Boczniaki: korzyści i szkody, wskazania i przeciwwskazania do stosowania, zastosowanie w kosmetologii (przepisy na maski na skórę) oraz jak wybrać i przechowywać te grzyby?

Boczniak ostrygowaty korzyści i szkody

Boczniaki to grzyby jadalne należące do rodziny boczniaków. Słyną z doskonałego smaku i bogatego składu, niemal identycznego z kompozycją mięsa. W swoim naturalnym środowisku rosną na drzewach, martwym drewnie i pniach. Zarodniki, przez które się rozmnażają, są przenoszone przez wiatr.

Do uprawy boczniaków w domu grzybiarze używają specjalnych bloków wypełnionych organicznym podłożem. Grzyby aktywnie rosną na tym podłożu, a ich grzybnia wydaje się zwisać z miejsc ich wzrostu. Pośrednio wskazuje na to nazwa grzyba.

Jak każdy inny produkt, boczniak może przynieść zarówno korzyści, jak i szkody. Przed użyciem tego grzyba należy dokładnie przestudiować jego cechy.

Porównanie z pieczarkami

Boczniak ostrygowaty korzyści i szkody

Boczniaki, obok pieczarek, są jednymi z najpopularniejszych grzybów, więc wielu zastanawia się, który z nich jest lepszy. Nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie. Każdy produkt ma swoje zalety i wady. Aby wybrać dla siebie najbardziej odpowiednią opcję, możesz zapoznać się z tabelą porównawczą.

Składnik Ilość w 100 g
boczniaki Pieczarka
Potas 420 mg 530 mg
Wapń 3 mg 4 mg
Magnez 18 mg 15 mg
Sód         18 mg         6 mg
Fosfor         120 mg 115 mg
Żelazo 1,33 mg         0,3 mg
Selen 2,6 mcg 18,6 mcg
Cynk 0,77 mg         0,28 mg
Niacyna 4,96 mg 4,8 mg
Retinol 2 mikrogramy 2 mikrogramy
beta karoten 0,029 mg 0,01 mg
Tiamina 0,125 mg 0,1 mg
Ryboflawina 0,349 mg 0,45 mg
Kwas pantotenowy 1,294 mg 2,1 mg
Pirydoksyna 0,11 mg 0,05 mg
Kwas foliowy 38 mcg         30 mikrogramów

Ważny! Boczniaki zawierają mannitol zamiast glukozy. Dlatego mogą być stosowane przez diabetyków oraz osoby, którym nie wolno spożywać cukru.

Pogarszać

Przydatne właściwości boczniaków tłumaczy się ich unikalnym składem.

Zawierają lowastatynę, substancję obniżającą poziom cholesterolu. Zawierają też sporo soli mineralnych, bez których organizm nie będzie w stanie normalnie funkcjonować. Ilość żelaza, wapnia i fosforu jest 2 razy większa niż w mięsie białym i czerwonym. Ponadto grzyby te zawierają do dziesięciu razy więcej niacyny niż jakiekolwiek warzywo.

W jednej porcji naturalnego produktu znajduje się (w% dziennego zapotrzebowania):

  • 20% ryboflawina (niezbędna do dobrego wchłaniania pirydoksyny);
  • 25% niacyny;
  • 6% pirydoksyny;
  • 13% kwas pantotenowy;
  • 8% tiamina;
  • 12% miedzi, fosforu i potasu oraz minerałów niezbędnych do gromadzenia energii i jej prawidłowego rozprowadzania po całym organizmie;
  • 7% żelaza;
  • 5% magnezu i cynku.

Ważne jest, aby boczniaki nie przybrały na wadze, ponieważ mają niską kaloryczność. Można to łatwo zweryfikować, patrząc na tabelę BJU.

Odżywka Ilość w 100g % DV w 100 g
Wiewiórki 3,31 grama 4,4%
Tłuszcze 0,41 grama 0,7%
Węglowodany 3,79 g 1,8%
Wartość energetyczna 33 kcal 2%

Zaletą tych grzybów jest również to, że w ich suchej pozostałości procent białka w nich wynosi 30%. A to białko jest jak najbardziej zbliżone do białka pochodzenia zwierzęcego. Ten produkt jest idealny dla osób chcących schudnąć, a także wegetarian.

boczniaki

Ważny! Wartość energetyczna suszu wzrasta do 275 kcal.

Korzyść

Korzyści z boczniaków znane są od dawna. Od ponad 3000 lat są wykorzystywane nie tylko w kuchni, ale także w medycynie alternatywnej.

Lekarze twierdzą, że przy regularnym stosowaniu boczniaków w pełni zamanifestują się jego korzystne właściwości.

W szczególności te grzyby pomogą:

  • oczyścić jelita;
  • poprawić funkcjonowanie narządów wzrokowych;
  • usuń robaki z ciała;
  • normalizują metabolizm wapnia i poprawiają kondycję układu kostnego, włosów i paznokci;
  • usunąć ciężkie sole i radioizotopy;
  • wzmocnić centralny układ nerwowy, normalizować sen;
  • usunąć toksyny z organizmu;
  • zmniejszyć objawy alergii;
  • normalizować poziom glukozy;
  • poprawić metabolizm.

Ważny! Ciekawą cechą boczniaka jest to, że podobnie jak organizm ludzki, pod wpływem światła słonecznego wytwarza cholekalcyferol.

Właściwości przeciwutleniające

Boczniaki zawierają ergotioneinę. To najsilniejszy przeciwutleniacz, jaki mogą wytworzyć tylko grzyby. Po dostaniu się do organizmu zapobiega procesom oksydacyjnym i chroni komórki przed uszkodzeniem i przedwczesnym starzeniem.

Ważne jest, aby nawet po gotowaniu i obróbce cieplnej naturalny produkt nie tracił swoich użytecznych właściwości.

https://www.youtube.com/watch?v=DdkFOyrQlI4

Działanie immunomodulujące

Grzyby są owocem grzybni, która jest siecią splecionych ze sobą cienkich włókien tworzących fałszywą tkankę. Głównym powodem ich wysokiej oporności są kwasy aminokarboksylowe, które wytwarzają antybiotyki.

Te antybiotyki działają zarówno na wirusy, jak i bakterie. Tak więc użycie naturalnego produktu w obecności procesu zakaźnego przyspieszy powrót do zdrowia i wzmocni odporność.

Właściwości przeciwnowotworowe

Mówiąc o zaletach boczniaków, należy wspomnieć o ich właściwościach przeciwnowotworowych.

W 2008 roku naukowcy przeprowadzili badanie, dzięki któremu odkryli, że wyciąg na ich bazie hamuje rozwój procesu onkologicznego w obrębie piersi i jelita cienkiego, a także zapobiega rozprzestrzenianiu się przerzutów.

Dzieje się tak w wyniku aktywacji niektórych części układu odpornościowego.

Źródło naturalnych antybiotyków

W połowie XX wieku lekarze wyprowadzili jeden z pierwszych antybiotyków – pleuromutylinę. Został zsyntetyzowany z boczniaków.

Następnie naukowcy odkryli, że pleuromutylina hamuje żywotną aktywność wielu drobnoustrojów Gram-ujemnych.

Ponadto niedawno odkryto, że ekstrakt z grzybni boczniaków ostrygowych hamuje rozmnażanie gronkowców i E. coli.

Działanie przeciwanemiczne

Ci, którzy cierpią na anemię z powodu braku kwasu foliowego i/lub żelaza, na pewno skorzystają na jedzeniu grzybów.

Boczniak pokrojony w plasterki

Oba te składniki występują w produkcie w dużych ilościach. Oczywiście nie da się całkowicie wyeliminować problemu z samymi grzybami, ale całkiem możliwe jest uzupełnienie przepisanego leczenia i tym samym przyspieszenie powrotu do zdrowia.

Aby znormalizować ciśnienie krwi

Dzięki zawartości potasu w boczniakach skutecznie normalizują ciśnienie krwi. Pierwiastek ten reguluje równowagę sodu w organizmie, zmniejsza obrzęki i likwiduje nadciśnienie.

Przeciw zaparciom

Jedną z głównych przyczyn zaparć jest brak wystarczającej ilości błonnika. Dlatego jednym ze sposobów rozwiązania delikatnego problemu jest wprowadzenie do diety boczniaków. Ten produkt zawiera ogromną ilość tej substancji. Tak więc jeden duży grzyb zawiera aż 14% błonnika z dziennej normy.

Ważne jest, aby przy tym wszystkim po zjedzeniu boczniaków nie rozwijały się wzdęcia, co ma miejsce po zjedzeniu innych rodzajów grzybów. Dietetycy zalecają regularne stosowanie naturalnego produktu.

Ważny! Boczniak ostrygowaty to jeden z najbardziej przydatnych produktów dla organizmu człowieka. Niektóre kraje opracowały nawet specjalne diety oparte na wykorzystaniu tego grzyba.

Zmniejszony kwas żołądkowy

Boczniaki to naturalny środek skutecznie zwalczający wysoką kwasowość treści żołądkowej. W procesie trawienia dają osad alkaliczny, który następnie „gaśnie” kwas w narządzie trawiennym.

Dla serca

Choroba sercowo-naczyniowa często rozwija się z powodu zakłócenia normalnego przepływu krwi przez tętnice, gdy organizm nie jest w stanie regulować ciśnienia. Wcześniej czy później prowadzi to do nieprawidłowego funkcjonowania mięśnia sercowego, a także do rozwoju choroby wieńcowej.

Boczniaki duszone z mięsem

Witaminy i minerały obecne w produkcie naturalnym przywracają ciśnienie krwi do normy i zapobiegają zawałom serca. Tak więc regularne stosowanie boczniaków może powstrzymać rozwój patologii narządów układu krążenia.

Zrobić krzywdę

Przed zjedzeniem boczniaków należy dokładnie zbadać ich korzyści i szkody.

Faktem jest, że zawierają chitynę – naturalny związek, który jest prawie niestrawny. Aby zmniejszyć ryzyko negatywnych konsekwencji, produkt naturalny musi być odpowiednio przygotowany. Zwiększy to strawność nawet o 70%.

Ponadto ostatnie badania wykazały, że boczniaki zawierają trujące białko ostreolizynę. Jest termolabilny i aby go dezaktywować, pieczarki należy gotować w temperaturze powyżej 60°C. Dopiero po tej procedurze boczniak nie będzie już w stanie wyrządzić szkody.

Nie wolno nam zapominać, że grzyby są produktem trudnym dla żołądka i długo trawiącym. Dlatego nie powinieneś go dużo jeść. Nadużywanie potraw z grzybów może powodować dyskomfort w jamie brzusznej, wzdęcia i biegunkę. Szczególnie ważne jest, aby dzieci i osoby starsze przestrzegały tych środków.

Ważny! Grzybów nie można zbierać w pobliżu miast i autostrad. Grzyby rosnące w takich regionach mogą zawierać toksyny i być niebezpieczne dla zdrowia.

W czasie ciąży i laktacji

Boczniaki nie są szkodliwe dla płodu, dlatego przy ich pomocy można urozmaicić menu.

Jednak ważne jest, aby zrozumieć, że w 1-2 trymestrze ciąży kobiety często doświadczają nieprzyjemnych objawów ze strony przewodu pokarmowego (na przykład wzdęcia, zaparcia). Co więcej, po użyciu niektórych produktów dyskomfort może się zwiększyć. Aby uniknąć problemów w tym przypadku, musisz stopniowo jeść boczniaki. Nie należy ich również konserwować ani suszyć.

Zupa z boczniakami

W okresie laktacji grzyby w jakiejkolwiek formie są wykluczone z diety do szóstego miesiąca życia dziecka. Po upływie określonego okresu można je stopniowo wprowadzać do diety matki. Dozwolone jest stosowanie gulaszów, a także zup i puree ziemniaczanego z produktem naturalnym w składzie.

Możliwe zagrożenia związane z użytkowaniem

W niektórych przypadkach użycie grzybów może wywołać rozwój reakcji nadwrażliwości. Dlatego musisz zacząć poznawać ten produkt od małych porcji, po czym musisz uważnie monitorować zmiany w samopoczuciu. Dotyczy to szczególnie osób podatnych na alergie.

Boczniaki nie powinny być stosowane przez rdzenie i osoby cierpiące na poważne patologie wątroby i nerek. Nieprzestrzeganie tego zalecenia może wywołać pogorszenie choroby.

Wybór i przechowywanie

Wybierając produkt, należy wziąć pod uwagę następujące niuanse:

  • Wysokiej jakości pieczarka jest gęsta i elastyczna. Nadmierna suchość i sztywność sugeruje, że była przechowywana zbyt długo, a jej termin ważności już upłynął. Normalnie kapelusz powinien być soczysty i mięsisty. Jego nadmierna suchość, a także pęknięcia w kapeluszu wskazują na długotrwałe przechowywanie.
  • Młode grzyby zawierają więcej składników odżywczych niż stare. Zwykle są ciemnoszare lub szarobrązowe. Biały i żółtawy odcień jest nieodłączny od starych grzybów.
  • Obecność nieprzyjemnego zapachu emanującego z grzybów wskazuje, że uległy one pogorszeniu.
  • Boczniaki to delikatny produkt, który szybko staje się bezużyteczny. Dlatego podczas ich przechowywania należy przestrzegać pewnych zasad. Zaleca się przechowywanie grzybów w plastikowym pudełku lub szklanym pojemniku. W celofanie szybko się „duszą”.

    Nie zaleca się ich mycia i cięcia. Lepiej ułożyć je w rzędzie. W temperaturze od +2° do +6°C produkt przechowuje się nie dłużej niż pięć dni, aw temperaturze pokojowej nie dłużej niż sześć godzin. Po ugotowaniu rozmrożone i nieschłodzone grzyby przechowuje się przez 12 godzin.

    Ważne jest, aby w pobliżu grzybów nie było produktów o ostrym, silnym zapachu.

    Pieczarki można przechowywać w zamrażarce do pięciu miesięcy. Jednak w tym przypadku stracą większość swoich przydatnych cech.

    Mrożone boczniaki

    Podanie

    Boczniaki są aktywnie wykorzystywane:

  • W gotowaniu. Służą do przyrządzania zup, sałatek, omletów i różnych przekąsek. Te grzyby są jednymi z najsmaczniejszych, dlatego wiele osób uwielbia potrawy z nimi w składzie.
  • Podczas utraty wagi. Przydatne składniki naturalnego produktu rozkładają tłuszcze i poprawiają metabolizm.
  • W medycynie. Z grzybów wytwarza się różne nalewki i proszki. Nalewka z nich jest skuteczna w łagodnym nadciśnieniu. Aby zapobiec rozwojowi miażdżycy, musisz okresowo jeść specjalną kleik z grzybów. Aby przyspieszyć gojenie się ropnych ran, te ostatnie myje się naparem z grzybów.
  • Zastosowanie w kosmetologii

    Nie wszyscy wiedzą, że boczniaki są wykorzystywane w kosmetologii. Działają przeciwutleniająco i mogą poprawiać zdrowie każdego rodzaju skóry.

    Aby przygotować domowe produkty do pielęgnacji skóry, musisz wziąć boczniaki w ich surowej postaci. Są kruszone przed użyciem.

    Ważny! Przed nałożeniem przygotowanego produktu na twarz należy przeprowadzić test alergiczny.

    Odżywcza maska

    Maseczkę odżywczą przygotowuje się w następujący sposób. 4 średniej wielkości grzyby, drobno posiekane i zmieszane z 1 łyżeczką. zielona herbata i 1 łyżka. l. kwaśna śmietana.

    Produkt nakłada się na wstępnie oczyszczoną skórę na kwadrans. Po tym czasie masę usuwa się wacikiem nasączonym zieloną herbatą. Po 5 minutach zmyj zimną wodą.

    Maska nawilżająca

    Musisz wymieszać 2 łyżki. l. posiekane pieczarki, 2 łyżki. l. posiekany ogórek i 1 łyżeczka. oliwy z oliwek. Gotową masę nakłada się na twarz na kwadrans. Usuwa się wacikiem nasączonym przegotowaną wodą lub naparem z pietruszki. Na koniec wykonuje się mycie wodą mineralną bez gazu.

    Maska na zmarszczki

    Wymieszaj 2 łyżki. l. drobno posiekane pieczarki, 1 łyżka. l. sok z marchwi i 2 łyżki. l. twarożek. Powstałą maskę nakłada się na skórę przez 15 minut. Następnie środek usuwa się serwetką. Podsumowując, musisz najpierw umyć się ciepłą, a następnie zimną wodą.

    Ewa Wójcik
    Autor
    Rate author