Herbata Rooibos korzyści i szkody, jak parzyć

pyszna herbata rooibos

Herbata Rooibos (rooibos)  to roślina z rodziny motylkowatych, która rośnie w południowej Afryce i jest tłumaczona z języka afrikaans jako „czerwony krzew”. Liście tego krzewu przypominają igły. Jest to niezwykle pachnący i smaczny napój, który wielu smakoszy woli od tradycyjnej czarnej lub zielonej herbaty.

Składniki:

  • Herbata Rooibos (luzem lub w torebkach)
  • 1 szklanka świeżych jagód lub kawałków truskawek
  • 3 łyżki nektaru z agawy
  • 2 brzoskwinie lub nektarynki
  • 3 szklanki kostek lodu.

Metoda gotowania:

  • Zagotować 6 filiżanek wody, zalać herbatą, parzyć 6-7 minut, następnie wyjąć torebki lub odcedzić herbatę, jeśli używałeś herbaty sypkiej. Przeczytaj więcej: Jak zrobić pyszną herbatę nerkową.
  • Zmiel połowę brzoskwiń i jagód w blenderze lub zmiel drewnianą łyżką.
  • Pozostałe owoce, przecier owocowy wrzucić do dzbanka i zalać herbatą.
  • Dodaj 3 szklanki kostek lodu i mieszaj, aż się rozpuszczą.
  • Podawać od razu z lodem lub później.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Rooibos „Biały Afrykanin”

    najlepsza herbata rooibos?

    Składniki:

    • Rooibos (3 łyżeczki)
    • Mleko (400 ml)
    • Miód (2 łyżki)

    Metoda gotowania:

  • Rooibos ugotuj w 200 ml wody.
  • Doprowadzić do wrzenia.
  • Dodaj mleko.
  • Dodajemy miód.
  • Doprowadzić do wrzenia.
  • Filtrujemy, ponieważ liście herbaty są bardzo małe.
  • Szczęśliwej herbaty!

    jagoda rooibos

    najlepsza herbata rooibos?

    Składniki:

    • Rooibos (7 g/3 łyżeczki)
    • Cytryna (1/4)
    • Mieszanka jagód (do wyboru, 100 g)
    • Miód (2 łyżki)
    • Cukier (do smaku)

    Metoda gotowania:

  • Warzymy rooibos.
  • Pokrój jagody (wiśnie, truskawki, żurawinę) i dodaj do herbaty.Dodaj sok z cytryny (lub plastry) i miód. Mieszamy.
  • Herbata jest gotowa.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Herbata rooibos

    najlepsza herbata rooibos?

    Składniki:

    • herbata rooibos 1 łyżeczka
    • suszona mięta 1 łyżeczka
    • skórka pomarańczowa do smaku
    • gotująca się woda

    Metoda gotowania:

  • Przygotuj czajniczek, wlej wodę na kuchenkę lub zagotuj czajnikiem elektrycznym.
  • Przygotowuję rooibos, jako dodatek wrzucam też kilka kwiatów krwawnika, nie, nie dla smaku, ale na dobre.
  • Całość wkładamy do czajnika, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy pokrywką, odstawiamy na 5 minut.
  • Odcedź i przelej do filiżanek.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Zwykła herbata rooibos

    najlepsza herbata rooibos?

    Składniki:

    • Rooibos 4-6 łyżek
    • Cukier trzcinowy do podania

    Metoda gotowania:

  • Przygotuj rooibos.
  • Ta czerwona herbata, podobnie jak zielona herbata, ma kilka pozycji jakościowych.
  • Igły z długimi krzewami są uważane za opcję eksportową, muszą mieć jednorodny skład, bez zanieczyszczeń gałązek i suchych liści.
  • Zagotuj czajnik wody.
  • Czajniczek poparz wrzątkiem – może to być czajnik lub termos.
  • Wlej rooibos w ilości 1-1,5 łyżki stołowej na porcję, zalej gorącą wodą o temperaturze co najmniej 90-95 stopni.
  • Wstaw czajniczek do kuchenki mikrofalowej przy średniej mocy na około 5 minut.
  • W przypadku parzenia w czajniczku żeliwnym lub metalowym, wstawiaj do kuchenki o umiarkowanej temperaturze na 20-25 minut.
  • Trzymaj w termosie przez co najmniej godzinę.
  • Rooibos można zaparzyć kilka razy.
  • Herbatę podawać z kryształowym cukrem, miodem lub syropem klonowym.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Herbata Rooibos w domu?

    najlepsza herbata rooibos?

    Składniki:

    • Herbata rooibos
    • szklany czajniczek do gotowania na otwartym ogniu;
    • pokrywa;
    • palnik lub otwarty ogień;
    • 20-30 g samej rośliny;
    • drewniany kij do mieszania.

    Metoda gotowania:

  • Podgrzaną do wrzenia wodę wlewa się do przezroczystego naczynia do gotowania.
  • Wlewa się mieszankę warzywną.
  • Pierwsze 2 minuty miesza się patyczkiem.
  • Pożar powinien być minimalny, rooibos marnieje przez 2-3 minuty.
  • Pojemnik jest usuwany z ognia, a pod pokrywką jest podawany przez 5 minut.
  • Gotowy napój podaje się sam lub można tam dodać plasterek cytryny, aby wzmocnić smak.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Herbata Rooibos w kąpieli wodnej

    najlepsza herbata rooibos?

    Składniki:

    • dwa różne pojemniki;
    • 20 g surowców;
    • laska cynamonu

    Metoda gotowania:

  • Napełnij duży pojemnik wodą, podpal.
  • Wlej dwie szklanki wody do mniejszego pojemnika, wlej surowce.
  • Po odczekaniu do zagotowania w większym pojemniku opuść do niego mniejszy, przykrywając go pokrywką.
  • Dusić przez pół godziny.
  • Cynamon dodaje się niemal natychmiast.
  • Jeśli nie lubisz mocnych napojów, czas marnowania skraca się do 15 minut.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Zimna herbata rooibos

    pyszna herbata rooibos

    Składniki:

    • 30-40 g. rooibos;
    • 2 szklanki wrzącej wody;
    • Pojemność.

    Metoda gotowania:

  • Liście herbaty należy odpowiednio przygotować według schematu
  • Zaparzyć wrzątkiem, zalać listkami herbaty.
  • Nalegaj 5 minut.
  • Ustawiaj na minimalnym ogniu, aż pojawią się pierwsze bąbelki.
  • Zdjąć z ognia i odstawić w chłodne miejsce.
  • Podczas schładzania trawa dodatkowo nasyci się, wydzielając swój długolistny aromat.
  • Do przygotowania koktajlu będziesz potrzebować pół łyżeczki soku z limonki i świeżych listków mięty.
  • Mieszając sok i drobno posiekane liście mięty z głównym naparem, napój jest od razu gotowy do użycia.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Rooibos z mlekiem

    pyszna herbata rooibos

    Składniki:

    • Rooibos (3 łyżeczki)
    • Mleko (400 ml)
    • Miód (2 łyżki)

    Metoda gotowania:

  • Rooibos ugotuj w 200 ml wody.
  • Doprowadzić do wrzenia.
  • Dodaj mleko.
  • Dodajemy miód.
  • Doprowadzić do wrzenia.
  • Filtrujemy, ponieważ liście herbaty są bardzo małe.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Herbata rooibos

    pyszna herbata rooibos

    Składniki:

    • Herbata Rooibos – 1 łyżeczka,
    • Wrząca woda – 1 l.

    Gotowanie:

  • Gotujemy wodę.
  • Przygotowaną herbatę zalać wrzątkiem.
  • Nalegamy co najmniej 10 minut.
  • Pijemy, dodając do smaku miód, plasterki cytryny lub pomarańczy.
  • Niektórzy smakosze rozcieńczają ten dziwaczny napój mlekiem, co sprawia, że ​​smakuje on niecodziennie.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Łatwy przepis na herbatę Rooibos

    pyszna herbata rooibos

    Składniki:

    • Herbata Rooibos – 1 łyżeczka,
    • Wrząca woda – 1 l.

    Metoda gotowania:

  • Herbata Rooibos jest parzona przy użyciu specjalnego sitka do herbaty.
  • Dodaje się do niego cienkie plasterki imbiru, sok z cytryny i gałązkę goździków.
  • Do lekko schłodzonego napoju dodaje się miód i białe wino.
  • Mieszanka chłodzi się tak bardzo, jak to możliwe, ale nie do momentu, w którym zamieni się w lód.
  • Podawane w schłodzonych szklankach.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Herbata Rooibos z cytryną i pomarańczą

    najlepsza herbata rooibos?

    Składniki:

    • Herbata rooibos

    Metoda gotowania:

  • Do parzonego gorącego rooibos dodaje się w równych ilościach soki z cytryny i pomarańczy.
  • Umieszcza się plasterki cytryny i pomarańczy.
  • Do dekoracji dodaje się liście cukru i mięty oraz wiśnie koktajlowe.
  • Ponadto z rooibos można zrobić doskonałe espresso.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Herbata rooibos

    najlepsza herbata rooibos?

    Składniki:

    • Herbata rooibos
    • Woda

    Metoda gotowania:

  • Do przygotowania rooibos nadają się dowolne potrawy, z wyjątkiem ceramiki – glina „psuje” aromat i smak herbaty.
  • Taka herbata zaparzona w przezroczystym czajniczku będzie wyglądać najbardziej efektownie.
  • Liście herbaty Rooibos są dość gęste, więc smak i właściwości odżywcze herbaty poprawią się dopiero przy wielokrotnym parzeniu.
  • Rezultatem jest słodkawy, czerwono-brązowy napój z kwaskowatością i nieco niezwykłym drzewnym posmakiem.
  • Dlatego tak często można spotkać rooibos z dodatkiem różnych smaków – pomarańczy, wanilii, truskawki, cytryny.
  • Alternatywnie, przygotowując napój, możesz sam włożyć do filiżanki plasterek pomarańczy lub cytryny albo dodać mleko, jak to robią rdzenni mieszkańcy południowej Afryki.
  • Piją rooibos zarówno na zimno, jak i na ciepło, używając schłodzonego napoju jako bazy do koktajli bezalkoholowych, ponczu, a także używanego w zupach i zamiast mleka w wypiekach.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Przepis na herbatę Rooibos

    przepis na herbatę rooibos ze zdjęciem

    Składniki:

    • Herbata rooibos
    • Woda

    Metoda gotowania:

  • Przygotuj rooibos.
  • Ta czerwona herbata, podobnie jak zielona herbata, ma kilka pozycji jakościowych.
  • Igły z długimi krzewami są uważane za opcję eksportową, muszą mieć jednorodny skład, bez zanieczyszczeń gałązek i suchych liści.
  • Zagotuj czajnik wody.
  • Czajniczek poparz wrzątkiem – może to być czajnik lub termos.
  • Wlej rooibos w ilości 1-1,5 łyżki stołowej na porcję, zalej gorącą wodą o temperaturze co najmniej 90-95 stopni.
  • Wstaw czajniczek do kuchenki mikrofalowej przy średniej mocy na około 5 minut.
  • W przypadku parzenia w czajniczku żeliwnym lub metalowym, wstawiaj do kuchenki o umiarkowanej temperaturze na 20-25 minut.
  • Trzymaj w termosie przez co najmniej godzinę.
  • Rooibos można zaparzyć kilka razy.
  • Herbatę podawać z kryształowym cukrem, miodem lub syropem klonowym.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Herbata rooibos

    przepis na herbatę rooibos ze zdjęciem

    Składniki:

    • liście herbaty
    • Woda

    Metoda gotowania:

  • Zalej 1-2 łyżeczki wrzącej wody, nalegaj przez kilka minut.
  • Możesz pić na gorąco, możesz pić na zimno.
  • Wolę pić na zimno.
  • Rooibos można nazwać herbatą ziołową, herbatą ziołową, napojem herbacianym.
  • Podsumowując, bardzo polecam spróbować.
  • Jeśli piłeś już rooibos, to zostaw komentarz z opinią o tym napoju.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Pyszna herbata Rooibos

    przepis na herbatę rooibos ze zdjęciem

    Składniki:

    • Spawalniczy
    • Gotująca się woda

    Metoda gotowania:

  • Rooibos warzony jest w zwykłym czajniczku, lepiej wybrać fajans, porcelanę, glinę lub szkło.
  • Zalewa się wrzącą wodą, wylewa liście herbaty w ilości jednej lub dwóch łyżeczek na filiżankę i parzy przez co najmniej pięć minut.
  • Proces ekstrakcji rooibos jest dość długi, więc może wytrzymać kilka cykli parzenia.
  • Ponadto ta herbata nie boi się gotowania.
  • Podczas jego zaparzania zaleca się umieszczenie czajnika w piekarniku, gdzie będzie on wystawiony na działanie wysokich temperatur, natomiast nie jest straszne, jeśli woda nadal będzie się gotować.
  • Liście Rooibos są bardzo cienkimi igłami, aby je wyplenić, należy użyć bardzo cienkiego sitka.
  • Rooibos pije się na ciepło i na zimno, jako samodzielny napój.
  • Ponadto jest szeroko stosowany w kuchni do przygotowywania sosów, kremów, napojów owocowych, zup.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Przepis na herbatę Rooibos

    przepis na herbatę rooibos ze zdjęciem

    Składniki:

    • 1-2 łyżeczki liści herbaty
    • gotująca się woda

    Metoda gotowania:

  • W przeciwieństwie do zielonych herbat, im dłużej Rooibos jest warzony, tym więcej przynosi korzyści i tym lepiej rozwija się jego smak.
  • Do prawidłowego zaparzenia herbaty Rooibos potrzebny będzie czajniczek porcelanowy, ceramiczny lub żaroodporny szklany.
  • Istnieją również ostrzeżenia dotyczące wyrobów ceramicznych, ze względu na ich właściwość dobrego wchłaniania w siebie aromatu herbaty.
  • Pod względem dawkowania Rooibos jest spokrewniony z czarną herbatą, na 1 filiżankę przyjmuje się 1-2 łyżeczki liści herbaty.
  • Następnie liście herbaty zalewa się wrzącą wodą i parzy przez co najmniej 5 minut.
  • Ponieważ liście herbaty Rooibos są dość gęste, proces ekstrakcji trwa dość długo.
  • Dlatego dla lepszego nasycenia zaleca się włożenie czajnika ze świeżo zaparzonym Rooibos do piekarnika lub kuchenki mikrofalowej, aby napój mógł się zagotować podczas dalszego zaparzania i całkowicie otworzyć.
  • Niestety, żadne sitko nie utrzyma liści herbaty Rooibos ze względu na ich mały rozmiar.
  • W takim przypadku zaleca się użycie papierowej torebki, w której umieszczone są liście herbaty Rooibos.
  • Herbatę można zaparzyć kilka razy, chociaż napój nie jest tak bogaty jak pierwszy napar, ale w tym przypadku można użyć mniej wody.
  • Do warzenia Rooibos musisz używać wysokiej jakości i oczyszczonej wody.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Łatwy przepis na herbatę

    przepis na herbatę rooibos ze zdjęciem

    Składniki:

    • 1 łyżeczka zmiażdżonych liści
    • szklanka wody

    Metoda gotowania:

  • Zawsze ważne jest, aby przestrzegać czasu i proporcji parzenia herbaty: 1 łyżeczka zmiażdżonych liści na szklankę wody jest zaparzana nie dłużej niż 10 minut.
  • Odstępstwa od tych zasad mogą prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Rooibos

    przepis na herbatę rooibos ze zdjęciem

    Składniki:

    • 1 łyżeczka rooibos
    • 150 ml wody
    • 1/2 szklanki mleka

    Metoda gotowania:

  • Z gorącą, ale nie wrzącą wodą zaparzyć rooibos i odstawić na 7 minut.
  • Podgrzej mleko i wlej do blendera.
  • Ubijaj, aż się spieni.
  • Rooibos odcedź i przelej do filiżanki.
  • Dodaj spienione mleko na wierzch.
  • Udekoruj cynamonem lub gałką muszkatołową.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Zdrowa herbata rooibos z miętą

    przepis na herbatę rooibos ze zdjęciem

    Składniki:

    • mała garść świeżej mięty lub 1 łyżeczka suszonej herbaty miętowej
    • 1 łyżeczka herbaty lukrecji lub świeżego korzenia lukrecji
    • 1-2 łyżeczki herbaty rooibos

    Metoda gotowania:

  • Zwiększa przepływ krwi, co stymuluje układ krążenia.
  • Ponadto mięta rewelacyjnie działa na układ pokarmowy, podnosząc poziom energii i przyspieszając metabolizm.
  • Lukrecja skutecznie chroni błonę śluzową żołądka oraz zmniejsza bóle brzucha, wzdęcia i wzdęcia.
  • Bogaty w minerały i przeciwutleniacze, dzięki czemu promuje długowieczność i zdrowe kości, zdrową skórę i zęby.
  • Wymieszaj wszystkie składniki i wlej do czajnika dwie szklanki wrzącej wody.
  • Przygotowana kwota wystarczy na jedną lub dwie osoby.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Ostre cytrusowe tearoibos

    przepis na herbatę rooibos ze zdjęciem

    Składniki:

    • Herbata Rooibos 6 sztuk
    • Sok ananasowy 8 filiżanek.
    • Pomarańczowy 1 szt.
    • laski cynamonu: 7 szt.
    • Cytryna 1 szt.
    • Imbir 2 łyżeczki
    • Goździk 3 szt.
    • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    • Kardamon 1 łyżeczka
    • Czarny pieprz 1 łyżeczka
    • Miód do smaku

    Metoda gotowania:

  • Wymieszaj wszystkie przyprawy zgodnie z osobistymi upodobaniami i preferencjami (jeśli użyjesz tarcz, a nie przypraw mielonych, będą one łatwiejsze do odcedzenia).
  • W głębokim rondlu wymieszaj laski cynamonu lub 2 łyżeczki. posiekany cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon, pieprz biały lub czarny, sok ananasowy (lub pomarańczowy, lemoniada lub jakikolwiek inny), dodaj drobno posiekane krążki pomarańczy i cytryny, wlej miód lub inny słodzik i wszystko zagotuj .
  • Zmniejsz ogień, dodaj ulubioną herbatę (rooibos, białą herbatę, zieloną herbatę) i gotuj wszystko przez 10 do 90 minut (im dłużej, tym bogatszy smak na końcu).
  • Odcedź herbatę i przelej ją do filiżanek, podawaj na ciepło z plastrami pomarańczy i cytryn.
  • Herbatę można również dobrze schłodzić w lodówce i wypić w ciągu 1 tygodnia.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Łatwy przepis na herbatę Rooibos

    przepis na herbatę rooibos ze zdjęciem

    Składniki:

    • herbata rooibos
    • woda

    Metoda gotowania:

  • Herbatę Rooibos zaparza się jak zwykle w porcelanowym czajniczku.
  • Aby to zrobić, weź trochę suchych liści herbaty, zalej je wrzątkiem i pozwól mu dobrze się zaparzyć.
  • A im dłużej jest podawany, tym więcej użytecznych właściwości nabierze.
  • Pomaga radzić sobie z bólami głowy, łagodzi zmęczenie, normalizuje ciśnienie krwi, doskonale gasi pragnienie.
  • Zaleca się pić przy alergiach, depresjach, zaburzeniach nerwowych.
  • Łagodzi drażliwość, bóle głowy, normalizuje ciśnienie krwi, pomaga przy depresji.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Herbata Rooibos jest pyszna?

    przepis na herbatę rooibos ze zdjęciem

    Składniki:

    • Woda – 1 l
    • Czarny liść herbaciany – 4-5 łyżeczek
    • Cukier – 3-5 łyżek. (smak)
    • Miód – opcjonalnie
    • Mleko – 1 l
    • Kardamon – 5-7 pudełek
    • Cynamon – 1 laska
    • Ziele angielskie – 5-9 groszków (do smaku)
    • Pieprz czarny – 5-7 groszków (do smaku)
    • Goździk – 5-6 szt.
    • Pomarańczowy (skórka) – 1 szt.
    • Korzeń imbiru – 3-5 cm (do smaku)

    Metoda gotowania:

  • Aby zrobić chai latte w domu, przygotuj składniki według listy.
  • Zetrzyj skórkę pomarańczową, obierz i pokrój w cienkie plasterki korzeń imbiru.
  • Przygotuj mieszankę przypraw. Przeczytaj więcej: Jak zrobić pyszną białą herbatę.
  • Połącz 5-7 strąków kardamonu, 7-9 groszków ziela angielskiego, 5-7 ziarenek czarnego pieprzu, 5-6 szt. goździki i laska cynamonu.
  • Ilość i kompozycję przypraw można dostosować do własnych upodobań.
  • Przyprawy zmiel w dowolny dogodny sposób – w ten sposób lepiej oddadzą swój smak.
  • Suszone przyprawy mielone można stosować zamiast całych przypraw i świeżego imbiru, ale ich smak i aromat są mniej intensywne.
  • Odmierz wodę do rondla.
  • Dodać kawałki imbiru, skórkę pomarańczową, przygotowaną mieszankę przypraw i cukier
  • Zagotuj wodę, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 4-5 minut.
  • Następnie dodaj 4-5 łyżeczek sypkiej czarnej herbaty i ponownie zagotuj wodę.
  • Jak tylko woda się zagotuje, wyłącz ogień, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw napój przez kolejne 4-5 minut.
  • Następnie odcedź napój, usuwając przyprawy, przyprawy i liście herbaty.
  • Mleko podgrzać do temperatury 60-65 stopni i ubić do uzyskania gęstej mlecznej pianki o grubości co najmniej 1 cm.
  • Napełnij szklankę do połowy przygotowaną przyprawioną herbatą.
  • Następnie wlej gorące mleko, cofając się o około 1 cm od krawędzi szklanki.
  • Na powierzchnię napoju rozprowadź kilka łyżek mlecznej pianki.
  • Posyp napój szczyptą mielonego cynamonu i podawaj.
  • W razie potrzeby do ciepłej herbaty można dodać trochę miodu do smaku.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Zimna herbata „Berry rooibos”

    przepis na herbatę rooibos ze zdjęciem

    Składniki:

    • Woda 350 ml.
    • Herbata 1 łyżka
    • Truskawki 6 szt.
    • Wiciokrzew 10 szt.
    • Miód 2 łyżeczki

    Metoda gotowania:

  • Dobrze umyj jagody, włóż je do czajnika i trochę ugniataj.
  • Dodaj miód.
  • Dodaj herbatę rooibos.
  • Wziąłem bez aromatycznych dodatków.
  • Całość zalać wrzątkiem i parzyć przez 10 minut.
  • Odcedź napój i wstaw do lodówki.
  • Okazuje się piękny i pachnący.
  • W razie potrzeby można dodać lód.
  • Udekoruj truskawkami i ugaś pragnienie.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Ewa Wójcik
    Autor
    Rate author