bułka kaloryczna
, czyli wysokokaloryczna bułka, to wyrób piekarniczy opracowany w latach czterdziestych XX wieku w ZSRR [1], produkowany i powszechnie znany w Rosji i na terenach byłego ZSRR. Bułka zawiera orzechy i rodzynki i jest produkowana zgodnie z GOST 9712-61 [2].
Według jednej wersji bułka ta pojawiła się w czasach carskich, kiedy generał-gubernator Zakrewski odkrył karalucha, który przypadkowo dostał się tam w dorszu piekarza Filippow. Filippov, usprawiedliwiając się, powiedział, że to rodzynki i na potwierdzenie swoich słów upiekł saek z rodzynkami, co Moskwianie lubili[3].
Oryginalna receptura została opracowana w ZSRR jako produkt odżywczy dla osób osłabionych i zmęczonych[4], a także jako pokarm dla niemowląt. Wytwarzany z bardzo bogatego ciasta[5] odznaczał się sytością i był szeroko stosowany jako element diety w szkołach i przedszkolach przynajmniej do końca lat 90.[6]. W mowie potocznej nazywano ją „kalorią”[7][8] i była dość popularna[9]. Według wspomnień Jerzego Gawriłowa standardowa porcja podwieczorków w przedszkolu na początku lat 50. przedstawiała się następująco: „szklanka kefiru lub acidophilus lub gotowanego mleka z folią, kawałek zapiekanki z twarogu lub wysokokaloryczna bułka w błyszczącej brązowej folii z kilkoma orzeszkami ziemnymi na wierzchu lub trzema ciasteczkami. Wszyscy woleli wysokokaloryczne bułeczki.”[10]
Obecnie bułka nie jest już serwowana w szkołach ze względu na trwającą walkę z wysokokaloryczną żywnością[11].
Zawartość i skład kalorii
Z reguły taka muffinka przygotowywana jest z wysokokalorycznych składników i nie jest odpowiednia dla miłośników surowych diet. Cóż, wszyscy inni muszą tylko pamiętać, że zawartość kalorii w jednej takiej bułce sezamowej wynosi około 150-160 kalorii.
Jeśli piszesz bardziej rygorystycznym językiem dietetyka, to zawartość kalorii w 100 gramach takiego produktu wynosi 320 kilokalorii. Ilość węglowodanów to 60% całkowitej masy, ilość tłuszczów i białek to odpowiednio 10 i 5%.
Mimo dość dużej kaloryczności takie wypieki z sezamem zawierają dużą ilość:
- witaminy z grupy B;
- witaminy PP, A, E;
- potas, jod, wapń;
- sód, żelazo, magnez.
Ponadto bułeczki zawierają inne przydatne minerały, kwasy organiczne i zdrowy błonnik pokarmowy.
Kalorie z bułki krówkowej
Wartość odżywcza i skład chemiczny „Bułka Krówkowa”.
Odżywka | Ilość | Norma** | % normy w 100 g | % normy w 100 kcal | 100% normalny |
kalorie | 262 kcal | 1684 kcal | 15,6% | 6% | 643 gramów |
Wiewiórki | 5,7 g | 76 gramów | 7,5% | 2,9% | 1333 |
Tłuszcze | 5,4 g | 56 gramów | 9,6% | 3,7% | 1037 |
Węglowodany | 52,6 g | 219 gramów | 24% | 9,2% | 416 gramów |
Wartość energetyczna bułki z krówką to 262 kcal.
Źródło podstawowe: Utworzone w aplikacji przez użytkownika. Jeszcze.
** Ta tabela przedstawia średnie normy witamin i minerałów dla osoby dorosłej. Jeśli chcesz poznać normy uwzględniające Twoją płeć, wiek i inne czynniki, skorzystaj z aplikacji Moja Zdrowa Dieta.
Pamiętacie, że w naszych piekarniach sprzedawali „kaloryczne” bułeczki? Była to jedna z odmian wyrobów piekarniczych pod ogólną nazwą bułeczki. Mogą to być proste, rumiane okrągłe bułeczki z ciasta drożdżowego, a także bułeczki z makiem, rodzynkami i innymi słodkimi dodatkami, bułeczki, bułeczki z ciasta francuskiego, loki, warkocze i wiele innych przysmaków.
W Rosji na święta zwykle przygotowywano bogate wypieki, na przykład na Boże Narodzenie wypiekano słodkie bułeczki z makiem, pachnące i soczyste (kalorizator). Aby wypieki bogate były szczególnie pachnące, do ciasta często dodaje się cukier waniliowy, cynamon lub esencję migdałową.
To, co sprawia, że bułki są bogatsze niż w zwykłych wypiekach, to ilość mleka, masła i jajek. Warunkiem wstępnym jest prawidłowe wyrośnięcie ciasta, co najmniej dwukrotne zwiększenie objętości. Wtedy ciasto na bułki okazuje się delikatne i przewiewne, bardzo przyjemnie się z nim pracuje, ponieważ jest posłuszne. Tradycyjne bułeczki są okrągłe, przed pieczeniem trzeba je posmarować roztopionym masłem, wtedy kolor gotowych bułek będzie złocisty i bardzo apetyczny.
Bułeczki kaloryczne
Zawartość kalorii w bułkach wynosi 339 kcal na 100 gram produktu.
Skład i użyteczne właściwości bułek
Skład chemiczny bułek zawiera witaminy: beta-karoten, witaminy B1, B2, B6, B9, A, E i PP, a także przydatne minerały: potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i sód (kaloryzator). Umiarkowane spożycie bułek ma korzystny wpływ na organizm.
Wykorzystanie słodkich bułeczek w gotowaniu
Bułkę bez nadzienia można pokroić wzdłuż i posmarować masłem, dżemem, miodem lub dżemem, ale lepiej smakuje zjedzenie, oderwanie kawałków i wyczucie ciągliwości ciasta, wyciskasz bułkę i po kilku chwilach powraca do swojego pierwotnego kształtu. Wyższa klasa!
Wiele osób uważa, że bułki to produkt wysokokaloryczny, dlatego będąc na diecie ograniczają jej stosowanie. Jednak ciasto bez słodkich dodatków (mak, dżem, lukier, czekolada i twarożek) i z nimi znacząco się różni. Wartość odżywcza produktu w zależności od składników może być różna.
GWIAZDKIE HISTORIE O ODCHUDZANIU!
Irina Pegova zaszokowała wszystkich przepisem na odchudzanie: „Zrzuciłam 27 kg i nadal chudnę, po prostu parzę w nocy. » Czytaj więcej
Istnieje kilka rodzajów wypieków o różnej zawartości kalorii. Najbardziej wysokokaloryczne ze wszystkich są produkty dla hot dogów.
Jedna biała bułka zawiera 245 kcal i 9,48 g białka, 1,83 g tłuszczu i 46,58 g węglowodanów. Najczęściej spotykane są następujące rodzaje wyrobów piekarniczych:
- otręby;
- bogaty;
- metropolita;
- osiem zbóż;
- Burgundia;
- kanapka;
- do hamburgerów;
- do hot-dogów.
Poniżej znajduje się zawartość kalorii na 100 gramów. Aby dowiedzieć się, ile kalorii zawiera jeden produkt, należy zważyć produkt i wprowadzić dane do kalkulatora internetowego.
Ten rodzaj produktu zawiera mniej kalorii niż reszta. Produkty te składają się z następujących składników:
100 gramów tego produktu zawiera 220 kcal. BJU: 7,8 / 1,8 / 43,9.
Do kategorii tych wyrobów piekarniczych należą muffinki z rodzynkami, makiem, bułeczki z cukrem, bułeczki z ciasta francuskiego. Czasami dodają cynamon i wanilię, aby dodać smaku. Ciasto do ich przygotowania zawiera dużo masła, jajek i mleka. Aby uzyskać złotą skórkę, babeczkę smaruje się roztopionym masłem.
Produkty mogą zawierać dżem, miód. 100 gramów produktu zawiera 339 kcal i następującą zawartość BJU: 7,9 / 9,4 / 55,5.
Takie produkty zawierają dużą ilość składników mineralnych i witamin. Jedna biała bułka zjadana na obiad pozwala uzupełnić normę żelaza na cały dzień. Zawierają:
- woda oczyszczona;
- margaryna;
- biała mąka z pszenicy durum;
- cukier;
- drożdże;
- Sól.
100 g zawiera 270 kcal. BJU: 8,4 / 2,2 / 52,8. Podobne produkty są używane do robienia kanapek, ale należy pamiętać, że dodanie dżemu, sera i miodu zwiększy kaloryczność bułki.
Takie produkty piekarnicze należą do kategorii zdrowej żywności. Powstają z 8 rodzajów mąki i takiej samej ilości zbóż. W ich składzie można znaleźć:
- nasiona lnu brązowe;
- kukurydza ekstrudowana;
- płatki pszenne i sojowe;
- gryka;
- sezam i inne składniki.
Produkt zawiera 277 kilokalorii, skład BJU: 13,9 / 5,3 / 43,7.
Druga nazwa produktów tego typu to gougère, co w tłumaczeniu oznacza sernik. Te bułeczki są przynoszone w restauracjach przy zamawianiu kieliszków wina. Produkty smakują kremowo, przewiewnie. Wykonane są z ciasta parzonego z dodatkiem sera.
Ilość kcal w bułce burgundzkiej wynosi 266. Wartość odżywcza to 0,7/1,7/55.
Kanapki piekarnicze z dodatkiem sezamu powstają z następujących składników:
- mąka pszenna najwyższej jakości;
- polepszacz do pieczenia;
- woda pitna;
- Sahara;
- drozdze;
- Sól;
- olej słonecznikowy.
Te bułki przechowują się nie dłużej niż jeden dzień. W 100 g produktów z sezamem 320 kcal. BJU: 9,6 / 4,2 / 59,5.
W skład chemiczny bułek wchodzą sód, fosfor, żelazo i inne równie ważne minerały. Wyroby piekarnicze do hamburgerów wypiekane są z następujących składników:
100 g produktu zawiera 272 kcal. Wartość odżywcza produktu: 7/4/52 g.
Produkt dla parówek wyróżnia się podłużnym kształtem. Bułeczki powstają z oleju roślinnego, mleka, jajek, mąki pszennej. Skład chemiczny wzbogacony jest dużą ilością witamin z grupy B, a także:
- potas;
- wapń;
- magnez;
- retinol;
- kwas nikotynowy.
100 gramów produktu zawiera 339 kcal. Bułka zawiera 8,7 g białka, 7,5 g tłuszczu i 60,6 g węglowodanów.
Istnieją osobne rodzaje bułek z różnymi dodatkami. Ich kaloryczność zależy od dodatkowych składników:
Podsadzkarz | kalorie | Skład BJU |
Dżem | 295,4 | 4,4/8,7/51,1 |
Twarożek | 322,44 | 11.22/11.91/42.48 |
Glazura | 255,60 | 1.8/6.14/12.75 |
Czekolada | 331,88 | 7.07/16.01/43.73 |
Mleko skondensowane | 314,11 | 7,95/8,06/56,99 |
Jabłka | 220,36 | 5,05/3,45/40,47 |
kremówka | 262,50 | 5,70/5,40/52,60 |
Wartości kaloryczne produktów mogą się różnić w zależności od tego, co dodał do nich producent.
Puszyste i miękkie bułeczki do hamburgerów
Kategoria: Wyroby cukiernicze Wyroby z ciasta Bułki
Bujne i miękkie bułeczki do hamburgerów i burgerów, bez mleka. Próbowałam wielu różnych przepisów i teraz udało mi się znaleźć ten sam przepis, jak dla mnie idealne bułeczki do burgera. Przepis bez użycia mleka, ciasto na wodzie, bułeczki wychodzą przewiewne i bardzo smaczne. Do ciasta sama dodałam też trochę kurkumy, dzięki czemu miękisz nabiera pięknego słonecznego koloru, ale kurkuma nie smakuje jak kurkuma. Te bułeczki są idealne na śniadanie, domowe burgery, hamburgery, burgery rybne, królewskie smaczne, cheeseburgery i inne fast foody (big tay tay, big mac, burger king, itp.). Bułki sezamowe są jeszcze lepsze niż te w McDonald’s. Dla mnie to po prostu idealne ciasto na bułki bez mleka, na wodzie.
Jaki jest najlepszy sposób na zjedzenie czarnego burgera?
Kiedy nie ma już tajemnicy, z czego powstają czarne burgery, warto wspomnieć, jak najlepiej je się je w restauracji. Te potrawy najlepiej jeść rękoma. Aby to zrobić, musisz wziąć burgera w obie ręce, ścisnąć i odgryźć. Oczywiście po takim posiłku na dłoniach pozostaną ślady sosu. Można go również ufarbować tuszem mątwy. Raz na rękawie koszuli lub sukienki zrujnuje wygląd.
Nie tak dawno znaleziono rozwiązanie podobnego problemu – jednorazowe rękawiczki. Ci, którzy ich spróbowali, zauważają, że mogli cieszyć się jedzeniem soczystego, smacznego burgera bez obawy, że się ubrudzą. Dlatego czarnego burgera je się w rękawiczkach.
Oczywiście znajdą się tacy, którzy spróbują zjeść jego sztućce, jak na restaurację przystało. Ale wtedy nie będą mogli cieszyć się całą kompozycją smakową, składającą się z miękkiego pieczywa, ziół, sosu i soczystych kotletów.
Instrukcje krok po kroku
Muffinki należy trochę „odpocząć” na blasze do pieczenia pod ręcznikiem. Rezultatem są bardzo piękne bułeczki, które można podawać z herbatą jako samodzielne danie.
Właściwości bułki
Wartość odżywcza i skład | Witaminy | Minerały
Ile kosztują bułki (średnio za 1 szt.)?
Moskwa i region moskiewski
20 pkt.
Być może bułki można uznać za najbardziej znaną odmianę produktów piekarniczych. Bułeczki to rodzaj ciasta wyrabianego z ciasta drożdżowego, które wyróżnia się zaokrąglonym kształtem. We współczesnej tradycji kulinarnej można znaleźć setki różnych przepisów na bułki. Profesjonaliści i prawdziwi mistrzowie sztuki kulinarnej nazywają bułeczki uniwersalnym produktem spożywczym, który można wykorzystać na wiele sposobów. Na przykład bułeczki podawane są jako samodzielny deser lub dodatek do zup.
Miodowe bułeczki gotowane na parze
Kategoria: Gotowanie w powolnej kuchence Potrawy z ciasta w powolnej kuchence
Ten tydzień projektu jest dla mnie najtrudniejszy! Chodzi o to, że nie umiem piec ani w powolnej kuchence, ani w piekarniku. Ostatni raz miałam do czynienia z pieczeniem herbatników w szkole, kiedy ja i moi przyjaciele piekliśmy tort zebry. Dlatego na ten tydzień wybrałem proste i nieskomplikowane przepisy. Jednym z nich są bułeczki miodowe gotowane na parze. Wcześniej nie miałem pojęcia, że można parować coś innego niż manti. Jakie było moje zdziwienie, gdy po 40 minutach dostałam piękne i miękkie bułeczki. A aromat stał, gdy się przygotowywali… Zapraszam na herbatę!
Dziękuję Lenochka eastflower z LiveJournal za przepis!
słodki farsz
Możesz urozmaicić takie wypieki, robiąc słodkie nadzienie. Może to być gęsty dżem lub dżem. Mak z cukrem, a nawet zwykłe karmelki zamieniają się w trakcie pieczenia w bardzo smaczne nadzienie. Możesz użyć tych samych nasion sezamu, mieszając je z cukrem granulowanym.
Do przygotowania słodkich bułeczek sezamowych potrzebne są:
Miłośnicy chudego pieczenia mogą zrobić chude bułeczki sezamowe. W takim przypadku w poprzednim przepisie mleko należy zastąpić wodą, a jajka nie powinny być używane. Rezultatem jest ciasto nie mniej smaczne niż bogate.
Bułeczki są różne – bogate, drożdżowe i słodkie!
Często zarówno do ciast, jak i do bułek dodajemy mak. Ile kalorii ma bułka z makiem? W stugramowej porcji takiego wypieku będzie około trzystu dziesięciu kilokalorii. Jeśli chodzi o tłuszcze, to w takiej bułce będzie ich 8,4 g, 12,5 g białka, a 61,3 g węglowodanów.
Uwaga! Każda bułka „daje” nam nie tylko dodatkowe kilogramy, ale także przydatne składniki. Jednak minusem pieczenia są puste węglowodany, które prowadzą do przybierania na wadze.
Kaloryczność wypieku zależy od podstawy, na jakiej jest przygotowywany i nadzienia. Ile kalorii ma bułka z dżemem? Takie wypieki dostarczają nam dwieście dziewięćdziesiąt pięć kilokalorii. A jeśli babeczka z rodzynkami będzie miała dwieście dziewięćdziesiąt kilokalorii. Zawartość kalorii w burgerach jest niższa niż w zwykłych bułkach, ponieważ wymagają one mniej ciasta.
Wiele bułeczek posypuje się cukrem granulowanym lub cynamonem w proszku. Ile kalorii zawiera bułka z cukrem? Zawartość kalorii w takim wypieku wynosi trzysta trzydzieści dziewięć kilokalorii na sto gramową porcję. Ile kalorii zawiera bułka cynamonowa? Będzie zawierać trzysta czterdzieści siedem kilokalorii.
Uwaga! Cynamon jest bogaty w składniki witaminowe z różnych grup, a także minerały. Ponieważ jest lekko gorzki, wraz z nim do pieczenia dodaje się cukier granulowany.
Rozważmy teraz wartość energetyczną najpopularniejszych rodzajów bułek. Tak więc bułki z otrębami stają się prawdziwym zbawieniem dla menu dietetycznego. Sto gramów takiego przysmaku zawiera dwieście dwadzieścia kilokalorii. Ile kalorii zawiera bułka? Takim przysmakiem są bułeczki z granulowanym cukrem, a także wypieki na bazie francuskiej. W cieście spora ilość jajek, mleka i masła. W związku z tym pieczenie na jego podstawie będzie dość kaloryczne – trzysta trzydzieści dziewięć kilokalorii.
Na kanapki, a także na kanapki, wielu wybiera bułki „Capital”. W stugramowej porcji takiego wypieku jest dwieście siedemdziesiąt kilokalorii. Jeśli jednak bułkę uzupełnimy dżemem, miodem lub serem, jej kaloryczność będzie wyższa.
Uwaga! Po zjedzeniu jednej bułki „Capital” na obiad otrzymasz dzienną dawkę żelaza.
Wielu zwolenników zdrowego menu nie może obejść się bez 8-ziarnistych bułeczek. Takie wypieki przygotowywane są na bazie ośmiu odmian mąki i zbóż. Jego zawartość kalorii wynosi dwieście siedemdziesiąt siedem kilokalorii na sto gramów.
Smakosze uwielbiają burgundowe bułeczki. Baza budyniowa, uzupełniona serem, nadaje ciastu kremowe nuty i lekkość. W jej stugramowej porcji będzie dwieście dwadzieścia sześć kilokalorii.
Nie mniej popularne są bułeczki kanapkowe z sezamem. Ich wartość energetyczna to trzysta dwadzieścia kilokalorii. Ale w bułkach hamburgerowych jest dwieście siedemdziesiąt dwa kilokalorie. Najbardziej kaloryczne z tej „serii” będą bułki przeznaczone do hot-dogów. Zawierają trzysta trzydzieści trzy kilokalorie.
Jak już wspomniano, zawartość kalorii w każdym wypieku jest powiązana z dodanymi do niego składnikami. Jeśli uzupełnisz bułki dżemem, bądź przygotowany na to, że ich kaloryczność wyniesie dwieście dziewięćdziesiąt sześć kilokalorii. Pieczenie z twarogiem przyniesie Ci trzysta dwadzieścia trzy kilokalorie.
Glazurowane bułeczki zawierają dwieście pięćdziesiąt sześć kilokalorii, a z czekoladą trzysta trzydzieści jeden. Babeczka ze skondensowanym mlekiem to trzysta piętnaście kilokalorii, z nadzieniem jabłkowym dwieście dwadzieścia. Ciasto z krówkami zawiera dwieście sześćdziesiąt trzy kilokalorie.
Uwaga! Różni producenci mają różną zawartość kalorii w tych samych produktach.
Składniki na bułki sezamowe:
Opara
- Mleko
– 250 ml - Drożdże
(lub 8 g suche, szybko działające) – 25 g - Cukier
– 10 g - mąka pszenna
/Mąka
– 100 gramów
Ciasto
- mąka pszenna
/Mąka
– 450g
- Cukier
– 70 g - Sól
– 1 łyżeczka - Kurkuma
(możesz też bez niej) – 1/2 łyżeczki. - Wanilina
– 1/2 opakowania. - Jajko kurze
– 1 szt. - Masło
(lub margaryna) – 100 g
Dodatkowo
- Jajko kurze
– 1 szt. - Sezam
– 15 g - Olej roślinny
– do smaku
Składniki
- mąka pszenna – 250 gr. / 250 gr.
- drożdże prasowane (świeże) – 15 gr. / 15 gr. (wziąłem suche aktywne, więc zmniejszyłem ilość 2 razy)
- sól jadalna – 5 gr.
- cukier granulowany – 125 gr.
- niesolone masło krowie – 90 gr.
- mleko krowie pasteryzowane o zawartości tłuszczu co najmniej 3,2% – 100 gr.
- woda – 30 gr. / 34 gr.
- jajko kurze w cieście – 75 gr.
- jajko kurze do panierowania – 25 gr.
- wanilina – 0,2 gr. (wziąłem cukier z wanilią bourbon, w całkowitej masie cukru)
- zmiażdżone orzechy do posypania – 10 gr.
- rodzynki – 150 gr.
- czas fermentacji 240.300 min / 80.120 min
- czas sprawdzania 80.100 min
- temperatura piekarnika +180.220c
- czas pieczenia 25,35 min
- waga bułki 100 gr.
- ___________________________________________
- ciasto
- ciasto
Przepis na Powietrzne Bułeczki Sezamowe:
Przygotujmy ciasto: pokrusz drożdże, dodaj cukier, mleko (podgrzane do 35-40 ° C). Dobrze wymieszaj, aby rozpuścić drożdże.
Dodaj 100 g mąki, ponownie dobrze wymieszaj. Miskę przykryj ręcznikiem i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto rośnie, ubij jajko na puszystą pianę.
Dodaj cukier i dobrze wymieszaj.
Po 20 minutach nasze ciasto dobrze wyrosło, pokryte bąbelkami, okazało się soczyste i przewiewne. Dokładnie wymieszaj. W tym celu używam miksera z podwójnym hakiem do wyrabiania ciasta. Możesz mieszać łyżką lub mikserem wyposażonym w hak do ciasta.
Dodaj miękkie masło, wanilię, sól, kurkumę i ubitą mieszankę cukru jajecznego. Wymieszajmy.
W kilku etapach dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Powinien być miękki, elastyczny, żywy.
Nasmaruj ręce olejem roślinnym, zwiń ciasto w kulkę, przykryj ręcznikiem i odłóż w ciepłe miejsce na 45 minut.
Wyrośnięte ciasto dobrze ubić i podzielić na 12 równych kawałków. Rozciągnij każdy kawałek na ciasto.
Zbierz ciasto w „pęczek”, odwróć je szwem do dołu i rzuć dłonią zgrabną, równą kulkę. Zrób to samo z pozostałymi kawałkami ciasta.
Rozprowadzamy bułeczki na blasze do pieczenia pokrytej dywanikiem lub nasmarowanej olejem roślinnym, przykrywamy folią i umieszczamy w ciepłym miejscu na 25 minut.
Ubij jajko, posmaruj wyrośnięte bułeczki i posyp sezamem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut. Skoncentruj się na swoim piekarniku. Pieczemy w piekarniku elektrycznym w trybie „Pieczenie górna i dolna dziesiątka” przez 20 minut.
Proszę do stołu!
Ten przepis jest częścią kampanii „Wspólne gotowanie – Tydzień gotowania”. Dyskusja o gotowaniu na forum – https://forum.povarenok.ru/viewtopic.php?f=34&t=6614
Bułeczki twarogowe z cynamonem
- 0,4 kg twarogu;
- 100 g mąki pszennej i kukurydzianej;
- jajko;
- 30 g wanilii. Sahara;
- ul. skrobia kukurydziana;
- 2 łyżki stołowe brązowy cukier;
- łyżeczka cynamon;
- 2 łyżki stołowe mleko;
- ul. gorzka czekolada;
- wszelkie orzechy do smaku;
- 0,5 łyżeczki Soda.
Bułeczki cynamonowe możesz ugotować nie tylko według dowolnego przepisu, ale także samemu je wymyślić – sprawę ogranicza tylko Twoja wyobraźnia. Do nadzienia możesz użyć różnych produktów, takich jak rodzynki, kokos, jagody i suszone owoce – najważniejsze, że lubisz to połączenie.
Podobał Ci się artykuł? Podobnie jak ♥, zasubskrybuj nasz kanał i bądź jednym z pierwszych, który dowie się o nowych publikacjach!
A jeśli masz coś do przekazania – zostaw swój komentarz! Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna!
Opis
Dzień dobry, drodzy czytelnicy i goście, strona kulinaroman.ru!
Słodkie wypieki są zawsze pożądanym przysmakiem wśród dzieci i dorosłych.
Wszyscy w naszej rodzinie uwielbiają babeczki – rumiane, soczyste, pachnące, więc eksperymentowanie z tym cudownym ciastem to dla mnie po prostu radość. A dziś mój kolejny przepis na bułki sezamowe. Bułeczki można oczywiście ugotować z dowolnym nadzieniem: makiem, cynamonem czy dżemem. Niektóre hostessy zamiast nadzienia używają zwykłego karmelu. Mnie też to zaintrygowało, więc kolejne ciasto będzie z takim właśnie nadzieniem i jeszcze trochę smaczniejsze. Nie przegap przepisu!
przepis na pyszną bułkę z sezamem
Wszyscy wiedzą, że obowiązkowe produkty do wyrobu ciasta to mleko, cukier, drożdże, śliwki. masło. Ale kto, jak iw jakiej ilości kocha, każdy sam decyduje.
Historia pojawienia się
Czarny burger pojawił się w 2012 roku. Po raz pierwszy została wykonana przez sieć restauracji Burger King, która znajduje się w Japonii. Ich burger składał się nie tylko z czarnej bułki, ale także z sera w kolorze węgla drzewnego i tego samego sosu. To pierwszy przepis na czarne burgery.
Z biegiem czasu danie rozprzestrzeniło się na cały świat. Pojawił się także w Rosji. Na ich podstawie powstały specjalne burgery dla fanów World Of Tanks i pojawiła się Black Mamba. Podstawą ich powstania jest czarne ciasto na burgery, z którego powstają bułeczki.
Możesz długo wymieniać wszystkie odmiany, ale czarny burger w Moskwie lepiej zrozumieć, o co chodzi, metodą empiryczną. Jak maluje się to arcydzieło fast foodów?
przepis krok po kroku jak zrobić bułeczki sezamowe
| Opara to ciepłe mleko zmieszane z cukrem, drożdżami i kilkoma łyżkami mąki. To właśnie robimy. Następnie przykryj miskę ciastem ręcznikiem i odłóż w ciepłe miejsce. O tej porze roku po prostu na to pozwala, jest wiele ciepłych miejsc: dla jednych to tylko bateria, dla innych to piec lub kocioł. |
| Ciasto powinno być w ciepłym miejscu przez około 20 minut. Po tym czasie będzie można zaobserwować właśnie taką podniesioną „czapkę”. Sugeruje to, że drożdże są dobrze rozwinięte i gotowe do dalszego użycia. |
| Do słodkich wypieków najczęściej używa się śliwek. olej, ale myślę, że takich produktów nie należy tak dużo wydawać. Odpływ będzie pasował dobrze. margaryna. Tym razem mam margarynę „pączek”. |
| Margaryna powinna być roztopiona w kuchence mikrofalowej, ale nie gorąca. I przygotuj inne produkty. |
| Następnie weź dużą miskę, przesiej do niej mąkę z proszkiem do pieczenia, zrób dołek i wlej ciasto. Dodaj jajka z solą i wymieszaj. Następnie dodaj płynną margarynę. Zagnieść miękkie, sprężyste ciasto. |
| Gotowe ciasto przekładamy do suchego dużego pojemnika i wysyłamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Multicooker zawsze działa jako doskonałe miejsce do wzrostu ciasta. Ale w tym momencie przygotowywałem takiego pysznego ziemniaka z mięsem z kurczaka, a ciasto musiałem wysłać do kotła. |
| Ze świeżych, szybko działających drożdży ciasto wyrasta w ciągu 1,5 godziny. Ale w trakcie podnoszenia ciasta konieczne jest 2 ugniatanie. Zobacz, jak wyrosło ciasto na nasze bułeczki. |
| |
| Wyrośnięte ciasto podzieliłem na 16 równych kulek. |
przepis na bułkę
| Rozwiń piłkę wzdłuż. Na brzeg ciasta połóż sezam z cukrem, chodź wałkiem, aby wcisnąć je w ciasto. Następnie ciąć prawie do końca ciasta. Okazuje się, że to taka ośmiornica. |
| Wykonujemy następujące czynności: zawijamy ciasto i łączymy krawędzie. A oto wynik. |
| Połóż skręcone produkty na suchej folii w blasze do pieczenia. Przykryj lekkim ręcznikiem i odstaw na około 20 minut. Piekarnik można już włączyć, aby przyspieszyć proces garowania. |
| Zbliżone bułeczki smarujemy ubitym jajkiem, posypujemy pozostałym sezamem i wstawiamy do piekarnika na 25 minut. |
| Po długo wyczekiwanym czasie i oto nasze gorące bułeczki: gorące, rumiane. Ręce wyciągają rękę, by spróbować. |
| A słodka para też tu jest. |
niskokaloryczne przepisy
Najpopularniejsze są poniższe przepisy. Nie oznacza to, że musisz gotować tylko dla nich. Możesz korzystać z innych lub tworzyć własne. Kluczowym warunkiem jest stosowanie niskokalorycznych składników.
Na burgery
Do przygotowania dietetycznych bułek do hamburgerów (burgerów) potrzebne będą:
- mąka pszenna pierwszego lub drugiego gatunku – 300 gi 200 g pełnego ziarna;
- sól – 1,5 łyżeczki;
- ilość słodzika równa 1,5 łyżki. łyżki cukru;
- olej roślinny – 2 łyżki. łyżki;
- 2 łyżeczki drożdży;
- 330-350 ml ciepłej niegazowanej wody.
Ci, którzy nie lubią chrupiącej skórki w hamburgerach, powinni umyć bułki zimną wodą natychmiast po ich ugotowaniu.
Miękkie bułki na kefirze na odchudzanie
Te dietetyczne bułeczki mogą być słodkie, przaśne, słone lub pikantne – wszystko zależy od osobistych preferencji. Poniżej przepis na pikantne bułeczki. Aby je upiec, potrzebujesz:
- jajka kurze – 1 szt .;
- 200 ml niskotłuszczowego kefiru;
- 100 g mąki niskokalorycznej;
- soda – ½ łyżeczki;
- sól i pieprz do smaku;
- 10-20 g sezamu.
Ważny! Aby ugotować wspanialsze i gęstsze wypieki, konieczne jest zwiększenie proporcji mąki. Ale to negatywnie wpływa na zawartość kalorii w pożywieniu.
Z białkiem
Dietetyczne bułeczki białkowe nie tylko dostarczą organizmowi węglowodanów, ale także białka potrzebnego do wzrostu i zapobiegania rozpadowi mięśni. Aby upiec dietetyczne bułeczki białkowe, potrzebujesz:
- 2-2,5 miarki proszku białkowego (najlepiej izolatu);
- 2 białka jaj;
- 30 g suszonych śliwek;
- 0,5 łyżeczki sody gaszonej;
- słodzik – indywidualnie.
MAK
Do przygotowania dietetycznych bułeczek z makiem potrzebne są:
- 300-350 g mąki niskokalorycznej;
- 200 ml ciepłej niegazowanej wody;
- suche drożdże – 2 łyżeczki;
- 50-70 g maku;
- 80 g odtłuszczonego mleka;
- masło o niskiej zawartości tłuszczu – 60 g;
- fruktoza – 2 łyżki. łyżki;
- 3 jajka;
- olej roślinny – indywidualnie.
Twaróg na jogurcie
Wymagane składniki (w przeliczeniu na 8 porcji):
- 1 jajko kurze;
- beztłuszczowy twarożek – 200 g;
- 4 łyżki. łyżki jogurtu o minimalnej zawartości tłuszczu i bez dodatków;
- ilość słodzika odpowiadająca 100 g cukru;
- olej roślinny – 2 łyżki. łyżki;
- 200 mg mąki;
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
- wanilina – 1 saszetka.
Możesz zrobić te bułeczki cynamonowe. Wymaga to 0,5-1 łyżeczki przyprawy.
Gotowanie żywności dietetycznej:
z bananem
- banany – ½ kg;
- 2 jajka kurze;
- 250 g mąki pełnoziarnistej;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- wanilina – 1 saszetka.
Bułeczki Tureckie z Sezamem
Wymagałby:
- 120 g sera;
- 50 g masła;
- 80 ml oliwy z oliwek;
- jajko;
- mała łyżka soli;
- duża łyżka cukru;
- 0,4 kg mąki (może wymagać trochę więcej lub mniej, w zależności od jej jakości);
- 150-170 ml mleka;
- 15 g świeżych drożdży;
- sezam do smaku.
Gotowanie:
Bułki PP z makiem i cynamonem
Te domowe bułeczki przypadną do gustu zwolennikom prawidłowego odżywiania. Są przygotowywane na kefirze z płatkami owsianymi.
Możesz zrobić własne płatki owsiane, po prostu zmieląc płatki owsiane w młynku do kawy.
- 0,5 ul. mleko;
- 0,5 ul. kefir;
- dwa jajka;
- 3 łyżki Sahara;
- 0,5 paczki śliwek. obrazy olejne;
- łyżeczka drożdże;
- płatki owsiane (ilość zależy od gęstości ciasta).
W ten sam sposób możesz upiec bułeczki cynamonowe z orzechami. Aby to zrobić, musisz dodać do nadzienia wszelkie zmielone orzechy. Można je również podawać z kremem z twarogu i cukrem pudrem – dzięki temu bułeczki cynamonowe będą tylko smaczniejsze.
Składniki na bułeczki z kapustą sezamową:
- kapusta biała
/kapusta
– 300g
- Cebula
– 1 szt. - Mleko
– 150 ml - Drożdże
(suche) – 2 łyżeczki - Cukier
– 2 łyżeczki - Sól
– 1 łyżeczka - mąka pszenna
/Mąka
– 450g
- Jajko kurze
– 1 szt. - Koperek
– 1/2 pęczka. - Oliwa z oliwek
– 50 ml - Sezam
– 2 łyżki. l.
Czas gotowania: 110 minut
Cynamonowe bułeczki z ciasta francuskiego
Ptysiowe bułeczki cynamonowe można upiec do picia herbaty już w 15 minut.
- 0,5 kg ciasta francuskiego;
- 60 g śliwek. obrazy olejne;
- 3-4 łyżeczki mielony cynamon;
- 2 łyżki stołowe. cukier brązowy i biały.
Przepis na bułeczki z kapustą z sezamem:
Umyj kapustę, pokrój na małe kawałki. Gotować w osolonej wodzie (1/2 łyżeczki soli) przez 20 minut.
Cebulę obrać, umyć, drobno posiekać i lekko podsmażyć na oliwie z oliwek.
Ugotowaną kapustę wrzuć do durszlaka, wyciśnij nadmiar wody i dodaj do podsmażonej cebuli. Dusić przez 10 minut.
Do ciepłego mleka dodaj sól (1/2 łyżeczki), cukier, drożdże i 100 g mąki. Dobrze wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
W międzyczasie mikserem zmiksuj kapustę i cebulę.
Po 15 minutach do ciasta dodać puree z kapusty i jajko. Dobrze wymieszać.
Pietruszkę opłukać, osuszyć, drobno posiekać i dodać do ciasta.
Pozostałą mąkę przesiej i zagnieść miękkie ciasto.
Odetnij mały kawałek ciasta i zwiń w kulki rękoma posmarowanymi oliwą z oliwek. Włóż je szczelnie do miski multicooker, posyp sezamem.
Włącz multicooker w trybie „rozgrzewania” na 15 minut.
Po 15 minutach kulki powiększą się.
Następnie włącz multicooker w trybie „piekarnika” w temperaturze 150 stopni na 20 minut. Po upływie czasu wyjmij bułki za pomocą miski do gotowania na parze i umieść je w misce multicooker drugą stroną. Ustaw tryb „piekarnika” w temperaturze 120 stopni na kolejne 20 minut.
Po upływie czasu wyjmij bułki z multicookera.
Gotowe bułeczki można podawać do stołu. Bułeczki łatwo się od siebie oddzielają.
Oto taki wyłącznik do bułek. Smacznego!!!
Ślimaki z cynamonem bez jajek
Bułeczki cynamonowe bez drożdży są przygotowywane z mlekiem i przypadną do gustu tym, którzy podążają za swoją sylwetką. To łatwa i szybka opcja pieczenia, którą można upiec w 40 minut.
Dla testu:
- 240 g mąki;
- 2 duże łyżki cukru i proszku do pieczenia;
- łyżeczka Sól;
- 180 ml mleka;
- ¼ opakowania spuszczanego oleju;
Do wypełnienia:
- szklanka cukru;
- 3 łyżeczki cynamon;
- ¼ paczki śliwek. obrazy olejne;
- szczypta soli;
Do glazury:
- 60 g cukru. proszki;
- ¼ łyżeczki ekstrakt waniliowy;
- 4 łyżki tłusty krem.
Takie bułeczki cynamonowe łatwo upiec w powolnej kuchence, której używa się zamiast piekarnika. Są przygotowywane w trybie „pieczenia”, a czas jest zależny od mocy urządzenia. Możesz również upiec podobne wypieki w maszynie do chleba.
Pyszna prostota
Nie wszystkie gospodynie domowe lubią spędzać poranek na robieniu zamieszania w kuchni. Bułeczki z sezamem to właśnie taka opcja pieczenia, która nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest zawsze doskonały.
Bułeczki te są uniwersalne – można je przyrządzić na słodko i podać z herbatą lub przygotować wersję klasyczną. Smak muffinki dopełnia jedynie aromat sezamu:
Bułeczki są niewielkich rozmiarów, mają błyszczącą powierzchnię posypaną chrupiącym sezamem, a miąższ jest przewiewny, lekki, przyjemny w smaku.
Słodkie bułeczki drożdżowe
Ta opcja przygotowania słodkich bułeczek sezamowych obejmuje wstępne rozcieńczenie drożdży. Dlatego możesz kupić produkt w opakowaniu, a nie w kawałkach.
Będziesz potrzebować:
- pełna szklanka niskotłuszczowego mleka;
- łyżeczka pakowanych drożdży;
- 10 gramów cukru pudru lub piasku;
- 2 duże łyżki oleju roślinnego;
- szklanka mąki pszennej;
- 1 jajko;
- sezam.
Algorytm gotowania:
Estońskie bułeczki cynamonowe
Estońskie wypieki z cynamonem przypominają klasyczne bułeczki.
dla testu:
- 300 g mąki;
- 120 ml mleka;
- szklanka cukru;
- żółtko jajka;
- 30 g oleju spuszczanego;
- 15 g drożdży;
- Sól;
Do wypełnienia:
Do posypania: cukier puder.