Lekkie koktajle alkoholowe: przepisy kulinarne

Lekkie koktajle alkoholowe: przepisy kulinarne
Drink:koktajleJak złożyć wniosek:z lodemGłówne składniki:rum, gin, whisky, likiery, lódCzas gotowania:do 30 minutWytrzymałość:do 18°Trudność przygotowania:4

Koktajle alkoholowe mają inną moc, która zależy od ilości alkoholu w napoju. Grupa lekkich koktajli składa się z napojów, których moc nie przekracza 15 stopni.

Zdjęcie przepisu
Składniki:

    Przepisy na najlżejsze koktajle alkoholowe

    Lekkie koktajle alkoholowe cieszą się dużą popularnością nie tylko wśród kobiet, ale także wśród mężczyzn. Dzieje się tak dlatego, że takie napoje można pić w dużych ilościach i nie upijać się.

    Lista najlżejszych koktajli alkoholowych składa się z takich napojów:

    • „Klub Koniczyny”;
    • „Mai Tai”;
    • „Mimoza”;
    • „Radler”;
    • „Mojito”;

    Wódka nie jest zawarta w takich lekkich mieszankach alkoholowych lub występuje w bardzo małych ilościach.

    „Radler”

    Lekkie koktajle alkoholowe: przepisy kulinarne

    Być może jest to najprostszy i najłatwiejszy do przygotowania koktajl o niskiej zawartości alkoholu. Do jego przygotowania potrzebne są tylko dwa składniki – piwo i lemoniada.

    Te składniki do przygotowania „Radler” należy przyjmować po 1 litrze. Wystarczy wymieszać te napoje i podawać na zimno. Proporcje piwa i lemoniady można zmieniać, biorąc pod uwagę preferencje smakowe.

    „Mai Tai”

    Lekkie koktajle alkoholowe: przepisy kulinarne

    Pogarszać:

    • lekki rum – 40 ml;
    • ciemny rum – 20 ml;
    • 15 ml Orange Curacao;
    • syrop migdałowy – 15 ml;
    • limonka – 1/3 owoców;
    • kostki lodu;
    • do dekoracji – gałązka mięty i kawałek ananasa.

    Przepis na napój niskoalkoholowy:

    Wszystkie składniki z wyjątkiem ciemnego rumu umieść w shakerze.

    Dodaj do nich 10 ml świeżego soku z limonki.

    Dobrze wstrząśnij wszystkimi składnikami.

    Za pomocą sitka wlej płyn do schłodzonej szklanki, dodaj ciemny rum i lód.

    Udekoruj gotowe Mai Tai gałązką mięty, plasterkiem ananasa i wstążką skórki limonki.

    „Klub Koniczyny”

    Lekkie koktajle alkoholowe: przepisy kulinarne

    Clover Club ma pikantny smak i zapada w pamięć białą, spienioną górę.

    Pogarszać:

    • 50 ml dżinu;
    • 25 ml syropu malinowego;
    • sok z limonki – 25 ml;
    • białko jajka;
    • kostki lodu.

    Przygotowanie napoju:

    Połącz wszystkie składniki z wyjątkiem lodu w shakerze i wstrząśnij, aż białko utworzy się piany – co najmniej 20 sekund.

    Dodaj kostki lodu do tych składników w shakerze, ubijaj przez kolejne 15-20 sekund.

    Odcedź gotowy Clover Club do schłodzonej szklanki przez sitko.

    W razie potrzeby koktajl można ozdobić listkiem mięty, maliny, truskawki lub wiśni.

    „Mojito”

    Lekkie koktajle alkoholowe: przepisy kulinarne

    Ten klasyczny koktajl o niskiej zawartości alkoholu jest popularny na całym świecie.

    Pogarszać:

    • 40 ml lekkiego rumu;
    • limonkowy;
    • 2 łyżeczki Sahara;
    • 6 gałązek mięty;
    • woda sodowa;
    • kruszony lód – 100 g.

    Przygotuj ten lekki koktajl alkoholowy w domu w następujący sposób:

    Umieść gałązki mięty i cukier na dnie szklanki typu highball.

    Dodaj 30 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki. Dobrze stłumij te elementy za pomocą maddlera.

    Napełnij szklankę kruszonym lodem, dodaj lekki rum i uzupełnij wodą sodową.

    Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki łyżką do koktajli.

    Gotowy napój udekoruj gałązką mięty i plasterkiem limonki przed podaniem.

    Pij Mojito przez słomkę.

    „Mimoza”

    Lekkie koktajle alkoholowe: przepisy kulinarne

    Pogarszać:

    • szampan – 75 ml;
    • 75 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego;
    • plasterek pomarańczy.

    Mimoza krok po kroku:

    Napełnij wysoką szklankę szampanem.

    Ostrożnie wlej sok pomarańczowy.

    Wymieszaj wszystkie składniki łyżką do koktajli.

    Udekoruj gotowy napój plasterkiem pomarańczy.

    Przepisy na inne lekkie koktajle alkoholowe

    „Japoński but”

    Lekkie koktajle alkoholowe: przepisy kulinarne

    Ten lekki koktajl ma jasny, niezapomniany kolor.

    Pogarszać:

    • Likier melonowy Midori – 30 ml;
    • likier pomarańczowy Cointreau – 30 ml;
    • pół cytryny;
    • plasterek melona;
    • kostki lodu.

    Przygotowanie „Japońskiego buta”:

    Wszystkie składniki napoju umieścić w shakerze.

    Do tego pojemnika wyciśnij sok z cytryny, dokładnie wstrząśnij.

    Przelej płyn przez sitko do szklanki.

    Udekoruj gotowy koktajl plasterkiem melona.

    „Złoty Cadillac”

    Lekkie koktajle alkoholowe: przepisy kulinarne

    Pogarszać:

    • Galliano – 20 ml;
    • Likier kakaowy – 20 ml;
    • 20 ml kremu;
    • lód.

    Gotowanie:

    Umieść wszystkie składniki w shakerze.

    Wstrząsaj dokładnie przez 20 sekund.

    Gotowy koktajl przecedzić przez sitko do szklanki.

    „Lek przeciwbólowy”

    Lekkie koktajle alkoholowe: przepisy kulinarne

    Będziesz potrzebować:

    • 60 ml ciemnego rumu;
    • 20 ml soku pomarańczowego;
    • 80 ml soku ananasowego;
    • syrop kokosowy – 20 ml;
    • lód;
    • 2 g posiekanej gałki muszkatołowej;
    • plasterek pomarańczy.

    Napój przygotowywany jest w następujący sposób:

    Wszystkie składniki umieścić w shakerze z lodem.

    Dobrze wstrząśnij shakerem i przelej zawartość do szklanki przez sitko.

    Posyp gałką muszkatołową i udekoruj szklankę pomarańczowym klinem.

    „Niebieska Margarita”

    Lekkie koktajle alkoholowe: przepisy kulinarne

    Pogarszać:

    • złota tequila – 35 ml;
    • 20 ml Blue Curacao;
    • pół limonki;
    • kruszony lód;
    • szczypta soli.

    Metoda gotowania:

    Wlej tequilę i rum do shakera.

    Do tych składników dodaj 15 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki. Dobrze wstrząśnij.

    Wlać napój do szklanki wypełnionej lodem i posolonej.

    Udekoruj szklankę spiralną skórką limonki.

    „Garibaldi”

    Lekkie koktajle alkoholowe: przepisy kulinarne

    Pogarszać:

    • sok pomarańczowy – 100 ml;
    • Campari – 50 ml;
    • plasterek cytryny;
    • kostki lodu.

    Proces gotowania:

    Wlej sok pomarańczowy i lód do shakera i dobrze wstrząśnij.

    Campari wlej do szklanki typu highball i posyp sokiem pomarańczowym z lodem.

    Udekoruj napój plasterkiem cytryny.

    „Śnieżna kula”

    Lekkie koktajle alkoholowe: przepisy kulinarne

    Składniki:

    • likier jajeczny Prawnik – 50 ml;
    • Lemoniada;
    • kostki lodu.

    Przygotowanie „Snowball” w ten sposób:

    Napełnij szklankę typu highball kostkami lodu i wlej do niej likier jajeczny.

    Top z lemoniadą.

    Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj łyżką do koktajli.

    Musisz wypić drinka przez słomkę.

    „Czekoladowy Kowboj”

    Lekkie koktajle alkoholowe: przepisy kulinarne

    Pogarszać:

    • whisky – 15 ml;
    • lody czekoladowe – 30 ml;
    • mleko – 30 ml.

    Gotowanie:

    Wszystkie składniki włożyć do shakera z lodem i dokładnie wstrząsnąć.

    Gotowy napój przecedź do szklanki wykonanej w starym stylu, dodaj więcej lodu.

    „Szarlotka”

    Lekkie koktajle alkoholowe: przepisy kulinarne

    Wymagane składniki:

    • suchy wermut – 30 ml;
    • szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej;
    • 2 łyżki stołowe. l. sok jabłkowy;
    • palony cukier – ½ łyżki. l;
    • lód.

    Proces gotowania:

    Do szklanki włożyć lód, wlać wermut i sok jabłkowy.

    Posyp cynamonem i mieloną gałką muszkatołową.

    „Tropikalna Chusta”

    Lekkie koktajle alkoholowe: przepisy kulinarne

    Pogarszać:

    • 15 ml dżinu;
    • Likier Maraschino – ½ łyżeczki;
    • woda sodowa – do smaku;
    • 1 łyżeczka syrop z granatów;
    • łyżka soku z cytryny;
    • Gałązką mięty.

    Zgodnie z tym przepisem lekki koktajl alkoholowy „Tropical Sling” przygotowuje się w następujący sposób:

    Wszystkie składniki, z wyjątkiem wody sodowej, należy umieścić w wytrząsarce i dobrze wstrząsnąć.

    Przecedź do szklanki przez sitko, dodaj kostki lodu i sodę.

    Podawaj napój przyozdobiony gałązką mięty.

    „Teebak”

    Lekkie koktajle alkoholowe: przepisy kulinarne

    Składniki:

    • rum Bacardi – 15 ml;
    • mocna czarna herbata – 180 ml;
    • sok pomarańczowy – 60 ml;
    • plasterek pomarańczy.

    Przygotowanie „Teebaka” jest bardzo łatwe i szybkie. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, przelać do kufla i udekorować plasterkiem pomarańczy.

    „Różowa wiewiórka”

    Lekkie koktajle alkoholowe: przepisy kulinarne

    Składniki:

    • suchy dżin – 15 ml;
    • Likier śmietankowy Crème de Noyaux – 1 łyżeczka;
    • 30 ml soku z cytryny;
    • lód.

    Gotowanie:

    Wlej gin, likier i sok z cytryny do shakera i dobrze wstrząśnij.

    Wysoką szklankę do samej góry napełnić lodem, na wierzch wlać zawartość shakera i podawać gościom lub samemu rozkoszować się przyjemnym smakiem tego lekkiego napoju.

    „Biskup”

    Lekkie koktajle alkoholowe: przepisy kulinarne

    Składniki:

    • wino bordowe – 120 ml;
    • 1 łyżeczka Romowie;
    • 45 ml soku z cytryny;
    • 60 ml soku pomarańczowego;
    • 1 łyżeczka cukier puder;
    • plasterek pomarańczy.

    Gotowanie:

    Wszystkie składniki z wyjątkiem rumu umieść w szklance typu highball i dobrze wymieszaj.

    Polej rumem i udekoruj plasterkiem pomarańczy.

    Takie proste, smaczne i lekkie koktajle alkoholowe można przygotować w domu, korzystając z niedrogich przepisów.

    Punktacja przepisu: 12.00
    Bardzo źle

    Źle

    Zadowalająco

    Dobry

    W porządku

    Lekkie koktajle alkoholowe: przepisy kulinarne

    Ewa Wójcik
    Autor
    Rate author