
Likier to zazwyczaj słodki napój alkoholowy o średniej mocy i wyjątkowym, subtelnym smaku. Likiery są przygotowywane poprzez alkoholizację naparów owocowych i jagodowych przy użyciu tradycyjnych przypraw w postaci esencji i olejków eterycznych.
Składniki:
- skórki z cytryny
- wódka
- Jedna szklanka wody
- Jedna szklanka cukru
Metoda gotowania:
Usuwamy skórkę z cytryny. W tym celu najlepiej użyć noża do warzyw. Spróbuj usunąć tylko zewnętrzną, żółtą warstwę! Do wódki dodać skórkę z cytryny, wymieszać, szczelnie zamknąć korkiem i pozostawić do zaparzenia. Nalegamy na wódkę i skórkę przez co najmniej cztery dni (może miesiąc) w ciemnym miejscu i temperaturze pokojowej. Im więcej wódki zostanie zaparzonej, tym bardziej Twój napój będzie nasycony aromatem i smakiem cytryny. Nalewkę cytrynową filtrujemy przez specjalne sito. Gotowanie syropu cukrowego. Aby to zrobić, weź co najmniej jedną szklankę wody i jedną szklankę cukru, wymieszaj i włóż do pieca. Energicznie mieszając doprowadzić syrop do wrzenia. Cukier powinien być całkowicie rozpuszczony. Następnie pozwól syropowi ostygnąć. Pamiętaj, że proporcja wody i cukru zależy wyłącznie od Twoich upodobań. Dlatego dodając cukier, posmakuj napoju Im więcej wody, tym mniej siły Im więcej cukru, tym słodsze Powstały syrop cukrowy mieszamy z wódką z dodatkiem skórki z cytryny. Po wymieszaniu wódki i syropu koniecznie spróbujcie napoju. Na tym etapie możesz również dodać cukier lub wodę. Potem twoja limoncello jest gotowa. Możesz to zabutelkować. Smacznego!
Likier morelowy

Składniki:
- ¾ szklanka świeżych pestek moreli, pokrojonych w kostkę
- ¾ szklanka niesłodzonych suszonych moreli, pokrojonych w kostkę
- 1,5 szklanki wódki;
- ¼ szklanki syropu (lub więcej).
Metoda gotowania:
Włóż świeże morele i suszone morele do słoika i zalej wódką. Owoce należy polać wódką. Zamykamy słoik i zostawiamy do zaparzenia na tydzień. Po tygodniu przecedzić mieszaninę przez sito. Miąższ można lekko wycisnąć, aby uzyskać maksymalną ilość płynu. Następnie ponownie filtrujemy przez kilka warstw gazy. Wlej powstałą mieszaninę do czystego litrowego słoika. Dodaj do tego syrop. Czytaj więcej: pyszny przepis na zrobienie galaretki mlecznej. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj więcej syropu (opcjonalnie). Dajemy czas na naleganie. Ten wspaniały likier można przechowywać w lodówce nawet do trzech miesięcy. Smacznego!
Likier ananasowy

Składniki:
- Ananas – 1 szt.
- Wanilina – 1 kolec.
- Wódka / bimber – 1l.
- Cukier 200-250 g.
Metoda gotowania:
Aby przygotować ten cudowny likier, najpierw oczyść i pokrój ananasa na małe kawałki. Pokrojonego ananasa wkładamy do słoików, w jednym trochę więcej na alkohol, w drugim mniejszym na nalewkę. Do słoika z przyszłym trunkiem należy dodać szczyptę waniliny. Do obu słoików wlać wódkę/bimber, hermetycznie zamknąć pokrywkę i zaparzyć w ciemnym, ciepłym miejscu przez 2 tygodnie. Po wysiłku. W słoiku likieru ananasowego dodaj sok z wyciśniętych części ananasa. Powstały napar na alkohol należy przefiltrować i dodać 200-250 gramów cukru. Podgrzej i wymieszaj syrop z likierem ananasowym nad ogniem, aż cukier całkowicie się rozpuści, odstaw na kilka dni, przefiltruj i wypij. Smacznego!
Klasyczny likier Baileys

Składniki:
- cukier – 3-4 łyżki.
- mielony imbir – 1/3 łyżeczki
- cynamon – szczypta
- wanilina – 6 gr. (3 saszetki) /nie zastępować cukru waniliowego/
- miód – 2 łyżeczki
- kora dębu – 1 łyżeczka (ze zjeżdżalnią)
- alkohol 60% – 400 ml lub mieszanka 200 ml alkoholu 60% i 200 ml whisky
Na alkohol:
- śmietana 10% – 1 litr
- mleko skondensowane – 1 puszka
- żółtka (najlepiej z jaj domowych) – 2 szt.
- kawa rozpuszczalna – 2 łyżeczki (rozcieńczyć w 1 łyżeczce wody)
Metoda gotowania:
Z cukru robimy brązowy karmel. Wprowadzamy do niego imbir, cynamon, wanilinę, miód, farmaceutyczną korę dębu. Stopniowo wlewaj alkohol do masy karmelowej i trzymaj wszystko przez około tydzień (możliwe 5 dni). Codziennie wstrząsaj zawiesinę i filtruj na końcu. W misce ubić żółtka z połową całej śmietany, kontynuując ubijanie powoli dodać skondensowane mleko i kawę, a następnie pozostałą śmietankę. Wlej alkohol do jednorodnie ubitej masy w strumieniu i ubij po raz ostatni. Dodaj mieszankę wanilinową i wstaw do lodówki na trzy dni (bez butelkowania). Zbierz nadmiar tłuszczu z powierzchni likieru, a resztę napoju przefiltruj przez bawełnianą szmatkę i zabutelkuj. Jeśli nie jesteś w stanie tak długo zawracać sobie głowy przygotowywaniem likieru, skorzystaj z prostszych, ale nie mniej spektakularnych przepisów, które równie dobrze sprawdzają się na desery, lody, kawę i koktajle jak poprzednie. Smacznego!
Domowy likier Baileys

Składniki:
- whisky (wódka) – 0,5 l.
- mleko skondensowane – 1 puszka
- śmietana – 0,4 l (10-15% tłuszczu).
- kawa (natychmiastowa) – 1 łyżka. l. (możliwe bez tego)
- cukier waniliowy – 2 łyżki. (nie zastępuj wanilii!)
- żółtka ze świeżych jaj – 4 szt.
Metoda gotowania:
Ubij żółtka, wanilię i mleko skondensowane mikserem W razie potrzeby dodaj kawę. Nie martw się, jeśli po ubiciu pozostaną w nich inkluzje, później się rozpuszczą Wlej śmietanę i mieszaj, aż będzie gładka. Stopniowo wprowadzaj whisky lub wódkę Napełnij butelki napojem i trzymaj w chłodzie przez około 2 dni, codziennie potrząsając Smacznego!
Likier śmietankowy Baileys

Składniki:
- whisky (wódka) – 0,5 l.
- mleko skondensowane – 1 puszka
- płynna śmietana – 0,35 – 0,4 l. (o zawartości tłuszczu powyżej 28%)
- wanilina – na czubku noża (lub 2 łyżki cukru waniliowego)
Metoda gotowania:
Śmietanę i wanilię ubić w blenderze Powoli wlewaj skondensowane mleko do mieszanki i ubijaj jeszcze przez około 5 minut. Stopniowo wprowadzaj whisky lub wódkę Napełnij butelki napojem i trzymaj w chłodzie przez około 2 dni, codziennie potrząsając Smacznego!
Likier czekoladowy Baileys

Składniki:
- whisky (wódka) – 0,5 l.
- mleko skondensowane – 1 puszka
- płynna śmietana – 0,35 – 0,4 l. (o zawartości tłuszczu powyżej 28%)
- czekolada (czarna, gorzka) – 150 gr.
- wanilina – na czubku noża (lub 2 łyżki cukru waniliowego)
Metoda gotowania:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej Śmietanę i wanilię ubić w blenderze Powoli wlewaj skondensowane mleko do mieszanki i ubijaj jeszcze przez około 5 minut. Mieszanina nie powinna być zimna. Powoli dodaj czekoladę Stopniowo wprowadzaj whisky lub wódkę Napełnij butelki napojem i trzymaj w chłodzie przez około 2 dni, codziennie potrząsając Smacznego!
Likier kawowy Baileys

Składniki:
- whisky (wódka) – 0,5 l.
- mleko skondensowane – 1 puszka
- płynna śmietana – 0,35 – 0,4 l. (o zawartości tłuszczu powyżej 28%)
- kawa sucha rozpuszczalna – 5 łyżek.
- wanilina – na czubku noża (lub 2 łyżki cukru waniliowego)
Metoda gotowania:
Rozcieńczyć kawę ciepłą śmietanką (50-100 ml), ostudzić i przecedzić Śmietanę i wanilię ubić w blenderze Powoli wlewaj skondensowane mleko do mieszanki i ubijaj jeszcze przez około 5 minut. Stopniowo wprowadzaj whisky lub wódkę Napełnij butelki napojem i trzymaj w chłodzie przez około 2 dni, codziennie potrząsając Smacznego!
Miętowy likier czekoladowy Baileys

Składniki:
- whisky (wódka) – 0,5 l.
- mleko skondensowane – 1 puszka
- płynna śmietana – 0,35 – 0,4 l. (o zawartości tłuszczu powyżej 28%)
- czarna czekolada – 150 gr.
- wanilina – na czubku noża (lub 2 łyżki cukru waniliowego)
- cukier – 3 łyżki.
- likier miętowy – 50 ml (lub pęczek świeżej mięty)
Metoda gotowania:
Jeśli nie masz likieru miętowego, zalej pęczek mięty wodą (trochę), dodaj 2 łyżki. cukier granulowany i zagotować, po pół minucie zdjąć z ognia, ostudzić i nalegać na dzień. Do syropu miętowego wlewamy butelkę wódki i zostawiamy na kolejny dzień, po czym filtrujemy Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Śmietanę i wanilię ubić blenderem, do masy powoli wlewać mleko skondensowane i ubijać przez około 5 minut. Mieszanina nie powinna być zimna. Stopniowo dodawaj czekoladę. Stopniowo wprowadzamy miętową whisky lub miętową wódkę lub zwykły alkohol, ale z miętowym likierem. Ubijamy wszystko. Napełnij butelki napojem i trzymaj w chłodzie przez około 2 dni, codziennie potrząsając. Teraz wiesz, jak gotować Baileys w domu. Ciesz się jego smakiem, zachwycając siebie i znajomych. Smacznego!
likier truskawkowy

Składniki:
- Truskawki – 0,5 kg, smaczne i dojrzałe
- Wódka – 0,5 l.
- Sok z połowy cytryny
- Cukier – 250-300 g
Metoda gotowania:
Proces robienia domowego likieru truskawkowego Truskawki opłukać, łodyżki obrać, jeśli duże, pokroić na kawałki, włożyć do litrowego słoika i do samego brzegów polać wódką. Domagaj się 7-10 dni na słońcu. Odcedź napar, następnie dodaj cukier. Słoik delikatnie wymieszać, wystawić na słońce na 2-3 dni, aż cukier całkowicie się rozpuści. Jak tylko cukier się rozpuści, odcedź syrop, dodaj 200 ml wody do jagód, wymieszaj, odcedź pozostały syrop. Wymieszaj napar z alkoholem i syropem, odstaw na kolejne 2-3 dni w ciemnym miejscu. Następnie możesz przefiltrować lub spuścić z osadu. Zakorkuj w butelkach i przechowuj w chłodnym miejscu. Można pić od razu, likier truskawkowy według tego przepisu ma łagodny aromatyczny smak, zapach dojrzałych truskawek. Można go pić dużo, ponieważ nie ma smaku alkoholowego i nie jest zbyt słodki. Smacznego!
Domowy likier pomarańczowy

Składniki:
- 350 g czystej wódki bez dodatków,
- 250 g cukru pudru.
Metoda gotowania:
Przechodzimy do najciekawszego – procesu przygotowania pysznego likieru. Do przygotowania napoju bierzemy duże i dojrzałe pomarańcze. Wykorzystana zostanie również skórka pomarańczowa. Dokładnie umyj pomarańcze pod gorącą wodą. Możesz je nawet zalać wrzątkiem. Następnie spłucz pod wodą i osusz ręcznikiem. Z pomarańczy drobno pokroić skórkę lub natrzeć na drobnej tarce. Przygotowaną skórkę pomarańczową wkładamy do słoika, dodajemy do niej wódkę i dobrze zakorkujemy. Słoik wkładamy do lodówki na pięć dni. W tym czasie napój dobrze się zaparzy i nabierze pomarańczowego smaku. Pomarańcze bez skórki wkładamy do hermetycznie zamykanego pojemnika i wkładamy do lodówki. Nadal będziemy ich potrzebować. Po pięciu dniach przekroić pomarańcze na dwie połówki i wycisnąć z nich sok. Możesz użyć specjalnej wyciskarki do cytrusów. Do gotowania potrzebujemy 0,5 litra soku pomarańczowego. Do miski wlej sok pomarańczowy i dodaj do niego cukier granulowany. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy napój, aż cukier całkowicie się rozpuści. Schładzamy gotowy napój. Zaparzoną wódkę filtrujemy na skórce pomarańczowej przez gazę złożoną z kilku warstw. Wyrzuć skórkę. Weź schłodzony syrop pomarańczowy i dobrze wymieszaj z nalewką pomarańczową. Wkładamy go do lodówki, aby zaparzyć jeszcze przez kilka dni. W ciągu tych kilku dni potrząśnij napojem trzy lub cztery razy. Gotowy alkohol filtrujemy przez specjalne filtry papierowe. Ostrożnie wlej domowy likier pomarańczowy do butelek i przechowuj w lodówce. Podawaj napój schłodzony. Smacznego!
Likier truskawkowy

Składniki:
- 500g truskawek
- 500 ml wódki (można wziąć alkohol rozcieńczony do 40-45%)
- 250-300g cukru
- pół cytryny
- 200 ml osiadłej wody
Metoda gotowania:
Z suchych, czystych jagód usuń szypułki i podziel na pół (duże – ćwiartki). Wlejmy je do słoika (1l). Wódka powinna je przykryć lub dotrzeć do krawędzi naczynia. Wyciskamy tu również sok z połowy cytryny, który ma nadać napojowi pikantną kwaskowatość. 7-10 dni słoik jest ciepły (może to być parapet, na który wpada światło słoneczne). Nie należy wyciskać truskawek, spuszczać naparu przez gazę – tu wsypać cukier. Po zakorkowaniu odejdziemy. Lekko potrząśnij słoikiem z jagodami i cukrem i wyjmij go – za 2-3 dni cukier się rozpuści. Po odcedzeniu syropu wlać wodę i po wymieszaniu ponownie zalać syropem. A teraz dostaniemy napar truskawkowy z powstałym syropem i wlewając go do słoika, zapomnimy o wciąż nieprzygotowanym napoju na 3-5 dni. Gdy się oczyści, usuń go z osadu i przefiltruj. Kolor tego nieporównywalnie pysznego likieru o mocy nie większej niż 15% okaże się piękną „truskawką”. Zarówno smak, jak i aromat schłodzonego napoju są po prostu nieporównywalne. Smacznego!
likier wiśniowy

Składniki:
- 3 kilogramy wiśni
- 2 kg cukru
- 1 litr wódki
Metoda gotowania:
Likier wiśniowy okaże się pyszny z dobrze dojrzałych owoców. Ale nie wybieramy nasion – pestki nadadzą napojowi przyjemny gorzki posmak i aromat migdałów. Wiśnie wlewamy do trzylitrowej butelki. Na wierzch wsypać kilogram cukru i wlać pół litra wódki. Pozostawić do zaparzenia przez 6-7 dni, codziennie potrząsając zawartością butelki. Po tym czasie przefiltruj i dodaj resztę cukru i wódki. Aby go rozpuścić, wszystko trzeba trochę podgrzać. Aby przefiltrować likier wiśniowy do stanu przezroczystego, pobieramy warstwę waty. Po codziennym staniu butelkowany jest domowy likier wiśniowy. Nie zapomnij ich szczelnie zamknąć. Smacznego!
likier malinowy

Składniki:
- 1 kilogram malin
- 1 kilogram cukru
- 1 litr alkoholu
- 1 litr wody
Metoda gotowania:
Rozgniecioną w wygodny sposób jagodę zalać alkoholem – odstawić na piętnaście dni (częściej wstrząśnij miską!). Syrop z cukru i wody schładzamy do 30-40 stopni, wlewamy do butelki. Mieszanka powinna stać przez kilka tygodni. Filtrowany napój jest zamknięty w butelkach. Smacznego!
Likier „Ognisty”

Składniki:
- 1,5 kg cukru
- 2 kg czerwonej porzeczki
- 2 litry wódki
Metoda gotowania:
Czyste i suche jagody wlewamy do butelki lub słoika. Dodaj cukier, odczekaj od pół miesiąca do dwóch. Po odcedzeniu wlej wódkę do soku i zabutelkuj. Smacznego!
Likier porzeczkowy

Składniki:
- 800 g cukru
- 1 l soku z czerwonej porzeczki
- 750 ml wódki
- 2 szklanki wody
- 4-5 liści porzeczki
Metoda gotowania:
Wódka powinna przykrywać porzeczki i liście. Zakorkowaną butelkę należy wystawić na słońce (na 5-6 tygodni). Dodaj syrop do odcedzonego soku porzeczkowego. Po przefiltrowaniu likieru wlewamy go do butelek i zamykamy. Smacznego!
Likier z czarnej porzeczki

Składniki:
- 800 g cukru
- 500 ml wody
- 200 g miodu kwiatowego
- 1 l płyn porzeczkowy i wódka
- 2-3 liście porzeczki
Metoda gotowania:
Po przesłaniu jagód do słoika dodaj wódkę. Pozwól mu parzyć się liśćmi porzeczki przez 5-6 tygodni. Po przefiltrowaniu włożyć miód z syropem (wstępnie ugotowany z cukru i wody). Nie zapomnij się przecedzić. Smacznego!
Likier szmaragdowy

Składniki:
- 2 kilogramy zielonego agrestu (bez szypułek)
- 1 litr alkoholu
- 30 młodych liści wiśni
- 1 kilogram cukru
- 500 ml wody
Metoda gotowania:
Do miski z agrestem i liśćmi wlej alkohol. Odstaw na 7 dni. Syrop przygotowany z wody i cukru wlej do słoika i odstaw na tydzień. Po odcedzeniu i butelkowaniu, korek. Smacznego!
likier aroniowy

Składniki:
- 1 kg czarnej porzeczki
- 1 kilogram cukru
- 1 litr wódki (40%)
- 0,75 l wody
- 6-8 liści porzeczki
Metoda gotowania:
Jagody zmielimy w dogodny sposób i wyślemy do trzylitrowej butelki z liśćmi – trzeba je napełnić wódką. Wyślemy dobrze zamknięte naczynie na sześć tygodni w upale (30-40 stopni). Syrop gotuj przez 8-10 minut na małym ogniu, usuwając go po spienieniu. Po odcedzeniu wlej schłodzony syrop. Wlej alkohol do butelek i szczelnie zamknij. Odstaw na tydzień w chłodzie – będzie jeszcze smaczniejszy. Smacznego!
Likier z rokitnika

Składniki:
- 2,6 l syropu
- 750 ml soku z rokitnika w alkoholu (1kg świeżego rokitnika)
- 10 ml soku jagodowego (4g suszonych jagód)
- 0,2 g waniliny
- 3 g kwasu cytrynowego
- 600-750 ml wody
Metoda gotowania:
Bazę mieszamy w postaci soku z rokitnika na alkohol, sok z jagód i 66 procent syropu. Rozcieńczyć mieszaninę barwnikiem, wanilią i kwasem cytrynowym, co doda kwasowości do 0,4 g / 100 ml. Gotujemy wodę i rozcieńczamy wódkę, aby siła przyszłego napoju nie była wyższa niż 25 procent. Przefiltruj napój. Jego jasnożółty kolor z czerwonawym odcieniem, słodko-kwaśny smak z aromatem rokitnika zachwyci Cię. Smacznego!
likier żurawinowy

Składniki:
- 4 szklanki żurawiny
- 0,5 kg cukru
- 0,75 l wody
Metoda gotowania:
Jagody muszą być rozgniecione – każdy ma swój własny sposób. Dodaj do nich wódkę, odstaw na 3-4 dni. Po odcedzeniu tego piękna dodaj cukier i wyślij do ognia. Nie doprowadzając do wrzenia, wyjmij, włóż goździki z kardamonem na pięć minut (zawinięte w gazę). Rozlewajmy do butelek, nie zapominając o przecedzeniu (im bardziej przezroczysty trunek tym dokładniej odcedzamy). Przechowuj butelki w chłodnym miejscu. Smacznego!
Likier z czarnej jarzębiny

Składniki:
- 1 l syropu (może być z goździkami, cynamonem, skórką cytryny)
- 1 kg jarzębiny
- 2 litry wódki
Metoda gotowania:
Wyślijmy jagody do miski. Napełnij je schłodzonym syropem cukrowym i wódką, szczelnie zamknij. Pozostaw na trzy tygodnie w ciepłym miejscu. Filtr i butelka. Smacznego!
likier kalinowy

Składniki:
- 1,5 kg jagód kaliny
- 1,2 kg cukru
- 1 litr wódki
- 400 ml wody
Metoda gotowania:
Zalej jagody wrzątkiem i pozwól wodzie spłynąć. Wlej jagody do słoika i wlewając do nich 2 szklanki cukru, podgrzej. Za 1-2 dni nalejemy tu wódkę – niech wszystko stoi 7-10 dni. Z pozostałej wody i cukru przygotowujemy syrop. Po schłodzeniu do 30-40 stopni dodaj do butelki i nalegaj przez miesiąc. Po przefiltrowaniu napój wysyłamy do butelek i korka. Smacznego!
likier miętowy

Składniki:
- 4 gałązki mięty
- litr wódki
- 200 g cukru
Metoda gotowania:
Napełnij miętę wódką. Dobrze zakorkujemy naczynie – odstawiamy na kilka tygodni. Odcedź napój, dodaj cukier. Podgrzewając to wszystko na iskrze zapewnimy, że cukier się rozpuści. Schłodzony napój zostanie wysłany do butelek. Smacznego!
Przepisy na likier kawowy Kahlua

Składniki:
- 350 g brązowego cukru;
- 240 g białego cukru;
- 470 ml wody;
- 120 g kawy rozpuszczalnej;
- 700 ml wódki;
- ½ laski wanilii, połówki lub 2 łyżeczki ekstrakt waniliowy.
Gotowanie:
Wlej cukier do wody i zagotuj, gotuj przez 5 minut, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejsz ogień i dodaj kawę, mieszaj, aż kawa całkowicie się rozpuści. Syrop kawowy zdjąć z ognia i schłodzić do temperatury pokojowej, dodać wanilię i wszystko polać wódką. Umieść pojemnik z alkoholem w ciemnym, chłodnym miejscu na 2-4 tygodnie. Następnie wyjmij z osadu, przefiltruj i z przyjemnością wypij. Jeśli używasz ekstraktu waniliowego, możesz od razu spróbować wypić domowy likier kawowy. Smacznego!
Domowy likier kawowy

Składniki:
- 750 ml 50% wódki (rozcieńczony alkohol);
- 700 g cukru;
- 240 ml wody;
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej;
- 1 laska wanilii (wyciąg z 4 łyżeczek)
Gotowanie:
Zalej cukier i kawę wodą i trzymaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić syrop kawowy, dodać wódkę i dobrze wymieszać. Włóż laskę wanilii do 2-litrowej butelki i wlej nasz roztwór kawowo-wódki. Czyścić w ciemnym miejscu przez 30 dni, wskazane jest codzienne potrząsanie, aby cukier i kawa całkowicie się rozpuściły. Po miesiącu zdekantować z osadu i przefiltrować. Smacznego!
Optymalny przepis na Kahluę

Składniki:
- 1400 g cukru;
- 1400 ml wody;
- 20 łyżeczek kawa rozpuszczalna;
- 1,9 litra wódki;
- 12 łyżeczek ekstrakt waniliowy.
Gotowanie:
Wlej cukier i kawę wodą, powoli zagotuj. Syrop trzymaj na małym ogniu przez 1 godzinę. Zdejmij z ognia, przykryj pojemnik, w którym ugotowano syrop, folią foliową (można użyć jedzenia) i pozwól syropowi parzyć przez 12 godzin. Następnie do syropu dodać wódkę i wanilię, dobrze wymieszać i przelać do ciemnych butelek. Smacznego!
Likier kawowy z espresso (Espresso Infused Vodka)

Składniki:
- 500 ml 50% wódki (rozcieńczony alkohol);
- 250 ml espresso z ekspresu / ekspresu do kawy;
- 450 g cukru;
- 1 laska wanilii (wyciąg z 4 łyżeczek)
Gotowanie:
Podpal espresso i rozpuść w nim cukier. Schłodzić syrop do temperatury pokojowej. Dodaj wódkę, wanilię do syropu i podlewaj napój przez 6 dni w ciemnym miejscu, mieszając kilka razy dziennie. Przefiltruj przez bawełniany lub papierowy (kawowy) filtr i butelkę. Ta wersja likieru kawowego z dnia na dzień staje się coraz lepsza, więc nie spiesz się z jej wypiciem od razu, ale pozwól jej się trochę uspokoić. Jak widać zrobienie likieru kawowego w domu nie jest takie trudne, ale wyjście to świetny napój, który można pić zarówno w czystej postaci z lodem lub bez, jak i jako część koktajli. Smacznego!
LIKIER „KAPITAN CZARNY”

Składniki:
- Wódka – 500 ml.
- Kawa „Jacobs Monarch Millicano” – 3 łyżki.
- Cukier – półtorej szklanki
- Woda – 200 gramów.
- Wanilina – jedna saszetka.
- Czekolada – dwie plastry tabliczki czekolady typu Alenka.
Metoda gotowania:
Zagotuj syrop z wody i cukru, aż zgęstnieje. Piankę, która pojawia się podczas gotowania, należy usunąć. Do syropu dodać kawę, wanilię i czekoladę. Wyjmij naczynie z kuchenki i schłódź zawartość do temperatury pokojowej. Połącz syrop z wódką i dokładnie wymieszaj. Jeśli nie masz miksera, po prostu przelej napoje do plastikowej butelki i długo nią potrząsaj. Odcedź przyszły alkohol. Możesz to zrobić za pomocą durszlaka i kilku papierowych ręczników. Jeśli gotowy napój jest zbyt mocny, możesz go łatwo rozcieńczyć przegotowaną wodą. Smacznego!
likier wiśniowy

Składniki:
- 6 filiżanek bez pestek wiśni Bing
- 1 szklanka koniaku;
- pół szklanki wódki;
- 1 szklanka cukru;
- 1 laska cynamonu.
Metoda gotowania:
Wiśnie wkładamy do szklanego naczynia i dokładnie je zagniatamy, aby wiśnie wypuściły trochę soku. Odcedź sok do osobnej miski. Następnie dodaj koniak, wódkę i cynamon. Zamknij słoik i wszystko dokładnie wstrząśnij. Następnie pozwól mu parzyć przez tydzień w temperaturze pokojowej i z dala od światła słonecznego. W takim przypadku konieczne jest regularne potrząsanie zawartością słoika. Dokładnie wymieszaj sok wiśniowy, cukier i wodę i podpal. Doprowadź mieszaninę do wrzenia. Gdy mikstura ostygnie, dodaj ją do słoika i pozwól jej parzyć przez kolejne 2 do 5 dni, po czym wszystko dokładnie filtrujemy przez sito. Twój letni likier jest gotowy Ten napój można przechowywać w lodówce do trzech miesięcy. Smacznego!
DOMOWY LIKIER WIŚNIOWY

Składniki:
- Woda – 0,5 l
- Cukier – 1 kg
- Alkohol spożywczy – 1 l
- Soczyste jagody – 1 kg.
Metoda gotowania:
Wiśnie są myte i oddzielane od pestek, zagniatane widelcem i wkładane do butelki. Pewna liczba ziaren jest kruszona i dodawana do masy jagodowej. Mieszankę zalewa się alkoholem, a słoik wyjmuje się na 2-3 tygodnie w chłodne miejsce. Następnie napar jest filtrowany przez gazę i rozcieńczany syropem uzyskanym przez rozcieńczenie cukru w wodzie. Naczynia ze słodkim płynem trzyma się na cichym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Schłodzony syrop miesza się z nalewką wiśniową i odkłada do spiżarni na kilka miesięcy. Ekspozycja poprawi smak napoju. Smacznego!
LIKIER Z DODANYMI LIŚCIAMI

Składniki:
- Owoce – 50 szt.
- Liście – 200 szt.
- Cukier – 1,5 kg
- Wódka – 1 l
- Woda filtrowana – 1 l
- Kwas cytrynowy – 1,5 łyżeczki.
Metoda gotowania:
Jagody i liście gotuje się na umiarkowanym ogniu przez 15 minut. Masę wyciska się, bulion filtruje się. Do płynu wprowadza się kwas cytrynowy i cukier, naczynia podpalają, kompozycję gotuje się przez 10 minut. Dodanie wódki do chłodnego syropu to ostatni krok w przygotowaniu likieru według tego przepisu. Gotowy trunek jest czyszczony w chłodnym pomieszczeniu i nalega na 1 tydzień. Smacznego!
Bez pestek likier wiśniowy

Składniki:
- Wiśnia – 225 gramów;
- Cukier – 225 gramów;
- Wódka / koniak – 480 ml.
Metoda gotowania:
Umyj jagody, usuń sadzonki. Pokrój każdą wiśnię do dołu. Włóż do szklanego pojemnika, a na wierzchu – słodki piasek. Wlej alkohol, aby zmyć piasek. Korek, szczelnie zamknij pokrywkę. Włóż do szafki do zaparzenia (3 miesiące). Filtr, butelka. Smacznego!
Wiśniowo-miętowy likier

Składniki:
- Wiśnia – 600 g;
- 10 kości;
- 10 listków świeżej mięty;
- pół litra wódki;
- skórka z połowy cytryny.
Metoda gotowania:
Jagody umyć, usunąć pestki, przekroić na pół i rozgnieść. Zmiel 10 nasion i włóż je wszystkie razem do słoika. Dodaj cukier, skórkę cytryny, miętę i wódkę. I bronić się na słońcu przez 7 dni. potem w szafie przez 4 tygodnie. Odcedź, przefiltruj, przelej do butelki. Spożywać po 2 miesiącach. fragmenty. Smacznego!
Likier wiśniowy „mocny”

Miłośnicy mocnych trunków mogą spróbować przepisu nadalkoholowego, który powinien zaowocować smacznym, ale „surowym” likierem wiśniowym.
Składniki:
- pół skórki cytryny;
- 2 łyżki stołowe. l. – cukier puder;
- 480 ml – koniak;
- 240 ml – wódka;
- 600 g – wiśnia;
- syrop cukrowy (objętość w przepisie).
Metoda gotowania:
Umyj jagody, usuń sadzonki z jednej części, a drugą pokrój do kości. Przebij część z podartymi gałęziami igłą lub wykałaczką (4-5 otworów). Włóż do słoika, posyp proszkiem i pozostaw na kilka godzin do rozpuszczenia. Wstrząśnij pojemnikiem, włóż skórkę i alkohol. I włóż do szafki, aby zaparzyć przez 6 tygodni (temperatura – co najmniej 20˚). Następnie odcedź nalewkę, wyciśnij owoce. Dodaj schłodzony syrop cukrowy (gotuj 1:1 lub 1:2 do powstałej objętości). Wymieszaj i wstaw z powrotem do szafki na tydzień. Dojrzewanie napoju jest jednym z najważniejszych etapów przygotowania, dlatego można śmiało powiedzieć o każdym przepisie, że im dłużej będzie w ciemnym i chłodnym miejscu, tym będzie smaczniejszy i zdrowszy. I zawsze należy o tym pamiętać Smacznego!
Domowy przepis na likier wiśniowy

Składniki:
- wódka lub koniak – 485 ml;
- cukier – 225 g;
- wiśnia – to samo.
Metoda gotowania:
Jagody są myte i oczyszczane z sadzonek; Każdy jest przekłuty lub nacięty nożem, aby kość była widoczna; Wiśnie wsypać do słoika, na wierzch dodać cukier i wódkę; Przykryj słoik szczelną pokrywką i odstaw na trzy miesiące; Po upływie określonego czasu przefiltruj alkohol przez kilka warstw gazy i butelki. Smacznego!
Likier wiśniowy z wanilią

Składniki:
- woda – 1 l;
- 30 wiśni;
- cukier – 0,5 kg;
- kwas cytrynowy – 0,5 łyżeczki;
- wanilina;
- liście wiśni – 30 szt.
Metoda gotowania:
Do przygotowania likieru według tego przepisu można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych jagód. Liście najlepiej zbierać zielone, natychmiast zrywane z drzewa. Wszystko napełniamy wodą, kładziemy na kuchence i dodajemy cukier. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy kwasek cytrynowy, wanilinę i gotujemy przez kolejne 10 minut na średnim ogniu. Następnie zawartość przenosi się na sito i chłodzi. Do powstałej mieszanki wlewa się wódkę i butelkuje. Smacznego!
Domowy przepis na likier Kalua

Składniki:
- 3 szklanki cukru;
- ¾ część szklanki espresso instant;
- 2 laski wanilii;
- 3 szklanki wódki
Metoda gotowania:
Zagotuj mieszaninę trzech szklanek cukru i dwóch szklanek wody, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj kawę i gotuj dalej. Aby espresso całkowicie się rozpuściło, zwykle wystarczy gotować mieszaninę przez około 2 minuty. Zdejmij rondel z ognia i przelej jego zawartość do szklanego słoika. Niech mieszanina całkowicie ostygnie. W tym czasie weź strąki wanilii i usuń z nich nasiona, które bardziej przypominają rodzaj pasty. Wyekstrahowane nasiona wraz ze strąkami dodaj do syropu kawowego, a następnie dodaj wódkę. Zamknij szczelnie słoik i pozwól mu parzyć przez 4-6 tygodni. Po zaparzeniu likieru usuń z niego laski wanilii. Jeśli chcesz uzyskać bardzo słodki i miękki trunek, zaleca się przefiltrowanie mieszanki przez filtr do kawy. Podawaj schłodzony likier kawowy. Szczególnie udane jest podanie takiego likieru z lodami. Smacznego!
Likier kawowy na bazie espresso

Składniki:
- 1 filiżanka kawy espresso lub innej mocnej kawy;
- 1 szklanka cukru;
- 2 szklanki wódki (moc 40-50%);
- 1/2 ziaren wanilii, pokrojonej wzdłuż
Metoda gotowania:
Zaparz espresso lub inną mocną kawę naturalną. Dodaj cukier. Po schłodzeniu dodaj wanilię i wódkę. Wlej powstałą mieszaninę do butelki. Po 2-4 tygodniach wyjmij laskę wanilii i przelej wszystko do kolejnej butelki. Pół szklanki wódki można zastąpić taką samą ilością koniaku, co nada likierowi zupełnie inny smak. Smacznego!
Likier kawowy na bazie kawy rozpuszczalnej

Składniki:
- 1 szklanka wody;
- 1 szklanka cukru;
- ¼ szklanki kawy rozpuszczalnej;
- 2 szklanki wódki.
Metoda gotowania:
Przygotuj laskę wanilii, pokrój ją wzdłuż i weź połowę. Możesz również użyć 1 łyżki proszku waniliowego lub ekstraktu waniliowego. Kawę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, dodać wódkę. Dodaj wanilię i pozwól jej parzyć przez 2-4 tygodnie. Po 2-4 tygodniach usuń laskę wanilii. Nie ma potrzeby filtrowania alkoholu. użyto kawy rozpuszczalnej. Smacznego!
Domowy likier kawowy – klasyczny przepis

Składniki:
- Wódka – 1 l;
- Kawa naturalna – 50 g;
- Cukier – 250 g;
- Woda – 200 ml;
- Sok z cytryny (opcjonalnie) – 25 ml.
Metoda przygotowania:
Pierwszym krokiem jest wsypanie zmielonej kawy wodą i zagotowanie. Powstały bulion dojrzewa przez jeden dzień w szczelnie przykrytym pojemniku. Po naprężeniu płynu. Przeczytaj więcej: jak gotować smaczne napoje owocowe. Do tego dodaje się wódkę i cukier. Mieszanina jest podgrzewana do rozpuszczenia cukru i dodania soku z cytryny. Następnie likier jest filtrowany przez gazę i butelkowany, w którym jest parzony przez kilka dni dla smaku. Smacznego!
Przepis na likier kawowy typu Kahlua

Kalua to doskonały przedstawiciel likierów kawowych pochodzenia meksykańskiego. Znany na całym świecie z zastosowania w tak popularnych koktajlach jak White and Black Russian, Shote B-52.
Składniki:
- Cukier trzcinowy – 350 g;
- Cukier zwykły – 240 g;
- Woda – 470 ml;
- Kawa w granulkach – 120 g;
- Wódka – 0,7 l;
- Pół laski wanilii lub ekstraktu waniliowego (2 łyżeczki).
Metoda gotowania:
Cukier należy gotować w wodzie przez około 5 minut, aż się rozpuści. Następnie dodaj kawę i zmniejsz ogień. Kawa powinna rozpuścić się w wodzie. Syrop kawowy jest usuwany z ognia i schładzany. Do tego dodaje się wanilię i wódkę. Ponadto alkohol jest przechowywany w chłodnym miejscu do 4 tygodni. Po opadnięciu napoju należy go usunąć z osadu i przefiltrować. Używając ekstraktu waniliowego, nie możesz filtrować nalewki, ale wypić ją natychmiast. Smacznego!