Korzyści Kiseli. Jak gotować galaretkę?

Kisiel

Kissel  to półpłynny napój lub danie przypominające galaretkę z owoców i jagód, zarówno świeżych, jak i suszonych, z dżemu, syropów i mleka. Półpłynną konsystencję uzyskuje się poprzez dodanie skrobi. Kissel okazuje się równie smaczny ze świeżych lub mrożonych jagód. Najczęściej gotuje się go z czereśni, żurawiny, porzeczki, truskawek.

Składniki:

  • mleko pełne – 1 litr
  • cukier – 5 łyżek lub do smaku
  • cukier waniliowy – 1 saszetka
  • lub mielona gałka muszkatołowa – na czubku noża

Metoda gotowania:

  • Decydując się na pożądany stopień gęstości galaretki, pobieramy odpowiednią ilość skrobi i rozcieńczamy ją częścią mleka (stosunek skrobi do mleka wynosi około 1:5). Czytaj więcej: Pyszny przepis na kakao.
  • Mleko do rozcieńczania skrobi powinno być w każdym razie zimne – nie wyższe niż temperatura otoczenia.
  • Resztę mleka wlej do rondla, podgrzej z cukrem do wrzenia i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • W razie potrzeby dodaj aromatyczne składniki (wanilię lub gałkę muszkatołową).
  • Dobrze wymieszaj skrobię rozcieńczoną mlekiem (ma tendencję do osiadania na dnie) i wlej do gotującej się mieszanki mleka z cukrem.
  • Podczas nalewania rozcieńczonej skrobi aktywnie mieszaj galaretkę.
  • Ponownie zagotuj.
  • Cały czas się mieszamy.
  • W takim przypadku galaretka zgęstnieje do tego stopnia, że ​​ustawisz ją z wybraną ilością skrobi.
  • Nie musisz gotować.
  • Jak tylko galaretka się zagotuje, natychmiast wyłącz ogień i spróbuj szybko ostygnąć.
  • Patelnię przenosimy w chłodne miejsce lub galaretkę wlewamy do szklanek lub wkładamy do foremek, jeśli gotujemy gęstą galaretkę.
  • Szybko schłodzona galaretka lepiej zachowuje swoją konsystencję.
  • Kisiel o średniej gęstości w formach nie twardnieje i nie da się go wypić, ale można go przyjemnie zjeść łyżką lub użyć jako słodki sos do serwowania serników lub zapiekanek z twarożkiem.
  • Gęstą galaretkę układamy w metalowych lub silikonowych foremkach zwilżonych od wewnątrz wodą.
  • Po schłodzeniu odstawiaj galaretkę na kilka godzin na zimno, łatwo wytrząsaj ją z foremek (nie ma potrzeby podgrzewania foremek) na talerze i podawaj jako deser, w tym z dressingiem ze słodkich owoców.
  • Konsystencja gęstej galaretki mlecznej jest dość porównywalna do innych deserów i kremów na bazie żelatyny, ale jest znacznie bardziej miękka.
  • Nie zalecamy długotrwałego przechowywania – po dniu konsystencja galaretki najprawdopodobniej się pogorszy.
  • Gęstą galaretkę mleczną można układać nie w foremkach, ale w miskach lub miskach i jeść łyżką bez przekładania na talerze
  • Praktykuje się gotowanie galaretki mlecznej ze skrobią kukurydzianą (kukurydzianą) lub ryżową – nie jest to złe i nawet zalecane do galaretki mlecznej, tylko pamiętaj, że te rodzaje skrobi są znacznie słabsze niż skrobia ziemniaczana, więc będziesz musiał wziąć więcej skrobia, aby uzyskać taką samą gęstość galaretki skrobiowej.
  • Jako opcje gotowania – do galaretki mlecznej dodaje się soki owocowe i jagodowe, syropy lub tłuczone ziemniaki.
  • W tym przypadku deser nabiera przyjemnych owocowych smaków i aromatów, a także jest zabarwiony na kolor dodanych składników aromatyzujących.
  • Dodaj sok z marchwi
  • Praktykuje się również dodawanie do galaretki proszku kakaowego lub syropu czekoladowego, uzyskując odpowiednio galaretkę mleczno-czekoladową.
  • Osobną historią jest przygotowanie galaretki mlecznej z płatkami owsianymi zamiast skrobi.
  • Smacznego!

    Kisiel jagodowy

    Kisiel

    Składniki:

    • jagody – 500 g;
    • cukier – pół szklanki lub do gustu;
    • woda – 2 litry;
    • skrobia ziemniaczana – 2 łyżki.

    Metoda gotowania:

  • To starożytny napój przygotowany przez nasze prababki ze świeżych jagód i owoców.
  • Aby napój okazał się pachnący, musisz wziąć truskawki lub maliny, a żeby być zdrowym – jagody rokitnika, żurawiny, czarne i czerwone porzeczki, kalina.
  • Nawet jeśli nie masz takiej obfitości jagód, nie denerwuj się, zwykłe jabłka również robią bardzo smaczną galaretkę, najważniejsze jest, aby zrobić wszystko dobrze.
  • Najpierw przygotuj główny składnik – są to jagody lub owoce.
  • Ponieważ gotujemy galaretkę w powolnej kuchence z mrożonych jagód (truskawek i malin), najpierw wlewamy mrożone jagody do czystej i, jeśli to możliwe, suchej miski multicookera.
  • Nie musisz ich najpierw rozmrażać.
  • Nie jest przerażające, jeśli kilka kropel wody pozostanie na ściankach miski roboczej, najważniejsze jest to, że jest czysta i bezwonna.
  • Jeśli zanim zamierzasz ugotować galaretkę, powolna kuchenka ugotowała dla ciebie mięso lub ugotowała pyszny barszcz, powinieneś nie tylko umyć miskę roboczą detergentem, ale także zagotować w niej czystą wodę.
  • Po umyciu miski kilkakrotnie wypłucz ją wodą, wlej 2 litry wody, zamknij pokrywę urządzenia i ustaw tryb „Pieczenie”.
  • Po 15 minutach (będziesz musiał kontrolować czas) woda się zagotuje.
  • Miska stanie się czysta i pozbędzie się nieprzyjemnych zapachów.
  • Możesz zacząć gotować galaretkę w powolnej kuchence.
  • Włóż więc mrożone jagody do czystej miski, na wierzch wlej granulowany cukier.
  • Jeśli lubisz słodkie napoje, zamiast połowy porcji możesz włożyć szklankę cukru.
  • Zalej jagody cukrem z wodą (ciepłą, jeśli miska multicooker jest ciepła po zagotowaniu wody, aby nie powstała różnica temperatur i nie uszkodzić powłoki miski).
  • Włączamy program „Gotowanie na parze”, ustawiamy czas na 30 minut.
  • Lub zróbmy to inaczej, wybierz tryb „Gaszenie”, czas gotowania galaretki w powolnej kuchence wynosi 1 godzinę (ten tryb nie nadaje się do jagód, ponieważ szybko się zagotują).
  • W tym celu można zamknąć pokrywę multicookera.
  • Dopóki zajmujemy się naszą działalnością.
  • W powolnej kuchence, po sygnale dźwiękowym, znajdziesz zwykły kompot.
  • Tak to powinno byc.
  • Teraz kolej na kolejny, nie mniej główny składnik – skrobię.
  • Ale aby ugotować galaretkę w powolnym naczyniu, kompot należy przefiltrować przez sito, aby usunąć miąższ, i wlać płyn z powrotem do miski multicooker.
  • Ponownie wybieramy program „Dla pary”, tym razem ustawiamy czas tylko na 10 minut, potrzebujemy do zagotowania kompotu.
  • W międzyczasie płyn się gotuje, zajmijmy się skrobią.
  • Potrzebne nam będą 2 łyżki skrobi (lub trochę mniej, jeśli nie lubisz gęstej galaretki).
  • Jeśli wręcz przeciwnie, lubisz gęstą galaretkę, możesz włożyć 4 łyżki stołowe.
  • Proszek rozcieńczamy w wodzie (1 szklanka) do rozpuszczenia.
  • Otwórz pokrywę urządzenia, jeśli płyn osiągnął stan wrzenia, cienkim strumieniem mieszając kompot wsyp skrobię.
  • Wszystko robimy szybko, nie zapomnij zamieszać i pilnuj, aby na dnie szklanki nie pozostała ani kropla krochmalu.
  • Skrobia musi być dokładnie wymieszana, więc będziesz musiał poświęcić na ten proces trochę czasu.
  • Ale po twoich wysiłkach dostajesz niesamowitą galaretkę w powolnej kuchence.
  •  Dobry apetyt!

    Kisiel z żurawiny 

    Kisiel

    Składniki:

    • Żurawina (świeża lub mrożona) – 1 szklanka „ze zjeżdżalnią” (około 160 gramów)
    • Cukier – trzy czwarte szklanki (około 135 gramów) + kolejne 2-3 łyżeczki posyp gotową galaretką na wierzchu
    • Skrobia ziemniaczana – 90 gramów (trzy czubate łyżki stołowe)
    • Woda – 1 litr

    Metoda gotowania:

  • Opłucz żurawinę i pozostaw do wyschnięcia (w galarecie nie potrzebujemy w ogóle dodatkowej wody).
  • Jeśli używasz mrożonych jagód, wyjmij je wcześniej z zamrażarki i pozwól im rozmrozić się w temperaturze pokojowej.
  • Następnie trzeba wycisnąć sok z żurawiny.
  • W domu wydaje nam się, że najłatwiej rozdrobnić żurawinę drewnianym tłuczkiem w durszlaku z małymi otworami, osadzonym w misce, do której spłynie sok.
  • Co więcej, nie jest nawet konieczne filtrowanie soku przez gazę lub sitko.
  • Wyciśnięty sok (będzie gęsty, z miąższem jagód) wlej do małej filiżanki i wstaw do lodówki.
  • I przenieś „wytłoki” (miazgę) do chochli lub rondla, w którym zamierzasz ugotować galaretkę.
  • Osobno zagotować w czajniku wodę „Wycisnąć”, z czajnika nalać trzy szklanki (750 mililitrów) gorącej wody, postawić na kuchence, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, aby nie zagotowała się bardzo gwałtownie, i gotuj przez 7-8 minut.
  • Podczas gotowania miąższu weź niepełną szklankę przegotowanej wody, wlej do niej skrobię i mieszaj, aż skrobia całkowicie się rozpuści, aby nie pozostały grudki.
  • Odcedź bulion przez ten sam durszlak z małymi otworami lub sitkiem.
  • Wytłoki, które podczas gotowania stały się bardzo blade i straciły intensywnie czerwony kolor, są wyrzucane, a odcedzony bulion wlewa się z powrotem do rondla.
  • Dodaj cukier i wymieszaj.
  • Wkładamy bulion z cukrem do pieca, doprowadzamy do wrzenia, wlewamy rozcieńczoną skrobię cienkim strumieniem, natychmiast mieszamy.
  • Ponownie mieszając, doprowadzić do wrzenia.
  • Na patelnię wlewamy nasz wyciśnięty i schłodzony sok żurawinowy, mieszamy, a następnie jeszcze gorącą galaretkę wlewamy do kubków (otrzymujemy 6 małych filiżanek) lub miseczek.
  • Aby podczas schładzania nie tworzył się film na galaretce, należy lekko posypać jej powierzchnię cukrem granulowanym (dość trochę, nie więcej niż pół, a nawet jedną trzecią łyżeczki na każdą filiżankę).
  • Cukier natychmiast zmoknie i przestaniesz go widzieć, ale spełni swoją „funkcję”.
  • Gdy galaretka żurawinowa ostygnie, możesz podać ją do stołu.
  • Jest dobry sam, ale można go podawać z kwaśną śmietaną, bitą śmietaną lub lodami (łyżeczka lub łyżka nabiału nakłada się na galaretkę bezpośrednio do kubka) lub z mlekiem, które jest najlepiej wlać osobno do szklanki i wymieszać z galaretką w smaku.
  • Dodaj szczyptę cynamonu (nie więcej niż ćwierć łyżeczki) do soku żurawinowego jednocześnie dodając cukier.
  • Smakuj wszystkim!

    Kissel z dżemu jagodowego

    jak gotować galaretkę

    Składniki:

    • jagody – 500 g;
    • cukier – pół szklanki lub do gustu;
    • woda – 2 litry;
    • skrobia ziemniaczana – 2 łyżki.

    Metoda gotowania:

  • To starożytny napój przygotowany przez nasze prababki ze świeżych jagód i owoców.
  • Aby napój okazał się pachnący, musisz wziąć truskawki lub maliny, a żeby być zdrowym – jagody rokitnika, żurawiny, czarne i czerwone porzeczki, kalina.
  • Nawet jeśli nie masz takiej obfitości jagód, nie denerwuj się, zwykłe jabłka również robią bardzo smaczną galaretkę, najważniejsze jest, aby zrobić wszystko dobrze.
  • Najpierw przygotuj główny składnik – są to jagody lub owoce.
  • Ponieważ gotujemy galaretkę w powolnej kuchence z mrożonych jagód (truskawek i malin), najpierw wlewamy mrożone jagody do czystej i, jeśli to możliwe, suchej miski multicookera.
  • Nie musisz ich najpierw rozmrażać.
  • Nie jest przerażające, jeśli kilka kropel wody pozostanie na ściankach miski roboczej, najważniejsze jest to, że jest czysta i bezwonna.
  • Jeśli zanim zamierzasz ugotować galaretkę, powolna kuchenka ugotowała dla ciebie mięso lub ugotowała pyszny barszcz, powinieneś nie tylko umyć miskę roboczą detergentem, ale także zagotować w niej czystą wodę.
  • Po umyciu miski kilkakrotnie wypłucz ją wodą, wlej 2 litry wody, zamknij pokrywę urządzenia i ustaw tryb „Pieczenie”.
  • Po 15 minutach (będziesz musiał kontrolować czas) woda się zagotuje.
  • Miska stanie się czysta i pozbędzie się nieprzyjemnych zapachów.
  • Możesz zacząć gotować galaretkę w powolnej kuchence.
  • Włóż więc mrożone jagody do czystej miski, na wierzch wlej granulowany cukier.
  • Jeśli lubisz słodkie napoje, zamiast połowy porcji możesz włożyć szklankę cukru.
  • Zalej jagody cukrem z wodą (ciepłą, jeśli miska multicooker jest ciepła po zagotowaniu wody, aby nie powstała różnica temperatur i nie uszkodzić powłoki miski).
  • Włączamy program „Gotowanie na parze”, ustawiamy czas na 30 minut.
  • Lub zróbmy to inaczej, wybierz tryb „Gaszenie”, czas gotowania galaretki w powolnej kuchence wynosi 1 godzinę (ten tryb nie nadaje się do jagód, ponieważ szybko się zagotują).
  • W tym celu można zamknąć pokrywę multicookera.
  • Dopóki zajmujemy się naszą działalnością.
  • W powolnej kuchence, po sygnale dźwiękowym, znajdziesz zwykły kompot.
  • Tak to powinno byc.
  • Teraz kolej na kolejny, nie mniej główny składnik – skrobię.
  • Ale aby ugotować galaretkę w powolnym naczyniu, kompot należy przefiltrować przez sito, aby usunąć miąższ, i wlać płyn z powrotem do miski multicooker.
  • Ponownie wybieramy program „Dla pary”, tym razem ustawiamy czas tylko na 10 minut, potrzebujemy do zagotowania kompotu.
  • W międzyczasie płyn się gotuje, zajmijmy się skrobią.
  • Potrzebne nam będą 2 łyżki skrobi (lub trochę mniej, jeśli nie lubisz gęstej galaretki).
  • Jeśli wręcz przeciwnie, lubisz gęstą galaretkę, możesz włożyć 4 łyżki stołowe.
  • Proszek rozcieńczamy w wodzie (1 szklanka) do rozpuszczenia.
  • Otwórz pokrywę urządzenia, jeśli płyn osiągnął stan wrzenia, cienkim strumieniem mieszając kompot wsyp skrobię.
  • Wszystko robimy szybko, nie zapomnij zamieszać i pilnuj, aby na dnie szklanki nie pozostała ani kropla krochmalu.
  • Skrobia musi być dokładnie wymieszana, więc będziesz musiał poświęcić na ten proces trochę czasu.
  • Ale po twoich wysiłkach dostajesz niesamowitą galaretkę w powolnej kuchence.
  • Pokrywy urządzenia nie trzeba zamykać.
  • Kissel można wlać do szklanek lub filiżanek na gorąco i jak tylko trochę ostygnie – od razu podawać.
  • Taki napój jest odpowiedni dla dzieci i uczniów, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
  • Smakuj wszystkim!

    Kissel z dżemu truskawkowego

    jak gotować galaretkę

    Składniki:

    • dżem truskawkowy – 800 g;
    • cukier – 1 szklanka;
    • woda – 2 litry;
    • skrobia – 4 łyżki stołowe;
    • woda do rozcieńczania skrobi – 1 szklanka.

    Metoda gotowania:

  • Ponieważ truskawki są bardzo kapryśne podczas obróbki cieplnej, należy bardzo ostrożnie obchodzić się z tą jagodą.
  • A także – wybierz tylko dojrzałą i elastyczną jagodę.
  • Lepiej nie brać zepsutych i zmiażdżonych truskawek.
  • Ogólnie rzecz biorąc, możesz ugotować galaretkę z dowolnej jagody.
  • Jeśli nie krępuje Cię pachnący miąższ truskawek w galarecie, możesz wziąć dowolną jagodę, nawet odrobinę zmiażdżoną.
  • Delikatnie umyj truskawki w durszlaku pod chłodną bieżącą wodą i przełóż do miski multicooker.
  • Wlej cukier, wlej wodę.
  • Ustawiamy program „Dla pary”, czas gotowania wynosi 20 minut.
  • 5 minut przed zakończeniem programu wlej schłodzoną przegotowaną wodę do czystej szklanki, aby rozcieńczyć w niej skrobię.
  • Używamy wyłącznie skrobi ziemniaczanej.
  • Zamieszaj kilka razy, aby proszek nie osiadł na dnie.
  • Przed wlaniem płynu do kompotu, skrobię należy ponownie wymieszać łyżką i wlać cienkim strumieniem, ciągle mieszając galaretkę.
  • Jeśli ta zasada zostanie zignorowana, galaretka okaże się pyszna, ale tylko z ziarnami skrobi.
  • Nie każdy lubi pić taki napój.
  • To szybka opcja na zrobienie galaretki w powolnej kuchence.
  • Jeśli chcesz, aby galaretka była jednorodna i bez jagód, to jak tylko urządzenie się wyłączy, musisz przecedzić płyn przez durszlak.
  • Wlej go z powrotem do miski multicooker i włącz program „Pieczenie”, aby poczekać, aż kompot truskawkowy osiągnie stopień wrzenia.
  • Jest to konieczne, aby wlać skrobię.
  • Pozostaw galaretkę w wolnym naczyniu na 40 minut, nie trzeba tylko zamykać pokrywy urządzenia.
  • A potem trzeba usunąć folię z powierzchni i wlać jeszcze ciepłą galaretkę do szklanek.
  • Nawiasem mówiąc, aby nie zadzierać z filmem, możesz od razu zmiażdżyć gotową galaretkę cukrem lub cukrem pudrem.
  • Podawaj zdrowy napój z ciasteczkami lub piernikami.
  • Udekoruj każdą szklankę gałązką świeżej mięty.
  • Smakuj wszystkim!

    Kissel z dżemu

    żelowa korzyść

    Składniki:

    • półtora litra czystej wody,
    • cztery łyżki skrobi ziemniaczanej,
    • jedna średniej wielkości cytryna
    • jedna szklanka dżemu truskawkowego
    • cukier puder.

    Metoda gotowania:

  • Na patelnię wlej półtora litra gorącej wody i rozprowadź dżem.
  • Delikatnie wymieszaj i umieść na średnim ogniu.
  • Po zagotowaniu wody zmniejsz ogień i gotuj przez dziesięć minut.
  • Następnie wyłącz ogień i pozwól mu parzyć przez trzy minuty.
  • Bierzemy sitko i ostrożnie filtrujemy przez niego powstały sok truskawkowy.
  • Odcedzony napój wlej z powrotem do rondla.
  • Pokrój cytrynę na dwie połówki.
  • Weź połowę i wyciśnij z niej sok.
  • Świeżo przygotowany sok z cytryny jest natychmiast dodawany do odcedzonego napoju.
  • Dodany sok nadaje napojowi przyjemny, lekko kwaśny smak.
  • Wkładamy napój do ognia i doprowadzamy do wrzenia.
  • W razie potrzeby dodaj do napoju trochę cukru pudru.
  • Weź szklankę i wlej do niej przygotowaną skrobię.
  • Stopniowo dodawaj do niego szklankę przegotowanej zimnej wody i mieszaj, aż grudki całkowicie znikną.
  • Przygotowaną skrobię ostrożnie dodać do gotującego się napoju, cały czas mieszając.
  • Ogień jest ograniczony do minimum.
  • Doprowadź napój do wrzenia, ale nie gotuj.
  • Wyjmij z pieca i lekko ostudź.
  • Gorący napój wlej do szklanek.
  • Pożywna i pachnąca galaretka jest gotowa.
  • Można go pić zarówno na ciepło, jak i na zimno.
  • To dla kogoś, kto to lubi.
  • Kissel z dżemu, którego przepis ci zaproponowałem, może być zawarty w menu dziecka.
  • Smakuj wszystkim!

    Kisiel

    żelowa korzyść

    Składniki:

    • Owies (lub płatki owsiane) – słoik 0,5 litra
    • Kefir – 100 ml.
    • Woda – 2,5 litra
    • Chleb żytni (opcjonalnie)

    Metoda gotowania:

  • Przygotowanie galaretki wcale nie jest trudne, choć jej przygotowanie zajmuje dużo czasu.
  • To wcale nie jest napój z jagód, do którego jesteśmy przyzwyczajeni.
  • Najpierw trzeba pozwolić owsowi sfermentować, a dopiero potem ugotować z niego galaretkę
  • Jeśli chodzi o owies, możesz wziąć płatki owsiane i zmielić je w młynku do kawy (same płatki można również zmielić w młynku do kawy).
  • Wiele źródeł zaleca robienie galaretki owsianej.
  • Ale powiem ci, to nie jest bardzo dobry pomysł, ponieważ w błyskawicznej płatce owsianej praktycznie nie ma przydatnych substancji, można powiedzieć, że w ogóle nie ma nic przydatnego.
  • Ale zamiast błyskawicznych płatków owsianych możesz użyć Herkulesa.
  • Gdy płatki owsiane są zmielone, wlewamy go do trzylitrowego słoika, dodajemy chleb, w to samo miejsce wlewamy kefir i dodajemy resztę słoika z wodą.
  • Wodę należy wcześniej zagotować i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
  • Nie musisz wypełniać słoika po brzegi, pamiętaj, aby zostawić trochę miejsca.
  • To wszystko, teraz załóż gumową rękawiczkę medyczną na szyjkę słoika.
  • Możesz go przykryć nylonową pokrywką lub gazą, ale jak pokazuje praktyka, rękawica jest lepsza.
  • Słoik należy umieścić w ciepłym i najlepiej ciemnym miejscu, ponieważ bakterie powodujące fermentację lepiej rozwijają się w ciemności.
  • Słoik możesz zawinąć w gazetę.
  • Masa fermentuje przez 1-2 dni, wszystko zależy od temperatury.
  • Jeśli w domu jest gorąco, proces fermentacji można skrócić do 1 dnia.
  • Jeśli jest zimno, słoik płatków owsianych może wytrzymać 3 dni.
  • Nie należy dopuszczać do fermentacji masy, ponieważ galaretka okaże się bez smaku i kwaśna.
  • Po tym czasie, gdy proces fermentacji dobiegnie końca, powstała mieszanina jest odprowadzana do osobnego pojemnika.
  • Gęstą masę zalać niewielką ilością wody, wymieszać i przecedzić przez gazę, wyciskając cały płyn.
  • Teraz wystarczy umieścić płyn na około 12-15 godzin.
  • W efekcie na dnie słoika tworzy się gęsta biała masa, której potrzebujemy do zrobienia galaretki.
  • Teraz musisz ostrożnie oddzielić przezroczystą masę od gęstej bieli.
  • Można to zrobić za pomocą zakraplacza lub dowolnej innej rurki.
  • To wszystko, baza do zrobienia galaretki jest gotowa.
  • Możesz przechowywać go w szklanym słoiku w lodówce do trzech tygodni.
  • A teraz możesz ugotować samą galaretkę.
  • Aby przygotować galaretkę, potrzebujesz 5-5 łyżek. wymieszać zakwas z 2 szklankami wody i podpalić.
  • Doprowadź masę do wrzenia i gotuj przez 5-7 minut na małym ogniu.
  • Jeśli chcesz, aby galaretka była gęstsza, możesz trochę dłużej gotować.
  • Jeśli chodzi o klarowny płyn, nie trzeba go wylewać.
  • Ta płynna masa ma również cenne właściwości lecznicze i można ją pić słodzoną miodem.
  • Ten napój dobrze gasi pragnienie.
  • Kisiel z mrożonych jagód 

    żelowa korzyść

    Składniki:

    • 200 g mrożonej czarnej porzeczki,
    • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
    • 6 łyżek cukru
    • Nieco ponad dwa litry wody.

    Metoda gotowania:

  • Natychmiast wlewam dwa litry na patelnię, a rozpuszczenie w niej skrobi zajmuje 150 gramów.
  • Nie rozmrażam jagód.
  • Po prostu natychmiast wkładam je do rondla, wlewam 2 litry zwykłej wody i podpalam. Czytaj więcej: Pyszny przepis na zrobienie galaretki owsianej.
  • Gdy woda się gotuje, rozcieńczam skrobię.
  • Aby to zrobić, biorę trochę ciepłej przegotowanej wody.
  • Łatwo i szybko się rozprowadza.
  • Jeśli robisz galaretkę w domu po raz pierwszy i zauważysz, że już rozcieńczona skrobia stwardniała, nie przejmuj się.
  • Wystarczy ponownie wymieszać łyżką.
  • Gdy woda z jagodami zacznie się gotować, dodaję cukier.
  • Biorąc pod uwagę, że sama porzeczka jest kwaśna, ta ilość cukru jest wystarczająca.
  • Kissel jest słodki z przyjemną kwaskowatością.
  • Czekam, aż ten kompot jagodowy się zagotuje.
  • Następnie gotuję na wolnym ogniu przez kolejne 7 minut.
  • Teraz musisz wykonać najbardziej „brudną” pracę w procesie robienia domowej galaretki: odcedź bulion jagodowy.
  • Robię to przez zwykłą gazę.
  • Wyrzucam resztę jagód i ponownie wlewam bulion do rondla i podpalam.
  • Dosłownie natychmiast wlej rozcieńczoną skrobię i szybko wymieszaj.
  • W tym czasie prawie gotowa galaretka ma czas się zagotować.
  • Pozwól mu stać w ogniu przez 3-4 minuty, nie powinieneś go dłużej trzymać.
  • Pod wpływem temperatury skrobia straci lepkość, a galaretka zamieni się w kompot skrobiowy.
  • Wlewam do kubków, trochę ostudzam i podaję ten pyszny napój rodzinie.
  • Pokrywy urządzenia nie trzeba zamykać.
  • Kissel można wlać do szklanek lub filiżanek na gorąco i jak tylko trochę ostygnie – od razu podawać.
  • Taki napój jest odpowiedni dla dzieci i uczniów, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
  • Smacznego!

    Ewa Wójcik
    Autor
    Rate author