Przepisy na chleb pita z serem i ziołami na obfitą przekąskę
Jeśli lubisz proste przekąski, takie jak tartaletki lub kanapki z serem i świeżymi warzywami, sałatki, to jesteś we właściwym miejscu. Dziś będziemy gotować różne wersje chleba pita, ale każda z nich będzie zawierała świeże zioła i ulubiony słony ser. Jest tak pyszny, że po prostu nie sposób się oprzeć!
Lawasz z serem, ziołami i ogórkiem
Składniki | Ilość |
majonez – | 0,2 l |
ser – | 230 gramów |
mielonego imbiru – | 3 szczypty |
Sól – | smak |
ogórek – | 150 gramów |
lawasz – | 2 szt. |
zmielony czarny pieprz – | smak |
twardy ser – | 80 gramów |
Pietruszka – | 30 gramów |
Czas gotowania: 50 minut | Kalorie na 100 gramów: 296 kcal |
Jak gotować:
Z ryżem na patelni
Lavash z twarogiem i zieleniną na patelni jest uzupełniany przez wiele twardych tartych serów, ale ta opcja jest nieco kosztowna. W ramach oszczędności możesz ugotować na śniadanie tortillę z twarogiem i ryżem. Te słone bułeczki świetnie smakują z kawą.
Najważniejsze w gotowaniu dania nie jest przesadzenie z koperkiem. Jeśli włożysz za dużo tego produktu, zabije on smak pozostałych składników przekąski.
Danie przeznaczone jest na 10-12 porcji.
Skład produktów
Jak gotować
Jak ugotować chleb pita z serem i ziołami na patelni
SKŁADNIKI | NUMER |
jajka | 2 szt. |
cienki lawasz | 2 szt. |
majonez | 30 ml |
zieleń | 30 gramów |
ser | 0,2 kg |
Jak długo trwa 45 minut.
Jaka jest zawartość kalorii – 278 kalorii.
Jak gotować:
Z ogórkiem i oliwkami
Aby nadać potrawie pikantny, pikantny smak, do nadzienia można dodać niewielką ilość pieprzu lub drobno posiekany ząbek czosnku.
Skład produktów
- Pita;
- 2 pikle;
- 100 g oliwek;
- 20 g koperku;
- 200 g twarogu;
- Sól.
Jak gotować
Przepis na bułkę pieczoną w piekarniku
SKŁADNIKI | NUMER |
ser | 250g |
olej roślinny | 15 ml |
Sól | smak |
Pita | 3 szt. |
masło | 80 gramów |
zieleń | 60 gramów |
suluguni | 150 gramów |
czosnek | 2 kawałki |
zmielony czarny pieprz | smak |
Jak długo to 50 minut.
Jaka jest zawartość kalorii – 288 kalorii.
Jak gotować:
Zrób na śniadanie obfity omlet z grzybami.
Pyszna i zdrowa sałatka – warzywny vinaigrette ze śledziem.
Zaskocz swoich gości! Zrób francuskie ciasto cebulowe.
Przepis na przystawkę ze śmietaną w piekarniku
Do przygotowania potrawy używa się masła, którym można posmarować chlebek pita, roztapiając go lub lekko zamrozić masło i zmielić je tarką.
Skład produktów
- 2 chlebki pita;
- 200 g twarogu;
- 150 g sera;
- 200 g kwaśnej śmietany;
- 100 g masła;
- Pietruszka;
- Koperek.
Jak gotować
Wrapy z grillowanych pomidorów i sera
SKŁADNIKI | NUMER |
wiśnia | 4 rzeczy. |
suluguni | 0,2 kg |
olej roślinny | 30 ml |
koperek | 60 gramów |
ser | 300g |
Pita | 5 sztuk. |
Jak długo to 40 minut.
Jaka jest zawartość kalorii – 245 kalorii.
Jak gotować:
Jak ugotować chleb pita z serem, ziołami i grillowanymi pomidorami, zobacz przepis:
Wariant z pomidorami i świeżymi grzybami
SKŁADNIKI | NUMER |
ogórek | 1 szt. |
majonez | 10 ml |
twardy ser | 50g |
Pita | 1 szt. |
Pietruszka | 15 gramów |
Pieczarka | 0,1 kg |
pomidor | 1 szt. |
olej roślinny | 15 gramów |
ser | 140 gramów |
Ile czasu to 1 godzina i 20 minut.
Jaka jest zawartość kalorii – 180 kalorii.
Jak gotować:
Z pomidorami na patelni
Aby klasyczne danie z chleba pita z twarogiem i zieleniną było bardziej satysfakcjonujące, ale nie traciło bogactwa smaku, możesz uzupełnić przystawkę serem, pomidorami, smażąc ciasta na patelni.
Dzięki pomidorom w nadzieniu ciasto wyjdzie soczyste i chrupiące.
Skład produktów
Ilość | składniki |
500 gramów | suluguni |
2 szt. | chleb pita |
2 goździki | czosnek |
50g | masło |
200 gramów | masa twarogowa |
Belka | zieleń |
4 gramy | zmielony czarny pieprz |
1 szt. | pomidory |
4 gramy | chmiel-suneli |
do smażenia | olej roślinny |
Jak gotować
Sztuczki kulinarne
Najczęściej chleb pita z serem i ziołami podaje się zaraz po ugotowaniu. Oczywiście niesamowicie trudno jest oprzeć się takiej przystawce! Ale możesz podawać natychmiast tylko wtedy, gdy posmarowałeś bazę jakimś sosem, a do czasu jej zapakowania już zmiękł.
Gdyby nie było sosu, wszystko będzie suche i nie tak smaczne, jak mogłoby być. Dlatego zaleca się owinięcie rolki folią i włożenie do lodówki na 30-40 minut. Tym razem wystarczy, aby dobrze się moczyło.
Natłuszczoną bułkę należy podać natychmiast, w przeciwnym razie po kilku minutach przystawka zmoknie i zamieni się w owsiankę.
Gorące bułki (z grilla, piekarnika lub patelni) również najlepiej podawać od razu. Będą chrupiące, gdy będą ciepłe, a potem chłodne i nie będą się w żaden sposób różnić od opcji „surowych”.
Będzie bardzo smacznie, jeśli do gotowego chleba pita zostanie podany jakiś sos. Może być pomidorowy, serowy lub na bazie śmietanki, jogurtu, kwaśnej śmietany. Wyobraź sobie, jak apetyczne i pachnące jest dodanie do jogurtu świeżego ogórka, czosnku, koperku i odrobiny soli. Zaryzykuj, nie pożałujesz!
Sekrety robienia chleba pita z serem i ziołami poniżej:
Lawasz z solonym serem i ziołami to bardzo dobre połączenie produktów na przekąskę. Jest niezapomnianie pyszna, zwłaszcza wiosną, kiedy właśnie pojawiła się zieleń. Tak pachnące, jasne i aż prosi się, aby znaleźć się w Twoim koszyku!
Z jajkiem w piekarniku
Do przygotowania dania według przepisu używa się ormiańskich cienkich warstw lawaszu.
Taką przystawkę można podawać na gorąco i schłodzoną, przyozdobioną ziołami.
Skład produktów
- opakowanie cienkiego lawaszu;
- 800 g twarogu 8%;
- 3 jajka;
- 100 g kwaśnej śmietany;
- 30 g masła;
- 25 g nasion sezamu;
- zielenie – koperek, cebula;
- sól pieprz.
Jak gotować
Lawasz z zieleniną
Kategorie przepisów
- Buliony i zupy 6256
- Dania gorące 39637
- Sałatki 16163
- Przekąski 13561
- Napoje 2639
- Sosy 1540
- Pieczenie 30087
- Desery 20774
- Puste 3801
- Naczynia z lawaszu 671
- Gotowanie w airfryer 216
- Kashi 815
- Dekoracje na naczynia 606
- Gotowanie w parowarze 339
- Przygotowanie produktów mlecznych 309
- Gotowanie w multicookerze 2104
- Marynata Panierowana 90
recepty na receptę
- Dla dzieci 68617
- Przepisy na gwiazdy 772
- Przepisy konkursowe
- Na śniadanie 49512
- Na obiad 124456
- Na podwieczorek 45291
- Na świąteczny stół 72643
- Do natury 18342
- Na obiad 120033
- niespodziewani goście 43382
- Przepis na autoklaw 12
- Przepis na maszynę do chleba 1427
- Przepisy od firm 1047
- Posiłki specjalne 24288
Kuchnie narodowe Rozwiń całą listę
- rosyjski 3889
- włoski 2682
- francuski 1783
- ukraiński 1004
- chiński 677
- japoński 464
- Abchaska 23
- Australijski 56
- Austriacki 127
- Azerbejdżański 325
- amerykański 856
- angielski 348
- arabski 250
- argentyński 34
- ormiański 156
- Afrykańska 69
- Baszkirska 2
- białoruski 180
- Belgijski 21
- bułgarski 185
- brazylijski 40
- Buriacka 13
- walijski 5
- węgierski 170
- wietnamski 55
- Hawajski 10
- Holenderski 48
- grecki 557
- gruziński 466
- duński 41
- żydowski 262
- Egipski 50
- Indyjska 410
- iracki 5
- irański 35
- irlandzki 47
- islandzki 1
- hiszpański 415
- Kaukaski 232
- kazachski 80
- Kałmycka 3
- kanadyjski 52
- Komi 16
- Koreański 295
- Kubański 27
- kurdyjski 5
- łotewski 68
- litewski 45
- Maghreb 139
- Malezyjski 30
- marokański 97
- Meksykański 240
- mołdawski 81
- mongolski 4
- niemiecki 830
- Norweski 50
- Peruwiański 10
- polski 152
- Portugalski 145
- rumuński 33
- syryjski 59
- tadżycki 24
- tajski 176
- Tatarskiej 94
- Tunezyjska 20
- turecki 474
- uzbecki 273
- Uralska 16
- fiński 75
- chorwacki 6
- czeski 124
- chilijski 13
- szwedzki 118
- Szwajcarski 89
- szkocki 42
- estoński 73
- Jugosłowiańska 48
Sery – przepisy kulinarne
Kategorie przepisów
- Buliony i zupy 6256
- Dania gorące 39637
- Sałatki 16163
- Przekąski 13561
- Napoje 2639
- Sosy 1540
- Pieczenie 30087
- Desery 20774
- Puste 3801
- Naczynia z lawaszu 671
- Gotowanie w airfryer 216
- Kashi 815
- Dekoracje na naczynia 606
- Gotowanie w parowarze 339
- Przygotowanie produktów mlecznych 309
- Gotowanie w multicookerze 2104
- Marynata Panierowana 90
recepty na receptę
- Dla dzieci 68617
- Przepisy na gwiazdy 772
- Przepisy konkursowe
- Na śniadanie 49512
- Na obiad 124456
- Na podwieczorek 45291
- Na świąteczny stół 72643
- Do natury 18342
- Na obiad 120033
- niespodziewani goście 43382
- Przepis na autoklaw 12
- Przepis na maszynę do chleba 1427
- Przepisy od firm 1047
- Posiłki specjalne 24288
Kuchnie narodowe Rozwiń całą listę
- rosyjski 3889
- włoski 2682
- francuski 1783
- ukraiński 1004
- chiński 677
- japoński 464
- Abchaska 23
- Australijski 56
- Austriacki 127
- Azerbejdżański 325
- amerykański 856
- angielski 348
- arabski 250
- argentyński 34
- ormiański 156
- Afrykańska 69
- Baszkirska 2
- białoruski 180
- Belgijski 21
- bułgarski 185
- brazylijski 40
- Buriacka 13
- walijski 5
- węgierski 170
- wietnamski 55
- Hawajski 10
- Holenderski 48
- grecki 557
- gruziński 466
- duński 41
- żydowski 262
- Egipski 50
- Indyjska 410
- iracki 5
- irański 35
- irlandzki 47
- islandzki 1
- hiszpański 415
- Kaukaski 232
- kazachski 80
- Kałmycka 3
- kanadyjski 52
- Komi 16
- Koreański 295
- Kubański 27
- kurdyjski 5
- łotewski 68
- litewski 45
- Maghreb 139
- Malezyjski 30
- marokański 97
- Meksykański 240
- mołdawski 81
- mongolski 4
- niemiecki 830
- Norweski 50
- Peruwiański 10
- polski 152
- Portugalski 145
- rumuński 33
- syryjski 59
- tadżycki 24
- tajski 176
- Tatarskiej 94
- Tunezyjska 20
- turecki 474
- uzbecki 273
- Uralska 16
- fiński 75
- chorwacki 6
- czeski 124
- chilijski 13
- szwedzki 118
- Szwajcarski 89
- szkocki 42
- estoński 73
- Jugosłowiańska 48
Lawasz z serem i zieleniną
1. Przede wszystkim gotujemy jajka na twardo, do których je myjemy, wkładamy do rondla, napełniamy wodą, aby były nią całkowicie pokryte. Postaw garnek na dużym ogniu, zagotuj wodę. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i gotuj jajka przez 10 minut. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia i wyślij jajka pod zimną wodę, aby szybciej ostygły i były lepiej oczyszczone. 2. Gdy jajka ostygną, obierz je i trzy na grubej tarce. 3. Pietruszkę dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowymi ręcznikami i drobno posiekać. 4. Ser trzy na grubej tarce. Jeśli ser jest kruchy, wystarczy go zagnieść widelcem. 5. Lawasz wyjmuje się z opakowania i oba arkusze układa się na powierzchni roboczej. 6. Nasmaruj powierzchnię chleba pita majonezem, a następnie posyp posiekaną natką pietruszki. Spróbuj rozprowadzić równomiernie wszystkie składniki na powierzchni chleba pita. 7. Ułóż starte jajka na majonezie i pietruszce. 8. Na jajka położyć starty (tłuczony) ser, równą warstwą. 9. Teraz zamieniamy chleb pita w bułki. Staramy się, aby bułki były pulchne, inaczej nadzienie wyleje się podczas krojenia. Można tego uniknąć przez podgrzewanie – podczas smażenia ser stopi się i utrzyma bułeczki od wewnątrz, a jednocześnie nada nowe odcienie smaku gotowemu daniu. 10. Pokrój przygotowane bułki na kawałki (każda na trzy części). To wszystko – pyszne danie gotowe! Możesz podać go jako przekąskę lub możesz zabrać ze sobą bułki do pracy lub szkoły jako przekąskę. Te bułeczki świetnie smakują zarówno na zimno, jak i na gorąco. Smacznego! Ułóż starte jajka na majonezie i pietruszce. 8. Na jajka położyć starty (tłuczony) ser, równą warstwą. 9. Teraz zamieniamy chleb pita w bułki. Staramy się, aby bułki były pulchne, inaczej nadzienie wyleje się podczas krojenia. Można tego uniknąć przez podgrzewanie – podczas smażenia ser stopi się i utrzyma bułeczki od wewnątrz, a jednocześnie nada nowe odcienie smaku gotowemu daniu. 10. Pokrój przygotowane bułki na kawałki (każda na trzy części). To wszystko – pyszne danie gotowe! Możesz podać go jako przekąskę lub możesz zabrać ze sobą bułki do pracy lub szkoły jako przekąskę. Te bułeczki świetnie smakują zarówno na zimno, jak i na gorąco. Smacznego! Ułóż starte jajka na majonezie i pietruszce. 8. Na jajka położyć starty (tłuczony) ser, równą warstwą. 9. Teraz zamieniamy chleb pita w bułki. Staramy się, aby rolki były gęste, inaczej nadzienie wyleje się podczas krojenia. Można tego uniknąć przez podgrzewanie – podczas smażenia ser stopi się i utrzyma bułeczki od wewnątrz, a jednocześnie nada nowe odcienie smaku gotowemu daniu. 10. Pokrój przygotowane bułki na kawałki (każda na trzy części). To wszystko – pyszne danie gotowe! Możesz podać go jako przekąskę lub możesz zabrać ze sobą bułki do pracy lub szkoły jako przekąskę. Te bułeczki świetnie smakują zarówno na zimno, jak i na gorąco. Smacznego! Teraz toczymy bułki pita. Staramy się, aby bułki były pulchne, inaczej nadzienie wyleje się podczas krojenia. Można tego uniknąć przez podgrzewanie – podczas smażenia ser stopi się i utrzyma bułeczki od wewnątrz, a jednocześnie nada nowe odcienie smaku gotowemu daniu. 10. Pokrój przygotowane bułki na kawałki (każda na trzy części). To wszystko – pyszne danie gotowe! Możesz podać go jako przekąskę lub możesz zabrać ze sobą bułki do pracy lub szkoły jako przekąskę. Te bułeczki świetnie smakują zarówno na zimno, jak i na gorąco. Smacznego! Teraz toczymy bułki pita. Staramy się, aby bułki były pulchne, inaczej nadzienie wyleje się podczas krojenia. Można tego uniknąć przez podgrzewanie – podczas smażenia ser stopi się i utrzyma bułeczki od wewnątrz, a jednocześnie nada nowe odcienie smaku gotowemu daniu. 10. Pokrój przygotowane bułki na kawałki (każda na trzy części). To wszystko – pyszne danie gotowe! Możesz podać go jako przekąskę lub możesz zabrać ze sobą bułki do pracy lub szkoły jako przekąskę. Te bułeczki świetnie smakują zarówno na zimno, jak i na gorąco. Smacznego! Przygotowane bułki kroimy na kawałki (każda na trzy części). To wszystko – pyszne danie gotowe! Możesz podać go jako przekąskę lub możesz zabrać ze sobą bułki do pracy lub szkoły jako przekąskę. Te bułeczki świetnie smakują zarówno na zimno, jak i na gorąco. Smacznego!
Achma: ser w chlebie pita w piekarniku
Danie przygotowywane jest w dużej formie, dlatego powinien być co najmniej 1 duży arkusz lawaszu o wadze 200g.
Chleb pita z serem feta i ziołami wysyłamy do nagrzanego piekarnika, aby piec w temperaturze 190ºС przez 30 minut.
Podawaj zapiekankę, pozwalając jej trochę ostygnąć, aby była wygodna do krojenia.
Gorąca bułka z lawaszu z serem i pomidorami (fotoprzepis)
Roladki Lavash z nadzieniem najczęściej wykonywane są w formie zimnej przystawki. Ponieważ cienki ormiański lawasz ma neutralny smak, nadzienia mogą być bardzo różne: mięsne, rybne, warzywne, grzybowe. Oznacza to, że przepisy na dania z lawaszu są zawsze świetną okazją, by nasza kulinarna wyobraźnia wzniosła się wysoko. Ten lot nie powinien ograniczać się do zimnych przystawek, które mają zaostrzyć apetyt. Lawasz może być również używany jako danie główne. Na przykład możesz zrobić gorącą bułkę nadziewaną serem, ziołami i pomidorami.
Z pewnością taka gorąca pita jest idealna na śniadanie. Aby go przygotować, potrzebujemy minimum wysiłku i następujących prostych produktów:
Pomidora i ser kroimy w długie słupki. Drobno posiekaj warzywa.
Przygotowaliśmy dwie porcje bułki, ale mieliśmy tylko jedną pitę. Musiałem podzielić ciasto na dwie części. Oczywiście można zrolować dobre bułki z całych tortilli. I możesz specjalnie włożyć mniej farszu do połówek pity.
Zaczynamy formować bułkę. Najpierw ułóż posiekane warzywa.
Następnie plastry pomidorów lekko posypane solą i przyprawami. Najważniejsze, żeby nie przesadzać, ponieważ ser jest również słony.
Na wierzchu pomidorów kładziemy paluszki serowe.
Chleb pita z farszem toczymy w bułki…
…i smażymy je z obu stron na patelni na oleju roślinnym.
Piecz bułki na małym lub średnim ogniu. Jeśli ogień zostanie wzmocniony, chleb pita spali się na wierzchu, a ser w środku nie zdąży się stopić.
Gorąca bułka z lawaszu z serem i pomidorami gotowa! Możesz usiąść przy stole.