Lekkie domowe piwo: przepisy kulinarne

Drink:Piwo

Jak złożyć wniosek:przeziębienie

Główne składniki:woda, chmiel, słód

Czas gotowania:do 7 dni

Wytrzymałość:do 9°

Trudność przygotowania:3

Prawdziwi koneserzy wysokiej jakości jasnego piwa wiedzą, że napój ten powinien być przezroczysty i mieć przyjemną złocistą barwę i przyjemny smak. Pozwala na obecność smaku słodowego, który może być bardzo jasny i wyczuwalny. Zgodnie z recepturą na piwo jasne, jęczmień użyty do warzenia napoju nie jest prażony, a jego okres kiełkowania nie przekracza siedmiu dni.

Zdjęcie przepisu
Składniki:

    • 7,5-8,0 kg słodu;
    • 28-32 litrów wody butelkowanej (źródlanej);
    • 70 g chmielu Styrian Goldings 7,6% alfa;
    • 30 g czeskiego chmielu „Žatetsky”.

Przepis na lekkie piwo w domu

Jak wiadomo, około 90% wszystkich piw jasnych na rynku należy do odmian lager. Dlatego w domu można warzyć jasne piwo według sprawdzonych przez czas receptur, nawet w zwykłym rondlu. Najważniejszą rzeczą jest używanie sterylnych przyborów i wysokiej jakości składników.

Eksperci zalecają stosowanie słodu pszennego i jęczmiennego w proporcji 50:50 do przygotowania chmielowego napoju lekkich odmian chmielu i słodu.

Gotowanie:

  • Do dużego naczynia wlać 1/3 ilości wody wskazanej w przepisie, podpalić i doprowadzić do temperatury 52°C. Ta temperatura jest optymalna dla przejścia przerwy białkowej, podczas której następuje fałdowanie białek w produkcie;
  • Gdy ciecz osiągnie określoną temperaturę graniczną, wyłącz ogień i dodaj słód do pojemnika, dokładnie wymieszaj i pozostaw do pęcznienia przez 15 minut;
  • Po tej przerwie ogień należy ponownie włączyć, a płyn doprowadzić do 62-72 ° C. Jest to niezbędne do rozpoczęcia procesu fermentacji, podczas którego skrobia zawarta w słodzie zostaje scukrzana i powstaje niezbędna pożywka dla drożdży. W tej temperaturze konieczne jest utrzymywanie płynu (brzeczki) przez godzinę;
  • Po przygotowaniu brzeczki należy dać jej krótki odpoczynek trwający dziesięć minut, a następnie odcedzić i wymieszać z pozostałą wodą;
  • Powstały płyn doprowadzić do 80 ° C i gotować przez kolejne 90 minut, dodać chmiel 30 minut przed końcem;
  • Następnie należy jak najszybciej schłodzić napój do 18-20 ° C i wysłać go do fermentacji przez trzy dni. W temperaturze 25°C do płynu dodać drożdże (10-12 g/25 litrów brzeczki).

Możesz sprawdzić gotowość brzeczki za pomocą jodu. Konieczne jest wybranie niewielkiej ilości produktu do próbki i wrzucenie do niej jodu. Jeśli brzeczka nie zmienia koloru na niebieski, jest gotowa.

Istniejące przepisy na przygotowanie tego spienionego napoju na bazie słodu można dostosować w zależności od dostępności surowców i dostępnych możliwości warzenia. Trzeba jednak pamiętać i obserwować wszystkie warunki temperaturowe i czasowe, gdyż od tego zależy jakość i smak powstałego piwa.

Jak zrobić lekkie domowe piwo

Lekkie domowe piwo: przepisy kulinarne

Możesz zrobić domowe piwo w swojej kuchni, korzystając z poniższego przepisu.

Składniki:

  • woda – 32 litry;
  • słód jęczmienny – 5 kg;
  • chmiel – 45 g;
  • drożdże piwne – 25 g;
  • cukier granulowany – 8 gramów na litr.

Gotowanie:

  • Do rondla wlać 25 litrów wody, podgrzać do 80°, zanurzyć zmielony słód, umieszczony wcześniej w gaziku;
  • Zamknij patelnię, trzymaj płyn przez półtorej godziny w temperaturze 65-72 ° C;
  • Podnieś temperaturę do 80°C i trzymaj w niej przyszłe piwo przez pięć minut, wyjmij worek ze słodem, wypłucz go w pozostałej wodzie (7 litrów) i wlej do niego gorącą brzeczkę;
  • Doprowadzić płyn do wrzenia, usunąć piankę, dodać 15 g chmielu;
  • Gotuj przez pół godziny i dodaj kolejne 15 g chmielu;
  • Gotować przez 50 minut i dodać pozostałe 15 g chmielu i gotować przez kwadrans, następnie szybko schłodzić brzeczkę, najlepiej przez pół godziny;
  • Do schłodzonej brzeczki dodać rozcieńczone drożdże piwne i przenieść pojemnik w ciemne miejsce do fermentacji w temperaturze 18-22°C.

Konieczne jest założenie uszczelnienia wodnego i odczekanie dziesięciu dni, po czym piwo należy przefiltrować, dodać cukier, przelać do sterylnych butelek i odstawić na trzy tygodnie w ciemne miejsce o temperaturze od 20 do 23°C, to zaleca się okresowe wstrząsanie butelkami.

Ewa Wójcik
Autor
Rate author