domowy przepis na likier żurawinowy

Drink:LikieryJak złożyć wniosek:schłodzonyGłówne składniki:żurawina, cukier, wódkaCzas gotowania:do 6 godzinWytrzymałość:do 45°Trudność przygotowania:2

Żurawina to bardzo smaczna i zdrowa jagoda. Jej owoce zawierają dużą ilość kwasów organicznych, pektyn i witamin. Ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych i pierwiastków śladowych napoje żurawinowe mają właściwości tonizujące.

Napoje alkoholowe na bazie tej jagody mają jasny smak i aromat, a przy tym zawsze można je stosować w leczeniu i zapobieganiu różnym chorobom. W niewielkich ilościach likiery i likiery żurawinowe zwiększają apetyt i korzystnie wpływają na układ pokarmowy, dlatego bardzo często podawane są jako aperitif.

Zdjęcie przepisu
Składniki:

  • Żurawina – 4 szklanki
  • Cukier – 3 filiżanki
  • Wódka – 750 ml

Łatwy przepis na likier żurawinowy

Likier żurawinowy w domu jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Dojrzałe żurawiny są dobrze sortowane i myte pod bieżącą wodą. Aby odsączyć nadmiar płynu, najlepiej wrzucić jagody do durszlaka i pozostawić na kilka minut.

Dobrze jest posortować dojrzałe żurawiny

Za pomocą blendera lub maszynki do mięsa posiekaj jagody, włóż powstały puree do emaliowanej patelni i zalej wódką.

Zmiel jagody i wlej wódkę

Pozostaw mieszankę jagód w chłodnym miejscu na 3 dni, a następnie przecedź przez drobne sitko lub filtr z gazy.

Przecedź mieszankę jagód przez sitko
Wlać cukier do rondla, wlać nalewkę z odcedzonej wódki, rozpalić na wolnym ogniu i podgrzać do 70-80 stopni. Gdy cukier dobrze się rozpuści, wyjmij likier z pieca i ostudź.

Przecedź mieszankę jagód przez sitko

W szklanym słoju lub butelce włożyć 1-2 ząbki (opcjonalnie) i ostrożnie wlać schłodzony alkohol. Umieść napój w chłodnym miejscu. Po kilku godzinach można skosztować likier żurawinowy przygotowany według prostej receptury.

Likier żurawinowy z goździkami i kardamonem

Ten przepis na likier żurawinowy spodoba się wszystkim miłośnikom domowych napojów alkoholowych. Likier okazuje się bardzo smaczny i pachnący, pije miękko i można go używać do namaczania domowych ciast i robienia koktajli.
Aby go przygotować, będziesz musiał wziąć:

  • Dojrzała żurawina – 8 filiżanek
  • Cukier – 1 kg
  • Wódka – 3 butelki
  • Goździki – 3-4 pąki
  • Kardamon – 2 szt

Dobrze umyj dojrzałe jagody, spuść wodę i zmiksuj na puree za pomocą popychacza lub blendera.

W dużym szklanym słoiku wymieszaj wódkę i puree z jagód, szczelnie zamknij nylonową pokrywką i pozostaw w lodówce na 5 dni.

Otwórz słoik, spuść płyn przez drobne sitko lub filtr z gazy do emaliowanej patelni. Do naparu wódki wsypać cukier, dobrze wymieszać i podgrzewać w łaźni wodnej, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kilka kawałków kardamonu i pączków goździków nałożyć na kawałek gazy, zawiązać nitką i włożyć do słoika do zaparzenia likieru.

Likier żurawinowy z goździkami i kardamonem

Wystudzony napar z wódki i żurawiny wlać na wierzch, zamknąć pokrywką i odstawić w chłodne miejsce lub lodówkę. Po tygodniu możesz odcedzić napój, wyjąć woreczek z przyprawami i cieszyć się pachnącym smakiem.

Odcedź likier i przechowuj!

Domowy likier żurawinowy można przechowywać przez kilka lat – im dłużej będzie leżał, tym będzie smaczniejszy i bardziej aromatyczny. Podaruj sobie kawałek ciepłego lata w mroźny zimowy wieczór, oszczędzając butelkę tego domowego napoju.

Ocena przepisu: 15,00

Ewa Wójcik
Autor
Rate author