10 ulubionych produktów spożywczych, które kradną energię i dodają kilogramów

Co daje osobny zasilacz

Co daje osobny zasilacz

Młode gospodynie domowe często zapominają o mleku, jajkach czy herbacie, a czasami w lodówce nawet „toczą kulkę”. A tak się nie dzieje z powodu trudności finansowych. Znajomy, rodzinny?

Po prostu zdarza się, że nie ma czasu na pójście do sklepu, zapomnieli, wypadło im z głowy itp. A kiedy trzeba zrobić herbatę, ugotować owsiankę dla dziecka lub usmażyć jajka dla męża, to jest to, gdzie pustka znajduje się w lodówce i na półkach w szafce kuchennej.

Co robić? Zrób listę niezbędnych, zawsze niezbędnych produktów i utrzymuj ją w zadowoleniu regularnie i bez względu na wszystko. Gotowy do nagrywania? Następnie czytaj dalej.

Czym jest oddzielna żywność?

Podstawowy postulat oddzielnego żywienia: białka, tłuszcze i węglowodany wymagają innych warunków i enzymów do trawienia. Zwolennicy tej zasady twierdzą, że zmieszana żywność, gdy dostanie się do organizmu, spowalnia procesy metaboliczne, powoduje odurzenie, fermentację i nadmierne tworzenie się gazów.

Co daje osobny zasilacz

Co daje osobny zasilacz

Prawidłowe odżywianie według odrębnej zasady oznacza spożywanie pokarmów o różnym składzie w różnych porach dnia, przy zachowaniu różnorodności żywieniowej. Odstęp między dawkami powinien wynosić co najmniej 2 godziny.

W klasycznym systemie oddzielnego żywienia nie ma obowiązkowej normy wody. Uważa się, że musisz pić, kiedy chcesz. Poczuj pragnienie – pij wodę i nie licz „obowiązkowej” ilości płynu.

Ale zaprzestanie łączenia ziemniaków z mięsem czy makaronu z kotletami na talerzu nie oznacza, że ​​stałeś się zwolennikiem teorii Henry’ego Sheltona. W rzeczywistości jest to cały system zachowań żywieniowych. Wiąże się z przestrzeganiem szeregu zasad i ogólnie wymaga zmiany stylu życia. Formułujemy podstawowe zasady oddzielnego żywienia:

  • Nie przejadaj się i upraszczaj codzienne menu . Jeśli spożyjesz zbyt wiele, nawet kompatybilnych pokarmów w tym samym czasie, obciążenie narządów układu pokarmowego będzie nadmierne. Idealną opcją jest jeden rodzaj jedzenia na raz i mała porcja.
  • Im mniej produktów poddaje się obróbce cieplnej, tym są zdrowsze. Owoce i warzywa najlepiej spożywać na surowo. Dozwolone jest krótkotrwałe duszenie lub gotowanie, blanszowanie, pieczenie. Dolewanie oleju jest zabronione. Tłuszcze (nawet tłuszcze roślinne) zaleca się dodawać z umiarem do gotowego dania.
  • Napój – czysta woda, nie mleko ani soki. Te płyny są klasyfikowane jako „żywność”. Nie możesz pić jedzenia. Woda rozrzedza soki trawienne, przedłuża proces przetwarzania pokarmu w żołądku. Można pić 10-15 minut przed posiłkiem lub pół godziny po owocach, 2 godziny po spożyciu węglowodanów, 4 godziny po posiłku białkowym.
  • Sól i przyprawy najlepiej wyeliminować lub ograniczyć do minimum. Ich zadaniem jest pobudzenie apetytu, co absolutnie nie jest wymagane. Gdy człowiek jest głodny, będzie cieszyć się jedzeniem bez dodatkowych stymulantów. Przyprawy zmieniają doznania smakowe, a także spowalniają wchłanianie pokarmu.
  • Produkty rafinowane, sztuczne, konserwy, półprodukty z oddzielnymi posiłkami są surowo zabronione . Mąka, cukier, obrany ryż, kiełbaski nazywane są „martwym” pokarmem przez zwolenników odrębnego odżywiania. Nie ma w nich nic potrzebnego ani pożytecznego. Ochota na słodycze może zostać całkowicie „zagłuszona” przez owoce.
  • Zaleca się spożywanie przynajmniej jednej porcji sałatki warzywnej dziennie bez oleju, przypraw, octu czy soku z cytryny. W składzie powinny dominować zielone liście (sałata, rukiew wodna, rukola, pietruszka, boćwina itp.), a łączna ilość składników nie powinna przekraczać 4. Idealne są następujące rodzaje warzyw: seler, ogórki, pomidory, cebula, rzodkiewki.
  • Jedz tylko wtedy, gdy poczujesz głód . Z pomocą głodu organizm sygnalizuje zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Przeciwieństwem prawdziwego głodu jest apetyt, który bardziej kojarzy się z chęcią obfitego jedzenia i zaspokojenia układu nerwowego.
  • Dokładnie przeżuwaj jedzenie. Dobrze znana, ale nie mniej istotna zasada. Początkowy etap trawienia następuje w jamie ustnej, gdy pokarm jest przetwarzany przez ślinę. Jama ustna reguluje czynność innych narządów przewodu pokarmowego. Połykając duże kawałki, człowiek sprawia, że ​​proces przyswajania składników odżywczych jest bardziej energochłonny.
  • Apetyt, niezwiązany z uczuciem głodu, zaczyna prowadzić człowieka, sprawia, że ​​coraz więcej je. Z tego powodu ważne jest rozróżnienie między normalnymi potrzebami fizjologicznymi organizmu a psychologicznym uzależnieniem od jedzenia.

    Najbardziej przydatne produkty dla mężczyzn

    1. Skorupiaki Skorupiaki zawierają cynk, który jest szczególnie ważny dla męskiego organizmu: wpływa na prawidłowe funkcjonowanie serca i mięśni, a także układu rozrodczego (niedobór cynku może prowadzić do męskiej bezpłodności). Ponadto cynk pomaga zrównoważyć poziom cukru we krwi i wzmacnia odporność. Jeśli twój mężczyzna nie lubi skorupiaków, możesz zastąpić je pokarmami bogatymi w cynk, takimi jak ostrygi lub brązowy ryż.

    2. Pomidory Okazuje się, że pomidory są niezbędne dla zdrowia mężczyzn. zawierają likopen, substancję, która znacznie zmniejsza ryzyko raka prostaty i chroni przed rakiem trzustki. Ponadto dzięki wysokiemu stężeniu likopenu w organizmie mężczyznom łatwiej radzić sobie z chorobami układu krążenia. Oprócz dań z pomidorami dietę ukochanego mężczyzny można wzbogacić o codzienne spożywanie soku pomidorowego i/lub zastąpienie ketchupu pastą pomidorową.

    3. Mięso Każdy wie, że mięso zawiera dużą ilość białka – budulca mięśni. Ponadto mięso jest bogate w żelazo i pierwiastki śladowe niezbędne do nasycenia komórek organizmu tlenem. Znowu ten produkt jest jednym z najbardziej lubianych przez mężczyzn, żadne święto bez dań mięsnych nie jest nie do pomyślenia dla silnej połowy ludzkości. Staraj się jednak preferować wołowinę – jest mniej tłuszczu.

    4. Ryby tłuste Ale tłuste ryby są lepsze, takie ryby zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, które są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania serca, układu odpornościowego i krążenia krwi. Dla mężczyzn ten produkt jest również ważny, ponieważ ryby zmniejszają ryzyko raka prostaty. Nawiasem mówiąc, tuńczyk, łosoś, łosoś i pstrąg zawierają witaminę D, której tak bardzo brakuje w organizmie pod koniec zimy. Ta witamina jest ważna dla wzmocnienia kości i produkcji białka, które promuje wzrost mięśni.

    5. Seler Seler i inne warzywa są bardzo zdrową żywnością dla mężczyzn. Faktem jest, że seler zawiera roślinne analogi hormonów. Przy codziennym stosowaniu tej rośliny okopowej afrodyzjaku wzrasta męskie libido (szczególnie u mężczyzn powyżej 40 roku życia). Ponadto seler pomaga odmłodzić męskie ciało, normalizować ciśnienie i zwiększać odporność.

    6. Brokuły Brokuły mają wiele korzystnych właściwości: reguluje pracę układu sercowo-naczyniowego i nerwowego, pomaga zapobiegać rakowi prostaty i jelita grubego (dzięki zawartości fitoelementu – sulforafanu), zmniejsza ryzyko raka pęcherza moczowego oraz wzmacnia układ odpornościowy.

    7. Płatki owsiane Płatki owsiane to magazyn przydatnych substancji i pierwiastków śladowych: zawiera mangan, witaminę B1, błonnik, fosfor, magnez, białko … I to nie jest cała lista! Płatki owsiane wzmacniają odporność, obniżają poziom tłuszczu we krwi, chronią przed skrzepami krwi i dodają energii. Dodatkowo, przy odpowiednim odżywianiu, płatki owsiane to obowiązkowy produkt zarówno dla mężczyzn, jak i kobiet: owies to powolne węglowodany, które przyczyniają się do długotrwałego uczucia sytości, dlatego polecane są głównie na śniadanie. Idealnym przygotowaniem płatków owsianych, które pomagają zachować wszystkie przydatne substancje, jest gotowanie na parze przez 15-20 minut.

    8. Trufle Farmakolodzy udowodnili, że te grzyby zawierają androsteron – hormon roślinny zbliżony do testosteronu wytwarzany w męskim ciele, dlatego prawdopodobnie trufle są czasami nazywane „afrodyzjakami z lasu”. Zwróć uwagę, że świeże trufle zawierają dwa razy więcej androsteronu niż te z puszki. Nawiasem mówiąc, trufle wydzielają feromony odpowiedzialne za emocjonalność i zmysłowość.

    9. Imbir Imbir ma właściwości przeciwzapalne, których męski organizm potrzebuje w okresach pełnego powrotu energii. Ponadto tony imbirowe, będąc naturalnym zastrzykiem energii, pomagają radzić sobie z dużym stresem emocjonalnym i fizycznym. Jeśli Twój mężczyzna uprawia sport, również potrzebuje imbiru w swojej diecie: codzienne stosowanie imbiru pomaga chronić mięśnie przed kontuzjami i zmniejsza ich ból.

    10. Produkty mleczne Oprócz białka mleko i produkty mleczne zawierają aminokwas niezbędny do wzmocnienia mięśni – leucynę. Nawiasem mówiąc, białko wchodzące w skład twarogu wchłania się powoli, co zwiększa wytrzymałość w oparciu o energię mięśniową. Dlatego twarożek jest niezbędny sportowcom uprawiającym kulturystykę, boks i zapasy. Ponadto sery (zwłaszcza odmiany miękkie) dają długotrwałe uczucie sytości i zwiększają wytrzymałość potrzebną zarówno do uprawiania sportu, jak i do ciężkiej pracy fizycznej.

    Grupy żywności i potrzebne im enzymy

    Nie da się zrozumieć podstaw oddzielnego żywienia bez klasyfikacji produktów.

    W oparciu o skład istnieje kilka głównych typów:

  • Białka – wszystkie produkty mięsne, drób, ryby, jaja, awokado, orzeszki ziemne, rośliny strączkowe, soja, sery, owoce morza.
  • Skrobie – ziemniaki, marchew, dynia, zboża, karczochy, kalafior.
  • Węglowodany – makarony, płatki zbożowe, słodkie owoce, pieczywo.
  • Tłuszcze – warzywa i masło, smalec, śmietana, śmietana.
  • Owoce słodkie – persimmon, banan, figi, wszystkie suszone owoce,
  • Kwaśne owoce – cytryna, grejpfrut, pomarańcza, ananas,
  • Owoce półkwaśne – gruszka, mango, morela, jagoda.
  • Zielone warzywa – ogórki, wszelkiego rodzaju kapusta (oprócz kalafiora), sałata, boćwina, cebula, czosnek, szparagi, seler.
  • Różne produkty są przetwarzane przez organizm w różny sposób, za pomocą różnych enzymów (enzymów). Takiego odkrycia dokonał akademik I.P. Pawłow. Pokarm węglowodanowy zaczyna być trawiony w jamie ustnej pod wpływem enzymu amylazy. Białka potrzebują kwaśnego środowiska do rozpadu na aminokwasy. Ich przetwarzanie odbywa się w żołądku pod wpływem trypsyny. W jelicie trypsyna jest uzupełniana chymotrypsyną, tworząc kolejny enzym – proteazę. Główny ładunek podczas trawienia tłuszczów spada na trzustkę. Pokarmy tłuste wymagają enzymu lipazy.

    Zwolennicy odrębnego systemu żywienia twierdzą, że różne enzymy wzajemnie się hamują i neutralizują, dlatego przy mieszanym przyjmowaniu pokarmów normalne trawienie jest niemożliwe.

    Owoce morza (owoce morza)

    • sardela – sardela
    • dorsz – dorsz
    • plamiak – plamiak
    • śledź – śledź
    • kipper (ryba wędzona, zwykle śledź) – ryba wędzona (najczęściej śledź)
    • makrela – makrela
    • gładzica – flądra
    • łosoś – łosoś
    • sardynka – sardynka
    • łosoś wędzony – łosoś wędzony
    • podeszwa – język morski
    • pstrąg, pstrąg tęczowy – pstrąg, pstrąg tęczowy
    • tuńczyk – tuńczyk
    • szprot – szprot, szprot
    • krewetki – krewetki
    • karp – karp
    • bas – okoń
    • skorupiaki – skorupiaki
    • małże – małże
    • krab – krab
    • kalmary – kalmary
    • ostrygi – ostrygi

    Niedopuszczalne połączenia z oddzielnymi posiłkami

    Zgaga, odbijanie, wzdęcia z powodu silnego tworzenia się gazów, a nawet przewlekły katar z kaszlem – to nie jest pełna lista konsekwencji żywienia mieszanego, przed którymi ostrzegają G. Shelton i jego zwolennicy.

    Następujące kombinacje są uważane za najbardziej szkodliwe:

    Kombinacje produktów Przykład
    Kwasy i skrobie Chleb + cytryna; banan + pomarańcza; ziemniaki + pomidory.
    Białka i węglowodany Mięso + zboża; orzechy + słodkie owoce.
    Białka z białkami Mięso + jajka lub 2 dowolne produkty białkowe w 1 posiłku.
    Białka i tłuszcze Ser + masło; drób + śmietana.
    kwas i białko Kwaśne owoce + mięso, jajka lub orzechy.
    Cukier i skrobia Zboża (zboża) + miód lub cukier, chleb + dżem, ciasta z dżemem.

    Mleko, melon i arbuz w ogóle nie akceptują „partnerów”. Zaleca się używanie ich osobno.

    Produkty mięsne (mięso)

    • boczek – boczek
    • wołowina – wołowina
    • kurczak – kurczak
    • mięso gotowane – mięso gotowane
    • kaczka – kaczka
    • szynka – szynka
    • nerki – nerki
    • jagnięcina – jagnięcina
    • wątroba – wątroba
    • mięso mielone lub mielone – mięso mielone
    • salami – salami
    • kiełbasy – parówki
    • wieprzowina – wieprzowina
    • wieprzowina – wieprzowina
    • bułka z kiełbasą – kiełbasa w cieście
    • indyk – indyk
    • cielęcina – cielęcina

    Tabela kompatybilności produktów dla oddzielnych posiłków

    Aby zrozumieć, jak jeść osobno, zwolennik osobnej diety stworzył wygodny stół. Kierując się jej danymi, łatwo jest wybrać dietę i włączyć do niej dania według własnego gustu. Najważniejsze jest, aby wziąć pod uwagę kompatybilność i zgodność z normą. Tak więc tabela kompatybilności z oddzielnym zasilaczem:

    Tutaj możesz pobrać tabelę kompatybilności produktów w wygodnym formacie. Więc zawsze będzie na wyciągnięcie ręki.

    Jak korzystać ze stołu? Łatwo to zrozumieć. Wybierz dwa rodzaje produktów i zobacz kolor komórki na skrzyżowaniu. Jeśli komórka jest czerwona, nie zaleca się łączenia produktów w jednym posiłku.

    • Na przykład weźmy rybę i chleb (wiersz 1 poziomo i kolumna 7 pionowo w tabeli). Przecinają się przy „czerwonej” komórce. Więc kompatybilność jest zła.
    • Kolor zielony sygnalizuje doskonałą kompatybilność, niebieski – akceptowalny, ale niezbyt pożądany: łączenie produktów jest dozwolone, ale niezbyt często.

    Na piedestale

    Pierwsze trzy miejsca honorowe zajęły ślimaki, podroby i ostrygi, co jednak nie dziwi. Brytyjczycy nie mają nic przeciwko temu, że ślimaki spokojnie orają połacie swojego ogrodu, ale kategorycznie odmawiają ich jedzenia. Chociaż nerki, wątroby i inne „podroby” to tradycyjna kuchnia angielska, produkty te nie budzą wśród Brytyjczyków uczuć patriotycznych. Jeśli chodzi o ostrygi, Brytyjczycy zgadzają się z opinią Scarlett O’Hary, która uważała, że ​​ostrygi wyglądają jak „pluć w brudnej wodzie”.

    Diety oparte na odrębnym systemie żywieniowym

    Większość zwolenników oddzielnego żywienia nie uważa tego za sposób na odchudzanie. Uważają, że pozbycie się zbędnych kilogramów jest naturalnym wynikiem przejścia na zdrową żywność. Biorąc jednak pod uwagę podstawowe zasady rozdzielania produktów według składu składników odżywczych, opracowano wiele diet (głównie dla kobiet).

    Najpopularniejsza dieta to 90 dni. Cały kurs podzielony jest na pięć dni. Każdy dzień ma swoją nazwę zgodnie z dopuszczonymi do spożycia produktami: białko, skrobia, węglowodany, witaminy (owoce) i rozładunku. Cykle powtarzają się bez zatrzymywania.

    Ostrzegamy! Kilogramy na takiej diecie prawdopodobnie znikną, ale organizm będzie doświadczał stresu z powodu niekończących się mono-diet: istnieje ryzyko nieprawidłowego funkcjonowania narządów i układów.

    Na podobnej zasadzie zbudowana jest kolejna powszechna dieta – „21 dni”. Trwa 3 tygodnie. W tym czasie zaleca się przemienność dni białkowych i węglowodanowych po 1 lub 2 dniach. Dozwolone jest uzupełnianie diety białkowej warzywami, dieta węglowodanowa obejmuje zboża, zupy warzywne i owoce.

    Szkodliwe żetony

    9. Chipsy ziemniaczane

    © Mediaimages/Photodisc/Fotoobrazy

    Chipsy ziemniaczane to nic innego jak niezdrowe tłuszcze i rafinowane węglowodany zmieszane z dużą ilością przetworzonego sodu. Co więcej, gdy żywność bogata w węglowodany jest przetwarzana w bardzo wysokich temperaturach (co ma miejsce w przypadku wszystkich chipsów ziemniaczanych), powstaje akrylamid, który jest niewidocznym, chemicznym produktem ubocznym bez smaku.

    Badania na zwierzętach wykazały, że akrylamid w organizmie zwiększa ryzyko kilku rodzajów raka, a Międzynarodowa Agencja Badań Onkologicznych wymieniła akrylamid jako prawdopodobny czynnik rakotwórczy.

    10 koktajli owocowych kupionych w sklepie

    © CharlieAJA/Getty Images

    Koktajle owocowe i koktajle są często reklamowane jako najwygodniejszy sposób na zwiększenie spożycia warzyw i owoców. Ale koktajle owocowe kupowane w sklepie są bogate w fruktozę, a nawet cukier.

    Tak, możesz robić koktajle owocowe w domu, o ile dobrze tolerujesz owoce. Do domowych koktajli można dodawać olej kokosowy, szpinak i inne zdrowe dodatki. Pamiętaj, że kupowane w sklepie koktajle to niemal w 100% odżywcza bomba zawierająca ogromną ilość cukru.

    Napoje energetyzujące również nie mają długotrwałego efektu. Oczywiście nadmierne spożycie kofeiny jest ściśle związane zarówno ze znanymi, jak i mało znanymi zagrożeniami, takimi jak fakt, że pijąc takie napoje, wydaje się, że kąpiesz zęby w kwasie. Najgorsze jest jednak zrozumienie faktu, że energia jest sztuczna z dodatkiem sztucznych elementów o wątpliwym oddziaływaniu.

    © Mauro-Matacchione / Getty Images

    Po przejściu impulsu kofeiny osoba zaczyna czuć się znacznie bardziej wyczerpana niż przed wypiciem napoju, dlatego sięga po kolejną porcję. Ale czy człowiek nie chce wstawać rano wypoczęty, świeży, z energią i entuzjazmem, gotowy na nowy dzień pracy? Stan zmęczenia i braku sił jest dla naszego organizmu nienaturalny. Ma to więcej wspólnego ze specyficznym stylem życia, kiedy jesz dużo przetworzonej żywności, cukru, mało zdrowej żywności, kiedy jest mało sportu, mało snu i dużo stresu w życiu.

    Zalety oddzielnego zasilania

    Oczywiście nie istnieje idealny system żywienia odpowiedni dla każdej osoby. Kwestia korzyści i zagrożeń jest zawsze indywidualna.

    Jednak pewne ogólne zalety oddzielnych posiłków są oczywiste:

  • Minimalnie przetworzona, prosta żywność bez przetworzonej żywności i fast food leczy organizm. Rozwiń nawyk spożywania zdrowej żywności. Ustępuje nadwaga, stabilizuje się kaloryczność diety.
  • Staranny dobór potraw kształtuje świadome podejście do jedzenia. Istnieje zrozumienie, że jest to wyłącznie paliwo dla ciała. Dlatego jego jakość, rodzaj i ilość są ściśle określone.
  • Praca jelit jest znormalizowana.
  • Odżywianie według systemu jest zróżnicowane, uczucie głodu nie pojawia się w ciągu dnia, lista ograniczeń żywieniowych jest niewielka.
  • Argumenty przeciwników odrębnego żywienia

    Zwolennicy oddzielnego żywienia najczęściej mówią o poprawie kondycji organizmu jako całości, o poczuciu lekkości, która nie znika po jedzeniu, a także o efektywnym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Przeciwnicy zwracają uwagę, że teoria powstała w ubiegłym stuleciu, a jej autor był daleki od dietetyki. Co więcej, współczesna medycyna uważa oddzielne odżywianie za bezużyteczne, a sam system jest nie do utrzymania z naukowego punktu widzenia.

    W 1986 roku rosyjscy naukowcy przeprowadzili eksperymenty, które obaliły twierdzenie G. Sheltona, że ​​enzymy niezbędne do przetwarzania różnych składników odżywczych hamują się nawzajem (dane opublikowane w załączniku nr 14 do Russian Journal of Gastroenterology, Hepatology, Coloproctology, 2001.).

    Ponadto produkty zawierające wyłącznie białka, tłuszcze lub węglowodany nie występują w naturze. Na przykład ziemniaki skrobiowe zawierają 2 g białka na 100 g produktu, a białko sojowe zawiera prawie 30 g węglowodanów. Dlatego ludzkie ciało od tysięcy lat jest przystosowane do jednoczesnego trawienia różnych pokarmów.

    Dietetycy kwestionują również wiodącą rolę oddzielnego żywienia w procesie odchudzania. W 2000 roku opublikowano wyniki badania przeprowadzonego przez hiszpańskich lekarzy. Dwie grupy osób z nadwagą przez 6 tygodni stosowały tę samą zbilansowaną dietę, ale według innych zasad. Grupa nr 1 otrzymywała standardową dietę dietetyczną, grupa nr 2 spożywała te same produkty oddzielnie. W efekcie wyniki pacjentów z obu grup były w zasadzie identyczne. Oznacza to, że nadwaga zniknęła z powodu odrzucenia fast foodów i zmniejszenia zawartości kalorii w daniach z menu.

    Ewa Wójcik
    Autor
    Rate author