Drink:PiwoJak złożyć wniosek:schłodzonyGłówne składniki:woda, kwas chlebowy, chmiel, drożdżeCzas gotowania:do 7 dniWytrzymałość:do 9°Trudność przygotowania:4
Piwo i kwas chlebowy to starożytne napoje, które nasi przodkowie przygotowywali od wieków. W starożytności nawet dzieci piły piwo, więc nie było uważane za szkodliwe i nie było umieszczane na liście napojów alkoholowych. Proces produkcji piwa i kwasu chlebowego jest pod wieloma względami podobny, ponieważ oba te napoje przygotowywane są z niemal identycznych produktów. Nic więc dziwnego, że niektórzy miłośnicy wysokiej jakości domowych napojów o niskiej zawartości alkoholu wpadli na pomysł, aby piwo było oparte na kwasie chlebowym, a mianowicie na zakwasie kwasowym. Jak zrobić piwo z kwasu chlebowego, aby zrobić pyszny lekki napój alkoholowy? Pomogą Ci w tym poniższe przepisy i wskazówki.
Składniki:
- 10 litrów wody;
- puszka brzeczki kwasowej;
- 3 art. łyżki chmielu;
- 1 kg cukru;
- 100-150 g drożdży.
Piwo Kwasowe według starej receptury
Piwo z kwasu chlebowego według starej receptury przygotowuje się bardzo szybko i prosto. Nie musisz jej nawet gotować, więc możesz ją ugotować nawet podczas wakacji, na przykład na wsi.
Proces gotowania:
Wlej wodę do dużego emaliowanego pojemnika (zbiornika lub patelni) i podpal, zagotuj i wlej brzeczkę kwasu chlebowego, dokładnie wymieszaj.
Dodaj chmiel i cukier, ponownie wymieszaj i zdejmij z ognia.
Przykryj patelnię pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce do powolnego i stopniowego wystygnięcia.
Po schłodzeniu mieszanki do temperatury pokojowej dodaj do niej drożdże, wymieszaj i pozostaw na 3 godziny do fermentacji.
Następnie napój należy przefiltrować i schłodzić, po czym można go skosztować.
Optymalny czas dojrzewania tego typu piwa to trzy dni. Musi być przechowywany w lodówce nie dłużej niż 3 dni po dojrzewaniu.
Piwo z kwasu chlebowego z cykorią
Z kwasu chlebowego można również zrobić ciemne piwo w domu, co z pewnością przypadnie do gustu koneserom domowego alkoholu.
Składniki:
- 10 litrów wody;
- 500 g mieszanki zbożowej (pszenica, żyto, owies, jęczmień);
- 40 g cykorii;
- 50 g suchego chmielu;
- 800 g cukru;
- skórka cytrynowa.
Proces gotowania:
Mieszankę ziaren, pobraną w równych częściach, podsmażyć na suchej patelni na bogaty brązowy kolor, lekko schłodzić i zmielić na mąkę młynkiem do kawy.
Dodać cykorię, wymieszać i rozcieńczyć powstałą mieszaninę 1/3 wody i zagotować.
Dodaj resztę wody (2/3), dodaj chmiel, cukier i skórkę, wymieszaj i wyłącz ogień.
Pozostaw pojemnik z przyszłym piwem na kilka godzin, a następnie przecedź przez gazę (3-4 warstwy).
Przelej do butelek i wyślij w chłodne miejsce na 2-3 dni.
Przechowuj nie dłużej niż 5 dni po naleganiu w chłodnym miejscu.
Piwo z kwasu chlebowego z waniliną
Nie wiesz, jak zrobić orzeźwiające piwo z domowego kwasu chlebowego i boisz się, że to nie zadziała? Wypróbuj z poniższym przepisem.
Składniki:
- 3 litry wody;
- Mennica;
- 750 g cukru;
- paczka drożdży;
- saszetka waniliny;
- szklanka zakwasu na zakwasie;
- skórka czarnego chleba.
Proces gotowania:
W rondelku umieścić pęczek mięty, zalać wrzątkiem, szczelnie zamknąć pokrywkę i odstawić na 150-60 minut.
W osobnej misce zagnieść drożdże, przykryć cukrem i pozostawić do wyrośnięcia.
Odcedź napar miętowy, dodaj do niego drożdże z cukrem, zakwas i skórkę chleba.
Pozostaw mieszaninę do fermentacji, aż na jej powierzchni pojawi się piana.
Wlać cukier waniliowy, wymieszać, zabutelkować i przechowywać.
Jak zrobić piwo z suchego kwasu chlebowego
Bardzo smaczne i pachnące piwo pozyskuje się z suchego kwasu chlebowego.
Składniki:
- 2 bochenki chleba żytniego (1,5-1,6 kg);
- suche pakowanie kwasu chlebowego;
- 250 g słodu żytniego;
- 350 g chmielu;
- 2 szklanki cukru;
- 0,25 łyżeczki soli i pieprzu;
- paczka drożdży.
Proces gotowania:
Chleb pokroić w cienkie plasterki i dobrze wysuszyć.
Wymieszaj powstałe krakersy ze słodem, pieprzem, solą, pieprzem, suchym kwasem chlebowym, szklanką cukru i drożdżami rozcieńczonymi w szklance ciepłej wody.
Chmiel zalać wrzątkiem i dodać do masy chlebowej.
Dodaj wodę, mieszaj do uzyskania kremowej konsystencji, przykryj czystym ręcznikiem i pozostaw na noc do fermentacji.
Pozostałą szklankę cukru rozcieńczyć w dziesięciu litrach czystej wody, dodać sfermentowaną mieszaninę i otrzymany płyn wysłać na 24 godziny w ciepłe miejsce do dojrzewania.
Następnie należy spuścić płyn z osadu, do gęstej dodać 1,5 litra wrzącej wody, wymieszać, schłodzić do temperatury pokojowej i ponownie spuścić osadzony płyn z osadu do pierwszej partii odsączonego piwa.
Wszystko wymieszaj i ponownie zagotuj, usuń powstałą piankę, ostudź, przecedź przez 5 warstw gazy, wlej do butelek.
Zakorkuj powstały napój i trzymaj w chłodnym miejscu przez 2 tygodnie.
Ocena przepisu: