Domowy likier żurawinowy – 11 prostych przepisów

Prawidłowy likier jest przygotowywany bez dodatku alkoholu poprzez naturalną fermentację. Oczywiście ta metoda jest wielokrotnie dłuższa, a stopień mniejszy, ale są dozwolone dla osób z cukrzycą. A mniej słodyczy, nawet kwaskowatość i wzrost liczby obrotów można rozwiązać po prostu – dodaj alkohol i słodzik (cukier, miód, słodzik) przed podaniem.

Główne składniki klasycznej receptury likieru żurawinowego:

  • woda – 1 l;
  • cukier – 1,5 kg;
  • rodzynki – 15 sztuk;
  • żurawina – 1 kg.

Krok po kroku wygląda to tak:

  • Posortuj jagody, usuń zepsute i zgniłe, istniejące resztki i liście. Nie trzeba myć, na skórze znajdują się dzikie drożdże niezbędne do fermentacji.
  • Wlej je do głębokiej miski i ugniataj, aż sok się uwolni.
  • Dodaj do tego cukier i wodę i dobrze wymieszaj.
  • Przykryj pojemnik gazą na wierzchu i umieść w ciemnym, ciepłym miejscu.
  • Masę należy codziennie mieszać, aby nie zrobiła się kwaśna.
  • Gdy tylko na powierzchni pojawi się piankowa nasadka, wlej wszystko do naczynia fermentacyjnego.
  • Zainstaluj uszczelnienie wodne.
  • Po około 1,5 miesiąca przestanie się wydzielać dwutlenek węgla, co oznacza zakończenie procesu fermentacji.
  • likier żurawinowy

    Następnie napój musi być 2-3 razy przefiltrowany przez gazę, butelkowany. W razie potrzeby dodaj cukier lub alkohol. Zamknij szczelnie pokrywkę i trzymaj przez kolejne 2-3 miesiące. Dopiero potem jego smak i aromat zostaną ujawnione do maksimum.

    Przepis na wódkę lub bimber

    Ta opcja gotowania jest dość popularna. Chodzi o to, że likier żurawinowy w bimberze zachowuje w jak największym stopniu przydatne substancje. Wystarczy wziąć:

    • 170 ml filtrowanej lub źródlanej wody;
    • 50 gramów dowolnego cukru;
    • szklanka żurawiny;
    • 2 litry bimbru domowej roboty.

    Jagody należy umyć, usunąć liście, gałązki i zepsute owoce. Każdy z nich przekłuć igłą. Jeśli nie masz ochoty lub nie masz czasu na bałagan, możesz trochę zagnieść. Włóż owoce do trzylitrowego słoika i dodaj cukier. Zamknij i zaparzaj przez 3 dni, aż sok zostanie uwolniony. Wlej połowę niezbędnej części bimbru i nalegaj przez 14 dni w ciepłym miejscu (możesz na parapecie). Następnie spuść płyn do osobnego pojemnika. Miąższ zalać resztą alkoholu i odstawić na kolejne 2 tygodnie. Następnie odcedź i wymieszaj z pierwszą częścią napoju. Wymieszaj wszystko i butelkę.

    przepis na sok żurawinowy

    Polewamy żurawiną na alkohol

    Ten przepis jest również uważany za klasyczny i był używany od dawna. Skład przedstawia się następująco:

    • 0,5 kg cukru;
    • 1 kg mrożonych jagód;
    • 0,25 l alkoholu (96%).

    Owoce rozmrozić, zmielić w dowolny sposób, aż będą gładkie. Przenieś masę do słoika, dodaj alkohol. Zamknij pokrywkę i nalegaj 14 dni w ciemnym miejscu. Następnie dodaj cukier i trzymaj przez kolejne 2 tygodnie. Następnie likier należy przefiltrować i zabutelkować. Odstawić na kilka dni przed podaniem.

    Ciekawe, aby wiedzieć! W przypadku przechowywania w piwnicy lub lodówce trwałość likieru nie przekracza 3 lat.

    likier żurawinowy

    Metoda gotowania bez cukru

    W ludziach likier przygotowany z dodatkiem słodzika nazywany jest napojem kobiecym. A bez tego – mężczyzna. Rzecz w tym, że wtedy okazuje się dość mocny, ale z wyraźną kwaskowatością. A zrobienie tego jest znacznie łatwiejsze niż w wersji klasycznej. Będziesz musiał wziąć:

    • 100 ml wody źródlanej lub butelkowanej;
    • 500 g jagód;
    • 0,5 l wódki.

    Przepis na wódkę likier żurawinowy przygotowuje się krok po kroku w następujący sposób:

  • Zetrzyj owoce na gładką masę, przenieś masę do szklanego słoika.
  • Dodaj resztę składników, wymieszaj i szczelnie zamknij.
  • Nalegaj przez 2 tygodnie w ciepłym, ciemnym pokoju.
  • Następnie napój należy przefiltrować i zabutelkować. Przechowywać jeszcze 7 dni przed użyciem.

    wódka żurawinowa w domu

    Przepis na miód żurawinowy

    Druga nazwa przygotowanego w ten sposób likieru to „Klyukovka”. Posiada idealną równowagę smaku i aromatu, a składnik miodu neutralizuje silny zapach alkoholu. Aby się przygotować, będziesz musiał wziąć:

    • 2 szklanki jagód;
    • 1 litr 40% wódki;
    • 300 ml płynnego miodu.

    Likier żurawinowy przygotowywany jest w następujący sposób:

  • Przygotowane owoce zmiel na gładką masę i ułóż na dnie szklanego naczynia.
  • Wylej bazę alkoholową na wierzch.
  • Zamknij szczelnie i pozostaw na 10 dni.
  • Odcedź masę i wlej miód, dokładnie wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia.
  • Zamknij ponownie i przechowuj przez 1-2 miesiące w chłodnym miejscu.
  • Jeśli na dnie pojawi się osad, płyn należy przelać do innego pojemnika bez dotykania go.
  • Ważny! Lepiej używać miodu akacjowego, nie gęstnieje on dłużej niż pozostałe.

    wódka likier żurawinowy

    Likier żurawinowy z malinami

    Miłośnicy delikatnych smaków jagodowych pokochają to połączenie. Ponadto napój jest bogaty w witaminy iw niewielkich ilościach może być stosowany profilaktycznie przeciwko przeziębieniom. Jego zalety są świetne, doskonale rozgrzewa, tonizuje, łagodzi.

    Główne składniki:

    • szklanka malin;
    • 1 kg mrożonej żurawiny;
    • 0,5 l podwójnie oczyszczonego bimbru owocowego;
    • 2 łyżki stołowe. l. płynny miód.

    Przygotowanie pysznego alkoholu nie jest trudne:

  • Wlej jagody do słoika, wlej alkohol, szczelnie zamknij i nalegaj przez miesiąc.
  • Zmiksuj maliny, wyślij na obecną masę.
  • Dodaj miód i wszystko dokładnie wymieszaj. Zamknij ponownie i pozwól mu parzyć przez kolejne 30 dni.
  • Odcedź likier, przelej do czystego szklanego naczynia i odstaw na kolejne 3 miesiące.
  • Ważny! Jeśli biały osad spadnie na dno, napój należy wlać do czystego pojemnika bez uderzania go.

    likier żurawinowy bimber

    Pikantny likier żurawinowy na Święta

    Ten przepis jest szybko przygotowywany, a wyjściem jest alkohol o mocy około 30 obrotów. A czas gotowania jest minimalny. Główne składniki:

    • 500 ml alkoholu lub wódki;
    • 150 g jagód;
    • 200 ml nieprzegotowanej wody;
    • 100 gramów cukru pudru.

    Sposób przygotowania likieru żurawinowego w domu:

  • Przygotowane owoce wymieszać z resztą składników w szklanym słoiku.
  • Zamknij szczelnie i nalegaj przez 14 dni w ciemnym pokoju.
  • Odcedź i butelkę.
  • Jeśli używany jest alkohol medyczny, proporcje są nieco inne. Jagody należy przyjmować 250 gramów, wodę – 1 litr i dwa razy więcej cukru. Wszystko inne pozostaje bez zmian.

    Druga opcja ma bogaty skład:

    • 250 gram suszonej żurawiny;
    • 0,25 kg cukru pudru;
    • 300 ml wody;
    • litr wódki;
    • 0,25 grama ciemnych rodzynek;
    • świeżo wyciśnięty sok i skórka z pomarańczy;
    • goździki – 10 szt .;
    • pół łyżeczki imbiru i cynamonu;
    • 1/3 łyżeczki anyż gwiazdkowaty, 1/8 łyżeczki kolendra i 1/4 łyżeczki. gałka muszkatołowa, kardamon.

    likier żurawinowy na wódce

    Krok po kroku:

  • W rondelku wymieszać sok i skórkę z cytrusów, wodę, przyprawy, cukier, zagotować i ostudzić.
  • Wszystkie składniki miesza się w słoiku, zamyka pokrywką i podaje przez 2 tygodnie.
  • Następnie jest filtrowany i wlewany do pojemników.
  • Jagody można ponownie wykorzystać do pieczenia.
  • przepis na jałowiec

    Ta opcja spodoba się miłośnikom pikantności, cierpkości z cienkim żywiczno-sosnowym posmakiem. Ale jak ugotować likier żurawinowy z tak niezwykłym bukietem? Właściwie to bardzo proste. Wystarczy wziąć:

    • 100 ml wody butelkowanej lub źródlanej;
    • 150 gramów cukru pudru;
    • 500 g żurawiny (mrożonej);
    • 0,25 l wódki;
    • 10 g korzenia galangalu;
    • 30 gramów owoców jałowca.

    Jak zrobić domowy likier żurawinowy:

  • Wlej jagody na głęboki talerz, pozwól im się roztopić w temperaturze pokojowej. Następnie zmiażdż je. Zrób to samo z jałowcem.
  • Opłucz korzeń i pokrój na małe kawałki.
  • Zagotuj syrop z wody i cukru, ostudź.
  • W szklanym słoiku połącz wszystkie składniki, wymieszaj i szczelnie zamknij.
  • Parzyć napój w chłodnym ciemnym pomieszczeniu przez 1-2 miesiące.
  • Podsumowując, likier żurawinowy odcedź na wódce w domu i zabutelkuj. Wytrzymaj kolejne 3-7 dni i możesz skosztować.
  • Ciekawe, aby wiedzieć! Jagody można zamrażać niezależnie. W Internecie jest wiele szczegółowych hacków na życie ze zdjęciami i instrukcjami.

    likier żurawinowy

    Polej koniak żurawiną z pomarańczą

    Ten przepis jest doceniany przez fakt, że wyjście jest napojem, który pod względem smaku, koloru i aromatu da szanse drogiemu elitarnemu alkoholowi. Ponadto ta metoda jest dość szybka. Skład przedstawia się następująco:

    • 1 kg pomarańczy;
    • 800 gramów jagód;
    • 1 litr koniaku;
    • 0,5 kg cukru pudru.

    Sposób na przygotowanie wysokiej jakości likieru żurawinowego jest prosty:

  • Usuń skórkę z pomarańczy, wyciśnij sok.
  • Owoce umyć, usunąć gałązki i liście, lekko zagnieść.
  • Połącz oba składniki, dodaj cukier i alkohol.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Zamknij szczelnie i pozwól mu parzyć przez tydzień.
  • Następnie płyn należy kilkakrotnie przefiltrować i przepuścić przez filtr z gazy bawełnianej lub z węgla drzewnego. Potrzebna jest maksymalna przejrzystość.
  • Ciekawe, aby wiedzieć! W tym przepisie możesz użyć rumu zamiast koniaku. Smak napoju nie ulegnie pogorszeniu.

    likier żurawinowy

    Nalewanie z żurawiny na alkohol „Northern”

    Pod względem złożoności ta opcja ma maksymalny stopień. Wynika to z faktu, że oddzielnie przygotowywane są 3 rodzaje nalewek, które łączy się ze sobą na ostatnim etapie. Po pierwsze musisz wziąć:

    • 1 litr 45% alkoholu;
    • 600 gramów jagód;
    • 60 g cukru.

    Tak przygotowaną żurawinę rozgnieść, dodać cukier, zamknąć i odstawić na 5 dni. Wlej alkohol i odstaw na kolejne 3 dni. Odcedź płyn i przelej do innego pojemnika.

    Na drugi będziesz potrzebować:

    • 550 ml 50% alkoholu;
    • 2 gramy korzenia galangalu, liści borówki brusznicy i porzeczki;
    • 3 jagody jałowca;
    • 1 gram każdego z dziurawca, mięta, słodka koniczyna, korzeń lukrecji, werbena cytrynowa.

    Wymieszaj wszystkie składniki w słoiku i wlej alkohol. Nalegaj przez 7 dni. Następnie odcedź i przelej do czystego pojemnika.

    Za trzecie ujęcie:

    • 50 gramów głogu i dzikiej róży;
    • 0,5 l alkoholu.

    sok żurawinowy w domu

    Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na tydzień. Następnie odcedź i przelej do trzylitrowego słoika. Dodaj 2 przygotowane wcześniej nalewki. Wprowadź 1 łyżkę. l. kochanie, dokładnie wymieszaj, odstaw na dzień. W razie potrzeby dodaj niewielką ilość alkoholu.

    Przepis na alkohol i śliwowicę (lecznicza)

    Dzięki bogatej kompozycji witamin w surowcach likier otrzymał swoją nazwę. Spożywając dziennie 150 ml takiego napoju można wzmocnić układ odpornościowy, znormalizować ciśnienie krwi i zwiększyć apetyt. Przygotowanie nie jest trudne, wystarczy wziąć:

    • 0,75 l 95% alkoholu;
    • 500 ml płynnego miodu;
    • 0,75 kg cukru pudru;
    • litr wody;
    • śliwowica – 200 ml;
    • jagody – 1 kg.

    Ale jak prawidłowo zrobić likier żurawinowy o działaniu leczniczym. Wystarczy obserwować proporcje i wykonanie krok po kroku. Połóż owoce na dnie szklanego naczynia i zalej 300 ml wody. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne, ciepłe miejsce na 21 dni, regularnie potrząsając zawartością. Rozpuść cukier i miód w pozostałej wodzie, wyślij powstały syrop do nalewki. Dodać resztę składników, korek i przechowywać przez 6 miesięcy. Następnie odcedź i zalej butelkę.

    wódka likier żurawinowy

    Ważny warunek. Jagody powinny być wolne od zgnilizny i gruzu. W przeciwnym razie napój zostanie zepsuty na początkowym etapie.

    Ewa Wójcik
    Autor
    Rate author