto jest w stanie częściowo usunąć toksyny, tym samym normalizując pracę wątroby.

Dzięki unikalnemu działaniu antybakteryjnemu ocet jabłkowy łagodzi zatrucia w przypadku różnych zatruć, a także jest w stanie szybko wyeliminować odbijanie lub czkawkę.

Uwaga: podobnie jak odmiany octu wymienione powyżej, ocet jabłkowy nie powinien być również stosowany na wrzody żołądka.

Ocet

Do przygotowania octu winnego używa się wina, które uległo fermentacji. Niemniej jednak w jego składzie stężenie użytecznych substancji jest znacznie niższe niż odpowiednio w tym samym produkcie jabłkowym lub balsamicznym, do celów medycznych taki ocet jest korzystny i szkodliwy, a jego pewne właściwości są praktycznie bezużyteczne.

Ale za to jego walory smakowe są niezaprzeczalne odpowiednio w gotowaniu, ten ocet jest po prostu niezastąpiony!

Czasami ocet może być szkodliwy.

Każdy ocet ma wysoką kwasowość, to znaczy jego stosowanie negatywnie wpływa na szkliwo zębów. Dlatego konieczne jest dokładne wypłukanie ust po każdym posiłku, w którym ten produkt był obecny.

Równie ważnym aspektem jest jakość octu – musi być prawdziwy, wykonany z surowców naturalnego pochodzenia. O ile na półkach naszych sklepów często pojawia się bezbarwny produkt o ostrym nieprzyjemnym zapachu, do produkcji którego najprawdopodobniej użyto chemii, to taki ocet, nawet w minimalnej ilości, może szkodzić zdrowiu.

Podsumowując, trzeba powiedzieć, że ocet, którego korzyści i szkody wciąż są badane przez ekspertów, nadal jest produktem wyjątkowym, ponieważ nie tylko nadaje pewną nutę potrawom, ale jest również szeroko stosowany w leczeniu różnych dolegliwości.

Ewa Wójcik
Autor
Rate author