Czerwona herbata jak parzyć, korzyści i szkody

czerwona herbata

Herbata czerwona  to herbata, która ulega silnej fermentacji (70-90%). W Europie czerwona herbata jest zwykle nazywana czarną. Narodowy egipski napój dobrze gasi pragnienie w czasie upałów, można go pić zarówno na ciepło, jak i na zimno. Czerwona herbata według chińskiej klasyfikacji jest tak nazwana od koloru naparu, który z brązowym odcieniem przypomina barwę zachodzącego słońca.

Składniki:

  • 450 g mrożonych jagód
  • 0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 4 szklanki wody
  • 3 duże torebki herbaty
  • 3/4 szklanki cukru.

Gotowanie:

  • W rondelku na średnim ogniu zagotować jagody i sok z cytryny, cały czas mieszając.
  • Zdjąć z ognia i ostrożnie przecedzić przez sito. Przeczytaj więcej: Przepis na pyszną białą herbatę.
  • Zagotuj wodę, zaparz herbatę w torebkach, pozwól im parzyć przez 5 minut.
  • Usuń torby i wyrzuć.
  • Dodaj cukier do herbaty, wymieszaj z sokiem jagodowo-cytrynowym.
  • Wstaw do lodówki na godzinę.
  • Podawać z lodem.
  • Szczęśliwej herbaty!

    czerwona herbata

    czerwona herbata

    Składniki:

    • liście herbaty
    • woda źródlana

    Metoda gotowania:

  • Zacznij od potraw
  • To musi być glina; glina przepuszcza powietrze, a herbata „oddycha”.
  • Proces parzenia herbaty jest bardzo delikatny, zależy nie tylko od rodzaju herbaty, ale również od stopnia fermentacji.
  • Jeśli stopień fermentacji jest słaby – 20-30% (na przykład herbata Iron Kuan Yin), można ją parzyć jak zieloną herbatę, ale temperatura nie powinna przekraczać 60-80 stopni.
  • Jeśli przekroczysz tę temperaturę, „zabijesz” aromat i wszystkie przydatne substancje.
  • Czas parzenia 1-2 minuty.
  • Proporcje: 8-9 gramów liści herbaty na 0,5 litra wody.
  • Jeśli fermentacja herbaty przekroczy 30%, czas parzenia wydłuża się do 2-5 minut.
  • Ale to nie wszystko! Istnieje również specjalny sposób na zaparzenie mlecznego oolonga.
  • Metoda ta nazywa się „Gungfu-Cha” (tłumaczone jako „najwyższa umiejętność herbaty”).
  • Według niego: najpierw opłucz czajnik wrzątkiem.
  • Po drugie, napełniamy go w jednej trzeciej gorącą wodą o temperaturze co najmniej 90 stopni.
  • Po trzecie, natychmiast spuszczamy wodę i jej nie pijemy.
  • Po czwarte ponownie nalewamy gorącą wodę, po przytrzymaniu przez minutę ponownie ją odcedzamy, ale tym razem do filiżanek fanów słynnego napoju.
  • Po wypiciu herbaty proces powtarza się od nowa i tak dalej do 10 razy, ale każde kolejne zaparzanie będzie trwało 2-3 minuty dłużej.
  • Ale za każdym razem będziesz zaskoczony nowymi odcieniami smaku, aromatem oolonga i będziesz wiedział, jak uwarzyć mleczny oolong!
  • Mleczny oolong to najdelikatniejszy kwiat w rodzinie oolongów, wywołujący najsilniejsze emocje swoim aromatem, połączonym z wzniosłymi myślami.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Czerwona herbata z mlekiem

    przepis na czerwoną herbatę

    Składniki:

    • woda
    • herbata oolong

    Metoda gotowania:

  • Przede wszystkim musisz zadbać o odpowiedni czajniczek lub dzbanek.
  • Herbatę można oczywiście zaparzyć w zwykłych naczyniach ceramicznych, ale jej prawdziwy smak ujawnią się dopiero w naczyniach glinianych.
  • Druga rzecz, o której musisz wiedzieć: Oolong warzony jest do 10 razy.
  • Co więcej, nie pierwszy i nie drugi, ale trzeci lub czwarty listek herbaty są uważane za najbardziej poprawne.
  • Temperatura wody oraz czas zaparzania, po którym herbata zostaje nalana do filiżanek i wypita, uzależniona jest od stopnia fermentacji herbaty.
  • Wersja klasyczna, sfermentowana dokładnie w 50%, warzona jest lekko schłodzoną wrzącą wodą o temperaturze 80-90 stopni przez 2-3 minuty.
  • Jeśli herbata jest słabo sfermentowana, to podobnie jak zielona herbata jest parzona w mniej gorącej temperaturze 60-80 stopni i nalega mniej – 1-2 minuty.
  • A więcej sfermentowanej herbaty, bliższej czarnej, parzy się wodą o temperaturze około 90 stopni od 3 do 5 minut.
  • W każdym razie właściwa kolejność parzenia mlecznej herbaty oolong jest następująca.
  • Pusty czajnik przepłukać wrzątkiem.
  • Wlej herbatę, około jednej trzeciej czajnika.
  • Zalej gorącą wodą (twoja wrząca woda już trochę ostygła, a jej temperatura jest w sam raz) i natychmiast ją opróżnij.
  • Woda spuszczona nie jest pijana.
  • To jeszcze nie zaparzanie, tylko płukanie herbaty.
  • Teraz zróbmy herbatę na serio.
  • Temperatura wrzącej wody spadła już do 90 stopni.
  • Jeśli potrzebujesz mniej ciepłej wody, musisz trochę poczekać.
  • Po nalaniu wody o odpowiedniej temperaturze i zachowaniu odpowiedniego czasu napar przelewa się do kubków i pije.
  • Po wypiciu pierwszego naparu herbata jest parzona raz za razem.
  • Do dziesięciu razy najważniejsze jest, aby za każdym razem całkowicie spuścić napar, aby nie pozostał w czajniku.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Herbata z czerwonych jagód

    przepis na czerwoną herbatę

    Składniki:

    • czerwona porzeczka – 200 g (można zamrozić)
    • miód – 2 łyżki. łyżki
    • rozmaryn – 1 gałązka
    • mięta – 1 gałązka

    Metoda gotowania:

  • Porzeczki, rozmaryn i miętę zmiel w moździerzu.
  • Ubitą masę włożyć do czajnika i zalać wrzątkiem.
  • Pozwól mu parzyć przez kilka minut i podawaj.
  • Herbata z czerwonej mięty jest gotowa.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Czerwona herbata jagodowa

    przepis na czerwoną herbatę

    Składniki: 

    • woda filtrowana – 1,2 l,
    • hibiskus – 7-8 liści,
    • mięta – 2-3 listki,
    • jabłko – 1 szt. ,
    • maliny mrożone – 50 g,
    • mrożona żurawina – 50 g,
    • cytryna – 3 plastry,
    • miód – do smaku.

    Gotowanie:

  • Bierzemy czystą przefiltrowaną wodę, wysyłamy do pieca, doprowadzamy do wrzenia, pozwalamy trochę ostygnąć, aby na koniec wszystkie przygotowane składniki wlać nie wrzącą wodą, ale gorącą wodą.
  • Myjemy i suszymy jabłko, usuwamy rdzeń, nasiona i przegrody.
  • Jabłko pokroić w drobną kostkę lub paski.
  • Bierzemy czajniczek, wlewamy do niego plasterki jabłka.
  • Jagody czarnej maliny i żurawiny są wcześniej wyjmowane z zamrażarki, dajemy im czas na całkowite rozmrożenie.
  • Jak wspomniano powyżej, latem możesz wziąć dowolne jagody, które przygotowałeś do przyszłego użytku.
  • Dodaj jagody do garnka.
  • Stawiamy tam również herbatę z hibiskusa, ilość może być różna.
  • Mamy suchą miętę, do czajnika wrzucamy kilka listków.
  • Dodaj plasterki cytryny.
  • Na tym etapie, gdy wszystkie składniki są już w czajniczku, bierzemy popychacz i ugniatamy wszystkie składniki, aby uzyskać jeszcze lepszy smak gotowego napoju.
  • Zalej gorącą wodą, przykryj pokrywką, zaparzaj herbatę przez 7-10 minut, następnie przelej do filiżanek i podawaj.
  • Dodaj miód do smaku bezpośrednio do każdej filiżanki.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Klasyczna czerwona herbata Rooibos

    przepis na czerwoną herbatę

    Składniki:

    • Herbata rooibos
    • Woda

    Metoda gotowania:

  • Przygotuj rooibos.
  • Ta czerwona herbata, podobnie jak zielona herbata, ma kilka pozycji jakościowych.
  • Igły z długimi krzewami są uważane za opcję eksportową, muszą mieć jednorodny skład, bez zanieczyszczeń gałązek i suchych liści.
  • Zagotuj czajnik wody.
  • Czajniczek poparz wrzątkiem – może to być czajnik lub termos.
  • Wlej rooibos w ilości 1-1,5 łyżki stołowej na porcję, zalej gorącą wodą o temperaturze co najmniej 90-95 stopni.
  • Wstaw czajniczek do kuchenki mikrofalowej przy średniej mocy na około 5 minut.
  • W przypadku parzenia w czajniczku żeliwnym lub metalowym, wstawiaj do kuchenki o umiarkowanej temperaturze na 20-25 minut.
  • Trzymaj w termosie przez co najmniej godzinę.
  • Rooibos można zaparzyć kilka razy.
  • Herbatę podawać z kryształowym cukrem, miodem lub syropem klonowym.
  • Szczęśliwej herbaty!

    czerwona herbata

    jak zrobić czerwoną herbatę

    Składniki:

    • 1-2 łyżeczki liści herbaty
    • Gotująca się woda

    Metoda gotowania:

  • W przeciwieństwie do zielonych herbat, im dłużej Rooibos jest warzony, tym więcej przynosi korzyści i tym lepiej rozwija się jego smak.
  • Do prawidłowego zaparzenia herbaty Rooibos potrzebny będzie czajniczek porcelanowy, ceramiczny lub żaroodporny szklany.
  • Istnieją również ostrzeżenia dotyczące wyrobów ceramicznych, ze względu na ich właściwość dobrego wchłaniania w siebie aromatu herbaty.
  • Pod względem dawkowania Rooibos jest spokrewniony z czarną herbatą, na 1 filiżankę przyjmuje się 1-2 łyżeczki liści herbaty.
  • Następnie liście herbaty zalewa się wrzącą wodą i parzy przez co najmniej 5 minut.
  • Ponieważ liście herbaty Rooibos są dość gęste, proces ekstrakcji trwa dość długo.
  • Dlatego dla lepszego nasycenia zaleca się włożenie czajnika ze świeżo zaparzonym Rooibos do piekarnika lub kuchenki mikrofalowej, aby napój mógł się zagotować podczas dalszego zaparzania i całkowicie otworzyć.
  • Niestety, żadne sitko nie utrzyma liści herbaty Rooibos ze względu na ich mały rozmiar.
  • W takim przypadku zaleca się użycie papierowej torebki, w której umieszczone są liście herbaty Rooibos.
  • Herbatę można zaparzyć kilka razy, chociaż napój nie jest tak bogaty jak pierwszy napar, ale w tym przypadku można użyć mniej wody.
  • Do warzenia Rooibos musisz używać wysokiej jakości i oczyszczonej wody.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Pyszna czerwona herbata

    jak zrobić czerwoną herbatę

    Składniki:

    • Woda – 1 l
    • Czarny liść herbaciany – 4-5 łyżeczek
    • Cukier – 3-5 łyżek. (smak)
    • Miód – opcjonalnie
    • Mleko – 1 l
    • Kardamon – 5-7 pudełek
    • Cynamon – 1 laska
    • Ziele angielskie – 5-9 groszków (do smaku)
    • Pieprz czarny – 5-7 groszków (do smaku)
    • Goździk – 5-6 szt.
    • Pomarańczowy (skórka) – 1 szt.
    • Korzeń imbiru – 3-5 cm (do smaku)

    Metoda gotowania:

  • Aby zrobić chai latte w domu, przygotuj składniki według listy.
  • Zetrzyj skórkę pomarańczową, obierz i pokrój w cienkie plasterki korzeń imbiru.
  • Przygotuj mieszankę przypraw.
  • Połącz 5-7 strąków kardamonu, 7-9 groszków ziela angielskiego, 5-7 ziarenek czarnego pieprzu, 5-6 szt. goździki i laska cynamonu.
  • Ilość i kompozycję przypraw można dostosować do własnych upodobań.
  • Przyprawy zmiel w dowolny dogodny sposób – w ten sposób lepiej oddadzą swój smak.
  • Suszone przyprawy mielone można stosować zamiast całych przypraw i świeżego imbiru, ale ich smak i aromat są mniej intensywne.
  • Odmierz wodę do rondla.
  • Dodać kawałki imbiru, skórkę pomarańczową, przygotowaną mieszankę przypraw i cukier
  • Zagotuj wodę, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 4-5 minut.
  • Następnie dodaj 4-5 łyżeczek sypkiej czarnej herbaty i ponownie zagotuj wodę.
  • Jak tylko woda się zagotuje, wyłącz ogień, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw napój przez kolejne 4-5 minut.
  • Następnie odcedź napój, usuwając przyprawy, przyprawy i liście herbaty.
  • Mleko podgrzać do temperatury 60-65 stopni i ubić do uzyskania gęstej mlecznej pianki o grubości co najmniej 1 cm.
  • Napełnij szklankę do połowy przygotowaną przyprawioną herbatą.
  • Następnie wlej gorące mleko, cofając się o około 1 cm od krawędzi szklanki.
  • Na powierzchnię napoju rozprowadź kilka łyżek mlecznej pianki.
  • Posyp napój szczyptą mielonego cynamonu i podawaj.
  • W razie potrzeby do ciepłej herbaty można dodać trochę miodu do smaku.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Czerwona herbata z jagodami

    jak zrobić czerwoną herbatę

    Składniki:

    • Woda 350 ml.
    • Herbata 1 łyżka
    • Truskawki 6 szt.
    • Wiciokrzew 10 szt.
    • Miód 2 łyżeczki

    Metoda gotowania:

  • Dobrze umyj jagody, włóż je do czajnika i trochę ugniataj.
  • Dodaj miód.
  • Dodaj herbatę rooibos.
  • Wziąłem bez aromatycznych dodatków.
  • Całość zalać wrzątkiem i parzyć przez 10 minut.
  • Odcedź napój i wstaw do lodówki.
  • Okazuje się piękny i pachnący.
  • W razie potrzeby można dodać lód.
  • Udekoruj truskawkami i ugaś pragnienie.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Hibiskusowa klasyczna czerwona herbata

    jak zrobić czerwoną herbatę

    Składniki:

    • Herbata Hibiscus (suszona) – 10 gr.
    • Woda – 1 litr.
    • Cukier – do smaku.

    Spis:

    • Miska.
    • Patelnia.
    • Talerz.
    • Łyżka.
    • Kleik.

    Metoda gotowania:

  • Pomimo tego, że wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do nalewania herbaty wrzątkiem, tym samym parzenie herbaty z Hibiskusa parzy się trochę inaczej.
  • Aby to zrobić, weź głęboką miskę, wlej do niej 1 litr chłodnej przegotowanej wody i wlej 10 gramów herbaty.
  • Teraz pozwól herbacie namoczyć się przez około 2:00.
  • Jeśli masz czas i chęć, zostaw to na noc.
  • Oczywiście nie jest to moment obowiązkowy, ale tylko w ten sposób herbata w pełni się ujawnia.
  • Możesz go zaparzyć w najbardziej zwyczajny i znajomy sposób, ale nie poczujesz wszystkich subtelności aromatu.
  • Dlatego warto przynajmniej raz spróbować poprawnie zaparzyć „Karkde”.
  • Po ustaleniu, że herbata jest gotowa do zaparzania, weź rondel i wlej do niego naszą „zaparzoną” herbatę.
  • Włącz średni ogień i zagotuj herbatę.
  • Jak tylko herbata się zagotuje, rozpal mały ogień i gotuj w ten sposób Hibiskusa przez pięć minut.
  • Po upływie czasu zdejmij rondel z ognia, złap pływające mewy.
  • Możesz je wyrzucić, przeżuć, a nawet zjeść, ponieważ zawierają przeciwutleniacze i są bogate w białko.
  • Gdy oczyścimy herbatę z liści herbaty, wlej hibiskusa do kubków, dodaj cukier według uznania.
  • Kiedy herbata nalewa się do filiżanek, czas zaprosić gości do stołu.
  • Lepiej wlać herbatę do przezroczystych naczyń – piękny czerwony kolor będzie wyglądał bardzo reprezentacyjnie.
  • Lepiej gotować na herbatę lub ciasteczka – niezbyt słodkie i chrupiące.
  • Jeśli zdecydujesz się ugotować Hibiskusa na świąteczny stół, najlepiej wcześniej upewnić się, że wszyscy uwielbiają ten rodzaj herbaty, w przeciwnym razie wakacje mogą zostać zrujnowane.
  • Ale zwykle tak nie jest.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Zimna czerwona herbata

    jak zrobić czerwoną herbatę

    Składniki:

    • 300 ml wody
    • 2 łyżeczki herbaty hibiskusowej
    • 3 kwiaty echinacei
    • 2-3 gałązki mięty
    • 2 łyżki stołowe. łyżki cukru
    • 100 g lodu
    • jabłko

    Metoda gotowania:

  • Umieść liście herbaty w naczyniach o wymaganej objętości.
  • Woda jest gotowana w czajniku.
  • Do herbaty dodaje się świeże lub suszone kwiaty echinacei oraz miętę.
  • Kolekcję wlewa się wrzącą wodą, wkłada cukier.
  • Herbatę należy podawać przez 20-30 minut.
  • Schłodzoną herbatę filtruje się przez sitko.
  • Do drinka wybierz odpowiednią, najlepiej pojemną szklankę.
  • Napełnia się ćwiartkę lodem i zalewa herbatą.
  • Przed podaniem herbaty należy upewnić się, że napój jest wystarczająco słodki i w razie potrzeby dodać cukier.
  • Dla smaku do herbaty dodaje się kawałki jabłek (5-6 sztuk), a napój ozdobiony jest kwiatostanem mięty.
  • Słomki zanurza się w napoju i podaje spragnionemu gościowi.
  • Możesz zrobić dowolnie zimną herbatę hibiskusową w ilości 2 łyżeczek na porcję (400 ml – highball) napoju.
  • Świeżość i chłód, aromat i smak zimnej herbaty hibiskusowej zrelaksują i orzeźwią.
  • chinacea przywróci ton i wzmocni układ odpornościowy.
  • Cudowny letni napój, zdrowy i naturalny, jasny i smaczny, odpowiedni na każdą okazję i porę dnia.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Hibiskus z tymiankiem

    jak zrobić czerwoną herbatę

    Składniki:

    • Woda – 3 l
    • Cukier – 100 g
    • Hibiskus – 30 g
    • Świeży tymianek – 5 gałązek
    • Cytryna – 1/2 szt.

    Metoda gotowania:

  • Aby przygotować napój z hibiskusa z tymiankiem, będziesz potrzebować minimum składników i trochę czasu, a efekt się spodoba, jestem tego pewien.
  • Spróbuj przygotować ten napój, a wrócisz do tego przepisu więcej niż raz.
  • Najpierw należy zważyć pąki hibiskusa, włożyć je do rondla i zalać zimną wodą.
  • Przykryj garnek pokrywką i pozostaw hibiskusa na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
  • Tutaj mamy takie lekko różowe rozwiązanie.
  • Odmierz odpowiednią ilość cukru.
  • Umyj gałązki tymianku pod bieżącą wodą.
  • Garnek z kwiatami hibiskusa stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia.
  • Gdy woda się zagotuje, dodaj cukier i dobrze wymieszaj.
  • Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
  • Następnie zdejmij napój z ognia i dodaj do niego gałązki tymianku.
  • Przykryj garnek pokrywką i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
  • Jak tylko nasz napój ostygnie, musisz go odcedzić.
  • Następnie wyciśnij sok z połowy cytryny.
  • Dodaj sok z cytryny do picia i dobrze wymieszaj.
  • Garnek z napojem wstawiamy do lodówki, aż całkowicie ostygnie.
  • Przed podaniem napełnij szklanki kostkami lodu i dodaj liście tymianku lub gałązkę.
  • Napełnij szklanki zimnym napojem i podawaj.
  • Oto taki jasny, orzeźwiający i bardzo smaczny napój, który dostałem.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Egipska czerwona herbata

    jak zrobić czerwoną herbatę

    Składniki:

    • 10 g (1 łyżka stołowa) – płatki.
    • 1 szklanka wody
    • Cukier do smaku

    Metoda gotowania:

  • Moczyć kwiaty hibiskusa przez dwie godziny w zimnej wodzie.
  • Podpal i zagotuj.
  • Gotować na bardzo małym ogniu przez około 3-5 minut.
  • Zdejmij z ognia, wybierz lub odcedź kwiaty, dodaj cukier do smaku.
  • Ten napój jest pijany zarówno na zimno, jak i na gorąco.
  • Kwiaty złowione po zaparzeniu lepiej jeść, bo. zawierają od 7,5 do 9,5% białka i 13 aminokwasów, z których 6 jest niezbędnych dla organizmu człowieka.
  • Można je dodawać do zup i dodatków.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Czerwona herbata z sokiem z granatów

    jak zrobić czerwoną herbatę

    Składniki:

    • Hibiskus 60 g
    • Wrząca woda 4 szklanki
    • szklanka soku z granatów
    • Woda 4 szklanki
    • Cytryna do smaku

    Metoda gotowania:

  • Wlej hibiskus do miski i zalej wrzątkiem.
  • Przykryj i odstaw na 3-4 minuty.
  • Odcedź herbatę do karafki.
  • Dodaj sok z granatów i zimną wodę.
  • Wyślij do lodówki na 2 godziny.
  • Podawaj z lodem i udekoruj ćwiartkami cytryny.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Pyszna czerwona herbata

    jak zrobić czerwoną herbatę

    Składniki:

    • Hibiskus – garść
    • Miód – kilka łyżek, ale ogólnie – jak lubisz
    • Goździki – 5 goździków
    • Świeży imbir – 5-7 cienkich plastrów
    • laska cynamonu

    Metoda gotowania:

  • Zalej hibiskusa i przyprawy wrzątkiem, odstaw na 20 minut lub godzinę (można zawinąć, żeby było lepiej), dodaj miód i ciesząc się smakiem, wypij
  • Można go ostudzić i wypić na zimno – jest też bardzo smaczny.
  • A do smaku można dodać więcej przypraw – pieprz, kardamon, gałka muszkatołowa… tylko nie przesadzaj
  • Generalnie napój jest afrodyzjakiem i można nim zaskoczyć ukochaną osobę na romantycznym spotkaniu.
  • Chociaż zwykli goście również będą zachwyceni.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Nasycony hibiskus

    jak zrobić czerwoną herbatę

    Składniki:

    • Hibiskus 10-12 sztuk
    • Woda 750 ml
    • Goździk 5 szt.
    • Ożywić
    • Cynamon
    • Miód

    Metoda gotowania:

  • Napój jest przygotowywany nie po prostu, ale bardzo prosto. Liczymy ilość kwiatostanów hibiskusa, pąki goździków i laseczkę cynamonu, których potrzebujemy (nie miałam, a dodałam tylko pół łyżeczki ziemi).
  • Odetnij mały kawałek korzenia imbiru, umyj go i pokrój w cienkie talerze.
  • Dodaj imbir do przypraw, zalej wrzącą wodą i pozostaw do zaparzenia na co najmniej 20 minut.
  • Najlepiej owinąć naczynia na godzinę, a nawet zawinąć.
  • Powstały napar filtrujemy przez gazę lub sitko i dodajemy 2-3 łyżki miodu (wziąłem 2,5 łyżki)
  • Oto nasz hibiskus gotowy.
  • Wlej do kubków lub szklanek i ciesz się bogatym pikantnym smakiem.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Pikantna czerwona herbata

    jak zrobić czerwoną herbatę

    Składniki:

    • Woda 1,5 l.
    • Cynamon 1 laska
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • Cukier 2 łyżki
    • Goździk 5 szt.
    • Cytrynowy
    • Herbata z hibiskusa

    Metoda gotowania:

  • Do przygotowania napoju należy wziąć suchy hibiskus, wodę, pąki goździków, laski cynamonu, groszek ziele angielskie, cytrynę, mieloną gałkę muszkatołową i cukier.
  • Pokrój cytrynę w kółko, a następnie ponownie przetnij każde kółko na pół.
  • Do wody wlej hibiskus i wszystkie przyprawy.
  • Postaw rondel na ogniu i zagotuj.
  • Wyjmij patelnię z pieca, przykryj szczelnie pokrywką, zawiń w ręcznik i pozostaw na 10 minut.
  • Odcedź napój, posłodź do smaku i przelej do filiżanek.
  • Umieść plasterek cytryny w każdej filiżance i od razu podawaj.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Czerwona herbata z imbirem

    jak zrobić czerwoną herbatę

    Proponuję przepis na ciekawą i bogato smakującą czerwoną herbatę z imbirem.

    Składniki:

    • Woda – 1-1,2 l
    • Herbata z hibiskusa – 4 łyżki. l.
    • Cukier – około 5-6 łyżek. l.
    • Korzeń imbiru – około 3 cm2;
    • Miód – do smaku
    • Owoce cytrusowe – opcjonalnie

    Metoda gotowania:

  • Przygotuj składniki. Przeczytaj więcej: Pyszny przepis na herbatę Oolong.
  • Zagotuj wodę z cukrem i cienkimi plasterkami korzenia imbiru.
  • Dodaj hibiskus i zdejmij z ognia.
  • Pozwól parzyć przez 10-15 minut, a następnie odcedź.
  • Dodaj miód i sok z cytrusów według uznania i do smaku.
  • Herbata z czerwonego hibiskusa z imbirem i cytryną, gotowa.
  • Możesz podawać na ciepło lub na zimno.
  • Schłodzony napój wygląda jak napój owocowy.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Klasyczna czerwona herbata

    jak zrobić czerwoną herbatę

    Składniki:

    • Hibiskus – 1-1,5 łyżki stołowej
    • Kwiaty lawendy – 1-2 łyżeczki
    • Wrząca woda – 0,4-0,5 l
    • Cukier lub miód do smaku – ok 2 łyżek

    Metoda gotowania:

  • Aby zaparzyć pachnącą herbatę hibiskusową z lawendą, przygotuj składniki według listy.
  • Zagotować wodę.
  • Odmierz żądaną liczbę płatków hibiskusa i kwiatów lawendy.
  • Napełnij je gorącą, prawie wrzącą wodą.
  • Pozwól mu parzyć przez pięć minut.
  • Dodaj cukier i/lub miód do smaku.
  • Podawaj gorącą herbatę z lawendy hibiskusowej lub schłodzoną i podawaj jako zimny napój.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Ewa Wójcik
    Autor
    Rate author