Domowy przepis na alkohol ze zdjęciem

trunek

Likier to zazwyczaj słodki napój alkoholowy o średniej mocy i wyjątkowym, subtelnym smaku. Likiery są przygotowywane poprzez alkoholizację naparów owocowych i jagodowych przy użyciu tradycyjnych przypraw w postaci esencji i olejków eterycznych.

Składniki:

  • skórki z cytryny
  • wódka
  • Jedna szklanka wody
  • Jedna szklanka cukru

Metoda gotowania:

  • Usuwamy skórkę z cytryny.
  • W tym celu najlepiej użyć noża do warzyw.
  • Spróbuj usunąć tylko zewnętrzną, żółtą warstwę!
  • Do wódki dodać skórkę z cytryny, wymieszać, szczelnie zamknąć korkiem i pozostawić do zaparzenia.
  • Nalegamy na wódkę i skórkę przez co najmniej cztery dni (może miesiąc) w ciemnym miejscu i temperaturze pokojowej.
  • Im więcej wódki zostanie zaparzonej, tym bardziej Twój napój będzie nasycony aromatem i smakiem cytryny.
  • Nalewkę cytrynową filtrujemy przez specjalne sito.
  • Gotowanie syropu cukrowego.
  • Aby to zrobić, weź co najmniej jedną szklankę wody i jedną szklankę cukru, wymieszaj i włóż do pieca.
  • Energicznie mieszając doprowadzić syrop do wrzenia.
  • Cukier powinien być całkowicie rozpuszczony.
  • Następnie pozwól syropowi ostygnąć.
  • Pamiętaj, że proporcja wody i cukru zależy wyłącznie od Twoich upodobań.
  • Dlatego dodając cukier, posmakuj napoju
  • Im więcej wody, tym mniej siły
  • Im więcej cukru, tym słodsze
  • Powstały syrop cukrowy mieszamy z wódką z dodatkiem skórki z cytryny.
  • Po wymieszaniu wódki i syropu koniecznie spróbujcie napoju.
  • Na tym etapie możesz również dodać cukier lub wodę.
  • Potem twoja limoncello jest gotowa.
  • Możesz to zabutelkować.
  • Smacznego!

    Likier morelowy

    trunek

    Składniki:

    • ¾ szklanka świeżych pestek moreli, pokrojonych w kostkę
    • ¾ szklanka niesłodzonych suszonych moreli, pokrojonych w kostkę
    • 1,5 szklanki wódki;
    • ¼ szklanki syropu (lub więcej).

    Metoda gotowania:

  • Włóż świeże morele i suszone morele do słoika i zalej wódką.
  • Owoce należy polać wódką.
  • Zamykamy słoik i zostawiamy do zaparzenia na tydzień.
  • Po tygodniu przecedzić mieszaninę przez sito.
  • Miąższ można lekko wycisnąć, aby uzyskać maksymalną ilość płynu.
  • Następnie ponownie filtrujemy przez kilka warstw gazy.
  • Wlej powstałą mieszaninę do czystego litrowego słoika.
  • Dodaj do tego syrop. Czytaj więcej: pyszny przepis na zrobienie galaretki mlecznej.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj więcej syropu (opcjonalnie).
  • Dajemy czas na naleganie.
  • Ten wspaniały likier można przechowywać w lodówce nawet do trzech miesięcy.
  • Smacznego!

    Likier ananasowy

    trunek

    Składniki:

    • Ananas – 1 szt.
    • Wanilina – 1 kolec.
    • Wódka / bimber – 1l.
    • Cukier 200-250 g.

    Metoda gotowania:

  • Aby przygotować ten cudowny likier, najpierw oczyść i pokrój ananasa na małe kawałki.
  • Pokrojonego ananasa wkładamy do słoików, w jednym trochę więcej na alkohol, w drugim mniejszym na nalewkę.
  • Do słoika z przyszłym trunkiem należy dodać szczyptę waniliny.
  • Do obu słoików wlać wódkę/bimber, hermetycznie zamknąć pokrywkę i zaparzyć w ciemnym, ciepłym miejscu przez 2 tygodnie.
  • Po wysiłku.
  • W słoiku likieru ananasowego dodaj sok z wyciśniętych części ananasa.
  • Powstały napar na alkohol należy przefiltrować i dodać 200-250 gramów cukru.
  • Podgrzej i wymieszaj syrop z likierem ananasowym nad ogniem, aż cukier całkowicie się rozpuści, odstaw na kilka dni, przefiltruj i wypij.
  • Smacznego!

    Klasyczny likier Baileys

    trunek

    Składniki:

    • cukier – 3-4 łyżki.
    • mielony imbir – 1/3 łyżeczki
    • cynamon – szczypta
    • wanilina – 6 gr. (3 saszetki) /nie zastępować cukru waniliowego/
    • miód – 2 łyżeczki
    • kora dębu – 1 łyżeczka (ze zjeżdżalnią)
    • alkohol 60% – 400 ml lub mieszanka 200 ml alkoholu 60% i 200 ml whisky

    Na alkohol:

    • śmietana 10% – 1 litr
    • mleko skondensowane – 1 puszka
    • żółtka (najlepiej z jaj domowych) – 2 szt.
    • kawa rozpuszczalna – 2 łyżeczki (rozcieńczyć w 1 łyżeczce wody)

    Metoda gotowania:

  • Z cukru robimy brązowy karmel.
  • Wprowadzamy do niego imbir, cynamon, wanilinę, miód, farmaceutyczną korę dębu.
  • Stopniowo wlewaj alkohol do masy karmelowej i trzymaj wszystko przez około tydzień (możliwe 5 dni).
  • Codziennie wstrząsaj zawiesinę i filtruj na końcu.
  • W misce ubić żółtka z połową całej śmietany, kontynuując ubijanie powoli dodać skondensowane mleko i kawę, a następnie pozostałą śmietankę.
  • Wlej alkohol do jednorodnie ubitej masy w strumieniu i ubij po raz ostatni.
  • Dodaj mieszankę wanilinową i wstaw do lodówki na trzy dni (bez butelkowania).
  • Zbierz nadmiar tłuszczu z powierzchni likieru, a resztę napoju przefiltruj przez bawełnianą szmatkę i zabutelkuj.
  • Jeśli nie jesteś w stanie tak długo zawracać sobie głowy przygotowywaniem likieru, skorzystaj z prostszych, ale nie mniej spektakularnych przepisów, które równie dobrze sprawdzają się na desery, lody, kawę i koktajle jak poprzednie.
  • Smacznego!

    Domowy likier Baileys

    trunek

    Składniki:

    • whisky (wódka) – 0,5 l.
    • mleko skondensowane – 1 puszka
    • śmietana – 0,4 l (10-15% tłuszczu).
    • kawa (natychmiastowa) – 1 łyżka. l. (możliwe bez tego)
    • cukier waniliowy – 2 łyżki. (nie zastępuj wanilii!)
    • żółtka ze świeżych jaj – 4 szt.

    Metoda gotowania:

  • Ubij żółtka, wanilię i mleko skondensowane mikserem
  • W razie potrzeby dodaj kawę.
  • Nie martw się, jeśli po ubiciu pozostaną w nich inkluzje, później się rozpuszczą
  • Wlej śmietanę i mieszaj, aż będzie gładka.
  • Stopniowo wprowadzaj whisky lub wódkę
  • Napełnij butelki napojem i trzymaj w chłodzie przez około 2 dni, codziennie potrząsając
  • Smacznego!

    Likier śmietankowy Baileys

    trunek

    Składniki:

    • whisky (wódka) – 0,5 l.
    • mleko skondensowane – 1 puszka
    • płynna śmietana – 0,35 – 0,4 l. (o zawartości tłuszczu powyżej 28%)
    • wanilina – na czubku noża (lub 2 łyżki cukru waniliowego)

    Metoda gotowania:

  • Śmietanę i wanilię ubić w blenderze
  • Powoli wlewaj skondensowane mleko do mieszanki i ubijaj jeszcze przez około 5 minut.
  • Stopniowo wprowadzaj whisky lub wódkę
  • Napełnij butelki napojem i trzymaj w chłodzie przez około 2 dni, codziennie potrząsając
  • Smacznego!

    Likier czekoladowy Baileys

    trunek

    Składniki:

    • whisky (wódka) – 0,5 l.
    • mleko skondensowane – 1 puszka
    • płynna śmietana – 0,35 – 0,4 l. (o zawartości tłuszczu powyżej 28%)
    • czekolada (czarna, gorzka) – 150 gr.
    • wanilina – na czubku noża (lub 2 łyżki cukru waniliowego)

    Metoda gotowania:

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej
  • Śmietanę i wanilię ubić w blenderze
  • Powoli wlewaj skondensowane mleko do mieszanki i ubijaj jeszcze przez około 5 minut. Mieszanina nie powinna być zimna.
  • Powoli dodaj czekoladę
  • Stopniowo wprowadzaj whisky lub wódkę
  • Napełnij butelki napojem i trzymaj w chłodzie przez około 2 dni, codziennie potrząsając
  • Smacznego!

    Likier kawowy Baileys

    trunek

    Składniki:

    • whisky (wódka) – 0,5 l.
    • mleko skondensowane – 1 puszka
    • płynna śmietana – 0,35 – 0,4 l. (o zawartości tłuszczu powyżej 28%)
    • kawa sucha rozpuszczalna – 5 łyżek.
    • wanilina – na czubku noża (lub 2 łyżki cukru waniliowego)

    Metoda gotowania:

  • Rozcieńczyć kawę ciepłą śmietanką (50-100 ml), ostudzić i przecedzić
  • Śmietanę i wanilię ubić w blenderze
  • Powoli wlewaj skondensowane mleko do mieszanki i ubijaj jeszcze przez około 5 minut.
  • Stopniowo wprowadzaj whisky lub wódkę
  • Napełnij butelki napojem i trzymaj w chłodzie przez około 2 dni, codziennie potrząsając
  • Smacznego!

    Miętowy likier czekoladowy Baileys

    trunek

    Składniki:

    • whisky (wódka) – 0,5 l.
    • mleko skondensowane – 1 puszka
    • płynna śmietana – 0,35 – 0,4 l. (o zawartości tłuszczu powyżej 28%)
    • czarna czekolada – 150 gr.
    • wanilina – na czubku noża (lub 2 łyżki cukru waniliowego)
    • cukier – 3 łyżki.
    • likier miętowy – 50 ml (lub pęczek świeżej mięty)

    Metoda gotowania:

  • Jeśli nie masz likieru miętowego, zalej pęczek mięty wodą (trochę), dodaj 2 łyżki. cukier granulowany i zagotować, po pół minucie zdjąć z ognia, ostudzić i nalegać na dzień.
  • Do syropu miętowego wlewamy butelkę wódki i zostawiamy na kolejny dzień, po czym filtrujemy
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
  • Śmietanę i wanilię ubić blenderem, do masy powoli wlewać mleko skondensowane i ubijać przez około 5 minut.
  • Mieszanina nie powinna być zimna.
  • Stopniowo dodawaj czekoladę.
  • Stopniowo wprowadzamy miętową whisky lub miętową wódkę lub zwykły alkohol, ale z miętowym likierem.
  • Ubijamy wszystko.
  • Napełnij butelki napojem i trzymaj w chłodzie przez około 2 dni, codziennie potrząsając.
  • Teraz wiesz, jak gotować Baileys w domu.
  • Ciesz się jego smakiem, zachwycając siebie i znajomych.
  • Smacznego!

    likier truskawkowy

    trunek

    Składniki:

    • Truskawki – 0,5 kg, smaczne i dojrzałe
    • Wódka – 0,5 l.
    • Sok z połowy cytryny
    • Cukier – 250-300 g

    Metoda gotowania:

  • Proces robienia domowego likieru truskawkowego
  • Truskawki opłukać, łodyżki obrać, jeśli duże, pokroić na kawałki, włożyć do litrowego słoika i do samego brzegów polać wódką.
  • Domagaj się 7-10 dni na słońcu.
  • Odcedź napar, następnie dodaj cukier.
  • Słoik delikatnie wymieszać, wystawić na słońce na 2-3 dni, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Jak tylko cukier się rozpuści, odcedź syrop, dodaj 200 ml wody do jagód, wymieszaj, odcedź pozostały syrop.
  • Wymieszaj napar z alkoholem i syropem, odstaw na kolejne 2-3 dni w ciemnym miejscu.
  • Następnie możesz przefiltrować lub spuścić z osadu.
  • Zakorkuj w butelkach i przechowuj w chłodnym miejscu.
  • Można pić od razu, likier truskawkowy według tego przepisu ma łagodny aromatyczny smak, zapach dojrzałych truskawek.
  • Można go pić dużo, ponieważ nie ma smaku alkoholowego i nie jest zbyt słodki.
  • Smacznego!

    Domowy likier pomarańczowy

    przepis na alkohol

    Składniki:

    • 350 g czystej wódki bez dodatków,
    • 250 g cukru pudru.

    Metoda gotowania:

  • Przechodzimy do najciekawszego – procesu przygotowania pysznego likieru.
  • Do przygotowania napoju bierzemy duże i dojrzałe pomarańcze.
  • Wykorzystana zostanie również skórka pomarańczowa.
  • Dokładnie umyj pomarańcze pod gorącą wodą.
  • Możesz je nawet zalać wrzątkiem.
  • Następnie spłucz pod wodą i osusz ręcznikiem.
  • Z pomarańczy drobno pokroić skórkę lub natrzeć na drobnej tarce.
  • Przygotowaną skórkę pomarańczową wkładamy do słoika, dodajemy do niej wódkę i dobrze zakorkujemy.
  • Słoik wkładamy do lodówki na pięć dni.
  • W tym czasie napój dobrze się zaparzy i nabierze pomarańczowego smaku.
  • Pomarańcze bez skórki wkładamy do hermetycznie zamykanego pojemnika i wkładamy do lodówki.
  • Nadal będziemy ich potrzebować.
  • Po pięciu dniach przekroić pomarańcze na dwie połówki i wycisnąć z nich sok.
  • Możesz użyć specjalnej wyciskarki do cytrusów.
  • Do gotowania potrzebujemy 0,5 litra soku pomarańczowego.
  • Do miski wlej sok pomarańczowy i dodaj do niego cukier granulowany.
  • Stawiamy na małym ogniu i gotujemy napój, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Schładzamy gotowy napój.
  • Zaparzoną wódkę filtrujemy na skórce pomarańczowej przez gazę złożoną z kilku warstw.
  • Wyrzuć skórkę.
  • Weź schłodzony syrop pomarańczowy i dobrze wymieszaj z nalewką pomarańczową.
  • Wkładamy go do lodówki, aby zaparzyć jeszcze przez kilka dni.
  • W ciągu tych kilku dni potrząśnij napojem trzy lub cztery razy.
  • Gotowy alkohol filtrujemy przez specjalne filtry papierowe.
  • Ostrożnie wlej domowy likier pomarańczowy do butelek i przechowuj w lodówce.
  • Podawaj napój schłodzony.
  • Smacznego!

    Likier truskawkowy

    przepis na alkohol

    Składniki:

    • 500g truskawek
    • 500 ml wódki (można wziąć alkohol rozcieńczony do 40-45%)
    • 250-300g cukru
    • pół cytryny
    • 200 ml osiadłej wody

    Metoda gotowania:

  • Z suchych, czystych jagód usuń szypułki i podziel na pół (duże – ćwiartki).
  • Wlejmy je do słoika (1l).
  • Wódka powinna je przykryć lub dotrzeć do krawędzi naczynia.
  • Wyciskamy tu również sok z połowy cytryny, który ma nadać napojowi pikantną kwaskowatość.
  • 7-10 dni słoik jest ciepły (może to być parapet, na który wpada światło słoneczne).
  • Nie należy wyciskać truskawek, spuszczać naparu przez gazę – tu wsypać cukier.
  • Po zakorkowaniu odejdziemy.
  • Lekko potrząśnij słoikiem z jagodami i cukrem i wyjmij go – za 2-3 dni cukier się rozpuści.
  • Po odcedzeniu syropu wlać wodę i po wymieszaniu ponownie zalać syropem.
  • A teraz dostaniemy napar truskawkowy z powstałym syropem i wlewając go do słoika, zapomnimy o wciąż nieprzygotowanym napoju na 3-5 dni.
  • Gdy się oczyści, usuń go z osadu i przefiltruj.
  • Kolor tego nieporównywalnie pysznego likieru o mocy nie większej niż 15% okaże się piękną „truskawką”.
  • Zarówno smak, jak i aromat schłodzonego napoju są po prostu nieporównywalne.
  • Smacznego!

    likier wiśniowy

    przepis na alkohol

    Składniki:

    • 3 kilogramy wiśni
    • 2 kg cukru
    • 1 litr wódki

    Metoda gotowania:

  • Likier wiśniowy okaże się pyszny z dobrze dojrzałych owoców.
  • Ale nie wybieramy nasion – pestki nadadzą napojowi przyjemny gorzki posmak i aromat migdałów.
  • Wiśnie wlewamy do trzylitrowej butelki.
  • Na wierzch wsypać kilogram cukru i wlać pół litra wódki.
  • Pozostawić do zaparzenia przez 6-7 dni, codziennie potrząsając zawartością butelki.
  • Po tym czasie przefiltruj i dodaj resztę cukru i wódki.
  • Aby go rozpuścić, wszystko trzeba trochę podgrzać.
  • Aby przefiltrować likier wiśniowy do stanu przezroczystego, pobieramy warstwę waty.
  • Po codziennym staniu butelkowany jest domowy likier wiśniowy.
  • Nie zapomnij ich szczelnie zamknąć.
  • Smacznego!

    likier malinowy

    jak zrobić alkohol

    Składniki:

    • 1 kilogram malin
    • 1 kilogram cukru
    • 1 litr alkoholu
    • 1 litr wody

    Metoda gotowania:

  • Rozgniecioną w wygodny sposób jagodę zalać alkoholem – odstawić na piętnaście dni (częściej wstrząśnij miską!).
  • Syrop z cukru i wody schładzamy do 30-40 stopni, wlewamy do butelki.
  • Mieszanka powinna stać przez kilka tygodni.
  • Filtrowany napój jest zamknięty w butelkach.
  • Smacznego!

    Likier „Ognisty”

    jak zrobić alkohol

    Składniki:

    • 1,5 kg cukru
    • 2 kg czerwonej porzeczki
    • 2 litry wódki

    Metoda gotowania:

  • Czyste i suche jagody wlewamy do butelki lub słoika.
  • Dodaj cukier, odczekaj od pół miesiąca do dwóch.
  • Po odcedzeniu wlej wódkę do soku i zabutelkuj.
  • Smacznego!

    Likier porzeczkowy

    jak zrobić alkohol

    Składniki:

    • 800 g cukru
    • 1 l soku z czerwonej porzeczki
    • 750 ml wódki
    • 2 szklanki wody
    • 4-5 liści porzeczki

    Metoda gotowania:

  • Wódka powinna przykrywać porzeczki i liście.
  • Zakorkowaną butelkę należy wystawić na słońce (na 5-6 tygodni).
  • Dodaj syrop do odcedzonego soku porzeczkowego.
  • Po przefiltrowaniu likieru wlewamy go do butelek i zamykamy.
  • Smacznego!

    Likier z czarnej porzeczki

    jak zrobić alkohol

    Składniki:

    • 800 g cukru
    • 500 ml wody
    • 200 g miodu kwiatowego
    • 1 l płyn porzeczkowy i wódka
    • 2-3 liście porzeczki

    Metoda gotowania:

  • Po przesłaniu jagód do słoika dodaj wódkę.
  • Pozwól mu parzyć się liśćmi porzeczki przez 5-6 tygodni.
  • Po przefiltrowaniu włożyć miód z syropem (wstępnie ugotowany z cukru i wody).
  • Nie zapomnij się przecedzić.
  • Smacznego!

    Likier szmaragdowy

    jak zrobić alkohol

    Składniki:

    • 2 kilogramy zielonego agrestu (bez szypułek)
    • 1 litr alkoholu
    • 30 młodych liści wiśni
    • 1 kilogram cukru
    • 500 ml wody

    Metoda gotowania:

  • Do miski z agrestem i liśćmi wlej alkohol.
  • Odstaw na 7 dni.
  • Syrop przygotowany z wody i cukru wlej do słoika i odstaw na tydzień.
  • Po odcedzeniu i butelkowaniu, korek.
  • Smacznego!

    likier aroniowy

    jak zrobić alkohol

    Składniki:

    • 1 kg czarnej porzeczki
    • 1 kilogram cukru
    • 1 litr wódki (40%)
    • 0,75 l wody
    • 6-8 liści porzeczki

    Metoda gotowania:

  • Jagody zmielimy w dogodny sposób i wyślemy do trzylitrowej butelki z liśćmi – trzeba je napełnić wódką.
  • Wyślemy dobrze zamknięte naczynie na sześć tygodni w upale (30-40 stopni).
  • Syrop gotuj przez 8-10 minut na małym ogniu, usuwając go po spienieniu.
  • Po odcedzeniu wlej schłodzony syrop.
  • Wlej alkohol do butelek i szczelnie zamknij.
  • Odstaw na tydzień w chłodzie – będzie jeszcze smaczniejszy.
  • Smacznego!

    Likier z rokitnika

    jak zrobić alkohol

    Składniki:

    • 2,6 l syropu
    • 750 ml soku z rokitnika w alkoholu (1kg świeżego rokitnika)
    • 10 ml soku jagodowego (4g suszonych jagód)
    • 0,2 g waniliny
    • 3 g kwasu cytrynowego
    • 600-750 ml wody

    Metoda gotowania:

  • Bazę mieszamy w postaci soku z rokitnika na alkohol, sok z jagód i 66 procent syropu.
  • Rozcieńczyć mieszaninę barwnikiem, wanilią i kwasem cytrynowym, co doda kwasowości do 0,4 g / 100 ml.
  • Gotujemy wodę i rozcieńczamy wódkę, aby siła przyszłego napoju nie była wyższa niż 25 procent.
  • Przefiltruj napój.
  • Jego jasnożółty kolor z czerwonawym odcieniem, słodko-kwaśny smak z aromatem rokitnika zachwyci Cię.
  • Smacznego!

    likier żurawinowy

    jak zrobić alkohol

    Składniki:

    • 4 szklanki żurawiny
    • 0,5 kg cukru
    • 0,75 l wody

    Metoda gotowania:

  • Jagody muszą być rozgniecione – każdy ma swój własny sposób.
  • Dodaj do nich wódkę, odstaw na 3-4 dni.
  • Po odcedzeniu tego piękna dodaj cukier i wyślij do ognia.
  • Nie doprowadzając do wrzenia, wyjmij, włóż goździki z kardamonem na pięć minut (zawinięte w gazę).
  • Rozlewajmy do butelek, nie zapominając o przecedzeniu (im bardziej przezroczysty trunek tym dokładniej odcedzamy).
  • Przechowuj butelki w chłodnym miejscu.
  • Smacznego!

    Likier z czarnej jarzębiny

    jak zrobić alkohol

    Składniki:

    • 1 l syropu (może być z goździkami, cynamonem, skórką cytryny)
    • 1 kg jarzębiny
    • 2 litry wódki

    Metoda gotowania:

  • Wyślijmy jagody do miski.
  • Napełnij je schłodzonym syropem cukrowym i wódką, szczelnie zamknij.
  • Pozostaw na trzy tygodnie w ciepłym miejscu.
  • Filtr i butelka.
  • Smacznego!

    likier kalinowy

    jak zrobić alkohol

    Składniki:

    • 1,5 kg jagód kaliny
    • 1,2 kg cukru
    • 1 litr wódki
    • 400 ml wody

    Metoda gotowania:

  • Zalej jagody wrzątkiem i pozwól wodzie spłynąć.
  • Wlej jagody do słoika i wlewając do nich 2 szklanki cukru, podgrzej.
  • Za 1-2 dni nalejemy tu wódkę – niech wszystko stoi 7-10 dni.
  • Z pozostałej wody i cukru przygotowujemy syrop.
  • Po schłodzeniu do 30-40 stopni dodaj do butelki i nalegaj przez miesiąc.
  • Po przefiltrowaniu napój wysyłamy do butelek i korka.
  • Smacznego!

    likier miętowy

    jak zrobić alkohol

    Składniki:

    • 4 gałązki mięty
    • litr wódki
    • 200 g cukru

    Metoda gotowania:

  • Napełnij miętę wódką.
  • Dobrze zakorkujemy naczynie – odstawiamy na kilka tygodni.
  • Odcedź napój, dodaj cukier.
  • Podgrzewając to wszystko na iskrze zapewnimy, że cukier się rozpuści.
  • Schłodzony napój zostanie wysłany do butelek.
  • Smacznego!

    Przepisy na likier kawowy Kahlua 

    jak zrobić alkohol

    Składniki:

    • 350 g brązowego cukru;
    • 240 g białego cukru;
    • 470 ml wody;
    • 120 g kawy rozpuszczalnej;
    • 700 ml wódki;
    • ½ laski wanilii, połówki lub 2 łyżeczki ekstrakt waniliowy.

    Gotowanie:

  • Wlej cukier do wody i zagotuj, gotuj przez 5 minut, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Zmniejsz ogień i dodaj kawę, mieszaj, aż kawa całkowicie się rozpuści.
  • Syrop kawowy zdjąć z ognia i schłodzić do temperatury pokojowej, dodać wanilię i wszystko polać wódką.
  • Umieść pojemnik z alkoholem w ciemnym, chłodnym miejscu na 2-4 tygodnie.
  • Następnie wyjmij z osadu, przefiltruj i z przyjemnością wypij.
  • Jeśli używasz ekstraktu waniliowego, możesz od razu spróbować wypić domowy likier kawowy.
  • Smacznego!

    Domowy likier kawowy

    jak zrobić alkohol

    Składniki:

    • 750 ml 50% wódki (rozcieńczony alkohol);
    • 700 g cukru;
    • 240 ml wody;
    • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej;
    • 1 laska wanilii (wyciąg z 4 łyżeczek)

    Gotowanie:

  • Zalej cukier i kawę wodą i trzymaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia.
  • Ostudzić syrop kawowy, dodać wódkę i dobrze wymieszać.
  • Włóż laskę wanilii do 2-litrowej butelki i wlej nasz roztwór kawowo-wódki.
  • Czyścić w ciemnym miejscu przez 30 dni, wskazane jest codzienne potrząsanie, aby cukier i kawa całkowicie się rozpuściły.
  • Po miesiącu zdekantować z osadu i przefiltrować.
  • Smacznego!

    Optymalny przepis na Kahluę

    jak zrobić alkohol

    Składniki:

    • 1400 g cukru;
    • 1400 ml wody;
    • 20 łyżeczek kawa rozpuszczalna;
    • 1,9 litra wódki;
    • 12 łyżeczek ekstrakt waniliowy.

    Gotowanie:

  • Wlej cukier i kawę wodą, powoli zagotuj.
  • Syrop trzymaj na małym ogniu przez 1 godzinę.
  • Zdejmij z ognia, przykryj pojemnik, w którym ugotowano syrop, folią foliową (można użyć jedzenia) i pozwól syropowi parzyć przez 12 godzin.
  • Następnie do syropu dodać wódkę i wanilię, dobrze wymieszać i przelać do ciemnych butelek.
  • Smacznego!

    Likier kawowy z espresso (Espresso Infused Vodka)

    jak zrobić alkohol

    Składniki:

    • 500 ml 50% wódki (rozcieńczony alkohol);
    • 250 ml espresso z ekspresu / ekspresu do kawy;
    • 450 g cukru;
    • 1 laska wanilii (wyciąg z 4 łyżeczek)

    Gotowanie:

  • Podpal espresso i rozpuść w nim cukier.
  • Schłodzić syrop do temperatury pokojowej.
  • Dodaj wódkę, wanilię do syropu i podlewaj napój przez 6 dni w ciemnym miejscu, mieszając kilka razy dziennie.
  • Przefiltruj przez bawełniany lub papierowy (kawowy) filtr i butelkę.
  • Ta wersja likieru kawowego z dnia na dzień staje się coraz lepsza, więc nie spiesz się z jej wypiciem od razu, ale pozwól jej się trochę uspokoić.
  • Jak widać zrobienie likieru kawowego w domu nie jest takie trudne, ale wyjście to świetny napój, który można pić zarówno w czystej postaci z lodem lub bez, jak i jako część koktajli.
  • Smacznego!

    LIKIER „KAPITAN CZARNY”

    jak zrobić alkohol

    Składniki:

    • Wódka – 500 ml.
    • Kawa „Jacobs Monarch Millicano” – 3 łyżki.
    • Cukier – półtorej szklanki
    • Woda – 200 gramów.
    • Wanilina – jedna saszetka.
    • Czekolada – dwie plastry tabliczki czekolady typu Alenka.

    Metoda gotowania:

  • Zagotuj syrop z wody i cukru, aż zgęstnieje.
  • Piankę, która pojawia się podczas gotowania, należy usunąć.
  • Do syropu dodać kawę, wanilię i czekoladę.
  • Wyjmij naczynie z kuchenki i schłódź zawartość do temperatury pokojowej.
  • Połącz syrop z wódką i dokładnie wymieszaj.
  • Jeśli nie masz miksera, po prostu przelej napoje do plastikowej butelki i długo nią potrząsaj.
  • Odcedź przyszły alkohol.
  • Możesz to zrobić za pomocą durszlaka i kilku papierowych ręczników.
  • Jeśli gotowy napój jest zbyt mocny, możesz go łatwo rozcieńczyć przegotowaną wodą.
  • Smacznego!

    likier wiśniowy

    jak zrobić alkohol

    Składniki:

    • 6 filiżanek bez pestek wiśni Bing
    • 1 szklanka koniaku;
    • pół szklanki wódki;
    • 1 szklanka cukru;
    • 1 laska cynamonu.

    Metoda gotowania:

  • Wiśnie wkładamy do szklanego naczynia i dokładnie je zagniatamy, aby wiśnie wypuściły trochę soku.
  • Odcedź sok do osobnej miski.
  • Następnie dodaj koniak, wódkę i cynamon.
  • Zamknij słoik i wszystko dokładnie wstrząśnij.
  • Następnie pozwól mu parzyć przez tydzień w temperaturze pokojowej i z dala od światła słonecznego.
  • W takim przypadku konieczne jest regularne potrząsanie zawartością słoika.
  • Dokładnie wymieszaj sok wiśniowy, cukier i wodę i podpal.
  • Doprowadź mieszaninę do wrzenia.
  • Gdy mikstura ostygnie, dodaj ją do słoika i pozwól jej parzyć przez kolejne 2 do 5 dni, po czym wszystko dokładnie filtrujemy przez sito.
  • Twój letni likier jest gotowy
  • Ten napój można przechowywać w lodówce do trzech miesięcy.
  • Smacznego!

    DOMOWY LIKIER WIŚNIOWY

    jak zrobić alkohol

    Składniki:

    • Woda – 0,5 l
    • Cukier – 1 kg
    • Alkohol spożywczy – 1 l
    • Soczyste jagody – 1 kg.

    Metoda gotowania:

  • Wiśnie są myte i oddzielane od pestek, zagniatane widelcem i wkładane do butelki.
  • Pewna liczba ziaren jest kruszona i dodawana do masy jagodowej.
  • Mieszankę zalewa się alkoholem, a słoik wyjmuje się na 2-3 tygodnie w chłodne miejsce.
  • Następnie napar jest filtrowany przez gazę i rozcieńczany syropem uzyskanym przez rozcieńczenie cukru w ​​wodzie.
  • Naczynia ze słodkim płynem trzyma się na cichym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Schłodzony syrop miesza się z nalewką wiśniową i odkłada do spiżarni na kilka miesięcy.
  • Ekspozycja poprawi smak napoju.
  • Smacznego!

    LIKIER Z DODANYMI LIŚCIAMI

    jak zrobić alkohol

    Składniki:

    • Owoce – 50 szt.
    • Liście – 200 szt.
    • Cukier – 1,5 kg
    • Wódka – 1 l
    • Woda filtrowana – 1 l
    • Kwas cytrynowy – 1,5 łyżeczki.

    Metoda gotowania:

  • Jagody i liście gotuje się na umiarkowanym ogniu przez 15 minut.
  • Masę wyciska się, bulion filtruje się.
  • Do płynu wprowadza się kwas cytrynowy i cukier, naczynia podpalają, kompozycję gotuje się przez 10 minut.
  • Dodanie wódki do chłodnego syropu to ostatni krok w przygotowaniu likieru według tego przepisu.
  • Gotowy trunek jest czyszczony w chłodnym pomieszczeniu i nalega na 1 tydzień.
  • Smacznego!

    Bez pestek likier wiśniowy

    jak zrobić alkohol

    Składniki:

    • Wiśnia – 225 gramów;
    • Cukier – 225 gramów;
    • Wódka / koniak – 480 ml.

    Metoda gotowania:

  • Umyj jagody, usuń sadzonki.
  • Pokrój każdą wiśnię do dołu.
  • Włóż do szklanego pojemnika, a na wierzchu – słodki piasek.
  • Wlej alkohol, aby zmyć piasek.
  • Korek, szczelnie zamknij pokrywkę.
  • Włóż do szafki do zaparzenia (3 miesiące).
  • Filtr, butelka.
  • Smacznego!

    Wiśniowo-miętowy likier

    jak zrobić alkohol

    Składniki:

    • Wiśnia – 600 g;
    • 10 kości;
    • 10 listków świeżej mięty;
    • pół litra wódki;
    • skórka z połowy cytryny.

    Metoda gotowania:

  • Jagody umyć, usunąć pestki, przekroić na pół i rozgnieść. Zmiel 10 nasion i włóż je wszystkie razem do słoika.
  • Dodaj cukier, skórkę cytryny, miętę i wódkę.
  • I bronić się na słońcu przez 7 dni. potem w szafie przez 4 tygodnie.
  • Odcedź, przefiltruj, przelej do butelki.
  • Spożywać po 2 miesiącach. fragmenty.
  • Smacznego!

    Likier wiśniowy „mocny”

    jak zrobić alkohol

    Miłośnicy mocnych trunków mogą spróbować przepisu nadalkoholowego, który powinien zaowocować smacznym, ale „surowym” likierem wiśniowym.

    Składniki:

    • pół skórki cytryny;
    • 2 łyżki stołowe. l. – cukier puder;
    • 480 ml – koniak;
    • 240 ml – wódka;
    • 600 g – wiśnia;
    • syrop cukrowy (objętość w przepisie).

    Metoda gotowania:

  • Umyj jagody, usuń sadzonki z jednej części, a drugą pokrój do kości.
  • Przebij część z podartymi gałęziami igłą lub wykałaczką (4-5 otworów).
  • Włóż do słoika, posyp proszkiem i pozostaw na kilka godzin do rozpuszczenia.
  • Wstrząśnij pojemnikiem, włóż skórkę i alkohol.
  • I włóż do szafki, aby zaparzyć przez 6 tygodni (temperatura – co najmniej 20˚).
  • Następnie odcedź nalewkę, wyciśnij owoce.
  • Dodaj schłodzony syrop cukrowy (gotuj 1:1 lub 1:2 do powstałej objętości).
  • Wymieszaj i wstaw z powrotem do szafki na tydzień.
  • Dojrzewanie napoju jest jednym z najważniejszych etapów przygotowania, dlatego można śmiało powiedzieć o każdym przepisie, że im dłużej będzie w ciemnym i chłodnym miejscu, tym będzie smaczniejszy i zdrowszy.
  • I zawsze należy o tym pamiętać
  • Smacznego!

    Domowy przepis na likier wiśniowy

    jak zrobić alkohol

    Składniki:

    • wódka lub koniak – 485 ml;
    • cukier – 225 g;
    • wiśnia – to samo.

    Metoda gotowania:

  • Jagody są myte i oczyszczane z sadzonek;
  • Każdy jest przekłuty lub nacięty nożem, aby kość była widoczna;
  • Wiśnie wsypać do słoika, na wierzch dodać cukier i wódkę;
  • Przykryj słoik szczelną pokrywką i odstaw na trzy miesiące;
  • Po upływie określonego czasu przefiltruj alkohol przez kilka warstw gazy i butelki.
  • Smacznego!

    Likier wiśniowy z wanilią

    jak zrobić alkohol

    Składniki:

    • woda – 1 l;
    • 30 wiśni;
    • cukier – 0,5 kg;
    • kwas cytrynowy – 0,5 łyżeczki;
    • wanilina;
    • liście wiśni – 30 szt.

    Metoda gotowania:

  • Do przygotowania likieru według tego przepisu można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych jagód.
  • Liście najlepiej zbierać zielone, natychmiast zrywane z drzewa.
  • Wszystko napełniamy wodą, kładziemy na kuchence i dodajemy cukier.
  • Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy kwasek cytrynowy, wanilinę i gotujemy przez kolejne 10 minut na średnim ogniu.
  • Następnie zawartość przenosi się na sito i chłodzi.
  • Do powstałej mieszanki wlewa się wódkę i butelkuje.
  • Smacznego!

    Domowy przepis na likier Kalua

    jak zrobić alkohol

    Składniki:

    • 3 szklanki cukru;
    • ¾ część szklanki espresso instant;
    • 2 laski wanilii;
    • 3 szklanki wódki

    Metoda gotowania:

  • Zagotuj mieszaninę trzech szklanek cukru i dwóch szklanek wody, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Dodaj kawę i gotuj dalej.
  • Aby espresso całkowicie się rozpuściło, zwykle wystarczy gotować mieszaninę przez około 2 minuty.
  • Zdejmij rondel z ognia i przelej jego zawartość do szklanego słoika.
  • Niech mieszanina całkowicie ostygnie.
  • W tym czasie weź strąki wanilii i usuń z nich nasiona, które bardziej przypominają rodzaj pasty.
  • Wyekstrahowane nasiona wraz ze strąkami dodaj do syropu kawowego, a następnie dodaj wódkę.
  • Zamknij szczelnie słoik i pozwól mu parzyć przez 4-6 tygodni.
  • Po zaparzeniu likieru usuń z niego laski wanilii.
  • Jeśli chcesz uzyskać bardzo słodki i miękki trunek, zaleca się przefiltrowanie mieszanki przez filtr do kawy.
  • Podawaj schłodzony likier kawowy.
  • Szczególnie udane jest podanie takiego likieru z lodami.
  • Smacznego!

    Likier kawowy na bazie espresso

    jak zrobić alkohol

    Składniki:

    • 1 filiżanka kawy espresso lub innej mocnej kawy;
    • 1 szklanka cukru;
    • 2 szklanki wódki (moc 40-50%);
    • 1/2 ziaren wanilii, pokrojonej wzdłuż

    Metoda gotowania:

  • Zaparz espresso lub inną mocną kawę naturalną.
  • Dodaj cukier.
  • Po schłodzeniu dodaj wanilię i wódkę.
  • Wlej powstałą mieszaninę do butelki.
  • Po 2-4 tygodniach wyjmij laskę wanilii i przelej wszystko do kolejnej butelki.
  • Pół szklanki wódki można zastąpić taką samą ilością koniaku, co nada likierowi zupełnie inny smak.
  • Smacznego!

    Likier kawowy na bazie kawy rozpuszczalnej

    jak zrobić alkohol

    Składniki:

    • 1 szklanka wody;
    • 1 szklanka cukru;
    • ¼ szklanki kawy rozpuszczalnej;
    • 2 szklanki wódki.

    Metoda gotowania:

  • Przygotuj laskę wanilii, pokrój ją wzdłuż i weź połowę.
  • Możesz również użyć 1 łyżki proszku waniliowego lub ekstraktu waniliowego.
  • Kawę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, dodać wódkę.
  • Dodaj wanilię i pozwól jej parzyć przez 2-4 tygodnie.
  • Po 2-4 tygodniach usuń laskę wanilii.
  • Nie ma potrzeby filtrowania alkoholu. użyto kawy rozpuszczalnej.
  • Smacznego!

    Domowy likier kawowy – klasyczny przepis

    jak zrobić alkohol

    Składniki:

    • Wódka – 1 l;
    • Kawa naturalna – 50 g;
    • Cukier – 250 g;
    • Woda – 200 ml;
    • Sok z cytryny (opcjonalnie) – 25 ml.

    Metoda przygotowania:

  • Pierwszym krokiem jest wsypanie zmielonej kawy wodą i zagotowanie.
  • Powstały bulion dojrzewa przez jeden dzień w szczelnie przykrytym pojemniku.
  • Po naprężeniu płynu. Przeczytaj więcej: jak gotować smaczne napoje owocowe.
  • Do tego dodaje się wódkę i cukier.
  • Mieszanina jest podgrzewana do rozpuszczenia cukru i dodania soku z cytryny.
  • Następnie likier jest filtrowany przez gazę i butelkowany, w którym jest parzony przez kilka dni dla smaku.
  • Smacznego!

    Przepis na likier kawowy typu Kahlua

    jak zrobić alkohol

    Kalua to doskonały przedstawiciel likierów kawowych pochodzenia meksykańskiego. Znany na całym świecie z zastosowania w tak popularnych koktajlach jak White and Black Russian, Shote B-52.

    Składniki:

    • Cukier trzcinowy – 350 g;
    • Cukier zwykły – 240 g;
    • Woda – 470 ml;
    • Kawa w granulkach – 120 g;
    • Wódka – 0,7 l;
    • Pół laski wanilii lub ekstraktu waniliowego (2 łyżeczki).

    Metoda gotowania:

  • Cukier należy gotować w wodzie przez około 5 minut, aż się rozpuści.
  • Następnie dodaj kawę i zmniejsz ogień.
  • Kawa powinna rozpuścić się w wodzie.
  • Syrop kawowy jest usuwany z ognia i schładzany.
  • Do tego dodaje się wanilię i wódkę.
  • Ponadto alkohol jest przechowywany w chłodnym miejscu do 4 tygodni.
  • Po opadnięciu napoju należy go usunąć z osadu i przefiltrować.
  • Używając ekstraktu waniliowego, nie możesz filtrować nalewki, ale wypić ją natychmiast.
  • Smacznego!

    Ewa Wójcik
    Autor
    Rate author