Herbata Da Hong Pao przydatne właściwości jak parzyć

Da Hong Pao jest królem słynnych pięciu herbat z gór Wuyi w Chinach. Ta herbata jest owiana legendami i jest uważana za najdroższą herbatę na świecie. Zapisy o jego istnieniu sięgają początku XVIII wieku (epoka Dao Guang). W czasach dynastii Qing, Da Hong Pao był nazywany „Królem Herbaty”. W 1998 r. chiński rząd po raz pierwszy wystawił go na sprzedaż, gdzie został sprzedany grupie licytatorów za prawie 900 000 USD (z prawdziwych krzaków).

Da Hong Pao dosłownie oznacza „Wielka Czerwona Szata”. Jest również nazywany „Wielką Czerwoną Szatą”, „Szkarłatnym Ubraniem”. Jaka herbata z imperialnymi korzeniami, do czego jest przydatna, jakie ma właściwości i skąd wzięła swoją nazwę, czasem nawet miłośnicy herbaty nie potrafią udzielić odpowiedzi. Przeczytaj o legendzie herbaty Dahongpao, jej zaletach, o tym, jak ją prawidłowo zaparzyć i czym różni się od innych odmian herbaty.
herbata da hong pao - właściwości - zalety - jak parzyć

Legenda o historii nazwy Da Hong Pao

Istnieje kilka wersji wyglądu nazwy tej herbaty. Pierwsza dotyczy naukowca o imieniu Yu Ji Ding. Ta historia sięga 1385 roku. Młody uczony udał się na egzamin do pałacu cesarskiego. Egzamin ten był wówczas główną ścieżką rozwoju kariery. Niestety po drodze zachorował. W tym czasie przybył do miasta Wuyishan, gdzie zatrzymał się, nie mogąc kontynuować dalszej podróży do stolicy.

Na szczęście mnich ze świątyni Tian Xin Yong Le przeszedł obok i dał mu specjalną herbatę o działaniu leczniczym, która pomogła młodemu naukowcowi kontynuować swoją drogę i zdążyć na egzamin. W końcu zdał ją z najlepszymi wynikami i został nagrodzony cesarską czerwoną szatą, co oznaczało wysoki wzrost na szczeblach kariery, możliwość zajmowania najwyższych stanowisk i zbliżanie się do cesarza.

Naukowiec był tak wdzięczny, że wrócił do mnicha, by mu podziękować i zapytać, skąd wziął tę herbatę, z której go wyleczył, i mu podziękować. Ale mnich nie przyjął czerwonej szaty w prezencie, a następnie naukowiec owinął w szatę krzewy herbaty na dowód wdzięczności. Tak nazwano tę herbatę.

Ale istnieje inna wersja nazwy tej herbaty. Jeden ze współpracowników cesarza zauważył, że jego matka jest w złym stanie i dał cesarzowi puszkę herbaty.

Po wypiciu go matka cesarza poczuła się lepiej, a jej zdrowie stopniowo się poprawiało. Cesarz nakazał sługom odwiedzać krzewy herbaciane, z których zbierano tę leczniczą herbatę, i uczynił ich wyłącznie do zbierania herbaty tylko dla cesarskiego pałacu. Nakazał swoim dworzanom iść na herbatę tylko w czerwonych szatach. Aby nie zabierać ich za każdym razem, dworzanie powiesili swoje szaty na krzakach herbacianych.

Jest jeszcze jedna legenda niezwiązana z dwoma pierwszymi. Krzewy herbaciane, z których zbiera się tę herbatę, rosną w trudno dostępnych miejscach na zboczach gór, do których trudno dotrzeć ludziom. Miejscowi są szkoleni do zbierania małp. I żeby je zobaczyć, ubierają się na czerwono. Stąd nazwa dahongpao, co oznacza czerwoną szatę.

Korzyści z herbaty Da Hong Pao

Wyprodukowane w prowincji Fujian. Da Hong Pao ma charakterystyczny smak i aromat. Bursztynowy płyn parzonej herbaty uwalnia słodkie aromaty z owocowo-drzewnymi nutami. Smak jest dymny, ale nie mocny. Wyczuwalne są również nuty miodowego aromatu.

Herbata o słodkim posmaku. Po kilku małych filiżankach przez kilka minut w ustach wyczuwalny jest przyjemny kwiatowy aromat. Niewiele rodzajów herbaty ma tę zdolność.

Da Hong Pao to jedna z tradycyjnych herbat oolong. Liście ciemne, lekko podkręcone, większe niż w japońskiej herbacie.

W składzie chemicznym tej odmiany herbaty znaleziono około 400 związków bioaktywnych, wśród których należy podkreślić:

Witaminy, w tym witamina C, K, A i inne;

Minerały: magnez, wapń, cynk, selen, mangan, fosfor i inne;

flawonoidy;

polifenole;

przeciwutleniacze;

Garbniki.

To niewielka część przydatnych składników tego wspaniałego napoju.

Przydatne właściwości Da Hong Pao

Da Hong Pao to najdroższa herbata na świecie i najbardziej prestiżowa w Chinach. Polifenole, związki przeciwutleniające, flawonoidy nadają herbacie szereg przydatnych właściwości. Zawiera wiele ważnych makro i mikroelementów. Zalety herbaty oolong są znane od dawna. Najbardziej znane właściwości tej kategorii herbat to jej wpływ na zapobieganie otyłości oraz jej aktywny udział w odchudzaniu. Dlatego dość popularne jest używanie jako zdrowego napoju dietetycznego, który jest odpowiedni dla każdego programu odchudzania. 
Herbata Da Hong Pao przydatne właściwości jak parzyć

Regularne picie napoju herbacianego sprzyja rozkładowi tłuszczów, co oznacza, że ​​nie odkłada się on w pasie iw innych miejscach.

Picie herbaty może pomóc:

Przyspiesz utratę wagi;

Obniżyć poziom cholesterolu we krwi;

Uzupełnij organizm witaminą C;

Zmniejsz ryzyko zachorowania na cukrzycę;

Zwiększ obronę;

Zmniejsz ryzyko rozwoju miażdżycy;

Normalizuj krążenie krwi;

Zmniejsz ryzyko rozwoju chorób serca;

Spowolnij przedwczesne starzenie się;

Redukcja zmarszczek i przebarwień skóry;

Popraw wzrok;

Normalizuj trawienie;

Złagodzić stres i złagodzić depresję;

Przyspiesz leczenie chorób skóry, takich jak egzema i wysypki skórne.

Istnieją dowody naukowe na jego zdolność do wpływania na wzrost komórek rakowych i możliwość zastosowania jako środka zapobiegawczego.

Jak każda herbata zawiera kofeinę. Substancja ta pozwala na szybką stymulację ośrodkowego układu nerwowego, co zwiększa bilans energetyczny, dodaje sił, usprawnia myślenie i pomaga się skupić. Ta herbata zawiera umiarkowaną ilość kofeiny, która jest uwalniana wolniej niż kofeina w kawie. Dodatkowo herbata zawiera L-teaninę, aminokwas o właściwościach uspokajających. Dlatego można go uznać zarówno za ożywczy, jak i uspokajający.

Kofeina i inne substancje zawarte w herbacie mogą pomóc pozbyć się z organizmu kwasu mlekowego, moczowego i innych szkodliwych substancji, a także złagodzić obrzęki spowodowane chorobami serca lub zapaleniem nerek.

Ponadto kofeina sprzyja rozluźnieniu mięśni gładkich, co może złagodzić skurcz oskrzeli i poprawić krążenie krwi. To dobry napój na astmę oskrzelową, kaszel z flegmą.

Polifenole i garbniki zawarte w herbacie hamują rozwój szkodliwych bakterii, które mogą być przydatne w chorobach jelit, takich jak dur brzuszny, cholera, zapalenie jelit, czerwonka.

Tę właściwość herbaty można wykorzystać na wrzody, trądzik, wysypki skórne w celu zmniejszenia stanu zapalnego poprzez mycie ich mocno zaparzoną herbatą.

Polifenole i witamina C odgrywają bardzo ważną rolę w krążeniu krwi i zapobiegają miażdżycy. Dlatego osoby, które często piją herbatę, mogą zmniejszyć częstość występowania nadciśnienia i choroby wieńcowej (CHD).

Herbata zawiera fluor, który ma ogromne znaczenie dla zachowania szkliwa zębów, zapewnia jego ochronną powłokę, dzięki czemu dobrze zapobiega próchnicy.

Herbata jest również dobra dla skóry. Przeciwutleniacze obecne w tej herbacie przeciwdziałają skutkom przedwczesnego starzenia. Regularne picie herbaty Da Hong Pao może pomóc pozbyć się ciemnych plam, szorstkości skóry, a nawet kilku zmarszczek.

Produkcja herbaty Da Hong Pao

Ta najdroższa odmiana herbaty jest zbierana z roślin matecznych rosnących na stromych klifach gór Wuyi (Wui). Najnowsze liście herbaty z takich krzewów zebrano w 2005 roku. Od tego czasu rząd chiński objął szczególną ochroną ostatnie ocalałe krzaki. Dlatego cała herbata, która jest obecnie sprzedawana pod tą nazwą, jest zbierana z roślin uzyskanych z sadzonek pobranych z krzewów matecznych.

Każda partia herbaty może różnić się smakiem i innymi parametrami, ponieważ jest bardzo zależna od warunków uprawy i miejsca uprawy. Ale nadal spełnia wszystkie standardy prawdziwej herbaty Da Hong Pao, które sprawdzają herbaty zebrane z oryginalnych krzewów.

Ściśle przestrzegana jest również wypracowana od wielu lat technologia produkcji tej herbaty.

Surowce zbierane są ściśle od 1 do 15 maja. Oderwij młode wierzchołki gałęzi z dwoma lub czterema liśćmi.
Herbata Da Hong Pao przydatne właściwości jak parzyć

Zebrane liście herbaty układa się na słońcu lub w dobrze wentylowanym miejscu. W ciągu kilku godzin liście lekko usychają.

Następnie są kruszone ręcznie lub umieszczane w specjalnych bębnach. Ten proces uwalnia sok, który przyspiesza proces fermentacji liści herbaty.

Ponadto liście przechodzą utlenianie (fermentację), aż zmienią kolor z zielonego na czerwono-brązowy.

Na tym kończy się proces fermentacji, a surowiec trafia do prażenia.

Na tym etapie następuje zniszczenie enzymów i zatrzymuje się proces utleniania. Smaż liście w bojlerach przez kilka minut, cały czas mieszając.

Następnie liście herbaty skręca się wzdłuż osi. To również odróżnia ją od wszystkich innych herbat.

Po skręceniu wysycha, aby usunąć pozostałą wilgoć.

Przedostatnim etapem produkcji tej herbaty jest podgrzewanie nad ogniem węglem drzewnym. Surowce umieszczane są w dużych wiklinowych koszach i zawieszane nad ogniem. Stąd pochodzą dymne nuty.

A ostatni etap to pakowanie i pakowanie. Następnie paczki z herbatą elitarną trafiają do magazynu, skąd trafiają do wszystkich zakątków świata.

Jak zaparzyć herbatę Da Hong Pao?

Aby uzyskać pyszny pachnący napój, musisz znać kilka niuansów, jak go prawidłowo zaparzyć.

Herbatę należy zaparzyć w małym czajniczku, aby można było ją wypić od razu.

Na 125 ml wody weź 6 gramów herbaty.

Temperatura wody do zaparzania wynosi 90-95 stopni.

Najpierw liście herbaty są lekko przykryte wrzątkiem na nie dłużej niż 5-10 sekund, tylko po to, aby je zwilżyć.

Następnie tę wodę należy spuścić i zaparzyć herbatę.

Pierwszy napar można wypić po 15 sekundach. Wyjątkowość tej herbaty polega na tym, że można ją zaparzyć nawet 4-6 razy i za każdym razem ujawni nowy bukiet smaków i aromatów.

Kolejne parzenie należy każdorazowo zwiększać o 5 sekund.

Herbata Da Hong Pao to wspaniały napój, który rozgrzewa od środka i sprawia, że ​​chce się ją ponownie zaparzyć.

Ciekawe o herbacie Da Hong Pao

Wokół gór produkuje się wiele rodzajów herbaty. Działają jak bariera ochronna przed napływem zimnego powietrza z morza. W rezultacie na obszarze panuje klimat wilgotny (80 do 85% wilgotności) z wysokimi opadami (średnia roczna 2200 milimetrów na południowym zachodzie i 3200 milimetrów na północy) i mgłą. Na niższych wysokościach średnie roczne wahania temperatury wahają się od 12 do 18 °C.

Obszar ten jest stosunkowo wolny od zanieczyszczeń. Rząd chiński zbudował swoją pierwszą stację monitorowania jakości powietrza na tym obszarze 31 stycznia 2005 roku.

W 1999 roku góra Hui została wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO, zarówno jako pomnik przyrody, jak i kultury. Jest to największy obszar chroniony bioróżnorodnością w południowo-wschodnich Chinach.

Czym jest herbata Da Hong Pao, gdzie rośnie i jak ją prawidłowo zaparzyć

Ewa Wójcik
Autor
Rate author