Prawidłowy likier jest przygotowywany bez dodatku alkoholu poprzez naturalną fermentację. Oczywiście ta metoda jest wielokrotnie dłuższa, a stopień mniejszy, ale są dozwolone dla osób z cukrzycą. A mniej słodyczy, nawet kwaskowatość i wzrost liczby obrotów można rozwiązać po prostu – dodaj alkohol i słodzik (cukier, miód, słodzik) przed podaniem.
Główne składniki klasycznej receptury likieru żurawinowego:
- woda – 1 l;
- cukier – 1,5 kg;
- rodzynki – 15 sztuk;
- żurawina – 1 kg.
Krok po kroku wygląda to tak:
Następnie napój musi być 2-3 razy przefiltrowany przez gazę, butelkowany. W razie potrzeby dodaj cukier lub alkohol. Zamknij szczelnie pokrywkę i trzymaj przez kolejne 2-3 miesiące. Dopiero potem jego smak i aromat zostaną ujawnione do maksimum.
Przepis na wódkę lub bimber
Ta opcja gotowania jest dość popularna. Chodzi o to, że likier żurawinowy w bimberze zachowuje w jak największym stopniu przydatne substancje. Wystarczy wziąć:
- 170 ml filtrowanej lub źródlanej wody;
- 50 gramów dowolnego cukru;
- szklanka żurawiny;
- 2 litry bimbru domowej roboty.
Jagody należy umyć, usunąć liście, gałązki i zepsute owoce. Każdy z nich przekłuć igłą. Jeśli nie masz ochoty lub nie masz czasu na bałagan, możesz trochę zagnieść. Włóż owoce do trzylitrowego słoika i dodaj cukier. Zamknij i zaparzaj przez 3 dni, aż sok zostanie uwolniony. Wlej połowę niezbędnej części bimbru i nalegaj przez 14 dni w ciepłym miejscu (możesz na parapecie). Następnie spuść płyn do osobnego pojemnika. Miąższ zalać resztą alkoholu i odstawić na kolejne 2 tygodnie. Następnie odcedź i wymieszaj z pierwszą częścią napoju. Wymieszaj wszystko i butelkę.
Polewamy żurawiną na alkohol
Ten przepis jest również uważany za klasyczny i był używany od dawna. Skład przedstawia się następująco:
- 0,5 kg cukru;
- 1 kg mrożonych jagód;
- 0,25 l alkoholu (96%).
Owoce rozmrozić, zmielić w dowolny sposób, aż będą gładkie. Przenieś masę do słoika, dodaj alkohol. Zamknij pokrywkę i nalegaj 14 dni w ciemnym miejscu. Następnie dodaj cukier i trzymaj przez kolejne 2 tygodnie. Następnie likier należy przefiltrować i zabutelkować. Odstawić na kilka dni przed podaniem.
Ciekawe, aby wiedzieć! W przypadku przechowywania w piwnicy lub lodówce trwałość likieru nie przekracza 3 lat.
Metoda gotowania bez cukru
W ludziach likier przygotowany z dodatkiem słodzika nazywany jest napojem kobiecym. A bez tego – mężczyzna. Rzecz w tym, że wtedy okazuje się dość mocny, ale z wyraźną kwaskowatością. A zrobienie tego jest znacznie łatwiejsze niż w wersji klasycznej. Będziesz musiał wziąć:
- 100 ml wody źródlanej lub butelkowanej;
- 500 g jagód;
- 0,5 l wódki.
Przepis na wódkę likier żurawinowy przygotowuje się krok po kroku w następujący sposób:
Następnie napój należy przefiltrować i zabutelkować. Przechowywać jeszcze 7 dni przed użyciem.
Przepis na miód żurawinowy
Druga nazwa przygotowanego w ten sposób likieru to „Klyukovka”. Posiada idealną równowagę smaku i aromatu, a składnik miodu neutralizuje silny zapach alkoholu. Aby się przygotować, będziesz musiał wziąć:
- 2 szklanki jagód;
- 1 litr 40% wódki;
- 300 ml płynnego miodu.
Likier żurawinowy przygotowywany jest w następujący sposób:
Ważny! Lepiej używać miodu akacjowego, nie gęstnieje on dłużej niż pozostałe.
Likier żurawinowy z malinami
Miłośnicy delikatnych smaków jagodowych pokochają to połączenie. Ponadto napój jest bogaty w witaminy iw niewielkich ilościach może być stosowany profilaktycznie przeciwko przeziębieniom. Jego zalety są świetne, doskonale rozgrzewa, tonizuje, łagodzi.
Główne składniki:
- szklanka malin;
- 1 kg mrożonej żurawiny;
- 0,5 l podwójnie oczyszczonego bimbru owocowego;
- 2 łyżki stołowe. l. płynny miód.
Przygotowanie pysznego alkoholu nie jest trudne:
Ważny! Jeśli biały osad spadnie na dno, napój należy wlać do czystego pojemnika bez uderzania go.
Pikantny likier żurawinowy na Święta
Ten przepis jest szybko przygotowywany, a wyjściem jest alkohol o mocy około 30 obrotów. A czas gotowania jest minimalny. Główne składniki:
- 500 ml alkoholu lub wódki;
- 150 g jagód;
- 200 ml nieprzegotowanej wody;
- 100 gramów cukru pudru.
Sposób przygotowania likieru żurawinowego w domu:
Jeśli używany jest alkohol medyczny, proporcje są nieco inne. Jagody należy przyjmować 250 gramów, wodę – 1 litr i dwa razy więcej cukru. Wszystko inne pozostaje bez zmian.
Druga opcja ma bogaty skład:
- 250 gram suszonej żurawiny;
- 0,25 kg cukru pudru;
- 300 ml wody;
- litr wódki;
- 0,25 grama ciemnych rodzynek;
- świeżo wyciśnięty sok i skórka z pomarańczy;
- goździki – 10 szt .;
- pół łyżeczki imbiru i cynamonu;
- 1/3 łyżeczki anyż gwiazdkowaty, 1/8 łyżeczki kolendra i 1/4 łyżeczki. gałka muszkatołowa, kardamon.
Krok po kroku:
przepis na jałowiec
Ta opcja spodoba się miłośnikom pikantności, cierpkości z cienkim żywiczno-sosnowym posmakiem. Ale jak ugotować likier żurawinowy z tak niezwykłym bukietem? Właściwie to bardzo proste. Wystarczy wziąć:
- 100 ml wody butelkowanej lub źródlanej;
- 150 gramów cukru pudru;
- 500 g żurawiny (mrożonej);
- 0,25 l wódki;
- 10 g korzenia galangalu;
- 30 gramów owoców jałowca.
Jak zrobić domowy likier żurawinowy:
Ciekawe, aby wiedzieć! Jagody można zamrażać niezależnie. W Internecie jest wiele szczegółowych hacków na życie ze zdjęciami i instrukcjami.
Polej koniak żurawiną z pomarańczą
Ten przepis jest doceniany przez fakt, że wyjście jest napojem, który pod względem smaku, koloru i aromatu da szanse drogiemu elitarnemu alkoholowi. Ponadto ta metoda jest dość szybka. Skład przedstawia się następująco:
- 1 kg pomarańczy;
- 800 gramów jagód;
- 1 litr koniaku;
- 0,5 kg cukru pudru.
Sposób na przygotowanie wysokiej jakości likieru żurawinowego jest prosty:
Ciekawe, aby wiedzieć! W tym przepisie możesz użyć rumu zamiast koniaku. Smak napoju nie ulegnie pogorszeniu.
Nalewanie z żurawiny na alkohol „Northern”
Pod względem złożoności ta opcja ma maksymalny stopień. Wynika to z faktu, że oddzielnie przygotowywane są 3 rodzaje nalewek, które łączy się ze sobą na ostatnim etapie. Po pierwsze musisz wziąć:
- 1 litr 45% alkoholu;
- 600 gramów jagód;
- 60 g cukru.
Tak przygotowaną żurawinę rozgnieść, dodać cukier, zamknąć i odstawić na 5 dni. Wlej alkohol i odstaw na kolejne 3 dni. Odcedź płyn i przelej do innego pojemnika.
Na drugi będziesz potrzebować:
- 550 ml 50% alkoholu;
- 2 gramy korzenia galangalu, liści borówki brusznicy i porzeczki;
- 3 jagody jałowca;
- 1 gram każdego z dziurawca, mięta, słodka koniczyna, korzeń lukrecji, werbena cytrynowa.
Wymieszaj wszystkie składniki w słoiku i wlej alkohol. Nalegaj przez 7 dni. Następnie odcedź i przelej do czystego pojemnika.
Za trzecie ujęcie:
- 50 gramów głogu i dzikiej róży;
- 0,5 l alkoholu.
Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na tydzień. Następnie odcedź i przelej do trzylitrowego słoika. Dodaj 2 przygotowane wcześniej nalewki. Wprowadź 1 łyżkę. l. kochanie, dokładnie wymieszaj, odstaw na dzień. W razie potrzeby dodaj niewielką ilość alkoholu.
Przepis na alkohol i śliwowicę (lecznicza)
Dzięki bogatej kompozycji witamin w surowcach likier otrzymał swoją nazwę. Spożywając dziennie 150 ml takiego napoju można wzmocnić układ odpornościowy, znormalizować ciśnienie krwi i zwiększyć apetyt. Przygotowanie nie jest trudne, wystarczy wziąć:
- 0,75 l 95% alkoholu;
- 500 ml płynnego miodu;
- 0,75 kg cukru pudru;
- litr wody;
- śliwowica – 200 ml;
- jagody – 1 kg.
Ale jak prawidłowo zrobić likier żurawinowy o działaniu leczniczym. Wystarczy obserwować proporcje i wykonanie krok po kroku. Połóż owoce na dnie szklanego naczynia i zalej 300 ml wody. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne, ciepłe miejsce na 21 dni, regularnie potrząsając zawartością. Rozpuść cukier i miód w pozostałej wodzie, wyślij powstały syrop do nalewki. Dodać resztę składników, korek i przechowywać przez 6 miesięcy. Następnie odcedź i zalej butelkę.
Ważny warunek. Jagody powinny być wolne od zgnilizny i gruzu. W przeciwnym razie napój zostanie zepsuty na początkowym etapie.