Domowe przepisy na piwo bezalkoholowe

Domowe przepisy na piwo bezalkoholowe
Drink:PiwoJak złożyć wniosek:przeziębienieGłówne składniki:Woda, cukier, chleb, przyprawyCzas gotowania:do 7 dniWytrzymałość:do 9°Trudność przygotowania:2

Jeśli zrobisz domowe piwo bez drożdży, otrzymasz bezalkoholowy spieniony napój. Oczywiście pod względem nasycenia smaku będzie się nieco różnił od tradycyjnego gorzkiego, ale jeśli Twoim celem jest wykluczenie jakiejkolwiek obecności alkoholu, to ten przepis będzie doskonałą alternatywą. A robiąc w domu piwo kremowe według przepisu z książek o Harrym Potterze, możesz zadowolić dzieci.

W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszy się piwo bezalkoholowe. I nie jest to zaskakujące, ponieważ rośnie liczba osób preferujących zdrowy tryb życia. Zwykłe piwo, jak wiadomo, jest co prawda słabo, ale jednak napojem alkoholowym, co oznacza, że ​​przy nadmiernym spożyciu negatywnie wpływa na organizm człowieka. Ale co zrobić, gdy wszyscy odczuwają palące pragnienie wypicia popularnego i ukochanego napoju, ale z jakiegoś powodu nie można tego zrobić? Wtedy na ratunek przyjdzie domowe piwo bezalkoholowe. Spróbuj. Zachowuje wszystkie dobroczynne właściwości tego starożytnego napoju. Podobnie jak piwo alkoholowe zwiększa apetyt, poprawia sen i działa ogólnie tonizująco na organizm.

Do przygotowania piwa bezalkoholowego w większości przypadków stosuje się te same składniki, co w przypadku tradycyjnego piwa alkoholowego, wykluczone są tylko drożdże. A jeśli dodasz ten składnik, każde bezalkoholowe piwo warzone w domu można zamienić w napój alkoholowy. Oczywiście piwo bezdrożdżowe jest „nie dla każdego”, ale warto zrobić je w domu, by cieszyć się jego niezwykłym łagodnym smakiem.

Zdjęcie przepisu
Składniki:

    • 1 l wywaru ze słodu jęczmiennego,
    • 0,5 szklanki maltozy
    • 100g chmielu
    • 0,5 szklanki cukru.

Przepisy na piwo bez drożdży

Zwykłe piwo bezalkoholowe

Gotowanie:

Aby przygotować piwo bez drożdży, chmiel należy włożyć do rondla, zalać zimną wodą na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia, gotować 10-15 minut, usunąć płyn z ognia i ostudzić. Zmieszaj wywar ze słodu jęczmiennego i maltozy w osobnej misce emaliowanej i podgrzewaj na małym ogniu bez gotowania (w przeciwnym razie maltoza straci wszystkie przydatne dla naszego organizmu substancje, w szczególności witaminę C). Następnie, po schłodzeniu tej mieszanki, połącz roztwór słodu z maltozą z wywarem chmielowym, dobrze wymieszaj i utrzymuj piwo w temperaturze pokojowej przez jeden dzień, a następnie wstaw na zimno i trzymaj tam przez kolejne dwa dni. Po tym czasie napój przecedzić przez podwójną warstwę gazy, lekko podgrzać, dodać cukier, całkowicie rozpuścić, schłodzić piwo, trzymać w chłodnym miejscu przez 1 dzień i ponownie odcedzić.

Chlebowe piwo bezalkoholowe

Domowe przepisy na piwo bezalkoholowe

Składniki:

  • 10 litrów zimnej przegotowanej wody,
  • 1,5 kg chleba żytniego,
  • 1 szklanka słodu jęczmiennego
  • 0,5 szklanki maltozy
  • 1 szklanka miodu
  • 50 g kminku,
  • 20g suszonej mięty
  • 2 łyżki stołowe. l. Sól.

Gotowanie:

Chleb żytni przed warzeniem piwa bezalkoholowego należy pokroić w średniej wielkości plastry, ułożyć na blasze do pieczenia i wysuszyć w średnio nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Powstałe krakersy włożyć do rondla, zalać tam 3 litrami wrzącej wody, odstawić na 2 godziny, przecedzić napar, dodać sól, maltozę i odstawić na 5-6 godzin. Pozostałą wodę podgrzej na kuchence, dodaj do niej słód jęczmienny i gotuj przez 2 godziny. Powstały bulion schłodzić do temperatury 50-60 ° C, dodać kminek, umyte suszone liście mięty, miód (najlepiej kasza gryczana), schłodzić mieszaninę do temperatury pokojowej i pozostawić na jeden dzień. Następnie w dużej kadzi lub drewnianej beczce połącz oba napary (chleb i słód), dokładnie wymieszaj, przecedź przez gazę i pozostaw na tydzień w ciemnym, chłodnym miejscu.

Jak jeszcze warzyć piwo bezalkoholowe w domu?

Domowe przepisy na piwo bezalkoholowe

A jak zrobić piwo bezalkoholowe o bogatej bursztynowej barwie? Będzie to wymagało:

  • 10 litrów przegotowanej wody,
  • 300g mąki ze słodu jęczmiennego lub żytniego
  • 300g chmielu
  • 2 szklanki cukru.

Gotowanie:

Włożyć chmiel do rondla, dodać wodę, dodać mąkę słodową (w przypadku braku takiej można ją zastąpić suchym kwasem, smak się nie pogorszy), wszystko dobrze wymieszać, podpalić (mąka powinna osiąść na dnie podczas ogrzewanie), doprowadzić mieszaninę do wrzenia (ale nie gotować), natychmiast zdjąć z ognia i ostudzić. W międzyczasie zagotuj syrop z cukru i niewielkiej ilości wody i zagotuj do konsystencji gęstej śmietany (syrop powinien mieć kolor ciemnobrązowy). Schłodzony i stwardniały syrop pokrusz na małe kawałki, dodaj do ciepłej brzeczki i pozwól, aby cukier się rozpuścił. Gotowany cukier nada piwu ciemnozłoty odcień przypominający bursztyn. Piwo bezalkoholowe przygotowane według tego przepisu pozostawić do fermentacji w ciepłym miejscu przez jeden dzień, następnie odcedzić i wstawić na zimno, aby nalegać na kolejny dzień,

Następnie dowiesz się, jak zrobić ciemne piwo bezalkoholowe.

Warzenie ciemnego piwa bezalkoholowego

Domowe przepisy na piwo bezalkoholowe

Składniki:

  • 5 litrów wody
  • 1 kg jęczmienia,
  • 0,5 szklanki słodu jęczmiennego
  • 1/3 szklanki maltozy
  • 100 g chmielu
  • 200g cukru
  • 1 łyżka Sól.

Gotowanie:

Przed zrobieniem w domu ciemnego piwa bezalkoholowego jęczmień należy umyć, wysuszyć w umiarkowanie nagrzanym piekarniku i zmielić młynkiem do kawy lub młynkiem ręcznym, aż powstanie gruboziarnista mąka. Następnie przelać do rondla, dodać wodę, gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę, zdjąć z ognia, ostudzić i jak tylko wywar jęczmienny trochę ostygnie przecedzić przez podwójną warstwę gazy. Osobno przygotowujemy wywar z chmielu, a gdy trochę ostygnie dodajemy słód jęczmienny, sól i gotujemy jeszcze 2 godziny. Po tym czasie zdejmij miksturę z ognia i pozwól jej ostygnąć. Dodaj maltozę do schłodzonego otzaru i dokładnie wymieszaj. Następnie wymieszaj oba wywary, przykryj płócienną szmatką i przenieś w ciemne, chłodne miejsce, aby wywar został zaparzony.

W międzyczasie, do warzonego w domu piwa bezdrożdżowego, trzeba zrobić palony cukier. Aby to zrobić, weź głęboką żeliwną patelnię, wlej do niej cukier i podgrzej na średnim ogniu. Gdy cukier zacznie się topić, konieczne będzie ciągłe mieszanie go drewnianą łopatką, aż ziarna całkowicie się rozpuszczą, a cukier nabierze ciemnobrązowego odcienia (konsystencja masy karmelowej powinna przypominać gęsty miód lub melasę). Wyjmij gotowy cukier na zimno, pozwól mu stwardnieć, posiekaj i dodaj do piwa. Aby spalony cukier szybciej się rozpuścił, piwo należy podgrzać na małym ogniu. Następnie schłodzić piwo, rozlać do butelek i dobrze zakorkować. Ten napój ma wyraźny gorzki smak, jak prawdziwe piwo i piękny, bogaty ciemnobrązowy kolor,

Jak zrobić jabłkowe piwo bezalkoholowe

Domowe przepisy na piwo bezalkoholowe

Jeśli lubisz spienione napoje o owocowych smakach, sprawdź jak uwarzyć w domu bezalkoholowe piwo jabłkowe.

Składniki:

  • 1 litr soku jabłkowego
  • 20 g żelatyny w arkuszach,
  • 6 art. l. brązowy cukier.

Gotowanie:

Podgrzej sok jabłkowy w kuchence mikrofalowej, dodaj cukier i dobrze wymieszaj. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Do miseczki wlać trochę soku, lekko podgrzać do gorącej, dodać spęcznioną żelatynę, dokładnie wymieszać i wlać żelującą masę do soku jabłkowego. Umieść szklanki lub kubki na chwilę w zamrażarce, aby sok szybciej ostygł i zelował. Sok wlać do schłodzonych szklanek, zostawiając miejsce na pianę i ponownie wraz z zawartością przesłać do zamrażarki. Pozostały sok trzymaj na stole w temperaturze pokojowej. Gdy galaretka zacznie twardnieć w lodówce, ubij pozostały sok, aż masa się potroi. Następnie wyjmij galaretkę z zamrażarki, wlej na wierzch bujną piankę i wyślij do lodówki (nie do aparatu). Jest dużo piany

Harry Potter bezalkoholowy przepis na piwo kremowe

Domowe przepisy na piwo bezalkoholowe

Napój ten został wynaleziony w Anglii w czasach Tudorów i był uważany za sztandarową recepturę tej monarchicznej dynastii. Piwo Kremowe to ulubiony napój Harry’ego Pottera i jego przyjaciół. W wersji klasycznej jest bezalkoholowy i przygotowywany jest głównie dla dzieci.

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 600g lodów „Plombir”,
  • 50 ml sosu karmelowego.

Na sos karmelowy:

  • 100ml wody
  • 2 łyżki stołowe. l. śmietanka wysokotłuszczowa,
  • 0,5 łyżeczki Sól,
  • 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu i pokruszonego cynamonu.

Gotowanie:

Aby zrobić bezalkoholowe Piwo Kremowe Harry Potter, włóż wszystkie powyższe składniki do blendera i zmiel do uzyskania gładkiej, gęstej masy. W sklepie dostępne są mleko i lody, ale sos karmelowy trzeba będzie przygotować w domu według następującego przepisu: zmieszać wodę z cukrem, nałożyć na średni ogień, odparować jedną trzecią, dodać śmietanę, sól, pieprz, cynamon , gotować sos przez 2-3 minuty na małym ogniu i schłodzić do temperatury pokojowej. Jeśli do kremowego piwa bezalkoholowego doda się alkohol, otrzymasz napój alkoholowy.

Przepisy na kremowe piwo bezalkoholowe i niskoalkoholowe

Domowe przepisy na piwo bezalkoholowe

Oto jak zrobić Piwo Kremowe z przepisu opracowanego przez szefów kuchni znanego na całym świecie Google.

Składniki:

  • 500 ml gazowanej Coca-Coli waniliowej lub wiśniowej,
  • 1 ul. l. solone masło,
  • 100 g toffi,
  • 50 ml śmietanki (100% tłuszczu),
  • 1 ul. l. puree z dyni,
  • sól i czarny mielony pieprz – do smaku.

Gotowanie:

Aby przygotować piwo maślane według receptury bezalkoholowej należy roztopić toffi z masłem w kąpieli wodnej, a gdy mieszanina stanie się jednorodna dodać puree z dyni, śmietanę, przyprawy i schłodzić do temperatury pokojowej. W międzyczasie podgrzej gazowany napój w kuchence mikrofalowej (woda powinna być tylko lekko ciepła), wlej go do przygotowanej mieszanki, wlej kremowe piwo do lekko schłodzonych szklanek i podawaj.

I kolejny przepis na piwo kremowe o niskiej zawartości alkoholu.

Domowe przepisy na piwo bezalkoholowe

Składniki:

  • 0,5 l piwa niefiltrowanego (lepiej, jeśli to ale),
  • 2 surowe jajka
  • 1 łyżeczka masło,
  • 250 g śmietanki (10% tłuszczu),
  • 3 art. l. Sahara,
  • przyprawy mielone (goździki, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon) – do smaku.

Gotowanie:

Ubij jajka z cukrem. Podgrzej piwo na średnim ogniu, nie gotując, i dodaj przyprawy. Ciepłym strumieniem ubite jajka z cukrem wlać do ciepłego piwa, ciągle mieszając. Oddzielnie roztop masło, dodaj do mieszanki piwa, gotuj napój przez 5 minut, wlej śmietanę, ponownie podgrzej i wymieszaj. Przed podaniem przygotowane według tego przepisu piwo maślane zaparzyć przez 15-20 minut i ostudzić.

Punktacja przepisu: 24,00
Bardzo źle

Źle

Zadowalająco

Dobry

W porządku

Domowe przepisy na piwo bezalkoholowe

Ewa Wójcik
Autor
Rate author