Mąka amarantowa – korzyści i szkody, jej zastosowanie w kuchni

prawdziwy
W pogoni za zdrowym stylem życia coraz popularniejsze stają się nowe, zdrowe produkty spożywcze. Gotowanie potraw z leczniczych ziół, suszenie ich i stosowanie we wszelkiego rodzaju potrawach pozwala urozmaicić stół dla każdego, kto przestrzega odpowiedniej diety. Jednym z takich produktów jest mąka amarantusowa, której korzyści i szkody są przedmiotem kontrowersji wśród znanych dietetyków. Gotowanie nie ogranicza się już do używania wyłącznie mąki pszennej i żytniej, która zawiera dużo glutenu. Mąka amarantowa jest wykorzystywana na wiele sposobów, jest dobra do żywienia, a nawet leczenia dolegliwości. Spróbujmy dowiedzieć się, jaka jest specyfika tej mąki i do jakich celów może być używana.

Skład i wartość odżywcza mąki z amarantusa

Mąka amarantusowa jest wytwarzana z rośliny amarantusa, pradawnej rośliny zbożowej (rzadka nazwa to amarantus), która przez 8 tysięcy lat była głównym źródłem pożywienia starożytnych Azteków i Inków. Przede wszystkim ziarna amarantusa cenione są za wysoką zawartość białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Smak i aromat wypieków z mąki amarantusowej ma aromat i smak orzechów.

Mąka amarantusa ma sporą kaloryczność na 100 g – 465 Kcal, ale tłuszcze o takiej kaloryczności to tylko 3,9 g, a większość z nich to węglowodany – 67,8 g. Podstawą tłuszczu w ziarnach amarantusa są kwasy tłuszczowe – linolowy, oleinowy , linolenowy. Dzięki tej równowadze nie ma niebezpieczeństwa utraty kontroli nad wagą podczas spożywania tej mąki. 16-20% mąka amarantowa składa się z białka roślinnego. Do zaspokojenia dziennego zapotrzebowania człowieka na białko wystarczy 100 g mąki z amarantusa.

Również ten rodzaj mąki jest bogaty w niezbędne kwasy (przede wszystkim lizynę), pektyny, makro- i mikroelementy. Mąka zawiera wszystkie główne witaminy z grupy PP, B, C, E, a także kwercetynę, rutozyd, trefolinę (flawonoidy) oraz znaczną ilość minerałów.

Interesujący fakt! Amarant po grecku oznacza „kwiat nieśmiertelności” lub „niewiędnący dar”. Dlatego wszystkim produktom z amarantusa, w tym mące, przypisuje się cudowne właściwości, aż do odmłodzenia i długowieczności.

Przydatne właściwości mąki z amarantusa

Produkty z mąki amarantusowej od dawna są wegetarianami, ale ostatnio wielu zwolenników zdrowej diety zainteresowało się tym produktem. Skład odżywczy mąki z amarantusa sprawia, że ​​jest to naprawdę wartościowy produkt spożywczy. Udowodniono, że mąka z ziaren amarantusa ma korzystny wpływ na organizm człowieka:

  • regularne włączanie do jadłospisu mąki z amarantusa pomaga organizmowi utrzymać wagę pod kontrolą;
  • aminokwasy w składzie tej mąki utrzymują prawidłowy poziom cholesterolu, obniżając poziom „złego cholesterolu” we krwi;
  • mąka z nasion amarantusa nie zawiera glutenu, dlatego u osób z nietolerancją glutenu nie wywołuje reakcji alergicznych i jest dopuszczona do użytku;
  • niezastąpiony przy osteoporozie – sprzyja lepszemu wchłanianiu wapnia z pożywienia;
  • bogata w węglowodany mąka amarantusowa normalizuje poziom cukru we krwi;
  • zastosowanie mąki z amarantusa wzmaga perystaltykę jelit dzięki roślinnym błonnikom pokarmowym, usprawnia proces trawienia;
  • mąka amarantusowa usuwa z organizmu toksyny i żużle nagromadzone przez lata, będąc źródłem silnych naturalnych antyoksydantów.

Ten rodzaj mąki jest przydatny dla osób z osłabionym układem odpornościowym, kobiet w pozycji i okresie laktacji.

[vsw id=”7XCoNfBsVSE” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoodtwarzanie=”nie”]

O mące z amarantusa: jaki jest produkt

Właściwy dobór mąki z amarantusa ma ogromne znaczenie, ponieważ jej wartość jako produktu spożywczego zależy od wyglądu, koloru i stanu mąki. Mąka amarantowa, której dobroczynne właściwości są niezaprzeczalne, musi posiadać szereg cech potwierdzających jej wysoką jakość:

  • mąka amarantowa ma szarobrązowy odcień i różni się wyraźnie od zwykłej mąki pszennej w porównaniu wizualnym;
  • mąkę amarantusową można znaleźć w sprzedaży tylko najwyższej jakości, jej mielenie jest drobne i całkowicie jednorodne, bez wtrąceń;
  • mąka z amarantusa ma lekki, przyjemny aromat z nutą orzechową, który jest wyczuwalny zarówno w gotowym wypieku, jak i w suchym, niegotowanym produkcie;
  • tekstura mąki amarantusowej jest lżejsza, przewiewna w porównaniu z mąką zbożową.

Jak wybrać wysokiej jakości mąkę z amarantusa

Po raz pierwszy możesz wybrać opakowanie o masie 200 g. Taka ilość mąki amarantusowej wystarczy, aby ocenić jego smak i zrozumieć, czy ten produkt pasuje do Twojego stołu. Dobrze sprawdziła się mąka amarantowa krajowego producenta.

Wybierając paczkę z mąką amarantusową, weź pod uwagę kilka istotnych wskazówek:

– zwróć uwagę na opakowanie – pożądane jest, aby posiadało okienko do wkładania, przez które można dokładnie obejrzeć zakupiony produkt;

– mąka jest dobrze przechowywana w papierowych opakowaniach, produkt w niej „oddycha” i nie jełcze. Z tego powodu lepiej jest preferować torby papierowe niż plastikowe;

– Doskonałą opcją byłoby opakowanie strunowe na mąkę, które można wielokrotnie otwierać i zamykać, podczas gdy produkt jest zapieczętowany w magazynie.

Okres przechowywania mąki amarantusowej wynosi 18 miesięcy.

Mąka amarantowa: stosować w domowych wypiekach

mąka-marant

Mając wrodzoną alergię na gluten, osoba zmuszona jest odmówić wszelkich wypieków zawierających mąkę z glutenem. Ale mąka z amarantusa ma osobliwość – jest bezglutenowa. Co więcej, zawiera dwa razy więcej niezbędnego aminokwasu lizynę niż mąka pszenna. Chcesz zafundować sobie zdrowe domowe ciasta? Przepisy na gotowanie z mąki amarantowej są najtańsze, które można łatwo poprawić nawet dla początkującej gospodyni.

Przepis 1. Naleśniki na mące amarantowej z mlekiem.

Przygotuj ciasto: ubij 1-2 jajka z 2 łyżkami. cukier, szczypta soli i 500 ml mleka. Do ubitej mieszanki stopniowo dodaje się 200 g mąki amarantusowej, wymieszanej z 1 łyżeczką. proszek do pieczenia. Dodaje się do ciasta 1-2 łyżki. każdy olej roślinny (słonecznikowy, oliwkowy) zapobiegnie przywieraniu ciasta do powierzchni patelni.

Sposób przygotowania: naleśniki zaczynamy piec na rozgrzanej patelni, wylewamy porcjami ciasto i smażymy na złoty kolor. Gotowe gorące naleśniki będą miały niesamowity orzechowy smak. Taki zdrowy przysmak można podawać z gorącą herbatą bez wypełniaczy lub polając miodem i kwaśną śmietaną.

Przepis 2. Naleśniki z mąki amarantowej na kefirze.

Ciasto przygotowujemy: w 0,5 l kefiru dodać 150 g mąki amarantusowej i 1 jajko. Dokładnie ubij, dodaj 1 łyżeczkę. proszek do pieczenia (lub soda gaszona), szczypta soli i 2-3 łyżki. brązowy cukier. Brązowy cukier można zastąpić miodem lub zwykłym cukrem, ale brązowe naleśniki są bardziej pachnące i smaczniejsze.

Przygotowanie: Rozłożyć porcjami na patelni za pomocą łyżki. Smażyć naleśniki na gorącym oleju roślinnym do miękkości, 1-2 minuty z obu stron. Bujne naleśniki na mące z amarantusa dobrze komponują się z dżemem i skondensowanym mlekiem.

Przepis 3. Ciasto z kwaśnej śmietany na mące amarantowej.

Ciasto do gotowania: 3 łyżki. wymieszać mąkę amarantusową z 200 g mąki pszennej, dodać 1 łyżeczkę. proszek do pieczenia i 100 g cukru. Do suchych składników dodać 130 g roztopionego masła, 120 g świeżej śmietany (15-20% tłuszczu), 2 jaja kurze. Ciasto dokładnie wymieszać, powinno być umiarkowanie płynne, o przyjemnym brązowawym odcieniu.

Przygotowanie: Foremkę do ciasta posyp mąką amarantusową lub posmaruj olejem roślinnym. Wlej ciasto do formy, rozprowadź równomiernie w całej objętości. Piecz ciasto przez 40 minut, ustawiając temperaturę na 180 stopni. Ciasto można wkładać zarówno do zimnego, jak i gorącego piekarnika. Gotowe ciasto z kwaśną śmietaną jest wilgotne, podobne do słynnego ciasta brownie.

Wielu, mając do czynienia z takim produktem jak mąka amarantowa, absolutnie nie ma pojęcia, jak go przyjąć. Ale ten rodzaj mąki nie różni się niczym od mąki innych roślin i upraw zbożowych. Mąkę można wykorzystać do panierowania, pieczenia, a nawet prawie na surowo – wystarczy dodać do porannej owsianki czy jajecznicy.

Ewa Wójcik
Autor
Rate author