Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

bułka kaloryczna

, czyli wysokokaloryczna bułka, to wyrób piekarniczy opracowany w latach czterdziestych XX wieku w ZSRR [1], produkowany i powszechnie znany w Rosji i na terenach byłego ZSRR. Bułka zawiera orzechy i rodzynki i jest produkowana zgodnie z GOST 9712-61 [2].

Według jednej wersji bułka ta pojawiła się w czasach carskich, kiedy generał-gubernator Zakrewski odkrył karalucha, który przypadkowo dostał się tam w dorszu piekarza Filippow. Filippov, usprawiedliwiając się, powiedział, że to rodzynki i na potwierdzenie swoich słów upiekł saek z rodzynkami, co Moskwianie lubili[3].

Oryginalna receptura została opracowana w ZSRR jako produkt odżywczy dla osób osłabionych i zmęczonych[4], a także jako pokarm dla niemowląt. Wytwarzany z bardzo bogatego ciasta[5] odznaczał się sytością i był szeroko stosowany jako element diety w szkołach i przedszkolach przynajmniej do końca lat 90.[6]. W mowie potocznej nazywano ją „kalorią”[7][8] i była dość popularna[9]. Według wspomnień Jerzego Gawriłowa standardowa porcja podwieczorków w przedszkolu na początku lat 50. przedstawiała się następująco: „szklanka kefiru lub acidophilus lub gotowanego mleka z folią, kawałek zapiekanki z twarogu lub wysokokaloryczna bułka w błyszczącej brązowej folii z kilkoma orzeszkami ziemnymi na wierzchu lub trzema ciasteczkami. Wszyscy woleli wysokokaloryczne bułeczki.”[10]

Obecnie bułka nie jest już serwowana w szkołach ze względu na trwającą walkę z wysokokaloryczną żywnością[11].

Zawartość i skład kalorii

Z reguły taka muffinka przygotowywana jest z wysokokalorycznych składników i nie jest odpowiednia dla miłośników surowych diet. Cóż, wszyscy inni muszą tylko pamiętać, że zawartość kalorii w jednej takiej bułce sezamowej wynosi około 150-160 kalorii.
Jeśli piszesz bardziej rygorystycznym językiem dietetyka, to zawartość kalorii w 100 gramach takiego produktu wynosi 320 kilokalorii. Ilość węglowodanów to 60% całkowitej masy, ilość tłuszczów i białek to odpowiednio 10 i 5%.

Mimo dość dużej kaloryczności takie wypieki z sezamem zawierają dużą ilość:

Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

  • witaminy z grupy B;
  • witaminy PP, A, E;
  • potas, jod, wapń;
  • sód, żelazo, magnez.

Ponadto bułeczki zawierają inne przydatne minerały, kwasy organiczne i zdrowy błonnik pokarmowy.

Kalorie z bułki krówkowej

Wartość odżywcza i skład chemiczny „Bułka Krówkowa”.

Odżywka Ilość Norma** % normy w 100 g % normy w 100 kcal 100% normalny
kalorie 262 kcal 1684 kcal 15,6% 6% 643 gramów
Wiewiórki 5,7 g 76 gramów 7,5% 2,9% 1333
Tłuszcze 5,4 g 56 gramów 9,6% 3,7% 1037
Węglowodany 52,6 g 219 gramów 24% 9,2% 416 gramów

Wartość energetyczna bułki z krówką to 262 kcal.

Źródło podstawowe: Utworzone w aplikacji przez użytkownika. Jeszcze.

** Ta tabela przedstawia średnie normy witamin i minerałów dla osoby dorosłej. Jeśli chcesz poznać normy uwzględniające Twoją płeć, wiek i inne czynniki, skorzystaj z aplikacji Moja Zdrowa Dieta.

Pamiętacie, że w naszych piekarniach sprzedawali „kaloryczne” bułeczki? Była to jedna z odmian wyrobów piekarniczych pod ogólną nazwą bułeczki. Mogą to być proste, rumiane okrągłe bułeczki z ciasta drożdżowego, a także bułeczki z makiem, rodzynkami i innymi słodkimi dodatkami, bułeczki, bułeczki z ciasta francuskiego, loki, warkocze i wiele innych przysmaków.

W Rosji na święta zwykle przygotowywano bogate wypieki, na przykład na Boże Narodzenie wypiekano słodkie bułeczki z makiem, pachnące i soczyste (kalorizator). Aby wypieki bogate były szczególnie pachnące, do ciasta często dodaje się cukier waniliowy, cynamon lub esencję migdałową.

To, co sprawia, że ​​bułki są bogatsze niż w zwykłych wypiekach, to ilość mleka, masła i jajek. Warunkiem wstępnym jest prawidłowe wyrośnięcie ciasta, co najmniej dwukrotne zwiększenie objętości. Wtedy ciasto na bułki okazuje się delikatne i przewiewne, bardzo przyjemnie się z nim pracuje, ponieważ jest posłuszne. Tradycyjne bułeczki są okrągłe, przed pieczeniem trzeba je posmarować roztopionym masłem, wtedy kolor gotowych bułek będzie złocisty i bardzo apetyczny.

Bułeczki kaloryczne

Zawartość kalorii w bułkach wynosi 339 kcal na 100 gram produktu.

Skład i użyteczne właściwości bułek

Skład chemiczny bułek zawiera witaminy: beta-karoten, witaminy B1, B2, B6, B9, A, E i PP, a także przydatne minerały: potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i sód (kaloryzator). Umiarkowane spożycie bułek ma korzystny wpływ na organizm.

Wykorzystanie słodkich bułeczek w gotowaniu

Bułkę bez nadzienia można pokroić wzdłuż i posmarować masłem, dżemem, miodem lub dżemem, ale lepiej smakuje zjedzenie, oderwanie kawałków i wyczucie ciągliwości ciasta, wyciskasz bułkę i po kilku chwilach powraca do swojego pierwotnego kształtu. Wyższa klasa!

Wiele osób uważa, że ​​bułki to produkt wysokokaloryczny, dlatego będąc na diecie ograniczają jej stosowanie. Jednak ciasto bez słodkich dodatków (mak, dżem, lukier, czekolada i twarożek) i z nimi znacząco się różni. Wartość odżywcza produktu w zależności od składników może być różna.

GWIAZDKIE HISTORIE O ODCHUDZANIU!

Irina Pegova zaszokowała wszystkich przepisem na odchudzanie: „Zrzuciłam 27 kg i nadal chudnę, po prostu parzę w nocy. » Czytaj więcej

Istnieje kilka rodzajów wypieków o różnej zawartości kalorii. Najbardziej wysokokaloryczne ze wszystkich są produkty dla hot dogów.

Jedna biała bułka zawiera 245 kcal i 9,48 g białka, 1,83 g tłuszczu i 46,58 g węglowodanów. Najczęściej spotykane są następujące rodzaje wyrobów piekarniczych:

  • otręby;
  • bogaty;
  • metropolita;
  • osiem zbóż;
  • Burgundia;
  • kanapka;
  • do hamburgerów;
  • do hot-dogów.

Poniżej znajduje się zawartość kalorii na 100 gramów. Aby dowiedzieć się, ile kalorii zawiera jeden produkt, należy zważyć produkt i wprowadzić dane do kalkulatora internetowego.

Ten rodzaj produktu zawiera mniej kalorii niż reszta. Produkty te składają się z następujących składników:

100 gramów tego produktu zawiera 220 kcal. BJU: 7,8 / 1,8 / 43,9.

Do kategorii tych wyrobów piekarniczych należą muffinki z rodzynkami, makiem, bułeczki z cukrem, bułeczki z ciasta francuskiego. Czasami dodają cynamon i wanilię, aby dodać smaku. Ciasto do ich przygotowania zawiera dużo masła, jajek i mleka. Aby uzyskać złotą skórkę, babeczkę smaruje się roztopionym masłem.

Produkty mogą zawierać dżem, miód. 100 gramów produktu zawiera 339 kcal i następującą zawartość BJU: 7,9 / 9,4 / 55,5.

Takie produkty zawierają dużą ilość składników mineralnych i witamin. Jedna biała bułka zjadana na obiad pozwala uzupełnić normę żelaza na cały dzień. Zawierają:

  • woda oczyszczona;
  • margaryna;
  • biała mąka z pszenicy durum;
  • cukier;
  • drożdże;
  • Sól.

100 g zawiera 270 kcal. BJU: 8,4 / 2,2 / 52,8. Podobne produkty są używane do robienia kanapek, ale należy pamiętać, że dodanie dżemu, sera i miodu zwiększy kaloryczność bułki.

Takie produkty piekarnicze należą do kategorii zdrowej żywności. Powstają z 8 rodzajów mąki i takiej samej ilości zbóż. W ich składzie można znaleźć:

  • nasiona lnu brązowe;
  • kukurydza ekstrudowana;
  • płatki pszenne i sojowe;
  • gryka;
  • sezam i inne składniki.

Produkt zawiera 277 kilokalorii, skład BJU: 13,9 / 5,3 / 43,7.

Druga nazwa produktów tego typu to gougère, co w tłumaczeniu oznacza sernik. Te bułeczki są przynoszone w restauracjach przy zamawianiu kieliszków wina. Produkty smakują kremowo, przewiewnie. Wykonane są z ciasta parzonego z dodatkiem sera.

Ilość kcal w bułce burgundzkiej wynosi 266. Wartość odżywcza to 0,7/1,7/55.

Kanapki piekarnicze z dodatkiem sezamu powstają z następujących składników:

  • mąka pszenna najwyższej jakości;
  • polepszacz do pieczenia;
  • woda pitna;
  • Sahara;
  • drozdze;
  • Sól;
  • olej słonecznikowy.

Te bułki przechowują się nie dłużej niż jeden dzień. W 100 g produktów z sezamem 320 kcal. BJU: 9,6 / 4,2 / 59,5.

W skład chemiczny bułek wchodzą sód, fosfor, żelazo i inne równie ważne minerały. Wyroby piekarnicze do hamburgerów wypiekane są z następujących składników:

100 g produktu zawiera 272 kcal. Wartość odżywcza produktu: 7/4/52 g.

Produkt dla parówek wyróżnia się podłużnym kształtem. Bułeczki powstają z oleju roślinnego, mleka, jajek, mąki pszennej. Skład chemiczny wzbogacony jest dużą ilością witamin z grupy B, a także:

  • potas;
  • wapń;
  • magnez;
  • retinol;
  • kwas nikotynowy.

100 gramów produktu zawiera 339 kcal. Bułka zawiera 8,7 g białka, 7,5 g tłuszczu i 60,6 g węglowodanów.

Istnieją osobne rodzaje bułek z różnymi dodatkami. Ich kaloryczność zależy od dodatkowych składników:

Podsadzkarz kalorie Skład BJU
Dżem 295,4 4,4/8,7/51,1
Twarożek 322,44 11.22/11.91/42.48
Glazura 255,60 1.8/6.14/12.75
Czekolada 331,88 7.07/16.01/43.73
Mleko skondensowane 314,11 7,95/8,06/56,99
Jabłka 220,36 5,05/3,45/40,47
kremówka 262,50 5,70/5,40/52,60

Wartości kaloryczne produktów mogą się różnić w zależności od tego, co dodał do nich producent.

Puszyste i miękkie bułeczki do hamburgerów

Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

Kategoria: Wyroby cukiernicze Wyroby z ciasta Bułki

Bujne i miękkie bułeczki do hamburgerów i burgerów, bez mleka. Próbowałam wielu różnych przepisów i teraz udało mi się znaleźć ten sam przepis, jak dla mnie idealne bułeczki do burgera. Przepis bez użycia mleka, ciasto na wodzie, bułeczki wychodzą przewiewne i bardzo smaczne. Do ciasta sama dodałam też trochę kurkumy, dzięki czemu miękisz nabiera pięknego słonecznego koloru, ale kurkuma nie smakuje jak kurkuma. Te bułeczki są idealne na śniadanie, domowe burgery, hamburgery, burgery rybne, królewskie smaczne, cheeseburgery i inne fast foody (big tay tay, big mac, burger king, itp.). Bułki sezamowe są jeszcze lepsze niż te w McDonald’s. Dla mnie to po prostu idealne ciasto na bułki bez mleka, na wodzie.

Jaki jest najlepszy sposób na zjedzenie czarnego burgera?

Jaki jest najlepszy sposób na zjedzenie czarnego burgera?

Jaki jest najlepszy sposób na zjedzenie czarnego burgera?

Kiedy nie ma już tajemnicy, z czego powstają czarne burgery, warto wspomnieć, jak najlepiej je się je w restauracji. Te potrawy najlepiej jeść rękoma. Aby to zrobić, musisz wziąć burgera w obie ręce, ścisnąć i odgryźć. Oczywiście po takim posiłku na dłoniach pozostaną ślady sosu. Można go również ufarbować tuszem mątwy. Raz na rękawie koszuli lub sukienki zrujnuje wygląd.

Nie tak dawno znaleziono rozwiązanie podobnego problemu – jednorazowe rękawiczki. Ci, którzy ich spróbowali, zauważają, że mogli cieszyć się jedzeniem soczystego, smacznego burgera bez obawy, że się ubrudzą. Dlatego czarnego burgera je się w rękawiczkach.

Oczywiście znajdą się tacy, którzy spróbują zjeść jego sztućce, jak na restaurację przystało. Ale wtedy nie będą mogli cieszyć się całą kompozycją smakową, składającą się z miękkiego pieczywa, ziół, sosu i soczystych kotletów.

Instrukcje krok po kroku

  • Zagnieść parę. Aby to zrobić, podgrzej mleko, dodaj łyżeczkę cukru, wszystkie drożdże i dwie łyżki mąki do szklanki mleka. Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj filiżankę pokrywką lub spodkiem i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże „obudziły się” i ciasto dobrze wyrosło.
  • Gdy ciasto rośnie, należy wziąć margarynę lub masło, pokroić na małe kawałki i stopić na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej do miękkości. Aby ciasto dobrze wyrosło, wszystkie produkty użyte w przepisie muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego należy je wcześniej przygotować.
  • W dużej misce przesiej mąkę przez sito, które nasyci ją powietrzem, dodaj sól, proszek do pieczenia, pozostały cukier granulowany, stopioną margarynę lub masło, rozbij jajka i wylej wyrośnięte ciasto. Zagnieść miękkie, niegotowane ciasto, przykryć miskę czystym ręcznikiem i umieścić w ciepłym miejscu.
  • Ciasto powinno tak stać około 1-1,5 godziny. W tym czasie należy go dwukrotnie ugniatać rękami. Powstałe ciasto należy ułożyć na desce do krojenia posypanej mąką, lekko zagnieść i podzielić na 16 kawałków.
  • Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym, uformuj z kawałków okrągłe kulki i odstaw je na około 15 minut, po czym posmaruj jajkiem, posyp sezamem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz bułeczki z sezamem w piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Gotowość do pieczenia można sprawdzić przy regularnym zapałce. Aby to zrobić, wystarczy przebić gotową babeczkę drewnianym końcem zapałki. Jeśli końcówka jest sucha, bułka jest gotowa. W źle upieczonej bułce na zapałce pozostaną ślady mokrego ciasta.
  • Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Muffinki należy trochę „odpocząć” na blasze do pieczenia pod ręcznikiem. Rezultatem są bardzo piękne bułeczki, które można podawać z herbatą jako samodzielne danie.

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Właściwości bułki

    Wartość odżywcza i skład | Witaminy | Minerały

    Ile kosztują bułki (średnio za 1 szt.)?

    Moskwa i region moskiewski

    20 pkt.

    Być może bułki można uznać za najbardziej znaną odmianę produktów piekarniczych. Bułeczki to rodzaj ciasta wyrabianego z ciasta drożdżowego, które wyróżnia się zaokrąglonym kształtem. We współczesnej tradycji kulinarnej można znaleźć setki różnych przepisów na bułki. Profesjonaliści i prawdziwi mistrzowie sztuki kulinarnej nazywają bułeczki uniwersalnym produktem spożywczym, który można wykorzystać na wiele sposobów. Na przykład bułeczki podawane są jako samodzielny deser lub dodatek do zup.

    Miodowe bułeczki gotowane na parze

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Kategoria: Gotowanie w powolnej kuchence Potrawy z ciasta w powolnej kuchence

    Ten tydzień projektu jest dla mnie najtrudniejszy! Chodzi o to, że nie umiem piec ani w powolnej kuchence, ani w piekarniku. Ostatni raz miałam do czynienia z pieczeniem herbatników w szkole, kiedy ja i moi przyjaciele piekliśmy tort zebry. Dlatego na ten tydzień wybrałem proste i nieskomplikowane przepisy. Jednym z nich są bułeczki miodowe gotowane na parze. Wcześniej nie miałem pojęcia, że ​​można parować coś innego niż manti. Jakie było moje zdziwienie, gdy po 40 minutach dostałam piękne i miękkie bułeczki. A aromat stał, gdy się przygotowywali… Zapraszam na herbatę!

    Dziękuję Lenochka eastflower z LiveJournal za przepis!

    słodki farsz

    Możesz urozmaicić takie wypieki, robiąc słodkie nadzienie. Może to być gęsty dżem lub dżem. Mak z cukrem, a nawet zwykłe karmelki zamieniają się w trakcie pieczenia w bardzo smaczne nadzienie. Możesz użyć tych samych nasion sezamu, mieszając je z cukrem granulowanym.

    Do przygotowania słodkich bułeczek sezamowych potrzebne są:

  • Ciasto rozwałkować w kółko.
  • Umieść wybrane wypełnienie w środku okręgu.
  • Ostrożnie zbierz brzegi ciasta w kierunku środka, tworząc w ten sposób kształt kuli.
  • Gotowe kulki rozłóż na blasze do pieczenia i odstaw na 15 minut w ciepłej temperaturze.
  • Pieczemy tak samo jak bułki bez nadzienia.
  • Miłośnicy chudego pieczenia mogą zrobić chude bułeczki sezamowe. W takim przypadku w poprzednim przepisie mleko należy zastąpić wodą, a jajka nie powinny być używane. Rezultatem jest ciasto nie mniej smaczne niż bogate.

    Bułeczki są różne – bogate, drożdżowe i słodkie!

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Często zarówno do ciast, jak i do bułek dodajemy mak. Ile kalorii ma bułka z makiem? W stugramowej porcji takiego wypieku będzie około trzystu dziesięciu kilokalorii. Jeśli chodzi o tłuszcze, to w takiej bułce będzie ich 8,4 g, 12,5 g białka, a 61,3 g węglowodanów.

    Uwaga! Każda bułka „daje” nam nie tylko dodatkowe kilogramy, ale także przydatne składniki. Jednak minusem pieczenia są puste węglowodany, które prowadzą do przybierania na wadze.

    Kaloryczność wypieku zależy od podstawy, na jakiej jest przygotowywany i nadzienia. Ile kalorii ma bułka z dżemem? Takie wypieki dostarczają nam dwieście dziewięćdziesiąt pięć kilokalorii. A jeśli babeczka z rodzynkami będzie miała dwieście dziewięćdziesiąt kilokalorii. Zawartość kalorii w burgerach jest niższa niż w zwykłych bułkach, ponieważ wymagają one mniej ciasta.

    Wiele bułeczek posypuje się cukrem granulowanym lub cynamonem w proszku. Ile kalorii zawiera bułka z cukrem? Zawartość kalorii w takim wypieku wynosi trzysta trzydzieści dziewięć kilokalorii na sto gramową porcję. Ile kalorii zawiera bułka cynamonowa? Będzie zawierać trzysta czterdzieści siedem kilokalorii.

    Uwaga! Cynamon jest bogaty w składniki witaminowe z różnych grup, a także minerały. Ponieważ jest lekko gorzki, wraz z nim do pieczenia dodaje się cukier granulowany.

    Rozważmy teraz wartość energetyczną najpopularniejszych rodzajów bułek. Tak więc bułki z otrębami stają się prawdziwym zbawieniem dla menu dietetycznego. Sto gramów takiego przysmaku zawiera dwieście dwadzieścia kilokalorii. Ile kalorii zawiera bułka? Takim przysmakiem są bułeczki z granulowanym cukrem, a także wypieki na bazie francuskiej. W cieście spora ilość jajek, mleka i masła. W związku z tym pieczenie na jego podstawie będzie dość kaloryczne – trzysta trzydzieści dziewięć kilokalorii.

    Na kanapki, a także na kanapki, wielu wybiera bułki „Capital”. W stugramowej porcji takiego wypieku jest dwieście siedemdziesiąt kilokalorii. Jeśli jednak bułkę uzupełnimy dżemem, miodem lub serem, jej kaloryczność będzie wyższa.

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Uwaga! Po zjedzeniu jednej bułki „Capital” na obiad otrzymasz dzienną dawkę żelaza.

    Wielu zwolenników zdrowego menu nie może obejść się bez 8-ziarnistych bułeczek. Takie wypieki przygotowywane są na bazie ośmiu odmian mąki i zbóż. Jego zawartość kalorii wynosi dwieście siedemdziesiąt siedem kilokalorii na sto gramów.

    Smakosze uwielbiają burgundowe bułeczki. Baza budyniowa, uzupełniona serem, nadaje ciastu kremowe nuty i lekkość. W jej stugramowej porcji będzie dwieście dwadzieścia sześć kilokalorii.

    Nie mniej popularne są bułeczki kanapkowe z sezamem. Ich wartość energetyczna to trzysta dwadzieścia kilokalorii. Ale w bułkach hamburgerowych jest dwieście siedemdziesiąt dwa kilokalorie. Najbardziej kaloryczne z tej „serii” będą bułki przeznaczone do hot-dogów. Zawierają trzysta trzydzieści trzy kilokalorie.

    Jak już wspomniano, zawartość kalorii w każdym wypieku jest powiązana z dodanymi do niego składnikami. Jeśli uzupełnisz bułki dżemem, bądź przygotowany na to, że ich kaloryczność wyniesie dwieście dziewięćdziesiąt sześć kilokalorii. Pieczenie z twarogiem przyniesie Ci trzysta dwadzieścia trzy kilokalorie.

    Glazurowane bułeczki zawierają dwieście pięćdziesiąt sześć kilokalorii, a z czekoladą trzysta trzydzieści jeden. Babeczka ze skondensowanym mlekiem to trzysta piętnaście kilokalorii, z nadzieniem jabłkowym dwieście dwadzieścia. Ciasto z krówkami zawiera dwieście sześćdziesiąt trzy kilokalorie.

    Uwaga! Różni producenci mają różną zawartość kalorii w tych samych produktach.

    Składniki na bułki sezamowe:

    Opara

    • Mleko
      – 250 ml
    • Drożdże
      (lub 8 g suche, szybko działające) – 25 g
    • Cukier
      – 10 g
    • mąka pszenna
      /

      Mąka

      – 100 gramów

    Ciasto

    • mąka pszenna
      /

      Mąka

      – 450g

    • Cukier
      – 70 g
    • Sól
      – 1 łyżeczka
    • Kurkuma
      (możesz też bez niej) – 1/2 łyżeczki.
    • Wanilina
      – 1/2 opakowania.
    • Jajko kurze
      – 1 szt.
    • Masło
      (lub margaryna) – 100 g

    Dodatkowo

    • Jajko kurze
      – 1 szt.
    • Sezam
      – 15 g
    • Olej roślinny
      – do smaku

    Składniki

    • mąka pszenna – 250 gr. / 250 gr.
    • drożdże prasowane (świeże) – 15 gr. / 15 gr. (wziąłem suche aktywne, więc zmniejszyłem ilość 2 razy)
    • sól jadalna – 5 gr.
    • cukier granulowany – 125 gr.
    • niesolone masło krowie – 90 gr.
    • mleko krowie pasteryzowane o zawartości tłuszczu co najmniej 3,2% – 100 gr.
    • woda – 30 gr. / 34 gr.
    • jajko kurze w cieście – 75 gr.
    • jajko kurze do panierowania – 25 gr.
    • wanilina – 0,2 gr. (wziąłem cukier z wanilią bourbon, w całkowitej masie cukru)
    • zmiażdżone orzechy do posypania – 10 gr.
    • rodzynki – 150 gr.
    • czas fermentacji 240.300 min / 80.120 min
    • czas sprawdzania 80.100 min
    • temperatura piekarnika +180.220c
    • czas pieczenia 25,35 min
    • waga bułki 100 gr.
    • ___________________________________________
    • ciasto
    • ciasto

    Przepis na Powietrzne Bułeczki Sezamowe:

    Przygotujmy ciasto: pokrusz drożdże, dodaj cukier, mleko (podgrzane do 35-40 ° C). Dobrze wymieszaj, aby rozpuścić drożdże.

    Dodaj 100 g mąki, ponownie dobrze wymieszaj. Miskę przykryj ręcznikiem i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.

    Gdy ciasto rośnie, ubij jajko na puszystą pianę.

    Dodaj cukier i dobrze wymieszaj.

    Po 20 minutach nasze ciasto dobrze wyrosło, pokryte bąbelkami, okazało się soczyste i przewiewne. Dokładnie wymieszaj. W tym celu używam miksera z podwójnym hakiem do wyrabiania ciasta. Możesz mieszać łyżką lub mikserem wyposażonym w hak do ciasta.

    Dodaj miękkie masło, wanilię, sól, kurkumę i ubitą mieszankę cukru jajecznego. Wymieszajmy.

    W kilku etapach dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Powinien być miękki, elastyczny, żywy.

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Nasmaruj ręce olejem roślinnym, zwiń ciasto w kulkę, przykryj ręcznikiem i odłóż w ciepłe miejsce na 45 minut.

    Wyrośnięte ciasto dobrze ubić i podzielić na 12 równych kawałków. Rozciągnij każdy kawałek na ciasto.

    Zbierz ciasto w „pęczek”, odwróć je szwem do dołu i rzuć dłonią zgrabną, równą kulkę. Zrób to samo z pozostałymi kawałkami ciasta.

    Rozprowadzamy bułeczki na blasze do pieczenia pokrytej dywanikiem lub nasmarowanej olejem roślinnym, przykrywamy folią i umieszczamy w ciepłym miejscu na 25 minut.

    Ubij jajko, posmaruj wyrośnięte bułeczki i posyp sezamem.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut. Skoncentruj się na swoim piekarniku. Pieczemy w piekarniku elektrycznym w trybie „Pieczenie górna i dolna dziesiątka” przez 20 minut.

    Proszę do stołu!

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Ten przepis jest częścią kampanii „Wspólne gotowanie – Tydzień gotowania”. Dyskusja o gotowaniu na forum – https://forum.povarenok.ru/viewtopic.php?f=34&t=6614

    Bułeczki twarogowe z cynamonem

    • 0,4 kg twarogu;
    • 100 g mąki pszennej i kukurydzianej;
    • jajko;
    • 30 g wanilii. Sahara;
    • ul. skrobia kukurydziana;
    • 2 łyżki stołowe brązowy cukier;
    • łyżeczka cynamon;
    • 2 łyżki stołowe mleko;
    • ul. gorzka czekolada;
    • wszelkie orzechy do smaku;
    • 0,5 łyżeczki Soda.
  • Ciasto. Wymieszaj 200 g twarogu z jajkiem, cukrem waniliowym i sodą. Wsyp mąkę, kontrolując gęstość ciasta, które musi być miękkie, aby można je było rozwałkować. Wstaw do lodówki na pół godziny.
  • Pożywny. Wymieszaj 200 g twarogu z 2 łyżkami. mleko, łyżka skrobi. W osobnej misce wymieszaj cukier, startą czekoladę, cynamon i zmielone orzechy.
  • Stół przykryć mąką, wyrobić warstwę ciasta o grubości 0,5 cm, posmarować, posypać orzechami i cynamonem. Zwiń i pokrój na 1,5 cm segmenty.
  • Piecz bułki przez pół godziny w 180°C.
  • Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułeczki cynamonowe możesz ugotować nie tylko według dowolnego przepisu, ale także samemu je wymyślić – sprawę ogranicza tylko Twoja wyobraźnia. Do nadzienia możesz użyć różnych produktów, takich jak rodzynki, kokos, jagody i suszone owoce – najważniejsze, że lubisz to połączenie.

    Podobał Ci się artykuł? Podobnie jak ♥, zasubskrybuj nasz kanał i bądź jednym z pierwszych, który dowie się o nowych publikacjach!

    A jeśli masz coś do przekazania – zostaw swój komentarz! Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna!

    Opis

    Dzień dobry, drodzy czytelnicy i goście, strona kulinaroman.ru!

    Słodkie wypieki są zawsze pożądanym przysmakiem wśród dzieci i dorosłych.

    Wszyscy w naszej rodzinie uwielbiają babeczki – rumiane, soczyste, pachnące, więc eksperymentowanie z tym cudownym ciastem to dla mnie po prostu radość. A dziś mój kolejny przepis na bułki sezamowe. Bułeczki można oczywiście ugotować z dowolnym nadzieniem: makiem, cynamonem czy dżemem. Niektóre hostessy zamiast nadzienia używają zwykłego karmelu. Mnie też to zaintrygowało, więc kolejne ciasto będzie z takim właśnie nadzieniem i jeszcze trochę smaczniejsze. Nie przegap przepisu!

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    przepis na pyszną bułkę z sezamem

    Wszyscy wiedzą, że obowiązkowe produkty do wyrobu ciasta to mleko, cukier, drożdże, śliwki. masło. Ale kto, jak iw jakiej ilości kocha, każdy sam decyduje.

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Historia pojawienia się

    Wszystko o czarnym burgerze

    Wszystko o czarnym burgerze

    Czarny burger pojawił się w 2012 roku. Po raz pierwszy została wykonana przez sieć restauracji Burger King, która znajduje się w Japonii. Ich burger składał się nie tylko z czarnej bułki, ale także z sera w kolorze węgla drzewnego i tego samego sosu. To pierwszy przepis na czarne burgery.

    Z biegiem czasu danie rozprzestrzeniło się na cały świat. Pojawił się także w Rosji. Na ich podstawie powstały specjalne burgery dla fanów World Of Tanks i pojawiła się Black Mamba. Podstawą ich powstania jest czarne ciasto na burgery, z którego powstają bułeczki.

    Możesz długo wymieniać wszystkie odmiany, ale czarny burger w Moskwie lepiej zrozumieć, o co chodzi, metodą empiryczną. Jak maluje się to arcydzieło fast foodów?

    przepis krok po kroku jak zrobić bułeczki sezamowe

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Opara to ciepłe mleko zmieszane z cukrem, drożdżami i kilkoma łyżkami mąki. To właśnie robimy. Następnie przykryj miskę ciastem ręcznikiem i odłóż w ciepłe miejsce. O tej porze roku po prostu na to pozwala, jest wiele ciepłych miejsc: dla jednych to tylko bateria, dla innych to piec lub kocioł.

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Ciasto powinno być w ciepłym miejscu przez około 20 minut. Po tym czasie będzie można zaobserwować właśnie taką podniesioną „czapkę”. Sugeruje to, że drożdże są dobrze rozwinięte i gotowe do dalszego użycia.

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Do słodkich wypieków najczęściej używa się śliwek. olej, ale myślę, że takich produktów nie należy tak dużo wydawać. Odpływ będzie pasował dobrze. margaryna. Tym razem mam margarynę „pączek”.

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Margaryna powinna być roztopiona w kuchence mikrofalowej, ale nie gorąca. I przygotuj inne produkty.

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Następnie weź dużą miskę, przesiej do niej mąkę z proszkiem do pieczenia, zrób dołek i wlej ciasto. Dodaj jajka z solą i wymieszaj. Następnie dodaj płynną margarynę. Zagnieść miękkie, sprężyste ciasto.

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Gotowe ciasto przekładamy do suchego dużego pojemnika i wysyłamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Multicooker zawsze działa jako doskonałe miejsce do wzrostu ciasta. Ale w tym momencie przygotowywałem takiego pysznego ziemniaka z mięsem z kurczaka, a ciasto musiałem wysłać do kotła.

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Ze świeżych, szybko działających drożdży ciasto wyrasta w ciągu 1,5 godziny. Ale w trakcie podnoszenia ciasta konieczne jest 2 ugniatanie. Zobacz, jak wyrosło ciasto na nasze bułeczki.

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Wyrośnięte ciasto podzieliłem na 16 równych kulek.

    przepis na bułkę

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Rozwiń piłkę wzdłuż. Na brzeg ciasta połóż sezam z cukrem, chodź wałkiem, aby wcisnąć je w ciasto. Następnie ciąć prawie do końca ciasta. Okazuje się, że to taka ośmiornica.

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Wykonujemy następujące czynności: zawijamy ciasto i łączymy krawędzie. A oto wynik.

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Połóż skręcone produkty na suchej folii w blasze do pieczenia. Przykryj lekkim ręcznikiem i odstaw na około 20 minut. Piekarnik można już włączyć, aby przyspieszyć proces garowania.

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Zbliżone bułeczki smarujemy ubitym jajkiem, posypujemy pozostałym sezamem i wstawiamy do piekarnika na 25 minut.

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Po długo wyczekiwanym czasie i oto nasze gorące bułeczki: gorące, rumiane. Ręce wyciągają rękę, by spróbować.

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    A słodka para też tu jest.

    niskokaloryczne przepisy

    Najpopularniejsze są poniższe przepisy. Nie oznacza to, że musisz gotować tylko dla nich. Możesz korzystać z innych lub tworzyć własne. Kluczowym warunkiem jest stosowanie niskokalorycznych składników.

    Na burgery

    Do przygotowania dietetycznych bułek do hamburgerów (burgerów) potrzebne będą:

    • mąka pszenna pierwszego lub drugiego gatunku – 300 gi 200 g pełnego ziarna;
    • sól – 1,5 łyżeczki;
    • ilość słodzika równa 1,5 łyżki. łyżki cukru;
    • olej roślinny – 2 łyżki. łyżki;
    • 2 łyżeczki drożdży;
    • 330-350 ml ciepłej niegazowanej wody.

      Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

      Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

  • Wymieszaj mąkę i dodaj sól wraz ze słodzikiem.
  • Wlej drożdże.
  • Dodaj olej roślinny.
  • Napełnij wszystko wodą.
  • Mieszać do uzyskania jednorodnej masy.
  • Zagnieść ciasto na hamburgery i pozostawić do wyrośnięcia na ogniu 2-2,5 razy (powinno być przykryte ściereczką).
  • Podziel ciasto na równe części.
  • Formuj puszyste ciasta.
  • Ułóż ciastka na posmarowanej masłem i posypanej mąką blasze do pieczenia.
  • Lekko docisnąć i przykryć ściereczką.
  • Niech ciastka „dorosną” przez 40-45 minut.
  • Zanurz je w piekarniku nagrzanym do 200 ⁰С na 15-20 minut.
  • Wyciągnij ciastka.
  • Ci, którzy nie lubią chrupiącej skórki w hamburgerach, powinni umyć bułki zimną wodą natychmiast po ich ugotowaniu.

    Miękkie bułki na kefirze na odchudzanie

    Te dietetyczne bułeczki mogą być słodkie, przaśne, słone lub pikantne – wszystko zależy od osobistych preferencji. Poniżej przepis na pikantne bułeczki. Aby je upiec, potrzebujesz:

    • jajka kurze – 1 szt .;
    • 200 ml niskotłuszczowego kefiru;
    • 100 g mąki niskokalorycznej;
    • soda – ½ łyżeczki;
    • sól i pieprz do smaku;
    • 10-20 g sezamu.

      Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

      Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

  • Jajko ubić solą, dodać kefir i ponownie ubić.
  • Dodaj sodę i przyprawy do powstałego płynu i wszystko mieszaj, aż uzyskasz jednorodną masę.
  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć ciasto łyżką stołową (1 niepełna łyżka ciasta – 1 bochenek).
  • Piecz dietetyczne bułeczki w temperaturze 180-190⁰С przez 15-20 minut.
  • Ważny! Aby ugotować wspanialsze i gęstsze wypieki, konieczne jest zwiększenie proporcji mąki. Ale to negatywnie wpływa na zawartość kalorii w pożywieniu.

    Z białkiem

    Dietetyczne bułeczki białkowe nie tylko dostarczą organizmowi węglowodanów, ale także białka potrzebnego do wzrostu i zapobiegania rozpadowi mięśni. Aby upiec dietetyczne bułeczki białkowe, potrzebujesz:

    • 2-2,5 miarki proszku białkowego (najlepiej izolatu);
    • 2 białka jaj;
    • 30 g suszonych śliwek;
    • 0,5 łyżeczki sody gaszonej;
    • słodzik – indywidualnie.
  • Drobno posiekaj suszone śliwki. Jeśli jest twardy, zalewa się go wrzątkiem przez 10 minut i dopiero potem kroi.
  • Dokładnie wymieszaj składniki i przelej do foremek.
  • Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180-190⁰С.
  • MAK

    Do przygotowania dietetycznych bułeczek z makiem potrzebne są:

    • 300-350 g mąki niskokalorycznej;
    • 200 ml ciepłej niegazowanej wody;
    • suche drożdże – 2 łyżeczki;
    • 50-70 g maku;
    • 80 g odtłuszczonego mleka;
    • masło o niskiej zawartości tłuszczu – 60 g;
    • fruktoza – 2 łyżki. łyżki;
    • 3 jajka;
    • olej roślinny – indywidualnie.

      Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

      Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

  • Gotować przez 15 minut mak (najlepiej w mleku).
  • Mąkę mieszamy z drożdżami, wodą, mlekiem i formujemy ciasto.
  • Niech podwoi się w upale.
  • Ciasto rozwałkować, posmarować masłem.
  • Na ciasto równomiernie posypujemy mak i fruktozę i trzykrotnie wygładzamy.
  • Uformuj przyszłe bułeczki dietetyczne.
  • Posmaruj je jajkiem i wstaw do piekarnika na ½ godziny, temperatura pieczenia – 180-190⁰С.
  • Twaróg na jogurcie

    Wymagane składniki (w przeliczeniu na 8 porcji):

    • 1 jajko kurze;
    • beztłuszczowy twarożek – 200 g;
    • 4 łyżki. łyżki jogurtu o minimalnej zawartości tłuszczu i bez dodatków;
    • ilość słodzika odpowiadająca 100 g cukru;
    • olej roślinny – 2 łyżki. łyżki;
    • 200 mg mąki;
    • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
    • wanilina – 1 saszetka.

    Możesz zrobić te bułeczki cynamonowe. Wymaga to 0,5-1 łyżeczki przyprawy.

    Gotowanie żywności dietetycznej:

  • Jajko ubić słodzikiem i natrzeć mieszanką twarożkiem .
  • Dodaj masło i jogurt – wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Oddzielnie wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wanilinę (jeśli ugotujesz z cynamonem, dodaj ją).
  • Połącz mieszanki ciasta i twarogu.
  • Ponownie zagnieść ciasto, aby równomiernie rozłożyć twaróg.
  • Pozwól, aby ciasto „rosło” na ogniu przez 30-40 minut.
  • Uformuj z nich kulki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Nasmaruj przyszłe bułeczki dietetyczne jajkiem i piecz w piekarniku w temperaturze 180-190⁰С przez 30-35 minut.

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

  • z bananem

    • banany – ½ kg;
    • 2 jajka kurze;
    • 250 g mąki pełnoziarnistej;
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
    • wanilina – 1 saszetka.
  • Banany miażdży się blenderem lub robotem kuchennym.
  • Dodaj wanilinę, jajka, sodę.
  • Wszystko wymieszaj z mąką.
  • Zagnieść ciasto.
  • Rozbij to na kształty
  • Pieczemy 10-15 minut w piekarniku w temperaturze 180-190⁰С.
  • Bułeczki Tureckie z Sezamem

    Wymagałby:

    • 120 g sera;
    • 50 g masła;
    • 80 ml oliwy z oliwek;
    • jajko;
    • mała łyżka soli;
    • duża łyżka cukru;
    • 0,4 kg mąki (może wymagać trochę więcej lub mniej, w zależności od jej jakości);
    • 150-170 ml mleka;
    • 15 g świeżych drożdży;
    • sezam do smaku.

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Gotowanie:

  • Przygotuj parę. Podgrzane mleko (nie gorące!) wlej do miski, dodaj cukier i drożdże. Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj ręcznikiem, umieść w ciepłym miejscu na kwadrans, aby aktywować drożdże.
  • W drugiej misce przesiej mąkę, dodaj sól, dodaj jajko, oliwę i podłożone ciasto. Zagnieść elastyczne, nieklejące się ciasto. Zwiń w kulkę, przykryj ręcznikiem, wyślij na godzinę w ciepłe miejsce.
  • Ubij ciasto i podziel na dziesięć równych kawałków. Rozwałkuj każdy w owalny kształt. Odsuwając się od jednej krawędzi o około 5 mm, wykonaj wzdłuż szczeliny paski o grubości centymetra.
  • Przygotowany przedmiot posmaruj roztopionym masłem i posyp tartym serem.
  • Zwiń bułeczki w pęczek, a następnie uformuj z nich okrąg.
  • Rozłóż pergamin na blasze do pieczenia, rozłóż gotowe bułeczki, zachowując odległość między nimi, pozostaw na 10 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj bułeczki ubitym jajkiem i posyp sezamem. Pieczemy w 180°C przez około 20 minut na złoty kolor.
  • Bułki PP z makiem i cynamonem

    Te domowe bułeczki przypadną do gustu zwolennikom prawidłowego odżywiania. Są przygotowywane na kefirze z płatkami owsianymi.

    Możesz zrobić własne płatki owsiane, po prostu zmieląc płatki owsiane w młynku do kawy.

    • 0,5 ul. mleko;
    • 0,5 ul. kefir;
    • dwa jajka;
    • 3 łyżki Sahara;
    • 0,5 paczki śliwek. obrazy olejne;
    • łyżeczka drożdże;
    • płatki owsiane (ilość zależy od gęstości ciasta).
  • Połącz roztopione masło z drożdżami, cukrem, mlekiem, kefirem i jajkami.
  • Wsyp mąkę i przygotuj ciasto. Pozostaw na pół godziny pod ręcznikiem.
  • Ułożyć warstwę ciasta o grubości 1-1,5 cm, posypać cynamonem i cukrem, ułożyć w rulon i pokroić na porcje. Posmarować żółtkiem i piec w temperaturze 180°C przez około pół godziny.
  • Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    W ten sam sposób możesz upiec bułeczki cynamonowe z orzechami. Aby to zrobić, musisz dodać do nadzienia wszelkie zmielone orzechy. Można je również podawać z kremem z twarogu i cukrem pudrem – dzięki temu bułeczki cynamonowe będą tylko smaczniejsze.

    Składniki na bułeczki z kapustą sezamową:

    • kapusta biała
      /

      kapusta

      – 300g

    • Cebula
      – 1 szt.
    • Mleko
      – 150 ml
    • Drożdże
      (suche) – 2 łyżeczki
    • Cukier
      – 2 łyżeczki
    • Sól
      – 1 łyżeczka
    • mąka pszenna
      /

      Mąka

      – 450g

    • Jajko kurze
      – 1 szt.
    • Koperek
      – 1/2 pęczka.
    • Oliwa z oliwek
      – 50 ml
    • Sezam
      – 2 łyżki. l.

    Czas gotowania: 110 minut

    Cynamonowe bułeczki z ciasta francuskiego

    Ptysiowe bułeczki cynamonowe można upiec do picia herbaty już w 15 minut.

    • 0,5 kg ciasta francuskiego;
    • 60 g śliwek. obrazy olejne;
    • 3-4 łyżeczki mielony cynamon;
    • 2 łyżki stołowe. cukier brązowy i biały.
  • Rozmrożone ciasto lekko rozwałkować i wyciąć cztery koła o średnicy 20 cm i grubości 5 cm.
  • Cynamon mieszamy z cukrem i roztopionym masłem.
  • Nasmaruj każde kółko nadzieniem i zwiń rolki. Każdą rolkę lekko docisnąć do góry i ostrym nożem przeciąć wzdłuż na dwie połówki, nie dochodząc do końca około 2 centymetrów. Przekręć każdą z połówek bułki w różnych kierunkach i połącz końce, zamykając je w kółko.
  • Posmaruj każdą cynamonem i cukrem.
  • Ułóż je na blasze do pieczenia i piecz około pół godziny w 180 ° C.
  • Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Przepis na bułeczki z kapustą z sezamem:

    Umyj kapustę, pokrój na małe kawałki. Gotować w osolonej wodzie (1/2 łyżeczki soli) przez 20 minut.

    Cebulę obrać, umyć, drobno posiekać i lekko podsmażyć na oliwie z oliwek.

    Ugotowaną kapustę wrzuć do durszlaka, wyciśnij nadmiar wody i dodaj do podsmażonej cebuli. Dusić przez 10 minut.

    Do ciepłego mleka dodaj sól (1/2 łyżeczki), cukier, drożdże i 100 g mąki. Dobrze wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

    W międzyczasie mikserem zmiksuj kapustę i cebulę.

    Po 15 minutach do ciasta dodać puree z kapusty i jajko. Dobrze wymieszać.

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Pietruszkę opłukać, osuszyć, drobno posiekać i dodać do ciasta.

    Pozostałą mąkę przesiej i zagnieść miękkie ciasto.

    Odetnij mały kawałek ciasta i zwiń w kulki rękoma posmarowanymi oliwą z oliwek. Włóż je szczelnie do miski multicooker, posyp sezamem.

    Włącz multicooker w trybie „rozgrzewania” na 15 minut.

    Po 15 minutach kulki powiększą się.

    Następnie włącz multicooker w trybie „piekarnika” w temperaturze 150 stopni na 20 minut. Po upływie czasu wyjmij bułki za pomocą miski do gotowania na parze i umieść je w misce multicooker drugą stroną. Ustaw tryb „piekarnika” w temperaturze 120 stopni na kolejne 20 minut.

    Po upływie czasu wyjmij bułki z multicookera.

    Gotowe bułeczki można podawać do stołu. Bułeczki łatwo się od siebie oddzielają.
    Oto taki wyłącznik do bułek. Smacznego!!!

    Ślimaki z cynamonem bez jajek

    Bułeczki cynamonowe bez drożdży są przygotowywane z mlekiem i przypadną do gustu tym, którzy podążają za swoją sylwetką. To łatwa i szybka opcja pieczenia, którą można upiec w 40 minut.

    Dla testu:

    • 240 g mąki;
    • 2 duże łyżki cukru i proszku do pieczenia;
    • łyżeczka Sól;
    • 180 ml mleka;
    • ¼ opakowania spuszczanego oleju;

    Do wypełnienia:

    • szklanka cukru;
    • 3 łyżeczki cynamon;
    • ¼ paczki śliwek. obrazy olejne;
    • szczypta soli;

    Do glazury:

    • 60 g cukru. proszki;
    • ¼ łyżeczki ekstrakt waniliowy;
    • 4 łyżki tłusty krem.
  • Pożywny. Wymieszaj cynamon, cukier i masło. Ugniataj, aż pojawi się krucha masa. Połowę nadzienia ułożyć na blasze wyłożonej folią.
  • Ciasto. Wsyp cukier, sól, proszek do pieczenia do mąki. Roztop masło i dodaj do mąki. Przygotuj ciasto, dodając ciepłe mleko.
  • Rozwałkować warstwę 0,7 cm, rozprowadzić nadzienie i zwinąć roladę. Wytnij bułeczki i połóż je na blasze do pieczenia.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. Piec 20-25 minut. Na gorąco polać ciastka krówką, cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym i śmietaną.
  • Takie bułeczki cynamonowe łatwo upiec w powolnej kuchence, której używa się zamiast piekarnika. Są przygotowywane w trybie „pieczenia”, a czas jest zależny od mocy urządzenia. Możesz również upiec podobne wypieki w maszynie do chleba.

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Pyszna prostota

    Nie wszystkie gospodynie domowe lubią spędzać poranek na robieniu zamieszania w kuchni. Bułeczki z sezamem to właśnie taka opcja pieczenia, która nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest zawsze doskonały.

    Bułeczki te są uniwersalne – można je przyrządzić na słodko i podać z herbatą lub przygotować wersję klasyczną. Smak muffinki dopełnia jedynie aromat sezamu:

  • Możesz użyć ich jako chleba na stole obiadowym.
  • Są podstawą kanapek jako przekąska w ciągu dnia.
  • Bułeczki są niewielkich rozmiarów, mają błyszczącą powierzchnię posypaną chrupiącym sezamem, a miąższ jest przewiewny, lekki, przyjemny w smaku.

    Słodkie bułeczki drożdżowe

    Ta opcja przygotowania słodkich bułeczek sezamowych obejmuje wstępne rozcieńczenie drożdży. Dlatego możesz kupić produkt w opakowaniu, a nie w kawałkach.

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Będziesz potrzebować:

    • pełna szklanka niskotłuszczowego mleka;
    • łyżeczka pakowanych drożdży;
    • 10 gramów cukru pudru lub piasku;
    • 2 duże łyżki oleju roślinnego;
    • szklanka mąki pszennej;
    • 1 jajko;
    • sezam.

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Algorytm gotowania:

  • Weź głęboko czysty pojemnik. Wlej mleko w temperaturze pokojowej. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
  • Wlać wskazaną ilość drożdży do słodkiego płynu, a następnie odstawić obrabiany przedmiot w ciepłe miejsce na 15 minut. Objętość całej zawartości powinna się podwoić. Okresowo spoglądaj na ciasto i, jeśli to konieczne, miażdż je rękoma.
  • Wsyp mąkę do masy drożdżowej i dodaj olej roślinny. Zagnieść ciasto rękami.
  • Pozostaw masę w ciepłym miejscu na półtorej godziny. Po tym czasie ciasto będzie miało podwójną objętość.
  • Masę zagnieść na czystej powierzchni i uformować bułeczki.
  • Ubij jajko w osobnej misce i dodaj do niego sezam. Pokryj klopsiki powstałą mieszanką.
  • Piecz produkt w temperaturze 180 stopni i trybie konwekcyjnym przez pół godziny.
  • Estońskie bułeczki cynamonowe

    Estońskie wypieki z cynamonem przypominają klasyczne bułeczki.

    dla testu:

    • 300 g mąki;
    • 120 ml mleka;
    • szklanka cukru;
    • żółtko jajka;
    • 30 g oleju spuszczanego;
    • 15 g drożdży;
    • Sól;

    Do wypełnienia:

    Do posypania: cukier puder.

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

    Bułki maślane zawartość składników odżywczych, korzyści i szkody, właściwości

  • Wymieszaj cukier i drożdże w podgrzanym mleku. Pozostaw do pojawienia się piany.
  • Rozpuść 30 g masła, ubij z żółtkiem. Dodaj mąkę, sól, dodaj drożdże. Gotowe ciasto pozostawić na półtorej godziny w ogniu.
  • Przygotuj nadzienie ze wskazanych składników.
  • Rozwałkować koło o grubości 1 cm, posypać farszem i zakręcić roladę. Przekrój na pół, nie przycinając do końca 2 cm, przekręć obie części i zamknij okrąg.
  • Piecz bułkę przez pół godziny w 180°C.
  • Ewa Wójcik
    Autor
    Rate author