Bimber z jabłek przepis na bimber jabłkowy

bimber z jabłek

Bimber z jabłek jest smaczny i pachnący, dlatego cieszy się największą popularnością wśród winiarzy. Możesz przygotować mocny pachnący bimber z dowolnej odmiany jabłek, więc nie powinno zabraknąć surowców. Pod koniec zbiorów często pojawiają się przejrzałe i lekko zgniłe owoce, które nie nadają się ani do przechowywania na zimę, ani do robienia kompotów i innych domowych przetworów.

Składniki:

  • Jabłka 10 kg.
  • Cukier 2 kg.

Metoda gotowania:

  • Zgodnie z tym przepisem bimber z jabłek przygotowywany jest w dwóch etapach.
  • Najpierw trzeba umyć i obrać jabłka – usunąć pestki i ogonki, podzielić na wygodne kawałki i zmielić w maszynce do mięsa.
  • Ułóż powstały mus jabłkowy w szklanych słoikach lub miseczkach emaliowanych, dodaj cukier – jedną szklankę na kilogram owoców.
  • Dobrze wymieszaj, aby cukier zaczął się rozpuszczać i pozostaw w ciepłym miejscu do fermentacji. Przeczytaj więcej: pyszny przepis na bimber.
  • Puree – brzeczka na bimber z jabłek, pozostawić na cztery dni w temperaturze pokojowej.
  • Gdy zacier dojrzeje, konieczne będzie odcedzenie płynu za pomocą gazy złożonej w kilka warstw.
  • Z 10 litrów puree otrzymujesz około 6 litrów soku.
  • Ciasta nie wyrzucaj, tylko napełnij wodą i sfermentuj.
  • Do odcedzonego soku dodać 6 szklanek cukru (jedna szklanka na litr płynu), wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 14-15 dni.
  • Sfermentowany zacier na bimber z jabłek będzie musiał być dwukrotnie destylowany.
  • W razie potrzeby możesz raz wyprzedzić i wyczyścić bimber mlekiem lub węglem aktywowanym, jeszcze prostszym sposobem czyszczenia olejów fuzlowych jest zamrożenie.
  • Ale oczyszczenie sprawi, że napój będzie mniej aromatyczny, dlatego preferowana jest podwójna destylacja.
  • Smacznego!

    Bimber z jabłek

    bimber z jabłek

    Składniki:

    • Sok jabłkowy -10 l;
    • Drożdże suszone – 20 gr;
    • Piasek cukrowy -2 kg.

    Gotowanie:

  • Wlej 9 litrów do plastikowego lub szklanego pojemnika. sok.
  • Do reszty soku wsypać cukier i wymieszać.
  • Dodaj syrop do pojemnika, wymieszaj.
  • Rozcieńczyć drożdże w ciepłej wodzie zgodnie z instrukcją.
  • Wlać do pojemnika fermentacyjnego, wymieszać zawartość.
  • Załóż gumową rękawicę medyczną na szyjkę pojemnika lub załóż uszczelnienie wodne.
  • Umieść pojemnik w ciemnym, ciepłym pomieszczeniu do fermentacji.
  • Fermentacja zwykle kończy się po 2-3 tygodniach.
  • Przestaje wydzielać się gaz, zacier z soku jabłkowego ma gorzki smak, ma alkoholowy zapach.
  • Ostrożnie odcedź zacier z osadu, wlej jeszcze do kostki bimbru i dwukrotnie wbij.
  • Powstały bimber należy przechowywać w butelkach przez 2-3 dni przed użyciem.
  • Smacznego!

    Bimber z jabłek z rodzynkami

    bimber z jabłek

    Składniki:

    • Jabłka słodkie – 10 kg;
    • Woda – 3l;
    • Cukier – 3 kg;
    • Rodzynki – 100 gr.

    Metoda gotowania:

  • Dobrze dojrzałe, słodkie jabłka należy oczyścić z resztek, nie trzeba ich myć, aby na powierzchni owoców pozostało jak najwięcej dzikich drożdży.
  • Zetrzyj owoce na gładką masę.
  • Do emaliowanej patelni włożyć tłuczone ziemniaki, zalać 1,5 litra wody i dodać 1 kg cukru.
  • Przykryj patelnię gazą i podgrzej na dwa dni.
  • Przefermentowaną masę przelać do szklanej butelki, wlać pozostałą wodę i dodać pozostały cukier oraz rodzynki.
  • Zainstaluj uszczelnienie wodne na naczyniu i pozostaw do fermentacji w ogniu, aż proces się zakończy.
  • Sfermentowaną brzeczkę przelać do butelek, ostudzić i wypić.
  • Możesz wyprzedzić taką bragę.
  • Otrzymasz doskonały bimber pachnący jabłkiem.
  • Smacznego!

    Bimber z wytłoków jabłkowych

    bimber z jabłek

    Składniki:

    • wytłoki jabłkowe – 10 kg;
    • Woda – 30 l;
    • Cukier – 1 kg;
    • Drożdże do wina – 6g.

    Gotowanie:

  • Wyciśnięty placek umieścić w kadzi fermentacyjnej, zalać wodą o temperaturze pokojowej, dokładnie wymieszać.
  • Ważne jest, aby w pojemniku zostawić miejsce na piankę i nakrętki z pulpy jabłkowej, która powstaje podczas szybkiej fermentacji.
  • Wsypać cukier granulowany, masę wymieszać, ułożyć przygotowane drożdże.
  • Zainstaluj uszczelnienie wodne na pojemniku.
  • I trzymaj go w cieple.
  • Każdego dnia podczas fermentacji należy mieszać i utopić „czapkę” miazgi i pianki.
  • Po 2-3 tygodniach, czasem dłużej, fermentacja ustaje, zacier jabłkowy jest gotowy.
  • Ciecz należy ostrożnie spuścić, nie dotykając osadu.
  • Następnie jedź bimbrem.
  • Smacznego!

    Bimber z suszonych owoców

    bimber z jabłek

    Składniki:

    • Suszone jabłka – 2kg
    • Woda – 10l;
    • Cukier – 3 kg;
    • Drożdże – 300 gr.

    Metoda gotowania:

  • Suszone jabłka zalać wodą i gotować przez 20 minut.
  • Dodaj cukier, wymieszaj.
  • Schłodź do 25-30°.
  • Dodaj rozcieńczone drożdże.
  • Fermentuj 1-2 tygodnie na ciepło.
  • Usuń z osadu, odcedź, wyprzedzaj na bimber.
  • Smacznego!

    Bimber z soku jabłkowego

    bimber z jabłek

    Składniki:

    • 5 litrów. sok;
    • 10 g drożdży;
    • 1 kg. Sahara.

    Gotowanie:

  • Znajdujemy pojemnik odpowiedni do fermentacji, wlewamy do niego sok, dodajemy cukier i wstępnie rozcieńczone drożdże, dobrze mieszamy brzeczkę.
  • Zakładamy uszczelnienie wodne lub rękawicę i kładziemy na miesiąc w ciemnym, ciepłym miejscu.
  • Gdy tylko rękawica opróżni się lub powietrze przestanie uciekać z uszczelnienia wodnego, osad opadnie na dno.
  • Ostrożnie spuść płyn i destyluj przez bimber.
  • Smacznego!

    jabłkowy bimber

    przepis na bimber jabłkowy

    Składniki:

    • świeżo wyciśnięty sok jabłkowy co najmniej 15 litrów
    • 3 kg cukru
    • 200 g drożdży

    Gotowanie:

  • Aby zrobić bimber z jabłek, na początek warto przygotować świeżo wyciśnięty sok jabłkowy na co najmniej 15 litrów.
  • Aby uzyskać idealny sok do produkcji bimbru jabłkowego, należy brać tylko owoce dojrzałe i nieuszkodzone.
  • Po zebraniu jabłka należy pokroić na kawałki, które swobodnie zmieszczą się w sokowirówce.
  • Najbardziej odpowiednie odmiany jabłek do robienia bimberu to Antonovka, anyż, możesz wziąć moskiewską gruszkę i shtreifling.
  • Do otrzymanego wcześniej soku należy dodać 3 kg cukru.
  • Ilość dodanego cukru zależy całkowicie od słodyczy samego soku.
  • Oba składniki należy dokładnie wymieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Drożdże wcześniej rozpuścić w wodzie, a gdy cukier w soku całkowicie się rozpuści, do całej kompozycji dodać 200 g drożdży.
  • Całą mieszankę należy przygotować wyłącznie w naczyniach emaliowanych lub szklanych.
  • Powstały sok nalega na miesiąc na fermentację w ciemnym miejscu.
  • W takim przypadku bardzo ważne jest okresowe mieszanie kompozycji.
  • Po wymaganym czasie przepuść powstały produkt przez bimber.
  • Bimber z soku jabłkowego jest gotowy.
  • Możesz zrobić bimber z startych jabłek.
  • Metoda gotowania jest bardzo prosta.
  • Aby to zrobić, musisz wziąć jabłka i dobrze je posiekać blenderem, maszynką do mięsa lub tarką.
  • Ważne jest przestrzeganie podstawowych proporcji w procesie przygotowania takiego bimbru: na 10 kg powstałej masy pobiera się od 1000 g do 1200 g cukru i 50 g drożdży.
  • Zmiel cukier i drożdże wcześniej i zalej niewielką ilością wody o temperaturze pokojowej.
  • Następnie ułóż starte jabłka w emaliowanym lub szklanym naczyniu i dodaj do nich mieszankę cukru i drożdży.
  • Wszystko jest dobrze wymieszane i odstawione w ciemne miejsce do fermentacji na 1 tydzień.
  • Bardzo ważne jest, aby podczas fermentacji naczynia, w których osadza się mieszanina, były jak najszczelniej zamknięte.
  • Jeśli chodzi o dwutlenek węgla, należy go usunąć przez specjalny korek do wody lub w inny wygodniejszy sposób.
  • Należy to zrobić, aby zacier nie stał się kwaśny.
  • Aby uzyskać doskonały bimber z jabłek, jeśli nie użyjesz filtra, zacier będzie musiał być kilkakrotnie destylowany.
  • Smacznego!

    Drożdżowy bimber z musu jabłkowego

    przepis na bimber jabłkowy

    Składniki:

    • jabłka – 30 kg;
    • woda (na 1 dzień, nie gotować) – 20 litrów;
    • cukier – 3,5-4 kg;
    • drożdże – 100 g (co odpowiada 30 g nieaktywnego suchego).

    Gotowanie:

  • Przygotowane owoce mielimy na puree.
  • Puree łączymy z 17,5 litrami wody.
  • Cały cukier zgodnie z przepisem wsyp do dwóch litrów wody.
  • W celu szybkiego i całkowitego rozpuszczenia można go podgrzewać, ale nie gotować.
  • Ostudź syrop i wlej go do już przygotowanej mieszanki.
  • W pozostałym pół litrze wody podgrzanej do + 25 ° – + 30 ° С wlej drożdże, łyżkę cukru, poczekaj na spienienie i dodaj wszystko do naszej brzeczki z musu jabłkowego, wody i syropu.
  • Zamknięty pojemnik zostawiamy w ciemnym miejscu w temperaturze t od +25°С do +30°С na 10 dni.
  • Pierwszego dnia butelkę lub patelnię należy dość mocno wstrząsnąć, aby usunąć „nasadkę” miazgi z powierzchni – przeszkadza to w usuwaniu gazu i fermentacji.
  • Pod koniec fermentacji (wrzenie ustanie, dwutlenek węgla ustanie) na dnie pojawi się osad, a na wierzchu gotowy, wysokiej jakości zacier.
  • Do cydru jest nieco mocny i niezbyt smaczny (są wyjątki), ale do destylacji jest idealny.
  • Smacznego!

    Bezdrożdżowy bimber z jabłek

    przepis na bimber jabłkowy

    Zanim zrobisz zacieru jabłkowego według wskazanej receptury, musisz sprawdzić, czy ta odmiana dobrze fermentuje. Aby to zrobić, musisz przygotować puree z 1 kg i 200 g cukru i zobaczyć, jak przebiega fermentacja. Powinno rozpocząć się za 1-1,5 dnia i postępować dość aktywnie.

    Składniki:

    • jabłka – 10 kg;
    • cukier – co najmniej 4 kg;
    • rodzynki lub kiełki pszenicy – 100 gr (opcjonalnie).

    Gotowanie:

  • Robimy puree zgodnie ze standardowym schematem, dodajemy cukier.
  • Możesz dodać rodzynki lub kiełkującą pszenicę, aby przyspieszyć proces fermentacji.
  • Od czasu do czasu mieszaj, aby cukier całkowicie się rozpuścił, a nie osiadł na dnie.
  • Po 10-14 dniach zakończy się pierwszy etap fermentacji.
  • Usuwamy ciasto (można go użyć do dodania zakładek do innych partii).
  • Odcedzamy sok – wyjdzie około 5-6 litrów.
  • Do soku dodajemy kolejne 5-6 szklanek cukru, wszystko fermentujemy na 2 tygodnie.
  • Po przefiltrowaniu półprodukt do podwójnej destylacji do bimbru jest gotowy.
  • Smacznego!

    przepis na bimber jabłkowy

    przepis na bimber jabłkowy

    Składniki:

    • 15 kg jabłek;
    • 2 kg cukru;
    • 10 litrów wody;
    • 20 g suchych drożdży (lub 1 litr zakwasu).

    Gotowanie:

  • Zagotuj syrop inwertowany i fermentuj drożdże zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Jabłka obrać z liści, sadzonek i usunąć rdzeń.
  • Jednak wiele osób lubi aromat pestek jabłek w bimberze, więc nie trzeba wycinać rdzenia.
  • Jabłka mielimy w wygodny sposób – na krajarce do pasz, maszynce do mięsa lub tarce.
  • Wlej wodę podgrzaną do 35-40⁰С do zbiornika fermentacyjnego, rozpuść w nim syrop.
  • Do wody dodać jabłka i drożdże, dokładnie wymieszać.
  • Smacznego!

    Bimber z suszonych jabłek

    przepis na bimber jabłkowy

    Składniki:

    • 2 kg suszonych jabłek;
    • 2 kg cukru;
    • 10 litrów wody;
    • 40 g suchych drożdży.

    Gotowanie:

  • Nie trzeba już polegać na dzikich drożdżach zakonserwowanych na skórce suszonych owoców. Więc zacier jest koniecznie przygotowany przy użyciu drożdży.
  • Suszenie napełnić wodą, gotować przez 20 minut i schłodzić do temperatury 30⁰С.
  • Gdy płyn stygnie, zagotuj syrop inwertowany i aktywuj drożdże.
  • Dodaj syrop do jabłek, mieszaj do rozpuszczenia.
  • Drożdże wlać do brzeczki i ponownie wymieszać.
  • Aromat bimbru na suszonych jabłkach różni się od tego gotowanego na świeżych owocach, ale jest też bardzo ciekawy.
  • Smacznego!

    Przepis na jabłkowy bimber na soku

    przepis na bimber jabłkowy

    Do gotowania można użyć stojącego, a nawet sfermentowanego produktu, ale nie takiego, na powierzchni którego pojawiła się pleśń.

    Składniki:

    • 15 litrów soku;
    • 2 kg cukru;
    • 40 g suchych drożdży (lub 0,75 l zakwasu).

    Gotowanie:

  • Bimber z soku jabłkowego najlepiej nadaje się do leżakowania na wiórkach dębowych, zbliżając jego smak do Calvados.
  • Zagotuj syrop inwertowany.
  • Jeśli używasz drożdży, namocz je w ciepłym soku na 40 minut, aby się aktywować.
  • Gdy na powierzchni pojawi się piana, możesz zacząć mieszać składniki.
  • Podgrzej sok do 25-28⁰С i rozpuść w nim syrop inwertowany lub cukier.
  • Dodaj drożdże, mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Smacznego!

    Jabłkowy bimber w domu z wytłoków

    przepis na bimber jabłkowy

    Pozostałych po wyrobie soku wytłoków nie należy wyrzucać, ponieważ nadal zawierają dużo substancji aromatycznych, które mogą nadać smak bimbru.

    Składniki:

    • 5 kg szarlotki;
    • 10 litrów wody;
    • 2 kg cukru;
    • 40 g suchych drożdży (lub 0,75 l zakwasu).

    Gotowanie:

  • Przed wyciskaniem jabłka należy umyć, aby prawie wszystkie mikroorganizmy zostały już z nich zmyte, a ten przepis nie może obejść się bez dodawania drożdży.
  • Zagotuj syrop inwertowany, aktywuj drożdże w słodkiej wodzie (1 łyżka cukru na szklankę wody).
  • Ciasto wlej do pojemnika fermentacyjnego i napełnij ciepłą (30-35⁰С) wodą.
  • Syrop rozpuścić w brzeczce, dodać drożdże i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Smacznego!

    Bimber z jabłek, zacier jabłkowy

    jak zrobić bimber z jabłek

    Składniki:

    • 15 kg jabłek
    • 8 litrów wody
    • 4,5 kg cukru
    • 30 gr suchych drożdży

    Gotowanie:

  • Po pierwsze, jabłka należy umyć i oczyścić z szypułek, jeśli krawędź jabłka jest zgniła lub spleśniała, odciąć.
  • Bardzo ważny warunek, w zacierze na jabłkach, a także na innych owocach lub jagodach, nie powinno być nasion, bardzo psują bimber.
  • Istnieją dwa sposoby, pierwszy to pocięcie każdego jabłka i usunięcie rdzenia wraz z nasionami, drugi rozważymy dalej.
  • Jabłka mają gęstą skórkę, więc nie możemy ich sfermentować w całości, trzeba je zmiażdżyć, zmiażdżyć, aby sok wypłynął.
  • W tym celu stosuje się różne kruszarki, maszynki do mięsa, sokowirówki.
  • Najprostszą rzeczą jest mikser budowlany, w którego ostrza można wkręcić wkręty samogwintujące, aby uzyskać większą wydajność.
  • Posiekane jabłka (miazgę) wlewamy do kadzi fermentacyjnej, powinno zajmować dokładnie połowę całkowitej objętości, i dodajemy ciepłą wodę, o temperaturze nie wyższej niż 25 stopni, z uwzględnieniem nasadki, która podniesie się w trakcie procesu fermentacji, czyli gdzieś o trzy czwarte.
  • Nie rozważamy opcji bez użycia cukru, dostaniemy bardzo pachnący bimber, ale jego plon będzie bardzo mały.
  • Ponadto z powodu braku doświadczenia lub innych czynników jest bardzo prawdopodobne, że zacier stanie się kwaśny, a ocet jabłkowy.
  • Przygotowanie zacieru jabłkowego w staromodny sposób, bez refraktometru, miernika cukru, miernika gęstości itp., jeśli jabłka są bardzo słodkie, soczyste, dodać cukier na 5 kg jabłek 1 kg cukru, jeśli jabłka są kwaśne, słodko-kwaśne , następnie 1,5 kg cukru, oczywiście , liczby te mogą się różnić w zależności od zawartości cukru w ​​brzeczce.
  • Jabłko to jesienny owoc, pada deszcz, jeśli polegasz na dzikich drożdżach, które zostały zmyte przez deszcze, ryzykujesz fermentację gnilną lub ocet.
  • Używam drożdży suszonych w następującej proporcji, na 1 kg jabłek 2 gram drożdży suszonych.
  • Brzeczka powinna stać w ciepłym miejscu, bez uszczelnienia wodnego, z luźną pokrywką.
  • Okresowo łamać gęsty kapelusz, przeprowadzając w ten sposób napowietrzanie, zwłaszcza na początku fermentacji.
  • Usuwamy kości.
  • Po poddaniu zacieru na jabłkach fermentacji, po trzech lub czterech dniach, zacier należy przelać do innego pojemnika, wyjętego z osadu.
  • Wyrzuć warstwę kości, która tworzy się na dole.
  • Usuwając kości i inne niepotrzebne do fermentacji składniki pozbędziemy się nieprzyjemnego zapachu bimbru i goryczy.
  • Pozostawić do dojrzewania zacieru, gotowy zacier nie powinien być słodki, z goryczką, wydzielanie dwutlenku węgla powinno ustać.
  • Smacznego!

    Prosty przepis na bimber jabłkowy

    jak zrobić bimber z jabłek

    Składniki:

    • 1 kg cukru
    • 5 litrów wody
    • 20 g suszonych drożdży (lub 100 g prasowanych)
    • 5 mocno pachnących jabłek (nie wszystkie potrzebne na raz)

    Gotowanie:

  • Receptura oparta jest na klasycznym zacierze cukrowym.
  • Dlatego, jeśli jesteś nowy w bimberze, sugeruję, abyś najpierw przeczytał dwa krótkie artykuły – zacier z suszonymi drożdżami i prasowany.
  • Cukier rozpuścić w wodzie.
  • Bierzemy dwa jabłka, obieramy je z nasion i trzy na grubej tarce.
  • Zasypiamy powstałe puree z brzeczki.
  • Aktywuj drożdże i dodaj je do brzeczki.
  • Nie trzeba karmić, drożdże zjadają jabłka.
  • Konieczność jest gotowa.
  • Usuwamy go do fermentacji w ciepłym miejscu.
  • W procesie fermentacji wytłoki jabłkowe utworzą czapkę, którą należy wymieszać.
  • Im częściej, tym lepiej.
  • Na początku kapelusz będzie również próbował uciekać, więc lepiej wybrać zbiornik fermentacyjny z dużym marginesem.
  • I zaopatrz się w ciasteczka przeciwpieniące.
  • Gdy zacier dojrzeje (zwykle 6-7 dni), filtrujemy go przez gazę z ciasta, klarujemy bentonit lub na zimno i destylujemy do wody, bez wybierania główek i ogonków.
  • Powstały surowy alkohol nie jest rozcieńczany czystym węglem.
  • Teraz lecą na mnie kamienie, mówią, że wkładasz jabłka do prania, a potem cały aromat zabijasz węglem.
  • Częściowo masz rację – destylaty owocowo-jagodowe nie zawierają węgla, ale mamy bimber cukrowy.
  • A jabłka karmione drożdżami nie będą miały specjalnego zapachu.
  • Wprowadzam je raczej do autohipnozy, mówią, że jabłka nadal biorą udział w procesie fermentacji.
  • Dlatego nie boimy się używać węgla – wyimaginowany aromat warto zamienić na bardzo realne czyszczenie węglem.
  • A smak, którego potrzebujemy, uzyskamy w następnym etapie.
  • Dwa jabłka kroimy na małe plasterki, wkładamy do słoika i napełniamy surowym alkoholem.
  • Słoik wyjmujemy w ciemnym miejscu na 4-5 dni.
  • Na zdjęciu widać, że SS od razu nabrało pięknego żółtego odcienia.
  • Po zaparzeniu surowca filtrujemy go, rozcieńczamy do 20 stopni i destylujemy zgodnie z klasyką destylacji frakcyjnej – wybieramy głowy i ogony zapachem.
  • Lub, jeśli zapach jeszcze się nie przyzwyczaił, to głowice – 50 ml z każdego kilograma cukru, a dobór ciała kończymy na 40% w strumieniu, lub do momentu, aż przestanie palić.
  • Jeśli podczas destylacji używany jest parowiec, należy włożyć do niego kilka plasterków jabłka.
  • Napój jest gotowy.
  • Jeśli chcesz, możesz podbarwić go czymś, np. szafranem.
  • Smacznego!

    Klasyczny przepis na bimber

    jak zrobić bimber z jabłek

    Składniki:

    • 35 kg jabłek
    • 22 litry wody
    • 4,5 kg cukru
    • 50 g drożdży winnych

    Gotowanie:

  • Zmiel jabłka na puree (młynek do mięsa, tarka, blender, kruszarka)
  • Wlać do pojemnika (odpowiednie jest tylko szkło lub naczynia emaliowane)
  • Dodaj do powstałej masy czystej wody (20 l)
  • Cukier i drożdże rozpuścić w lekko ogrzanej 2 litrach wody, następnie wlać do puree
  • Dokładnie wymieszaj, załóż uszczelnienie wodne i pozwól fermentować w cieple i ciemności.
  • Pierwszego dnia mieszankę należy raz wymieszać, aby równomiernie rozprowadzić miazgę.
  • Smacznego!

    Przepis na bimber z jabłek (calvados) w domu

    jak zrobić bimber z jabłek

    Składniki:

    • jabłka prosto z drzewa
    • dzikie drożdże

    Gotowanie:

  • Im słodsze jabłka, tym silniejszy będzie cydr.
  • Jeśli jabłka są używane prosto z drzewa, nie trzeba ich myć, ponieważ zawierają własne dzikie drożdże.
  • Wszystkie inne są dokładnie umyte.
  • Z jabłek wycinamy rdzeń i usuwamy wszystkie nasiona, w przeciwnym razie zacier będzie miał cierpki posmak.
  • Za pomocą sokowirówki otrzymujemy sok jabłkowy.
  • Szarlotkę myjemy wodą pitną i dodajemy do naszego soku.
  • Dzięki temu nie stracimy ani grama zdrowego napoju.
  • Wlej sok do pojemnika, pozostawiając jedną czwartą wolną, ponieważ podczas gotowania powstała piana będzie aktywnie chlapać na piec.
  • Lepiej jest wziąć patelnię z materiałów neutralnych chemicznie, najlepiej nadaje się zbiornik ze stali nierdzewnej o pojemności 30-40 litrów.
  • Zalecany jest destylator ze zdejmowaną pokrywką, który może służyć jako rondel do gotowania syropu/soku, a także pojemnik do fermentacji.
  • Cukier do przepisu na bimber z jabłek pobiera się w ilości 150-200 gramów na litr soku.
  • Jeśli jabłka są słodkie, możesz dodać znacznie mniej cukru, ale bądź przygotowany, że Twój cydr lub zacier jabłkowy nie będzie bardzo mocny i będzie fermentował wyjątkowo długo – ponad 2 miesiące w porównaniu do 1-2 tygodni na zacierze jabłkowym z dodatkiem cukier.
  • Dodaj drożdże do syropu.
  • Jeśli wyschniesz, zacier nabierze drożdżowego smaku, ale proces fermentacji będzie szybszy.
  • Dozwolone jest użycie specjalnych drożdży winnych lub alkoholowych – ich dawkowanie jest zwykle wskazane na opakowaniu.
  • Można również zrobić bimber z jabłek bez drożdży, przepis pozwala na użycie dzikich drożdży żyjących na skórze.
  • Aby to zrobić, potrzebujesz ciasta kleikowego, uzyskanego przez wyciskanie jabłek przez sokowirówkę, dodaje się go w ilości kilku łyżek stołowych do zacieru.
  • Należy jednak pamiętać, że dzikie drożdże również będą fermentować wolniej w porównaniu ze specjalnie hodowanymi drożdżami spirytusowymi lub winnymi.
  • Miejsce do fermentacji bimbru jabłkowego (calvados) lepiej wybrać ciepłe i ciemne.
  • Czas fermentacji wynosi 3-5 dni, jeśli używa się cukru i drożdży kulturowych i do 1-2 miesięcy, jeśli fermentuje sok z surowych jabłek z wytłokami.
  • Nie zapomnij od czasu do czasu mieszać.
  • Zacieru jabłkowego usuwamy w ciepłym ciemnym pomieszczeniu.
  • Optymalna temperatura pokojowa do fermentacji to 25-35°C.
  • Jeśli proces jest bardzo powolny, przyszły bimber należy umieścić w cieplejszym miejscu, jeśli jest zbyt aktywny – w zimnym.
  • Jeśli to nie pomoże drożdżom w aktywnej pracy, należy dodać do zacieru 10 kropli amoniaku – związki azotowe aktywują drożdże.
  • Alternatywą jest dodanie skórki czarnego chleba.
  • Pojemnik z zacierem zamykany jest gumową rękawicą.
  • Najpierw musisz zrobić na nim mały otwór, aby wypuścić nadmiar dwutlenku węgla.
  • Możesz również użyć uszczelnienia wodnego.
  • Lub ułatw sobie: wyjmij rurkę z pojemnika z zacierem do słoika z wodą, uszczelnienie wodne uwolni dwutlenek węgla, a pleśń i bakterie nie dostaną się do zacieru.
  • Fermentację kończy się, gdy zacier jabłkowy nie ma słodkiego smaku – oznacza to, że drożdże zjadły cały cukier i zakończyły produkcję alkoholu na przyszły bimber.
  • Ponadto zacier przestanie emitować dwutlenek węgla: rękawica odpadnie, bulgotanie ustanie w migawce.
  • Teraz wlej zacier do nowego pojemnika i umieść w chłodnym miejscu.
  • Pozostały osad można wykorzystać jako starter w następnej partii.
  • Po zakończeniu fermentacji powstały zacier jabłkowy lub wino jabłkowe – cydr – są filtrowane przez 3-4 warstwy gazy do innego pojemnika, w którym odbędzie się destylacja.
  • Smacznego!

    Bimber z jabłek

    jak zrobić bimber z jabłek

    Składniki:

    • Wiadro pokruszonych jabłek (tłuczonych),
    • 20 litrów wody
    • 4 kg cukru
    • 100 g suchych drożdży

    Gotowanie:

  • Proces robienia bimbru z jabłek.
  • Zmiel jabłka na jednolitą masę (tłuczone ziemniaki), ułóż w puszce.
  • Dodaj wodę, cukier, drożdże.
  • Włóż zacier w ciepłe miejsce do fermentacji przez 10 dni.
  • Proces bimbru.
  • Destylować wywar owocowy przez bimber z wyborem tylko głów, nalegać na powstały bimber pierwszej destylacji na jabłkach, suszonych owocach, ziołach przez 4-5 dni, a następnie ostrożnie przeprowadzić drugą frakcyjną destylację bimbru wybór głów i ogonów. Przeczytaj więcej: pyszny przepis na bimber z dżemu.
  • Odcięte pod kątem 45-40 stopni frakcji ogona.
  • Przed degustacją odstaw bimber i bimber na co najmniej 10 dni.
  • Przed użyciem rozcieńczyć czystą wodą do 45 stopni.
  • Smacznego!

    Ewa Wójcik
    Autor
    Rate author