Ile kalorii ma barszcz na bulionie wołowym. Barszcz z wołowiną: przepisy krok po kroku ze zdjęciami

Przydatne lub po prostu smaczne

Ile kalorii ma barszcz na bulionie wołowym. Barszcz z wołowiną: przepisy krok po kroku ze zdjęciami

Ile kalorii ma barszcz na bulionie wołowym. Barszcz z wołowiną: przepisy krok po kroku ze zdjęciami

Barszcz jest słusznie ulubionym pierwszym daniem wielu Słowian (dziś – nie tylko). Składa się z dużej liczby składników, a smak może się różnić w zależności od osobistych preferencji.

To właśnie ten fakt sprawia, że ​​jest nie tylko bardzo smaczny, ale także bardzo użytecznym produktem, ponieważ wiele składników zapewnia doskonałą równowagę między tłuszczami, białkami i węglowodanami.

Nie będzie to zaletą, jeśli jesteś na przykład na etapie „suszenia”, ponieważ kontrolowanie węglowodanów i tłuszczów w mieszanym produkcie jest znacznie trudniejsze do opanowania. Ale we wszystkich innych przypadkach barszcz jest standardem spójności i równowagi między wszystkimi składnikami.

Jeśli rozważymy przydatność barszczu na poziomie komponentów, otrzymamy:

  • obfitość witamin niezbędnych dla organizmu człowieka dzięki warzywom zawartym w naczyniu;
  • bulion barszczowy, który rozrzedza krew, co ma pozytywny wpływ na cały układ krążenia (zapobiega powstawaniu zakrzepów);
  • duża ilość białka, a co za tym idzie energii, bo na bazie mięsa gotuje się barszcz;

Oczywiście wszystko ma swoje wady i to danie nie jest wyjątkiem. Jest to pokarm bardzo tłusty, dość ciężkostrawny przez organizm ludzki. Jedyną opcją, aby było trochę bardziej dietetyczne, jest gotowanie nie na mięsie i kościach, ale tylko na warzywach.

Korzyści z barszczu

Danie zawiera wiele witamin, pierwiastków, błonnika, białka, aminokwasów. Dostarcza niezbędnych substancji, jego skład jest zrównoważony. Barszcz jest w stanie uwolnić organizm od toksyn i toksyn, pozytywnie wpływa na pracę żołądka i jelit.

Praktycznie nie ma przeciwwskazań, jeśli ugotujesz go zgodnie ze wszystkimi zasadami, nie zaszkodzi. Wyjątkiem jest obecność alergii na dowolny składnik.

Szczegółowe stężenie witamin i minerałów w procentach:

  • witamina A – 12,5%;
  • witamina E – 12%;
  • witamina K – 27,9%;
  • chlor – 26,5%;
  • beta-karoten – 13%;
  • kobalt – 11,5%.

Ile kalorii ma barszcz zielony

Gdy wiosną na sklepowych półkach pojawi się szczaw, można ugotować zielony barszcz. W końcu szczaw jest podstawą przygotowania tego dania. To dzięki szczawiowi i innym wiosennym zieleniom barszcz nabiera charakterystycznego zielonego koloru, od którego wzięła się nazwa tego dania. Przepis na barszcz zielony ma niewiele wspólnego z przepisem na barszcz czerwony. Ale te dwie potrawy to bez wątpienia podstawa naszej kuchni. Ile kalorii ma barszcz zielony? W przybliżeniu taki sam jak w dźwigu. Zawartość kalorii w barszczu zielonym wynosi 50 kcal na sto gramów.

Barszcz na kurczaku ze śmietaną (z majonezem)

Tradycyjnym dressingiem do barszczu jest kwaśna śmietana. Jak bardzo zmienia się kaloryczność dania w zależności od jego ilości i zawartości tłuszczu?

Jedna łyżka stołowa zawiera około 20 gramów kwaśnej śmietany. Jeśli lubisz domową śmietanę, możesz dodać kolejne 90 kcal do kaloryczności barszczu.

Jeśli korzystasz z produktów sklepowych, liczby będą znacznie skromniejsze.

Zawartość kalorii w łyżce kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 20% to 42 kalorie. Niskotłuszczowa śmietana (10%) zawiera jeszcze mniej – 35 kcal.

Jak zmniejszyć zawartość kalorii w barszczu?

Barszcz gotowany np. na bazie żeberek wieprzowych nie jest odpowiedni dla osób, które uważnie śledzą swoją dietę i sylwetkę, ponieważ są bardzo kaloryczne, a po ugotowaniu cały tłuszcz trafia do bulionu.

W zależności od tego, jak bardzo trzeba zmniejszyć kalorie, niektóre produkty są zastępowane. Przede wszystkim oczywiście wymienia się mięso. Jeśli potrzebujesz barszczu całkowicie dietetycznego, mięso należy z zasady wykluczyć. Jeśli pozwoli się trochę więcej energii, bulion można przygotować na bazie kurczaka lub wołowiny.

Ponieważ ziemniaki zawierają dużą ilość skrobi i węglowodanów, należy je zastąpić fasolą, która jest znacznie mniej kaloryczna. A przygotowując składniki, nie można smażyć cebuli i marchewki w oleju roślinnym – znacznie obniży to zawartość tłuszczu, a w efekcie wartość energetyczną.

Często też dodajemy śmietanę tuż przed zjedzeniem gotowego dania – można to również wykluczyć ze względu na wysoki procent zawartości tłuszczu.

W ten sposób możemy faktycznie przygotować dietetyczne jedzenie z bardzo tłustego i wysokokalorycznego dania.

Obniżamy kaloryczność barszczu: uwaga dla gospodyni

Jeśli naprawdę kochasz to cudowne danie i wcale nie chcesz z niego rezygnować, ale chcesz też zachować szczupłą sylwetkę, pamiętaj o tych prostych sztuczkach:

  • smażyć warzywa w minimalnej ilości oleju roślinnego, a jeśli masz patelnię z nieprzywierającą powłoką, całkowicie zrezygnuj z oleju;
  • ugotuj bulion na mięsie, a nie na kości mięsnej: w ten sposób zaoszczędzisz sobie dodatkowych kalorii;
  • barszcz ugotowany na świeżej kapuście okaże się znacznie mniej kaloryczny niż ten ugotowany na kiszonej kapuście;
  • im mniej ziemniaków w naczyniu, tym lepiej dla Twojej sylwetki;
  • zamiast majonezu jako dressingu możesz użyć niskotłuszczowej śmietany lub całkowicie odmówić;
  • lepiej podawać czarny lub szary, ale nie biały chleb z talerzem pachnącej potrawy: ciastka żytnie są lepiej dopasowane do smaku i zawierają mniej kalorii niż pszenica.

Krąży żart, że mężczyźni oceniają kobietę jako gospodynię na podstawie tego, czy umie gotować barszcz i jak dobrze to robi. Jeśli jeszcze nie zrozumiałeś tej „nauki”, czas zacząć się uczyć. A na początek najlepiej opanować podstawy – klasyczny barszcz czerwony, gotowany w bulionie wołowym. Przed Tobą przepis krok po kroku ze zdjęciem pysznego barszczu wołowego. Zastanówmy się, jak prawidłowo wybrać i przygotować składniki, gdzie gotować i ile kalorii zawiera 100 gramów barszczu wołowego.

Schudnij z barszczem

Ponieważ dietetyczny barszcz wcale nie jest bogaty w kalorie, jest świetny w przypadku diet, w których potrzebny jest wczesny wynik. Zasada takiej diety jest bardzo prosta – w tygodniu naszym głównym posiłkiem jest barszcz. Oczywiście nie anuluje to napojów takich jak kawa czy herbata (bez cukru!), ale w diecie nie powinno być wysokokalorycznych pokarmów.

Tak więc jedna z opcji skutecznej diety na barszcz jest następująca:

Początek tygodnia – poniedziałek

Liczba posiłków w całej diecie sięga sześciu razy dziennie. Tak więc sześć razy dziennie spożywamy około 250 gramów barszczu i 50 gramów chleba żytniego;

Kontynuacja „bankietu” – wtorek

Ten sam barszcz w ilości 250 gramów sześć razy dziennie. Dodaje się do niego pierś z kurczaka – sto pięćdziesiąt gramów na raz w głównych posiłkach (na przykład drugi i piąty);

Środek środy

W tym dniu jemy barszcz nie sześć, ale 4 razy w tej samej porcji. W pozostałych dwóch posiłkach jemy niskotłuszczową, lekko soloną kaszę gryczaną (np. barszcz po 250 gramów);

Sałatka, ale nie Cezar – czwartek

Tak jak w środę, cztery razy dziennie jemy 250 gramów barszczu, zajadając się 50 gramami chleba żytniego

Również dwa lub trzy razy można zjeść sałatkę (o niskiej zawartości kalorii – to bardzo ważne) 200 gram na porcję; . Koniec tygodnia pracy – piątek

Koniec tygodnia pracy – piątek

Wracamy do pierwotnego schematu z 6 posiłkami dziennie w formie barszczu. Dodaje się do niego rybę dietetyczną (w oparciu o indywidualne preferencje) w ilości 200 gramów na posiłek (nie więcej niż dwa razy dziennie);

Długo oczekiwany dzień wolny – sobota

Sześć posiłków dziennie z barszczem, między posiłkami podjadamy jabłka (jedno jabłko między każdym posiłkiem);

Wskrzeszenie

W ostatni (i dla niektórych jedyny) weekend, oprócz czterech posiłków barszczowych, możemy cieszyć się chudym kefirem i chudym twarogiem. 250 gram każdego produktu jemy dwa razy dziennie.

Taka dieta jest bardzo skuteczna i wydajna, poza tym oczyszcza organizm z nagromadzonych toksyn i poprawia pracę układu pokarmowego. Chociaż warzywa są bardzo przydatne, lekarze nie zalecają pozostawania na takiej diecie dłużej niż tydzień, maksymalnie dwa, ponieważ niska kaloryczność nie zawsze dobrze wpływa na ogólną kondycję i funkcjonowanie organizmu.

Barszcz jest słusznie uważany za jeden z najlepszych pierwszych dań. Dzięki dużej ilości składników można dopasować przepis do każdego, nawet najbardziej wybrednego gustu. Nadaje się zarówno dla sportowców przy przybieraniu na masie, jak i do „suszenia” ze względu na dużą zmienność metod gotowania. Nic dziwnego, że to wszechstronne danie podbiło wiele serc!

Jak schudnąć na barszczu

Dietetycy twierdzą, że barszcz może stać się dietetycznym daniem na odchudzanie, ponieważ zawiera wiele przydatnych witamin. Istnieje nawet specjalna, zbilansowana dieta, dzięki której możesz pozbyć się pięciu zbędnych kilogramów w ciągu tygodnia. Aby zmniejszyć zawartość kalorii w żywności, lepiej gotować ją zwykłą wodą, a nie bulionem mięsnym.

Zawartość ziemniaków powinna być minimalna, a najlepiej zastąpić ją fasolą. Dla tych, którzy kategorycznie odmawiają gotowania bez mięsa, zaleca się gotowanie barszczu drobiowego z chudego mięsa w bulionie wtórnym, aby zminimalizować zawartość kalorii. Jednocześnie dodaj mniej mięsa niż zwykle, aby jeszcze bardziej zmniejszyć liczbę kalorii.

Dieta barszczowa to mniej więcej następujące dzienne menu: na pierwszy dzień można zjeść dwie porcje jasnego barszczu plus owoce w dowolnej ilości. Drugi dzień – barszcz plus warzywa. Od trzeciego dnia dozwolone są te same produkty, ale także dodajemy soki, trochę gotowanego mięsa. Należy pamiętać, że dziennie należy wypijać 1,5-2 litry wody, w zależności od masy ciała osoby odchudzającej się, po godzinie 19.00 nie jeść. Po tygodniu takiego odżywiania będziesz mógł pozbyć się 5 kg, ale jednocześnie nie zaszkodzić zdrowiu.

Funkcja gotowania z wędzonym kurczakiem, z żołądkami z kurczaka, z piersią, nogami

Jeśli chcesz zaskoczyć swoją rodzinę niezwykłym smakiem barszczu, powinieneś spróbować ugotować go z wędzonym kurczakiem. Najlepiej sprawdzają się skrzydełka wędzone lub mostek, zawierają mniej tłuszczu, co nie pozwoli Ci mieć zbyt wielu kilokalorii barszczu. Zawartość kalorii na 100 gramów nie będzie się różnić od barszczu ze zwykłym kurczakiem. Proces gotowania jest dość prosty. Ponieważ mięso jest już gotowe samo w sobie, wystarczy gotować przez 10 minut. Następnie dodaj resztę składników zgodnie z klasycznym przepisem na barszcz.

Ważne: pamiętaj, aby wziąć pod uwagę ilość soli, ponieważ samo mięso jest już dość słone. . Jeśli masz w lodówce tylko komory kurczaka z wywarów mięsnych, nie stanowi to problemu.

Z takich podrobów można ugotować nie mniej smaczny barszcz. Tylko oni muszą być dobrze przygotowani: wyczyścić i usunąć wszystkie niepotrzebne folie. Pokrój na małe kawałki około 2-3 centymetrów i gotuj bulion przez około 1 godzinę, ponieważ mięso żołądków jest dość twarde. Kontynuuj gotowanie dodając ziemniaki, smażone ziemniaki, kapustę i przyprawy.

Jeśli z zapasów mięsnych w lodówce pozostały tylko komory kurczaka, to nie ma to znaczenia. Z takich podrobów można ugotować nie mniej smaczny barszcz. Tylko oni muszą być dobrze przygotowani: wyczyścić i usunąć wszystkie niepotrzebne folie. Pokrój na małe kawałki około 2-3 centymetrów i gotuj bulion przez około 1 godzinę, ponieważ mięso żołądków jest dość twarde. Kontynuuj gotowanie dodając ziemniaki, smażone ziemniaki, kapustę i przyprawy.

Pierś z kurczaka to filet, który bardzo dobrze nadaje się do podzielenia na porcje. Gotuj je nie dłużej niż 20 minut. Wtedy lepiej zdobyć mięso i dalej gotować barszcz zgodnie z podanym powyżej etapem przygotowania.

Wskazówka: jeśli kwas wydaje się niewystarczający, do naczynia można wycisnąć trochę soku z cytryny lub dodać ocet (5-7 ml). To doda dodatkowe nuty smakowe.

Bulion z udek kurczaka należy gotować przez około 50 minut, stale usuwając pojawiającą się pianę łyżką cedzakową. Zdejmij udka i dalej gotuj barszcz, dodając po kolei wszystkie składniki.

Możesz zdjąć mięso z kości i dodać je bezpośrednio na talerz przed podaniem. Możesz również dodać pół ugotowanego jajka przed podaniem.

Wskazówka: barszcz nabiera najbardziej oryginalnego smaku, gdy podaje się go ze smalcem z czosnkiem i pączkami, jak to jest w zwyczaju na Ukrainie.

Barszcz w bulionie z kurczaka jest uważany za dietetyczny. Mogą urozmaicić pierwsze domowe dania dla dzieci. Zaleca się stosowanie go u osób cierpiących na beri-beri, ponieważ składniki wchodzące w jego skład są bogate w różne pierwiastki śladowe i witaminy. Barszcz czerwony z kurczaka ze świeżą kapustą jest dobry do spożycia nawet dla osób, które mają problemy z przewodem pokarmowym. Ponieważ danie jest niskokaloryczne, przy odpowiednim przygotowaniu można je spożywać w trakcie odchudzania.

Gotuj, eksperymentuj, a uzyskasz własny, niepowtarzalny smak barszczu. Dowodem na to będą prośby Twoich bliskich o dodatkowe porcje.

Jak gotować barszcz wołowy: przepis krok po kroku

Wołowinę pokrojoną w porcje gotuje się przez godzinę. W 60 minut możesz uzyskać bogaty bulion. Mięso umieszcza się w zimnej wodzie. Należy okresowo usuwać piankę, aby bulion był przezroczysty. Do bulionu wlewa się obrane i pokrojone na średnie kawałki ziemniaki. Bulion jest solony, na tym etapie dodaje się cukier. Należy usmażyć buraki pokrojone w paski. Po upieczeniu wlewa się do niego sok pomidorowy. Należy poczekać na częściowe odparowanie cieczy. Pomidor z burakami wysyła się do bulionu. Buraki w połączeniu z kwaśnym sokiem zachowują swój pierwotny kolor. Barszcz skończy się pięknym czerwonym kolorem.
Drobno posiekana cebula, posiekana marchewka są pasywowane. Na koniec na patelnię dodaje się drobno posiekany czosnek. Wszystko lekko podsmażamy, aż pojawi się wyjątkowy czosnkowy aromat. Warzywa przenosi się do przygotowanego barszczu.

Kapusta jest szatkowana, papryka krojona. Dodaje się je, gdy ziemniaki są prawie gotowe. Pod koniec gotowania dodaje się 2 liście laurowe, pieprz, zioła. Barszcz powinien trochę pogrążyć się, aby przenieść aromat przypraw na gotowe danie.

Barszcz z wołowiną w domu, prosty, szybki i pyszny! Smacznego!

Barszcz to prawdziwie uniwersalne danie: gęsty, bogaty, rozgrzeje i doda siły w zimnych porach roku; jasny, zielony – odświeża i szybko odżywia w upale. I choć to danie znane jest od czasów starożytnych, nie ma dwóch gospodyń domowych, które ugotowałyby ten sam barszcz.

Jednak nawet dla jednej gospodyni w różne dni okazuje się, że smakuje inaczej: gdy kucharki zamiast koncentratu pomidorowego dodają świeże pomidory, gdy do smażenia siekają paprykę, gdy zamiast świeżej wlewają kiszoną kapustę do rondla … Dlatego trudno obliczyć zawartość kalorii w barszczu. Jednak niektóre liczby nadal można wywnioskować.

Zielone lub gotowane z dużą ilością buraków, chude lub w bulionie mięsnym – każdy barszcz przyniesie korzyści zdrowotne.

To wspaniałe danie.

  • zrównoważony skład zawiera prawie wszystkie białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały niezbędne dla człowieka;
  • delikatnie otula wewnętrzne ściany żołądka i jelit, pomagając radzić sobie z przewlekłymi chorobami przewodu pokarmowego;
  • dobrze nasyca nawet niewielką porcję, oszczędza przed przejadaniem się;
  • poprawia metabolizm i wspomaga szybki rozkład węglowodanów i tłuszczów, które dostały się do organizmu. Procesowi temu towarzyszy wydzielanie ciepła. Dlatego po talerzu barszczu robi się gorąco;
  • dzięki dużej zawartości błonnika w warzywach delikatnie oczyszcza jelita, usuwając toksyny i metale ciężkie.

Tabela kalorii barszcz z kurczaka

Cóż, teraz zapoznajmy się z innymi wariantami barszczu i dowiedzmy się, jak bardzo różni się wartość odżywcza jednej zupy przygotowanej przy użyciu różnych technologii.

Rodzaj barszczu Wiewiórki Tłuszcze Węglowodany Kalorie (kcal) na 100 gram Kalorie w 1 talerzu (270 g)
Barszcz z kurczakiem bez ziemniaków 4,5 grama 2,71 grama 1,69 grama 49 kcal 132,3 kcal
Barszcz z piersią kurczaka bez ziemniaków 4,9 g 1,5 grama 1,7 grama 40 kcal 108 kcal
Barszcz z kurczakiem i ziemniakami 4,4 g 2,5 g 2,5 g 51,6 kcal 140 kcal
Barszcz z piersią kurczaka i ziemniakami 4,7 g 1,5 grama 2,64 grama 42,5 kcal 115 kcal
Barszcz z kurczakiem bez ziemniaków i fasoli 4,7 g 2,6 grama 2,5 g 53 kcal 143 kcal
Barszcz z piersią kurczaka bez ziemniaków z fasolą 5 gramów 1,5 grama 2,6 grama 44 kcal 119 kcal
Barszcz z kurczakiem i śmietaną 18% 4,3 g 3,5 grama 2,6 grama 60 kcal 162 kcal
Barszcz z piersią kurczaka i śmietaną 18% 4,6 grama 2,4 grama 2,7 grama 51 kcal 138 kcal
Barszcz z kurczakiem i majonezem 4,3 g 6,4 grama 2,6 grama 85 kcal 229,5 kcal
Barszcz z kurczakiem, ziemniakami i fasolą 4,5 grama 2,5 g 3,4 grama 54,5 kcal 147 kcal
Barszcz z piersią kurczaka, ziemniakami i fasolą 4,8 g 1,4 grama 3,4 grama 45,9 kcal 124 kcal
Barszcz z kurczakiem bez oleju (bez pieczenia dressingu) 4,35 g 1,75 grama 2,6 grama 44,5 kcal 120 kcal
Barszcz z piersią kurczaka bez smażonego dressingu (bez oleju) 4,7 g 0,6 g 2,6 grama 35,5 kcal 96 kcal

Jeśli skrupulatnie monitorujesz jakość swojej diety, nasz stół z kaloriami barszczu z kurczaka stanie się Twoim przewodnikiem w kuchni. Dzięki tym danym z pewnością będziesz w stanie ugotować własnymi rękami opcję lunchową, która będzie pasować do Twojego standardu kalorii.

Klasyczny barszcz kalorie

Jako punkt wyjścia do obliczenia wartości energetycznej zupy z czerwonej kapusty przyjęliśmy klasyczny przepis:

  • Udko z kurczaka na bogaty bulion to najlepszy wybór. Aby przygotować 3-4 litry zupy, możesz wziąć 400-600 g udek z kurczaka, których zawartość kalorii wyniesie 740-1100 kcal (100 g u003d 185 kcal). Jeśli gotujesz zupę z „lżejszej” piersi kurczaka, to kaloryczność zupy znacznie się zmniejszy, bo sto gramów białego fileta zawiera tylko 113 kcal, czyli 678 kcal na 600 g.
  • Kapusta biała – 27 kcal, co w przeliczeniu na 500 g potrzebne do zupy to 135 kcal.
  • Nieodzownym produktem są ziemniaki w barszczu klasycznym. W sumie wystarczą trzy średnie bulwy plus kolejne 228 kcal.
  • Sos na barszcz przygotowuje się zwykle z jednej marchewki (75 g = 24 kcal), jednej cebuli (75 g = 35 kcal), 2 łyżek. pasta pomidorowa (46 kcal) i buraki gotowane (150 g = 74 kcal) poprzez prażenie i smażenie z dodatkiem oleju roślinnego (40 g = 360 kcal). Podsumowując wszystkie składniki stwierdzamy, że opatrunek ma kaloryczność 539 kcal.
  • Pod sam koniec gotowania do barszczu dodaje się drobno posiekaną kiść zieleniny, która waży 40 gramów (15 kcal) i posiekany czosnek (16 g = 23 kcal).
  • Łącznie 4 litry barszczu drobiowego z piersią wychodzi 1617 kcal (42,6 kcal/100 g), a barszczu z udka drobiowego 2049 kcal (51,6 kcal/100 g).

    Nie zapominaj jednak, że podczas serwowania barszczu oferowana jest również śmietana, której wartość energetyczna, w zależności od zawartości tłuszczu, waha się od 133 do 380 kcal, lub majonez, którego kaloryczność wynosi średnio 660 kcal lub 220 kcal kcal, jeśli zdecydujesz się na użycie „Light Calve.

    Ile kalorii ma barszcz

    Jak wspomniano powyżej, zawartość kalorii w barszczu może się znacznie różnić w zależności od jego składników. Na przykład, jeśli barszcz jest gotowany na żeberkach wieprzowych, zawartość kalorii będzie znacznie wyższa niż w bulionie wołowym lub drobiowym.

    Obliczenie wartości energetycznej barszczu nie jest trudne, wystarczy znać kaloryczność każdego składnika składającego się na danie. Wybraliśmy klasyczny przepis z bulionem wołowym:

    Składnik Waga (g) Kalorie w 100g (kcal) Kaloria na danie (kcal)
    Mięso wołowe 500 324 1620
    Buraczany 300 43 129
    Marchewka sto 41 41
    Ziemniak 250 77 193
    Cebula sto 40 40
    Kapusta 500 25 150
    koncentrat pomidorowy 75 82 62
    Woda 2500 0 0
    4325 52 2235

    Tak więc na podstawie powyższej tabeli, za pomocą prostych obliczeń matematycznych, stwierdzamy, że zawartość kalorii w barszczu wynosi około 52 kcal na 100 gramów produktu.

    Barszcz na kurczaku ze śmietaną (z majonezem)

    Tradycyjnym dressingiem do barszczu jest kwaśna śmietana. Jak bardzo zmienia się kaloryczność dania w zależności od jego ilości i zawartości tłuszczu?

    Jedna łyżka stołowa zawiera około 20 gramów kwaśnej śmietany. Jeśli lubisz domową śmietanę, możesz dodać kolejne 90 kcal do kaloryczności barszczu.

    Jeśli korzystasz z produktów sklepowych, liczby będą znacznie skromniejsze.

    Zawartość kalorii w łyżce kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 20% to 42 kalorie. Niskotłuszczowa śmietana (10%) zawiera jeszcze mniej – 35 kcal.

    Ewa Wójcik
    Autor
    Rate author