
Herbata biała to herbata sporządzona z czubków (nieotwartych pączków herbaty) i młodych liści, które w procesie produkcji przeszły minimalną liczbę etapów przetwarzania, zwykle jedynie więdnięcie i suszenie. Wbrew nazwie biała herbata ma wyższy stopień utlenienia (do 12%) niż większość herbat zielonych. Wśród herbat białych znajdują się czyste tipsy oraz te zrobione z mieszanki tipsów i liści.
Składniki:
- Woda źródlana
- Czajnik gliniany
- Biała herbata
Metoda gotowania:
Ciepła woda do 75 stopni Rozgrzej gaiwan lub czajnik wodą Wlej gorącą wodę do chachai i filiżanek Herbatę wlać do gaiwan lub czajnika i przykryć pokrywką. Zalej gorącą wodą i natychmiast wlej do chahai (miski do serwowania lub dzbanka) Przelej z chahai do filiżanek Powtórz 5-7 razy Szczęśliwej herbaty!
Biała herbata

Składniki:
- Woda źródlana
- Biała herbata
Metoda gotowania:
Zanim zaczniesz warzyć białą herbatę, wszystkie sztućce, które wezmą udział w ceremonii parzenia herbaty, należy kilkakrotnie zalać wrzątkiem, aby sztućce nie miały obcych zapachów i można było w pełni cieszyć się bogatym smakiem i aromatem napoju. Po przygotowaniu potraw. Przeczytaj więcej: Pyszny przepis na herbatę Rooibos. Podgrzewamy wodę do co najmniej 80 stopni. Herbatę wlej do czajnika i napełnij wodą. Odczekamy kilka minut i odcedzimy pierwsze liście herbaty, aby w czajniku nie pozostała ani kropla. Operacja ta polega na tym, że wraz z pierwszym zaparzaniem zniknęła cała goryczka, a liście herbaty odżyły. Następnie ponownie wlej wodę do czajnika i poczekaj, aż biała herbata się zaparzy. Następnie herbatę filtrujemy przez sitko i przelewamy do filiżanek. Szczęśliwej herbaty!
Biała herbata

Składniki:
- Woda źródlana
- Czajnik
- Biała herbata
Metoda gotowania:
Najpierw musisz zdecydować, jakiej wody i sztućców użyć do prawidłowego warzenia. Woda jest głównym składnikiem przyszłego napoju, a smak i aromat parzonej białej herbaty zależy od jej jakości. W żadnym wypadku nie powinna to być woda z kranu i zawierać chlor. Woda sprzedawana w butelkach i rzekomo oczyszczona ze szkodliwych substancji też się tu nie sprawdzi. Aby zaparzyć naprawdę pyszną i zdrową herbatę, trzeba używać najczystszej, czyli źródlanej wody. Temperatura wody ma ogromne znaczenie i dlatego powinna być nieco niższa niż przy parzeniu innych rodzajów herbat. Idealna temperatura to 80 stopni, ponieważ młode liście szybciej wydzielają składniki odżywcze. Chińscy mistrzowie opisali w swoich pismach aż trzy etapy warzenia białej herbaty i każdemu z nich nadali swoje imiona. Pierwszy etap gotowania wody, kiedy na dnie naczynia zaczynają pojawiać się małe bąbelki powietrza, nazwano „rybim okiem”. Drugi etap nazwano „nitkami perłowymi”. Można je zobaczyć, gdy z małych bąbelków, które unoszą się na powierzchnię podgrzanej wody, tworzy się rodzaj nitki. Trzeci etap nazwano „szumem wiatru w sosnach” ze względu na szum wody podczas ogrzewania. Niezbędne jest wyłączenie ognia natychmiast po przejściu wody ze stanu „strun perłowych” do „szum wiatru w sosnach”. Istnieją specjalne przybory do prawidłowego zaparzania białej herbaty. Z wyglądu jest dość miniaturowa, dlatego ma podkreślać piękno, wartość i bogactwo białej herbaty. Typowy zestaw do parzenia białej herbaty składa się z misek, gaiwan 100-120 ml, sitka i otwartego czajniczka. Szczęśliwej herbaty!
Zimny napar z białej herbaty

Składniki:
- Woda źródlana
- Biała herbata
Metoda gotowania:
Metodę warzenia na zimno stosuje się, gdy trzeba przygotować najbardziej gaszący pragnienie napój. Aby to zrobić, zalej 10 gramów suchych liści lekko ciepłą przegotowaną wodą (300 gramów) i pozostaw herbatę do zaparzenia na noc. Rano napój leczniczy jest gotowy, trzeba go pić małymi łykami. Szczęśliwej herbaty!
Parzenie gorącej białej herbaty

Składniki:
- Woda źródlana
- Czajnik gliniany
- Biała herbata
Metoda gotowania:
Woda nie powinna się gotować. Optymalna temperatura to 60-70 stopni. Proporcje napoju to 5 gramów suchej herbaty na 150 gramów wody. Czajnik powinien być szklany lub porcelanowy. Parzenie jest podawane przez co najmniej 15 minut. Pijane liście herbaty można ponownie zalać gorącą wodą, korzyści i smak herbaty nie ulegną zmianie. Biała herbata to napój leczniczy, który chroni przed wieloma chorobami. Jedynym minusem tego eliksiru zdrowia jest to, że jest dość wysoki. Szczęśliwej herbaty!
Srebrne Igły Białej Herbaty

Składniki:
- Woda źródlana
- Biała herbata
Metoda gotowania:
Zaparzanie herbaty Silver Needle eliminuje pośpiech. Bardzo ważne jest, aby przygotować wyjątkowo czystą wodę, której temperatura nie przekracza 80°C. W ten sposób wykluczone jest prawdopodobieństwo zniszczenia wszystkich użytecznych elementów. Na standardowy czajniczek 350 ml potrzeba około 7 gram suchych liści herbaty. Czas parzenia – 2 minuty. Przy kolejnym warzeniu czas trwania wydłuża się o 20 sekund. Lepiej przygotować napój w naczyniach ceramicznych, porcelanowych lub szklanych. Ulotki igłowe podczas tego procesu mogą się przewrócić nawet 3 razy. Jeśli nie piłeś wcześniej białej herbaty, pierwsze 4-5 zaparzeń powinno cieszyć się jej naturalnym smakiem, bez dodatkowych składników. Pomoże to ukształtować właściwy i oryginalny smak prawdziwych srebrnych igieł. I dopiero po napoju można urozmaicić mlekiem lub niewielką dawką słodzika. Szczęśliwej herbaty!
Klasyczny przepis na białą herbatę

Składniki:
- Woda źródlana
- Czajnik gliniany
- Biała herbata
Metoda gotowania:
Na początek musimy rozgrzać naczynia. Czajnik i filiżanki można wypłukać wrzątkiem. Odbywa się to tak, że przykryte liście herbaty stopniowo zaczynają się „budzić”. Wlej liście herbaty w ilości 5 gramów na 150 mililitrów wody, zamknij pokrywkę i pozostaw herbatę na chwilę bez wody, aby trochę się podgrzała. Drodzy Czytelnicy, chcemy zwrócić Waszą uwagę na fakt, że chińskiej białej herbaty nie trzeba polewać wrzątkiem. Zbyt gorąca woda niszczy składniki odżywcze i pogarsza smak napoju. Idealna temperatura wody to 80-85 stopni. Taką wodą nalewamy herbatę i natychmiast spuszczamy całą wodę. Po pierwsze, nazywa się to również „zerowymi” liśćmi herbaty nie pije się W ten sposób „płukamy” liście herbaty, a także pomaga nam jeszcze bardziej odkryć potencjał herbaty. Ponownie zalej gorącą wodą. Teraz pozwól naparowi parzyć się przez 30-60 sekund i przelej do filiżanek. Teraz nasza biała herbata jest gotowa. Trzeba tu powiedzieć, że jeśli przesadzisz z czasem parzenia, nic złego się nie stanie. W przeciwieństwie do innych herbat (czarnych lub zielonych) nie będzie gorzki. Być może biała herbata jest jedynym napojem, który tak dobrze toleruje długą ekspozycję na liście herbaty. Należy jednak pamiętać, że smak w tym przypadku nadal może okazać się nie tak różnorodny, a późniejsze warzenie będzie słabe. Tutaj chcemy zauważyć, że białą herbatę można zaparzyć 5-8 razy, jeśli nie jest prześwietlona w czajniczku. Za każdym razem napój zabrzmi w nowy sposób – gwarantujemy! Szczęśliwej herbaty!
Biała herbata

Składniki:
- woda źródlana
- Biała herbata
- temperatura wody 80○
- czas parzenia 3-4 minuty
Metoda gotowania:
Używaj tylko miękkiej, czystej, najlepiej źródlanej wody Temperatura wody 80○ Herbatę białą parzyć tylko w porcelanie lub szkle. Przed zaparzeniem nie zapomnij zalać naczyń wrzątkiem Czas parzenia 3-4 minuty. Dopuszczalna liczba naparów – 4 razy Pierwszy napar tylko ożywia liście. Po 2 minutach zaparzania woda całkowicie spływa, po kilku minutach uzupełniamy wodę i parzyć nie dłużej niż 1-2 minuty. W przeciwnym razie herbata będzie gorzka. Kolor napoju jest blado zielonkawy, żółtawy, jasnobeżowy. Pij białą herbatę w zamyśleniu, powoli, ciesz się każdym łykiem. Szczęśliwej herbaty!
Biała chińska herbata „Biała Gwiazda”

Składniki:
- woda źródlana
- Biała herbata
Metoda gotowania:
Biała herbata wymaga określonego sposobu parzenia, niewłaściwe przygotowanie może zepsuć herbatę. Zalej herbatę miękką, nie gorącą wodą (60-85 stopni, ale jednocześnie nie powinna się gotować, w przeciwnym razie woda zostanie uznana za martwą). Najlepiej zaparzyć w klasyczny chiński sposób „ping cha”, aby odsłonić wszystkie subtelności takiej herbaty. Lepiej zaparzyć w szklanym kubku, w gaiwanie, a także w ceramicznych, porcelanowych lub szklanych czajniczkach. Na jedną osobę przyjmuje się 3-5 gramów herbaty na 150 ml wody, herbatę można zaparzyć kilka razy. Białą herbatę należy przechowywać w suchym miejscu, w dobrze zamkniętym ceramicznym naczyniu z dobrze zmieloną pokrywką. Nie przechowuj herbaty w pobliżu pachnących potraw, ponieważ bardzo szybko wchłania zapachy. Szczęśliwej herbaty!
Herbata Biała Tradycyjny Przepis

Składniki:
- woda źródlana
- Biała herbata
Metoda gotowania:
Przede wszystkim bez pośpiechu. Tę herbatę należy parzyć i pić powoli, dopiero wtedy można w pełni cieszyć się tym napojem. Aby zaparzyć herbatę, musisz użyć naczyń porcelanowych lub fajansowych. Bardzo dobrze zatrzymują ciepło. Przybory szklane, metalowe i plastikowe nie będą działać. Woda powinna być świeża, najlepiej źródlana. Im mniej soli zawiera, tym smaczniejsza będzie herbata. Najważniejsze, aby nie używać wcześniej przegotowanej wody. Smak napoju zależy od jakości herbaty. Należy pamiętać, że dodatki i smaki maskują niedoskonałości herbaty. Oczywiście smak i aromat napoju zależą nie tylko od jakości surowców, ale także od tego, w jaki sposób został zaparzony. Co musisz zrobić, aby odsłonić swój wyrafinowany smak białej herbaty Wlej świeżą wodę do czajnika i podpal. Jak tylko woda w czajniku zacznie hałasować, możesz zaparzyć herbatę. Optymalna temperatura do prawidłowego zaparzania to 80-85 stopni. Wypłucz czajniczek wrzątkiem. Ilość naparu zależy od smaku. Średnio wynosi 1-5 gramów na 150 mililitrów wody, najczęściej biorą 2 gramy – łyżeczkę. Herbatę zaparzyć przez 4-5 minut i przelać do filiżanek. Herbatę białą można zaparzyć do 4 razy, pod warunkiem, że każde kolejne parzenie trwa dłużej niż poprzednie. Powinieneś pić powoli. Cukier umniejsza subtelny smak i aromat, dlatego najlepiej go nie używać. Łyżeczka lekkiego miodu całkowicie go zastąpi. Szczęśliwej herbaty!
Klasyczny przepis na białą herbatę

Składniki:
- woda źródlana
- Biała herbata
- gliniany czajniczek
Metoda gotowania:
Biała herbata nie toleruje wrzącej wody, ponieważ niszczy najlepsze olejki eteryczne, które są w niej obecne. Do warzenia piwa zaleca się stosowanie czystej wody źródlanej lub filtrowanej, doprowadzonej do wrzenia. Następnie w ciągu kilku minut woda powinna ostygnąć. Nie należy również używać przegotowanej wody. Idealna temperatura do ceremonii parzenia herbaty to 60-75°C. Woda powinna być umieszczona w nagrzanym czajniczku szklanym lub ceramicznym. Ponieważ liście herbaty nie są skręcone (co czyni je bardziej obszernymi), jedna porcja herbaty będzie wymagała kilku dodatkowych liści, około dwóch łyżek liści herbaty. Czas parzenia uzależniony jest od rodzaju herbaty, średnio pierwsze parzenie trwa około pięciu minut, kolejne 2-3 minuty. Białą herbatę można zaparzyć nie więcej niż trzy lub cztery razy. W celach leczniczych białą herbatę należy parzyć (podawać) przez piętnaście minut. Na przykład, aby znormalizować ciśnienie krwi, zaleca się picie białej herbaty trzy razy dziennie. Przebieg leczenia trwa od trzech do czterech tygodni. Biała herbata to prawdziwa rozkosz dla smakoszy. Ze względu na bardzo niską zawartość kofeiny i garbników w swoim składzie, biała herbata ma łagodniejszy smak w porównaniu z innymi rodzajami herbat. Aby zrozumieć delikatny smak tego napoju, trzeba przygotować się do jego użycia. Koniecznie wybierz wolną minutę, przygotuj osobną filiżankę specjalnie przeznaczoną na białą herbatę. Warto zaznaczyć, że naczynia muszą być absolutnie czyste, bez zapachu detergentów czy innych napojów. Jeśli jesteś koneserem czarnych herbat, to zanim spróbujesz białej herbaty, musisz chwilę wypić i posmakować zielonej herbaty, inaczej nie poczujesz smaku ani aromatu białej herbaty. Najbardziej znane odmiany białej herbaty to: „biała piwonia”, „brwi staruszka”, „zielony śnieg”, „siwowłose srebrne igły”, „pączek śniegu”, „prezent”. Biała herbata nie jest tanią przyjemnością, na którą nie każdy może sobie pozwolić, około trzystu rubli za sto gramów. Ten wyjątkowy napój będzie idealnym i powitalnym prezentem dla prawdziwych koneserów herbaty. Szczęśliwej herbaty!
przepis na białą herbatę

Składniki:
- Dwie łyżeczki suchej herbaty
- Gotująca się woda
Metoda gotowania:
Przed zaparzeniem opłucz gorącą wodą naczynia, w których będziesz parzyć. Kiedy po raz pierwszy napełnisz liście herbaty wodą, musisz ją natychmiast osuszyć, aby zmyć liście herbaty z kurzu. Ta procedura nie powinna trwać dłużej niż dwie minuty. Kolor świeżych naturalnych liści herbaty jest zielonkawobiały, a wszystkie liście herbaty muszą być całe i tej samej wielkości. Lepiej wziąć wodę źródlaną lub miękką, aby prawidłowo zaparzyć białą herbatę. Optymalna temperatura wody do zaparzania nie przekracza 80 stopni. Aby uzyskać wodę o tej temperaturze należy na początku gotowania wyłączyć czajnik. Aby zaparzyć napój na trzy porcje Wlej dwie łyżeczki suchych liści herbaty do rozgrzanego gaiwan; Zalej liście herbaty wrzątkiem, jak opisano powyżej; Liście herbaty już się otworzyły i można je uzupełnić wodą; Po minucie można odcedzić napar i przelać go pojedynczo do kubków. Szczęśliwej herbaty!
Łatwy przepis na białą herbatę

Składniki:
- woda źródlana
- Biała herbata
Metoda gotowania:
Przed zaparzeniem herbaty wszystkie naczynia należy oblać wrzątkiem. Pierwszy napar, spłukując herbatę i rewitalizując herbaciane liście, jest odsączany całkowicie bez pozostałości. Trwa około dwóch minut. Po odsączeniu liści herbaty poświęć kilka minut na wdychanie aromatu herbaty, podziwiaj liść herbaty. A jednocześnie zadbaj o to, aby herbata była wysokiej jakości. Pragmatyczny, ale prawdziwy. Zgrabne, piękne, równomiernie wybarwione liście tej samej wielkości to pierwszy znak dobrej herbaty. Gaiwan jest następnie ponownie napełniany wodą. Jeśli zrobiłeś wszystko zgodnie z zasadami, połączyłeś pierwsze liście herbaty, to drugi będzie bardzo szybki – minuta lub dwie. Przesadź – herbata będzie gorzka. Wlej herbatę przez sitko do czajnika sprawiedliwości (aby wszyscy byli równi) i przelej do misek. Szczęśliwej herbaty!
Biała herbata

Składniki:
- woda źródlana
- Biała herbata
Metoda gotowania:
Kluczem do prawidłowego zaparzenia białej herbaty jest woda. Musi być miękki, czysty, najlepiej osadzony i przefiltrowany przez specjalne filtry. Drugim elementem pysznej herbaty jest temperatura wody. Powinna być niska, stosowanie wrzącej wody jest surowo zabronione, ponieważ zabija wszystkie olejki eteryczne i zapach herbaty. Trzecim składnikiem jest okres warzenia. Powinien być jak najkrótszy, nie dłuższy niż 5 minut. Połączenie tych trzech czynników zapewni białej herbacie smak i aromat, za który uważana jest za elitarną. Sam proces warzenia powinien wyglądać tak Zagotować wodę. Rozgrzej trochę czajnik. Wlej herbatę. Dodaj nie stromą wrzącą wodę, mieszając. Nalegaj 5 minut. Herbata jest gotowa do picia. Herbatę białą należy przechowywać w suchym pomieszczeniu, w dobrze zamykających się naczyniach ceramicznych. Jego obecność obok silnie pachnących produktów jest przeciwwskazana, ponieważ bardzo szybko wchłania wszelkie zapachy. Szczęśliwej herbaty!
Biała herbata

Składniki:
- 1 łyżeczka liści herbaty
- gotująca się woda
Metoda gotowania:
Lepiej jest wziąć miękką, najlepiej źródlaną wodę. Jeśli nie ma, odfiltruj zwykły. Jak tylko woda się zagotuje, należy ją natychmiast usunąć i schłodzić do 80 stopni. Następnie podgrzany czajniczek napełnia się herbatą i wodą. Czas trwania naparu zależy od odmiany i jakości wybranej herbaty – zazwyczaj są one wskazane na opakowaniu. Szczęśliwej herbaty!
Biała herbata na odchudzanie

Składniki:
- 1 łyżeczka liści herbaty
- woda źródlana
Metoda gotowania:
W procesie zaparzania pojawia się delikatny kwiatowo-ziołowy aromat białej herbaty, a sama herbata okazuje się bardzo przejrzysta, jasna w kolorze. Przeczytaj więcej: Przepis na pyszną czerwoną herbatę. Taka biała herbata jak herbaty dziane jest specjalnie zaprojektowana dla tych, którzy uważają się nie tylko za smakoszy, ale także za estetę. Inną nazwą herbaty z dzianiny jest „herbata artystyczna”, ponieważ po zaparzeniu taka herbata tworzy obraz godny prawdziwego pędzla artysty. Delikatne pączki białej herbaty wiązane są w różne kompozycje, które po zaparzeniu powoli otwierają się i z reguły pośrodku kompozycji pojawia się kwiat, który nadaje herbacie niepowtarzalnych odcieni. Biała herbata parzona jest oczyszczoną i niegorącą wodą – maksymalnie 70 ° C, ponieważ bardzo gorąca woda pozbawi ten napój wszystkich użytecznych substancji i nie będzie w stanie przekazać całej oryginalności aromatu i smaku bieli herbata. Białą herbatę parzy się w porcelanowych lub ceramicznych naczyniach w ilości 5-10 g herbaty na filiżankę, a sam czas parzenia to tylko pięć minut. Ponieważ cała wartość białej herbaty tkwi w jej świeżości i naturalności, właściwy transport i przechowywanie herbaty ma szczególne znaczenie. W domu białą herbatę należy przechowywać oddzielnie od produktów o wyraźnym zapachu, ponieważ biała herbata szybko wchłania obce zapachy. Najlepiej przechowywać w suchym miejscu, a samą herbatę należy umieścić w metalowym pojemniku z dobrze zamykaną pokrywką. Szczęśliwej herbaty!
Tradycyjna biała herbata

Składniki:
- 1 łyżeczka liści herbaty
- woda źródlana (wrząca)
Metoda gotowania:
Czajnik należy zalać wrzątkiem, a tym samym podgrzać jego wewnętrzną powierzchnię. Następnie już w przygotowanym czajniczku musisz umieścić kilka gramów herbaty. Ale nie spiesz się, aby go napełnić, ponieważ gotowanie wody nie jest na to najlepszym sposobem. Optymalna temperatura to poziom 65-70 stopni, a można to osiągnąć, jeśli zaraz po zagotowaniu otworzymy pokrywkę dużego czajnika, w którym gotowano wodę i odczekamy około siedmiu minut. Nie zaleca się również natychmiastowego napełniania czajnika do góry – wtedy ryzykujemy odparowanie naszego napoju i natychmiast straci lwią część swoich użytecznych właściwości. Musisz najpierw przygotować płatki, tylko zalewając je wodą i pozwalając im się zamoczyć. Następnie poczekaj trochę i wypełnij już ponad połowę. Jeśli do zaparzania używasz czajników z otworami w pokrywce, musisz natychmiast przykryć je gazą, aby zakryła oba te otwory i dziobek czajnika. Szczęśliwej herbaty!