
Bimber z jabłek jest smaczny i pachnący, dlatego cieszy się największą popularnością wśród winiarzy. Możesz przygotować mocny pachnący bimber z dowolnej odmiany jabłek, więc nie powinno zabraknąć surowców. Pod koniec zbiorów często pojawiają się przejrzałe i lekko zgniłe owoce, które nie nadają się ani do przechowywania na zimę, ani do robienia kompotów i innych domowych przetworów.
Składniki:
- Jabłka 10 kg.
- Cukier 2 kg.
Metoda gotowania:
Zgodnie z tym przepisem bimber z jabłek przygotowywany jest w dwóch etapach. Najpierw trzeba umyć i obrać jabłka – usunąć pestki i ogonki, podzielić na wygodne kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Ułóż powstały mus jabłkowy w szklanych słoikach lub miseczkach emaliowanych, dodaj cukier – jedną szklankę na kilogram owoców. Dobrze wymieszaj, aby cukier zaczął się rozpuszczać i pozostaw w ciepłym miejscu do fermentacji. Przeczytaj więcej: pyszny przepis na bimber. Puree – brzeczka na bimber z jabłek, pozostawić na cztery dni w temperaturze pokojowej. Gdy zacier dojrzeje, konieczne będzie odcedzenie płynu za pomocą gazy złożonej w kilka warstw. Z 10 litrów puree otrzymujesz około 6 litrów soku. Ciasta nie wyrzucaj, tylko napełnij wodą i sfermentuj. Do odcedzonego soku dodać 6 szklanek cukru (jedna szklanka na litr płynu), wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 14-15 dni. Sfermentowany zacier na bimber z jabłek będzie musiał być dwukrotnie destylowany. W razie potrzeby możesz raz wyprzedzić i wyczyścić bimber mlekiem lub węglem aktywowanym, jeszcze prostszym sposobem czyszczenia olejów fuzlowych jest zamrożenie. Ale oczyszczenie sprawi, że napój będzie mniej aromatyczny, dlatego preferowana jest podwójna destylacja. Smacznego!
Bimber z jabłek

Składniki:
- Sok jabłkowy -10 l;
- Drożdże suszone – 20 gr;
- Piasek cukrowy -2 kg.
Gotowanie:
Wlej 9 litrów do plastikowego lub szklanego pojemnika. sok. Do reszty soku wsypać cukier i wymieszać. Dodaj syrop do pojemnika, wymieszaj. Rozcieńczyć drożdże w ciepłej wodzie zgodnie z instrukcją. Wlać do pojemnika fermentacyjnego, wymieszać zawartość. Załóż gumową rękawicę medyczną na szyjkę pojemnika lub załóż uszczelnienie wodne. Umieść pojemnik w ciemnym, ciepłym pomieszczeniu do fermentacji. Fermentacja zwykle kończy się po 2-3 tygodniach. Przestaje wydzielać się gaz, zacier z soku jabłkowego ma gorzki smak, ma alkoholowy zapach. Ostrożnie odcedź zacier z osadu, wlej jeszcze do kostki bimbru i dwukrotnie wbij. Powstały bimber należy przechowywać w butelkach przez 2-3 dni przed użyciem. Smacznego!
Bimber z jabłek z rodzynkami

Składniki:
- Jabłka słodkie – 10 kg;
- Woda – 3l;
- Cukier – 3 kg;
- Rodzynki – 100 gr.
Metoda gotowania:
Dobrze dojrzałe, słodkie jabłka należy oczyścić z resztek, nie trzeba ich myć, aby na powierzchni owoców pozostało jak najwięcej dzikich drożdży. Zetrzyj owoce na gładką masę. Do emaliowanej patelni włożyć tłuczone ziemniaki, zalać 1,5 litra wody i dodać 1 kg cukru. Przykryj patelnię gazą i podgrzej na dwa dni. Przefermentowaną masę przelać do szklanej butelki, wlać pozostałą wodę i dodać pozostały cukier oraz rodzynki. Zainstaluj uszczelnienie wodne na naczyniu i pozostaw do fermentacji w ogniu, aż proces się zakończy. Sfermentowaną brzeczkę przelać do butelek, ostudzić i wypić. Możesz wyprzedzić taką bragę. Otrzymasz doskonały bimber pachnący jabłkiem. Smacznego!
Bimber z wytłoków jabłkowych

Składniki:
- wytłoki jabłkowe – 10 kg;
- Woda – 30 l;
- Cukier – 1 kg;
- Drożdże do wina – 6g.
Gotowanie:
Wyciśnięty placek umieścić w kadzi fermentacyjnej, zalać wodą o temperaturze pokojowej, dokładnie wymieszać. Ważne jest, aby w pojemniku zostawić miejsce na piankę i nakrętki z pulpy jabłkowej, która powstaje podczas szybkiej fermentacji. Wsypać cukier granulowany, masę wymieszać, ułożyć przygotowane drożdże. Zainstaluj uszczelnienie wodne na pojemniku. I trzymaj go w cieple. Każdego dnia podczas fermentacji należy mieszać i utopić „czapkę” miazgi i pianki. Po 2-3 tygodniach, czasem dłużej, fermentacja ustaje, zacier jabłkowy jest gotowy. Ciecz należy ostrożnie spuścić, nie dotykając osadu. Następnie jedź bimbrem. Smacznego!
Bimber z suszonych owoców

Składniki:
- Suszone jabłka – 2kg
- Woda – 10l;
- Cukier – 3 kg;
- Drożdże – 300 gr.
Metoda gotowania:
Suszone jabłka zalać wodą i gotować przez 20 minut. Dodaj cukier, wymieszaj. Schłodź do 25-30°. Dodaj rozcieńczone drożdże. Fermentuj 1-2 tygodnie na ciepło. Usuń z osadu, odcedź, wyprzedzaj na bimber. Smacznego!
Bimber z soku jabłkowego

Składniki:
- 5 litrów. sok;
- 10 g drożdży;
- 1 kg. Sahara.
Gotowanie:
Znajdujemy pojemnik odpowiedni do fermentacji, wlewamy do niego sok, dodajemy cukier i wstępnie rozcieńczone drożdże, dobrze mieszamy brzeczkę. Zakładamy uszczelnienie wodne lub rękawicę i kładziemy na miesiąc w ciemnym, ciepłym miejscu. Gdy tylko rękawica opróżni się lub powietrze przestanie uciekać z uszczelnienia wodnego, osad opadnie na dno. Ostrożnie spuść płyn i destyluj przez bimber. Smacznego!
jabłkowy bimber

Składniki:
- świeżo wyciśnięty sok jabłkowy co najmniej 15 litrów
- 3 kg cukru
- 200 g drożdży
Gotowanie:
Aby zrobić bimber z jabłek, na początek warto przygotować świeżo wyciśnięty sok jabłkowy na co najmniej 15 litrów. Aby uzyskać idealny sok do produkcji bimbru jabłkowego, należy brać tylko owoce dojrzałe i nieuszkodzone. Po zebraniu jabłka należy pokroić na kawałki, które swobodnie zmieszczą się w sokowirówce. Najbardziej odpowiednie odmiany jabłek do robienia bimberu to Antonovka, anyż, możesz wziąć moskiewską gruszkę i shtreifling. Do otrzymanego wcześniej soku należy dodać 3 kg cukru. Ilość dodanego cukru zależy całkowicie od słodyczy samego soku. Oba składniki należy dokładnie wymieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Drożdże wcześniej rozpuścić w wodzie, a gdy cukier w soku całkowicie się rozpuści, do całej kompozycji dodać 200 g drożdży. Całą mieszankę należy przygotować wyłącznie w naczyniach emaliowanych lub szklanych. Powstały sok nalega na miesiąc na fermentację w ciemnym miejscu. W takim przypadku bardzo ważne jest okresowe mieszanie kompozycji. Po wymaganym czasie przepuść powstały produkt przez bimber. Bimber z soku jabłkowego jest gotowy. Możesz zrobić bimber z startych jabłek. Metoda gotowania jest bardzo prosta. Aby to zrobić, musisz wziąć jabłka i dobrze je posiekać blenderem, maszynką do mięsa lub tarką. Ważne jest przestrzeganie podstawowych proporcji w procesie przygotowania takiego bimbru: na 10 kg powstałej masy pobiera się od 1000 g do 1200 g cukru i 50 g drożdży. Zmiel cukier i drożdże wcześniej i zalej niewielką ilością wody o temperaturze pokojowej. Następnie ułóż starte jabłka w emaliowanym lub szklanym naczyniu i dodaj do nich mieszankę cukru i drożdży. Wszystko jest dobrze wymieszane i odstawione w ciemne miejsce do fermentacji na 1 tydzień. Bardzo ważne jest, aby podczas fermentacji naczynia, w których osadza się mieszanina, były jak najszczelniej zamknięte. Jeśli chodzi o dwutlenek węgla, należy go usunąć przez specjalny korek do wody lub w inny wygodniejszy sposób. Należy to zrobić, aby zacier nie stał się kwaśny. Aby uzyskać doskonały bimber z jabłek, jeśli nie użyjesz filtra, zacier będzie musiał być kilkakrotnie destylowany. Smacznego!
Drożdżowy bimber z musu jabłkowego

Składniki:
- jabłka – 30 kg;
- woda (na 1 dzień, nie gotować) – 20 litrów;
- cukier – 3,5-4 kg;
- drożdże – 100 g (co odpowiada 30 g nieaktywnego suchego).
Gotowanie:
Przygotowane owoce mielimy na puree. Puree łączymy z 17,5 litrami wody. Cały cukier zgodnie z przepisem wsyp do dwóch litrów wody. W celu szybkiego i całkowitego rozpuszczenia można go podgrzewać, ale nie gotować. Ostudź syrop i wlej go do już przygotowanej mieszanki. W pozostałym pół litrze wody podgrzanej do + 25 ° – + 30 ° С wlej drożdże, łyżkę cukru, poczekaj na spienienie i dodaj wszystko do naszej brzeczki z musu jabłkowego, wody i syropu. Zamknięty pojemnik zostawiamy w ciemnym miejscu w temperaturze t od +25°С do +30°С na 10 dni. Pierwszego dnia butelkę lub patelnię należy dość mocno wstrząsnąć, aby usunąć „nasadkę” miazgi z powierzchni – przeszkadza to w usuwaniu gazu i fermentacji. Pod koniec fermentacji (wrzenie ustanie, dwutlenek węgla ustanie) na dnie pojawi się osad, a na wierzchu gotowy, wysokiej jakości zacier. Do cydru jest nieco mocny i niezbyt smaczny (są wyjątki), ale do destylacji jest idealny. Smacznego!
Bezdrożdżowy bimber z jabłek

Zanim zrobisz zacieru jabłkowego według wskazanej receptury, musisz sprawdzić, czy ta odmiana dobrze fermentuje. Aby to zrobić, musisz przygotować puree z 1 kg i 200 g cukru i zobaczyć, jak przebiega fermentacja. Powinno rozpocząć się za 1-1,5 dnia i postępować dość aktywnie.
Składniki:
- jabłka – 10 kg;
- cukier – co najmniej 4 kg;
- rodzynki lub kiełki pszenicy – 100 gr (opcjonalnie).
Gotowanie:
Robimy puree zgodnie ze standardowym schematem, dodajemy cukier. Możesz dodać rodzynki lub kiełkującą pszenicę, aby przyspieszyć proces fermentacji. Od czasu do czasu mieszaj, aby cukier całkowicie się rozpuścił, a nie osiadł na dnie. Po 10-14 dniach zakończy się pierwszy etap fermentacji. Usuwamy ciasto (można go użyć do dodania zakładek do innych partii). Odcedzamy sok – wyjdzie około 5-6 litrów. Do soku dodajemy kolejne 5-6 szklanek cukru, wszystko fermentujemy na 2 tygodnie. Po przefiltrowaniu półprodukt do podwójnej destylacji do bimbru jest gotowy. Smacznego!
przepis na bimber jabłkowy

Składniki:
- 15 kg jabłek;
- 2 kg cukru;
- 10 litrów wody;
- 20 g suchych drożdży (lub 1 litr zakwasu).
Gotowanie:
Zagotuj syrop inwertowany i fermentuj drożdże zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jabłka obrać z liści, sadzonek i usunąć rdzeń. Jednak wiele osób lubi aromat pestek jabłek w bimberze, więc nie trzeba wycinać rdzenia. Jabłka mielimy w wygodny sposób – na krajarce do pasz, maszynce do mięsa lub tarce. Wlej wodę podgrzaną do 35-40⁰С do zbiornika fermentacyjnego, rozpuść w nim syrop. Do wody dodać jabłka i drożdże, dokładnie wymieszać. Smacznego!
Bimber z suszonych jabłek

Składniki:
- 2 kg suszonych jabłek;
- 2 kg cukru;
- 10 litrów wody;
- 40 g suchych drożdży.
Gotowanie:
Nie trzeba już polegać na dzikich drożdżach zakonserwowanych na skórce suszonych owoców. Więc zacier jest koniecznie przygotowany przy użyciu drożdży. Suszenie napełnić wodą, gotować przez 20 minut i schłodzić do temperatury 30⁰С. Gdy płyn stygnie, zagotuj syrop inwertowany i aktywuj drożdże. Dodaj syrop do jabłek, mieszaj do rozpuszczenia. Drożdże wlać do brzeczki i ponownie wymieszać. Aromat bimbru na suszonych jabłkach różni się od tego gotowanego na świeżych owocach, ale jest też bardzo ciekawy. Smacznego!
Przepis na jabłkowy bimber na soku

Do gotowania można użyć stojącego, a nawet sfermentowanego produktu, ale nie takiego, na powierzchni którego pojawiła się pleśń.
Składniki:
- 15 litrów soku;
- 2 kg cukru;
- 40 g suchych drożdży (lub 0,75 l zakwasu).
Gotowanie:
Bimber z soku jabłkowego najlepiej nadaje się do leżakowania na wiórkach dębowych, zbliżając jego smak do Calvados. Zagotuj syrop inwertowany. Jeśli używasz drożdży, namocz je w ciepłym soku na 40 minut, aby się aktywować. Gdy na powierzchni pojawi się piana, możesz zacząć mieszać składniki. Podgrzej sok do 25-28⁰С i rozpuść w nim syrop inwertowany lub cukier. Dodaj drożdże, mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Smacznego!
Jabłkowy bimber w domu z wytłoków

Pozostałych po wyrobie soku wytłoków nie należy wyrzucać, ponieważ nadal zawierają dużo substancji aromatycznych, które mogą nadać smak bimbru.
Składniki:
- 5 kg szarlotki;
- 10 litrów wody;
- 2 kg cukru;
- 40 g suchych drożdży (lub 0,75 l zakwasu).
Gotowanie:
Przed wyciskaniem jabłka należy umyć, aby prawie wszystkie mikroorganizmy zostały już z nich zmyte, a ten przepis nie może obejść się bez dodawania drożdży. Zagotuj syrop inwertowany, aktywuj drożdże w słodkiej wodzie (1 łyżka cukru na szklankę wody). Ciasto wlej do pojemnika fermentacyjnego i napełnij ciepłą (30-35⁰С) wodą. Syrop rozpuścić w brzeczce, dodać drożdże i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Smacznego!
Bimber z jabłek, zacier jabłkowy

Składniki:
- 15 kg jabłek
- 8 litrów wody
- 4,5 kg cukru
- 30 gr suchych drożdży
Gotowanie:
Po pierwsze, jabłka należy umyć i oczyścić z szypułek, jeśli krawędź jabłka jest zgniła lub spleśniała, odciąć. Bardzo ważny warunek, w zacierze na jabłkach, a także na innych owocach lub jagodach, nie powinno być nasion, bardzo psują bimber. Istnieją dwa sposoby, pierwszy to pocięcie każdego jabłka i usunięcie rdzenia wraz z nasionami, drugi rozważymy dalej. Jabłka mają gęstą skórkę, więc nie możemy ich sfermentować w całości, trzeba je zmiażdżyć, zmiażdżyć, aby sok wypłynął. W tym celu stosuje się różne kruszarki, maszynki do mięsa, sokowirówki. Najprostszą rzeczą jest mikser budowlany, w którego ostrza można wkręcić wkręty samogwintujące, aby uzyskać większą wydajność. Posiekane jabłka (miazgę) wlewamy do kadzi fermentacyjnej, powinno zajmować dokładnie połowę całkowitej objętości, i dodajemy ciepłą wodę, o temperaturze nie wyższej niż 25 stopni, z uwzględnieniem nasadki, która podniesie się w trakcie procesu fermentacji, czyli gdzieś o trzy czwarte. Nie rozważamy opcji bez użycia cukru, dostaniemy bardzo pachnący bimber, ale jego plon będzie bardzo mały. Ponadto z powodu braku doświadczenia lub innych czynników jest bardzo prawdopodobne, że zacier stanie się kwaśny, a ocet jabłkowy. Przygotowanie zacieru jabłkowego w staromodny sposób, bez refraktometru, miernika cukru, miernika gęstości itp., jeśli jabłka są bardzo słodkie, soczyste, dodać cukier na 5 kg jabłek 1 kg cukru, jeśli jabłka są kwaśne, słodko-kwaśne , następnie 1,5 kg cukru, oczywiście , liczby te mogą się różnić w zależności od zawartości cukru w brzeczce. Jabłko to jesienny owoc, pada deszcz, jeśli polegasz na dzikich drożdżach, które zostały zmyte przez deszcze, ryzykujesz fermentację gnilną lub ocet. Używam drożdży suszonych w następującej proporcji, na 1 kg jabłek 2 gram drożdży suszonych. Brzeczka powinna stać w ciepłym miejscu, bez uszczelnienia wodnego, z luźną pokrywką. Okresowo łamać gęsty kapelusz, przeprowadzając w ten sposób napowietrzanie, zwłaszcza na początku fermentacji. Usuwamy kości. Po poddaniu zacieru na jabłkach fermentacji, po trzech lub czterech dniach, zacier należy przelać do innego pojemnika, wyjętego z osadu. Wyrzuć warstwę kości, która tworzy się na dole. Usuwając kości i inne niepotrzebne do fermentacji składniki pozbędziemy się nieprzyjemnego zapachu bimbru i goryczy. Pozostawić do dojrzewania zacieru, gotowy zacier nie powinien być słodki, z goryczką, wydzielanie dwutlenku węgla powinno ustać. Smacznego!
Prosty przepis na bimber jabłkowy

Składniki:
- 1 kg cukru
- 5 litrów wody
- 20 g suszonych drożdży (lub 100 g prasowanych)
- 5 mocno pachnących jabłek (nie wszystkie potrzebne na raz)
Gotowanie:
Receptura oparta jest na klasycznym zacierze cukrowym. Dlatego, jeśli jesteś nowy w bimberze, sugeruję, abyś najpierw przeczytał dwa krótkie artykuły – zacier z suszonymi drożdżami i prasowany. Cukier rozpuścić w wodzie. Bierzemy dwa jabłka, obieramy je z nasion i trzy na grubej tarce. Zasypiamy powstałe puree z brzeczki. Aktywuj drożdże i dodaj je do brzeczki. Nie trzeba karmić, drożdże zjadają jabłka. Konieczność jest gotowa. Usuwamy go do fermentacji w ciepłym miejscu. W procesie fermentacji wytłoki jabłkowe utworzą czapkę, którą należy wymieszać. Im częściej, tym lepiej. Na początku kapelusz będzie również próbował uciekać, więc lepiej wybrać zbiornik fermentacyjny z dużym marginesem. I zaopatrz się w ciasteczka przeciwpieniące. Gdy zacier dojrzeje (zwykle 6-7 dni), filtrujemy go przez gazę z ciasta, klarujemy bentonit lub na zimno i destylujemy do wody, bez wybierania główek i ogonków. Powstały surowy alkohol nie jest rozcieńczany czystym węglem. Teraz lecą na mnie kamienie, mówią, że wkładasz jabłka do prania, a potem cały aromat zabijasz węglem. Częściowo masz rację – destylaty owocowo-jagodowe nie zawierają węgla, ale mamy bimber cukrowy. A jabłka karmione drożdżami nie będą miały specjalnego zapachu. Wprowadzam je raczej do autohipnozy, mówią, że jabłka nadal biorą udział w procesie fermentacji. Dlatego nie boimy się używać węgla – wyimaginowany aromat warto zamienić na bardzo realne czyszczenie węglem. A smak, którego potrzebujemy, uzyskamy w następnym etapie. Dwa jabłka kroimy na małe plasterki, wkładamy do słoika i napełniamy surowym alkoholem. Słoik wyjmujemy w ciemnym miejscu na 4-5 dni. Na zdjęciu widać, że SS od razu nabrało pięknego żółtego odcienia. Po zaparzeniu surowca filtrujemy go, rozcieńczamy do 20 stopni i destylujemy zgodnie z klasyką destylacji frakcyjnej – wybieramy głowy i ogony zapachem. Lub, jeśli zapach jeszcze się nie przyzwyczaił, to głowice – 50 ml z każdego kilograma cukru, a dobór ciała kończymy na 40% w strumieniu, lub do momentu, aż przestanie palić. Jeśli podczas destylacji używany jest parowiec, należy włożyć do niego kilka plasterków jabłka. Napój jest gotowy. Jeśli chcesz, możesz podbarwić go czymś, np. szafranem. Smacznego!
Klasyczny przepis na bimber

Składniki:
- 35 kg jabłek
- 22 litry wody
- 4,5 kg cukru
- 50 g drożdży winnych
Gotowanie:
Zmiel jabłka na puree (młynek do mięsa, tarka, blender, kruszarka) Wlać do pojemnika (odpowiednie jest tylko szkło lub naczynia emaliowane) Dodaj do powstałej masy czystej wody (20 l) Cukier i drożdże rozpuścić w lekko ogrzanej 2 litrach wody, następnie wlać do puree Dokładnie wymieszaj, załóż uszczelnienie wodne i pozwól fermentować w cieple i ciemności. Pierwszego dnia mieszankę należy raz wymieszać, aby równomiernie rozprowadzić miazgę. Smacznego!
Przepis na bimber z jabłek (calvados) w domu

Składniki:
- jabłka prosto z drzewa
- dzikie drożdże
Gotowanie:
Im słodsze jabłka, tym silniejszy będzie cydr. Jeśli jabłka są używane prosto z drzewa, nie trzeba ich myć, ponieważ zawierają własne dzikie drożdże. Wszystkie inne są dokładnie umyte. Z jabłek wycinamy rdzeń i usuwamy wszystkie nasiona, w przeciwnym razie zacier będzie miał cierpki posmak. Za pomocą sokowirówki otrzymujemy sok jabłkowy. Szarlotkę myjemy wodą pitną i dodajemy do naszego soku. Dzięki temu nie stracimy ani grama zdrowego napoju. Wlej sok do pojemnika, pozostawiając jedną czwartą wolną, ponieważ podczas gotowania powstała piana będzie aktywnie chlapać na piec. Lepiej jest wziąć patelnię z materiałów neutralnych chemicznie, najlepiej nadaje się zbiornik ze stali nierdzewnej o pojemności 30-40 litrów. Zalecany jest destylator ze zdejmowaną pokrywką, który może służyć jako rondel do gotowania syropu/soku, a także pojemnik do fermentacji. Cukier do przepisu na bimber z jabłek pobiera się w ilości 150-200 gramów na litr soku. Jeśli jabłka są słodkie, możesz dodać znacznie mniej cukru, ale bądź przygotowany, że Twój cydr lub zacier jabłkowy nie będzie bardzo mocny i będzie fermentował wyjątkowo długo – ponad 2 miesiące w porównaniu do 1-2 tygodni na zacierze jabłkowym z dodatkiem cukier. Dodaj drożdże do syropu. Jeśli wyschniesz, zacier nabierze drożdżowego smaku, ale proces fermentacji będzie szybszy. Dozwolone jest użycie specjalnych drożdży winnych lub alkoholowych – ich dawkowanie jest zwykle wskazane na opakowaniu. Można również zrobić bimber z jabłek bez drożdży, przepis pozwala na użycie dzikich drożdży żyjących na skórze. Aby to zrobić, potrzebujesz ciasta kleikowego, uzyskanego przez wyciskanie jabłek przez sokowirówkę, dodaje się go w ilości kilku łyżek stołowych do zacieru. Należy jednak pamiętać, że dzikie drożdże również będą fermentować wolniej w porównaniu ze specjalnie hodowanymi drożdżami spirytusowymi lub winnymi. Miejsce do fermentacji bimbru jabłkowego (calvados) lepiej wybrać ciepłe i ciemne. Czas fermentacji wynosi 3-5 dni, jeśli używa się cukru i drożdży kulturowych i do 1-2 miesięcy, jeśli fermentuje sok z surowych jabłek z wytłokami. Nie zapomnij od czasu do czasu mieszać. Zacieru jabłkowego usuwamy w ciepłym ciemnym pomieszczeniu. Optymalna temperatura pokojowa do fermentacji to 25-35°C. Jeśli proces jest bardzo powolny, przyszły bimber należy umieścić w cieplejszym miejscu, jeśli jest zbyt aktywny – w zimnym. Jeśli to nie pomoże drożdżom w aktywnej pracy, należy dodać do zacieru 10 kropli amoniaku – związki azotowe aktywują drożdże. Alternatywą jest dodanie skórki czarnego chleba. Pojemnik z zacierem zamykany jest gumową rękawicą. Najpierw musisz zrobić na nim mały otwór, aby wypuścić nadmiar dwutlenku węgla. Możesz również użyć uszczelnienia wodnego. Lub ułatw sobie: wyjmij rurkę z pojemnika z zacierem do słoika z wodą, uszczelnienie wodne uwolni dwutlenek węgla, a pleśń i bakterie nie dostaną się do zacieru. Fermentację kończy się, gdy zacier jabłkowy nie ma słodkiego smaku – oznacza to, że drożdże zjadły cały cukier i zakończyły produkcję alkoholu na przyszły bimber. Ponadto zacier przestanie emitować dwutlenek węgla: rękawica odpadnie, bulgotanie ustanie w migawce. Teraz wlej zacier do nowego pojemnika i umieść w chłodnym miejscu. Pozostały osad można wykorzystać jako starter w następnej partii. Po zakończeniu fermentacji powstały zacier jabłkowy lub wino jabłkowe – cydr – są filtrowane przez 3-4 warstwy gazy do innego pojemnika, w którym odbędzie się destylacja. Smacznego!
Bimber z jabłek

Składniki:
- Wiadro pokruszonych jabłek (tłuczonych),
- 20 litrów wody
- 4 kg cukru
- 100 g suchych drożdży
Gotowanie:
Proces robienia bimbru z jabłek. Zmiel jabłka na jednolitą masę (tłuczone ziemniaki), ułóż w puszce. Dodaj wodę, cukier, drożdże. Włóż zacier w ciepłe miejsce do fermentacji przez 10 dni. Proces bimbru. Destylować wywar owocowy przez bimber z wyborem tylko głów, nalegać na powstały bimber pierwszej destylacji na jabłkach, suszonych owocach, ziołach przez 4-5 dni, a następnie ostrożnie przeprowadzić drugą frakcyjną destylację bimbru wybór głów i ogonów. Przeczytaj więcej: pyszny przepis na bimber z dżemu. Odcięte pod kątem 45-40 stopni frakcji ogona. Przed degustacją odstaw bimber i bimber na co najmniej 10 dni. Przed użyciem rozcieńczyć czystą wodą do 45 stopni. Smacznego!