biała herbata korzyści zdrowotne wynikające z białej herbaty

Biała herbata

Herbata biała  to herbata sporządzona z czubków (nieotwartych pączków herbaty) i młodych liści, które w procesie produkcji przeszły minimalną liczbę etapów przetwarzania, zwykle jedynie więdnięcie i suszenie. Wbrew nazwie biała herbata ma wyższy stopień utlenienia (do 12%) niż większość herbat zielonych. Wśród herbat białych znajdują się czyste tipsy oraz te zrobione z mieszanki tipsów i liści.

Składniki:

  • Woda źródlana
  • Czajnik gliniany
  • Biała herbata

Metoda gotowania:

  • Ciepła woda do 75 stopni
  • Rozgrzej gaiwan lub czajnik wodą
  • Wlej gorącą wodę do chachai i filiżanek
  • Herbatę wlać do gaiwan lub czajnika i przykryć pokrywką.
  • Zalej gorącą wodą i natychmiast wlej do chahai (miski do serwowania lub dzbanka)
  • Przelej z chahai do filiżanek
  • Powtórz 5-7 razy
  • Szczęśliwej herbaty!

    Biała herbata

    przepis na białą herbatę

    Składniki:

    • Woda źródlana
    • Biała herbata

     Metoda gotowania:

  • Zanim zaczniesz warzyć białą herbatę, wszystkie sztućce, które wezmą udział w ceremonii parzenia herbaty, należy kilkakrotnie zalać wrzątkiem, aby sztućce nie miały obcych zapachów i można było w pełni cieszyć się bogatym smakiem i aromatem napoju.
  • Po przygotowaniu potraw. Przeczytaj więcej: Pyszny przepis na herbatę Rooibos.
  • Podgrzewamy wodę do co najmniej 80 stopni.
  • Herbatę wlej do czajnika i napełnij wodą.
  • Odczekamy kilka minut i odcedzimy pierwsze liście herbaty, aby w czajniku nie pozostała ani kropla.
  • Operacja ta polega na tym, że wraz z pierwszym zaparzaniem zniknęła cała goryczka, a liście herbaty odżyły.
  • Następnie ponownie wlej wodę do czajnika i poczekaj, aż biała herbata się zaparzy.
  • Następnie herbatę filtrujemy przez sitko i przelewamy do filiżanek.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Biała herbata

    Biała herbata

    Składniki:

    • Woda źródlana
    • Czajnik
    • Biała herbata

    Metoda gotowania:

  • Najpierw musisz zdecydować, jakiej wody i sztućców użyć do prawidłowego warzenia.
  • Woda jest głównym składnikiem przyszłego napoju, a smak i aromat parzonej białej herbaty zależy od jej jakości.
  • W żadnym wypadku nie powinna to być woda z kranu i zawierać chlor.
  • Woda sprzedawana w butelkach i rzekomo oczyszczona ze szkodliwych substancji też się tu nie sprawdzi.
  • Aby zaparzyć naprawdę pyszną i zdrową herbatę, trzeba używać najczystszej, czyli źródlanej wody.
  • Temperatura wody ma ogromne znaczenie i dlatego powinna być nieco niższa niż przy parzeniu innych rodzajów herbat.
  • Idealna temperatura to 80 stopni, ponieważ młode liście szybciej wydzielają składniki odżywcze.
  • Chińscy mistrzowie opisali w swoich pismach aż trzy etapy warzenia białej herbaty i każdemu z nich nadali swoje imiona.
  • Pierwszy etap gotowania wody, kiedy na dnie naczynia zaczynają pojawiać się małe bąbelki powietrza, nazwano „rybim okiem”.
  • Drugi etap nazwano „nitkami perłowymi”.
  • Można je zobaczyć, gdy z małych bąbelków, które unoszą się na powierzchnię podgrzanej wody, tworzy się rodzaj nitki.
  • Trzeci etap nazwano „szumem wiatru w sosnach” ze względu na szum wody podczas ogrzewania.
  • Niezbędne jest wyłączenie ognia natychmiast po przejściu wody ze stanu „strun perłowych” do „szum wiatru w sosnach”.
  • Istnieją specjalne przybory do prawidłowego zaparzania białej herbaty.
  • Z wyglądu jest dość miniaturowa, dlatego ma podkreślać piękno, wartość i bogactwo białej herbaty.
  • Typowy zestaw do parzenia białej herbaty składa się z misek, gaiwan 100-120 ml, sitka i otwartego czajniczka.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Zimny ​​​​napar z białej herbaty

    przepis na białą herbatę

    Składniki:

    • Woda źródlana
    • Biała herbata

    Metoda gotowania:

  • Metodę warzenia na zimno stosuje się, gdy trzeba przygotować najbardziej gaszący pragnienie napój.
  • Aby to zrobić, zalej 10 gramów suchych liści lekko ciepłą przegotowaną wodą (300 gramów) i pozostaw herbatę do zaparzenia na noc.
  • Rano napój leczniczy jest gotowy, trzeba go pić małymi łykami.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Parzenie gorącej białej herbaty

    przepis na białą herbatę

    Składniki:

    • Woda źródlana
    • Czajnik gliniany
    • Biała herbata

    Metoda gotowania:

  • Woda nie powinna się gotować.
  • Optymalna temperatura to 60-70 stopni.
  • Proporcje napoju to 5 gramów suchej herbaty na 150 gramów wody.
  • Czajnik powinien być szklany lub porcelanowy.
  • Parzenie jest podawane przez co najmniej 15 minut.
  • Pijane liście herbaty można ponownie zalać gorącą wodą, korzyści i smak herbaty nie ulegną zmianie.
  • Biała herbata to napój leczniczy, który chroni przed wieloma chorobami.
  • Jedynym minusem tego eliksiru zdrowia jest to, że jest dość wysoki.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Srebrne Igły Białej Herbaty

    przepis na białą herbatę

    Składniki:

    • Woda źródlana
    • Biała herbata

    Metoda gotowania:

  • Zaparzanie herbaty Silver Needle eliminuje pośpiech.
  • Bardzo ważne jest, aby przygotować wyjątkowo czystą wodę, której temperatura nie przekracza 80°C.
  • W ten sposób wykluczone jest prawdopodobieństwo zniszczenia wszystkich użytecznych elementów.
  • Na standardowy czajniczek 350 ml potrzeba około 7 gram suchych liści herbaty.
  • Czas parzenia – 2 minuty.
  • Przy kolejnym warzeniu czas trwania wydłuża się o 20 sekund.
  • Lepiej przygotować napój w naczyniach ceramicznych, porcelanowych lub szklanych.
  • Ulotki igłowe podczas tego procesu mogą się przewrócić nawet 3 razy.
  • Jeśli nie piłeś wcześniej białej herbaty, pierwsze 4-5 zaparzeń powinno cieszyć się jej naturalnym smakiem, bez dodatkowych składników.
  • Pomoże to ukształtować właściwy i oryginalny smak prawdziwych srebrnych igieł.
  • I dopiero po napoju można urozmaicić mlekiem lub niewielką dawką słodzika.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Klasyczny przepis na białą herbatę

    przepis na białą herbatę

    Składniki:

    • Woda źródlana
    • Czajnik gliniany
    • Biała herbata

    Metoda gotowania:

  • Na początek musimy rozgrzać naczynia.
  • Czajnik i filiżanki można wypłukać wrzątkiem.
  • Odbywa się to tak, że przykryte liście herbaty stopniowo zaczynają się „budzić”.
  • Wlej liście herbaty w ilości 5 gramów na 150 mililitrów wody, zamknij pokrywkę i pozostaw herbatę na chwilę bez wody, aby trochę się podgrzała.
  • Drodzy Czytelnicy, chcemy zwrócić Waszą uwagę na fakt, że chińskiej białej herbaty nie trzeba polewać wrzątkiem.
  • Zbyt gorąca woda niszczy składniki odżywcze i pogarsza smak napoju.
  • Idealna temperatura wody to 80-85 stopni.
  • Taką wodą nalewamy herbatę i natychmiast spuszczamy całą wodę.
  • Po pierwsze, nazywa się to również „zerowymi” liśćmi herbaty nie pije się
  • W ten sposób „płukamy” liście herbaty, a także pomaga nam jeszcze bardziej odkryć potencjał herbaty.
  • Ponownie zalej gorącą wodą.
  • Teraz pozwól naparowi parzyć się przez 30-60 sekund i przelej do filiżanek.
  • Teraz nasza biała herbata jest gotowa.
  • Trzeba tu powiedzieć, że jeśli przesadzisz z czasem parzenia, nic złego się nie stanie.
  • W przeciwieństwie do innych herbat (czarnych lub zielonych) nie będzie gorzki.
  • Być może biała herbata jest jedynym napojem, który tak dobrze toleruje długą ekspozycję na liście herbaty.
  • Należy jednak pamiętać, że smak w tym przypadku nadal może okazać się nie tak różnorodny, a późniejsze warzenie będzie słabe.
  • Tutaj chcemy zauważyć, że białą herbatę można zaparzyć 5-8 razy, jeśli nie jest prześwietlona w czajniczku.
  • Za każdym razem napój zabrzmi w nowy sposób – gwarantujemy!
  • Szczęśliwej herbaty!

    Biała herbata

    jak zrobić białą herbatę

    Składniki:

    • woda źródlana
    • Biała herbata
    • temperatura wody 80○
    • czas parzenia 3-4 minuty

    Metoda gotowania:

  • Używaj tylko miękkiej, czystej, najlepiej źródlanej wody
  • Temperatura wody 80○
  • Herbatę białą parzyć tylko w porcelanie lub szkle.
  • Przed zaparzeniem nie zapomnij zalać naczyń wrzątkiem
  • Czas parzenia 3-4 minuty.
  • Dopuszczalna liczba naparów – 4 razy
  • Pierwszy napar tylko ożywia liście.
  • Po 2 minutach zaparzania woda całkowicie spływa, po kilku minutach uzupełniamy wodę i parzyć nie dłużej niż 1-2 minuty.
  • W przeciwnym razie herbata będzie gorzka.
  • Kolor napoju jest blado zielonkawy, żółtawy, jasnobeżowy.
  • Pij białą herbatę w zamyśleniu, powoli, ciesz się każdym łykiem.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Biała chińska herbata „Biała Gwiazda”

    jak zrobić białą herbatę

    Składniki:

    • woda źródlana
    • Biała herbata

    Metoda gotowania:

  • Biała herbata wymaga określonego sposobu parzenia, niewłaściwe przygotowanie może zepsuć herbatę.
  • Zalej herbatę miękką, nie gorącą wodą (60-85 stopni, ale jednocześnie nie powinna się gotować, w przeciwnym razie woda zostanie uznana za martwą).
  • Najlepiej zaparzyć w klasyczny chiński sposób „ping cha”, aby odsłonić wszystkie subtelności takiej herbaty.
  • Lepiej zaparzyć w szklanym kubku, w gaiwanie, a także w ceramicznych, porcelanowych lub szklanych czajniczkach.
  • Na jedną osobę przyjmuje się 3-5 gramów herbaty na 150 ml wody, herbatę można zaparzyć kilka razy.
  • Białą herbatę należy przechowywać w suchym miejscu, w dobrze zamkniętym ceramicznym naczyniu z dobrze zmieloną pokrywką.
  • Nie przechowuj herbaty w pobliżu pachnących potraw, ponieważ bardzo szybko wchłania zapachy.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Herbata Biała Tradycyjny Przepis

    jak zrobić białą herbatę

    Składniki:

    • woda źródlana
    • Biała herbata

    Metoda gotowania:

  • Przede wszystkim bez pośpiechu.
  • Tę herbatę należy parzyć i pić powoli, dopiero wtedy można w pełni cieszyć się tym napojem.
  • Aby zaparzyć herbatę, musisz użyć naczyń porcelanowych lub fajansowych.
  • Bardzo dobrze zatrzymują ciepło.
  • Przybory szklane, metalowe i plastikowe nie będą działać.
  • Woda powinna być świeża, najlepiej źródlana.
  • Im mniej soli zawiera, tym smaczniejsza będzie herbata.
  • Najważniejsze, aby nie używać wcześniej przegotowanej wody.
  • Smak napoju zależy od jakości herbaty.
  • Należy pamiętać, że dodatki i smaki maskują niedoskonałości herbaty.
  • Oczywiście smak i aromat napoju zależą nie tylko od jakości surowców, ale także od tego, w jaki sposób został zaparzony.
  • Co musisz zrobić, aby odsłonić swój wyrafinowany smak białej herbaty
  • Wlej świeżą wodę do czajnika i podpal.
  • Jak tylko woda w czajniku zacznie hałasować, możesz zaparzyć herbatę.
  • Optymalna temperatura do prawidłowego zaparzania to 80-85 stopni.
  • Wypłucz czajniczek wrzątkiem.
  • Ilość naparu zależy od smaku.
  • Średnio wynosi 1-5 gramów na 150 mililitrów wody, najczęściej biorą 2 gramy – łyżeczkę.
  • Herbatę zaparzyć przez 4-5 minut i przelać do filiżanek.
  • Herbatę białą można zaparzyć do 4 razy, pod warunkiem, że każde kolejne parzenie trwa dłużej niż poprzednie.
  • Powinieneś pić powoli.
  • Cukier umniejsza subtelny smak i aromat, dlatego najlepiej go nie używać. Łyżeczka lekkiego miodu całkowicie go zastąpi.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Klasyczny przepis na białą herbatę

    jak zrobić białą herbatę

    Składniki:

    • woda źródlana
    • Biała herbata
    • gliniany czajniczek

    Metoda gotowania:

  • Biała herbata nie toleruje wrzącej wody, ponieważ niszczy najlepsze olejki eteryczne, które są w niej obecne.
  • Do warzenia piwa zaleca się stosowanie czystej wody źródlanej lub filtrowanej, doprowadzonej do wrzenia.
  • Następnie w ciągu kilku minut woda powinna ostygnąć.
  • Nie należy również używać przegotowanej wody.
  • Idealna temperatura do ceremonii parzenia herbaty to 60-75°C.
  • Woda powinna być umieszczona w nagrzanym czajniczku szklanym lub ceramicznym.
  • Ponieważ liście herbaty nie są skręcone (co czyni je bardziej obszernymi), jedna porcja herbaty będzie wymagała kilku dodatkowych liści, około dwóch łyżek liści herbaty.
  • Czas parzenia uzależniony jest od rodzaju herbaty, średnio pierwsze parzenie trwa około pięciu minut, kolejne 2-3 minuty.
  • Białą herbatę można zaparzyć nie więcej niż trzy lub cztery razy.
  • W celach leczniczych białą herbatę należy parzyć (podawać) przez piętnaście minut.
  • Na przykład, aby znormalizować ciśnienie krwi, zaleca się picie białej herbaty trzy razy dziennie.
  • Przebieg leczenia trwa od trzech do czterech tygodni.
  • Biała herbata to prawdziwa rozkosz dla smakoszy.
  • Ze względu na bardzo niską zawartość kofeiny i garbników w swoim składzie, biała herbata ma łagodniejszy smak w porównaniu z innymi rodzajami herbat.
  • Aby zrozumieć delikatny smak tego napoju, trzeba przygotować się do jego użycia.
  • Koniecznie wybierz wolną minutę, przygotuj osobną filiżankę specjalnie przeznaczoną na białą herbatę.
  • Warto zaznaczyć, że naczynia muszą być absolutnie czyste, bez zapachu detergentów czy innych napojów.
  • Jeśli jesteś koneserem czarnych herbat, to zanim spróbujesz białej herbaty, musisz chwilę wypić i posmakować zielonej herbaty, inaczej nie poczujesz smaku ani aromatu białej herbaty.
  • Najbardziej znane odmiany białej herbaty to: „biała piwonia”, „brwi staruszka”, „zielony śnieg”, „siwowłose srebrne igły”, „pączek śniegu”, „prezent”.
  • Biała herbata nie jest tanią przyjemnością, na którą nie każdy może sobie pozwolić, około trzystu rubli za sto gramów.
  • Ten wyjątkowy napój będzie idealnym i powitalnym prezentem dla prawdziwych koneserów herbaty.
  • Szczęśliwej herbaty!

    przepis na białą herbatę

    jak zrobić białą herbatę

    Składniki:

    • Dwie łyżeczki suchej herbaty
    • Gotująca się woda

    Metoda gotowania:

  • Przed zaparzeniem opłucz gorącą wodą naczynia, w których będziesz parzyć.
  • Kiedy po raz pierwszy napełnisz liście herbaty wodą, musisz ją natychmiast osuszyć, aby zmyć liście herbaty z kurzu.
  • Ta procedura nie powinna trwać dłużej niż dwie minuty.
  • Kolor świeżych naturalnych liści herbaty jest zielonkawobiały, a wszystkie liście herbaty muszą być całe i tej samej wielkości.
  • Lepiej wziąć wodę źródlaną lub miękką, aby prawidłowo zaparzyć białą herbatę.
  • Optymalna temperatura wody do zaparzania nie przekracza 80 stopni.
  • Aby uzyskać wodę o tej temperaturze należy na początku gotowania wyłączyć czajnik.
  • Aby zaparzyć napój na trzy porcje
  • Wlej dwie łyżeczki suchych liści herbaty do rozgrzanego gaiwan;
  • Zalej liście herbaty wrzątkiem, jak opisano powyżej;
  • Liście herbaty już się otworzyły i można je uzupełnić wodą;
  • Po minucie można odcedzić napar i przelać go pojedynczo do kubków.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Łatwy przepis na białą herbatę

    jak zrobić białą herbatę

    Składniki:

    • woda źródlana
    • Biała herbata

    Metoda gotowania:

  • Przed zaparzeniem herbaty wszystkie naczynia należy oblać wrzątkiem.
  • Pierwszy napar, spłukując herbatę i rewitalizując herbaciane liście, jest odsączany całkowicie bez pozostałości.
  • Trwa około dwóch minut.
  • Po odsączeniu liści herbaty poświęć kilka minut na wdychanie aromatu herbaty, podziwiaj liść herbaty.
  • A jednocześnie zadbaj o to, aby herbata była wysokiej jakości.
  • Pragmatyczny, ale prawdziwy.
  • Zgrabne, piękne, równomiernie wybarwione liście tej samej wielkości to pierwszy znak dobrej herbaty.
  • Gaiwan jest następnie ponownie napełniany wodą.
  • Jeśli zrobiłeś wszystko zgodnie z zasadami, połączyłeś pierwsze liście herbaty, to drugi będzie bardzo szybki – minuta lub dwie.
  • Przesadź – herbata będzie gorzka.
  • Wlej herbatę przez sitko do czajnika sprawiedliwości (aby wszyscy byli równi) i przelej do misek.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Biała herbata

    najlepsza biała herbata

    Składniki:

    • woda źródlana
    • Biała herbata

    Metoda gotowania:

  • Kluczem do prawidłowego zaparzenia białej herbaty jest woda.
  • Musi być miękki, czysty, najlepiej osadzony i przefiltrowany przez specjalne filtry.
  • Drugim elementem pysznej herbaty jest temperatura wody.
  • Powinna być niska, stosowanie wrzącej wody jest surowo zabronione, ponieważ zabija wszystkie olejki eteryczne i zapach herbaty.
  • Trzecim składnikiem jest okres warzenia.
  • Powinien być jak najkrótszy, nie dłuższy niż 5 minut.
  • Połączenie tych trzech czynników zapewni białej herbacie smak i aromat, za który uważana jest za elitarną.
  • Sam proces warzenia powinien wyglądać tak
  • Zagotować wodę.
  • Rozgrzej trochę czajnik.
  • Wlej herbatę.
  • Dodaj nie stromą wrzącą wodę, mieszając.
  • Nalegaj 5 minut.
  • Herbata jest gotowa do picia.
  • Herbatę białą należy przechowywać w suchym pomieszczeniu, w dobrze zamykających się naczyniach ceramicznych.
  • Jego obecność obok silnie pachnących produktów jest przeciwwskazana, ponieważ bardzo szybko wchłania wszelkie zapachy.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Biała herbata

    najlepsza biała herbata

    Składniki:

    • 1 łyżeczka liści herbaty
    • gotująca się woda

    Metoda gotowania:

  • Lepiej jest wziąć miękką, najlepiej źródlaną wodę.
  • Jeśli nie ma, odfiltruj zwykły.
  • Jak tylko woda się zagotuje, należy ją natychmiast usunąć i schłodzić do 80 stopni.
  • Następnie podgrzany czajniczek napełnia się herbatą i wodą.
  • Czas trwania naparu zależy od odmiany i jakości wybranej herbaty – zazwyczaj są one wskazane na opakowaniu.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Biała herbata na odchudzanie

    najlepsza biała herbata

    Składniki:

    • 1 łyżeczka liści herbaty
    • woda źródlana

    Metoda gotowania:

  • W procesie zaparzania pojawia się delikatny kwiatowo-ziołowy aromat białej herbaty, a sama herbata okazuje się bardzo przejrzysta, jasna w kolorze. Przeczytaj więcej: Przepis na pyszną czerwoną herbatę.
  • Taka biała herbata jak herbaty dziane jest specjalnie zaprojektowana dla tych, którzy uważają się nie tylko za smakoszy, ale także za estetę.
  • Inną nazwą herbaty z dzianiny jest „herbata artystyczna”, ponieważ po zaparzeniu taka herbata tworzy obraz godny prawdziwego pędzla artysty.
  • Delikatne pączki białej herbaty wiązane są w różne kompozycje, które po zaparzeniu powoli otwierają się i z reguły pośrodku kompozycji pojawia się kwiat, który nadaje herbacie niepowtarzalnych odcieni.
  • Biała herbata parzona jest oczyszczoną i niegorącą wodą – maksymalnie 70 ° C, ponieważ bardzo gorąca woda pozbawi ten napój wszystkich użytecznych substancji i nie będzie w stanie przekazać całej oryginalności aromatu i smaku bieli herbata.
  • Białą herbatę parzy się w porcelanowych lub ceramicznych naczyniach w ilości 5-10 g herbaty na filiżankę, a sam czas parzenia to tylko pięć minut.
  • Ponieważ cała wartość białej herbaty tkwi w jej świeżości i naturalności, właściwy transport i przechowywanie herbaty ma szczególne znaczenie.
  • W domu białą herbatę należy przechowywać oddzielnie od produktów o wyraźnym zapachu, ponieważ biała herbata szybko wchłania obce zapachy.
  • Najlepiej przechowywać w suchym miejscu, a samą herbatę należy umieścić w metalowym pojemniku z dobrze zamykaną pokrywką.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Tradycyjna biała herbata

    jak zrobić białą herbatę

    Składniki:

    • 1 łyżeczka liści herbaty
    • woda źródlana (wrząca)

    Metoda gotowania:

  • Czajnik należy zalać wrzątkiem, a tym samym podgrzać jego wewnętrzną powierzchnię.
  • Następnie już w przygotowanym czajniczku musisz umieścić kilka gramów herbaty.
  • Ale nie spiesz się, aby go napełnić, ponieważ gotowanie wody nie jest na to najlepszym sposobem.
  • Optymalna temperatura to poziom 65-70 stopni, a można to osiągnąć, jeśli zaraz po zagotowaniu otworzymy pokrywkę dużego czajnika, w którym gotowano wodę i odczekamy około siedmiu minut.
  • Nie zaleca się również natychmiastowego napełniania czajnika do góry – wtedy ryzykujemy odparowanie naszego napoju i natychmiast straci lwią część swoich użytecznych właściwości.
  • Musisz najpierw przygotować płatki, tylko zalewając je wodą i pozwalając im się zamoczyć.
  • Następnie poczekaj trochę i wypełnij już ponad połowę.
  • Jeśli do zaparzania używasz czajników z otworami w pokrywce, musisz natychmiast przykryć je gazą, aby zakryła oba te otwory i dziobek czajnika.
  • Szczęśliwej herbaty!

    Ewa Wójcik
    Autor
    Rate author