Jak zrobić piwo z brzeczki kwasu chlebowego?

Piwo z brzeczki kwasowej
Drink:PiwoJak złożyć wniosek:schłodzonyGłówne składniki:brzeczka kwaskowa, cukier, drożdże, chmielCzas gotowania:do 7 dniWytrzymałość:do 9°Trudność przygotowania:2

Piwo i kwas chlebowy to starożytne napoje przygotowywane przez naszych przodków w czasach starożytnych. Wiele źródeł podaje, że to kwas chlebowy był napojem alkoholowym, a piwo piły nawet dzieci. Zapewne dlatego wielu miłośników domowego alkoholu wpada na pomysł, aby zrobić piwo z brzeczki kwasowej.

Rzeczywiście, oba napoje wykorzystują podobne składniki, a technologia ich produkcji jest również bardzo podobna. Dlatego nie ma rzeczy niemożliwych i nawet w domu można osiągnąć niesamowite rezultaty.

Zdjęcie przepisu
Składniki:

  • Brzeczka Kwasowa – 1 puszka
  • Cukier – 1 kg
  • Drożdże – 100 gr
  • Chmiel – 2 łyżki. ja
  • Woda – 10 l

Stary przepis na piwo z kwasu chlebowego

Stary przepis na piwo z kwasu chlebowego jest bardzo prosty i szybki. Piwa nie trzeba warzyć, więc można je ugotować nawet podczas wypoczynku na wsi.

Weź duży emaliowany garnek, wlej do niego wodę i podpal. Gdy woda się zagotuje, wlej brzeczkę kwasu chlebowego, dodaj cukier i chmiel, wymieszaj i zdejmij z ognia.

Brzeczka kwasowa do robienia piwa

Przykryj garnek pokrywką i pozostaw miksturę w ciepłym miejscu, aby stopniowo ostygła.

Gdy napój osiągnie temperaturę pokojową, dodaj do niego drożdże, dobrze wymieszaj i pozostaw na 2-3 godziny. W tym czasie piwo zacznie aktywnie fermentować.

Pozostaw piwo z zakwasu do fermentacji

Możesz spróbować od razu, ale w tym przypadku będzie bardzo słaby i prawie bez zawartości alkoholu. Optymalny czas dojrzewania napoju to 3 dni.

Piwo ciemne jest miękkie do picia i ma przyjemny aromat.

Produkcja kwasu chlebowego i piwa z brzeczki kwasowej

Produkcja kwasu chlebowego i piwa mają ze sobą wiele wspólnego, mimo że jeden z napojów jest bezalkoholowy. Kwas jest przygotowywany przez naturalną fermentację moszczu. Następnie napój jest klarowany, filtrowany i butelkowany.

Filtracja piwa z brzeczki kwasowej

Najdłuższy proces warzenia tego napoju trwa nie dłużej niż trzy dni, podczas gdy warzenie piwa trwa czasem tydzień lub dłużej. Okres przechowywania kwasu chlebowego nie przekracza trzech lub czterech dni, dlatego nie zaleca się gotowania go do przyszłego użytku. W produkcji przemysłowej stosuje się różne konserwanty, ale smak takiego kwasu chlebowego traci na życiu.

Jednak napój ten może służyć jako wspaniały surowiec do produkcji piwa.

Klasyczny przepis na piwo kwasowe

Klasyczna receptura piwa to słód, chmiel i woda. Ponieważ kwas chlebowy wymaga słodu z porośniętych ziaren, można go również wykorzystać do produkcji doskonałego piwa.

Klasyczna receptura piwa słodowo-chmielowego i wodnego

Zanim będziesz mógł zrobić piwo z kwasu chlebowego, powinieneś kupić słód kwasowy lub zrobić go sam. Możesz wziąć gotowy domowy kwas chlebowy i użyć go jako surowca.

Wlej napój do emaliowanego garnka lub innego naczynia, dodaj trochę chmielu i podpal. Gotuj mieszaninę przez co najmniej 2 godziny na bardzo małym ogniu.

Następnie gorący kwas chlebowy z chmielem należy wyjąć z pieca i schłodzić do 30 stopni. W osobnej misce wymieszaj trochę drożdży z wodą – nie możesz dodać cukru, ponieważ kwas chlebowy ma już własną słodycz.

Gdy mieszanina kwasu chlebowego ostygnie, wlej do niej drożdże, wymieszaj i pozostaw na ciepło na 3 dni.

Fermentacja trwa około 3 dni – w tym czasie drożdże powinny się wytrącić. Odcedź napój przez gazę, przelej do butelek i szczelnie zamknij. Pozostaw piwo do fermentacji w lodówce przez 2 tygodnie. Po tym czasie będzie można skosztować wyśmienitego domowego piwa.

Włóż piwo do fermentacji

Nie należy używać sfermentowanego kwasu chlebowego, najlepiej wziąć świeżo przygotowany lub taki, który już stał w lodówce przez 1-2 dni. Lepiej jest przygotować zacier ze sfermentowanych surowców.

Wynik przepisu: 72,43

Ewa Wójcik
Autor
Rate author