Cała prawda o cykorii: korzyści i szkody w postaci rozpuszczalnej.


cykoria: korzyści i szkody

Cykoria to dobrze znany produkt, ale nieczęsty gość na naszym stole. Cykoria to roślina o podłużnych liściach, która ma długi, gęsty korzeń wnikający głęboko w ziemię. W sprzedaży najczęściej znajdujemy zmiażdżony suchy korzeń cykorii, który jest parzony jako napój, analog kawy lub jako dodatek do niej. Aby dopełnić smak napoju z cykorii, korzyści i szkody są w pełni brane pod uwagę, korzeń jest pieczony. Liście są mniej poszukiwane, ale można je również znaleźć na półkach sklepowych w dziale zieleniny i są używane do sałatek.

Cykorię można nazwać produktem dualnym, ponieważ jej stosowanie może wpływać na organizm zarówno korzystnie, jak i z negatywnymi skutkami. W tym artykule porozmawiamy o korzyściach i szkodach cykorii, jakie użyteczne właściwości ma ten produkt, jakie kategorie ludzi mogą zawierać cykorię w żywności oraz rozważymy korzyści i szkody cykorii rozpuszczalnej – jak zrobić napój z cykorii i jak to jest przydatne.

Przydatne właściwości cykorii, jej skład i zastosowanie w żywności.

1. Chociaż cykoria jest uważana za roślinę „zachwaszczoną”, jest to całkowicie niezasłużone – jest po prostu magazynem składników odżywczych i witamin. Cykoria zawiera zatem polisacharyd inulinowy (9-11%), który jest stosowany w przemyśle spożywczym jako słodzik. Dla diabetyków napój z cykorii to prawdziwe zbawienie. Jest naturalnie słodzony i nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Korzyści i szkody płynące z rozpuszczalnej cykorii ujawniają się natychmiast – oczywiście cykoria ma znacznie więcej zalet niż przeciwwskazań, które omówimy poniżej.

2. Wysoka zawartość substancji białkowych w cykorii zapewni wigor i siłę, dobry zastrzyk energii. Świetny dodatek do przekąski każdego sportowca lub podróżnika.

3. Cykoria zawiera następujące witaminy:

  • tiamina (zapewnia normalne funkcjonowanie serca, układu pokarmowego i nerwowego);
  • ryboflawina lub witamina B2 (niezbędna do funkcji rozrodczych człowieka, utrzymuje zdrowe paznokcie, włosy, skórę, a nawet odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu tarczycy);
  • kwas askorbinowy (pobudzający układ odpornościowy organizmu, wzmacniający naczynia krwionośne, utrzymujący prawidłowe napięcie mięśniowe);
  • karoten (silny przeciwutleniacz, zapobiega starzeniu się skóry i spadkowi jej elastyczności, działa również immunomodulująco).

Cykoria
4. Sok z cykorii wzmacnia i odżywia układ mięśniowy oczu. Ale ponieważ dość trudno jest uzyskać sok z cykorii nawet w ilości jednej szklanki, można go mieszać z innymi świeżymi sokami warzywnymi, na przykład sokiem z marchwi. Pamiętaj, że do soku, w którym znajduje się kilka składników, dla lepszego wchłaniania przez organizm, musisz dodać kilka łyżek śmietany, mleka lub dowolnego oleju roślinnego (na przykład oleju słonecznikowego) w ilości 1 łyżeczki.

5. Cykoria dobrze zwiększa apetyt, dlatego polecana jest osobom z zaburzoną funkcją żołądka, z niedowagą lub po prostu słabym apetytem. Wystarczy przed posiłkami wypić kawę z cykorii, której korzyści i szkody opisaliśmy w naszym artykule lub dodać liście lub nasiona cykorii do ulubionego dania.

Mówiąc o cykorii, korzyści i szkody tutaj są po prostu oczywiste: lekarze często przepisują cykorię kobietom w ciąży i karmiącym, aby przywrócić siłę i witalność. Ponieważ kawa jest przeciwwskazana w okresie ciąży i karmienia piersią ze względu na kofeinę, napój z cykorii w proszku rozjaśnia codzienną dietę i pomaga urozmaicić dietę młodych i przyszłych mam.

Przygotowanie napoju z cykorii.

Na szczęście w handlu dostępne są gotowe, rozpuszczalne proszki cykorii. Możesz kupić cykorię z licznymi dodatkami. Zasada parzenia jest taka sama jak w przypadku kawy rozpuszczalnej. Kilka łyżeczek rozpuszczalnej cykorii zalać 150-200 ml gorącej wody, wymieszać. Możesz dodać mleko i śmietankę do smaku. Nie przesadzaj z cukrem – napój słodzony jest samą cykorią. Pijąc kawę z cykorii, korzyści i szkody rekompensuje przyjemność i sama nuta w smaku napoju, który pokochasz.

Cykoria instant

Jeśli chcesz sam zrobić napój z cykorii, potrzebujesz kilku korzeni tej rośliny – 5-6 sztuk. Muszą być dokładnie umyte i wyczyszczone. Następnie korzenie cykorii należy wysuszyć. Można to zrobić w piekarniku w temperaturze 100 stopni Celsjusza przez 4-6 godzin przy uchylonych drzwiach. Na blasze do pieczenia przed tym wskazane jest ułożenie pergaminu lub folii. Jeśli masz możliwość wysuszenia korzeni na dworze na słońcu, jest to najlepsza opcja. Zajmie to więcej czasu – do całego tygodnia, ale wynik cię zadowoli. Suszone korzenie należy pokroić na małe talerze. Smaż je na suchej patelni, aż się zarumienią. A następnie zmiel powstałe „surowce” w młynku do kawy, za pomocą blendera lub młynka ręcznego, według własnego uznania. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w ciemnym miejscu.

Jak wybrać cykorię instant, wskazówki dla konsumentów.

Gotowy rozpuszczalny sproszkowany korzeń cykorii można kupić w prawie każdym supermarkecie w dziale herbaty / kawy. Jest również szeroko dystrybuowany w aptekach i wyspecjalizowanych sklepach zorientowanych na fito.

Produkt doskonale widoczny w szklanym słoiczku. W puszkach istnieje niebezpieczeństwo zakupu cykorii sproszkowanej na „pył” – w tym przypadku trudno zrozumieć, czy producent rozcieńczył sproszkowaną cykorię czymś tańszym.

Proszek z cykorii musi być absolutnie jednorodny, suchy. Nie powinno być żadnych grudek, kulek – ich obecność wskazuje na to, że produkt nie był prawidłowo przechowywany, najprawdopodobniej w warunkach dużej wilgotności.

Bardzo wygodne jest stosowanie cykorii w małych „patyczkach”, torebkach, w których porcja została już odmierzona. W takiej formie cykoria jest wygodna w podróże, do pracy, w dowolne miejsce – wsyp zawartość patyczka do kubka, napełnij gorącą wodą i ciesz się doskonałym smakiem cudownego napoju.

Przeciwwskazania do stosowania napoju z cykorii.

Niestety nie każda cykoria jest równie użyteczna. W przypadku niektórych kategorii osób z chorobami przewlekłymi lub upośledzonymi funkcjami organizmu może to wyrządzić krzywdę. Napoju rozpuszczalnego z cykorii nie należy stosować w przypadku następujących chorób:

– astma;

– zapalenie oskrzeli;

– choroba naczyniowa;

– flebeuryzm;

– naruszenie pracy serca, mięśnia sercowego;

– uszkodzenie pęcherzyka żółciowego.

Uszkodzenie cykorii
Jeśli zauważysz, że po wypiciu cykorii Twoje tętno wzrosło, czujesz się osłabiony, zawroty głowy lub mdłości – skonsultuj się z lekarzem i wyłącz ten napój ze swojej diety, być może masz przeciwwskazania do jego stosowania. Mówiąc o korzyściach i szkodach napoju z cykorii, nie można wyciągnąć jednoznacznego wniosku. Ale chciałbym zauważyć, że przypadki negatywnego wpływu napoju z cykorii na organizm ludzki są praktycznie nieznane. Wszystkie spory o korzyści i szkody cykorii sprowadzają się do jednego – cykoria jest przydatna dla każdego. Więc pij za zdrowie i baw się dobrze!

Ewa Wójcik
Autor
Rate author