Miód w plastrach: korzyści ze stosowania m.in. przy chorobach, sposoby stosowania, przeciwwskazania oraz jak prawidłowo wybrać i przechowywać produkt?

Plaster miodu

Miód w plastrach to naturalny słodki przysmak, który powstaje w wyniku przetwarzania nektaru roślinnego przez pszczoły.

Same plastry miodu reprezentują siedlisko pszczół, ich dom. Wyglądają jak wiele identycznych sześciokątów połączonych ze sobą. To całe dzieło sztuki architektonicznej, stworzone przez pracowite owady. Nie da się tego sfałszować. Gdy miód osiągnie określoną dojrzałość, pszczoły umieszczają go w plastrze miodu i pieczętują woskiem.

Miód to niezwykle zdrowy i smaczny produkt, którego stosowanie pomoże poprawić kondycję organizmu i pozbyć się niektórych patologii.

Zebrany nektar jest połykany przez pszczoły i przenoszony do ula. Tak więc jedna pszczoła na raz może przenosić 60 mg nektaru. 1 kg naturalnej słodyczy to nektar 3 milionów kwiatów.

Korzyści z używania

Miód jest równie przydatny zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Wzmacnia układ odpornościowy, pobudza apetyt, leczy anemię, likwiduje hipowitaminozę. Spożywanie tego pysznego zimnego przysmaku pomoże Ci szybciej wrócić do zdrowia.

Podczas żucia wosku oczyszczają się dziąsła i szkliwo, a szkodliwe bakterie w jamie ustnej giną. To doskonałe zapobieganie chorobom zębów.

Naturalna słodycz może poprawić funkcjonowanie mózgu. Ci, którzy jedzą często, znacznie lepiej przyswajają nowe informacje i prawie nigdy nie doświadczają problemów z pamięcią.

Ten produkt jest również przydatny dla sportowców i osób aktywnych. Wzmacnia mięśnie i kości, dodaje energii, poprawia poziom hormonów.

Witaminy wchodzące w skład słodyczy pomagają wyeliminować problemy z zapłodnieniem, zapaleniem pęcherza i erozją u kobiet. U mężczyzn miód przyspiesza proces gojenia zapalenia gruczołu krokowego, zwiększa potencję i poprawia jakość nasienia.

Naturalna słodycz poprawia pracę wątroby i nerek, zmniejsza apetyt na nikotynę. Produkt wzmacnia również układ nerwowy: przyczynia się do normalizacji snu, przywraca siły i łagodzi objawy chronicznego zmęczenia.

Skład chemiczny

Miód w plastrach, którego korzyści i szkody zostały dokładnie przebadane, ma niezwykle bogaty skład. Możesz to sprawdzić, patrząc na tabelę.

Odżywka Ilość w 100 g % normy w 100 g
kalorie 328 kcal 19,5%
Wiewiórki 0,8 grama 1,1%
Węglowodany 80,3 g 38,1%
kwasy organiczne 1,2 grama
Woda 17,4 g 0,7%
Popiół 0,3 g
witaminy
Tiamina 0,01 mg 0,7%
Ryboflawina 0,03 mg 1,7%
Kwas pantotenowy 0,13 mg 2,6%
Pirydoksyna 0,1 mg 5%
Kwas foliowy 15 mikrogramów 3,8%
Witamina C 2 mg 2,2%
biotyna 0,04 µg 0,1%
Witamina PP 0,4 mg 2%
Makroelementy
Potas 36 mg 1,4%
Wapń 14 mg 1,4%
Magnez 3 mg 0,8%
Sód 10 mg 0,8%
Siarka 1 mg 0,1%
Fosfor 18 mg 2,3%
Chlor 19 mg 0,8%
pierwiastki śladowe
Żelazo 0,8 mg 4,4%
Jod 2 mikrogramy 1,3%
Kobalt 0,3 mikrograma 3%
Mangan 0,03 mg 1,5%
Miedź 60 mikrogramów 6%
Fluor 100 mikrogramów 2,5%
Cynk 0,09 mg 0,8%

Absolutnie niemożliwe jest dokładne określenie, co zawiera słodki poczęstunek i w jakiej ilości. Skład może się znacznie różnić w zależności od roślin, z których pszczoły zbierały nektar.

Sposoby konsumpcji

Przed spożyciem naturalnej słodyczy najpierw wyjmuje się ją z plastrów miodu. W tym celu można stosować zarówno profesjonalne, jak i amatorskie miodarki. Aparat ten wygląda jak wirówka, wewnątrz której umieszczone są ramki z miodem. Podczas odkręcania ten ostatni jest wyciskany z plastrów pod wpływem siły odśrodkowej i spływa po ściankach na dno. Jednak ta metoda jest bardziej odpowiednia dla pszczelarzy. Aby otrzymać 0,5 kg czystego produktu, nie ma sensu kupować całego aparatu.

W domu można uzyskać płynny miód za pomocą zwykłej patelni i sitka. Aby to zrobić, musisz najpierw odciąć pokrywki plastrów miodu gorącym nożem, po czym same plastry miodu są umieszczane na sicie znajdującym się na patelni. Stopniowo słodycz spłynie do pojemnika. Oczywiście w tym przypadku nastąpi utrata użytecznego produktu, czego nie można uniknąć.

Miłośnicy miodu mogą go wycisnąć za pomocą prasy (na przykład tej, której używa się do wyciskania soku jabłkowego). Jest to jednak sposób bardzo warunkowy. Ponadto nie każdy ma w domu prasę. Tak więc druga metoda jest uważana za najbardziej optymalny sposób wydobycia niewielkiej ilości miodu z plastrów miodu – za pomocą patelni i sita.

Niektóre źródła zalecają podgrzewanie naturalnej słodyczy w celu wydobycia jej z plastrów miodu. Jest to jednak błędne. Po podgrzaniu do 40 ⁰С lub więcej produkt traci swoje użyteczne właściwości i powstają w nim substancje rakotwórcze.

Sposoby konsumpcji

Przeciwwskazania

Przed spożyciem miodu w plastrach należy dokładnie przestudiować wskazania i przeciwwskazania do stosowania tego produktu.

Zwykle nie zaleca się stosowania słodyczy w obecności:

  • zapalenie żołądka (w ostrej fazie);
  • wrzodziejące zmiany układu pokarmowego;
  • zapalenie trzustki;
  • patologie pęcherzyka żółciowego;
  • kamica moczowa;
  • cukrzyca;
  • hipertermia.

Pacjenci, którzy mają ciężką chorobę wątroby, procesy onkologiczne w organizmie powinni być bardzo ostrożni, aby używać przysmaku.

Jak jeść?

Jak jeść

Doświadczeni pszczelarze twierdzą, że najbardziej przydatne jest używanie tego produktu, gdy jest jeszcze w plastrach. Aby to zrobić, musisz wyciąć z ramki kawałki o wymiarach około 2 x 2 cm i żuć je jak gumę do żucia.

Możesz żuć plastry miodu, aż będą wydzielać słodycz (około 10 minut). Następnie wypluwa się wosk. Nie musisz go połykać, ale jeśli tak się stanie, to w porządku. Wręcz przeciwnie: wosk w niewielkiej dawce, dostając się do organizmu, pełni rolę adsorbentu. Pochłania szkodliwe substancje i wydobywa je.

Nie każdy wie, jak jeść miód w plastrach. Tak więc, używając słodyczy, w żadnym wypadku nie należy zapominać o zalecanych dawkach. Dorosły może zjeść około 80-150 g produktu w ciągu dnia, a dzieci 30-50 g. Ta ilość wystarczy, aby napełnić organizm użytecznymi substancjami, ale nie zaszkodzić.

Produkt najlepiej stosować rano na czczo. Pomoże to dostroić się do nastroju do pracy i naładować energię. Dozwolone są również wieczorne słodycze. W tym drugim przypadku należy to zrobić przed obiadem.

Naturalny przysmak można rozpuścić w ciepłym mleku. Ten napój pomoże Ci się zrelaksować i wyeliminować bezsenność. Spożywanie miodu z chlebem żytnim pomoże przywrócić siły w jak najkrótszym czasie.

Wbrew powszechnemu przekonaniu niewiele osób ma alergię na produkty pszczele. Według statystyk tylko 2% ludzi na świecie ma nietolerancję na naturalne słodycze. A mimo to przed zastosowaniem produktu każdemu zaleca się wykonanie testu na alergię.

Na choroby

Miód w plastrach miodu jest aktywnie wykorzystywany przez tradycyjną medycynę w leczeniu różnych chorób.

Jest to sterylny produkt o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych, co umożliwia zastosowanie go w leczeniu schorzeń okulistycznych. Tak więc podczas leczenia zaćmy i zapalenia spojówek eksperci zalecają rozcieńczenie wodą i wkroplenie gotowej cieczy do oczu. Oczywiście samo wkraplanie nie będzie w stanie wyeliminować patologii, ale uzupełni terapię lekową, a tym samym przybliży powrót do zdrowia.

  • Przy niewydolności sercowo-naczyniowej przydatna jest również naturalna słodycz. Pacjenci w tym przypadku muszą rozcieńczyć go w wodzie (70 g na 1 litr) i pić przez cały dzień. Taka kuracja przez dwa miesiące, nawet u ciężko chorych pacjentów, pozwala na osiągnięcie normalizacji składu krwi i poprawę napięcia układu krążenia, co pozytywnie wpływa na ogólne samopoczucie. Nie bez znaczenia jest również to, że w słodkim przysmaku jest dużo glukozy – najważniejszego materiału energetycznego dla tkanki mięśniowej, w tym mięśnia sercowego. Produkt normalizuje ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko miażdżycy i zakrzepicy.
  • W przypadku patologii górnych dróg oddechowych i astmy pacjentom przepisuje się inhalacje z 20% roztworem miodu. W połączeniu z innymi środkami jest w stanie dać bardzo dobry efekt.
  • Dla pacjentów ze schorzeniami nerek może również pomóc naturalna słodycz. Bardzo ważne jest, aby praktycznie nie zawierał białka i soli, które są w tym przypadku przeciwwskazane. Aby przyspieszyć powrót do zdrowia, pacjenci oddziału urologicznego mogą pić herbatę z dzikiej róży słodzoną 1 łyżką. l. miód.

Opinia ekspertaEgorowa LudmiłaSpecjalista ds. ŻywieniaLecznicze właściwości miodu zawartego w plastrach umożliwiają zastosowanie go w chorobach żołądka, którym towarzyszy zmiana kwasowości soku żołądkowego. Aby więc zahamować produkcję wydzieliny żołądkowej, słodycze należy spożywać 2 godziny przed posiłkiem, a dla pobudzenia bezpośrednio przed jego rozpoczęciem. Zastosowanie lekko ciepłego roztworu miodowo-wodnego pomaga rozrzedzić śluz w żołądku, poprawia strawność pokarmu i zmniejsza kwasowość soku. Jednocześnie zastosowanie zimnego roztworu wręcz przeciwnie, zwiększa kwasowość.

Jaka jest najlepsza uczta?

Który miód jest lepszy

Kupując słodycze, należy wziąć pod uwagę nie tylko osobiste preferencje smakowe, ale także istniejące problemy zdrowotne.

Różne rodzaje produktów nadają się do leczenia różnych chorób. Zauważono, że miód słonecznikowy jest szczególnie przydatny na kolki jelitowe, miód koniczynowy na patologie krwi, miód gryczany na problemy z sercem, miód z koniczyny słodkiej na bezsenność, miód z wierzbownicy na patologie żołądkowo-jelitowe. Najsłynniejszy – miód lipowy w plastrach – stosowany jest w leczeniu przeziębień i grypy, likwiduje problemy z górnymi drogami oddechowymi.

Kupując produkt, należy zwrócić uwagę na fakt, że większość plastrów jest zapieczętowana. Sam odcień plastrów miodu powinien być żółty. Zbyt ciemny wosk oznacza, że ​​nie jest nowy i był wcześniej używany. Taki produkt przyniesie mniejsze korzyści.

Suche grzebienie wskazują, że słodycz była przechowywana zbyt długo. Nie powinieneś kupować rozmrożonego produktu, ponieważ ma mniej przydatnych składników.

Kupując smakołyk, należy wziąć pod uwagę obecność białych robaków. Obecność takich wskazuje, że produkt był przechowywany nieprawidłowo.

Czy można kupić podróbkę?

Panuje opinia, że ​​miód w plastrach nie jest podróbką, a jego skład, a także właściwości użytkowe zależą wyłącznie od regionu geograficznego iz jakich roślin pszczoły zbierają nektar.

Jednak osoba nadal jest w stanie zmienić skład produktu. Zanęcanie owadów syropem cukrowym znacznie obniża jakość przysmaku. Ponadto kompozycja może ucierpieć, jeśli do budowy plastrów użyje się słabej jakości podkładu.

Korzyść

Dla włosów

Jeśli regularnie stosujesz kosmetyki z naturalną słodyczą, możesz w jak najkrótszym czasie uzyskać zdrowe włosy. Pomoże to pozbyć się wszelkiego rodzaju problemów ze skórą głowy, sprawi, że włosy będą miękkie i podatne na układanie oraz zatrzymają łysienie.

Aby osiągnąć pozytywny efekt, przed użyciem produktów do pielęgnacji włosów wystarczy dodać do każdej porcji niewielką ilość słodkiego przysmaku. Już po kilku zabiegach włosy staną się mocniejsze i bardziej nawilżone, a ich wzrost zostanie aktywowany.

Aby przywrócić strukturę włosów, kosmetolodzy zalecają mieszanie miazgi bananowej, miodu i olejku migdałowego, a następnie nakładanie powstałej maski na głowę. To narzędzie przy regularnym stosowaniu pomoże zwiększyć gęstość włosów, nadać włosom objętość i połysk.

Miód przyda się również kobietom, których włosy mają skłonność do rozdwajania się końcówek. Oczywiście produkt nie uratuje już zniszczonych obszarów włosów, ale może zapobiec pojawieniu się nowych problemów.

Aktywne enzymy słodkich przekąsek pozytywnie wpływają na pracę gruczołów łojowych, eliminują łupież. Może być stosowany na każdy rodzaj skóry głowy.

Do twarzy

Miód do twarzy

Miód to doskonałe narzędzie do poprawy cery, zwiększenia elastyczności skóry i likwidacji drobnych zmarszczek.

Kosmetyczki radzą wycisnąć go z plastra miodu, a następnie wymieszać z mlekiem i nasmarować twarz gotową mieszanką. Następnie pozostały wosk można stopić, zwinąć w cienką warstwę i nałożyć na twarz. Sprzyja także odmłodzeniu.

Istnieją różne sposoby wykorzystania miodu w plastrze miodu w celu poprawy kondycji skóry.

Tak więc maska ​​wykonana według następującego przepisu pomoże odżywić skórę przydatnymi substancjami: 5 łyżek. l. woda zmieszana z 2 łyżkami. l. płatki owsiane i zagotować, po czym do mieszaniny dodaje się kolejną 1 łyżeczkę. naturalna słodycz. Gotową maskę nakłada się na twarz na 15 minut, po czym zmywa zimną wodą.

Maska z oliwy z oliwek, miodu i kwaśnej śmietany pomoże nawilżyć skórę. Składniki miesza się w równych proporcjach, po czym powstałą masę nakłada się na skórę. Po 10 minutach mieszaninę zmywa się ciepłą wodą.

Aby wyeliminować nadmiar tłuszczu, płynny miód miesza się z sodą i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki powinny być równe. Gotową maskę nakłada się na 10 minut, po czym zmywa ciepłą wodą.

Korzyści dla ust

Przy regularnym stosowaniu miód pomoże przywrócić skórze ust, czyniąc je miękkimi, jędrnymi, jasnymi i delikatnymi.

Tak więc, przy matowych i suchych ustach, w obecności pęknięć, eksperci zalecają stosowanie peelingu na bazie słodkiej uczty.

Zanim to zrobisz, musisz przymocować do ust serwetkę zanurzoną w ciepłej wodzie. Pomoże to zmiękczyć skórę. Następnie potrzebujesz ½ łyżeczki. wymieszaj cukier z 1 łyżeczką. płynny miód i 5 kropli oliwy z oliwek. Mieszankę tę należy wcierać w skórę ruchami masującymi. Takie działania pomogą usunąć martwe łuski i uelastycznią usta.

Po zakończeniu peelingu na usta można nałożyć witaminową maskę. Odbywa się to w ten sposób: 1 łyżka. l. słodki przysmak zmieszany z ½ łyżki. l. oliwa z oliwek i lek „Aevit”. Powstałą maskę nakłada się przez 10 minut, po czym zmywa.

Zaleca się powtórzyć zabieg 1 raz w ciągu 7 dni.

Przechowywanie

Słodki smakołyk możesz przechowywać w szklanych butelkach lub naczyniach emaliowanych. Optymalna temperatura do tego wynosi + 4-10⁰С, a wilgotność powietrza nie przekracza 50%. Produkt można przechowywać w piwnicy lub w lodówce. Pojemnik, w którym się znajduje, musi być szczelnie zamknięty. Pomoże to zapobiec wchłanianiu obcych zapachów.

Miód o strukturze plastra miodu może być przechowywany przez bardzo długi czas. Z zastrzeżeniem wszelkich zaleceń, okres przydatności do spożycia jest praktycznie nieograniczony. Jednak pszczelarze twierdzą, że optymalny czas przechowywania to 3 lata.

Ewa Wójcik
Autor
Rate author