Jak pozbyć się ciągłego uczucia głodu i apetytu

350

Nie jest tajemnicą, że wszyscy uwielbiamy jeść. Ponadto uczucie głodu, szczególnie silnego, objawia się wieczorem, kiedy w zasadzie nie zaleca się jedzenia.

Wiele dziewcząt, które są na ścisłej diecie, skarży się na ciągłe uczucie głodu. W rzeczywistości po prostu muszą jeść więcej i nie nękać swojego ciała.

Ale kiedy ciągle chcesz jeść, bez względu na dietę, może to oznaczać kilka bardzo ważnych punktów.

Musisz zacząć od tego, że u człowieka najpierw informacja o uczuciu głodu dostaje się do mózgu, a dopiero potem jest przekazywana bezpośrednio do ciała. Dlatego nie należy sądzić, że cały problem tkwi w diecie lub po prostu nie ma siły woli i słabego charakteru. Wymaga to dokładnej analizy obecnej sytuacji.

Dlaczego czujemy się głodni?

Jedzenie to złożony proces w organizmie. Uczucie głodu jest kontrolowane przez specjalny ośrodek pokarmowy w mózgu, który znajduje się w podwzgórzu. Jego zadaniem jest sygnalizowanie receptorom mózgu, że czas przywrócić poziom cukru we krwi. Doświadczamy więc głodu, czyli potrzeby jedzenia. Po jedzeniu, wraz z normalizacją poziomu glukozy, osoba czuje się pełna, co pojawia się po 15-20 minutach, kiedy pokarm jest trawiony. Głód jest normalny nie wcześniej niż 3-4 godziny po posiłku. Okres ten jest optymalny dla trawienia w żołądku i wchłaniania składników odżywczych do krwi. Jeśli posiłek zawierał tylko szybkie węglowodany (słodycze, ryż, ziemniaki) uczucie sytości pojawia się szybko, ale równie szybko znika – osoba chce znowu jeść. Białka i wolne węglowodany dostarczają organizmowi nasycenia na dłuższy czas, później uczucie głodu. Ostre uczucie głodu, które pojawia się nagle, jest objawem nienormalnym i wymaga zbadania.

Jak pozbyć się ciągłego uczucia głodu i apetytu

Jak pozbyć się ciągłego uczucia głodu i apetytu

Czy głód jest oznaką poważnej choroby?

Zdarza się, że przyczyny ciągłego odczuwania głodu po jedzeniu leżą w stanie zdrowia. Ciało sygnalizuje problemy, ale nie zawsze potrafimy je poprawnie rozpoznać. W takim przypadku wymagana jest fachowa porada. Rozważ listę chorób, w których ciągły głód jest jednym z objawów.

Choroba Objawy
Cukrzyca typu 2 Ciągłe pragnienie, zwiększona ilość oddawania moczu.
hipoglikemia Osłabienie, nudności, uczucie głodu.
nadczynność tarczycy Utrata wagi.
Pasożyty u dzieci Ciągłe zapotrzebowanie na szybkie węglowodany.
Polifagia (obżarstwo) Niekontrolowane spożywanie dużych ilości jedzenia.
bulimia Ciągła potrzeba spożywania wysokokalorycznych posiłków, samoprowokowanie wymiotów czy stosowanie środków przeczyszczających w obawie przed przybraniem na wadze.
Akoria Brak sytości po jedzeniu, uczucie pustki w żołądku.
Hiperfagia Konieczność ciągłego połykania, przejadania się.
Nieżyt żołądka Nudności, uczucie ciężkości w żołądku.

Jeśli zauważysz objawy jednej z chorób, natychmiast skonsultuj się z lekarzem. Być może ciągłe uczucie głodu jest przyczyną poważnej choroby, która może być śmiertelna, jeśli nie zostanie zareagowana na czas.

Notatka! W normalnym stanie osoba zaczyna odczuwać głód od 10 do 12 godzin po jedzeniu. Jeśli burczenie w żołądku pojawia się wcześniej, jest to naturalna potrzeba. Nieczęste posiłki sygnalizują mózgowi przejście w tryb oszczędzania energii, a metabolizm zwalnia.

U mężczyzn i kobiet, którzy często piją alkohol, pojawia się palące pragnienie jedzenia, nawet jeśli jedli i nie jedli. Jest to spowodowane nieprawidłowym działaniem zakończeń nerwowych w mózgu. Z nadmiaru alkoholu często zanika kontrola nad sygnałami zakończeń nerwowych. W takim przypadku musisz skontaktować się ze specjalistą, który leczy alkoholizm.

Ciągłe uczucie głodu: przyczyny

Uczucie głodu i chęć ciągłego jedzenia po jedzeniu jest spowodowane kilkoma czynnikami.

Fizjologiczny czynnik ciągłego odczuwania głodu

Uczucie głodu po jedzeniu po głównym posiłku może wynikać z naturalnych potrzeb organizmu. Wystarczy dostosować dietę i dietę, aby pozbyć się uczucia głodu w żołądku, a problem sam się rozwiąże. Powody te obejmują:

  • Brak płynu w ciele. Odwodnienie jest przyczyną fałszywego głodu. Wystarczająca ilość wody przez cały dzień to świetny sposób na pokonanie głodu.
  • Intensywna aktywność fizyczna i psychiczna. Podczas wysiłku fizycznego i intensywnej pracy umysłowej mózg potrzebuje dwukrotnie większej ilości glukozy. Człowiek w tym okresie ma wielką chęć do jedzenia słodyczy i zaspokojenia naturalnego głodu. W ten sposób organizm rekompensuje utratę składników odżywczych i kalorii.
  • Zmiany hormonalne i restrukturyzacja. Powodem, który powoduje silne uczucie głodu u kobiety, jest druga faza cyklu miesiączkowego. W tym okresie większość płci pięknej zauważa, że ​​ich apetyt wzrasta. Wynika to z produkcji hormonu progesteronu w tym okresie, a także utraty krwi wydzielanej przez organizm podczas menstruacji. Aby zrekompensować utratę składników odżywczych, kobieta powinna spożywać pokarmy bogate w żelazo (wątroba, granaty, wołowina). Ponadto niekontrolowany głód może pojawiać się w okresach zaburzeń cyklu miesiączkowego, w których dochodzi do częstych zmian nastroju i wahań wagi. U kobiet uczucie głodu pojawia się w okresie menopauzy.
  • Dieta lub niedożywienie . Surowe diety, brak kalorii w diecie powodują, że organizm zaczyna gromadzić potrzebne mu substancje „w zapasie”. Waga nie spada, apetyt rośnie, a chcesz jeść jeszcze więcej.
  • Psychologiczne czynniki ciągłego odczuwania głodu

  • W okresie stresu człowiek próbuje się pocieszyć i zjada porażki i negatywne emocje czymś „pysznym”.
  • Brak snu i odpowiedniego odpoczynku może wywołać ciągłą chęć jedzenia. Zaburzenia snu negatywnie wpływają na produkcję hormonu leptyny. Jego funkcją jest kontrolowanie apetytu.
  • Dość często człowiek odczuwa potrzebę jedzenia i ciągłe uczucie głodu z powodu bezczynności w domu. Ma podświadomą chęć zajrzenia do lodówki i spędzenia czasu na pysznym jedzeniu. Lepszym sposobem na zajęcie się czymś jest wyjście na spacer lub spotkanie z przyjaciółmi niż ponowne otwieranie drzwi lodówki.
  • Problemy zdrowotne spowodowane ciągłym głodem

    Różne choroby wpływają również na niekontrolowany apetyt i uczucie pustki w żołądku:

    • Niedokrwistość.
    • Anoreksja, bulimia.
    • Naruszenie wydzielania soku żołądkowego.
    • Nadczynność tarczycy to zwiększona aktywność hormonalna tarczycy.
    • Cukrzyca powoduje silne uczucie głodu.
    • Zmniejszona funkcja rozrodcza.
    • Uczucie głodu może być spowodowane przyjmowaniem leków, które prowadzą do zmiany poziomu hormonów.
    • Obecność pasożytów, ich żywotna aktywność jest bezpośrednio związana z kaloriami, które dostają się do organizmu człowieka. Większość z nich nie dociera do celu. Osoba jest ciągle głodna.

    Przyczyny i rozwiązania

    Istnieje kilka powodów, dla których niektórzy ludzie czują głód po jedzeniu.

    Skład twojego jedzenia

    Na początek może to mieć związek z rodzajem jedzenia, które spożywasz.

    Pokarmy zawierające przyzwoitą ilość białka sprawiają, że czujesz się pełniejszy niż pokarmy bogate w węglowodany lub tłuszcze, nawet jeśli mają taką samą zawartość kalorii (, ).

    Liczne badania wykazały, że pokarmy wysokobiałkowe lepiej stymulują uwalnianie hormonów sytości, takich jak peptyd glukagonopodobny-1 (GLP-1), cholecystokinina (CCK) i peptyd YY (PYY) (, ).

    Ponadto, jeśli w Twojej diecie brakuje błonnika, możesz częściej odczuwać głód.

    Błonnik (błonnik pokarmowy) to rodzaj węglowodanów, których trawienie trwa dłużej i może spowolnić opróżnianie żołądka. Trawiony w dolnym odcinku przewodu pokarmowego, promuje również produkcję hormonów hamujących apetyt, takich jak GLP-1 i PYY().

    Pokarmy wysokobiałkowe obejmują mięso, takie jak pierś z kurczaka, chuda wołowina, indyk i krewetki. Tymczasem pokarmy bogate w błonnik to owoce, warzywa, orzechy, nasiona i zboża.

    Jeśli po jedzeniu poczujesz głód i zauważysz, że w posiłkach brakuje białka i błonnika, spróbuj dodać do swojej diety więcej produktów bogatych w białko i błonnik.

    receptory rozciągania

    Oprócz składu żywności, Twój żołądek ma receptory rozciągania, które odgrywają kluczową rolę w zapewnianiu uczucia sytości podczas i bezpośrednio po jedzeniu.

    Receptory rozciągające wykrywają, jak bardzo żołądek rozszerza się podczas jedzenia i wysyłają sygnały bezpośrednio do mózgu, aby poczuć się pełny i zmniejszyć apetyt ().

    Te receptory rozciągania są niezależne od składu twojego jedzenia. Zamiast tego polegają na całkowitej objętości żywności ().

    Jednak uczucie sytości wywołane przez receptory rozciągania nie trwa długo. Więc chociaż mogą pomóc ci jeść mniej podczas posiłków i wkrótce potem, nie sprawiają, że czujesz się syty dłużej (, ).

    Jeśli nie czujesz się pełny w trakcie lub bezpośrednio po posiłku, spróbuj dodać więcej pokarmów o dużej objętości, ale niskokalorycznych (, ).

    Te produkty, takie jak większość świeżych warzyw, owoców, popcornu, krewetek, piersi z kurczaka i indyka, zwykle zawierają więcej powietrza lub wody. Ponadto picie wody przed posiłkami lub podczas posiłków zwiększa objętość jedzenia i może przyczyniać się do uczucia sytości ().

    Podczas gdy wiele z tych nieporęcznych, niskokalorycznych produktów spożywczych promuje krótkotrwałe, natychmiastowe uczucie sytości poprzez receptory rozciągania, zwykle zawierają one dużo białka lub błonnika, które promują uczucie sytości na dłuższą metę poprzez stymulowanie uwalniania hormonów sytości.

    Odporność na leptynę

    W niektórych przypadkach problemy hormonalne mogą być przyczyną uczucia głodu po jedzeniu.

    Leptyna jest głównym hormonem, który sygnalizuje Twojemu mózgowi uczucie sytości. Składa się z komórek tłuszczowych, dzięki czemu osoby o dużej masie tkanki tłuszczowej mają wyższy poziom we krwi.

    Problem polega jednak na tym, że czasami leptyna nie działa w mózgu tak, jak powinna, zwłaszcza u niektórych osób otyłych. Jest to powszechnie określane jako oporność na leptynę ().

    Oznacza to, że chociaż we krwi jest dużo leptyny, Twój mózg nie rozpoznaje jej prawidłowo i nadal myśli, że jesteś głodny – nawet po jedzeniu ().

    Chociaż odporność na leptynę jest złożonym problemem, badania pokazują, że regularna aktywność fizyczna, zmniejszenie spożycia cukru, zwiększenie spożycia błonnika i wystarczająca ilość snu może pomóc poprawić stan (, , ).

    Czynniki behawioralne i styl życia

    Oprócz powyższych kluczowych czynników, niektóre czynniki behawioralne mogą wyjaśniać, dlaczego po jedzeniu czujesz się głodny, w tym:

    • Odwracaj uwagę podczas jedzenia . Badania pokazują, że ludzie, którzy jedzą w rozproszeniu, czują się mniej syci i mają większe pragnienie jedzenia przez cały dzień. Jeśli zwykle jesteś rozkojarzony, spróbuj ćwiczyć uważne jedzenie, aby lepiej rozpoznawać sygnały swojego ciała (, ).
    • Jedz za szybko . Badania pokazują, że ludzie, którzy jedzą szybko, czują się mniej syci niż osoby jedzące wolno, ze względu na brak żucia i świadomości, które są związane z uczuciem sytości. Jeśli jesz szybko, staraj się dokładniej przeżuwać jedzenie (, ).
    • Doświadczasz dużego stresu . Stres podnosi poziom hormonu kortyzolu, co może przyczyniać się do głodu i głodu. Jeśli często czujesz się zestresowany, spróbuj włączyć jogę lub medytację do swojej cotygodniowej rutyny ().
    • Dużo trenujesz . Osoby, które dużo ćwiczą, mają zwykle większy apetyt i szybszy metabolizm. Jeśli dużo ćwiczysz, możesz potrzebować więcej jedzenia treningowego ().
    • Doświadczasz braku snu . Odpowiedni sen jest niezbędny do regulacji hormonów, takich jak grelina, których poziom u osób pozbawionych snu jest wyższy. Spróbuj ustawić zdrową rutynę snu lub ograniczyć ekspozycję na niebieskie światło w nocy, aby zapewnić sobie wystarczającą ilość snu (, ).
    • Nie jesz wystarczająco dużo jedzenia . W niektórych sytuacjach możesz czuć się głodny po jedzeniu, ponieważ nie zjadłeś wystarczająco dużo w ciągu dnia.
    • Wysoki poziom cukru we krwi i insulinooporność . Wysoki poziom cukru we krwi i insulinooporność mogą znacznie zwiększyć poziom głodu ().

    Wniosek:

    Możesz odczuwać głód po posiłkach z powodu braku białka lub błonnika w diecie, niedostatecznej ilości jedzenia, problemów hormonalnych, takich jak oporność na leptynę lub czynniki behawioralne i styl życia. Spróbuj wdrożyć niektóre z sugerowanych powyżej rozwiązań.

    Jak pokonać uczucie głodu

    Obsesyjne pragnienie zjedzenia czegoś przygnębia i powoduje dyskomfort. Zwiększony apetyt pociąga za sobą problemy psychologiczne, prowadzi do przybierania na wadze, otyłości i współistniejących chorób. Jak bez szkody i dodatkowego stresu dla organizmu stłumić uczucie głodu? Przede wszystkim musisz ustalić dietę i przestrzegać prostych zasad jedzenia:

  • W pogoni za harmonią wielu ucieka się do rygorystycznych diet, które pozbawiają organizm potrzebnych mu minerałów i witamin. W stanach ostrego niedoboru żywieniowego wyczerpany organizm gromadzi zapasy tłuszczu na przyszłość i po rygorystycznej diecie waga powróci. Diety niskokaloryczne prowadzą do częstych załamań.
  • Brak płynów jest często przyczyną uczucia głodu. Szklanka wody może zaspokoić głód i wydłużyć czas przed głównym posiłkiem.
  • Brak pewnych elementów powoduje chęć zjedzenia takiego lub innego produktu spożywczego. Tak więc przy braku chlorków chcesz jeść „słone”, kwaśne pokarmy z niedoborem magnezu. Codzienna dieta powinna być zróżnicowana.
  • Aby po jedzeniu nie było uczucia głodu, należy jeść w tym samym czasie. Organizm rozpocznie produkcję soku żołądkowego, dostosowując się do naturalnych biorytmów.
  • Aby zapobiec przejadaniu się, musisz nauczyć się powolnego żucia jedzenia. Posiłek powinien trwać co najmniej 20 minut, aby był pełny.
  • Wyklucz z diety pikantne, kwaśne potrawy, fast foody i napoje gazowane, które wywołują apetyt.
  • Jak pozbyć się głodu po jedzeniu

    Jeśli zjadłeś, ale uczucie głodu pozostaje, spróbuj się odwrócić: umyj naczynia, idź do sklepu, usiądź na drutach. Najlepiej trzymać się z dala od lodówki. Po chwili poczujesz uczucie pełności. Jeśli głód nie ustąpi, skonsultuj się z gastroenterologiem i endokrynologiem. Podobne objawy występują przy cukrzycy, chorobach przewodu pokarmowego, zaburzeniach hormonalnych itp. Jeśli badania wykazały, że nie masz takich problemów, zapisz się do psychoterapeuty – możesz potrzebować terapii lekowej, aby pozbyć się głodu.

    Konieczne jest jak najszybsze rozwiązanie tego problemu – nieumiarkowane przyjmowanie pokarmu jest obarczone przyrostem masy ciała, a nawet otyłością. A to pociąga za sobą zwiększone obciążenie układu mięśniowo-szkieletowego i układu sercowo-naczyniowego. W tym przypadku wyzwalany jest efekt domina i pojawia się coraz więcej problemów zdrowotnych.

    Ludowe metody radzenia sobie z głodem po jedzeniu

    Przepisy ludowe są skuteczne tylko wtedy, gdy u osoby nie zdiagnozowano żadnej choroby, która pociąga za sobą resztkowe uczucie głodu nawet po jedzeniu. Domowe sposoby na nudny głód:

  • 1 łyżka olej lniany trzy razy dziennie przed posiłkami;
  • 1 łyżka wywar ze znamion kukurydzy trzy razy dziennie przed posiłkami (10 g suchego produktu wlewa się szklanką wrzącej wody i podaje w termosie przez co najmniej 30 minut);
  • 1 łyżka napar z posiekanego czosnku przed snem (3 ząbki miażdży się i zalewa 200 ml wody – powinna być ciepła, ale nie wrząca; pozostawić na 24 godziny);
  • napar z pietruszki i suchej mięty z silnym uczuciem głodu (1 łyżeczka suchego surowca na 200 ml wrzącej wody; pozostawić na 30 minut);
  • 100 ml wywaru z suszonych owoców przed każdym posiłkiem (250 g wybranych suszonych owoców gotuje się w 1,5 litra wody do mniej niż jednej czwartej wody; schłodzić do temperatury pokojowej).
  • Aby po jedzeniu wstać pełny od stołu, zaleca się włączenie do diety pokarmów tłumiących uczucie głodu: gorzkiej czekolady, dyni, selera, grejpfruta. Możesz zrobić pyszne koktajle, które zastąpią zwykłe przekąski kanapkami lub przekąskami.

    Jak usunąć uczucie głodu w czasie ciąży?

    Kobiety odczuwają głód w czasie ciąży, w okresie zmian hormonalnych w organizmie. Ciało przyszłej matki działa intensywnie, gromadząc substancje niezbędne do rodzenia płodu. Apetyt kobiet w ciąży znacznie wzrasta, zmieniają się preferencje smakowe w jedzeniu. W czasie ciąży powinnaś:

    • Unikaj spożywania wysokokalorycznych i tłustych potraw.
    • Włącz do diety dużą ilość błonnika, zieleni, warzyw i owoców, które wywołają uczucie sytości w żołądku.
    • Głównym sposobem przetwarzania żywności jest wybór duszenia, gotowania i gotowania na parze.
    • Zaleca się zastąpienie wyrobów cukierniczych bakaliami lub owocami słodkimi i zdrowymi.
    • Pomiędzy posiłkami należy zachować odstęp 3-4 godzin i jeść małymi porcjami.

    Przyczyny ciągłego głodu

    Często sami wywołujemy ciągłe silne uczucie głodu brakiem kontroli nad naszym jedzeniem i niezrozumieniem sygnałów naszego ciała. A jak często mamy problemy z jedzeniem lub po prostu żujemy coś podczas oglądania naszego ulubionego programu telewizyjnego? Dlaczego ludzie nie mogą kontrolować swoich pragnień, wiedząc, że żołądek staje się ciężki od przejadania się, a nastrój jest ospały?

    Aby odpowiedzieć na to pytanie, musisz zrozumieć przyczyny utraty samokontroli:

    • Słodycze z dodatkiem sztucznego cukru zawierają szybkie węglowodany. Dramatycznie podnoszą poziom glukozy we krwi, zwiększając zapotrzebowanie na żywność, która z czasem staje się bardziej stabilna.
    • Długie przerwy między posiłkami prowadzą do przejadania się. Jedz jedzenie w odstępie co najmniej 3-4 godzin. Optymalna ilość dawek to 5 razy dziennie.
    • W warunkach ciągłego stresu zawodzą mechanizmy odpowiedzialne za uczucie głodu. Zwiększa się stężenie kortyzolu, co przyczynia się do zaokrąglenia brzucha i złogów tłuszczu w okolicy barków. Zwiększa się poziom wydzielania neuropeptydu Y, co prowadzi do szybkiego nagromadzenia tłuszczu w tkankach i uczucia głodu. Nerwowość zwiększa również produkcję noradrenaliny, co wymaga stosowania węglowodanów prostych poprawiających nastrój dzięki zawartości serotoniny. Prowadzi to do „zacinania się” problemów.

    Kobiety nie opuszczają ciągłego głodu w czasie ciąży. W tym przypadku nie ma poważnych powodów do niepokoju. Apetyt oznacza, że ​​dziecko potrzebuje więcej składników odżywczych.

    To interesujące! Naukowcy udowodnili, że brak snu powoduje ciągłe uczucie głodu. W organizmie osób mało śpiących produkcja leptyny odpowiedzialnej za uczucie sytości jest zmniejszona, a poziom greliny, która odpowiada za uczucie głodu, ulega zmniejszeniu.

    Często sami wywołujemy ciągłe uczucie głodu z powodu wybuchów emocjonalnych, braku kontroli i słabej siły woli. Jeśli dostosujesz dietę, znikną przyczyny zwiększonego apetytu, a także ciągłego głodu.

    Pokarmy, które tłumią głód

    Objaw głodu jest w stanie stłumić pokarmy, które zaleca się dodawać do dań głównych. Pokarmy zmniejszające apetyt obejmują:

    • Seler to wyjątkowy produkt niskokaloryczny. Szczególnie cenny jest korzeń selera, który zawiera błonnik.
    • Grejpfrut to świetny sposób na ograniczenie apetytu.
    • Gorzka gorzka czekolada sprawi, że na długo zapomnisz o jedzeniu.
    • Pieczona dynia dobrze radzi sobie z głodem.

    Podsumować

    Uczucie głodu po jedzeniu to powszechny problem wielu ludzi na całym świecie.

    Często jest to wynikiem złej diety, w której brakuje białka lub błonnika. Może to być jednak spowodowane problemami hormonalnymi, takimi jak oporność na leptynę lub codziennym stylem życia.

    Jeśli często czujesz głód po jedzeniu, wypróbuj niektóre z powyższych wskazówek opartych na dowodach, aby zmniejszyć apetyt.

    Jak tłumić głód bez jedzenia

    • Najlepszym sposobem na oderwanie się od jedzenia jest aktywność fizyczna. Trochę ruchu lub spacer na chwilę opóźni chęć podjadania. Zajęcia z jogi, pływanie pomogą zaspokoić głód.
    • Zioło, które tłumi uczucie głodu, może zmniejszyć apetyt. Są to pietruszka, jedwab kukurydziany, pokrzywa i szałwia. Napary z tych ziół doskonale tłumią głód. Weź wywar ziołowy na pół godziny przed posiłkiem.
    • Herbata zielona lub imbirowa z cytryną pomaga poradzić sobie z pragnieniem przedwczesnej przekąski.

    Jak zaspokoić głód

    Jeśli zauważysz nienormalny głód i jakiekolwiek objawy uboczne, skonsultuj się z lekarzem, który pomoże Ci ustalić przyczynę Twojego schorzenia i zaleci kompleksowe leczenie. Jeśli apetyt jest po prostu zwiększony, możesz spróbować szybko zaspokoić głód w następujący sposób:

    • Pij wodę, gdy poczujesz głód.
    • Jedz powoli, dokładnie przeżuwając. Pomoże to lepiej trawić pokarmy i szybciej czuć się pełnym.
    • Nie jedz podczas czynności zewnętrznych. Skup się bezpośrednio na jedzeniu i jego ilości, smaku.
    • Nie spożywaj pikantnych, rozgotowanych, kwaśnych, gazowanych napojów i fast foodów, zmniejsz ilość słodyczy i prostych węglowodanów, które mogą wywoływać apetyt.
    • Spożywanie małych i częstych posiłków: co trzy godziny podawaj jedzenie na małych talerzach, pomoże to wizualnie oszukać mózg.
    • Skoncentruj się na doznaniach: jeśli chcesz jeść, zadaj sobie pytanie, czy naprawdę jesteś głodny, czy też jest to próba poświęcenia czasu, pozbądź się myśli i emocji.
    • Spożywaj więcej świeżych, roślinnych pokarmów bez sosów i dodatków – taka dieta nie wzbudzi ochoty na zjedzenie większej ilości jedzenia.

    Jak zaspokoić głód bez jedzenia

    Jak usunąć uczucie głodu, które pojawia się w sposób niekontrolowany i ciągły:

    • Po pierwsze, jest to stałe zatrudnienie: fascynujący, interesujący biznes dla Ciebie pomoże Ci mniej myśleć o jedzeniu.
    • Po drugie, jest to aktywność fizyczna: szczególnie dobrze pomagają taniec, pływanie i bieganie. W tym samym czasie głód emocjonalny zmniejszy się wraz z energią, którą przekazujesz na lekcję.

    Joga ma bardzo pozytywny wpływ na stan lękowy ciągłego głodu. Wpływa nie tylko na zdrowie fizyczne i siłę organizmu, ale także na dobre samopoczucie, nastrój, spokój wewnętrzny. Zajęcia jogi pomogą Ci skoncentrować się na swoich uczuciach i rozpoznać ich naturę, uspokoić niepokój i drażliwość oraz zaspokoić głód bez jedzenia. Joga nie wymaga żadnego konkretnego przygotowania – absolutnie każdy może zacząć ćwiczyć, ale lepiej robić to pod okiem specjalisty, w grupie lub na zajęciach indywidualnych.

    Jak zaspokoić głód podczas diety

    Diety są osobnym aspektem możliwego wzrostu apetytu. W trakcie diety należy utrzymywać wymagany poziom składników odżywczych, witamin, które odpowiadają za zdrowy metabolizm. Musisz jeść więcej owoców, świeżych warzyw, rozkoszować się płatkami zbożowymi i pierwszymi daniami, odpowiedzialnie podchodzić do harmonogramu żywienia. Jak zaspokoić głód podczas odchudzania, aby nie zaszkodzić procesowi:

    • Świeże owoce. Są bogate w glukozę, która odpowiada za uczucie sytości oraz produkcję „hormonu radości” – serotoniny, która może nadrobić brak słodyczy.
    • Zielona herbata pomaga zaspokoić głód podczas diety, wspomaga odchudzanie i usuwanie toksyn. Jeśli między zaplanowanymi posiłkami poczujesz apetyt – pij herbatę, wodę lub bulion z dzikiej róży, to oczyszcza organizm.

    Jakie leki mogą zagłuszyć uczucie głodu?

    Współczesna medycyna oferuje duży wybór leków mających na celu zmniejszenie apetytu. Warto jednak pamiętać, że tabletek hamujących głód nie należy przyjmować bez zgody lekarza.

    Istnieją dwie główne grupy takich leków:

    • Tabletki, które wypełniają żołądek, powodując uczucie pełności po obrzęku.
    • Leki, które mogą hamować apetyt.

    Należy pamiętać, że tylko kompetentny specjalista może rozwiązać problem zwiększonego apetytu po przeprowadzeniu wszystkich niezbędnych testów i ustaleniu prawdziwej przyczyny ciągłego uczucia głodu.

    Poradzenie sobie z apetytem i utrzymanie go pod kontrolą nie jest takie trudne. Wystarczy ustalić przyczynę problemu, znaleźć sposób na jego rozwiązanie i przestrzegać zasad prawidłowego żywienia.

    Ewa Wójcik
    Autor
    Rate author