Dlaczego ogórki są gorzkie: powody, co robić, jak leczyć

Powody, dla których ogórki stają się gorzkie

Ogórki stają się gorzkie, gdy wzrasta ich zawartość kukurbitacyny. Obecność tej substancji w owocach jest genetyczną cechą rodziny tykwa, która służy jako obrona przed zjadaniem ich przez zwierzęta. Kukurbitacyna, występująca w ogórkach, zwiększa kiełkowanie i szybkość kiełkowania nasion oraz odporność roślin na stres. Jest syntetyzowany w liściach i rozprowadzany we wszystkich częściach roślin, gromadząc się w korzeniach. W miarę dojrzewania owoców zmniejsza się ich ilość.

W niewielkich ilościach kukurbitacyna jest nawet przydatna, ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwrobacze, przeciwzapalne, ale po przekroczeniu jej wskaźników owoce stają się bez smaku. Na wzrost stężenia tej substancji przyczynia się szereg przyczyn:

  • gęste sadzenie;
  • skręcanie łodyg, jajników i łodyg;
  • gorąca pogoda;
  • zwiększona suchość powietrza;
  • niska temperatura nocna;
  • skład gleby;
  • brak nawozów lub ich nieprawidłowe zastosowanie;
  • niewystarczające lub nadmierne podlewanie roślin;
  • użycie zimnej wody do nawadniania;
  • choroby i choroby.

Każdy z powodów prowadzi do goryczy ogórków.

Częstą przyczyną goryczy ogórków są stare odmiany, które przy niewielkim naruszeniu warunków przetrzymywania stają się gorzkie. Odmiany Nezhinsky, Vyaznikovsky i Muromsky dość często mają nieprzyjemny smak. Odmiany bardziej odporne na niekorzystne warunki, które prawie zawsze okazują się smaczne, można nazwać: Zyatek, April, Mrówka, Benefis, Buyan, Ginga, Chistye Prudy, Emerald Earrings, Grasshopper, Maryina Grove, Quadrille, Gerasim, Courage , Egoza, Chorowod, Masza, Klaudia, Teściowa i inni.

Czas siewu wpływa również na słodycz ogórków. Jeśli terminy nie zostaną dotrzymane, rośliny nie mają czasu przyzwyczaić się do wzrostu słonecznych dni i wysokich temperatur, a następnie ich owoce stają się gorzkie.

Ogórki uwielbiają luźną glebę i wilgotne środowiska. Korzenie roślin znajdują się blisko powierzchni ziemi, rzadkie podlewanie prowadzi do wysychania gleby i odwodnienia roślin. W tym przypadku cierpią liście i owoce. W owocach wzrasta stężenie kukurbitacyny, owoce zaczynają gorzko smakować. Przy nadmiarze wilgoci korzenie zaczynają gnić, roślinom brakuje pożywienia, pojawia się również goryczka.

Gorzkie ogórki często wywołują mszyce, wciornastki, mączliki, nicienie, przędziorki, niedźwiedzie i inne szkodniki, a także wiele chorób. Środki zapobiegawcze mające na celu ochronę roślin i przestrzeganie zasad techniki rolniczej mogą uniknąć tego problemu.

Co zrobić, jeśli ogórki są gorzkie

Najlepszą opcją rozwiązania problemu z goryczką ogórków jest jej zapobieganie. Wykonując wszystkie czynności związane z pielęgnacją roślin zgodnie ze wszystkimi zasadami, w większości przypadków zbiory są pyszne.

w szklarni

w szklarni

Gleba gliniasta i piaszczysta nie nadaje się do sadzenia ogórków, ponieważ ogórki nie rosną na niej dobrze i prawie zawsze są gorzkie. Jeśli w szklarni jest taka gleba, górna warstwa ziemi zostaje zastąpiona żyzną mieszanką gleby. Do ziemi dodaje się nawozy azotowe, potasowe i fosforowe. Następnie rośliny nawozi się regularnie i zgodnie z dawką.

Przed sadzeniem ogórków w gliniastej glebie do łóżek wprowadza się nisko położony torf i popiół drzewny. Każda gleba powinna być luźna i dobrze przepuszczać wodę.

W warunkach szklarniowych sadzonki ogórka sadzi się zgodnie ze schematem (20 na 40 na 90 centymetrów). Gdzie 20 to szerokość między roślinami, 40 to między kratami, a 90 to odstępy między rzędami.

Ogórki nie lubią nagłych zmian temperatury w dzień i w nocy. Prowadzi to do stresu, który jest jedną z przyczyn gorzkich owoców. Aby wyrównać temperaturę w ciągu dnia, drzwi i okna szklarni otwierają się w celu wentylacji. Temperatura powietrza w szklarni w ciągu dnia nie powinna wzrosnąć powyżej 27 stopni Celsjusza i spaść poniżej 18-20 stopni w nocy.

Jednym z powodów goryczy ogórków w szklarni jest również niewystarczające lub nadmierne oświetlenie. Przy uprawie ogórków w szklanej szklarni ściany wybielamy kredą lub wapnem, co pozwala rozproszyć promienie słoneczne i chronić rośliny przed nadmiernym oświetleniem. Lepiej jest przykryć szklarnię foliową od góry kolorową folią, co zmniejsza przenikanie światła słonecznego. Szklarnia z poliwęglanu niezależnie chroni przed palącym słońcem i zimnem, dzięki czemu jest wygodniejsza dla roślin.

Niska wilgotność, która jest częstą przyczyną goryczy w ogórkach uprawianych w szklarni, jest korygowana poprzez zainstalowanie pojemnika, takiego jak beczka z wodą, oraz okresowe podlewanie ścieżek i podlewanie nasadzeń. Jeśli nie jest możliwe regularne podlewanie roślin, można je ułożyć z nawadnianiem kroplowym nasadzeń. To ochroni ogórki zarówno przed wysychaniem, jak i nadmierną wilgocią.

Gdy w szklarni pojawiają się szkodliwe owady, liście ogórka spryskuje się naparem ze skórki cebuli lub pyłu tytoniowego lub ochronnymi produktami biologicznymi.

Ogórki do zbioru należy zbierać co 2-3 dni. Ogórki nie powinny rosnąć. Przerośnięte owoce często zaczynają mieć gorzki posmak.

W otwartym polu

W otwartym polu

Podczas wysiewu ogórków bezpośrednio w ziemię, pogrubione, słabe pędy są przerzedzane. Zagęszczone nasadzenia nie pozwalają roślinom w pełni zjeść i prowadzą do braku składników odżywczych, co prowadzi do gorzkich owoców.

Krzewy ogórków rosną szybko i wymagają przestrzeni do wzrostu. Podczas uprawy roślin na otwartym terenie stosuje się kraty, aby zmniejszyć obszar. Rośliny sadzi się w odstępach 20 cm w rzędzie i 40 cm między kratami. Jeśli na jednym krzaku znajduje się więcej niż 23 jajniki, nowe pędy i wierzchołki łodyg są ściśnięte.

Wystarczy 5 słonecznych dni z rzędu, aby liczba gorzkich ogórków podwoiła się. Najlepiej sadzić rośliny obok wysokich roślin, takich jak słoneczniki, kukurydza, które zacieniają sadzonki ogórków i będą stanowić naturalne podparcie dla ogórków. Zamiast tego można stworzyć sztuczne cieniowanie nad roślinami za pomocą spunbond, lutrasil, rozciągniętego od góry.

Aby to zrobić, łuki są instalowane nad roślinami, a biały materiał jest rozciągnięty na górze. Jeśli na jednym krzaku znajduje się więcej niż 23 jajniki, nowe pędy i wierzchołki łodyg są ściśnięte. Materiał przepuszcza powietrze, chroniąc rośliny przed ciepłem słonecznym i zimnem. Ochroni również rośliny przed rosą i nadmierną wilgocią.

Nie wolno nam zapominać o usuwaniu chwastów, zabierają one roślinom pokarm, roznoszą wiele chorób i szkodników.

Na ciężkiej, nienawożonej glebie gliniastej ogórków jest zawsze więcej gorzkich niż na lekkich i dobrze odżywionych.

Ogórki pozytywnie reagują na górny dressing, ale wysokie stężenie lub odwrotnie brak nawozu może zaszkodzić owocom. Na wczesnym etapie rozwoju roślin nawozi się je mocznikiem lub azotanem potasu (1 łyżka stołowa na wiadro wody). Następnie nawożenie odbywa się za pomocą naparów ptasich odchodów lub dziewanny.

Niemożliwe jest przekroczenie stężenia azotu lub zaniedbanie wierzchniego opatrunku, ponieważ to prowadzi do goryczy owocu.

Nie zapomnij również o pierwiastkach śladowych. Wprowadzenie potasu i fosforu uzupełnia odżywianie ogórków.

Nadmiar wilgoci i wysychanie gleby powoduje gorycz w ogórkach. Aby zapobiec pojawieniu się goryczy, podejmuje się następujące środki: w przypadku deszczu łóżka ogórka są przykrywane folią, a przy suchej, upalnej pogodzie są codziennie podlewane.

Temperatura wody do podlewania ogórków powinna wynosić 22-25 stopni. Zimna woda nie nadaje się do tego.

Nie podlewaj ogórków wężem. Silny napór wody prowadzi do erozji gleby i odsłonięcia korzeni. Podlewanie odbywa się tylko pod korzeniem i za pomocą konewki. Idealne jest nawadnianie kroplowe.

Gorzkie i puste w środku

Gorzkie i puste w środku

Głównymi oznakami goryczki ogórkowej są ich pustki i duża średnica. Owoce gorzkie są szersze niż owoce tej samej odmiany, ale są słodkie. Rzadziej odmiany o białych cierniach są gorzkie, rzadziej – o czarnych cierniach. Przed powstaniem jajników możesz dowiedzieć się, czy pierwsze owoce będą słodkie, czy gorzkie i rozwiązać problem. Sok jest wyciskany z liścia, jeśli jest gorzki, należy zmienić temperaturę i wilgotność.

Przyczyny goryczy i obecności pustek to naruszenie mikroklimatu, podlewania, niezrównoważonego odżywiania, ubogiej gleby, chorób i przedwczesnego zbioru oraz niewłaściwego wyboru odmian.

Zbiór co 5-6 dni prowadzi do przejrzałości plonu i pojawienia się pustych przestrzeni.

Problem rozwiązuje staranny dobór odmian ogórków do sadzenia. Preferowane są odmiany hybrydowe. Większość najnowszych hybryd nie jest gorzka i nie tworzy pustych przestrzeni wewnątrz owocu. Ogórki do celów konserwowych najmniej są gorzkie i puste w środku, kolejne są uniwersalne, a częściej odmiany szklarniowe do sałatek stają się puste.

Duża różnica temperatur w dzień iw nocy prowadzi do powstawania goryczy i próchnicy w owocach. Nasadzenia osłonięte nocą na otwartym terenie i wietrzenie w ciągu dnia w warunkach szklarniowych pozwalają maksymalnie wyrównać temperaturę i chronić rośliny.

Przy nadmiarze nawozów azotowych często pojawia się goryczka i ubytki wewnątrz owoców. Brak równowagi występuje, gdy obornik i mocznik są stosowane jednocześnie.

W ogórkach powstają defekty, jeśli krzewy są zakażone wirusem. Opryski prewencyjne mogą zapobiec chorobie. Możesz zwiększyć odporność sadzenia ogórków za pomocą regulatorów wzrostu. Pozwalają wyhodować pełnowartościową uprawę nawet w niesprzyjających warunkach pogodowych.

Dlaczego ogórki mają gorzkie dno

Dlaczego ogórki mają gorzkie dno

Kukurbitacyna w ogórkach koncentruje się głównie na dnie ogórków. To właśnie z tej części owocu goryczka rozprzestrzenia się dalej w niesprzyjających warunkach. Jeśli wszystkie środki ostrożności zostaną zachowane, niedopałki ogórków nie będą gorzkie.

Jeśli gorycz w ogórku jest skoncentrowana w dupie, odcina się ją na około 1-2 centymetry. Wycięte części są ocierane o siebie. Dopóki nie utworzy się lekka piana. Z pianką z ogórka wyjdzie cała goryczka. Następnie owoce są myte i wykorzystywane do jedzenia.

Wskazówki od doświadczonych ogrodników

Jeśli pierwszy zebrany w ogrodzie ogórek jest gorzki, to kolejne z pewnością będą gorzkie. Znalezienie przyczyny i naprawienie jej pozwala przywrócić równowagę i przywrócić słodycz owocom.

Doświadczeni ogrodnicy wiedzą, że wygląd i smak owoców zależy od jakości gleby. Gęsta lub piaszczysta gleba jest częstą przyczyną gorzkich ogórków w łóżkach. Przed sadzeniem ogórków glebę należy przygotować, dodając do niej niezbędne składniki.

Aby zachować wilgoć, glebę po nawadnianiu mulczuje się skoszoną trawą, sianem, słomą, łuskami słonecznika. Gleba jednocześnie odparowuje mniej wilgoci, co ogranicza podlewanie, chroniąc rośliny przed goryczką i ewentualnymi chorobami.

Świeżego obornika nie można używać do nawożenia pogłównego, ponieważ owoce z niego są gorzkie. W przypadku stosowania świeżego obornika jest on wcześniej osadzony w glebie podczas jesiennego kopania. Wiosną staje się mniej skoncentrowany i służy jako dobry górny dressing do ogórków.

Ponieważ kukurbitacyna znajduje się w skórze, gorzki ogórek można obrać lub odciąć jego spód. Wyjdzie goryczka i pozostanie tylko słodki miąższ. Jeśli jest gorzki, plastry lekko posyp solą. Skutecznym sposobem na pozbycie się goryczy jest moczenie owoców w ciepłej wodzie lub obróbka termiczna. Owoce gorzkie nadają się do konserwowania, marynowania i solenia. Po przetworzeniu tracą gorycz.

Dzięki przestrzeganiu zasad pielęgnacji ogórków i zapobieganiu wszelkim możliwym negatywnym wpływom na środowisko zebrane plony są smaczne, a nie gorzkie.

Ewa Wójcik
Autor
Rate author