
Herbata czerwona to herbata, która ulega silnej fermentacji (70-90%). W Europie czerwona herbata jest zwykle nazywana czarną. Narodowy egipski napój dobrze gasi pragnienie w czasie upałów, można go pić zarówno na ciepło, jak i na zimno. Czerwona herbata według chińskiej klasyfikacji jest tak nazwana od koloru naparu, który z brązowym odcieniem przypomina barwę zachodzącego słońca.
Składniki:
- 450 g mrożonych jagód
- 0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 4 szklanki wody
- 3 duże torebki herbaty
- 3/4 szklanki cukru.
Gotowanie:
W rondelku na średnim ogniu zagotować jagody i sok z cytryny, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i ostrożnie przecedzić przez sito. Przeczytaj więcej: Przepis na pyszną białą herbatę. Zagotuj wodę, zaparz herbatę w torebkach, pozwól im parzyć przez 5 minut. Usuń torby i wyrzuć. Dodaj cukier do herbaty, wymieszaj z sokiem jagodowo-cytrynowym. Wstaw do lodówki na godzinę. Podawać z lodem. Szczęśliwej herbaty!
czerwona herbata

Składniki:
- liście herbaty
- woda źródlana
Metoda gotowania:
Zacznij od potraw To musi być glina; glina przepuszcza powietrze, a herbata „oddycha”. Proces parzenia herbaty jest bardzo delikatny, zależy nie tylko od rodzaju herbaty, ale również od stopnia fermentacji. Jeśli stopień fermentacji jest słaby – 20-30% (na przykład herbata Iron Kuan Yin), można ją parzyć jak zieloną herbatę, ale temperatura nie powinna przekraczać 60-80 stopni. Jeśli przekroczysz tę temperaturę, „zabijesz” aromat i wszystkie przydatne substancje. Czas parzenia 1-2 minuty. Proporcje: 8-9 gramów liści herbaty na 0,5 litra wody. Jeśli fermentacja herbaty przekroczy 30%, czas parzenia wydłuża się do 2-5 minut. Ale to nie wszystko! Istnieje również specjalny sposób na zaparzenie mlecznego oolonga. Metoda ta nazywa się „Gungfu-Cha” (tłumaczone jako „najwyższa umiejętność herbaty”). Według niego: najpierw opłucz czajnik wrzątkiem. Po drugie, napełniamy go w jednej trzeciej gorącą wodą o temperaturze co najmniej 90 stopni. Po trzecie, natychmiast spuszczamy wodę i jej nie pijemy. Po czwarte ponownie nalewamy gorącą wodę, po przytrzymaniu przez minutę ponownie ją odcedzamy, ale tym razem do filiżanek fanów słynnego napoju. Po wypiciu herbaty proces powtarza się od nowa i tak dalej do 10 razy, ale każde kolejne zaparzanie będzie trwało 2-3 minuty dłużej. Ale za każdym razem będziesz zaskoczony nowymi odcieniami smaku, aromatem oolonga i będziesz wiedział, jak uwarzyć mleczny oolong! Mleczny oolong to najdelikatniejszy kwiat w rodzinie oolongów, wywołujący najsilniejsze emocje swoim aromatem, połączonym z wzniosłymi myślami. Szczęśliwej herbaty!
Czerwona herbata z mlekiem

Składniki:
Metoda gotowania:
Przede wszystkim musisz zadbać o odpowiedni czajniczek lub dzbanek. Herbatę można oczywiście zaparzyć w zwykłych naczyniach ceramicznych, ale jej prawdziwy smak ujawnią się dopiero w naczyniach glinianych. Druga rzecz, o której musisz wiedzieć: Oolong warzony jest do 10 razy. Co więcej, nie pierwszy i nie drugi, ale trzeci lub czwarty listek herbaty są uważane za najbardziej poprawne. Temperatura wody oraz czas zaparzania, po którym herbata zostaje nalana do filiżanek i wypita, uzależniona jest od stopnia fermentacji herbaty. Wersja klasyczna, sfermentowana dokładnie w 50%, warzona jest lekko schłodzoną wrzącą wodą o temperaturze 80-90 stopni przez 2-3 minuty. Jeśli herbata jest słabo sfermentowana, to podobnie jak zielona herbata jest parzona w mniej gorącej temperaturze 60-80 stopni i nalega mniej – 1-2 minuty. A więcej sfermentowanej herbaty, bliższej czarnej, parzy się wodą o temperaturze około 90 stopni od 3 do 5 minut. W każdym razie właściwa kolejność parzenia mlecznej herbaty oolong jest następująca. Pusty czajnik przepłukać wrzątkiem. Wlej herbatę, około jednej trzeciej czajnika. Zalej gorącą wodą (twoja wrząca woda już trochę ostygła, a jej temperatura jest w sam raz) i natychmiast ją opróżnij. Woda spuszczona nie jest pijana. To jeszcze nie zaparzanie, tylko płukanie herbaty. Teraz zróbmy herbatę na serio. Temperatura wrzącej wody spadła już do 90 stopni. Jeśli potrzebujesz mniej ciepłej wody, musisz trochę poczekać. Po nalaniu wody o odpowiedniej temperaturze i zachowaniu odpowiedniego czasu napar przelewa się do kubków i pije. Po wypiciu pierwszego naparu herbata jest parzona raz za razem. Do dziesięciu razy najważniejsze jest, aby za każdym razem całkowicie spuścić napar, aby nie pozostał w czajniku. Szczęśliwej herbaty!
Herbata z czerwonych jagód

Składniki:
- czerwona porzeczka – 200 g (można zamrozić)
- miód – 2 łyżki. łyżki
- rozmaryn – 1 gałązka
- mięta – 1 gałązka
Metoda gotowania:
Porzeczki, rozmaryn i miętę zmiel w moździerzu. Ubitą masę włożyć do czajnika i zalać wrzątkiem. Pozwól mu parzyć przez kilka minut i podawaj. Herbata z czerwonej mięty jest gotowa. Szczęśliwej herbaty!
Czerwona herbata jagodowa

Składniki:
- woda filtrowana – 1,2 l,
- hibiskus – 7-8 liści,
- mięta – 2-3 listki,
- jabłko – 1 szt. ,
- maliny mrożone – 50 g,
- mrożona żurawina – 50 g,
- cytryna – 3 plastry,
- miód – do smaku.
Gotowanie:
Bierzemy czystą przefiltrowaną wodę, wysyłamy do pieca, doprowadzamy do wrzenia, pozwalamy trochę ostygnąć, aby na koniec wszystkie przygotowane składniki wlać nie wrzącą wodą, ale gorącą wodą. Myjemy i suszymy jabłko, usuwamy rdzeń, nasiona i przegrody. Jabłko pokroić w drobną kostkę lub paski. Bierzemy czajniczek, wlewamy do niego plasterki jabłka. Jagody czarnej maliny i żurawiny są wcześniej wyjmowane z zamrażarki, dajemy im czas na całkowite rozmrożenie. Jak wspomniano powyżej, latem możesz wziąć dowolne jagody, które przygotowałeś do przyszłego użytku. Dodaj jagody do garnka. Stawiamy tam również herbatę z hibiskusa, ilość może być różna. Mamy suchą miętę, do czajnika wrzucamy kilka listków. Dodaj plasterki cytryny. Na tym etapie, gdy wszystkie składniki są już w czajniczku, bierzemy popychacz i ugniatamy wszystkie składniki, aby uzyskać jeszcze lepszy smak gotowego napoju. Zalej gorącą wodą, przykryj pokrywką, zaparzaj herbatę przez 7-10 minut, następnie przelej do filiżanek i podawaj. Dodaj miód do smaku bezpośrednio do każdej filiżanki. Szczęśliwej herbaty!
Klasyczna czerwona herbata Rooibos

Składniki:
Metoda gotowania:
Przygotuj rooibos. Ta czerwona herbata, podobnie jak zielona herbata, ma kilka pozycji jakościowych. Igły z długimi krzewami są uważane za opcję eksportową, muszą mieć jednorodny skład, bez zanieczyszczeń gałązek i suchych liści. Zagotuj czajnik wody. Czajniczek poparz wrzątkiem – może to być czajnik lub termos. Wlej rooibos w ilości 1-1,5 łyżki stołowej na porcję, zalej gorącą wodą o temperaturze co najmniej 90-95 stopni. Wstaw czajniczek do kuchenki mikrofalowej przy średniej mocy na około 5 minut. W przypadku parzenia w czajniczku żeliwnym lub metalowym, wstawiaj do kuchenki o umiarkowanej temperaturze na 20-25 minut. Trzymaj w termosie przez co najmniej godzinę. Rooibos można zaparzyć kilka razy. Herbatę podawać z kryształowym cukrem, miodem lub syropem klonowym. Szczęśliwej herbaty!
czerwona herbata

Składniki:
- 1-2 łyżeczki liści herbaty
- Gotująca się woda
Metoda gotowania:
W przeciwieństwie do zielonych herbat, im dłużej Rooibos jest warzony, tym więcej przynosi korzyści i tym lepiej rozwija się jego smak. Do prawidłowego zaparzenia herbaty Rooibos potrzebny będzie czajniczek porcelanowy, ceramiczny lub żaroodporny szklany. Istnieją również ostrzeżenia dotyczące wyrobów ceramicznych, ze względu na ich właściwość dobrego wchłaniania w siebie aromatu herbaty. Pod względem dawkowania Rooibos jest spokrewniony z czarną herbatą, na 1 filiżankę przyjmuje się 1-2 łyżeczki liści herbaty. Następnie liście herbaty zalewa się wrzącą wodą i parzy przez co najmniej 5 minut. Ponieważ liście herbaty Rooibos są dość gęste, proces ekstrakcji trwa dość długo. Dlatego dla lepszego nasycenia zaleca się włożenie czajnika ze świeżo zaparzonym Rooibos do piekarnika lub kuchenki mikrofalowej, aby napój mógł się zagotować podczas dalszego zaparzania i całkowicie otworzyć. Niestety, żadne sitko nie utrzyma liści herbaty Rooibos ze względu na ich mały rozmiar. W takim przypadku zaleca się użycie papierowej torebki, w której umieszczone są liście herbaty Rooibos. Herbatę można zaparzyć kilka razy, chociaż napój nie jest tak bogaty jak pierwszy napar, ale w tym przypadku można użyć mniej wody. Do warzenia Rooibos musisz używać wysokiej jakości i oczyszczonej wody. Szczęśliwej herbaty!
Pyszna czerwona herbata

Składniki:
- Woda – 1 l
- Czarny liść herbaciany – 4-5 łyżeczek
- Cukier – 3-5 łyżek. (smak)
- Miód – opcjonalnie
- Mleko – 1 l
- Kardamon – 5-7 pudełek
- Cynamon – 1 laska
- Ziele angielskie – 5-9 groszków (do smaku)
- Pieprz czarny – 5-7 groszków (do smaku)
- Goździk – 5-6 szt.
- Pomarańczowy (skórka) – 1 szt.
- Korzeń imbiru – 3-5 cm (do smaku)
Metoda gotowania:
Aby zrobić chai latte w domu, przygotuj składniki według listy. Zetrzyj skórkę pomarańczową, obierz i pokrój w cienkie plasterki korzeń imbiru. Przygotuj mieszankę przypraw. Połącz 5-7 strąków kardamonu, 7-9 groszków ziela angielskiego, 5-7 ziarenek czarnego pieprzu, 5-6 szt. goździki i laska cynamonu. Ilość i kompozycję przypraw można dostosować do własnych upodobań. Przyprawy zmiel w dowolny dogodny sposób – w ten sposób lepiej oddadzą swój smak. Suszone przyprawy mielone można stosować zamiast całych przypraw i świeżego imbiru, ale ich smak i aromat są mniej intensywne. Odmierz wodę do rondla. Dodać kawałki imbiru, skórkę pomarańczową, przygotowaną mieszankę przypraw i cukier Zagotuj wodę, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 4-5 minut. Następnie dodaj 4-5 łyżeczek sypkiej czarnej herbaty i ponownie zagotuj wodę. Jak tylko woda się zagotuje, wyłącz ogień, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw napój przez kolejne 4-5 minut. Następnie odcedź napój, usuwając przyprawy, przyprawy i liście herbaty. Mleko podgrzać do temperatury 60-65 stopni i ubić do uzyskania gęstej mlecznej pianki o grubości co najmniej 1 cm. Napełnij szklankę do połowy przygotowaną przyprawioną herbatą. Następnie wlej gorące mleko, cofając się o około 1 cm od krawędzi szklanki. Na powierzchnię napoju rozprowadź kilka łyżek mlecznej pianki. Posyp napój szczyptą mielonego cynamonu i podawaj. W razie potrzeby do ciepłej herbaty można dodać trochę miodu do smaku. Szczęśliwej herbaty!
Czerwona herbata z jagodami

Składniki:
- Woda 350 ml.
- Herbata 1 łyżka
- Truskawki 6 szt.
- Wiciokrzew 10 szt.
- Miód 2 łyżeczki
Metoda gotowania:
Dobrze umyj jagody, włóż je do czajnika i trochę ugniataj. Dodaj miód. Dodaj herbatę rooibos. Wziąłem bez aromatycznych dodatków. Całość zalać wrzątkiem i parzyć przez 10 minut. Odcedź napój i wstaw do lodówki. Okazuje się piękny i pachnący. W razie potrzeby można dodać lód. Udekoruj truskawkami i ugaś pragnienie. Szczęśliwej herbaty!
Hibiskusowa klasyczna czerwona herbata

Składniki:
- Herbata Hibiscus (suszona) – 10 gr.
- Woda – 1 litr.
- Cukier – do smaku.
Spis:
- Miska.
- Patelnia.
- Talerz.
- Łyżka.
- Kleik.
Metoda gotowania:
Pomimo tego, że wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do nalewania herbaty wrzątkiem, tym samym parzenie herbaty z Hibiskusa parzy się trochę inaczej. Aby to zrobić, weź głęboką miskę, wlej do niej 1 litr chłodnej przegotowanej wody i wlej 10 gramów herbaty. Teraz pozwól herbacie namoczyć się przez około 2:00. Jeśli masz czas i chęć, zostaw to na noc. Oczywiście nie jest to moment obowiązkowy, ale tylko w ten sposób herbata w pełni się ujawnia. Możesz go zaparzyć w najbardziej zwyczajny i znajomy sposób, ale nie poczujesz wszystkich subtelności aromatu. Dlatego warto przynajmniej raz spróbować poprawnie zaparzyć „Karkde”. Po ustaleniu, że herbata jest gotowa do zaparzania, weź rondel i wlej do niego naszą „zaparzoną” herbatę. Włącz średni ogień i zagotuj herbatę. Jak tylko herbata się zagotuje, rozpal mały ogień i gotuj w ten sposób Hibiskusa przez pięć minut. Po upływie czasu zdejmij rondel z ognia, złap pływające mewy. Możesz je wyrzucić, przeżuć, a nawet zjeść, ponieważ zawierają przeciwutleniacze i są bogate w białko. Gdy oczyścimy herbatę z liści herbaty, wlej hibiskusa do kubków, dodaj cukier według uznania. Kiedy herbata nalewa się do filiżanek, czas zaprosić gości do stołu. Lepiej wlać herbatę do przezroczystych naczyń – piękny czerwony kolor będzie wyglądał bardzo reprezentacyjnie. Lepiej gotować na herbatę lub ciasteczka – niezbyt słodkie i chrupiące. Jeśli zdecydujesz się ugotować Hibiskusa na świąteczny stół, najlepiej wcześniej upewnić się, że wszyscy uwielbiają ten rodzaj herbaty, w przeciwnym razie wakacje mogą zostać zrujnowane. Ale zwykle tak nie jest. Szczęśliwej herbaty!
Zimna czerwona herbata

Składniki:
- 300 ml wody
- 2 łyżeczki herbaty hibiskusowej
- 3 kwiaty echinacei
- 2-3 gałązki mięty
- 2 łyżki stołowe. łyżki cukru
- 100 g lodu
- jabłko
Metoda gotowania:
Umieść liście herbaty w naczyniach o wymaganej objętości. Woda jest gotowana w czajniku. Do herbaty dodaje się świeże lub suszone kwiaty echinacei oraz miętę. Kolekcję wlewa się wrzącą wodą, wkłada cukier. Herbatę należy podawać przez 20-30 minut. Schłodzoną herbatę filtruje się przez sitko. Do drinka wybierz odpowiednią, najlepiej pojemną szklankę. Napełnia się ćwiartkę lodem i zalewa herbatą. Przed podaniem herbaty należy upewnić się, że napój jest wystarczająco słodki i w razie potrzeby dodać cukier. Dla smaku do herbaty dodaje się kawałki jabłek (5-6 sztuk), a napój ozdobiony jest kwiatostanem mięty. Słomki zanurza się w napoju i podaje spragnionemu gościowi. Możesz zrobić dowolnie zimną herbatę hibiskusową w ilości 2 łyżeczek na porcję (400 ml – highball) napoju. Świeżość i chłód, aromat i smak zimnej herbaty hibiskusowej zrelaksują i orzeźwią. chinacea przywróci ton i wzmocni układ odpornościowy. Cudowny letni napój, zdrowy i naturalny, jasny i smaczny, odpowiedni na każdą okazję i porę dnia. Szczęśliwej herbaty!
Hibiskus z tymiankiem

Składniki:
- Woda – 3 l
- Cukier – 100 g
- Hibiskus – 30 g
- Świeży tymianek – 5 gałązek
- Cytryna – 1/2 szt.
Metoda gotowania:
Aby przygotować napój z hibiskusa z tymiankiem, będziesz potrzebować minimum składników i trochę czasu, a efekt się spodoba, jestem tego pewien. Spróbuj przygotować ten napój, a wrócisz do tego przepisu więcej niż raz. Najpierw należy zważyć pąki hibiskusa, włożyć je do rondla i zalać zimną wodą. Przykryj garnek pokrywką i pozostaw hibiskusa na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Tutaj mamy takie lekko różowe rozwiązanie. Odmierz odpowiednią ilość cukru. Umyj gałązki tymianku pod bieżącą wodą. Garnek z kwiatami hibiskusa stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, dodaj cukier i dobrze wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Następnie zdejmij napój z ognia i dodaj do niego gałązki tymianku. Przykryj garnek pokrywką i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Jak tylko nasz napój ostygnie, musisz go odcedzić. Następnie wyciśnij sok z połowy cytryny. Dodaj sok z cytryny do picia i dobrze wymieszaj. Garnek z napojem wstawiamy do lodówki, aż całkowicie ostygnie. Przed podaniem napełnij szklanki kostkami lodu i dodaj liście tymianku lub gałązkę. Napełnij szklanki zimnym napojem i podawaj. Oto taki jasny, orzeźwiający i bardzo smaczny napój, który dostałem. Szczęśliwej herbaty!
Egipska czerwona herbata

Składniki:
- 10 g (1 łyżka stołowa) – płatki.
- 1 szklanka wody
- Cukier do smaku
Metoda gotowania:
Moczyć kwiaty hibiskusa przez dwie godziny w zimnej wodzie. Podpal i zagotuj. Gotować na bardzo małym ogniu przez około 3-5 minut. Zdejmij z ognia, wybierz lub odcedź kwiaty, dodaj cukier do smaku. Ten napój jest pijany zarówno na zimno, jak i na gorąco. Kwiaty złowione po zaparzeniu lepiej jeść, bo. zawierają od 7,5 do 9,5% białka i 13 aminokwasów, z których 6 jest niezbędnych dla organizmu człowieka. Można je dodawać do zup i dodatków. Szczęśliwej herbaty!
Czerwona herbata z sokiem z granatów

Składniki:
- Hibiskus 60 g
- Wrząca woda 4 szklanki
- szklanka soku z granatów
- Woda 4 szklanki
- Cytryna do smaku
Metoda gotowania:
Wlej hibiskus do miski i zalej wrzątkiem. Przykryj i odstaw na 3-4 minuty. Odcedź herbatę do karafki. Dodaj sok z granatów i zimną wodę. Wyślij do lodówki na 2 godziny. Podawaj z lodem i udekoruj ćwiartkami cytryny. Szczęśliwej herbaty!
Pyszna czerwona herbata

Składniki:
- Hibiskus – garść
- Miód – kilka łyżek, ale ogólnie – jak lubisz
- Goździki – 5 goździków
- Świeży imbir – 5-7 cienkich plastrów
- laska cynamonu
Metoda gotowania:
Zalej hibiskusa i przyprawy wrzątkiem, odstaw na 20 minut lub godzinę (można zawinąć, żeby było lepiej), dodaj miód i ciesząc się smakiem, wypij Można go ostudzić i wypić na zimno – jest też bardzo smaczny. A do smaku można dodać więcej przypraw – pieprz, kardamon, gałka muszkatołowa… tylko nie przesadzaj Generalnie napój jest afrodyzjakiem i można nim zaskoczyć ukochaną osobę na romantycznym spotkaniu. Chociaż zwykli goście również będą zachwyceni. Szczęśliwej herbaty!
Nasycony hibiskus

Składniki:
- Hibiskus 10-12 sztuk
- Woda 750 ml
- Goździk 5 szt.
- Ożywić
- Cynamon
- Miód
Metoda gotowania:
Napój jest przygotowywany nie po prostu, ale bardzo prosto. Liczymy ilość kwiatostanów hibiskusa, pąki goździków i laseczkę cynamonu, których potrzebujemy (nie miałam, a dodałam tylko pół łyżeczki ziemi). Odetnij mały kawałek korzenia imbiru, umyj go i pokrój w cienkie talerze. Dodaj imbir do przypraw, zalej wrzącą wodą i pozostaw do zaparzenia na co najmniej 20 minut. Najlepiej owinąć naczynia na godzinę, a nawet zawinąć. Powstały napar filtrujemy przez gazę lub sitko i dodajemy 2-3 łyżki miodu (wziąłem 2,5 łyżki) Oto nasz hibiskus gotowy. Wlej do kubków lub szklanek i ciesz się bogatym pikantnym smakiem. Szczęśliwej herbaty!
Pikantna czerwona herbata

Składniki:
- Woda 1,5 l.
- Cynamon 1 laska
- szczypta gałki muszkatołowej
- Cukier 2 łyżki
- Goździk 5 szt.
- Cytrynowy
- Herbata z hibiskusa
Metoda gotowania:
Do przygotowania napoju należy wziąć suchy hibiskus, wodę, pąki goździków, laski cynamonu, groszek ziele angielskie, cytrynę, mieloną gałkę muszkatołową i cukier. Pokrój cytrynę w kółko, a następnie ponownie przetnij każde kółko na pół. Do wody wlej hibiskus i wszystkie przyprawy. Postaw rondel na ogniu i zagotuj. Wyjmij patelnię z pieca, przykryj szczelnie pokrywką, zawiń w ręcznik i pozostaw na 10 minut. Odcedź napój, posłodź do smaku i przelej do filiżanek. Umieść plasterek cytryny w każdej filiżance i od razu podawaj. Szczęśliwej herbaty!
Czerwona herbata z imbirem

Proponuję przepis na ciekawą i bogato smakującą czerwoną herbatę z imbirem.
Składniki:
- Woda – 1-1,2 l
- Herbata z hibiskusa – 4 łyżki. l.
- Cukier – około 5-6 łyżek. l.
- Korzeń imbiru – około 3 cm2;
- Miód – do smaku
- Owoce cytrusowe – opcjonalnie
Metoda gotowania:
Przygotuj składniki. Przeczytaj więcej: Pyszny przepis na herbatę Oolong. Zagotuj wodę z cukrem i cienkimi plasterkami korzenia imbiru. Dodaj hibiskus i zdejmij z ognia. Pozwól parzyć przez 10-15 minut, a następnie odcedź. Dodaj miód i sok z cytrusów według uznania i do smaku. Herbata z czerwonego hibiskusa z imbirem i cytryną, gotowa. Możesz podawać na ciepło lub na zimno. Schłodzony napój wygląda jak napój owocowy. Szczęśliwej herbaty!
Klasyczna czerwona herbata

Składniki:
- Hibiskus – 1-1,5 łyżki stołowej
- Kwiaty lawendy – 1-2 łyżeczki
- Wrząca woda – 0,4-0,5 l
- Cukier lub miód do smaku – ok 2 łyżek
Metoda gotowania:
Aby zaparzyć pachnącą herbatę hibiskusową z lawendą, przygotuj składniki według listy. Zagotować wodę. Odmierz żądaną liczbę płatków hibiskusa i kwiatów lawendy. Napełnij je gorącą, prawie wrzącą wodą. Pozwól mu parzyć przez pięć minut. Dodaj cukier i/lub miód do smaku. Podawaj gorącą herbatę z lawendy hibiskusowej lub schłodzoną i podawaj jako zimny napój. Szczęśliwej herbaty!