Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Przepisy na chleb pita z serem i ziołami na obfitą przekąskę

Jeśli lubisz proste przekąski, takie jak tartaletki lub kanapki z serem i świeżymi warzywami, sałatki, to jesteś we właściwym miejscu. Dziś będziemy gotować różne wersje chleba pita, ale każda z nich będzie zawierała świeże zioła i ulubiony słony ser. Jest tak pyszny, że po prostu nie sposób się oprzeć!
Lawasz z serem, ziołami i ogórkiem

Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Składniki Ilość
majonez – 0,2 l
ser – 230 gramów
mielonego imbiru – 3 szczypty
Sól – smak
ogórek – 150 gramów
lawasz – 2 szt.
zmielony czarny pieprz – smak
twardy ser – 80 gramów
Pietruszka – 30 gramów
Czas gotowania: 50 minut Kalorie na 100 gramów: 296 kcal

Jak gotować:

  • Wyjmij ser z opakowania i zetrzyj na tarce dowolnej wielkości.
  • Ser otwieramy, spuszczamy z niego solankę, rozcieramy widelcem lub tarką. To zależy od konsystencji produktu. Jeśli jest zbyt miękki – zagnieść, jeśli twardy – zetrzyj.

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

  • Pietruszkę opłukać, drobno posiekać toporkiem kuchennym.
  • Połącz ser, ser, pietruszkę, majonez, sól i czarny pieprz z imbirem.

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

  • Ogórek umyć, odciąć końce.
  • Następnie obierz, jeśli to konieczne (jeśli np. skórka jest gorzka) i pokrój w plasterki.
  • Otwórz chleb pita, posmaruj nadzieniem serowym.

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

  • Zawiń je w ciasną rolkę, zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

  • Po 30 minutach wyjąć, pokroić na porcje i podać.
  • 5 dań z grilla Lavash, które możesz zjeść bez widelca i noża

    5 dań z grilla Lavash, które możesz zjeść bez widelca i noża

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Z ryżem na patelni

    Lavash z twarogiem i zieleniną na patelni jest uzupełniany przez wiele twardych tartych serów, ale ta opcja jest nieco kosztowna. W ramach oszczędności możesz ugotować na śniadanie tortillę z twarogiem i ryżem. Te słone bułeczki świetnie smakują z kawą.

    Najważniejsze w gotowaniu dania nie jest przesadzenie z koperkiem. Jeśli włożysz za dużo tego produktu, zabije on smak pozostałych składników przekąski.

    Danie przeznaczone jest na 10-12 porcji.

    Skład produktów

  • Lawasz – 2 szt.
  • Ryż gotowany – 200 g.
  • Twarożek – 200-300 g.
  • Świeży koperek – kilka gałązek.
  • Jajka na twardo – 2 szt.
  • Sól – 4 g.
  • Surowe jajko – 1 szt.
  • Olej roślinny.
  • Jak gotować

  • Jajka należy posiekać w drobną kostkę, a koperek posiekać.

    Lavash z twarogiem i ziołami na patelni, w piekarniku, w powolnej kuchence. Przepis z serem, czosnkiem, ogórkiem, czerwoną rybą

    Lavash z twarogiem i ziołami na patelni, w piekarniku, w powolnej kuchence. Przepis z serem, czosnkiem, ogórkiem, czerwoną rybą

  • Każdą warstwę chleba pita należy pokroić na 6 pasków i nadziewać zgodnie z zasadą gołąbków zawiniętych w bułkę. Nie musisz wkładać dużo nadzienia, inaczej chlebek pita pęknie.
  • Wszystkie półfabrykaty należy zanurzyć we wstępnie ubitym jajku i smażyć na gorącej patelni z olejem roślinnym przez około kilka minut, aby uzyskać równomierną chrupiącą skórkę.
  • Gotowe bułki pita można podawać ze śmietaną, grillem, dowolnym napojem.
  • Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Jak ugotować chleb pita z serem i ziołami na patelni

    SKŁADNIKI NUMER
    jajka 2 szt.
    cienki lawasz 2 szt.
    majonez 30 ml
    zieleń 30 gramów
    ser 0,2 kg

    Jak długo trwa 45 minut.

    Jaka jest zawartość kalorii – 278 kalorii.

    Jak gotować:

  • Otwórz chleb pita, posmaruj je majonezem za pomocą pędzla.
  • Opłucz warzywa, drobno posiekaj ostrym nożem.
  • Posyp oba chlebki pita, ale pamiętaj, aby równomiernie.
  • Włóż jajka do rondla i napełnij je wodą do samej góry.
  • Włóż piec, włącz ogień i zagotuj zawartość.
  • Od tego momentu zmniejsz ogień do średniego i gotuj jajka przez piętnaście minut.
  • Następnie ostudź je, obierz i zetrzyj.
  • Rozłóż powstałe żetony na zielenie.
  • Pozbądź się solanki, posiekaj widelcem lub tarką.
  • Ser w ten sam sposób rozłożyć na chlebie pita.
  • Oba chlebki pita zawiń w bułki, pokrój na porcje.
  • Włóż je na suchą patelnię, ale pamiętaj, aby ją podgrzać.
  • Smaż na złoty kolor z obu stron (około minuty z każdej strony) i podawaj.
  • Z ogórkiem i oliwkami

    Aby nadać potrawie pikantny, pikantny smak, do nadzienia można dodać niewielką ilość pieprzu lub drobno posiekany ząbek czosnku.

    Skład produktów

    • Pita;
    • 2 pikle;
    • 100 g oliwek;
    • 20 g koperku;
    • 200 g twarogu;
    • Sól.

    Jak gotować

  • Koperek i twarożek należy posiekać blenderem, solą.

    Lavash z twarogiem i ziołami na patelni, w piekarniku, w powolnej kuchence. Przepis z serem, czosnkiem, ogórkiem, czerwoną rybą

    Lavash z twarogiem i ziołami na patelni, w piekarniku, w powolnej kuchence. Przepis z serem, czosnkiem, ogórkiem, czerwoną rybą

  • Ogórek należy drobno posiekać i przesłać do twarogu, wymieszać.
  • Oliwki trzeba będzie pokroić na półpierścienie i przełożyć na resztę składników dania.
  • Lavash należy ułożyć na stole i posmarować na całej powierzchni kompozycją twarogową, zawiniętą w rolkę, mocno dociskając.
  • Patelnię należy podgrzać i smażyć chleb pita ze wszystkich stron przez 1 minutę. na złoty kolor.
  • Przepis na bułkę pieczoną w piekarniku

    SKŁADNIKI NUMER
    ser 250g
    olej roślinny 15 ml
    Sól smak
    Pita 3 szt.
    masło 80 gramów
    zieleń 60 gramów
    suluguni 150 gramów
    czosnek 2 kawałki
    zmielony czarny pieprz smak

    Jak długo to 50 minut.

    Jaka jest zawartość kalorii – 288 kalorii.

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Jak gotować:

  • Opłucz zielenie pod bieżącą wodą, drobno posiekaj.
  • Obierz czosnek, odetnij suche kucyki.
  • Pomiń plastry przez zgniecenie i odłóż na bok.
  • Suluguni pozbądź się opakowania, zetrzyj na dowolnej tarce.
  • Odcedź solankę z sera i zagnieć lub zetrzyj, jeśli jest wystarczająco gęsta.
  • Jeśli olej nadal znajduje się w lodówce, wyjmij go i zetrzyj. Jeśli już się rozgrzał w temperaturze pokojowej, natychmiast włóż go do miski.
  • Dodaj suluguni, brynzę i dobrze wymieszaj.
  • W razie potrzeby posolić masę i doprawić czarnym pieprzem.
  • Do sera wlej zielenie i czosnek, wszystko połącz.
  • Powstałą masą serową posmaruj chleb pita i zwiń w bułki.
  • Umieść je w naczyniu do pieczenia i posmaruj olejem roślinnym ze wszystkich stron za pomocą pędzla do gotowania.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor.
  • Zrób na śniadanie obfity omlet z grzybami.

    Pyszna i zdrowa sałatka – warzywny vinaigrette ze śledziem.

    Zaskocz swoich gości! Zrób francuskie ciasto cebulowe.

    Przepis na przystawkę ze śmietaną w piekarniku

    Do przygotowania potrawy używa się masła, którym można posmarować chlebek pita, roztapiając go lub lekko zamrozić masło i zmielić je tarką.

    Skład produktów

    • 2 chlebki pita;
    • 200 g twarogu;
    • 150 g sera;
    • 200 g kwaśnej śmietany;
    • 100 g masła;
    • Pietruszka;
    • Koperek.

    Jak gotować

  • Zieloni należy posiekać, ser zetrzeć za pomocą małej tarki, następnie produkty połączyć kładąc na nich twarożek.
  • Nadzienie należy podzielić na 4 porcje, a płatki chleba pita przeciąć na pół.
  • Jedną warstwę chleba pita należy posmarować 50 g kwaśnej śmietany, równomiernie rozprowadzić kompozycję twarogową i posypać tartym serem, a następnie owinąć arkusz 3 razy.
  • Będziesz musiał ułożyć pergamin na blasze do pieczenia, położyć na nim starte masło, a następnie położyć zawinięte bułeczki i posypać tartym masłem na wierzchu.
  • Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180℃ i pieczemy bułki przez około 10 minut, aż wierzch się zarumieni.
  • Podczas serwowania danie należy pokroić na 3 porcje i przybrać gałązkami zieleni.
  • Wrapy z grillowanych pomidorów i sera

    SKŁADNIKI NUMER
    wiśnia 4 rzeczy.
    suluguni 0,2 kg
    olej roślinny 30 ml
    koperek 60 gramów
    ser 300g
    Pita 5 sztuk.

    Jak długo to 40 minut.

    Jaka jest zawartość kalorii – 245 kalorii.

    Jak gotować:

  • Koper opłucz, drobno posiekaj.
  • Suluguni rozpakuj i zetrzyj na grubej lub średniej tarce.
  • Odcedź solankę z sera i zrób to samo, ale tylko jeśli ser jest twardy. Jeśli jest miękki, ugniataj go najzwyklejszym widelcem.
  • Wymieszaj ser i zioła do uzyskania gładkości. Oznacza to, że zielenie powinny być równomiernie rozmieszczone w masie.
  • Umyj pomidory pod bieżącą wodą, usuń szypułki i szypułki.
  • Pokrój każde warzywo na pół, a następnie na pół-pierścienie ostrym nożem.
  • Rozłóż chleb pita i połóż jedną piątą masy serowej na jednym brzegu.
  • Rozłóż taką samą liczbę pomidorów na wierzchu i zawiń wszystko w ciasną rolkę.
  • Powtórz ten proces z resztą chleba pita i nadzieniem.
  • Gotowe bułki przenieś na grill i umieść je na grillu.
  • Piecz przez dziesięć minut pod tlącym się węglem, nie zapominając o odwróceniu rusztu.
  • Jak ugotować chleb pita z serem, ziołami i grillowanymi pomidorami, zobacz przepis:

    Wariant z pomidorami i świeżymi grzybami

    SKŁADNIKI NUMER
    ogórek 1 szt.
    majonez 10 ml
    twardy ser 50g
    Pita 1 szt.
    Pietruszka 15 gramów
    Pieczarka 0,1 kg
    pomidor 1 szt.
    olej roślinny 15 gramów
    ser 140 gramów

    Ile czasu to 1 godzina i 20 minut.

    Jaka jest zawartość kalorii – 180 kalorii.

    Jak gotować:

  • Umyj pomidora pod bieżącą wodą i usuń łodygę.
  • Pokrój w drobną kostkę i przelej do małego pojemnika.
  • Opłucz ogórek i usuń szypułki.
  • W razie potrzeby oderwij skórkę (jeśli na przykład jest gorzka).
  • Następnie pokrój owoce w kostkę.
  • Pietruszkę umyć, osuszyć, a następnie posiekać siekierą kuchenną.
  • Połącz z pomidorem i ogórkiem w tym samym pojemniku.
  • Wyjmij ser z opakowania, zetrzyj.
  • Odsącz solankę z sera, sam ser ugniataj lub zetrzyj – wszystko zależy od konsystencji produktu.
  • Oczyść grzyby z folii, liści, gałązek i innych resztek.
  • Przytnij każdą nogę, a następnie posiekaj w kostkę.
  • Wlej olej na patelnię, podgrzej.
  • Wlej pieczarki i gotuj najpierw, aż płyn odparuje, a następnie na złoty kolor.
  • Ostudzić i dobrze wymieszać z warzywami.
  • Otwórz chleb pita i połóż na nim nadzienie warzywne z grzybami i ziołami.
  • Następnie zawiń go w rolkę i folię spożywczą.
  • Włóż do lodówki na 35-40 minut w celu impregnacji.
  • Następnie wyjmij, rozpakuj, pokrój na porcje i podawaj.
  • Z pomidorami na patelni

    Aby klasyczne danie z chleba pita z twarogiem i zieleniną było bardziej satysfakcjonujące, ale nie traciło bogactwa smaku, możesz uzupełnić przystawkę serem, pomidorami, smażąc ciasta na patelni.

    Lavash z twarogiem i ziołami na patelni, w piekarniku, w powolnej kuchence. Przepis z serem, czosnkiem, ogórkiem, czerwoną rybą

    Lavash z twarogiem i ziołami na patelni, w piekarniku, w powolnej kuchence. Przepis z serem, czosnkiem, ogórkiem, czerwoną rybą

    Dzięki pomidorom w nadzieniu ciasto wyjdzie soczyste i chrupiące.

    Skład produktów

    Ilość składniki
    500 gramów suluguni
    2 szt. chleb pita
    2 goździki czosnek
    50g masło
    200 gramów masa twarogowa
    Belka zieleń
    4 gramy zmielony czarny pieprz
    1 szt. pomidory
    4 gramy chmiel-suneli
    do smażenia olej roślinny

    Jak gotować

  • Początkowo trzeba zmielić ser suluguni za pomocą tarki z dużą komórką i włożyć do głębokiej miski.
  • Do sera trzeba będzie dodać posiekany czosnek, przyprawy i zmiękczone masło.
  • Twarożek należy zagnieść widelcem i przełożyć na przygotowane składniki.
  • Zieloni należy umyć, a następnie drobno posiekać.
  • Pomidory należy opłukać, pokroić w plastry lub kostkę i przesłać do pojemnika na nadzienie.

    Lavash z twarogiem i ziołami na patelni, w piekarniku, w powolnej kuchence. Przepis z serem, czosnkiem, ogórkiem, czerwoną rybą

    Lavash z twarogiem i ziołami na patelni, w piekarniku, w powolnej kuchence. Przepis z serem, czosnkiem, ogórkiem, czerwoną rybą

  • Powstałą kompozycję serową trzeba będzie wymieszać, przesunąć ½ części na warstwę, owinąć w kształt koperty i wysłać na patelnię, posmarowaną olejem, usmażyć z obu stron, aż powstanie złota skorupa.
  • Gotowe ciasta należy ułożyć na serwetce, aby wykluczyć nadmiar tłuszczu.
  • Natychmiast podawaj przystawkę do stołu, ale możesz ją wstępnie schłodzić.
  • Sztuczki kulinarne

    Najczęściej chleb pita z serem i ziołami podaje się zaraz po ugotowaniu. Oczywiście niesamowicie trudno jest oprzeć się takiej przystawce! Ale możesz podawać natychmiast tylko wtedy, gdy posmarowałeś bazę jakimś sosem, a do czasu jej zapakowania już zmiękł.

    Gdyby nie było sosu, wszystko będzie suche i nie tak smaczne, jak mogłoby być. Dlatego zaleca się owinięcie rolki folią i włożenie do lodówki na 30-40 minut. Tym razem wystarczy, aby dobrze się moczyło.

    Natłuszczoną bułkę należy podać natychmiast, w przeciwnym razie po kilku minutach przystawka zmoknie i zamieni się w owsiankę.

    Gorące bułki (z grilla, piekarnika lub patelni) również najlepiej podawać od razu. Będą chrupiące, gdy będą ciepłe, a potem chłodne i nie będą się w żaden sposób różnić od opcji „surowych”.

    Będzie bardzo smacznie, jeśli do gotowego chleba pita zostanie podany jakiś sos. Może być pomidorowy, serowy lub na bazie śmietanki, jogurtu, kwaśnej śmietany. Wyobraź sobie, jak apetyczne i pachnące jest dodanie do jogurtu świeżego ogórka, czosnku, koperku i odrobiny soli. Zaryzykuj, nie pożałujesz!

    Sekrety robienia chleba pita z serem i ziołami poniżej:

    Lawasz z solonym serem i ziołami to bardzo dobre połączenie produktów na przekąskę. Jest niezapomnianie pyszna, zwłaszcza wiosną, kiedy właśnie pojawiła się zieleń. Tak pachnące, jasne i aż prosi się, aby znaleźć się w Twoim koszyku!

    Z jajkiem w piekarniku

    Do przygotowania dania według przepisu używa się ormiańskich cienkich warstw lawaszu.

    Lavash z twarogiem i ziołami na patelni, w piekarniku, w powolnej kuchence. Przepis z serem, czosnkiem, ogórkiem, czerwoną rybą

    Lavash z twarogiem i ziołami na patelni, w piekarniku, w powolnej kuchence. Przepis z serem, czosnkiem, ogórkiem, czerwoną rybą

    Taką przystawkę można podawać na gorąco i schłodzoną, przyozdobioną ziołami.

    Skład produktów

    • opakowanie cienkiego lawaszu;
    • 800 g twarogu 8%;
    • 3 jajka;
    • 100 g kwaśnej śmietany;
    • 30 g masła;
    • 25 g nasion sezamu;
    • zielenie – koperek, cebula;
    • sól pieprz.

    Jak gotować

  • Cebulę i koperek należy opłukać, wysuszyć, drobno posiekać i przesłać do miski z twarogiem, wymieszać kompozycję.
  • Jajko ubić na masę, doprawić solą i pieprzem.
  • Warstwę chleba pita trzeba posmarować zmiękczonym masłem, położyć na wierzchu twarożek i zwinąć.
  • Pokrój bułkę na kawałki wielkości blachy do pieczenia, posmaruj olejem i ułóż półfabrykaty.
  • Do nalewania należy zabić śmietanę 2 jajkami, wlać na nią bułki, a następnie posypać sezamem na wierzchu i wysłać do pieczenia przez 20-25 minut. w nagrzanym piekarniku do 180 ℃ do złocistego brązu.
  • Lawasz z zieleniną

    Kategorie przepisów

    • Buliony i zupy 6256
    • Dania gorące 39637
    • Sałatki 16163
    • Przekąski 13561
    • Napoje 2639
    • Sosy 1540
    • Pieczenie 30087
    • Desery 20774
    • Puste 3801
    • Naczynia z lawaszu 671
    • Gotowanie w airfryer 216
    • Kashi 815
    • Dekoracje na naczynia 606
    • Gotowanie w parowarze 339
    • Przygotowanie produktów mlecznych 309
    • Gotowanie w multicookerze 2104
    • Marynata Panierowana 90

    recepty na receptę

    • Dla dzieci 68617
    • Przepisy na gwiazdy 772
    • Przepisy konkursowe
    • Na śniadanie 49512
    • Na obiad 124456
    • Na podwieczorek 45291
    • Na świąteczny stół 72643
    • Do natury 18342
    • Na obiad 120033
    • niespodziewani goście 43382
    • Przepis na autoklaw 12
    • Przepis na maszynę do chleba 1427
    • Przepisy od firm 1047
    • Posiłki specjalne 24288

    Kuchnie narodowe Rozwiń całą listę

    • rosyjski 3889
    • włoski 2682
    • francuski 1783
    • ukraiński 1004
    • chiński 677
    • japoński 464
    • Abchaska 23
    • Australijski 56
    • Austriacki 127
    • Azerbejdżański 325
    • amerykański 856
    • angielski 348
    • arabski 250
    • argentyński 34
    • ormiański 156
    • Afrykańska 69
    • Baszkirska 2
    • białoruski 180
    • Belgijski 21
    • bułgarski 185
    • brazylijski 40
    • Buriacka 13
    • walijski 5
    • węgierski 170
    • wietnamski 55
    • Hawajski 10
    • Holenderski 48
    • grecki 557
    • gruziński 466
    • duński 41
    • żydowski 262
    • Egipski 50
    • Indyjska 410
    • iracki 5
    • irański 35
    • irlandzki 47
    • islandzki 1
    • hiszpański 415
    • Kaukaski 232
    • kazachski 80
    • Kałmycka 3
    • kanadyjski 52
    • Komi 16
    • Koreański 295
    • Kubański 27
    • kurdyjski 5
    • łotewski 68
    • litewski 45
    • Maghreb 139
    • Malezyjski 30
    • marokański 97
    • Meksykański 240
    • mołdawski 81
    • mongolski 4
    • niemiecki 830
    • Norweski 50
    • Peruwiański 10
    • polski 152
    • Portugalski 145
    • rumuński 33
    • syryjski 59
    • tadżycki 24
    • tajski 176
    • Tatarskiej 94
    • Tunezyjska 20
    • turecki 474
    • uzbecki 273
    • Uralska 16
    • fiński 75
    • chorwacki 6
    • czeski 124
    • chilijski 13
    • szwedzki 118
    • Szwajcarski 89
    • szkocki 42
    • estoński 73
    • Jugosłowiańska 48

    Sery – przepisy kulinarne

    Kategorie przepisów

    • Buliony i zupy 6256
    • Dania gorące 39637
    • Sałatki 16163
    • Przekąski 13561
    • Napoje 2639
    • Sosy 1540
    • Pieczenie 30087
    • Desery 20774
    • Puste 3801
    • Naczynia z lawaszu 671
    • Gotowanie w airfryer 216
    • Kashi 815
    • Dekoracje na naczynia 606
    • Gotowanie w parowarze 339
    • Przygotowanie produktów mlecznych 309
    • Gotowanie w multicookerze 2104
    • Marynata Panierowana 90

    recepty na receptę

    • Dla dzieci 68617
    • Przepisy na gwiazdy 772
    • Przepisy konkursowe
    • Na śniadanie 49512
    • Na obiad 124456
    • Na podwieczorek 45291
    • Na świąteczny stół 72643
    • Do natury 18342
    • Na obiad 120033
    • niespodziewani goście 43382
    • Przepis na autoklaw 12
    • Przepis na maszynę do chleba 1427
    • Przepisy od firm 1047
    • Posiłki specjalne 24288

    Kuchnie narodowe Rozwiń całą listę

    • rosyjski 3889
    • włoski 2682
    • francuski 1783
    • ukraiński 1004
    • chiński 677
    • japoński 464
    • Abchaska 23
    • Australijski 56
    • Austriacki 127
    • Azerbejdżański 325
    • amerykański 856
    • angielski 348
    • arabski 250
    • argentyński 34
    • ormiański 156
    • Afrykańska 69
    • Baszkirska 2
    • białoruski 180
    • Belgijski 21
    • bułgarski 185
    • brazylijski 40
    • Buriacka 13
    • walijski 5
    • węgierski 170
    • wietnamski 55
    • Hawajski 10
    • Holenderski 48
    • grecki 557
    • gruziński 466
    • duński 41
    • żydowski 262
    • Egipski 50
    • Indyjska 410
    • iracki 5
    • irański 35
    • irlandzki 47
    • islandzki 1
    • hiszpański 415
    • Kaukaski 232
    • kazachski 80
    • Kałmycka 3
    • kanadyjski 52
    • Komi 16
    • Koreański 295
    • Kubański 27
    • kurdyjski 5
    • łotewski 68
    • litewski 45
    • Maghreb 139
    • Malezyjski 30
    • marokański 97
    • Meksykański 240
    • mołdawski 81
    • mongolski 4
    • niemiecki 830
    • Norweski 50
    • Peruwiański 10
    • polski 152
    • Portugalski 145
    • rumuński 33
    • syryjski 59
    • tadżycki 24
    • tajski 176
    • Tatarskiej 94
    • Tunezyjska 20
    • turecki 474
    • uzbecki 273
    • Uralska 16
    • fiński 75
    • chorwacki 6
    • czeski 124
    • chilijski 13
    • szwedzki 118
    • Szwajcarski 89
    • szkocki 42
    • estoński 73
    • Jugosłowiańska 48

    Lawasz z serem i zieleniną

    1. Przede wszystkim gotujemy jajka na twardo, do których je myjemy, wkładamy do rondla, napełniamy wodą, aby były nią całkowicie pokryte. Postaw garnek na dużym ogniu, zagotuj wodę. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i gotuj jajka przez 10 minut. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia i wyślij jajka pod zimną wodę, aby szybciej ostygły i były lepiej oczyszczone. 2. Gdy jajka ostygną, obierz je i trzy na grubej tarce. 3. Pietruszkę dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowymi ręcznikami i drobno posiekać. 4. Ser trzy na grubej tarce. Jeśli ser jest kruchy, wystarczy go zagnieść widelcem. 5. Lawasz wyjmuje się z opakowania i oba arkusze układa się na powierzchni roboczej. 6. Nasmaruj powierzchnię chleba pita majonezem, a następnie posyp posiekaną natką pietruszki. Spróbuj rozprowadzić równomiernie wszystkie składniki na powierzchni chleba pita. 7. Ułóż starte jajka na majonezie i pietruszce. 8. Na jajka położyć starty (tłuczony) ser, równą warstwą. 9. Teraz zamieniamy chleb pita w bułki. Staramy się, aby bułki były pulchne, inaczej nadzienie wyleje się podczas krojenia. Można tego uniknąć przez podgrzewanie – podczas smażenia ser stopi się i utrzyma bułeczki od wewnątrz, a jednocześnie nada nowe odcienie smaku gotowemu daniu. 10. Pokrój przygotowane bułki na kawałki (każda na trzy części). To wszystko – pyszne danie gotowe! Możesz podać go jako przekąskę lub możesz zabrać ze sobą bułki do pracy lub szkoły jako przekąskę. Te bułeczki świetnie smakują zarówno na zimno, jak i na gorąco. Smacznego! Ułóż starte jajka na majonezie i pietruszce. 8. Na jajka położyć starty (tłuczony) ser, równą warstwą. 9. Teraz zamieniamy chleb pita w bułki. Staramy się, aby bułki były pulchne, inaczej nadzienie wyleje się podczas krojenia. Można tego uniknąć przez podgrzewanie – podczas smażenia ser stopi się i utrzyma bułeczki od wewnątrz, a jednocześnie nada nowe odcienie smaku gotowemu daniu. 10. Pokrój przygotowane bułki na kawałki (każda na trzy części). To wszystko – pyszne danie gotowe! Możesz podać go jako przekąskę lub możesz zabrać ze sobą bułki do pracy lub szkoły jako przekąskę. Te bułeczki świetnie smakują zarówno na zimno, jak i na gorąco. Smacznego! Ułóż starte jajka na majonezie i pietruszce. 8. Na jajka położyć starty (tłuczony) ser, równą warstwą. 9. Teraz zamieniamy chleb pita w bułki. Staramy się, aby rolki były gęste, inaczej nadzienie wyleje się podczas krojenia. Można tego uniknąć przez podgrzewanie – podczas smażenia ser stopi się i utrzyma bułeczki od wewnątrz, a jednocześnie nada nowe odcienie smaku gotowemu daniu. 10. Pokrój przygotowane bułki na kawałki (każda na trzy części). To wszystko – pyszne danie gotowe! Możesz podać go jako przekąskę lub możesz zabrać ze sobą bułki do pracy lub szkoły jako przekąskę. Te bułeczki świetnie smakują zarówno na zimno, jak i na gorąco. Smacznego! Teraz toczymy bułki pita. Staramy się, aby bułki były pulchne, inaczej nadzienie wyleje się podczas krojenia. Można tego uniknąć przez podgrzewanie – podczas smażenia ser stopi się i utrzyma bułeczki od wewnątrz, a jednocześnie nada nowe odcienie smaku gotowemu daniu. 10. Pokrój przygotowane bułki na kawałki (każda na trzy części). To wszystko – pyszne danie gotowe! Możesz podać go jako przekąskę lub możesz zabrać ze sobą bułki do pracy lub szkoły jako przekąskę. Te bułeczki świetnie smakują zarówno na zimno, jak i na gorąco. Smacznego! Teraz toczymy bułki pita. Staramy się, aby bułki były pulchne, inaczej nadzienie wyleje się podczas krojenia. Można tego uniknąć przez podgrzewanie – podczas smażenia ser stopi się i utrzyma bułeczki od wewnątrz, a jednocześnie nada nowe odcienie smaku gotowemu daniu. 10. Pokrój przygotowane bułki na kawałki (każda na trzy części). To wszystko – pyszne danie gotowe! Możesz podać go jako przekąskę lub możesz zabrać ze sobą bułki do pracy lub szkoły jako przekąskę. Te bułeczki świetnie smakują zarówno na zimno, jak i na gorąco. Smacznego! Przygotowane bułki kroimy na kawałki (każda na trzy części). To wszystko – pyszne danie gotowe! Możesz podać go jako przekąskę lub możesz zabrać ze sobą bułki do pracy lub szkoły jako przekąskę. Te bułeczki świetnie smakują zarówno na zimno, jak i na gorąco. Smacznego!

    Achma: ser w chlebie pita w piekarniku

    Danie przygotowywane jest w dużej formie, dlatego powinien być co najmniej 1 duży arkusz lawaszu o wadze 200g.

  • Układamy dwa szerokie paski chleba pita w poprzek na dnie formy pierwszą warstwą, tak aby końce zwisały po obu stronach – zajmie to połowę arkusza.
  • Przygotowujemy mieszankę do nalewania: łączymy 1 szklankę kefiru z 1 jajkiem, dodajemy sól, jeśli ser jest lekko solony i pieprz.
  • Rozdzieramy pozostały chleb pita na kwadraty i zanurzamy go w mieszance kefiru, aby namoczył się.
  • Trzy lub posiekać widelcem 250 g sera, połączyć z 1 pęczkiem posiekanych świeżych ziół, wymieszać i dodać czosnek z prasy lub czarny pieprz (lub oba).
  • Wlej 2-3 łyżki na dno formy. mieszankę jajeczną, ułożyć część nadzienia, aby przykryć powierzchnię i przykryć kilkoma kawałkami chleba pita. Tak więc na przemian powtarzamy, aż skończy się chleb pita – zwykle uzyskuje się 3-4 warstwy.
  • Achmę przykrywamy długimi krawędziami i na wierzchu dodajemy mieszankę jajeczno-kefirową.
  • Chleb pita z serem feta i ziołami wysyłamy do nagrzanego piekarnika, aby piec w temperaturze 190ºС przez 30 minut.

    Podawaj zapiekankę, pozwalając jej trochę ostygnąć, aby była wygodna do krojenia.

    Gorąca bułka z lawaszu z serem i pomidorami (fotoprzepis)

    Roladki Lavash z nadzieniem najczęściej wykonywane są w formie zimnej przystawki. Ponieważ cienki ormiański lawasz ma neutralny smak, nadzienia mogą być bardzo różne: mięsne, rybne, warzywne, grzybowe. Oznacza to, że przepisy na dania z lawaszu są zawsze świetną okazją, by nasza kulinarna wyobraźnia wzniosła się wysoko. Ten lot nie powinien ograniczać się do zimnych przystawek, które mają zaostrzyć apetyt. Lawasz może być również używany jako danie główne. Na przykład możesz zrobić gorącą bułkę nadziewaną serem, ziołami i pomidorami.

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Z pewnością taka gorąca pita jest idealna na śniadanie. Aby go przygotować, potrzebujemy minimum wysiłku i następujących prostych produktów:

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Pomidora i ser kroimy w długie słupki. Drobno posiekaj warzywa.

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Przygotowaliśmy dwie porcje bułki, ale mieliśmy tylko jedną pitę. Musiałem podzielić ciasto na dwie części. Oczywiście można zrolować dobre bułki z całych tortilli. I możesz specjalnie włożyć mniej farszu do połówek pity.

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Zaczynamy formować bułkę. Najpierw ułóż posiekane warzywa.

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Następnie plastry pomidorów lekko posypane solą i przyprawami. Najważniejsze, żeby nie przesadzać, ponieważ ser jest również słony.

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Na wierzchu pomidorów kładziemy paluszki serowe.

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Chleb pita z farszem toczymy w bułki…

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Lavash roll z kurczakiem, serem i świeżym ogórkiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    …i smażymy je z obu stron na patelni na oleju roślinnym.

    Piecz bułki na małym lub średnim ogniu. Jeśli ogień zostanie wzmocniony, chleb pita spali się na wierzchu, a ser w środku nie zdąży się stopić.

    Gorąca bułka z lawaszu z serem i pomidorami gotowa! Możesz usiąść przy stole.

    Ewa Wójcik
    Autor
    Rate author